EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0080

Besluit van de Raad van 22 januari 2001 houdende instelling van de Militaire Staf van de Europese Unie

PB L 27 van 30.1.2001, p. 7–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/04/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/80(1)/oj

32001D0080

Besluit van de Raad van 22 januari 2001 houdende instelling van de Militaire Staf van de Europese Unie

Publicatieblad Nr. L 027 van 30/01/2001 blz. 0007 - 0011


Besluit van de Raad

van 22 januari 2001

houdende instelling van de Militaire Staf van de Europese Unie

(2001/80/GBVB)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, inzonderheid op artikel 28, lid 1,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 207, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) In het kader van de versterking van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB), en met name van het gemeenschappelijk Europees veiligheids- en defensiebeleid zoals bepaald in artikel 17 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, heeft de Europese Raad van Nice tijdens zijn bijeenkomst van 7 tot en met 11 december 2000 een akkoord bereikt over de instelling van de Militaire Staf van de Europese Unie, en diens opdracht en taken uiteengezet.

(2) De Militaire Staf dient ingevolge de richtsnoeren van de Europese Raad operationeel te worden gemaakt,

BESLUIT:

Artikel 1

1. De lidstaten detacheren militair personeel bij het secretariaat-generaal van de Raad tot samenstelling van de Militaire Staf van de Europese Unie (EUMS).

2. De Militaire Staf vormt een onderdeel van het secretariaat-generaal van de Raad.

Artikel 2

De opdracht en de taken van de Militaire Staf zijn omschreven in de aan dit besluit gehechte bijlage V van het verslag van het voorzitterschap dat is goedgekeurd door de Europese Raad van Nice.

Artikel 3

Alle leden van de Militaire Staf zijn onderdanen van lidstaten van de Europese Unie.

Artikel 4

1. Voor de leden van de Militaire Staf gelden de regels die in een besluit van de Raad zullen worden neergelegd.

2. Tot de inwerkingtreding van het in lid 1 bedoelde besluit geldt Besluit 2000/178/GBVB van de Raad van 28 februari 2000 tot vaststelling van de regeling die van toepassing is op nationale deskundigen die bij het secretariaat-generaal van de Raad worden gedetacheerd gedurende de interimperiode(1).

Artikel 5

Dit besluit wordt van kracht op de dag waarop het wordt aangenomen.

Het is van toepassing met ingang van de datum die door de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger in overleg met het PVC en het Militair Interimorgaan/Militair Comité wordt vastgesteld en in beginsel vóór eind juni 2001.

Tot de inwerkingtreding van dit besluit fungeert de directeur-generaal van de Militaire Staf (DGEUMS), die per 1 maart 2001 in dienst treedt(2), als hoofd van de militaire deskundigen die door de lidstaten bij het Raadssecretariaat worden gedetacheerd(3).

Artikel 6

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad.

Gedaan te Brussel, 22 januari 2001.

Voor de Raad

De voorzitter

A. Lindh

(1) PB L 57 van 2.3.2000, blz. 1.

(2) Besluit van de Raad van 22 december 2000.

(3) Besluit 2000/145/GBVB van de Raad van 14 februari 2000 betreffende de detachering van nationale deskundigen op militair gebied bij het secretariaat-generaal van de Raad gedurende een interimperiode (PB L 49 van 22.2.2000, blz. 3).

BIJLAGE

ORGANISATIE VAN DE MILITAIRE STAF VAN DE EUROPESE UNIE (EUMS)

1. Inleiding

In Helsinki hebben de EU-lidstaten besloten binnen de Raad nieuwe permanente politieke en militaire instanties op te zetten om de EU in staat te stellen haar verantwoordelijkheid op te nemen voor het geheel van taken op het gebied van conflictpreventie en crisisbeheersing als omschreven in het Verdrag betreffende de Europese Unie, de Petersbergtaken. Overeenkomstig het verslag van Helsinki verstrekt de Militaire Staf van de EU (EUMS) "binnen de structuren van de Raad militaire expertise (...) en steun voor het GEVDB, met inbegrip van de leiding over door de EU geleide militaire crisisbeheersingsoperaties".

