EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) edistäminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi (EU) 2021/1187 Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) toteuttamista edistävistä yhdenmukaistamistoimenpiteistä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivillä pyritään yhdenmukaistamaan toimia Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) toteuttamisen edistämiseksi.
  • Sillä pyritään myös selkeyttämään menettelyprosessia hankkeiden toteuttajia varten lupien myöntämisen ja julkisten hankintojen osalta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Direktiiviä kutsutaan ”älykästä TNT-T-verkkoa koskevaksi direktiiviksi” ja se on EU:n kolmannen liikkuvuuspaketin – ”Eurooppa liikkeellä” – kolmas osa.

Soveltamisala

Direktiivi koskee seuraavia seikkoja:

  • Ennalta yksilöidyt rajatylittävät yhteydet ja puuttuvat yhteydet TEN-T-ydinverkkokäytävillä*, kuten liitteessä I esitetään
  • ydinverkkokäytäviin liittyvät hankkeet, joiden kustannukset ovat yli 300 miljoonaa euroa.

Se ei kata hankkeita, jotka liittyvät yksinomaan telematiikkasovelluksiin, uuteen teknologiaan ja innovointiin, sellaisina kuin ne on määritelty TEN-T-suuntaviivoissa – asetus (EU) N:o 1315/2013 (ks. tiivistelmä).

EU:n jäsenvaltiot voivat päättää laajentaa direktiivin soveltamisalan koskemaan kaikkia ydinverkon tai jopa kattavan verkon hankkeita. Jos jäsenvaltio päättää laajentaa soveltamisalaa, sen on ilmoitettava asiasta Euroopan komissiolle.

Priorisointi

  • Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kansalliset viranomaiset asettavat direktiivin soveltamisalaan kuuluvat hankkeet etusijalle lupamenettelyissä.
  • Jos kansallisessa lainsäädännössä säädetään erityisistä ensisijaisiin hankkeisiin sovellettavista lupamenettelyistä, jäsenvaltioiden on varmistettava, että tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvat hankkeet käsitellään näiden menettelyjen mukaisesti.

Nimetty viranomainen

Kunkin jäsenvaltion on perustettava 10. elokuuta 2023 mennessä nimetty viranomainen, joka on vastuussa hankkeista. Sen tehtävänä on

  • toimia yhteyspisteenä hankkeen toteuttajalle ja muille asiaankuuluville viranomaisille
  • esittää kuvaus hakemuksista hankkeen toteuttajille
  • valvoa lupamenettelyjen määräaikoja
  • antaa tarvittaessa ohjeita asiakirjojen ja tietojen toimittamisesta
  • tehdä lupapäätöksiä, jos asianomainen jäsenvaltio on antanut siihen valtuudet.

Lupamenettely

Direktiivillä yksinkertaistetaan lupamenettelyn sääntöjä.

  • Lupa myönnetään enintään neljäksi vuodeksi, mutta sitä voidaan jatkaa asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa.
  • Jäsenvaltiot voivat sisällyttää lupamenettelyyn eri vaiheita kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Jäsenvaltioiden nimettyjen viranomaisten on tehtävä yhteistyötä rajatylittävissä menettelyissä eurooppalaisten koordinaattoreiden avustuksella ja niiden valvonnassa aikataulujensa koordinoimiseksi ja lupamenettelyä koskevan yhteisen aikataulun laatimiseksi.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 9. elokuuta 2021 alkaen, ja se on saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 10. elokuuta 2023 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Ydinverkko: sisältää verkon tärkeimmät yhteydet, jotka yhdistävät tärkeimmät solmukohdat ja jotka on määrä saada valmiiksi vuoteen 2030 mennessä.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2021/1187, annettu 7 päivänä heinäkuuta 2021, Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) toteuttamista edistävistä yhdenmukaistamistoimenpiteistä (EUVL L 258, 20.7.2021, s. 1–13)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1315/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, unionin suuntaviivoista Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi ja päätöksen N:o 661/2010/EU kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 1–128)

Asetukseen (EY) N:o 1315/2013 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 13.10.2021

Top