Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61980CJ0027

    Arrest van het Hof van 16 december 1980.
    Strafzaak tegen Anton Adriaan Fietje.
    Verzoek om een prejudiciële beslissing: Arrondissementsrechtbank Assen - Nederland.
    Verplichte aanduiding van alcoholhoudende dranken.
    Zaak 27/80.

    Jurisprudentie 1980 -03839

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1980:293

    61980J0027

    ARREST VAN HET HOF 16 DECEMBER 1980. - STRAFGEDING TEGEN ANTON ADRIAAN FIETJE. - (" VERPLICHTE AANDUIDING VAN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ASSEN). - ZAAK NO. 27/80.

    Jurisprudentie 1980 bladzijde 03839
    Griekse bijz. uitgave bladzijde 00517


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - REGELING VOOR DE VERHANDELING VAN EEN PRODUKT - BENAMING EN ETIKETTERING - TOELAATBAARHEID - VOORWAARDEN EN BEPERKINGEN

    2 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VERPLICHTE AANDUIDING VAN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN - UITBREIDING TOT INGEVOERDE PRODUKTEN - VERBOD - CRITERIA - BEOORDELING DOOR DE NATIONALE RECHTER

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

    3 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - BEVOEGDHEID VAN DE NATIONALE ADMINISTRATIE TOT HET VERLENEN VAN ONTHEFFINGEN - GEEN GEVOLGEN VOOR DE KWALIFICATIE VAN EEN VERBODEN MAATREGEL - TOELAATBAARHEID IN GEVAL VAN EEN MAATREGEL DIE OP DOOR HET VERDRAG ERKENDE GRONDEN GERECHTVAARDIGD IS - BEPERKINGEN

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 30 EN 36 )

    Samenvatting


    1 . BIJ GEBREKE VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING VOOR DE PRODUKTIE EN DE VERHANDELING VAN EEN PRODUKT STAAT HET IN BEGINSEL AAN DE LID-STATEN OM , IEDER OP ZIJN EIGEN GRONDGEBIED , REGELING TE TREFFEN VOOR AL HETGEEN DE VERHANDELING VAN DAT PRODUKT BETREFT , MET INBEGRIP VAN DE BENAMING EN DE ETIKETTERING ERVAN , ONVERMINDERD COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN WELKE BEOGEN DE DESBETREFFENDE NATIONALE WETTELIJKE REGELINGEN NADER TOT ELKAAR TE BRENGEN .

    OM VAST TE STELLEN OF EEN NATIONALE REGELING DIE HET GEBRUIK VAN EEN BEPAALDE BENAMING VOOR NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN VOORSCHRIJFT , VERENIGBAAR IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , MOET ECHTER WORDEN ONDERZOCHT OF EEN DERGELIJKE REGELING HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN TUSSEN DE LID-STATEN KAN BELEMMEREN EN ZO JA , IN HOEVERRE EEN DERGELIJKE BELEMMERING WORDT GERECHTVAARDIGD DOOR DE OVERWEGINGEN VAN ALGEMEEN BELANG , WAAROP DE NATIONALE REGELING BERUST .

    2 . WANNEER EEN LID-STAAT EEN BEPALING DIE DE VERKOOP VAN BEPAALDE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN ONDER EEN ANDERE DAN DE DOOR DE NATIONALE WETTELIJKE REGELING VOORGESCHREVEN BENAMING VERBIEDT , OOK TOEPAST OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE DRANKEN , TEN GEVOLGE WAARVAN DE ETIKETTERING WAARONDER DE INGEVOERDE DRANK IN DE LID-STAAT VAN UITVOER WETTIG WORDT VERHANDELD , MOET WORDEN GEWIJZIGD , IS DIT AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , DIE GEEN RECHTVAARDIGING VINDT IN OVERWEGINGEN VAN ALGEMEEN BELANG INZAKE DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT , VOOR ZOVER DE AANDUIDINGEN OP HET OORSPRONKELIJKE ETIKET DEZE LAATSTE INFORMATIE VERSCHAFFEN OVER DE AARD VAN HET BETROKKEN PRODUKT , WELKE GELIJKWAARDIG IS AAN DIE VAN DE WETTELIJK VOORGESCHREVEN BENAMING .

    DE FEITELIJKE BEOORDELINGEN DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM HET AL DAN NIET BESTAAN VAN EEN DERGELIJKE GELIJKWAARDIGHEID TE KUNNEN VASTSTELLEN , BEHOREN TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE NATIONALE RECHTER .

