Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interreg – Rajatylittävän yhteistyön tukeminen (2021–2027)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2021/1059 Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Siinä vahvistetaan säännöt, jotka liittyvät Interreg-välineeseen, jolla edistetään Euroopan alueellista yhteistyötä eri Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden kansallisten, alueellisten ja paikallisten toimijoiden sekä EU:n toimijoiden ja EU:n ulkopuolisten naapurimaiden, kumppanimaiden, merentakaisten maiden ja alueiden (MMA:iden), muiden alueiden sekä alueellisten yhdentymis- ja yhteistyöjärjestöjen välisillä yhteisillä ohjelmilla, hankkeilla ja verkostoilla. Interreg edistää koko EU:n ja sen naapurialueen tasapainoista taloudellista, sosiaalista ja alueellista kehitystä. Tämä on EU:n koheesiopolitiikan keskeinen tavoite.
  • Asetuksessa vahvistetaan säännökset, jotka ovat tarpeen tehokkaan ohjelmatyön varmistamiseksi muun muassa teknisen avun, seurannan, arvioinnin, viestinnän, tukikelpoisuuden, hallinnoinnin ja valvonnan osalta. Siinä vahvistetaan myös Interreg-ohjelmien – joita tuetaan asetuksella (EU) 2021/1058 perustetusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) (ks. tiivistelmä) – varainhoitoa koskevat säännöt sekä EU:n ulkoisten rahoitusvälineiden erityistavoitteet ja integrointi:

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Rakenne

Interregin puitteissa tehtävä alueellinen yhteistyö perustuu neljään osa-alueeseen.

  • Interreg A – vierekkäisten alueiden (joiden pitäisi sijaita periaatteessa maarajalla tai meren erottamina enintään 150 km etäisyydellä) välinen rajatylittävä yhteistyö, jotta ratkaistaan rajaseuduilla yhteisesti havaittuja yhteisiä haasteita ja hyödynnetään näiden alueiden käyttämätöntä kasvupotentiaalia.
  • Interreg Blaajemmilla valtioiden rajat ylittävillä alueilla tai merialueilla toteutettava valtioiden välinen yhteistyö, jonka tavoitteena on parantaa alueellista yhdentymistä.
  • Interreg Calueiden välinen yhteistyö neljän erityisohjelman avulla koheesiopolitiikan tehokkuuden lisäämiseksi edistämällä
    • kokemusten vaihtoa, innovatiivisia toimintatapoja ja valmiuksien kehittämistä pyrittäessä tunnistamaan ja levittämään hyviä käytäntöjä sekä siirtämään ne osaksi aluekehityspolitiikkaa, mukaan lukien ”Investoinnit kasvuun ja työpaikkoihin” -tavoitteen mukaiset ohjelmat (Interreg-Europe -ohjelma)
    • kokemusten vaihtoa, innovatiivisia lähestymistapoja ja valmiuksien kehittämistä pyrittäessä tunnistamaan, siirtämään ja hyödyntämään kaupunkialueiden yhdennettyyn ja kestävään kehitykseen liittyviä hyviä käytäntöjä (Urbact-ohjelma)
    • kokemusten vaihtoa, innovatiivisia toimintatapoja ja valmiuksien kehittämistä, jotta voidaan parantaa ja yksinkertaistaa Interreg-ohjelmien toteuttamista ja yhteistyötoimia, mukaan lukien eurooppalaisten alueellisen yhteistyön yhtymien* perustaminen ja toiminta (Interact-ohjelma)
    • alueellisen yhteenkuuluvuuden tavoitteisiin liittyvien kehityssuuntausten analysointi (Euroopan aluekehittämisen seurantaverkostoa (ESPON) koskeva ohjelma).
  • Interreg D – syrjäisimpien alueiden välinen yhteistyö syrjäisimpien alueiden ja MMA:iden (esimerkiksi Karibianmeren alue) kehittämisen ja integroinnin helpottamiseksi niiden naapuriympäristössä.

