Sisävesiliikenne: markkinoille pääsy
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:
Asetus (EY) N:o 169/2009 kilpailusääntöjen soveltamisesta rautatie-, maantie- ja sisävesiliikenteeseen
Asetus (EY) N:o 718/1999 EU:n sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen edistämiseksi
Neuvoston direktiivi 96/75/EY rahtausta ja hinnanmuodostusta koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tavaroiden kansallisissa tai kansainvälisissä sisävesikuljetuksissa EU:ssa
Neuvoston asetus (EY) N:o 1356/96 EU-maiden väliseen sisävesiväylien tavara- ja matkustajaliikenteeseen sovellettavista yhteisistä säännöistä palvelujen tarjoamisen vapauden toteuttamiseksi tällaisessa liikenteessä
Neuvoston asetus (ETY) N:o 3921/91 muita kuin jäsenvaltiosta olevia liikenteenharjoittajia koskevista edellytyksistä saada harjoittaa siellä sisävesiväylien tavara- tai henkilöliikennettä
Direktiivi 87/540/ETY vesiväylien kansallisen ja kansainvälisen tavaraliikenteen harjoittajan ammattiin pääsystä sekä tutkintotodistusten, todistusten ja muiden tähän ammattiin muodollista kelpoisuutta osoittavien asiakirjojen vastavuoroisesta tunnustamisesta
Asetus (ETY) No 2919/85 Reinin vesiliikenteestä tehdyssä tarkistetussa yleissopimuksessa tarkoitettuihin järjestelyihin pääsyn edellytyksistä Reinin navigaatioon kuuluvien alusten osalta
Asetus N:o 11 Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen 79 artiklan 3 kohdan täytäntöönpanosta syrjinnän poistamiseksi kuljetusmaksuista ja -ehdoista
ASETUKSEN JA DIREKTIIVIEN TARKOITUS
- Asetuksessa (EY) N:o 169/2009 vahvistetaan EU:n kilpailusäännöt, joita sovelletaan rautatie-, maantie- ja sisävesiliikenteeseen.
- Asetuksessa (EY) N:o 718/1999 ja sen muuttamisesta annetussa asetuksessa (EU) N:o 546/2014 vahvistetaan EU:n aluskapasiteettia koskevia toimintalinjoja koskevat säännöt.
- Direktiivissä 96/75/EY esitetään toimenpiteet vapaasti neuvoteltavien rahtaussopimusten ja hinnanmuodostuksen saavuttamiseksi EU:ssa.
- Asetuksella EY) N:o 1356/96 pyritään varmistamaan sisävesiväylien tavara- ja matkustajaliikennettä hoitavien liikenteenharjoittajien palvelujen tarjoamisen vapaus EU-maiden välillä.
- Asetuksella (ETY) N:o 3921/91 määritetään ehdot, joiden perusteella EU:n ulkopuoliset liikenteenharjoittajat saavat harjoittaa sisävesiväylien tavara- tai henkilöliikennettä EU:ssa.
- Direktiivillä 87/540/ETY pyritään luomaan yhdenmukaiset edellytykset liikenteenharjoittajan ammattiin pääsylle helpottamalla tutkintotodistusten ja muiden pätevyyttä osoittavien asiakirjojen vastavuoroista tunnustamista.
- Asetuksella (ETY) No 2919/85 määritetään edellytykset Reinin vesiliikenteestä tehdyssä tarkistetussa yleissopimuksessa tarkoitettuihin järjestelyihin pääsylle Reinin navigaatioon kuuluvien alusten osalta.
- ETY:n neuvoston asetuksella N:o 11 pyritään poistamaan syrjintä kuljetusmaksuista ja -ehdoista.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
EU:n sisävesiliikennettä koskevaan lainsäädäntökehykseen kuuluva lainsäädäntö kattaa useita tavoitteita, joilla yhdessä pyritään sisävesiliikennemarkkinoiden vapauttamiseen seuraavilla keinoilla:
- varmistamalla, että sisävesiliikenteen toimijoilla on vapaa pääsy kaikille Euroopan sisävesiväylille
- kieltämällä syrjivät ja sopimattomat markkinamenettelyt erityisesti maksujen ja tariffien osalta
- luomalla oikeudenmukaiset kilpailuedellytykset yhteisillä säännöillä, jotka koskevat myös sisävesiliikenteenharjoittajan ammattiin pääsyä.
