EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0826

Komission asetus (EU) 2023/826, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2023, kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutuksen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY mukaisesti ja komission asetusten (EY) N:o 1275/2008 ja (EY) N:o 107/2009 kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2023/2448

EUVL L 103, 18.4.2023, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/826/oj

18.4.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 103/29


KOMISSION ASETUS (EU) 2023/826,

annettu 17 päivänä huhtikuuta 2023,

kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutuksen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY mukaisesti ja komission asetusten (EY) N:o 1275/2008 ja (EY) N:o 107/2009 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista 21 päivänä lokakuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY (1) ja erityisesti sen 15 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivin 2009/125/EY mukaan komission on asetettava ekologista suunnittelua koskevia vaatimuksia eli ekosuunnitteluvaatimuksia energiaan liittyville tuotteille, jotka edustavat merkittävää myynti- ja kauppavolyymiä EU:ssa, joilla on merkittävä ympäristövaikutus ja joihin liittyy merkittäviä mahdollisuuksia ympäristövaikutusten parantamiseen tuotesuunnittelun avulla ilman, että siitä aiheutuu kohtuuttomia kustannuksia.

(2)

Tiedonannossa COM(2016) 773 (2) esitetään ekologista suunnittelua ja energiamerkintää koskevaan sääntelykehykseen liittyvän toiminnan painopisteet vuosille 2016–2019. Vuoden 2016 ekologisen suunnittelun työsuunnitelmassa määritellään energiaan liittyvien tuotteiden ryhmät, joita pidetään ensisijaisina taustaselvityksiä tehtäessä ja mahdollisia täytäntöönpanotoimenpiteitä hyväksyttäessä, ja esitetään komission asetuksen (EY) N:o 1275/2008 (3) tarkistamista.

(3)

Kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutus on yksi tiedonannossa luetelluista toimenpiteistä, ja sillä arvioidaan saavutettavan 4 terawattitunnin säästöt energian vuotuisessa loppukulutuksessa vuoteen 2030 mennessä, mikä vastaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 1,36 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla.

(4)

Komissio vahvisti kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan ja valmiustilan energiankulutusta koskevat ekosuunnitteluvaatimukset asetuksella (EY) N:o 1275/2008 ja lisäsi verkkovalmiustilan energiankulutusta koskevat vaatimukset komission asetuksella (EU) N:o 801/2013 (4). Kyseisten asetusten mukaan komissio tarkastelee ekosuunnitteluvaatimuksia uudelleen tekniikan kehityksen valossa.

(5)

Komissio on tarkastellut uudelleen asetusta (EY) N:o 1275/2008 ja analysoinut kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutukseen liittyviä teknisiä, taloudellisia ja ympäristönäkökohtia sekä käyttäjien todellista käyttäytymistä. Uudelleentarkastelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä unionista ja sen ulkopuolisista maista tulevien sidosryhmien ja intressitahojen kanssa. Tarkastelun tulokset julkistettiin ja esitettiin direktiivin 2009/125/EY 18 artiklalla perustetulle kuulemisfoorumille.

(6)

Tarkastelu osoittaa hyödyn, joka saadaan kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutukseen liittyvien vaatimusten jatkamisesta ja parantamisesta tekniseen kehitykseen mukautettuina.

(7)

Uudelleentarkastelussa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan vuotuinen energiankulutus EU:ssa arvioitiin 59,4 terawattitunniksi vuonna 2015, mikä vastaa 23,8 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin kasvihuonekaasupäästöjä. Nykykehityksen mukaisessa skenaariossa energiankulutuksen ennustetaan pienenevän vuoteen 2030 mennessä, mikä johtuu pääasiassa asetuksella (EU) N:o 801/2013 käyttöön otettujen ekosuunnitteluvaatimusten asteittaisesta soveltamisesta. Tämän pienenemisen ennakoidaan kuitenkin hidastuvan, ellei sovellettavia ekosuunnitteluvaatimuksia saateta ajan tasalle.

(8)

Tämän asetuksen soveltamisalaksi olisi rajattava kotiympäristössä käytettäviksi tarkoitettuja koti- ja toimistolaitteita vastaavat tuotteet, jotka tietotekniikkalaitteiden osalta vastaavat standardin EN 55022:2010 mukaista luokkaa B.

(9)

Tämän asetuksen soveltamisalaan kuulumattomista toimintatiloista kuten tietokoneiden ACPI S3 -tilasta olisi säädettävä direktiivin 2009/125/EY mukaisissa tuotekohtaisissa täytäntöönpanotoimenpiteissä.

(10)

Pois päältä -tilaa, valmiustilaa ja verkkovalmiustilaa koskevat vaatimukset olisi mahdollisuuksien mukaan vahvistettava direktiivin 2009/125/EY mukaisissa tuotekohtaisissa täytäntöönpanotoimenpiteissä ottaen huomioon kunkin tuoteryhmän erityispiirteet ja mahdollisuus saada aikaan lisää energiansäästöjä ja kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksiä.

(11)

Pienoisjännitteisillä ulkoisilla teholähteillä varustetut tuotteet, jotka jätettiin asetuksen (EY) N:o 1275/2008 soveltamisalan ulkopuolelle komission asetuksella (EY) N:o 278/2009 (5), kehittyvät nopeasti toimintojensa osalta ja niitä saatetaan EU:n markkinoille yhä enemmän. Ne olisi siksi sisällytettävä tämän asetuksen soveltamisalaan, jotta voidaan varmistaa lisäenergiasäästöjen saavuttaminen ja luoda tasapuoliset toimintaedellytykset valmistajille.

(12)

Kannettavien akkukäyttöisten tuotteiden, joissa on latauspiiri ja jotka on kytkettävä sähköverkkoon lataamista varten, olisi kuuluttava tämän asetuksen soveltamisalaan, koska ne ovat riippuvaisia verkkovirtalähteen syöttämästä energiasta.

(13)

Tuotteet, jotka sisältävät latauspiirin, jossa tehoa kulutetaan pois päältä -tilassa ja valmiustilassa, kun akkua ei ladata, olisi sisällytettävä tämän asetuksen soveltamisalaan energiansäästöjen varmistamiseksi.

(14)

Tulostinten, jotka tuottavat sähköisistä syötteistä tulosteita paperille tai muulle alustalle, olisi sisällyttävä tämän asetuksen soveltamisalaan energiansäästöjen varmistamiseksi, kun taas kolmiulotteiset tulostimet olisi toistaiseksi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle.

(15)

Komission asetuksen (EY) N:o 107/2009 (6) soveltamisalaan kuuluvat perusdigisovittimet eivät enää muodosta merkittävää osaa markkinoista, ja niiden jäljellä olevan valmiustilan ja pois päältä -tilan tehonkulutuksen olisi kuuluttava tämän asetuksen soveltamisalaan. Sen vuoksi asetus (EY) N:o 107/2009 olisi kumottava.

(16)

Sähköllä toimivat moottorikäyttöiset huonekalut ja moottorikäyttöiset rakennusosat ovat suuren osan ajasta pois päältä -tilassa, valmiustilassa ja verkkovalmiustilassa, joten ne tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia parantaa energiankulutusta kyseisissä käyttötiloissa. Sen vuoksi ne olisi myös sisällytettävä tämän asetuksen soveltamisalaan.

(17)

Ekosuunnitteluvaatimusten pitäisi yhdenmukaistaa kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutuksen tasot kaikkialla EU:ssa. Tämä edistää sisämarkkinoiden toimintaa. Sen pitäisi myös parantaa kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden ympäristönsuojelullista tasoa.

