EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0262

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 262/2013 van de Commissie van 18 maart 2013 houdende goedkeuring van een minimale wijziging van het productdossier van een benaming die is opgenomen in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen (Melon du Quercy (BGA))

PB L 82 van 22.3.2013, p. 21–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/262/oj

22.3.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 82/21


UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 262/2013 VAN DE COMMISSIE

van 18 maart 2013

houdende goedkeuring van een minimale wijziging van het productdossier van een benaming die is opgenomen in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen (Melon du Quercy (BGA))

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen (1), en met name artikel 53, lid 2, tweede alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EU) nr. 1151/2012 is op 3 januari 2013 in werking getreden. Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad van 20 maart 2006 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen (2) is bij die verordening ingetrokken en daardoor vervangen.

(2)

Overeenkomstig artikel 9, lid 1, eerste alinea, van Verordening (EG) nr. 510/2006 heeft de Commissie het verzoek van Frankrijk onderzocht om een wijziging goed te keuren van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding „Melon du Quercy”, die is geregistreerd bij Verordening (EG) nr. 1165/2004 van de Commissie (3), als gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1040/2007 (4).

(3)

Het verzoek heeft tot doel het productdossier te wijzigen wat betreft de beschrijving van het product, het bewijs van de oorsprong, de werkwijze voor het verkrijgen van het product, de etikettering, de nationale eisen en de gegevens van de bevoegde controlestructuur.

(4)

De Commissie heeft de voorgestelde wijziging onderzocht en acht deze gerechtvaardigd. Aangezien het om een minimale wijziging gaat, kan de Commissie deze goedkeuren zonder de in de artikelen 50 tot en met 52 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 vastgestelde procedure toe te passen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Het productdossier voor de beschermde geografische aanduiding „Melon du Quercy” wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening.

Artikel 2

Het enig document dat de belangrijkste gegevens uit het productdossier bevat, is opgenomen in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 maart 2013.

Voor de Commissie, namens de voorzitter,

Dacian CIOLOȘ

Lid van de Commissie


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

(2)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.

(3)  PB L 224 van 25.6.2004, blz. 16.

(4)  PB L 238 van 11.9.2007, blz. 29.


BIJLAGE I

De volgende wijzigingen in het productdossier voor de beschermde geografische aanduiding „Melon du Quercy” worden goedgekeurd:

1.   De beschrijving van het product

Omdat de Europese handelsnorm voor meloenen op 1 juli 2009 werd ingetrokken (Verordening (EG) nr. 1615/2001), wordt de verwijzing naar klasse I van Verordening (EG) nr. 1615/2001 vervangen door de toevoeging aan het productdossier van objectieve elementen die aanvankelijk bij de norm waren vereist (kenmerken van de variëteit, goede kwaliteit en homogene verpakking).

In het oorspronkelijke productdossier werd het onderscheid gemaakt tussen „charentaismeloenen” en „andere lang houdbare meloenen”. Aangezien alle meloenen die bij de productie van de „Melon du Quercy” worden gebruikt, charentaismeloenen zijn, wordt voorgesteld om dat onderscheid uit de beschrijving te weren.

Ter vereenvoudiging wordt de lijst van de verpakkingscategorieën geschrapt. In de plaats daarvan wordt expliciet bepaald dat de meloenen op homogene wijze moeten worden verpakt. Dat betekent dat het gewicht van de zwaarste meloen het gewicht van de lichtste in eenzelfde verpakking met niet meer dan 30 % mag overschrijden.

Het suikergehalte bedraagt volgens de nationale certificeringsvoorwaarden voor dit product minimaal 11° Brix, de waarde die gebruikelijk is bij de productie. Er wordt dus voorgesteld om het productdossier van de BGA te wijzigen en (een suikergehalte van) „meer dan 11° Brix” te vervangen door (een suikergehalte dat) „gelijk is aan of meer bedraagt dan 11° Brix”.

2.   De elementen die bewijzen dat het landbouwproduct uit het afgebakende geografische gebied afkomstig is.

De betrokken producenten moeten kunnen worden geïdentificeerd om zo de controle op de oorsprong van de „Melon du Quercy” te versterken. Alle aangifteverplichtingen, verplichte registers of productidentificaties worden in dit hoofdstuk opgenomen.

Rekening houdend met de specifieke wijze waarop de meloenen op het niveau van de kleinhandel worden verkocht en wetende dat de „Melons du Quercy” elk afzonderlijk geëtiketteerd worden, is het niet meer verplicht om de verpakkingen van een etiket te voorzien. De consument wordt dus geïnformeerd via de reclame op het verkooppunt of via het prijsetiket.

3.   Beschrijving van de werkwijze voor het verkrijgen van het product

De beschrijving van de productieketen werd formeel gewijzigd zodat de opeenvolgende werkzaamheden om de „Melon du Quercy” te produceren, duidelijk worden: teelt, sortering, verpakking, opslag. Het onderscheid tussen de verschillende distributiekanalen werd geschrapt. In plaats daarvan werden verplichtingen die voor alle marktdeelnemers gelden, opgenomen.