Asetuksella (EY) N:o 169/2009 pyritään yhdenmukaistamaan rautatie-, maantie- ja sisävesiliikenteeseen sovellettavia EU:n kilpailusääntöjä säätämällä vapautus kilpailunrajoituskiellosta sellaisille sopimuksille, päätöksille ja yhdenmukaistetuille menettelytavoille, joiden tavoitteena on toteuttaa teknisiä parannuksia tai teknistä yhteistyötä seuraavilla tavoilla:
- standardoimalla laitteita
- vaihtamalla tai käyttämällä yhdessä henkilöstöä, laitteita, kulkuneuvoja tai kiinteitä laitteita
- järjestämällä ja toteuttamalla peräkkäisiä, toisiaan täydentäviä, korvaavia tai yhdistettyjä kuljetuksia sekä vahvistamalla tai noudattamalla niissä käytettäviä maksuja, mukaan lukien erityiset kilpailukykyiset hinnat
- käyttämällä tarkoituksenmukaisimpia reittejä
- sovittamalla yhteen jatkoyhteyksien kuljetusaikatauluja
- yhdistämällä yksittäisiä lähetyksiä
- vahvistamalla yhdenmukaisia sääntöjä maksutaulukoiden rakenteesta, jos näillä säännöillä ei vahvisteta kuljetusmaksuja eikä -ehtoja.
Asetusta ei myöskään sovelleta tiettyihin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
Asetuksella (EY) N:o 718/1999 pyritään vahvistamaan yhteisön aluskapasiteettia koskevat toimintalinjat EU:n sisävesiliikenteessä.
- Sitä sovelletaan kaupallisia tavarakuljetuksia hoitaviin aluksiin tietyin poikkeuksin. Näihin poikkeuksiin lukeutuvat erityisesti yksinomaan Tonavalla liikennöivät alukset sekä yksinomaan tavaroiden varastointiin tai ruoppaukseen käytettävät alukset.
- Niiden EU-maiden, joiden aluskaluston tonnisto on yhteensä yli 100 000 tonnia ja joiden sisävesiväylät ovat yhteydessä toisen EU-maan sisävesiväyliin, on perustettava sisävesiliikennerahasto. Kullakin rahastolla on oltava vararahasto, jossa on erilliset tilit kuivalastialuksille*, säiliöaluksille* ja työntöaluksille*. Kansallisten viranomaisten on hoidettava rahastojen hallintoa.
- Vararahastoa voidaan käyttää
- EU-maan pyynnöstä, jos sisävesiliikennemarkkinoilla ilmenee (direktiivissä 96/75/EY tarkoitettuja, ks. alla) ”vakavia markkinahäiriöitä”
- jos sisävesiliikennettä edustavat järjestöt pyytävät sitä yksimielisesti.
Asetuksessa (EY) N:o 181/2008 vahvistetaan EU:n sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevien toimintalinjojen toimeenpanoa koskevat käytännön järjestelyt, mukaan lukien rahastolle suoritettavien maksujen suuruus.
Asetuksen (EY) N:o 718/1999 nojalla käytettävissä olleiden toimenpiteiden soveltamisalaa laajennettiin muutosasetuksessa (EU) N:o 546/2014.
Direktiivissä 96/75/EY esitetään kaksi toimenpidekokonaisuutta
- jotta voidaan siirtyä pois aiemmasta kuljetusten ”vuororahtausjärjestelmästä” (rahtaus ennalta vahvistettuun hintaan siinä järjestyksessä, jossa alukset ovat lastin purkamisen jälleen käytettävissä) vapaasti neuvoteltavien rahtaussopimusten ja hinnanmuodostuksen saavuttamiseksi EU:ssa
- jotta Euroopan komissio voi vakavan häiriön ilmaantuessa toteuttaa aiheelliset toimenpiteet ja erityisesti toimenpiteet, joiden tarkoituksena on estää kuljetuskapasiteetin lisääminen.
Asetuksella (EY) N:o 1356/96 pyritään varmistamaan, että sisävesiväylillä tavaroita tai matkustajia kuljettavat liikenteenharjoittajat voivat toteuttaa kuljetuksia EU-maiden välillä ja niiden kautta ilman kansalaisuudesta ja sijoittautumispaikasta aiheutuvaa syrjintää, jos liikenteenharjoittaja
- on sijoittautunut johonkin EU-maahan kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti, on oikeutettu kyseisessä EU-maassa harjoittamaan kansainvälistä tavara- ja matkustajaliikennettä sisävesiväylillä ja käyttää jossain EU-maassa rekisteröityä sisävesialusta
- täyttää asetuksen (ETY) N:o 3921/91 edellytykset.