(18)

Asianomaisia tuoteparametreja koskevat mittaukset olisi tehtävä luotettavilla, tarkoilla ja toistettavissa olevilla menetelmillä. Näissä menetelmissä olisi otettava huomioon yleisesti parhaana pidetyt mittausmenetelmät, mukaan luettuina Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 (7) liitteessä I lueteltujen eurooppalaisten standardointiorganisaatioiden hyväksymät yhdenmukaistetut standardit, jos niitä on saatavilla.

(19)

Tässä asetuksessa olisi direktiivin 2009/125/EY 8 artiklan mukaisesti täsmennettävä sovellettavat vaatimustenmukaisuuden arviointimenetelmät.

(20)

Tämän asetuksen vaikuttavuuden ja uskottavuuden parantamiseksi ja kuluttajien suojelemiseksi markkinoille ei pitäisi saada saattaa tuotteita, jotka automaattisesti muuttavat suorituskykyään testiolosuhteissa suotuisamman tason saavuttamiseksi minkä tahansa tässä asetuksessa täsmennetyn parametrin osalta.

(21)

Tässä asetuksessa säädettyjen vaatimusten lisäksi olisi yksilöitävä parasta saatavilla olevaa teknologiaa koskevat viitearvot direktiivin 2009/125/EY liitteessä I olevan 3 osan 2 kohdan mukaisesti, jotta tiedot tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden ympäristönsuojelullisesta tasosta niiden elinkaaren aikana voidaan antaa laajasti ja helposti saataville.

(22)

Tämän asetuksen uudelleentarkastelussa olisi arvioitava sen säännösten tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta sen tavoitteiden saavuttamisessa.

(23)

Tässä asetuksessa vahvistettujen uusien ja muutettujen ekosuunnitteluvaatimusten laajuuden vuoksi ja paremman selkeyden varmistamiseksi asetus (EY) N:o 1275/2008 olisi kumottava.

(24)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2009/125/EY 19 artiklan 1 kohdalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tällä asetuksella vahvistetaan pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan energiankulutukseen liittyvät ekosuunnitteluvaatimukset kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden markkinoille saattamiselle tai käyttöönotolle.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)

’kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävillä sähkö- ja elektroniikkalaitteilla’ tai ’laitteilla’ mitä tahansa liitteessä II lueteltua energiaan liittyvää tuotetta, joka täyttää seuraavat edellytykset:

a)

se on riippuvainen verkkovirtalähteen syöttämästä energiasta toimiakseen tarkoitetulla tavalla;

b)

se on suunniteltu käytettäväksi enintään 250 voltin nimellisjännitteellä;

2)

’verkkosähköllä’ sähköverkon 230 (± 10 %) voltin vaihtovirtaa 50 Hz:n taajuudella;

3)

’valmiustilalla’ tilaa, jossa laite on kytkettynä verkkovirtalähteeseen, on riippuvainen verkkovirtalähteen syöttämästä energiasta toimiakseen tarkoitetulla tavalla ja tarjoaa määräämättömän ajan ainoastaan yhden tai useamman seuraavista toiminnoista:

a)

uudelleenaktivointitoiminto;

b)

uudelleenaktivointitoiminto ja pelkkä uudelleenaktivoitavuuden ilmaisin;

c)

tieto- tai tilanäyttö;

4)

’uudelleenaktivointitoiminnolla’ toimintoa, joka vaihtaa laitteen kaukokytkimen, kaukosäätimen, sisäisen tunnistimen tai ajastimen avulla valmiustilasta toiseen tilaan, kuten aktiiviseen toimintatilaan, jossa käytettävissä on muita toimintoja;

5)

’päätoiminnolla’ toimintoa, jolla tuotetaan pääasiallinen palvelu tai pääasialliset palvelut, joita varten laite on suunniteltu, testattu ja markkinoitu, ja jotka vastaavat laitteen aiottua käyttötarkoitusta;

6)

’tieto- tai tilanäytöllä’ jatkuvaa toimintoa, jolla annetaan tietoja tai ilmoitetaan laitteen toimintatila näytöllä, kellonaikanäytöt mukaan luettuina. Pelkkää valoindikaattoria ei pidetä tilanäyttönä;

7)

’aktiivisella toimintatilalla’ tilaa, jossa laite on kytkettynä verkkovirtalähteeseen ja vähintään yksi laitteen päätoiminnoista on aktivoitu;

8)

’pois päältä -tilalla’ tilaa, jossa laite on kytkettynä verkkovirtalähteeseen, muttei suorita mitään toimintoa, tai se on tilassa, jossa ainoastaan

a)

ilmaistaan laitteen olevan pois päältä -tilassa;

b)

suoritetaan toiminnot Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/30/EU (8) mukaisen sähkömagneettisen yhteensopivuuden varmistamiseksi;

9)

’verkolla’ viestintäinfrastruktuuria, jolle on määritelty yhteyksien topologia, arkkitehtuuri, mukaan lukien fyysiset komponentit, sekä organisaatioperiaatteet, viestintämenettelyt ja esitysmuodot (yhteyskäytännöt);

10)

’verkkovalmiustilalla’ tilaa, jossa laite pystyy jatkamaan toimintoa saatuaan etäkäynnistyssignaalin verkkoyhteyden kautta;

11)

’etäkäynnistyssignaalilla’ signaalia, joka tulee laitteen ulkopuolelta verkon kautta;

12)

’mallitunnisteella’ yleensä aakkosnumeerista tunnusta, joka erottaa tietyn laitemallin muista malleista, joilla on sama tavaramerkki tai sama valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan nimi;

13)

’vastaavalla mallilla’ laitemallia, jolla on liitteen II mukaisesti toimitettavien teknisten tietojen osalta samat tekniset ominaisuudet, mutta jonka sama valmistaja, maahantuoja tai valtuutettu edustaja on saattanut markkinoille tai ottanut käyttöön toisena laitemallina, jolla on eri mallitunniste;

14)

’ilmoitetuilla arvoilla’ arvoja, jotka valmistaja, maahantuoja tai valtuutettu edustaja on antanut ilmoitetuista, lasketuista tai mitatuista teknisistä parametreista 4 artiklan mukaisesti jäsenvaltioiden viranomaisten suorittamaa vaatimustenmukaisuuden varmentamista varten.

3 artikla

Ekosuunnitteluvaatimukset

Ekosuunnitteluvaatimukset esitetään liitteessä III.

4 artikla

Vaatimustenmukaisuuden arviointi

1.   Direktiivin 2009/125/EY 8 artiklassa tarkoitettu vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely on joko mainitun direktiivin liitteessä IV säädetty sisäinen suunnittelun valvontajärjestelmä tai mainitun direktiivin liitteessä V säädetty hallintajärjestelmä.

2.   Direktiivin 2009/125/EY 8 artiklan mukaista vaatimustenmukaisuuden arviointia varten tekniseen dokumentaatioon on sisällyttävä tämän asetuksen liitteessä III olevan 3 kohdan b alakohdassa mainitut tiedot sekä tiedot ja tulokset tämän asetuksen liitteen IV mukaisesti tehdyistä laskelmista.

3.   Jos tietyn mallin teknisessä dokumentaatiossa on tietoja, jotka on saatu vaihtoehtoisesti

a)

mallista, jolla on tämän asetuksen liitteen III mukaisesti toimitettavien teknisten tietojen kannalta samat tekniset ominaisuudet mutta eri valmistaja;

b)

laskemalla suunnittelun perusteella tai ekstrapoloimalla saman tai eri valmistajan toisesta mallista tai molemmilla tavoilla,

tekniseen dokumentaatioon on sisällyttävä yksityiskohtaiset tiedot ja tulokset laskelmista tai ekstrapolaatioista, valmistajan laskelmien paikkansapitävyyden todentamiseksi tekemä arviointi sekä tarvittaessa eri valmistajien mallien yksilöinti-ilmoitus.