    3 . EEN ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VALLENDE MAATREGEL ONTSNAPT NIET AAN DAT VERBOD OP GROND VAN DE ENKELE OMSTANDIGHEID DAT HET BEVOEGDE GEZAG IS GEMACHTIGD ONTHEFFINGEN TE VERLENEN , ZELFS INDIEN VAN DEZE MACHTIGING ROYAAL GEBRUIK WORDT GEMAAKT TEN GUNSTE VAN INGEVOERDE PRODUKTEN . VOOR EEN MAATREGEL DAARENTEGEN DIE OP DOOR HET VERDRAG ERKENDE GRONDEN GERECHTVAARDIGD IS , VERBIEDT HET VERDRAG IN BEGINSEL NIET DAT TER DISCRETIE VAN DE ADMINISTRATIE DE MOGELIJKHEID WORDT GEOPEND TOT AFWIJKING BIJ INDIVIDUEEL BESLUIT . DERGELIJKE UITZONDERINGSBEPALINGEN MOGEN EVENWEL NIET LEIDEN TOT BEGUNSTIGING VAN DE NATIONALE PRODUKTEN , HETGEEN EEN WILLEKEURIGE DISCRIMINATIE OF EEN VERKAPTE BEPERKING TEN OPZICHTE VAN UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE PRODUKTEN ZOU BETEKENEN .

    Partijen


    IN ZAAK 27/80 ,

    BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ASSEN , IN HET ALDAAR DIENEND STRAFGEDING TEGEN

    ANTON ADRIAAN FIETJE ,

    Onderwerp


    OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , TEN EINDE DE VERWIJZENDE RECHTER IN STAAT TE STELLEN ZICH UIT TE SPREKEN OVER DE VERENIGBAARHEID MET DIE VERDRAGSBEPALING VAN DE IN ARTIKEL 1 VAN HET LIKEURBESLUIT VAN 11 SEPTEMBER 1953 ( STB . 466 ) NEERGELEGDE VERPLICHTING , VOOR DE ALDAAR OMSCHREVEN PRODUKTEN HET WOORD ' ' LIKEUR ' ' TE GEBRUIKEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ VONNIS VAN 19 DECEMBER 1979 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 18 JANUARI 1980 , HEEFT DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ASSEN KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG EEN VRAAG GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , TER BEOORDELING VAN DE VERENIGBAARHEID MET HET GEMEENSCHAPSRECHT VAN ARTIKEL 1 VAN HET NEDERLANDSE LIKEURBESLUIT , VOOR ZO VER DIT ARTIKEL DE VERPLICHTING OPLEGT HET WOORD ' ' LIKEUR ' ' TE GEBRUIKEN VOOR DE ALDAAR OMSCHREVEN DRANKEN .

    2 DE VRAAG IS GESTELD IN HET KADER VAN EEN STRAFGEDING TEGEN EEN DRANKENHANDELAAR , DIE TERECHTSTAAT TERZAKE DAT HIJ EEN UIT DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND INGEVOERDE DRANK , AANGEDUID , ALS ' ' BERENTZEN APPEL - AUS APFEL MIT WEIZENKORN , 25 VOL.% ' ' , HEEFT AFGELEVERD , DIE , OFSCHOON VALLENDE ONDER VORENBEDOELDE BEPALING , NIET VAN DE BENAMING ' ' LIKEUR ' ' WAS VOORZIEN .

    3 HET LIKEURBESLUIT IS UITGEVAARDIGD KRACHTENS DE ARTIKELEN 14 EN 15 VAN DE NEDERLANDSE WARENWET VAN 28 DECEMBER 1935 ( STB . 793 ). DIE ARTIKELEN BEPALEN ONDER MEER DAT , TER BESCHERMING VAN DE VOLKSGEZONDHEID OF TER BEVORDERING VAN DE EERLIJKHEID IN DE HANDEL , BIJ ALGEMENE MAATREGEL VAN BESTUUR AANDUIDINGEN KUNNEN WORDEN VASTGESTELD DIE IN DE HANDEL IN WAREN MOETEN WORDEN GEBEZIGD , INDIEN DE WAREN VAN EEN IN DE MAATREGEL AANGEGEVEN AARD OF SAMENSTELLING ZIJN .

