Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Luonnon monimuotoisuuden suojelu haitallisilta vieraslajeilta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 1143/2014 haitallisten vieraslajien tuonnin ja leviämisen ennalta ehkäisemisestä ja hallinnasta

ASETUKSEN TARKOITUS

Siinä vahvistetaan säännöt, joiden tarkoituksena on ehkäistä ennalta, vähentää mahdollisimman paljon ja lieventää haitallisten vieraslajien* luonnon monimuotoisuudelle ja siihen liittyville ekosysteemipalveluille aiheuttamia haittavaikutuksia Euroopan unionissa (EU). Haitallisilla vieraslajeilla voi olla merkittävä haitallinen vaikutus myös ihmisten terveyteen ja talouteen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Haitallisten vieraslajien luettelo

  • Euroopan komissio hyväksyi ensimmäisen ”luettelon unionin kannalta merkityksellisistä haitallisista vieraslajeista” 13. heinäkuuta 2016. Se tuli voimaan 3. elokuuta 2016. Luettelon ensimmäinen päivitys tuli voimaan 2. elokuuta 2017, toinen päivitys 15. elokuuta 2019 ja kolmas päivitys 2. elokuuta 2022. Luettelo perustuu tieteelliseen riskinarviointiin ja se pidetään ajan tasalla ja tarkistetaan vähintään kuuden vuoden välein. Viimeisin luettelo on vuodelta 2022.
  • Tässä luettelossa olevia lajeja ei saa tarkoituksella tuoda EU:n alueelle. Niitä ei myöskään saa pitää, kasvattaa, kuljettaa unioniin, unionista tai unionissa, myydä, viljellä tai päästää ympäristöön.

Luvat

  • EU:n jäsenvaltiot voivat myöntää lupia luettelossa mainittujen haitallisten vieraslajien tutkimukseen, suojeluun muussa kuin niiden luonnollisessa ympäristössä tai lääkinnälliseen käyttöön. Jos EU:n jäsenvaltiot haluavat myöntää lupia muuhun kuin yllä mainittuun toimintaan, niiden on ensin anottava hyväksyntää komissiolta.
  • Kyseiset haitalliset vieraslajit on pidettävä ja niitä on käsiteltävä suljetussa säilössä ja ne on kuljetettava olosuhteissa, joissa niiden ei ole mahdollista päästä ulos.

Kansalliset toimintasuunnitelmat

Jäsenvaltioiden on kolmen vuoden kuluessa siitä, kun laji lisätään luetteloon, laadittava ja pantava täytäntöön toimintasuunnitelmia, joilla ne reagoivat haitallisten vieraslajien tärkeimpiin leviämisreitteihin alueillaan. Näillä estetään haitallisten vieraslajien tahaton tuonti ja leviäminen maiden alueelle.

Alueellisesta näkökulmasta merkitykselliset haitalliset vieraslajit ja unionin alkuperäiset lajit

Haitalliset vieraslajit voivat olla peräisin yhdeltä EU:n alueelta ja aiheuttaa ongelmia toisella EU:n alueella. Komissio voi asianomaisten jäsenvaltioiden pyynnöstä varmistaa, että jäsenvaltiot, joihin asia vaikuttaa, tekevät yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi.

Seurantajärjestelmät

Jäsenvaltioiden on 18 kuukauden kuluessa luettelon hyväksymisestä perustettava seurantajärjestelmä, jolla kerätään ja kirjataan tietoja haitallisten vieraslajien esiintymisestä ympäristössä.

Virallinen valvonta

Jäsenvaltioilla on viimeistään 2 päivänä tammikuuta 2016 oltava käytössä täysin toimivat rakenteet sellaisen virallisen valvonnan suorittamiseksi, joka on välttämätöntä, jotta voidaan estää luetteloon merkittyjen haitallisten vieraslajien tarkoituksellinen tuonti unioniin. Tätä virallista valvontaa sovelletaan yhdistetyn nimikkeistön niihin koodeihin kuuluviin tavaraluokkiin, joihin viitataan unionin luettelossa.

Uusien haitallisten vieraslajien varhainen havaitseminen ja nopea hävittäminen

Sen jälkeen, kun luettelossa mainitusta haitallisesta vieraslajista on tehty uusi havainto (ensimmäinen havainto tai ensimmäinen havainto hävittämisen jälkeen) jäsenvaltiossa tai sen alueella, se on hävitettävä nopeasti. Vieraslaji voidaan hävittää tappavin tai ei-tappavin keinoin.

