EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0004

Richtlijn 2008/4/EG van de Commissie van 9 januari 2008 tot wijziging van Richtlijn 94/39/EG ten aanzien van diervoeders bestemd voor de vermindering van het risico op melkziekte (Voor de EER relevante tekst)

PB L 6 van 10.1.2008, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/07/2008; stilzwijgende opheffing door 32008L0038

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/4/oj

10.1.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 6/4


RICHTLIJN 2008/4/EG VAN DE COMMISSIE

van 9 januari 2008

tot wijziging van Richtlijn 94/39/EG ten aanzien van diervoeders bestemd voor de vermindering van het risico op melkziekte

(Voor de EER relevante tekst)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 93/74/EEG van de Raad van 13 september 1993 betreffende diervoeders met bijzonder voedingsdoel (1), en met name op artikel 6, onder c),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Richtlijn 94/39/EG (2) heeft de Commissie een lijst van bestemmingen voor diervoeders met bijzonder voedingsdoel vastgesteld.

(2)

In haar advies van 8 december 2004 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geconcludeerd dat zeoliet (synthetisch natriumaluminiumsilicaat) het risico op melkziekte bij melkkoeien kan verminderen (3). De EFSA kon echter het risico voor de gezondheid van mens en dier niet afdoende beoordelen als gevolg van ontbrekende gegevens. In het licht van de ontvangen aanvullende inlichtingen heeft de EFSA in haar advies van 11 juli 2007 geconcludeerd dat toevoeging van zeoliet aan diervoeders voor melkkoeien gedurende een periode van ongeveer twee weken vóór het kalven geen risico oplevert voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu (4). Zeoliet dient daarom te worden opgenomen onder de regel „Vermindering van het risico op melkziekte” in de lijst van bestemmingen in deel B van de bijlage bij Richtlijn 94/39/EG.

(3)

In haar advies van 12 juni 2007 heeft de EFSA geconcludeerd dat diervoeders met een hoog calciumgehalte die omstreeks het tijdstip van kalven worden toegediend, zeer doeltreffend kunnen zijn bij de behandeling van niet-ernstige gevallen van melkziekte en bij de preventie van een herhaling van de ziekte bij melkkoeien en dat daarom een nieuwe vermelding betreffende de vermindering van het risico op melkziekte aan de lijst moet worden toegevoegd (5). De EFSA concludeerde voorts dat een marginaal risico voor de diergezondheid niet volledig kan worden uitgesloten, waardoor er een afweging tussen het individuele risico en de algemene voordelen van toediening moet worden gemaakt. Om de voor de melkkoeien verantwoordelijke persoon in staat te stellen een dergelijke afweging te maken, moeten de verschillende bronnen van calcium en de hoeveelheid ervan op het etiket worden vermeld. Ook dient het etiket een aanbeveling te bevatten om advies van een diervoederdeskundige in te winnen. De EFSA verwacht een risico voor de consument noch een extra risico voor het milieu. Daarom moeten diervoeders met een hoog calciumgehalte worden opgenomen onder de regel „Vermindering van het risico op melkziekte” in de lijst van bestemmingen in deel B van de bijlage bij Richtlijn 94/39/EG.

(4)

Richtlijn 94/39/EG dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

(5)

De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

De bijlage bij Richtlijn 94/39/EG wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze richtlijn.

Artikel 2

De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk 24 juni 2008 aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Wanneer de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking daarvan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 9 januari 2008.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie


(1)  PB L 237 van 22.9.1993, blz. 23. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003 (PB L 122 van 16.5.2003, blz. 1).

(2)  PB L 207 van 10.8.1994, blz. 20. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2002/1/EG (PB L 5 van 9.1.2002, blz. 8).

(3)  Opinion of the Scientific Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed on the request from the Commission on the use of synthetic sodium aluminium silicate (zeolite) for the reduction of risk of milk fever in dairy cows. Goedgekeurd op 8 december 2004. The EFSA Journal (2004) 160, blz. 1-11.

(4)  Opinion of the Scientific Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed on the safety of zeolite (sodium aluminosilicate, synthetic) for the reduction of risk of milk fever in dairy cows. Goedgekeurd op 11 juli 2007. The EFSA Journal (2007) 523, blz. 1-11.

(5)  Opinion of the Scientific Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed on the safety of feedingstuffs with high calcium content for the reduction of milk fever in dairy cows. Goedgekeurd op 12 juni 2007. The EFSA Journal (2007) 504, blz. 1-10.


BIJLAGE

In deel B bij Richtlijn 94/39/EG wordt de regel betreffende het bijzonder voedingsdoel „Vermindering van het risico op melkziekte” vervangen door:

Bijzonder voedingsdoel

Essentiële voedingskenmerken

Diersoort of -categorie

Vermeldingen op het etiket

Aanbevolen gebruiksduur

Andere vermeldingen

„Vermindering van het risico op melkziekte

Laag calciumgehalte

Melkkoeien

Calcium

Fosfor

Magnesium

1-4 weken vóór het kalven

In de gebruiksaanwijzing moet worden vermeld:

„Stop toediening vanaf het kalven”

en/of

 

 

 

lage verhouding kationen/anionen

Calcium

Fosfor

Natrium

Kalium

Chloriden

Zwavel

1-4 weken vóór het kalven

In de gebruiksaanwijzing moet worden vermeld:

„Stop toediening vanaf het kalven”

of

 

 

 

hoog gehalte aan zeoliet (synthetisch natriumaluminiumsilicaat)

Gehalte aan natriumaluminiumsilicaat

De 2 weken vóór het kalven

In de gebruiksaanwijzing moet worden vermeld:

„De hoeveelheid voeder moet worden beperkt zodat een dagelijkse opname van 500 g natriumaluminiumsilicaat per dier niet wordt overschreden”;

„Stop toediening vanaf het kalven”

of

 

 

 

hoog gehalte aan calcium in de vorm van in hoge mate beschikbare calciumzouten

Totaal calciumgehalte, bronnen en respectieve hoeveelheid calcium

Vanaf eerste tekenen van kalven tot twee dagen na het kalven

Op de verpakking, de recipiënt of het etiket moet worden vermeld:

de gebruiksaanwijzing, d.w.z. het aantal toepassingen en de tijd vóór en na het kalven;

de tekst: „Aanbevolen wordt om voor het gebruik het advies van een diervoederdeskundige in te winnen”.”


Top