Määrärahat ja yhteisrahoitusosuudet

  • Interreg-ohjelmaa tuetaan EAKR:stä ja EU:n ulkoisista rahoitusvälineistä (IPA III ja NDICI – Globaali Eurooppa -väline), jos yksi tai useampi jäsenvaltio ja niiden alueet tekevät rajatylittävää yhteistyötä yhden tai useamman jäsenvaltion ja EU:n ulkopuolisten maiden ja niiden alueiden kanssa.
  • Nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen (2021–2027) aikana Interreg saa EAKR:sta määrärahoja 8,05 miljardia euroa (vuoden 2018 hintoina).
  • EAKR:n Interreg-ohjelmia koskevat määrärahat kohdennetaan seuraavasti:
    • 72,2 prosenttia (eli yhteensä 5 812 790 000 euroa) maa- tai merirajat ylittävään yhteistyöhön (Interreg A)
    • 18,2 prosenttia (eli yhteensä 1 466 000 000) euroa valtioiden väliseen yhteistyöhön (Interreg B)
    • 6,1 prosenttia (eli yhteensä 490 000 000 euroa) alueiden väliseen yhteistyöhön (Interreg C)
    • 3,5 prosenttia (eli yhteensä 281 210 000 euroa) syrjäisimpien alueiden yhteistyöhön (Interreg D)
  • Kunkin Interreg-ohjelman yhteisrahoitusosuus saa olla enintään 80 prosenttia.

Erityiset Interreg-tavoitteet ja temaattinen keskittäminen

Interreg-ohjelmissa EAKR voi ja soveltuvin osin unionin ulkoiset rahoitusvälineet voivat myös tukea yhteistyön hallinnoinnin parantamista ja turvallisempaa ja suojatumpaa Eurooppaa koskevia erityisiä Interreg-tavoitteita.

Vähintään 60 prosenttia kuhunkin Interreg A, B ja D -ohjelmaan kohdennettavasta rahoitusosuudesta on käytettävä enintään kolmeen yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen (EU) 2021/1060 (ks. tiivistelmä) 5 artiklassa säädettyyn toimintapoliittiseen tavoitteeseen, joista yhden on oltava vihreämpi, vähähiilinen Eurooppa. Vähintään 60 prosenttia sisäisillä maarajoilla toteutettaviin Interreg A -ohjelmiin kohdennettavasta rahoitusosuudesta on osoitettava toimintapoliittisiin tavoitteisiin 2 ja 4 ja enintään kahteen muuhun yhteisiä säännöksiä koskevassa asetuksessa säädettyyn toimintapoliittiseen tavoitteeseen.

Täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset

  • Euroopan komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan
    • luettelo tukea saavista Interreg-ohjelma-alueista (täytäntöönpanopäätös (EU) 2022/74)
    • luettelo, jossa ilmoitetaan kunkin ohjelman osalta EAKR:stä myönnettävän tuen kokonaismäärä ja unionin ulkoisesta rahoitusvälineestä myönnettävän tuen kokonaismäärä (täytäntöönpanopäätös (EU) 2022/75)
    • EAKR:stä ja NDICI – Globaali Eurooppa -välineestä, EAKR:stä ja IPA III:sta tai EAKR:stä, NDICI – Globaali Eurooppa -välineestä ja IPA III:sta tukea saavia ulkoisia rajatylittäviä ja valtioiden välisiä yhteistyöohjelmia koskevat monivuotiset strategia-asiakirjat.
  • Komissio voi myös antaa delegoituja säädöksiä Interreg-ohjelmien mallin sisältävän asetuksen liitteen muuttamiseksi.

Ohjelmasta vastaavat viranomaiset ja hallinto

  • Interregiä toteutetaan yhteistyössä hallinnoitavilla* ohjelmilla lukuun ottamatta Interreg D -ohjelmia, jotka voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan tai osittain käyttämällä välillistä hallinnointia* yhteisymmärryksessä asianomaisen jäsenvaltion tai asianomaisten jäsenvaltioiden kanssa sidosryhmien kuulemisen jälkeen
  • Asetuksessa edellytetään, että Interreg-ohjelmaan osallistuvien jäsenvaltioiden ja soveltuvin osin EU:n ulkopuolisten maiden, kumppanimaiden* ja MMA:iden on nimettävä yhteisistä säännöksistä annetun asetuksen soveltamista varten yksi hallintoviranomainen ja yksi tarkastusviranomainen. Siinä vahvistetaan näitä viranomaisia, niiden tehtäviä ja velvollisuuksia koskevat yksityiskohtaiset säännöt.
  • Kunkin hallintoviranomaisen on toimitettava komissiolle asianomaisen Interreg-ohjelman kumulatiiviset tiedot neljännesvuosittain yhteisistä säännöksistä annetun asetuksen liitteessä VII esitetyn mallin mukaisesti.

