Kansallisten kilpailuviranomaisten täytäntöönpanovalmiuksien parantaminen
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Direktiivi (EU) 2019/1 jäsenvaltioiden kilpailuviranomaisten täytäntöönpanovalmiuksien parantamiseksi ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi
DIREKTIIVIN TARKOITUS
- Säädöksellä varmistetaan EU-maiden kansallisten kilpailuviranomaisten tarvitsema riippumattomuus, voimavarat sekä täytäntöönpano- ja sakotusvaltuudet, jotka ovat tarpeen yritysten sellaisten sopimusten ja menettelytapojen torjumiseksi tehokkaasti, jotka rajoittavat kilpailua maiden lainkäyttöalueella.
- Säädöstä sovelletaan erityisesti tilanteisiin, joissa sovelletaan samaan tapaukseen kilpailunvastaisia sopimuksia, jotka on kielletty Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 101 artiklassa (kartellit*) ja 102 artiklassa (määräävän markkina-aseman väärinkäyttö*), joko erikseen tai yhdessä kansallisen kilpailuoikeuden kanssa.
- Säädöksessä säädetään kilpailuviranomaisten keskinäisestä avunannosta sen varmistamiseksi, että yritykset eivät voi välttyä täytäntöönpanolta, jotta EU:n sisämarkkinat voivat toimia sujuvasti.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Kansallisilla kilpailuviranomaisilla on valtuudet
- toteuttaa ennalta ilmoittamattomia yrityksen tarkastuksia, mukaan lukien oikeus saapua tiloihin, tutkia asiakirjoja, sinetöidä rakennuksia ja esittää kysymyksiä henkilöstölle
- tehdä hakuja yrityksen johtajien, hallituksen jäsenten ja työntekijöiden kodeista, jos ne epäilevät löytävänsä sieltä asiaankuuluvaa kirjanpitoa tai muita asiakirjoja
- vaatia yrityksiä toimittamaan kaikki tarvittavat tiedot määrätyssä ja kohtuullisessa ajassa
- kutsua pakollisesti kuultavaksi yrityksen edustaja
- määrätä laittomien menettelytapojen lopettamisesta ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin, mukaan lukien rakenteellisten tai käyttäytymistä koskevien korjaustoimenpiteiden määrääminen, määrätä välitoimia tai tehdä yritysten tekemistä sitoumuksista velvoittavia tässä tarkoituksessa
- määrätä tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia sakkoja omissa menettelyissään tai pyytää niiden määräämistä muussa kuin rikosoikeudellisessa oikeudenkäyntimenettelyssä ei ainoastaan SEUT:n 101 ja 102 artiklan rikkomisen takia vaan myös silloin, kun yritykset tahallaan tai tuottamuksesta eivät suostu tutkintavaltuuksia koskevaan yhteistyöhön
- määrätä myös tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia uhkasakkoja, jotta yritykset voidaan pakottaa noudattamaan niiden tutkinta- ja päätöksentekovaltuuksia
- käyttää tehokkaita leniency-ohjelmia, jotka kannustavat yrityksiä ilmoittamaan kartelleista kaikkialla EU:ssa
- antaa toisilleen keskinäistä apua, jotta esimerkiksi yritykset, joilla on omaisuutta muissa EU-maissa, eivät voi välttyä sakkojen maksulta.
Kaikki henkilöstö, joka osallistuu toimiin,
- toimii poliittisesta tai muusta ulkoisesta vaikutuksesta riippumatta
- ei pyydä eikä ota ohjeita hallitukselta tai muulta julkiselta tai yksityiseltä taholta
- pidättäytyy toimista, jotka ovat ristiriidassa sen tehtävien kanssa
- pidättäytyy käsittelemästä menettelyjä, joista voisi aiheutua eturistiriitoja, kohtuullisen ajan lähdettyään kansallisesta kilpailuviranomaisesta.
Pääasialliset täytäntöönpanopäätökset tehneet henkilöt on suojattava mielivaltaisilta irtisanomisilta, ja heidät voidaan irtisanoa vain, jos heidän on todettu syyllistyneen vakavaan väärinkäytökseen tai jos he eivät enää täytä työn vaatimuksia.
Kilpailuviranomaisen päätöksentekoelimen jäsenet on valittava, otettava palvelukseen tai nimitettävä selkeästi ja avoimesti.