In dat opzicht worden de bevoegdheden van de Militaire Staf van de EU (EUMS) als volgt gedefinieerd.

2. Opdracht

De Militaire Staf heeft opdrachten "op het gebied van vroegtijdige waarschuwing, situatiebeoordeling en strategische planning voor Petersbergtaken, met inbegrip van het aanwijzen van Europese nationale en multinationale strijdkrachten", en hij moet uitvoering geven aan het beleid en de beslissingen overeenkomstig de richtlijnen van het Militair Comité van de EU (EUMC).

3. Rol en taken

- Hij is de bron van militaire expertise voor de EU.

- Hij is de schakel tussen het EUMC, enerzijds, en de militaire middelen die de EU ter beschikking staan anderzijds, en hij verstrekt de EU-organen militaire expertise overeenkomstig de richtlijnen van het EUMC.

- Hij maakt vroegtijdige waarschuwing mogelijk. Hij stelt plannen, evaluaties en aanbevelingen op betreffende het crisisbeheersingsconcept en de algemene militaire strategie, en hij geeft uitvoering aan de besluiten en het beleid van het EUMC.

- Voor alle door de EU geleide operaties, ongeacht of de EU gebruikmaakt van NAVO-middelen en -vermogens, ondersteunt hij het EUMC op het gebied van situatiebeoordeling en de militaire aspecten van de strategische planning(1).

- Hij draagt bij aan de opstelling, de evaluatie en de herziening van de vermogensdoelstellingen, rekening houdend met de noodzaak voor de betrokken lidstaten om de samenhang met het defensieplanningsproces (DPP) en het plannings- en toetsingsproces (PARP) van het Partnerschap voor de vrede, volgens overeengekomen procedures te verzekeren.

- Wat betreft de strijdkrachten en vermogens die de lidstaten ter beschikking stellen van de EU, is hij verantwoordelijk voor het toezicht op, de evaluatie van en het opstellen van aanbevelingen met betrekking tot opleiding, oefeningen en interoperabiliteit.

4. Functies

- De EUMS heeft drie belangrijke operationele functies: vroegtijdige waarschuwing, situatiebeoordeling en strategische planning.

- Onder leiding van het EUMC stelt hij zijn militaire expertise ten dienste van de EU-organen, met name de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger.

- Hij volgt potentiële crisissen op basis van adequate nationale en multinationale inlichtingenstructuren.

- De EUMS voorziet het Situatiecentrum van militaire informatie en is ontvanger van de output daarvan.

- Hij voert de militaire aspecten van de strategische voorplanning voor Petersbergopdrachten uit.

- In coördinatie met de NAVO stelt hij een lijst op van de Europese nationale en multinationale strijdkrachten voor door de EU geleide operaties.

- Hij draagt bij tot de ontwikkeling en voorbereiding (met inbegrip van opleiding en oefeningen) van de door de lidstaten ter beschikking van de EU gestelde nationale en multinationale strijdkrachten. De regels voor de betrekkingen met de NAVO worden in de desbetreffende documenten bepaald.

- Hij organiseert en coördineert de procedures met de nationale, multinationale en NAVO-hoofdkwartieren die de EU ter beschikking staan, waarbij hij zoveel mogelijk zorgt voor verenigbaarheid met de NAVO-procedures.

- Hij programmeert, plant, leidt en evalueert het militaire aspect van de EU-crisisbeheersingsprocedures, inclusief het valideren van EU-NAVO-procedures.

- Hij neemt deel aan de financiële raming van operaties en oefeningen.

- Hij onderhoudt contacten met de nationale hoofdkwartieren en met de multinationale hoofdkwartieren van multinationale strijdkrachten.

- Hij onderhoudt permanente betrekkingen met de NAVO overeenkomstig de permanente regelingen tussen de EU en de NAVO, alsmede passende betrekkingen met aangewezen correspondenten bij de VN en de OVSE, afhankelijk van de instemming van deze organisaties.

a) Aanvullende functies in crisisbeheersingssituaties

- De EUMS vraagt en verwerkt specifieke informatie van de inlichtingenorganisaties en andere relevante informatie van alle beschikbare bronnen.