Tekniseen dokumentaatioon on sisällyttävä luettelo ensimmäisessä ja toisessa alakohdassa tarkoitetuista vastaavista malleista, mukaan lukien mallitunnisteet.

4.   Tekniseen dokumentaatioon on sisällyttävä tämän asetuksen liitteessä III olevan 3 kohdan a alakohdassa luetellut tiedot.

5 artikla

Tarkastusmenettely markkinavalvontaa varten

Suorittaessaan direktiivin 2009/125/EY 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja markkinavalvontatarkastuksia jäsenvaltioiden viranomaisten on noudatettava tämän asetuksen liitteessä V esitettyä tarkastusmenettelyä.

6 artikla

Vaatimusten kiertäminen ja ohjelmistopäivitykset

Valmistaja, maahantuoja tai valtuutettu edustaja ei saa saattaa markkinoille laitteita, jotka on suunniteltu havaitsemaan, että niitä testataan, mukaan lukien tunnistamalla testausolosuhteet tai testisyklin, ja reagoimaan nimenomaan muuttamalla automaattisesti testin aikaista suorituskykyään suotuisamman tason saavuttamiseksi minkä tahansa teknisessä dokumentaatiossa ilmoitetun tai toimitettuihin asiakirjoihin sisältyvän parametrin osalta.

Laitteen energiankulutuksen ja muiden ilmoitettujen parametrien arvot eivät saa heikentyä ohjelmisto- tai laitteistopäivityksen jälkeen, kun mittauksessa käytetään samaa testausstandardia, jota alun perin käytettiin vaatimustenmukaisuusvakuutusta varten, jollei käyttäjä anna tähän nimenomaista suostumusta ennen päivitystä. Suorituskyky ei saa muuttua päivityksen hylkäämisen vuoksi.

Ohjelmistopäivitys ei saa vaikuttaa laitteen suorituskykyyn siten, että laite ei enää ole vaatimustenmukaisuusvakuutukseen sovellettavien ekosuunnitteluvaatimusten mukainen.

7 artikla

Ohjeelliset viitearvot

Markkinoiden parhaiten suoriutuvia laitteita ja tekniikoita tämän asetuksen antamisajankohtana edustavat ohjeelliset viitearvot esitetään liitteessä VI.

8 artikla

Uudelleentarkastelu

Komissio tarkastelee tätä asetusta uudelleen teknologian kehityksen valossa ja esittää uudelleentarkastelun tulokset kuulemisfoorumille viimeistään 9 päivänä toukokuuta 2027.

Uudelleentarkastelussa arvioidaan erityisesti seuraavien seikkojen tarkoituksenmukaisuutta:

a)

pois päältä -tilaa, valmiustilaa ja verkkovalmiustilaa koskevat vaatimukset;

b)

HiNA-laitteiden ja HiNA-toiminnolla varustettujen laitteiden verkkovalmiustilaa koskevat vaatimukset ja näiden laitteiden erottelu muista kuin HiNA-laitteista;

c)

muiden merkityksellisten tuoteryhmien sisällyttäminen tämän asetuksen soveltamisalaan, mukaan lukien palvelualalla käytettävät tuotteet;

d)

akun ylläpitotilaa koskevien vaatimusten asettaminen akkulatureille.

9 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetus (EY) N:o 1275/2008 9 päivästä toukokuuta 2025.

Kumotaan asetus (EY) N:o 107/2009 9 päivästä toukokuuta 2025.

10 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 9 päivästä toukokuuta 2025. Asetuksen 6 artiklan ensimmäistä kohtaa sovelletaan kuitenkin, kun asetus tulee voimaan.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 17 päivänä huhtikuuta 2023.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10.

(2)  Komission tiedonanto, annettu 30 päivänä marraskuuta 2016, ekologista suunnittelua koskeva työsuunnitelma vuosiksi 2016–2019, COM(2016) 773 final.

(3)  Komission asetus (EY) N:o 1275/2008, annettu 17 päivänä joulukuuta 2008, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/32/EY täytäntöönpanemisesta kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmiustilan, pois päältä -tilan ja verkkovalmiustilan tehonkulutuksen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 339, 18.12.2008, s. 45).

(4)  Komission asetus (EU) N:o 801/2013, annettu 22 päivänä elokuuta 2013, asetuksen (EY) N:o 1275/2008 muuttamisesta kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden lepovirtakulutuksen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta ja asetuksen (EY) N:o 642/2009 muuttamisesta televisioiden ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 225, 23.8.2013, s. 1).

(5)  Komission asetus (EY) N:o 278/2009, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2009, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/32/EY täytäntöönpanosta ulkoisten teholähteiden kuormittamattoman tilan sähkönkulutuksen ja aktiivitilan keskimääräisen hyötysuhteen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 93, 7.4.2009, s. 3).

(6)  Komission asetus (EY) N:o 107/2009, annettu 4 päivänä helmikuuta 2009, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/32/EY täytäntöön panemisesta perusdigisovitinten ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 36, 5.2.2009, s. 8).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1025/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, eurooppalaisesta standardoinnista, neuvoston direktiivien 89/686/ETY ja 93/15/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 94/9/EY, 94/25/EY, 95/16/EY, 97/23/EY, 98/34/EY, 2004/22/EY, 2007/23/EY, 2009/23/EY ja 2009/105/EY muuttamisesta ja neuvoston päätöksen 87/95/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1673/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 316, 14.11.2012, s. 12).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/30/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta (EUVL L 96, 29.3.2014, s. 79);


LIITE I

MÄÄRITELMÄT

1)   

’tietotekniikkalaitteella’ tarkoitetaan mitä tahansa laitetta, jonka päätoimintona on joko tietojen ja tietoliikennesanomien syöttäminen, säilyttäminen, näyttäminen, hakeminen, lähettäminen, käsittely, kytkentä tai hallinta taikka näiden toimintojen yhdistelmä ja joka voi olla varustettu yhdellä tai useammalla tavallisesti tiedonsiirtoon käytettävällä liityntäportilla;

2)   

’kotiympäristöllä’ tarkoitetaan ympäristöä, jossa yleisradioverkon radio- ja televisiovastaanottimia voidaan olettaa käytettävän enintään 10 metrin etäisyydellä kyseisestä laitteesta;

3)   

’verkkoportilla’ tarkoitetaan laitteessa olevan verkkoyhteyden kiinteää tai langatonta fyysistä rajapintaa, jonka kautta laite voidaan etäkäynnistää;

4)   

’loogisella verkkoportilla’ tarkoitetaan fyysisen verkkoportin yhteydessä toimivaa verkkoteknologiaa;

5)   

’fyysisellä verkkoportilla’ tarkoitetaan verkkoportin fyysistä (laitteistoon kuuluvaa) välikappaletta. Fyysisen verkkoportin yhteydessä voi toimia kaksi tai useampia verkkoteknologioita;

6)   

’verkon käytettävyydellä’ tarkoitetaan laitteen kykyä jatkaa toimintoja sen jälkeen kun verkkoportti on havainnut etäkäynnistyssignaalin;

7)   

’verkkoon liitetyllä laitteella’ tarkoitetaan laitetta, joka voi liittyä verkkoon ja jossa on yksi tai useampi verkkoportti;

8)   

’verkkoon liitetyllä laitteella, jolla verkon käytettävyys on suuri’ tai ’HiNA-laitteella’ tarkoitetaan laitetta, jonka päätoiminto(i)na on yksi tai useampi seuraavista toiminnoista, mutta ei mikään muu toiminto: reititin, verkkokytkin, langattoman verkon liityntäpiste, keskitin, modeemi, internetpuhelin, videopuhelin;

9)   