Seurantakomitea

Jäsenvaltioiden ja tapauksen mukaan ohjelmaan osallistuvien EU:n ulkopuolisten maiden, kumppanimaiden ja MMA:iden on perustettava yhteisymmärryksessä hallintoviranomaisen kanssa seurantakomitea valvomaan Interreg-ohjelman täytäntöönpanoa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenvaltioille on ilmoitettu Interreg-ohjelman hyväksymisestä. Seurantakomitean on kokoonnuttava vähintään kerran vuodessa ja tarkasteltava kaikkia seikkoja, jotka vaikuttavat ohjelman edistymiseen kohti sille asetettuja tavoitteita.

Arvioinnit

Jäsenvaltion tai hallintoviranomaisen on tehtävä ohjelmista arviointeja, jotka koskevat yhtä tai useampaa seuraavista kriteereistä: tuloksellisuus, tehokkuus, merkityksellisyys, johdonmukaisuus ja unionin tason lisäarvo. Arviointien tarkoituksena on parantaa ohjelmien suunnittelun ja toteutuksen laatua. Arvioinnit voivat kattaa myös muita merkityksellisiä kriteereitä, kuten osallisuus, syrjimättömyys ja näkyvyys.

Lisäksi on suoritettava arviointi kunkin ohjelman vaikutuksista 30. kesäkuuta 2029 mennessä.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. heinäkuuta 2021 alkaen.

TAUSTAA

Asetus (EU) 2021/1059 on osa EU:n koheesiopolitiikkaa koskevaa lainsäädäntöpakettia kaudelle 2021–2027. Tämän politiikan päätavoitteena on edistää taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta kestävän kilpailukyvyn, tutkimuksen ja innovoinnin, digitaalisen siirtymän, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin avulla.

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Eurooppalaiset alueellisen yhteistyön yhtymät (EAYY:t). EAYY:iden tavoitteena on helpottaa ja edistää rajat ylittävää, valtioiden välistä ja alueiden välistä yhteistyötä EU:ssa. Niiden tehtäviin kuuluu sellaisten ohjelmien toteuttaminen, joita EU tai jokin muu eurooppalainen rajat ylittävä yhteistyöhanke osarahoittaa. Oikeushenkilöinä EAYY:t kokoavat yhteen eri jäsenvaltioiden viranomaisia. Niiden jäseniin voivat kuulua jäsenvaltiot itse, alueelliset tai paikalliset viranomaiset, yhdistykset tai muut julkiset elimet. EAYY:issä on oltava jäseniä vähintään kahdesta jäsenvaltiosta.
Yhteistyöhön perustuva hallinnointi. Euroopan komissio ja kansalliset viranomaiset hallinnoivat rahoitusta yhdessä.
Välillinen hallinnointi. Rahoitusta hallinnoivat kumppaniorganisaatiot tai muut viranomaiset EU:ssa tai sen ulkopuolella.
Kumppanimaat. IPA III -tuensaajaa tai Interreg A ja B -ohjelmien osalta asetuksen (EU) 2021/947 liitteessä I lueteltuun naapurialueeseen kuuluva maa tai alue tai Venäjän federaatio tai Interreg C ja D -ohjelmien osalta mihin tahansa NDICI – Globaali Eurooppa -välineen kattamaan maantieteelliseen alueeseen kuuluva maa tai alue, joka saa tukea unionin ulkoisista rahoitusvälineistä.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1059, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 94–158)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1058, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastosta ja koheesiorahastosta (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 60–93)

Asetukseen (EU) 2021/1058 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1060, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja varainhoitosäännöistä sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista varainhoitosäännöistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 159–706)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/947, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2021, naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen – Globaali Eurooppa perustamisesta, päätöksen N:o 466/2014/EU muuttamisesta ja kumoamisesta sekä asetuksen (EU) 2017/1601 ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 480/2009 kumoamisesta (EUVL L 209, 14.6.2021, s. 1–78)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1529, annettu 15 päivänä syyskuuta 2021, liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA III) perustamisesta (EUVL L 330, 20.9.2021, s. 1–26)

Viimeisin päivitys: 03.02.2022

Top