- Hij steunt het EUMC in diens bijdragen tot de initiële planningsleidraad en de planningsrichtlijnen van het Politiek en Veiligheidscomité (PVC).

- Hij ontwikkelt strategische militaire opties als basis voor het militaire advies van het EUMC aan het PVC, en bepaalt de prioriteiten daarvan, door:

- ruime initiële opties te definiëren;

- wanneer nodig gebruik te maken van planningsondersteuning van externe bronnen die deze opties nader zullen analyseren en meer in detail zullen ontwikkelen;

- het resultaat van deze meer diepgaande behandeling te evalueren en opdracht te geven voor de eventueel nog noodzakelijke werkzaamheden;

- het EUMC een algemene beoordeling voor te leggen; hij duidt in voorkomend geval prioriteiten en aanbevelingen aan.

- Hij kan ook bijdragen tot de niet-militaire aspecten van de militaire opties.

- Hij bepaalt in coördinatie met de nationale planningsstaven en, indien nodig, met de NAVO, de strijdkrachten die aan eventuele door de EU geleide operaties zouden kunnen deelnemen.

- Hij staat de operationele commandant bij in technische uitwisselingen met derde landen die militaire bijdragen aan een door de EU geleide operatie aanbieden, alsook in de voorbereiding van de conferentie voor de vorming van strijdkrachten.

- Hij houdt crisissituaties voortdurend in het oog.

b) Aanvullende functies tijdens operaties

- De EUMS houdt onder leiding van het EUMC voortdurend toezicht op alle militaire aspecten van de operaties. Hij maakt strategische analyses in overleg met de aangewezen operationele commandant om het EUMC te steunen in zijn rol als adviseur van het PVC, dat de strategische leiding in handen heeft.

- Hij reikt in het licht van de politieke en operationele ontwikkelingen aan het EUMC nieuwe opties aan als basis voor het militaire advies van het EUMC aan het PVC.

5. Organisatie

- Hij werkt onder de militaire leiding van het EUMC waaraan hij verantwoording aflegt.

- De EUMS is een afdeling van het secretariaat van de Raad die rechtstreeks aan de secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger is toegevoegd; hij bestaat uit door de lidstaten gedetacheerd personeel dat in internationaal verband optreedt en waarvan het statuut door de Raad moet worden vastgesteld.

- De EUMS wordt geleid door de DGEUMS, een driesterren-vlag- of -opperofficier, en werkt onder het gezag van het EUMC.

- Om het geheel van Petersbergtaken te kunnen beheersen, ongeacht of de EU gebruik maakt van NAVO-hulpmiddelen, wordt de EUMS georganiseerd als in bijlage A.

- In crisisbeheersingssituaties of -oefeningen kan de EUMS crisisactieteams (CAT's) instellen, steunend op eigen expertise, personeel en infrastructuur. Tevens kan hij indien nodig voor een tijdelijke uitbreiding gebruikmaken van extern personeel waarom het EUMC de EU-lidstaten zou verzoeken.

6. Betrekkingen met derde landen

- De betrekkingen tussen de EUMS en de Europese NAVO-landen die geen EU-lidstaten zijn en andere kandidaat-lidstaten van de EU, zullen worden omschreven in het document over de betrekkingen van de EU met derde landen.

(1) Voorlopige definities:

Strategische planning: planningsactiviteiten die van start gaan zodra een crisis uitbreekt en die eindigen wanneer de politieke instanties van de EU gekozen hebben voor één of voor een reeks militaire strategische opties. Het strategisch proces omvat de beoordeling van de militaire situatie, de definitie van een politiek-militair kader en de ontwikkeling van militaire strategische opties.

Militaire strategische optie: een mogelijke militaire actie om de in het politiek-militaire kader vastgestelde politiek-militaire doelstellingen te bereiken. Een militaire strategische optie omschrijft de militaire oplossing, de vereiste middelen en de beperkingen, en geeft aanbevelingen voor de keuze van de bevelhebber van de operaties en het operationeel hoofdkwartier.

BIJLAGE A

ORGANISATIESCHEMA VAN DE EUMS

>PIC FILE= "L_2001027NL.001002.EPS">

AFKORTINGEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Top