’verkkoon liitetyllä laitteella, jolla on suuren verkkoon kytkettävyyden toiminto’ tai ’HiNA-toiminnolla varustetulla laitteella’ tarkoitetaan laitetta, johon sisältyy reitittimen, verkkokytkimen tai langattoman verkon liityntäpisteen toiminto tai niiden yhdistelmä, mutta joka ei ole HiNA-laite;

10)   

’reitittimellä’ tarkoitetaan verkkoon liitettävää laitetta, jonka päätoimintona on määrittää optimaalinen reitti, jonka kautta verkkoliikenne olisi välitettävä. Reitittimet välittävät datapaketteja verkosta toiseen verkkokerrostietojen (L3) perusteella;

11)   

’verkkokytkimellä’ tarkoitetaan verkkoon liitettävää laitetta, jonka päätoimintona on suodattaa, välittää ja jakaa kehyksiä kunkin kehyksen kohdeosoitteen perusteella. Kaikki kytkimet toimivat vähintään siirtoyhteyskerroksessa (L2);

12)   

’langattoman verkon liityntäpisteellä’ tarkoitetaan verkkoon liitettävää laitetta, jonka päätoimintona on tarjota IEEE 802.11 (Wi-Fi) -liitettävyys useille asiakkaille;

13)   

’keskittimellä’ tarkoitetaan verkkoon liitettävää laitetta, joka sisältää useita portteja ja jota käytetään yhdistämään lähiverkon osia;

14)   

’modeemilla’ tarkoitetaan verkkoon liitettävää laitetta, jonka päätoimintona on välittää ja vastaanottaa digitaalisesti moduloituja analogisia signaaleja kiinteässä verkossa;

15)   

’tulostimella’ tarkoitetaan laitetta, joka tuottaa sähköisistä syötteistä tulosteita paperille tai muulle alustalle. Tulostimilla voi olla lisätoimintoja, kuten skannaus ja kopiointi, ja niitä voidaan markkinoida monikäyttölaitteina tai monikäyttötuotteina;

16)   

’suuren kokoluokan tulostimella’ tarkoitetaan tulostinta, joka on suunniteltu tuottamaan A2- ja sitä suurempia vedoksia, mukaan lukien laitteet, jotka on suunniteltu tulostamaan vähintään 406 mm leveälle jatkolomakkeelle;

17)   

’kotitalouksissa käytettävällä kahvinkeittimellä’ tarkoitetaan kahvin keittämiseen käytettävää ei-kaupallista laitetta;

18)   

’kotitalouksissa käytettävällä suodatinkahvinkeittimellä’ tarkoitetaan kotitalouksissa käytettävää kahvinkeitintä, jossa kahvi valmistetaan suodattamalla;

19)   

’pelikonsolilla’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu videopelien pelaamiseen laitteen päätoimintona. Pelikonsoli on yleensä tarkoitettu tuottamaan signaalia ulkoiselle näytölle, joka toimii pääasiallisena pelinäyttönä, ja niissä käytetään pääasiallisena syöttölaitteena yleensä käsiohjaimia tai muita vuorovaikutteisia ohjainlaitteita. Pelikonsolissa on yleensä (yksi tai useampi) keskusyksikkö, (yksi tai useampi) näytönohjain, järjestelmämuisti ja sisäisiä datantallennusvälineitä. Pelikonsoleiksi katsotaan myös kädessä pidettävät pelilaitteet, joissa pääasiallisena pelinäyttönä on sisäänrakennettu näyttö ja jotka ensisijaisesti käyttävät teholähteenään sisäänrakennettua akkua tai muuta kannettavaa virtalähdettä pikemminkin kuin suoraa yhteyttä verkkovirtalähteeseen;

20)   

’moottorikäyttöisellä säädettävällä huonekalulla’ tarkoitetaan huonekalua, johon kuuluvat moottorit tai toimilaitteet sekä ohjausyksikkö korkeuden, asennon tai muodon säätämiseksi. Loppukäyttäjä hallitsee näitä säätöjä kiinteiden ja/tai langattomien ohjainten tai verkon kautta tai niitä ohjataan automaattisesti antureita käyttäen;

21)   

’moottorikäyttöisellä rakennusosalla’ tarkoitetaan rakennuksissa olevia avaamiseen tai mukavuuteen liittyviä laitteita, ilmanvaihtolaitteita lukuun ottamatta, jotka voivat liikkua tai pyöriä tai tehdä molempia verkkovirtalähteen syöttämää energiaa käyttäen. Moottorikäyttöiseen rakennusosaan sisältyy sähkömoottori tai toimilaite ja ohjausyksikkö, ja loppukäyttäjä käyttää sitä kiinteiden ja/tai langattomien ohjainten tai verkon kautta tai sitä ohjataan automaattisesti antureita käyttäen;

22)   

’suoratoistolaitteella’ tarkoitetaan laitetta, joka välittää loppukäyttäjän laitteille verkon kautta mitä tahansa suoraa tai tallennettua mediasisältöä ja toistaa sen tosiaikaisesti.


LIITE II

LUETTELO TÄMÄN ASETUKSEN SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA ENERGIAAN LIITTYVISTÄ TUOTTEISTA

1.   

Kotitalouskäyttöön suunnitellut, testatut ja markkinoidut laitteet:

kuivausrummut ja muut pyykinkuivauslaitteet;

sähköuunit, myös liesiin integroidut uunit;

sähköllä toimivat keittotasot ja -levyt;

mikroaaltouunit;

leivänpaahtimet;

rasvakeittimet;

kahvinkeittimet;

kahvimyllyt;

laitteet purkkien tai pakkausten avaamista tai sulkemista varten;

sähköveitset;

muut ruoanlaittoon ja muuhun elintarvikkeiden käsittelyyn, juomien valmistukseen, puhdistukseen ja pesemiseen ja vaatteiden huoltoon tarkoitetut laitteet, lukuun ottamatta komission asetuksen (EU) 2019/2022 (1) soveltamisalaan kuuluvia kotitalouksien astianpesukoneita ja komission asetuksen (EU) 2019/2023 (2) soveltamisalaan kuuluvia kotitalouksien pyykinpesukoneita ja kotitalouksien kuivaavia pyykinpesukoneita;

hiustenleikkuukoneet, hiustenkuivaimet, hiustenhoitolaitteet, sähköhammasharjat, parranajokoneet, hierontalaitteet ja muut vartalonhoitolaitteet;

vaa’at.

2.   

Ensisijaisesti kotiympäristössä käytettäviksi tarkoitetut tietotekniikkalaitteet, mukaan lukien tulostimet, mutta lukuun ottamatta komission asetuksen (EU) N:o 617/2013 (3) soveltamisalaan kuuluvia pöytätietokoneita, integroituja pöytätietokoneita ja kannettavia tietokoneita, komission asetuksen (EU) 2019/424 (4) soveltamisalaan kuuluvia palvelimia ja tiedontallennustuotteita sekä asetuksen (EU) 2019/2021 (5) soveltamisalaan kuuluvia elektronisia näyttöjä.

3.   

Kuluttajaelektroniikka;

radiot;

videokamerat;

videotoistimet;

hifisoittimet;

äänenvahvistimet;

kaiuttimet;

kotiteatterijärjestelmät;

suoratoistolaitteet;

soittimet;

monitoimiset digisovittimet ja perusdigisovittimet;

muut laitteet äänen tai kuvan tallentamista ja toistamista varten, mukaan lukien äänen ja kuvan jakeluun tarkoitetut muut signaalit ja tekniikat kuin televiestintä, mutta lukuun ottamatta asetuksen (EU) 2019/2021 soveltamisalaan kuuluvia elektronisia näyttöjä ja projektoreita, joissa on mekanismi linssien vaihtamiseksi polttoväliltään erilaisiin linsseihin.

4.   