EU-maiden on varmistettava, että kilpailuviranomaiset
- kunnioittavat vastaajien oikeuksia, mukaan lukien oikeus tulla kuulluksi ja oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin tuomioistuimessa
- suorittavat täytäntöönpanomenettelyt kohtuullisessa ajassa
- palkkaavat riittävän määrän pätevää henkilöstöä ja niillä on riittävät taloudelliset, tekniset ja teknologiset resurssit työnsä suorittamiseksi
- antavat apua muista EU:n jäsenvaltioista tuleville kollegoille menettelytoimista ilmoittamiseksi tai rajat ylittävien sakkojen maksamisen varmistamiseksi.
Yhdelle tai useammalle yritykselle laittoman toiminnan takia määrättyjen sakkojen
- on heijastettava rikkomuksen vakavuutta ja kestoa
- enimmäismäärän on voitava olla vähintään 10 prosenttia yrityksen maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta päätöksen tekemistä edeltäneellä tilikaudella.
Leniency-ohjelma tarjoaa yritykselle, joka ilmoittaa osallistumisestaan salaiseen kartelliin*,
- vapautuksen sakoista, jos se toimittaa ensimmäisenä todisteita, joiden perusteella kilpailuviranomaiset voivat suorittaa kohdennetun tarkastuksen tai jotka ovat riittäviä leniency-ohjelman piiriin kuuluvan rikkomisen toteamiseen
- sakkojen lieventämistä, jos se toimittaa todisteita, joilla on merkittävää lisäarvoa näytettäessä toteen rikkominen, kun niitä verrataan todisteisiin, jotka olivat jo kilpailuviranomaisen hallussa.
Euroopan komission on esitettävä 12. joulukuuta 2024 mennessäEuroopan parlamentille ja neuvostolle kertomus direktiivin saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä ja täytäntöönpanosta.
MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?
Direktiiviä on sovellettu 3. helmikuuta 2019 alkaen, ja se on saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 4. helmikuuta 2021 mennessä.
TAUSTAA
Kansallisten kilpailuviranomaisten ja komission tehokas toiminta laittomia kaupallisia menettelytapoja vastaan auttaa varmistamaan oikeudenmukaisemman ja avoimemman kilpailun EU:ssa. Tämä suojaa yleisöä ja yrityksiä tavaroiden ja palvelujen keinotekoisen korkeilta hinnoilta ja lisää innovatiivisten tuotteiden valikoimaa.
Lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Kartelli: kahden tai useamman kilpailijan välinen sopimus, jolla sovitaan niiden menettelytavoista tai vaikutetaan kilpailuun markkinoilla muun muassa vahvistamalla hintoja tai jakamalla markkinoita tai asiakkaita, mukaan lukien tarjouskeinottelu (laiton käytäntö, jossa kilpailevat osapuolet tekevät salaa yhteistyötä valitakseen tarjouskilpailun voittajan, kun toiset tekevät kilpailukyvyttömiä tarjouksia).
Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö: yrityksen toiminta, kuten kohtuuttomien hintojen veloittaminen tai tuotannon rajoittaminen, markkina-asemassa, jonka ansiosta yritys voi toimia kilpailijoistaan ja asiakkaistaan riippumattomasti. Yli 40 prosentin markkinaosuudet ovat hyödyllinen ensimmäinen merkki yrityksen mahdollisesta määräävästä markkina-asemasta.
Salainen kartelli: kartelli, jonka olemassaolo on osittain tai kokonaan salattu.
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/1, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, jäsenvaltioiden kilpailuviranomaisten täytäntöönpanovalmiuksien parantamiseksi ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi (EUVL L 11, 14.1.2019, s. 3–33)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin sisäiset politiikat ja toimet – VII osasto – Kilpailua, verotusta ja lainsäädännön lähentämistä koskevat yhteiset säännöt – 1 luku – Kilpailusäännöt – 1 jakso – Yrityksiin sovellettavat säännöt – 101 artikla (aiempi EY-sopimuksen 81 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 88–89)
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin sisäiset politiikat ja toimet – VII osasto – Kilpailua, verotusta ja lainsäädännön lähentämistä koskevat yhteiset säännöt – 1 luku – Kilpailusäännöt – 1 jakso – Yrityksiin sovellettavat säännöt – 102 artikla (aiempi EY-sopimuksen 82 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 89)
Neuvoston asetus (EY) N:o 1/2003, annettu 16 päivänä joulukuuta 2002, perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta (EUVL L 1, 4.1.2003, s. 1–25)
Asetukseen (EY) N:o 1/2003 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
Viimeisin päivitys: 28.03.2019