    4 ARTIKEL 1 , LID 1 , VAN HET LIKEURBESLUIT VAN 11 SEPTEMBER 1953 ( STB . 466 ) LUIDT THANS ALS VOLGT :

    ' ' AANGEDUID MAG UITSLUITEND EN MOET WORDEN MET EEN DER NAMEN LIKEUR , TUSSENLIKEUR , VERLOFLIKEUR - LIKEUR DESGEWENST GESCHREVEN ALS LIQUEUR - OF LIKORETTE , DEZE LAATSTE NAAM ONMIDDELLIJK GEVOLGD DOOR DE VERMELDING VAN HET ALCOHOLGEHALTE IN VOLUMEPROCENT BIJ 15*C , DE WAAR , WELKE ALS KENMERKENDE BESTANDDELEN AETHYLALCOHOL , SUIKER , AROMATISCHE STOFFEN EN/OF VRUCHTENSAP BEVAT EN VOOR ZOVER DEZE WAAR VOLDOET AAN HET BEPAALDE IN ARTIKEL 3 . DEZE AANDUIDINGEN MOGEN WORDEN SAMENGESTELD MET WOORDEN , WELKE DE SMAAK OF DE GEUR NADER AANGEVEN ' ' .

    VOLGENS ARTIKEL 3 LIKEURBESLUIT MOET IEDERE VOLGENS ARTIKEL 1 , LID 1 , AANGEDUIDE WAAR EEN ZEKER MINIMUM SUIKERGEHALTE BEZITTEN . HET BEPAALT TEVENS DAT HET ALS ' ' LIKEUR ' ' AANGEDUIDE PRODUKT EEN ALCOHOLGEHALT VAN TEN MINSTE 22 VOLUMEPROCENT MOET BEVATTEN , EN STELT VOOR DE ANDERE ERIN VERMELDE PRODUKTEN VERSCHILLENDE , ONDER DIE GRENS GELEGEN ALCOHOLGEHALTES VAST . VOORTS BEVAT ARTIKEL 3 DIVERSE ANDERE BEPALINGEN MET BETREKKING TOT DE SAMENSTELLING EN DE KWALITEIT VAN DE PRODUKTEN . VOLGENS ARTIKEL 6 MOET DE VOOR HET PRODUKT VASTGESTELDE BENAMING WORDEN VERMELD OP IEDERE VERPAKKING DIE BESTEMD OF GESCHIKT IS OM MET DE INHOUD AAN DE VERBRUIKER TE WORDEN AFGELEVERD .

    5 ARTIKEL 2 LIKEURBESLUIT VERMELDT EEN AANTAL UITZONDERINGEN OP DE VERPLICHTING DE IN ARTIKEL 1 GENOEMDE AANDUIDINGEN TE GEBRUIKEN . EEN VAN DE UITZONDERINGEN HEEFT BETREKKING OP DE PRODUKTEN DIE ZIJN ' ' AANGEDUID MET EEN VOOR LIKEUR IN DE REELE HANDEL ALGEMEEN GEBRUIKELIJKE NAAM ' ' , INDIEN DEZE LIKEUREN EEN ALCOHOLGEHALTE BEZITTEN VAN TEN MINSTE 24 VOLUMEPROCENT EN DE DIRECTEUR VAN DE BEVOEGDE DIENST ZIJN GOEDKEURING HEEFD VERLEEND . ANDERE UITZONDERINGEN HEBBEN BETREKKING OP IN HET ARTIKEL GENOEMDE DRANKEN DIE WORDEN AANGEDUID MET BENAMINGEN WAARVAN DE MEESTE TYPISCH NEDERLANDS ZIJN . ARTIKEL 14 , LID 4 , WARENWET TEN SLOTTE MACHTIGT DE BEVOEGDE MINISTERS , VRIJSTELLING TE VERLENEN VAN ONDER MEER DE BEPALINGEN VAN HET LIKEURBESLUIT .