De wijze waarop de jaarlijkse lijsten met de toegestane variëteiten worden opgesteld, wordt nader omschreven zodat de kwaliteit van de „Melon du Quercy” gegarandeerd is.

Om rekening te houden met de nationale voorschriften en om de productiefasen nauwkeuriger in beeld te brengen, worden de voorschriften met betrekking tot het zaaien, planten en irrigeren alsook de bemesting, gewasbescherming, goedkeuring en sortering in het productdossier opgenomen.

Dankzij de evolutie van de variëteiten en dankzij de ervaring die de laatste vijftien jaar, vooral tijdens de warme zomers (met name die van 2005) is opgedaan, kan worden gegarandeerd dat de kwaliteit van de „Melon du Quercy” geen wijzigingen ondergaat indien het product na 13.00 uur, m.a.w. bij hogere temperaturen, wordt geoogst. De verplichting om de meloenen vóór 13.00 uur te oogsten, wordt bijgevolg geschrapt.

Hetzelfde geldt voor de oogst: de meloenen mochten aanvankelijk na de oogst slechts in één laag worden gelegd wanneer het variëteiten betrof die zeer gevoelig waren voor schokken. Bij proeven in 2009 is evenwel gebleken dat er geen kwaliteitsverlies optreedt zodat nu in het productdossier de mogelijkheid wordt geboden om de meloenen na de oogst in een „palox” te leggen (kist waarin de meloenen in verschillende lagen worden gestapeld).

Bij de verpakking wordt niet langer verwezen naar kisten (plateaux) zodat gebruik kan worden gemaakt van kwaliteitsvollere verpakkingen zoals schalen (barquettes).

Om rekening te houden met het feit dat de verkoop van de meloenen op het niveau van de kleinhandel op bijzondere wijze plaatsvindt — de meloenen moeten in het winkelrek regelmatig opnieuw worden geordend — vervalt bij de verkoop door de kleinhandel de verplichting om de meloenen te verpakken in golfkartonnen verpakkingen en met zogenaamde „mouchoirs”.

4.   Controlestructuur

De gegevens met betrekking tot de controlestructuur worden bijgewerkt. De verwijzing naar de accreditering wordt toegevoegd.

5.   Specifieke elementen van de etikettering

De specifieke met de BGA verband houdende verplichte vermeldingen worden ingelast. De uit de nationale wetgeving voortvloeiende verplichte vermeldingen (CCP) worden geschrapt.

6.   Eisen waaraan moet worden voldaan uit hoofde van Europese of nationale bepalingen.

In overeenstemming met de nationale eisen wordt een tabel ingelast met de belangrijkste te controleren punten.


BIJLAGE II

ENIG DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 510/2006 (1)

MELON DU QUERCY

EG-nummer: FR-PGI-0205-0086-13.10.2011

BGA (X) BOB ( )

1.   Naam

„Melon du Quercy”

2.   Lidstaat of derde land

Frankrijk

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.6:

Groenten en fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Meloenvariëteit van de charentaissoort, met een gladde schil („peau lisse”) of met een min of meer kurkachtige schil („peau brodée” = netmeloen of „peau écrite” = tussenvorm tussen meloen met gladde schil en netmeloen), grijs met groen, neigend naar geel, met oranje vruchtvlees en met een minimumgewicht van 450 g.

De meloenen moeten heel en onbeschadigd zijn en moeten er fris uitzien; ze moeten stevig, schoon en van goede kwaliteit zijn en ze moeten worden geoogst met het steeltje, dat korter moet zijn dan 2 cm.

De Brixwaarde moet minimaal 11° bedragen.

De „melons du Quercy” worden als volledige vrucht en in een verpakking op de markt gebracht. Het gewicht van de zwaarste meloen mag het gewicht van de lichtste in eenzelfde verpakking met niet meer dan 30 % overschrijden.

De inhoud van iedere verpakking moet homogeen zijn en dus bestaan uit meloenen die zich grotendeels in hetzelfde ontwikkelings- en rijpheidsstadium bevinden en grotendeels dezelfde kleur hebben.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong)

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De teelt van de „Melon du Quercy” vindt plaats in het geografische gebied waarop de BGA van toepassing is.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.

De goedkeuring, de sortering en de verpakking vinden plaats in het geografische gebied waarop de BGA van toepassing is.

Om de kwaliteit van het product te garanderen, vinden de bovengenoemde werkzaamheden zeer snel plaats zodat de meloenen binnen zes dagen na de oogst op de markt kunnen worden gebracht.

De goedkeuring en de sortering vinden plaats in het geografische gebied want deze werkzaamheden zijn van fundamenteel belang voor een goede selectie van de meloenen waarop de BGA van toepassing is. Ze worden verricht door werknemers die zijn opgeleid om aan de hand van de kleuring van de schil en van het met refractometrie gemeten suikergehalte vast te stellen of de meloenen al dan niet hun optimale rijpheid hebben bereikt.