Laajalle levinneiden haitallisten vieraslajien hallinta

  • EU:n jäsenvaltioiden on 18 kuukauden kuluessa luettelon hyväksymisestä otettava käyttöön alueellaan laajalle levinneiden haitallisten vieraslajien hallintatoimenpiteitä haitallisten vaikutusten minimoimiseksi.
  • Nämä toimenpiteet voivat olla tappavia tai ei-tappavia ja niiden on oltava oikeassa suhteessa ympäristöön kohdistuvaan vaikutukseen ja mukautettuja kunkin jäsenvaltion erityisolosuhteisiin.

Vahingoittuneiden ekosysteemien ennallistaminen

EU:n jäsenvaltioiden on toteutettava ennallistamistoimenpiteitä, joilla helpotetaan unionin kannalta merkityksellisten haitallisten vieraslajien heikentämän, vahingoittaman tai tuhoaman ekosysteemin palautumista.

Siirtymäkauden toimenpiteet

  • Yksityishenkilöt voivat pitää lemmikkinsä (jotka sisältyvät haitallisten vieraslajien luetteloon) sillä edellytyksellä, että
    • lemmikit on hankittu ennen luettelon laatimista
    • niiden lisääntyminen tai karkaaminen estetään tarpeellisin toimenpitein.
  • Yritykset ja muut kaupalliset toimijat saavat myydä lajeja yhden vuoden ajan lajin luetteloon sisällyttämisestä, kunnes niiden varasto on tyhjentynyt. Toisena vuotena lajin sisällyttämisestä luetteloon se voidaan kuitenkin myydä tai siirtää vain vieraslajeja luvanvaraisesti käsittelevään toimipaikkaan tai lopetettavaksi inhimillisesti. Nämä toimet sallitaan sillä ehdolla, että kyseisten lajien karkaaminen tai lisääntyminen on estetty asianmukaisin toimenpitein.

Täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset

Asetuksella (EU) N:o 1143/2014 myönnetään komissiolle täytäntöönpanovalta ja delegoitu toimivalta.

  • Delegoidulla asetuksella (EU) 2018/968 täydennetään asetusta (EU) N:o 1143/2014 haitallisia vieraslajeja koskevien riskinarviointien osalta. Siinä kuvataan yksityiskohtaisesti riskiarvioinnissa käytettävät menetelmät, ottaen huomioon asiaankuuluvat kansalliset ja kansainväliset standardit ja tarve asettaa etusijalle toimet sellaisia haitallisia vieraslajeja vastaan, jotka aiheuttavat tai saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle tai siihen liittyville ekosysteemipalveluille sekä ihmisten terveydelle tai taloudelle, sillä kyseisiä haittavaikutuksia on pidettävä raskauttavana tekijänä.
  • Haitallisten vieraslajien luetteloiden päivittämistä koskevien täytäntöönpanosäädösten lisäksi komissio on hyväksynyt kaksi muuta täytäntöönpanosäädöstä:
    • täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/145 jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten toimipaikoille antamasta tiettyjen haitallisiin vieraslajeihin liittyvien toimien suorittamisen mahdollistavasta luvasta todisteena käytettävien asiakirjojen mallin hyväksymisestä
    • täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/1454 teknisistä malleista jäsenvaltioiden tekemää raportointia varten.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. tammikuuta 2015 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Haitalliset vieraslajit. Kasvit tai eläimet, jotka ihminen on (joko tahallisesti tai tahattomasti) kuljettanut luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle. Monet näistä lajeista eivät selviä, mutta jotkut selviävät ja aiheuttavat leviämisellään merkittävää ekologista ja taloudellista vahinkoa.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1143/2014, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, haitallisten vieraslajien tuonnin ja leviämisen ennalta ehkäisemisestä ja hallinnasta (EUVL L 317, 4.11.2014, s. 35–55)

Asetukseen (EU) N:o 1143/2014 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) 2018/968, annettu 30 päivänä huhtikuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1143/2014 täydentämisestä haitallisia vieraslajeja koskevien riskinarviointien osalta (EUVL L 174, 10.7.2018, s. 5–11)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/1454, annettu 10 päivänä elokuuta 2017, teknisistä malleista jäsenvaltioiden Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1143/2014 nojalla tekemää raportointia varten (EUVL L 208, 11.8.2017, s. 15–27)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1141, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2016, unionin kannalta merkityksellisten haitallisten vieraslajien luettelon hyväksymisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1143/2014 nojalla (EUVL L 189, 14.7.2016, s. 4–8)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/145, annettu 4 päivänä helmikuuta 2016, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten toimipaikoille antamasta tiettyjen haitallisiin vieraslajeihin liittyvien toimien suorittamisen mahdollistavasta luvasta todisteena käytettävien asiakirjojen mallin hyväksymisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1143/2014 mukaisesti (EUVL L 30, 5.2.2016, s. 4–8)

Viimeisin päivitys: 03.08.2022

Top