Lelut sekä vapaa-ajan- ja urheiluvälineet:

sähköjunat tai kilpa-autoradat;

pelikonsolit;

urheiluvälineet;

muut lelut ja vapaa-ajan välineet.

5.   

Moottorikäyttöiset säädettävät huonekalut:

korkeussäädettävät työpöydät;

nostettavat sängyt ja tuolit, lukuun ottamatta lääkinnällisiä laitteita ja pyörätuoleja;

muut moottorikäyttöiset säädettävät huonekalut.

6.   

Moottorikäyttöiset rakennusosat:

ikkunaluukut;

kaihtimet;

varjostimet;

markiisit;

pergolat;

ikkunaverhot;

ovet;

portit;

ikkunat;

kattoikkunat;

muut moottorikäyttöiset rakennusosat.


(1)  Komission asetus (EU) 2019/2022, annettu 1 päivänä lokakuuta 2019, kotitalouksien astianpesukoneiden ekologista suunnittelua koskevista vaatimuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY nojalla sekä komission asetuksen (EY) N:o 1275/2008 muuttamisesta ja komission asetuksen (EU) N:o 1016/2010 kumoamisesta (EUVL L 315, 5.12.2019, s. 267).

(2)  Komission asetus (EU) 2019/2023, annettu 1 päivänä lokakuuta 2019, kotitalouksien pyykinpesukoneiden ja kotitalouksien kuivaavien pyykinpesukoneiden ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY mukaisesti sekä komission asetuksen (EY) N:o 1275/2008 muuttamisesta ja komission asetuksen (EU) N:o 1015/2010 kumoamisesta (EUVL L 315, 5.12.2019, s. 285).

(3)  Komission asetus (EU) N:o 617/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY täytäntöönpanemisesta tietokoneiden ja tietokonepalvelinten ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 175, 27.6.2013, s. 13).

(4)  Komission asetus (EU) 2019/424, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2019, palvelinten ja tiedontallennustuotteiden ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY nojalla sekä komission asetuksen (EU) N:o 617/2013 muuttamisesta (EUVL L 74, 18.3.2019, s. 46).

(5)  Komission asetus (EU) 2019/2021, annettu 1 päivänä lokakuuta 2019, elektronisten näyttöjen ekologista suunnittelua koskevista vaatimuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY nojalla sekä komission asetuksen (EY) N:o 1275/2008 muuttamisesta ja komission asetuksen (EY) N:o 642/2009 kumoamisesta (EUVL L 315, 5.12.2019, s. 241).


LIITE III

EKOSUUNNITTELUVAATIMUKSET

1.   

Energiatehokkuusvaatimukset:

a)

Tehonkulutus pois päältä -tilassa:

Laitteen tehonkulutus pois päältä -tilassa saa olla enintään 0,50 wattia. Kaksi vuotta tämän asetuksen soveltamispäivän jälkeen laitteen tehonkulutus pois päältä -tilassa saa olla enintään 0,30 wattia.

b)

Tehonkulutus valmiustilassa:

 

Laitteen tehonkulutus missä tahansa tilassa, jossa yksinomaan mahdollistetaan uudelleenaktivointitoiminto tai jossa mahdollistetaan yksinomaan uudelleenaktivointitoiminto ja uudelleenaktivoitavuuden ilmaisin, saa olla enintään 0,50 wattia.

 

Laitteen tehonkulutus missä tahansa tilassa, jossa yksinomaan mahdollistetaan tieto- tai tilanäyttö tai jossa yksinomaan mahdollistetaan uudelleenaktivointitoiminnon ja tieto- tai tilanäytön yhdistelmä tai jossa mahdollistetaan yksinomaan uudelleenaktivointitoiminto ja uudelleenaktivoitavuuden ilmaisin ja tieto- tai tilanäyttö, saa olla enintään 0,80 wattia, lukuun ottamatta komission asetuksen (EU) N:o 932/2012 (1) soveltamisalaan kuuluvia kotitalouksien kuivausrumpuja, joiden osalta tämä arvo on 1,00 wattia.

 

Verkkoon liitetyn laitteen, jossa on yksi tai useampi valmiustila, on täytettävä näitä valmiustiloja koskevat vaatimukset, kun kaikki kiinteästi kytketyt verkkoportit on kytketty irti ja kaikki langattomat verkkoportit on kytketty pois käytöstä.

c)

Tehonkulutus verkkovalmiustilassa:

 

HiNA-laitteiden tai HiNA-toiminnolla varustettujen laitteiden tehonkulutus verkkovalmiustilassa saa olla enintään 8,00 wattia. Kaksi vuotta tämän asetuksen soveltamispäivän jälkeen HiNA-laitteiden tai HiNA-toiminnolla varustettujen laitteiden tehonkulutus verkkovalmiustilassa saa olla enintään 7,00 wattia.

 

Muiden verkkoon liitettyjen laitteiden kuin HiNA-laitteiden tai muiden kuin HiNA-toiminnolla varustettujen laitteiden tehonkulutus verkkovalmiustilassa saa olla enintään 2,00 wattia.

 

Tehonkulutusrajoja ei sovelleta

suuren kokoluokan tulostimiin;

asetuksessa (EU) N:o 617/2013 määriteltyihin pöytäkevytpäätteisiin, kannettaviin työasemiin ja pienpalvelimiin.

2.   

Toiminnalliset vaatimukset:

a)

Pois päältä -tilan ja valmiustilan saatavuus:

Lukuun ottamatta tilanteita, joissa se ei ole tarkoituksenmukaista laitteen aiotun käyttötarkoituksen kannalta, laitteessa on oltava yksi tai useampi seuraavista tiloista:

pois päältä -tila,

valmiustila,

muu tila, joka ei ylitä pois päältä -tilalle tai valmiustilalle asetettuja sovellettavia tehonkulutusvaatimuksia, kun laite on kytkettynä verkkovirtalähteeseen.

b)

Tehonhallintatoiminto kaikissa muissa kuin verkkoon liitetyissä laitteissa:

1)

Laitteessa on oltava tehonhallintatoiminto, lukuun ottamatta tilanteita, joissa se ei ole tarkoituksenmukaista laitteen aiotun käyttötarkoituksen kannalta. Kun laite ei suorita päätoimintoa ja kun yksi tai useampi muu energiaan liittyvä tuote ei ole riippuvainen laitteen toiminnoista, tehonhallintatoiminnon on siirrettävä laite sen tarkoitetun käyttötarkoituksen kannalta asianmukaisen lyhyimmän mahdollisen ajan kuluttua automaattisesti johonkin seuraavista tiloista:

valmiustila,

pois päältä -tila,

muu tila, joka ei ylitä pois päältä -tilalle tai valmiustilalle asetettuja sovellettavia tehonkulutusvaatimuksia, kun laite on kytkettynä verkkovirtalähteeseen.

2)

Kotitalouksissa käytettävillä kahvinkeittimillä 1 kohdassa tarkoitettu aika on seuraava:

suodatinkahvinkeittimillä, joissa kahvi säilytetään eristetyssä astiassa, enintään viisi minuuttia;

suodatinkahvinkeittimillä, joissa kahvi säilytetään eristämättömässä astiassa, enintään 40 minuuttia;

muilla kotitalouksissa käytettävillä kahvinkeittimillä kuin suodatinkahvinkeittimillä enintään 30 minuuttia.

3)

Muilla laitteilla 1 kohdassa tarkoitettu aika saa olla enintään 20 minuuttia.

4)

Edellä 1 kohdassa kuvatun tehonhallintatoiminnon on oltava aktivoituna, kun laite saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön, ja sen on aktivoiduttava alkuasetuksissaan sen jälkeen, kun laite on palautettu tehdasasetuksiin.