EU-maiden ulkopuolisten liikenteenharjoittajien oikeuksiin sovelletaan erityissääntöjä Reinin vesiliikenteestä tehdyn tarkistetun yleissopimuksen (Mannheimin yleissopimus) ja Tonavan vesiliikenteestä tehdyn yleissopimuksen (Belgradin yleissopimus) perusteella. Erityissääntöjä voi sisältyä myös muihin kansainvälisiin sopimuksiin, joiden osapuolena EU on.
Asetus (ETY) N:o 3921/91 perustuu yhdenvertaisen kohtelun ja palvelujen tarjoamisen vapauden yleisiin periaatteisiin, joiden mukaan muilla kuin EU-maassa asuvilla liikenteenharjoittajilla tulisi olla oikeus harjoittaa kansallisia liikennepalveluja (”kabotaasiliikenne”) EU:n sisävesiväylillä. Siinä vahvistetaan seuraavat ehdot:
- liikenteenharjoittajat voivat harjoittaa kabotaasiliikennettä tilapäisesti ilman, että niiden on perustettava EU-maahan yrityksen kotipaikka, edellyttäen, että ne ovat sijoittautuneet EU-maahan sen lainsäädännön mukaisesti ja että niillä on oikeus kuljettaa tavaroita tai henkilöitä kansainvälisesti sisävesiväylillä
- liikenteenharjoittajat voivat käyttää vain aluksia, jotka omistaa
- EU-maassa asuva tai EU-maan kansalainen tai
- oikeushenkilö, jonka kotipaikka on EU-maassa ja jossa EU-maiden kansalaiset ovat enemmistöosakkaina.
Direktiivissä 87/540/ETY edellytetään, että yksityishenkilöt ja yritykset täyttävät viranomaisten tai kussakin EU-maassa nimetyn laitoksen hyväksymät pätevyysvaatimukset, jotka koskevat seuraavia aihepiirejä:
- lainsäädäntö
- yrityksen kaupallinen ja taloudellinen johtaminen
- markkinoille pääsy
- tekniset standardit ja toiminnan tekniset näkökohdat
- turvallisuus
- kansainvälisen liikenteen käytännön kysymykset.
Viranomainen antaa todistuksen tutkinnon, kurssille osallistumisen tai hankitun käytännön kokemuksen perusteella. Jos liikenteenharjoittaja ei enää täytä edellytyksiä, todistus voidaan peruuttaa.
Asetus (ETY) N:o 2919/85. Reinin vesiliikenteestä tehdyssä tarkistetussa yleissopimuksessa (muutettuna lisäpöytäkirjalla N:o 2) vahvistetaan, että ainoastaan Reinin navigaatioon kuuluvilla aluksilla on oikeus liikennöidä Reinillä.
Alus kuuluu Reinin navigaatioon, jos sillä on Reinin sopimusvaltion (Alankomaat, Belgia, Ranska, Saksa ja Sveitsi) toimivaltaisen viranomaisen myöntämä asiakirja. Asetuksella laajennetaan yleissopimuksen soveltaminen kaikkiin EU-maihin ja taataan siten yhdenvertainen kohtelu kaikkien EU-maiden aluksille.
ETY:n neuvoston asetuksella N:o 11/1960 pyritään panemaan täytäntöön Rooman sopimuksen 79 artiklan 3 kohta (nyt Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 95 artikla). Asetuksella
- kielletään kaikki liikenteenharjoittajien harjoittama syrjintä – eri kuljetusmaksujen ja ehtojen soveltaminen samanlaisten tavaroiden kuljetuksiin samoilla kuljetusreiteillä – alkuperä- tai määrämaan perusteella
- katetaan kaikki tavaroiden kuljetukset useilla kuljetusmuodoilla (rautatie-, maantie- ja sisävesikuljetukset)
- määritellään vaadittuja kuljetusasiakirjoja koskevat säännöt
- edellytetään, että EU-maat valvovat velvollisuuksien noudattamista.
MISTÄ ALKAEN LAINSÄÄDÄNTÖÄ SOVELLETAAN?
- Asetusta (EY) N:o 169/2009 on sovellettu 25. maaliskuuta 2009 alkaen.
- Asetusta (EY) N:o 718/1999 on sovellettu 29. huhtikuuta 1999 alkaen.