    9 DAAR VERDACHTE ZICH BERIEP OP DE ONVERENIGBAARHEID VAN DEZE NATIONALE REGELING MET ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , OORDEELDE DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER HET NOODZAKELIJK OM , ALVORENS VONNIS IN DE STRAFZAAK TE WIJZEN , HET HOF DE VOLGENDE PREJUDICIELE VRAAG VOOR TE LEGGEN :

    ' ' OMVAT HET BEGRIP , MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOERBEPERKINGEN ' IN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG DE BEPALING VAN ARTIKEL 1 VAN HET NEDERLANDSE LIKEURBESLUIT , REGELEND DE VERPLICHTING TOT HET GEBRUIK VAN HET WOORD , LIKEUR ' VOOR ALDAAR OMSCHREVEN DRANKEN , TEN GEVOLGE WAARVAN PRODUKTEN VAN ANDERE LID-STATEN , DIE DE EIGENSCHAPPEN HEBBEN ALS OMSCHREVEN IN ARTIKEL 1 LIKEURBESLUIT , DOCH TEN AANZIEN WAARVAN IN DIE LID-STATEN NIET DE VERPLICHTING TOT GEBRUIK VAN DE AANDUIDING , LIKEUR ' BESTAAT , VOOR DE IMPORT IN NEDERLAND ANDERS MOETEN WORDEN GEETIKETTEERD?

    ' '

    7 ALVORENS DE GESTELDE VRAAG TE BEANTWOORDEN MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT HET BIJ GEBREKE VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING VOOR DE PRODUKTIE EN DE VERHANDELING VAN ALCOHOL IN BEGINSEL AAN DE LID-STATEN STAAT OM , IEDER OP ZIJN EIGEN GRONDGEBIED , REGELINGEN TE TREFFEN VOOR AL HETGEEN DE VERHANDELING VAN ALCOHOLISCHE DRANKEN BETREFT , MET INBEGRIP VAN DE BENAMING EN DE ETIKETTERING VAN DIE DRANKEN , ONVERMINDERD COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN WELKE BEOGEN DE DESBETREFFENDE NATIONALE WETTELIJKE REGELINGEN NADER TOT ELKAAR TE BRENGEN .

    8 BIJ DE HUIDIGE STAND VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT HEBBEN DERHALVE DE UITLEGGINGSGEGEVENS DIE DE NATIONALE RECHTER NODIG HEEFT , GEEN BETREKKING OP DE VERENIGBAARHEID MET DAT RECHT VAN DE VERPLICHTING OM BIJ DE VERHANDELING VAN BEPAALDE ALCOHOLISCHE DRANKEN EEN BEPAALDE AANDUIDING TE GEBRUIKEN . ZOALS DE NATIONALE RECHTER ZELF DOOR DE FORMULERING VAN DE PREJUDICIELE VRAAG AL AANGEEFT , GAAT HET EROM OF HET UITBREIDEN VAN ZULK EEN VERPLICHTING TOT UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE DRANKEN , ALS GEVOLG WAARVAN DE VERHANDELING VAN HET INGEVOERDE PRODUKT ONMOGELIJK IS ZONDER WIJZIGING VAN DE ETIKETTERING WAARONDER DE DRANK IN DE LID-STAAT VAN UITVOER WETTIG WORDT VERHANDELD , MOET WORDEN AANGEMERKT ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING .

    9 VOOR DE BEANTWOORDING VAN DIE VRAAG MOET WORDEN ONDERZOCHT , OF EEN DUSDANIGE TOEPASSING VAN DE NATIONALE REGELING HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN TUSSEN DE LID-STATEN KAN BELEMMEREN ZO JA , IN HOEVERRE EEN DERGELIJKE BELEMMERING WORDT GERECHTVAARDIGD DOOR DE OVERWEGINGEN VAN ALGEMEEN BELANG , WAAROP DE NATIONALE REGELING BERUST .

    10 DE VERPLICHTING OM OOK BIJ INGEVOERDE PRODUKTEN EEN BEPAALDE AANDUIDING OP HET ETIKET AAN TE BRENGEN , SLUIT WELISWAAR DE INVOER IN DE BETROKKEN LID-STAAT VAN UIT ANDERE LID-STATEN AFKOMSTIGE PRODUKTEN OF PRODUKTEN DIE ZICH IN DIE STATEN IN HET VRIJE VERKEER BEVINDEN , NIET ABSOLUUT UIT , MAAR ZIJ KAN NIETTEMIN HUN VERHANDELING BEMOEILIJKEN , VOORAL IN GEVAL VAN PARALLELIMPORT . DE NEDERLANDSE REGERING HEEFT ZELF TOEGEGEVEN , DAT DE HANDEL TUSSEN DE LID-STATEN ER OP ZIJN MINST INDIRECT DOOR KAN WORDEN BELEMMERD . DERHALVE MOET WORDEN ONDERZOCHT OF DIE VERPLICHTING HAAR RECHTVAARDIGING KAN VINDEN IN OVERWEGINGEN VAN ALGEMEEN BELANG INZAKE DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT , WELKE OVERWEGINGEN VOLGENS DE NEDERLANDSE REGERING , EN OVEREENKOMSTIG DE WARENWET , TEN GRONDSLAG LIGGEN AAN DE BETROKKEN REGELING .