5)

Laite voi antaa käyttäjälle mahdollisuuden kytkeä tehonhallintatoiminto pois päältä. Tällaisissa tapauksissa käyttäjiä on varoitettava siitä, että kyseinen toimi lisää energiankulutusta. Varoituksen on sisällyttävä käyttöohjeisiin, ja se on tarvittaessa asetettava saataville laitteeseen integroiduilla tai siihen liitetyillä näytöillä, lukuun ottamatta tieto- tai tilanäyttöjä. Tämä vaihtoehto ei saa olla osa laitteen asennusmenettelyä, ja sen on edellytettävä käyttäjän erillistä toimenpidettä laitteessa.

c)

Tehonhallinta verkkoon liitetyissä laitteissa:

 

Laitteessa on oltava tehonhallintatoiminto, lukuun ottamatta tilanteita, joissa se ei ole tarkoituksenmukaista laitteen aiotun käyttötarkoituksen kannalta. Kun laite ei suorita päätoimintoa ja kun yksi tai useampi muu energiaan liittyvä tuote ei ole riippuvainen laitteen toiminnoista, tehonhallintatoiminnon on siirrettävä laite sen tarkoitetun käyttötarkoituksen kannalta asianmukaisen lyhyimmän mahdollisen ajan kuluttua automaattisesti verkkovalmiustilaan. Tämä aika saa olla enintään 20 minuuttia.

 

Verkkovalmiustilassa tehonhallintatoiminto voi siirtää laitteen automaattisesti valmiustilaan tai pois päältä -tilaan tai muuhun tilaan, joka ei ylitä valmiustilalle tai pois päältä -tilalle asetettuja sovellettavia tehonkulutusvaatimuksia.

 

Tehonhallintatoiminnon on oltava käytettävissä verkkoon liitetyn laitteen kaikissa verkkoporteissa.

 

Tehonhallintatoiminnon on oltava aktivoituna, kun laite saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön, jollei kaikkia verkkoportteja ole kytketty pois päältä. Kun laite on palautettu tehdasasetuksiin, tehonhallintatoiminnon on aktivoiduttava, jos jokin verkkoporteista kytketään käyttöön.

 

Laite voi antaa käyttäjälle mahdollisuuden kytkeä tehonhallintatoiminto pois päältä. Tällaisissa tapauksissa käyttäjiä on varoitettava siitä, että kyseinen toimi lisää energiankulutusta. Varoituksen on sisällyttävä käyttöohjeisiin, ja se on tarvittaessa asetettava saataville laitteeseen integroiduilla tai siihen liitetyillä näytöillä. Tämä vaihtoehto ei saa olla osa laitteen asennusmenettelyä, ja sen on edellytettävä käyttäjän erillistä toimenpidettä laitteessa.

 

Muiden verkkoon liitettyjen laitteiden kuin HiNA-laitteiden on täytettävä 2 kohdan b alakohdan vaatimukset, kun kaikki kiinteästi kytketyt verkkoportit on kytketty irti ja kaikki langattomat verkkoportit on kytketty pois käytöstä.

d)

Mahdollisuus kytkeä langattomat verkkoyhteydet pois käytöstä:

Verkkoon liitetyissä laitteissa, jotka voidaan liittää langattomaan verkkoon, käyttäjälle on tarjottava mahdollisuus kytkeä langattomat verkkoyhteydet pois käytöstä. Tätä vaatimusta ei sovelleta laitteisiin, joiden aiottu käyttötarkoitus on riippuvainen yhdestä langattomasta verkkoyhteydestä ja joissa ei ole kiinteää verkkoyhteyttä.

e)

Ilmaisua ’valmiustila’ (standby) ja sen käännöksiä kaikilla unionin virallisilla kielillä ei saa käyttää kuvaamaan yksin tai yhdessä muiden tietojen kanssa tilaa, joissa laite ei ole 1 kohdan b tai c alakohdassa vahvistettujen vaatimusten mukainen.

3.   

Tietovaatimukset:

a)

Loppukäyttäjille tarkoitetuissa käyttöoppaissa sekä valmistajien, maahantuojien tai valtuutettujen edustajien vapaasti käytettävissä olevilla verkkosivuilla on annettava kaikista laitteista tapauksen mukaan seuraavat tiedot:

1)

kustakin pois päältä -tilasta, valmiustilasta (tai muusta tilasta, joka ei ylitä pois päältä -tilalle tai valmiustilalle asetettuja sovellettavia tehonkulutusvaatimuksia) ja verkkovalmiustilasta, johon tehonhallintatoiminto tai vastaava toiminto siirtää laitteen:

tehonkulutus watteina pyöristettynä yhteen desimaaliin;

aika, jonka jälkeen laite siirtyy automaattisesti valmiustilaan, pois päältä -tilaan tai verkkovalmiustilaan, minuutteina pyöristettynä lähimpään minuuttiin;

2)

laitteen tehonkulutus verkkovalmiustilassa, kun kaikki kiinteästi kytketyt verkkoportit on kytketty päälle ja kaikki langattomat verkkoportit on kytketty käyttöön;

3)

Sellaisten laitteiden osalta, jotka tarvitsevat ulkoisen teholähteen mutta jotka saatetaan markkinoille ilman sitä, valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan on annettava tiedot kyseisen laitteen kanssa käytettävän ulkoisen teholähteen tuotemallin teknisistä ominaisuuksista.

4)

ohjeistus siitä, miten langattomat verkkoportit kytketään käyttöön ja pois käytöstä.

Edellä 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut tiedot voidaan vaihtoehtoisesti antaa loppukäyttäjille tarkoitetuissa käyttöoppaissa linkkinä näihin tietoihin valmistajien, maahantuojien tai valtuutettujen edustajien vapaasti käytettävissä olevilla verkkosivuilla.

b)

Tämän asetuksen 4 artiklan mukaista vaatimustenmukaisuuden arviointia varten laadittavassa teknisessä dokumentaatiossa on oltava seuraavat tiedot:

1)

laitteen luokka:

tieto siitä, onko laite verkkoon liitetty vai verkkoon liittämätön;

verkkoon liitetyistä laitteista erittely siitä, ovatko ne HiNA-laitteita, HiNA-toiminnolla varustettuja laitteita vai muita verkkoon liitettyjä laitteita; jos tietoja ei anneta, laitetta ei katsota HiNA-laitteeksi tai HiNA-toiminnolla varustetuksi laitteeksi;

2)

kustakin pois päältä -tilasta, valmiustilasta ja verkkovalmiustilasta:

tehonkulutuksen ilmoitettu arvo watteina pyöristettynä yhteen desimaaliin;

käytetty mittausmenetelmä;

kuvaus siitä, miten laitteen toimintatila valittiin tai ohjelmoitiin;

vaiheet, joiden jälkeen laite on tilassa, jossa se vaihtaa tilaansa automaattisesti;

mahdolliset laitteen toimintaa koskevat huomautukset, kuten tieto siitä, miten käyttäjä voi siirtää laitteen verkkovalmiustilaan;

tarvittaessa oletusaika, joka tarvitaan, jotta laite saavuttaa sovellettavan tehonsäästötilan, minuutteina pyöristettynä lähimpään minuuttiin;

3)

verkkoon liitetyistä laitteista:

verkkoporttien lukumäärä ja tyyppi ja, lukuun ottamatta langattomia verkkoportteja, porttien sijainti laitteessa; erityisesti on ilmoitettava, voiko sama fyysinen verkkoportti sisältää kahden tai useamman tyyppisiä verkkoportteja;

onko kaikki verkkoportit kytketty pois käytöstä ennen kuin laite saatetaan markkinoille tai otetaan käyttöön;

onko verkkoportteja, joiden aiottu käyttötarkoitus on riippuvainen käyttöön kytketyistä kiinteistä liitännöistä, ja menettely, jota käytetään näiden verkkoporttien kytkemiseksi pois käytöstä;

laitteen tehonkulutus verkkovalmiustilassa, kun kaikki kiinteästi kytketyt verkkoportit on kytketty päälle ja kaikki langattomat verkkoportit on kytketty käyttöön;

ohjeistus siitä, miten langattomat verkkoportit kytketään käyttöön ja pois käytöstä.