- Direktiiviä 96/75/EY on sovellettu 30. marraskuuta 1996 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 1. tammikuuta 1997 mennessä.
- Asetusta (EY) N:o 1356/96 on sovellettu 2. elokuuta 1996 alkaen.
- Asetusta (ETY) N:o 3921/91 on sovellettu 5. tammikuuta 1992 alkaen.
- Direktiiviä 87/540/ETY on sovellettu 12. marraskuuta 1987 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 30. kesäkuuta 1988 mennessä.
- Asetusta (ETY) N:o 2919/85 on sovellettu 22. lokakuuta 1985 alkaen.
- Asetusta N:o 11/1960 on sovellettu 5. syyskuuta 1960 alkaen.
TAUSTAA
Lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Kuivalastialukset: kuivalastia (esim. viljaa) kuljettavat alukset.
Säiliöalukset: nestelastia (esim. öljyä) kuljettavat alukset.
Työntöalukset: alukset, joita käytetään toisten alusten, kuten proomujen, työntämiseen, mutta ei lastin kuljettamiseen.
ASIAKIRJAT
Neuvoston asetus (EY) N:o 169/2009, annettu 26 päivänä helmikuuta 2009, kilpailusääntöjen soveltamisesta rautatie-, maantie- ja sisävesiliikenteeseen (Kodifioitu toisinto) (EUVL L 61, 5.3.2009, s. 1–5)
Neuvoston asetus (EY) N:o 718/1999, annettu 29 päivänä maaliskuuta 1999, yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen edistämiseksi (EYVL L, 2.4.1999, s. 1–5)
Asetukseen (EY) N:o 718/1999 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
Neuvoston direktiivi 96/75/EY, annettu 19 päivänä marraskuuta 1996, rahtausta ja hinnanmuodostusta koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tavaroiden kansallisissa tai kansainvälisissä sisävesikuljetuksissa yhteisössä (EYVL L 304, 27.11.1996, s. 12–14)
Ks. konsolidoitu toisinto.
Neuvoston asetus (EY) N:o 1356/96, annettu 8 päivänä heinäkuuta 1996, jäsenvaltioiden väliseen sisävesiväylien tavara- ja matkustajaliikenteeseen sovellettavista yhteisistä säännöistä palvelujen tarjoamisen vapauden toteuttamiseksi tällaisessa liikenteessä (EYVL L 175, 13.7.1996, s. 7–8)
Neuvoston asetus (ETY) N:o 3921/91, annettu 16 päivänä joulukuuta 1991, muita kuin jäsenvaltiosta olevia liikenteenharjoittajia koskevista edellytyksistä saada harjoittaa siellä sisävesiväylien tavara- tai henkilöliikennettä (EYVL L 373, 31.12.1991, s. 1–3)
Neuvoston direktiivi 87/540/ETY, annettu 9 päivänä marraskuuta 1987, vesiväylien kansallisen ja kansainvälisen tavaraliikenteen harjoittajan ammattiin pääsystä sekä tutkintotodistusten, todistusten ja muiden tähän ammattiin muodollista kelpoisuutta osoittavien asiakirjojen vastavuoroisesta tunnustamisesta (EYVL L 322, 12.11.1987, s. 20–24)
Neuvoston asetus (ETY) N:o 2919/85, annettu 17 päivänä lokakuuta 1985, Reinin vesiliikenteestä tehdyssä tarkistetussa yleissopimuksessa tarkoitettuihin järjestelyihin pääsyn edellytyksistä Reinin navigaatioon kuuluvien alusten osalta (EYVL L 280, 22.10.1985, s. 4–7)
ETY:n neuvosto: Asetus N:o 11 Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen 79 artiklan 3 kohdan täytäntöönpanosta syrjinnän poistamiseksi kuljetusmaksuista ja -ehdoista (EYVL 52, 16.8.1960, s. 1121–1126)
Ks. konsolidoitu toisinto.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin sisäiset politiikat ja toimet – VI osasto – Liikenne – 95 artikla (aiempi EY-sopimuksen 75 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 86)
Komission asetus (EY) N:o 181/2008, annettu 28 päivänä helmikuuta 2008, toimenpiteiden vahvistamisesta yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista vesiliikenteen edistämiseksi annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 718/1999 panemiseksi täytäntöön (kodifioitu toisinto) (EUVL L 56, 29.2.2008, s. 8–12)
Viimeisin päivitys: 22.12.2020