Ook het verpakken van de meloenen vindt plaats in het geografische gebied want dat gebeurt gelijktijdig met de goedkeuring en de sortering. Op deze wijze wordt veelvuldige manipulatie die de kwaliteit van de „Melon du Quercy” zou kunnen aantasten, beperkt. Voorts wordt de traceerbaarheid van de meloenen gegarandeerd doordat op iedere meloen afzonderlijk alsook op de verpakkingen het logo „Melon du Quercy” wordt aangebracht en doordat een voorraadboekhouding wordt gevoerd.

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering

benaming van het product: „Melon du Quercy”,

het BGA-logo of de vermelding „Indication Géographique Protégée”,

het logo „Melon du Quercy” op iedere meloen.

4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied

Het geografische gebied van de BGA „Melon du Quercy” omvat:

in het departement Lot, de kantons Castelnau-Montratier, Lalbenque, Montcuq, en de gemeenten Cambayrac, Carnac-Rouffiac, Concots, Floressas, Labastide-Marnhac, Lacapelle-Cabanac, Mauroux, Le Montat, Sauzet, Sérignac en Villesèque,

in het departement Lot-et-Garonne, de kantons Beauville, Penne-d’Agenais, Puymirol, Tournon-d’Agenais,

in het departement Tarn-et-Garonne, de kantons Bourg-de-Visa, Caussade, Lafrançaise, Lauzerte, Moissac, Molières, Monclar-de-Quercy, Montaigu-de-Quercy, Montauban, Montpezat-de-Quercy, Négrepelisse, Villebrumier, en de gemeenten Castelsagrat, Gasques, Goudourville, Montjoi, Mouillac, Perville, Pommevic, Saint-Clair en Valence.

5.   Verband met het geografische gebied

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied

Het geografische gebied wordt gekenmerkt door het klimaat met zijn wisselende, (frisse en vochtige) Atlantische en (warme en droge) mediterrane luchtstromen, die voor temperatuurschommelingen zorgen. Dit gematigde klimaat is geschikt voor de teelt van meloenen.

De bodems die in aanmerking komen, zijn kleiachtige, kalkhoudende bodems. Deze bodems zijn uitermate geschikt voor het telen van meloenen.

5.2.   Specificiteit van het product

De „Melon du Quercy” is een variëteit van de charentaissoort met een gladde schil („peau lisse”) of met een min of meer kurkachtige schil („peau brodée” = netmeloen of „peau écrite” = tussenvorm tussen meloen met gladde schil en netmeloen), en met min of meer duidelijke groeven.

Het oranje vruchtvlees is sappig en stevig en zacht tegelijk.

De keuze van de variëteiten op basis van agronomische en aromatische criteria (geur, smaak, …), de kleiachtige, kalkhoudende bodems, het karakteristieke klimaat en de bij de oogst gehanteerde criteria (optimale rijpheid) zijn doorslaggevend voor het verkrijgen van meloenen waarvan het volle potentieel wordt benut: zoete meloenen (minimaal 11° Brix) met een ontwikkelde smaak en een stevig en karakteristiek aroma.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

Zowel de bodemgesteldheid als het klimaat van het geografische gebied dragen eraan bij dat aromatische vruchten worden verkregen.

Enerzijds laten de kleiachtige, kalkhoudende, goed verluchte bodems met hun evenwichtige structuur de planten regelmatig groeien en zorgen ze voor een optimaal mineraal evenwicht in de vruchten.

Anderzijds beïnvloedt het specifieke klimaat van Quercy de vruchtzetting. Het optimaliseert het aantal meloenen per plant. Iedere vrucht wordt zo beter gevoed. Daarnaast bevorderen de hoofdzakelijk mediterrane luchtstromen (warm en droog), met name tijdens de zomer, de rijping van de meloenen.

De kwaliteit van de „Melon du Quercy” is ook het gevolg van de over zeer lange tijd opgebouwde knowhow waarover de producenten van de productieketen van de „Melon du Quercy” beschikken. Deze knowhow komt met name tot uiting in de selectie van variëteiten die zeer goed zijn aangepast aan het productiegebied, in de periode waarin de oogst plaatsvindt, namelijk op het ogenblik dat de meloenen hun optimale rijpheid hebben bereikt, en in de optimale termijnen voor het klaarmaken van de meloenen na de oogst.

De „Melon du Quercy” kon zijn faam vestigen doordat de meloenen door de producenten reeds vroeg, namelijk vanaf 1994, onder deze naam op de markt werden gebracht. De talrijke evenementen waarmee de afzet van het product gepaard gaat/ging, dragen bij aan zijn faam. We vermelden in dat verband twee voorbeelden: het „fête de Belfort du Quercy”, dat half augustus plaatsvindt, en de opening van het meloenenseizoen in juli 1994, die in de salons van de prefectuur van Lot plaatsvond en in de lokale pers uitgebreid aan bod kwam. In 1996 kopte de „Dépêche du Midi”„Uitmuntende Melon du Quercy”.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

[Artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006]

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPMelonDuQuercy.pdf


(1)  Vervangen door Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen


Top