EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bestrijding van dopinggebruik bij recreatieve sportbeoefening

EU-lidstaten werken met verschillende initiatieven aan de bestrijding van het toenemende probleem van doping in recreatieve sportbeoefening.

BESLUIT

Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten op 10 mei 2012 in het kader van de Raad bijeen, over de bestrijding van dopinggebruik bij recreatieve sportbeoefening (2012/C 169/03).

SAMENVATTING

EU-lidstaten zijn overeengekomen om verschillende initiatieven te nemen om het dopinggebruik bij de recreatieve sportbeoefening te bestrijden.

Doping is een groeiend probleem in de recreatieve sport, competitieve amateursport, in fitnesscentra en zelfs buiten de sportieve sfeer. Bij de recreatieve sport richten de antidopingmaatregelen zich hoofdzakelijk op het beschermen van de gezondheid van de sportende bevolking en van de integriteit van recreatieve sportomgevingen.

EU-lidstaten erkennen dat doping in recreatieve sportbeoefening en in recreatieve sportomgevingen zoals fitnesscentra een probleem is in de hele EU, en dat het vooral jonge mensen treft en de gezondheid bedreigt, zowel die van de dopinggebruikers zelf als die van de mensen in hun naaste omgeving.

Ze merken ook op dat doping de integriteit van recreatieve sport schaadt en in verband wordt gebracht met negatieve sociale fenomenen zoals de illegale handel in dopingproducten.

Er is weinig geweten over het dopinggebruik bij recreatieve sportbeoefening op zowel EU- als internationaal niveau.

Initiatieven die de EU-lidstaten overeengekomen zijn, zijn onder andere:

  • de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s, voorlichtingscampagnes en andere preventieve maatregelen over dopinggebruik bij recreatieve sportbeoefening;
  • nauwe samenwerking met de overheden, de sportbeweging en de fitnesssector voor het ontwikkelen van gezamenlijke projecten, richtlijnen en regels;
  • een kader van effectieve en passende nationale maatregelen voor het opsporen en bestraffen van de productie, de handel, de distributie en het bezit van dopingproducten in de recreatieve sport.

EU-lidstaten hebben een EU Expert Group on Anti-Doping opgedragen om de beste praktijken in de strijd tegen doping in de recreatieve sport in EU-lidstaten in kaart te brengen, onder meer met betrekking tot preventie, onderwijs, controle en daarmee samenhangende maatregelen, alsook het herstel na drugsmisbruik. De Expert Group werkt aan de productie van een set aanbevelingen voor het bestrijden van doping in de recreatieve sport, die zowel op EU- als op nationaal niveau kunnen worden toegepast.

EU-lidstaten vroegen de Europese Commissie ook een studie te beginnen om het antidopingbeleid in de recreatieve sport met bewijsmateriaal te onderbouwen, onder meer door informatie te verzamelen over het dopinggebruik in de recreatieve sport in de EU-lidstaten.

Ze hebben de Europese Commissie gevraagd om de uitwisseling van beste praktijken op de volgende gebieden te steunen:

  • onderwijs, voorlichting en publieke bewustmaking;
  • testen op dopingmiddelen bij recreatieve sportbeoefening;
  • behandeling en herstel van misbruik van dopinggebruik bij recreatieve sportbeoefening;
  • etikettering en controleren van de inhoud in voedingssupplementen om onbedoelde inname van dopingmiddelen te voorkomen;
  • wetgevende maatregelen die effectief zijn gebleken bij het aanpakken van dopinggebruik in de recreatieve sport in de verschillende EU-lidstaten.

REFERENTIES

Wet

Inwerkingtreding

Deadline voor omzetting in de nationale wetgeving

Publicatieblad

Conclusies van de Raad van 10 mei 2012

-

-

PB C 169 van 15.6.2012

Laatste wijziging: 04.02.2014

Top