4)

kustakin verkkoportin tyypistä:

aika, jonka jälkeen tehonhallintatoiminto siirtää laitteen verkkovalmiustilaan;

laitteen uudelleenaktivointiin käytettävä etäkäynnistyssignaali;

(enimmäis-)suorituskykyä koskevat eritelmät;

laitteen (enimmäis-)tehonkulutus verkkovalmiustilassa, johon tehonhallintatoiminto siirtää laitteen, jos ainoastaan tätä porttia käytetään etäaktivointiin;

laitteen käyttämä yhteyskäytäntö;

5)

mittausolosuhteet:

mittauslämpötila;

testijännite voltteina ja testitaajuus hertseinä;

sähkönlähteen harmoninen kokonaissärö;

sähkötestauksessa käytettyjen laitteiden, laitekokoonpanon ja piirien kuvaus;

6)

Tapauksen mukaan 2 kohdan a, b ja c alakohdassa lueteltujen vaatimusten mukaisuuden arvioinnissa tarvittavat laitteen ominaisuudet, mukaan luettuna ilmoitettu aika, jonka jälkeen laite siirtyy automaattisesti verkkovalmiustilaan, valmiustilaan tai pois päältä -tilaan taikka muuhun tilaan, joka ei ylitä pois päältä -tilalle tai valmiustilalle asetettuja sovellettavia tehonkulutusvaatimuksia, minuutteina pyöristettynä lähimpään minuuttiin.

7)

Tarvittaessa on annettava tekniset perustelut, joilla osoitetaan, että 2 kohdan a, b, c ja d alakohdassa luetellut vaatimukset eivät sovellu laitteen aiottuun käyttötarkoitukseen. Tarvetta pitää yllä yhtä tai useampaa verkkoyhteyttä tai odottaa etäkäynnistyssignaalia ei pidetä teknisenä perusteluna sille, että laite vapautetaan 2 kohdan b alakohdassa vahvistettujen vaatimusten noudattamisesta tapauksessa, jossa valmistaja ei ole määritellyt laitetta verkkoon liitetyksi laitteeksi. Edellä 2 kohdan c alakohdassa vahvistettujen vaatimusten osalta teknisissä perusteluissa on erityisesti esitettävä näyttö siitä, miksi päätoiminnon on pysyttävä aina aktivoituna. Lisäksi pakkauksessa on tarvittaessa mainittava nimenomaisesti, että

a)

laitteessa ei ole valmiustilaa tai muuta vastaavaa tilaa, kun on kyse energiatehokkuusvaatimuksista, tehonhallintatoiminnosta tai mahdollisuudesta kytkeä langaton verkkoyhteys pois käytöstä;

b)

laitteen tehonkulutus on todennäköisesti suurempi kuin muilla laitemalleilla, jotka täyttävät nämä toiminnalliset vaatimukset.

8)

kuvaus laitteen päätoiminnoista.


(1)  Komission asetus (EU) N:o 932/2012, annettu 3 päivänä lokakuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/125/EY täytäntöönpanemisesta kotitalouksien kuivausrumpujen ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten osalta (EUVL L 278, 12.10.2012, s. 1).


LIITE IV

MITTAUSMENETELMÄT JA LASKELMAT

Mittauksissa ja laskelmissa on käytettävä yhdenmukaistettuja standardeja, joiden viitenumerot on julkaistu tätä tarkoitusta varten Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai muita luotettavia, tarkkoja ja toistettavissa olevia menetelmiä, joissa otetaan huomioon yleisesti parhaana pidetyt menetelmät.

Verkkoon liitettyjen laitteiden testaukseen sovelletaan seuraavia yleisiä ehtoja:

a)

Sellaisen verkkoon liitetyn laitteen valmiustilan energiankulutuksen mittaamiseksi, jossa on tällainen tila, yksikön kaikki verkkoportit on tapauksen mukaan kytkettävä pois käytöstä tai irti.

b)

Jos laitteen aiottu käyttötarkoitus on riippuvainen käyttöön kytketyistä kiinteistä liitännöistä yhteen tai useampaan verkkoporttiin, nämä verkkoportit voidaan poistaa manuaalisesti käytöstä kiinteän liitännän irrottamisen sijaan.

c)

Verkkovalmiustilan energiankulutuksen mittaamiseen ja tehonhallintatoiminnon testaamiseen on käytettävä seuraavaa menettelyä:

1)

Jos laitteessa on yhden tyyppinen verkkoportti ja jos laitteessa on käytettävissä kaksi tai useampia samantyyppisiä portteja, valitaan satunnaisesti yksi portti, joka kytketään portin enimmäisarvoja vastaavaan asianmukaiseen verkkoon. Jos laitteessa on useita samantyyppisiä langattomia verkkoportteja, muut langattomat portit on kytkettävä pois käytöstä, jos mahdollista. Jos laitteessa on useita samantyyppisiä kiinteästi kytkettyjä verkkoportteja, muut verkkoportit on kytkettävä irti. Jos käytettävissä on vain yksi verkkoportti, se kytketään portin enimmäisarvoja vastaavaan asianmukaiseen verkkoon.

Testattava yksikkö kytketään päälle. Laite, joka antaa etäkäynnistyssignaalin, joka aktivoi testattavan yksikön uudelleen, liitetään asianmukaiseen verkkoon, kytketään päälle ja on valmis antamaan käynnistyssignaalin tarvittaessa. Kun testattava yksikkö on kytketty päälle ja toimii asianmukaisesti, sen annetaan siirtyä verkkovalmiustilaan ja tehonkulutus mitataan. Tämän jälkeen yksikölle annetaan asianmukainen käynnistyssignaali verkkoportin kautta ja tarkastetaan, onko laite aktivoitunut uudelleen.

2)

Jos laitteessa on useamman kuin yhden tyyppisiä verkkoportteja, kunkin verkkoporttityypin osalta toistetaan seuraava menettely. Jos laitteessa on käytettävissä kaksi tai useampia samantyyppisiä verkkoportteja, kustakin porttityypistä valitaan satunnaisesti yksi portti, joka kytketään portin enimmäisarvoja vastaavaan asianmukaiseen verkkoon.

Jos tietystä verkkoporttityypistä on käytettävissä vain yksi portti, se kytketään portin enimmäisarvoja vastaavaan asianmukaiseen verkkoon. Kiinteät verkkoportit, joita ei käytetä, on kytkettävä irti, ja langattomat portit, joita ei käytetä, on kytkettävä pois käytöstä.

Testattava yksikkö kytketään päälle. Laite, joka antaa etäkäynnistyssignaalin, joka aktivoi testattavan yksikön uudelleen, liitetään asianmukaiseen verkkoon, kytketään päälle ja on valmis antamaan käynnistyssignaalin tarvittaessa. Kun testattava yksikkö on kytketty päälle ja toimii asianmukaisesti, sen annetaan siirtyä verkkovalmiustilaan ja tehonkulutus mitataan. Tämän jälkeen yksikölle annetaan asianmukainen käynnistyssignaali verkkoportin kautta ja tarkastetaan, onko laite aktivoitunut uudelleen. Jos kahden tai useamman tyyppiset (loogiset) verkkoportit jakavat yhden fyysisen verkkoportin, tämä menettely toistetaan kullekin loogiselle verkkoporttityypille siten, että muut loogiset verkkoportit on kytketty loogisesti pois käytöstä.

d)

Kaikentyyppisten kotitalouksissa käytettävien kahvinkeittimien mittaukset on tehtävä viimeisen keittojakson päättymisen jälkeen tai tapauksen mukaan kalkinpoistoprosessin, itsepuhdistusprosessin tai minkä tahansa käyttäjän suorittaman toiminnan jälkeen, ellei hälytin ole lauennut, joka edellyttää käyttäjän toimia mahdollisen vaurion tai onnettomuuden estämiseksi.