    11 INDIEN EEN NATIONALE REGELING BETREFFENDE EEN BEPAALD PRODUKT DE VERPLICHTING OPLEGT EEN BENAMING TE GEBRUIKEN DIE ZO DUIDELIJK IS , DAT DE KOPER DE WARE AARD VAN HET PRODUKT KAN BEGRIJPEN EN HET KAN ONDERSCHEIDEN VAN PRODUKTEN WAARMEDE HET ZOU KUNNEN WORDEN VERWARD , KAN HET VOOR EEN DOELTREFFENDE BESCHERMING VAN DE CONSUMENTEN STELLIG NOODZAKELIJK ZIJN , DIE VERPLICHTING OOK TE DOEN GELDEN VOOR INGEVOERDE PRODUKTEN , ZELFS INDIEN DIT ZOU BETEKENEN DAT DE OORSPRONKELIJKE ETIKETTEN VAN SOMMIGE DIER PRODUKTEN MOETEN WORDEN GEWIJZIGD . WAT DE COMMUNAUTAIRE WETGEVING BETREFT , IS DIE MOGELIJKHEID ERKEND IN VERSCHEIDENE RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE ONDERLINGE AANPASSING VAN DE WETGEVINGEN VAN DE LID-STATEN INZAKE BEPAALDE LEVENSMIDDELEN , ZOALS RICHTLIJN NR . 79/112 VAN DE RAAD VAN 18 DECEMBER 1978 BETREFFENDE DE ONDERLINGE AANPASSING VAN DE WETGEVINGEN DER LID-STATEN INZAKE ETIKETTERING EN PRESENTATIE VAN LEVENSMIDDELEN BESTEMD VOOR DE EINDVERBRUIKER ALSMEDE INZAKE DE DAARVOOR GEMAAKTE RECLAME ( PB L 33 VAN 1979 , BLZ . 1 ).

    12 DE NOODZAAK VAN EEN DERGELIJKE BESCHERMING VALT ECHTER WEG , INDIEN DE AANDUIDINGEN OP HET OORSPRONKELIJKE ETIKET VAN HET INGEVOERDE PRODUKT TENMINSTE EVENVEEL INFORMATIE OVER DE AARD VAN HET PRODUKT VERSCHAFFEN ALS DE DOOR DE REGELING VAN DE STAAT VAN INVOER VEREISTE BENAMING EN INDIEN DIE INFORMATIE VOOR DE CONSUMENTEN VAN DIE STAAT EVEN BEGRIJPELIJK IS . IN HET KADER VAN ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG BEHOREN DE FEITELIJKE BEOORDELINGEN DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM HET AL DAN NIET BESTAAN VAN EEN DERGELIJKE GELIJKWAARDIGHEID TE KUNNEN VASTSTELLEN , TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE NATIONALE RECHTER .

    13 ZOWEL DE COMMISSIE ALS DE NEDERLANDSE REGERING BEROEPEN ZICH OP DE OMSTANDIGHEID , DAT VERSCHILLENDE BEPALINGEN VAN DE NEDERLANDSE REGELING VRIJSTELLINGEN MOGELIJK MAKEN . DE NEDERLANDSE REGERING WIJST OP DE IN ARTIKEL 2 LIKEURBESLUIT VOORZIENE MOGELIJKHEID , VOOR DE AANDUIDING VAN EEN LIKEUR EEN IN DE REELE HANDEL ALGEMEEN GEBRUIKELIJKE NAAM TOE TE STAAN , ALSMEDE OP ARTIKEL 14 , LID 4 , WARENWET , DAT DE MOGELIJKHEID SCHEPT VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN VAN KRACHTENS DIT ARTIKEL VASTGESTELDE REGELS . DE COMMISSIE MEENT DAARENTEGEN DAT DE IN ARTIKEL 2 LIKEURBESLUIT VOORZIENE UITZONDERINGEN TOT DISCRIMINATIE LEIDEN VAN INGEVOERDE PRODUKTEN DIE OP DE NEDERLANDSE MARKT BETREKKELIJK WEINIG BEKEND ZIJN .

