Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Integratie van de Roma op het gebied van werkgelegenheid

 

SAMENVATTING

In een aanbeveling van de Raad uit 2013 wordt opgeroepen om maatregelen te nemen op een aantal gebieden, waaronder werkgelegenheid, om de integratie van de Roma, de grootste etnische minderheid in Europa, te versterken.

WAT IS HET DOEL VAN DEZE AANBEVELING?

Ze toont de sterke en gedeelde politieke wil van alle EU-landen om meer inspanningen te doen om:

  • sociale uitsluiting en discriminatie te bestrijden;
  • echte verbeteringen te bewerkstelligen bij het bevorderen van de integratie van Roma op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid en huisvesting.

KERNPUNTEN

In het kader van de gelijke behandeling van Roma bij de toegang tot de arbeidsmarkt en inzake werkgelegenheid worden EU-landen in de aanbeveling opgeroepen maatregelen te nemen om:

Controle en evaluatie

  • EU-landen zijn verantwoordelijk voor de controle en evaluatie van de doeltreffendheid van de maatregelen die ze nemen in het kader van hun nationale strategieën voor de integratie van Roma en hun breder beleid inzake sociale integratie, zoals de strijd tegen armoede.
  • Dat kan door doelstellingen vast te leggen of door kwalitatieve of kwantitatieve gegevens te verzamelen over de sociale en economische gevolgen van de genomen maatregelen.
  • Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) heeft een meerjarenprogramma voor de Roma (2012-2020) ontwikkeld. Het stelt regelmatig rapporten op over de gemaakte vooruitgang en geeft betrouwbaar advies aan EU-instellingen en EU-landen op basis van gegevens die in de hele EU worden verzameld.
  • In 2014 publiceerde het FRA een rapport over armoede en werkgelegenheid van de Roma. Het rapport concludeerde dat, hoewel de meeste Roma actief op zoek zijn naar werk, slechts een derde van de Roma betrokken in het onderzoek betaald werk had, en dikwijls ging het daarbij om tijdelijk, onzeker werk. Het toonde vooral lage werkgelegenheidscijfers voor de jonge Roma.

Verslaglegging en follow-up

EU-landen moeten tegen 1 januari 2016 verslag uitbrengen aan de Europese Commissie over de maatregelen die ze hebben genomen in overeenstemming met de aanbeveling. Daarna moeten ze deze informatie jaarlijks verstrekken.

De Commissie zorgt er op haar beurt voor dat de verstrekte informatie als basis wordt gebruikt voor haar jaarverslagen over de uitvoering van de nationale strategieën voor de integratie van de Roma.

De resultaten dragen ook bij aan het Europees semester-proces voor de coördinatie van het economisch beleid. In het kader van het Europees semester heeft de Raad sinds 2012 landenspecifieke aanbevelingen gedaan aan vijf landen met een grote Roma-gemeenschap (Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië).

ACHTERGROND

BESLUIT

Aanbeveling van de Raad van 9 december 2013 over doeltreffende maatregelen voor integratie van de Roma in de lidstaten (PB C 378 van 24.12.2013, blz. 1-7)

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Een EU-kader voor de nationale strategieën voor integratie van de Roma tot 2020 (COM(2011) 173 definitief van 5 april 2011)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Rapport over de uitvoering van het EU-kader voor de nationale strategieën voor integratie van de Roma tot 2015 (COM(2015) 299 final van 17 juni 2015)

Laatste bijwerking 15.10.2015

Top