LIITE V

TARKASTUSMENETTELY MARKKINAVALVONTAA VARTEN

Tässä liitteessä määritellyt tarkastuksissa sallitut poikkeamat koskevat ainoastaan jäsenvaltioiden viranomaisten suorittamia ilmoitettujen arvojen tarkastuksia. Valmistaja, maahantuoja tai valtuutettu edustaja ei saa käyttää niitä sallittuna poikkeamana teknisessä dokumentaatiossa annettuja arvoja määrittäessään tai tulkitessaan näitä arvoja, jotta vaatimukset saataisiin täytettyä, tai ilmoittaakseen paremman suorituskyvyn jollain muulla tavoin.

Jos malli ei ole tämän asetuksen 6 artiklan ensimmäisessä kohdassa säädettyjen vaatimusten mukainen, kyseisen mallin ja kaikkien vastaavien mallien on katsottava olevan vaatimusten vastaisia.

Osana direktiivin 2009/125/EY 3 artiklan 2 kohdan mukaisesti tehtävää tarkastusta siitä, onko laitemalli tässä asetuksessa säädettyjen vaatimusten mukainen, jäsenvaltioiden viranomaisten on tässä liitteessä tarkoitettujen vaatimusten osalta noudatettava seuraavaa menettelyä:

1.

Jäsenvaltion viranomaisten on tarkastettava yksi mallia edustava laite.

2.

Mallin on katsottava olevan sovellettavien vaatimusten mukainen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

a)

direktiivin 2009/125/EY liitteessä IV olevan 2 kohdan mukaisessa teknisessä dokumentaatiossa annetut arvot (ilmoitetut arvot) ja tapauksen mukaan näiden arvojen laskemiseen käytetyt arvot eivät ole valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan kannalta suotuisampia kuin mainitun liitteen 2 kohdan g alakohdan mukaisesti tehtyjen vastaavien mittausten tulokset;

b)

ilmoitetut arvot täyttävät kaikki tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset eikä valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan julkaisemiin vaadittuihin tuotetietoihin sisälly arvoja, jotka ovat valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan kannalta suotuisampia kuin ilmoitetut arvot;

c)

kun jäsenvaltion viranomaiset tarkastavat mallia edustavan laitteen, ne toteavat, että valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan käyttöön ottama järjestelmä täyttää 6 artiklan toisen kohdan vaatimukset;

d)

kun jäsenvaltion viranomaiset tarkastavat mallia edustavan laitteen, se täyttää liitteessä II olevassa 2 kohdassa esitetyt toiminnalliset vaatimukset ja liitteessä II olevassa 3 kohdassa esitetyt tietovaatimukset;

e)

kun jäsenvaltion viranomaiset testaavat mallia edustavan laitteen, määritetyt arvot (testauksessa mitatut asianomaisten parametrien arvot ja näiden mittausten perusteella lasketut arvot) ovat taulukossa 1 vahvistettujen vastaavien tarkastuksissa sallittujen poikkeamien rajoissa.

3.

Jos 2 kohdan a, b, c tai d alakohdassa asetettuja ehtoja ei täytetä, on katsottava, ettei kyseinen malli eikä mikään vastaava malli ole tämän asetuksen mukainen.

4.

Jos 2 kohdan e alakohdassa asetettua ehtoa ei täytetä, jäsenvaltion viranomaisten on testattava vielä kolme satunnaisesti valittua saman mallin laitetta. Valitut kolme ylimääräistä laitetta voivat vaihtoehtoisesti olla yhtä tai useampaa vastaavaa mallia.

5.

Mallin katsotaan olevan sovellettavien vaatimusten mukainen, jos näille kolmelle laitteelle määritettyjen arvojen aritmeettinen keskiarvo on taulukossa 1 annettujen vastaavien tarkastuksissa sallittujen poikkeamien rajoissa.

6.

Jos 5 kohdassa tarkoitettua tulosta ei saavuteta, on katsottava, ettei kyseinen malli eikä mikään vastaavista malleista ole tämän asetuksen mukainen.

7.

Jäsenvaltion viranomaisten on toimitettava kaikki asiaa koskevat tiedot muiden jäsenvaltioiden viranomaisille ja komissiolle viipymättä sen jälkeen, kun mallin vaatimustenvastaisuutta koskeva päätös on tehty tämän liitteen 3 tai 6 alakohdan tai toisen kohdan mukaisesti.

Jäsenvaltioiden viranomaisten on käytettävä liitteessä IV vahvistettuja mittaus- ja laskentamenetelmiä.

Jäsenvaltion viranomaisten on tässä liitteessä tarkoitettujen vaatimusten osalta sovellettava ainoastaan jäljempänä taulukossa 1 esitettyjä tarkastuksissa sallittuja poikkeamia ja käytettävä ainoastaan edellä 1–7 alakohdassa kuvattua menettelyä. Taulukossa 1 esitettyjen parametrien osalta ei saa soveltaa muita poikkeamia, kuten yhdenmukaistetuissa standardeissa tai muissa mittausmenetelmissä sallittuja poikkeamia.

Taulukko 1

Tarkastuksissa sallitut poikkeamat

Parametrit

Tarkastuksissa sallitut poikkeamat

Tehonkulutus pois päältä -tilassa

Määritetty arvo (*1) saa olla enintään 0,10 W suurempi kuin ilmoitettu arvo.

Tehonkulutus valmiustilassa

Määritetty arvo (*1) saa olla enintään 0,10 W suurempi kuin ilmoitettu arvo.

Tehonkulutus verkkovalmiustilassa:

Määritetty arvo (*1) saa olla enintään 0,10 W suurempi kuin ilmoitettu arvo, jos ilmoitettu arvo on pienempi kuin 1 W, ja muussa tapauksessa enintään 10 prosenttia suurempi.

Aika, joka tarvitaan, jotta laite saavuttaa sovellettavan tehonsäästötilan

Määritetty arvo (*1) saa olla enintään 10 % suurempi kuin ilmoitettu arvo


(*1)  Jos testataan kolme ylimääräistä laitetta 4 kohdan mukaisesti, määritetty arvo tarkoittaa näille kolmelle ylimääräiselle laitteelle määritettyjen arvojen aritmeettista keskiarvoa.


LIITE VI

VIITEARVOT

Tämän asetuksen voimaantuloajankohtana pois päältä -tilan, valmiustilan ja verkkovalmiustilan tehonkulutuksen kannalta paras markkinoilla saatavilla oleva teknologia yksilöitiin seuraavasti:

a)

Pois päältä -tila: 0–0,2 wattia, syväpoiskytkentäkytkin ensiöpuolella, riippuen muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/30/EU (1) mukaiseen sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen liittyvistä ominaisuuksista.

b)

Valmiustila: 0,1 wattia uudelleenaktivointitoiminnolla; 0,1 wattia yksinkertaisella tieto- tai tilanäytöllä tai matalatehoisella ledinäytöllä (suuremmat näytöt – esim. kellonaikanäytöt – vaativat suuremman tehon).

c)

Verkkovalmiustila 3 wattia HiNA-laitteilla; 1 watti tai vähemmän muilla kuin HiNA-laitteilla.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/30/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta (EUVL L 96, 29.3.2014, s. 79);


Top