    14 BIJ DEZE ARGUMENTEN MOET ERAAN WORDEN HERINNERD , DAT EEN ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VALLENDE MAATREGEL NIET AAN DAT VERBOD ONTSNAPT OP GROND VAN DE ENKELE OMSTANDIGHEID DAT HET BEVOEGDE GEZAG IS GEMACHTIGD ONTHEFFINGEN TE VERLENEN , ZELFS INDIEN VAN DEZE MACHTIGING ROYAAL GEBRUIK WORDT GEMAAKT TEN GUNSTE VAN INGEVOERDE PRODUKTEN . VOOR EEN MAATREGEL DAARENTEGEN DIE OP DOOR HET VERDRAG ERKENDE GRONDEN GERECHTVAARDIGD IS , VERBIEDT HET VERDRAG IN BEGINSEL NIET DAT TER DISCRETIE VAN DE ADMINISTRATIE DE MOGELIJKHEID WORDT GEOPEND TOT AFWIJKING BIJ INDIVIDUEEL BESLUIT . DERGELIJKE UITZONDERINGSBEPALINGEN MOGEN EVENWEL NIET LEIDEN TOT BEGUNSTIGING VAN DE NATIONALE PRODUKTEN , HETGEEN EEN WILLEKEURIGE DISCRIMINATIE OF EEN VERKAPTE BEPERKING TEN OPZICHTE VAN UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE PRODUKTEN ZOU BETEKENEN . ONDER VOORBEHOUD VAN DIT LAATSTE , LIJKEN DE IN DE NEDERLANDSE REGELING VOORZIENE ONTHEFFINGEN GEEN NIEUWE ELEMENTEN MET BETREKKING TOT DE DOOR DE NATIONALE RECHTER GESTELDE VRAAG OP TE LEVEREN .

    15 DE GESTELDE VRAAG DIENT DERHALVE ALDUS TE WORDEN BEANTWOORD , DAT WANNEER EEN LID-STAAT EEN BEPALING DIE DE VERKOOP VAN BEPAALDE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN ONDER EEN ANDERE DAN DE DOOR DE NATIONALE WETTELIJKE REGELING VOORGESCHREVEN BENAMING VERBIEDT , OOK TOEPAST OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE DRANKEN , TEN GEVOLGE WAARVAN DE ETIKETTERING WAARONDER DE INGEVOERDE DRANK IN DE LID-STAAT VAN UITVOER WETTIG WORDT VERHANDELD , MOET WORDEN GEWIJZIGD , DIT IS AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , VOOR ZOVER DE AANDUIDINGEN OP HET OORSPRONKELIJKE ETIKET DE CONSUMENTEN INFORMATIE VERSCHAFFEN OVER DE AARD VAN HET BETROKKEN PRODUKT , WELKE GELIJKWAARDIG IS AAN DIE VAN DE WETTELIJK VOORGESCHREVEN BENAMING . DE FEITELIJKE BEOORDELINGEN DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM HET AL DAN NIET BESTAAN VAN EEN DERGELIJKE GELIJKWAARDIGHEID TE KUNNEN VASTSTELLEN , BEHOREN TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE NATIONALE RECHTER .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    16 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ,

    UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ASSEN BIJ VONNIS VAN 19 DECEMBER 1979 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

    1 . WANNEER EEN LID-STAAT EEN BEPALING DIE DE VERKOOP VAN BEPAALDE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN ONDER EEN ANDERE DAN DE DOOR DE NATIONALE WETTELIJKE REGELING VOORGESCHREVEN BENAMING VERBIEDT , OOK TOEPAST OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE DRANKEN , TEN GEVOLGE WAARVAN DE ETIKETTERING WAARONDER DE INGEVOERDE DRANK IN DE LID-STAAT VAN UITVOER WETTIG WORDT VERHANDELD , MOET WORDEN GEWIJZIGD , IS DIT AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , VOOR ZOVER DE AANDUIDINGEN OP HET OORSPRONKELIJKE ETIKET DE CONSUMENTEN INFORMATIE VERSCHAFFEN OVER DE AARD VAN HET BETROKKEN PRODUKT , WELKE GELIJKWAARDIG IS AAN DIE VAN DE WETTELIJK VOORGESCHREVEN BENAMING .

    2.DE FEITELIJKE BEOORDELINGEN DIE NOODZAKELIJK ZIJN OM HET AL DAN NIET BESTAAN VAN EEN DERGELIJKE GELIJKWAARDIGHEID TE KUNNEN VASTSTELLEN , BEHOREN TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE NATIONALE RECHTER .

    Top