EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-steun voor landbouwers in de ultraperifere gebieden

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 228/2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de EU

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • De verordening bevat speciale regelingen om de ultraperifere regio’s van de Europese Unie (EU) te compenseren voor de moeilijkheden die zij ondervinden als gevolg van hun afgelegen ligging, hun land, hun klimaat en hun economische afhankelijkheid van een klein aantal producten.
  • Deze regelingen worden de Posei-regeling genoemd. Dit is een programma dat specifiek gericht is op het perifere karakter en insulaire ligging.

KERNPUNTEN

Doelstellingen

De verordening heeft drie doelstellingen.

  • 1.

    het waarborgen van de levering aan deze gebieden van producten die van essentieel belang zijn voor menselijke consumptie, voor de verwerking of als productiemiddel in de landbouw tegen een kostprijs die hun isolement compenseert.

  • 2.

    de langetermijntoekomst en de langetermijnontwikkeling van de zogenoemde dierlijke en plantaardige diversificatiesectoren zeker stellen en ontwikkelen, met inbegrip van de productie, verwerking en afzet van lokale producten.

  • 3.

    het behouden en verder versterken van het concurrentievermogen van traditionele landbouwactiviteiten.

In aanmerking komende gebieden

De gebieden die in aanmerking komen voor Posei-financiering zijn vastgesteld in artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

  • Spanje: de Canarische Eilanden.
  • Frankrijk: Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion en Mayotte;
  • Portugal: de Azoren en Madeira;

Beheer en begroting van Posei-programma’s

Elke EU-lidstaat beslist over het passende geografische niveau waarop de programma’s worden vastgesteld.

Elk jaar zijn de volgende bedragen beschikbaar voor de drie lidstaten, zoals bedoeld in artikel 30, lid 2 en 3, van de verordening:

  • Canarische Eilanden. 268,42 miljoen EUR (waarvan een maximaal bedrag van 72,7 miljoen EUR voor specifieke voorzieningsregelingen).
  • Franse overzeese departementen (DOM). 278,41 miljoen EUR (waarvan een maximaal bedrag van 26,9 miljoen EUR voor specifieke voorzieningsregelingen).
  • Azoren en Madeira. 106,21 miljoen EUR (waarvan een maximaal bedrag van 21,2 miljoen EUR voor specifieke voorzieningsregelingen).

Specifieke voorzieningsregelingen

  • Waar overeengekomen worden deze toegekend op voorwaarde dat het effect van het economische voordeel aan de eindgebruiker ten goede komen. Om de continuïteit en de ontwikkeling van de lokale landbouwproductie op de lange termijn te waarborgen, mag het voordeel niet zo groot zijn dat het de lokale productie van dergelijke producten schaadt. De steun moet in verhouding staan tot de extra kosten als gevolg van de buitengewone geografische ligging van het ultraperifere gebied.
  • De steun wordt verleend via invoercertificaten, vrijstellings- en steuncertificaten voor geregistreerde marktdeelnemers. Elke in de EU gevestigde marktdeelnemer kan onder bepaalde voorwaarden om inschrijving in het register verzoeken.

Maatregelen ten gunste van lokale landbouwproducten

  • In het programma kunnen maatregelen worden opgenomen om de productie, verwerking of verkoop van landbouwproducten in de ultraperifere gebieden te ondersteunen.
  • Elke maatregel kan uit een reeks acties bestaan. Voor elke actie worden in het programma minstens de volgende elementen vastgesteld: de begunstigden, de voorwaarden om in aanmerking te komen en het unitaire steunbedrag dat aan de actie is toegewezen.

Controles en sancties

  • Producten die onder specifieke voorzieningsregelingen vallen, worden bij binnenkomst in de ultraperifere gebieden gecontroleerd, en wanneer ze worden uitgevoerd of verzonden. Indien de regels niet worden nageleefd, kunnen de autoriteiten het aan de marktdeelnemer (d.w.z. landbouwers en bedrijven die boerderijen bezitten) toegekende voordeel terugvorderen en hun registratie tijdelijk of definitief schrappen.
  • De maatregelen ter ondersteuning van lokale landbouwproducten worden door middel van administratieve controles en controles ter plaatse gecheckt. In geval van een onverschuldigde betaling moet de begunstigde het bedrag in kwestie terugbetalen.

Beschermende maatregelen tegen plagen van planten

Verordening (EU) nr. 2016/2031 strekt tot wijziging van Verordening (EU) nr. 228/2013, en vereist EU-financiering voor plaagbestrijdingsprogramma’s in de ultraperifere regio’s, die volgens Verordening (EU) nr. 652/2014 moeten worden ingevoerd. Deze werd vervolgens herroepen en vervangen door Verordening (EU) 2021/690 tot vaststelling van een programma voor de interne markt (zie samenvatting).

Gedelegeerde handeling

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 179/2014 houdende aanvulling van Verordening (EU) nr. 228/2013 betreffende:

  • het register van marktdeelnemers;
  • het steunbedrag voor de afzet van producten buiten het productiegebied;
  • het logo;
  • de vrijstelling van invoerrechten voor bepaalde runderen;
  • de financiering van bepaalde maatregelen in samenhang met specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de EU.

Uitvoeringshandelingen

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan Uitvoeringsverordening (EU) nr. 180/2014 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 228/2013. De verordening bevat negen bijlagen en nauwkeurige regels inzake:

  • specifieke voorzieningsregelingen (bijv. geraamde voorzieningsbalansen, voorziening door middel van invoer uit niet-EU-landen, voorziening uit de EU, uitvoer en verzending, beheer, controles en monitoring);
  • maatregelen ter ondersteuning van de lokale landbouwproductie (steunaanvragen, controles, kortingen, uitsluitingen en onverschuldigde betalingen);
  • begeleidende maatregelen (logo, dierlijke producten, invoer van tabak op de Canarische Eilanden).

Uitvoeringsverordening (EU) 2020/532, gewijzigd met Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2086 en (EU) 2021/238, voorziet in bepaalde afwijkingen van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 180/2014, om rekening te houden met de COVID-19-pandemie.

Intrekking

Verordening (EU) nr. 228/2013 strekt tot intrekking van Verordening (EG) nr. 247/2006.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 21 maart 2013 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 228/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 13 maart 2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 247/2006 van de Raad (PB L 78, 20.3.2013, blz. 23-40)

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 228/2013 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 180/2014 van de Commissie van 20 februari 2014 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 228/2013 van het Europees Parlement en de Raad houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie (PB L 63, 4.3.2014, blz. 13–52)

Zie de geconsolideerde versie.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 179/2014 van 6 november 2013 houdende aanvulling van Verordening (EU) nr. 228/2013 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het register van marktdeelnemers, het steunbedrag voor de afzet van producten buiten het productiegebied, het logo, de vrijstelling van invoerrechten voor bepaalde runderen en de financiering van bepaalde maatregelen in samenhang met specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie (PB L 63, 4.3.2014, blz. 3–12)

Laatste bijwerking 07.12.2021

Top