Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tulli-ohjelma – yhteistyö tullialalla

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2021/444 tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella perustetaan Tulli-ohjelma, Euroopan unionin (EU) tulliyhteistyötä koskeva ohjelma ajanjaksoksi 2021–2027.
  • Ohjelman päätavoitteena on uudistaa entisestään EU:n tulliliittoa. Ohjelmalla tuetaan EU:n tulliviranomaisia tarvittavien hallinnollisten valmiuksien ja niihin liittyvän tietoteknisen ympäristön kehittämisessä, jotta viranomaiset voivat hoitaa tehtäviään:
    • auttaa selviytymään kasvavista kaupan volyymeistä ja käsittelemään uudenlaisia kaupankäynnin muotoja
    • suojella EU:ta entistä paremmin haitallisilta tuotteilta ja aineilta
    • suojella entistä paremmin yrityksiä
    • helpottaa laillisia kauppavirtoja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Erityistavoitteet

Ohjelman tavoitteena on tukea:

  • tullilainsäädännön ja -politiikan valmistelua ja yhdenmukaista täytäntöönpanoa
  • tulliyhteistyötä
  • hallinnollisten ja tietoteknisten valmiuksien kehittämistä, mukaan lukien inhimilliset taidot ja koulutus, sekä eurooppalaisten sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttämistä
  • innovaatiota tullipolitiikan alalla.

Talousarvio

Ohjelman täytäntöönpanoon osoitetaan 950 miljoonaa euroa kaudella 2021–2027.

Kolmansien maiden ja ulkopuolisten asiantuntijoiden osallistuminen

  • Liittymisneuvotteluja käyvät maat, ehdokasmaat ja mahdolliset ehdokasmaat, jotka kuuluvat Euroopan naapuruuspolitiikkaan, sekä muut EU:n ulkopuoliset maat, voivat osallistua ohjelmaan, jos ne täyttävät ehdot, jotka on asetettu sopimuksessa EU:n ulkopuolisten maiden osallistumisesta EU:n ohjelmiin.
  • Muiden kuin tulliviranomaisten edustajat, mukaan lukien ohjelmaan osallistumattomista EU:n ulkopuolisista maista tulevat edustajat, tutkijat sekä kansainvälisten ja muiden asiaankuuluvien järjestöjen edustajat, yritysten edustajat ja kansalaisyhteiskunnan edustajat voivat osallistua ohjelman erityistoimiin ulkopuolisina asiantuntijoina pääasiassa tapauskohtaisesti.

Avustuskelpoiset toimet

  • Tullialan tietojärjestelmien kehittäminen ja käyttö (vain yhteiset osat, ei kansalliset järjestelmät).
  • Kokoukset ja muut yhteistyötoimet (esimerkiksi työpajat, hankeryhmät, opintokäynnit).
  • Yhteiset koulutuskonseptit, -tuotteet ja -toiminnot (esimerkiksi verkko-oppimismoduulit).
  • Muut palvelusopimukset (esim. tutkimukset, viestintäaloitteet).

Työohjelma

Ohjelma pannaan täytäntöön monivuotisilla työohjelmilla, jotka Euroopan komissio on laatinut ja hyväksynyt täytäntöönpanosäädöksillä.

Seuranta, raportointi ja arviointi

  • Asetuksen liitteessä II luetellaan indikaattorit, joiden avulla raportoidaan ohjelman edistymisestä sen yleisten ja erityisten tavoitteiden saavuttamisessa. Komissio voi muuttaa ja/tai täydentää tätä luetteloa delegoiduilla säädöksillä.
  • Delegoidun asetuksen (EU) 2022/2565 liitteessä, jolla täydennetään asetusta (EU) 2021/444, vahvistetaan lisäindikaattoreita ohjelman tuotosten, tulosten ja vaikutusten mittaamiseksi. Asetusta sovelletaan takautuvasti 1 päivästä tammikuuta 2022 sen varmistamiseksi, että se on yhdenmukainen raportointikauden alun kanssa. Nämä indikaattorit täydentävät asetuksen (EU) 2021/444 liitteessä II lueteltuja indikaattoreita, jotka soveltuvat tuloksellisuuden yleiseen seurantaan, mutta eivät mahdollista riittävällä tavalla ohjelman kattavaa seurantaa ja arviointia sen yleisten ja erityistavoitteiden saavuttamiseksi.
  • Komissio vastaa ohjelman väliarvioinnin suorittamisesta viimeistään neljän vuoden kuluttua ohjelman toteutuksen käynnistymisestä ja loppuarvioinnista viimeistään neljän vuoden kuluttua sen päätökseen saattamisesta.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 1. tammikuuta 2021 alkaen.

TAUSTAA

Tämän asetuksen oikeusperusta kattaa tulliyhteistyön Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 33 artiklan, sisämarkkinoiden (SEUT-sopimuksen 114 artikla) ja yhteisen kauppapolitiikan (SEUT-sopimuksen 207 artiklan) mukaisesti.

Asetuksella (EU) N:o 952/2013 perustetaan unionin tullikoodeksi, jossa säädetään Euroopan unionin tullialueelle tuotaviin tai sieltä vietäviin tavaroihin sovellettavista yleisistä säännöistä ja menettelyistä (ks. tiivistelmä).

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/444, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2021, tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1294/2013 kumoamisesta (EUVL L 87, 15.3.2021, s. 1–16).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/2565, annettu 11 päivänä lokakuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/444 täydentämisestä seuranta- ja arviointikehyksen perustamista koskevilla säännöksillä (EUVL L 330, 23.12.2022, s. 130–133).

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin politiikka ja sisäiset toimet – II osasto – Tavaroiden vapaa liikkuvuus – 2 luku – Tulliyhteistyö – 33 artikla (aiempi EY-sopimuksen 135 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 61).

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin politiikka ja sisäiset toimet – VII osasto – Kilpailua, verotusta ja lainsäädännön lähentämistä koskevat yhteiset säännöt – 3 luku – Lakien lähentäminen – 114 artikla (aiempi EY-sopimuksen 95 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 94–95).

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Viides osa – Unionin ulkoinen toiminta – II osasto – Yhteinen kauppapolitiikka – 207 artikla (aiempi EY-sopimuksen 133 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 140–141).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (uudelleenlaadittu) (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1–101).

Asetukseen (EU) N:o 952/2013 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 04.04.2023

Top