EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(37)

Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

EUVL C 442, 10.12.2014, p. 318–325 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/318


KERTOMUS

Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

(2014/C 442/37)

JOHDANTO

1.

Euroopan GNSS-virasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 912/2010 (1), jolla korvattiin neuvoston asetus (EY) N:o 1321/2004 (2) ja muutettiin asetusta (EY) 683/2008 (3). Prahassa (4) sijaitsevan viraston pääasiallisiin tehtäviin kuuluu vastata Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen toiminnasta ja Galileo- ja EGNOS-satelliittinavigointijärjestelmien turvallisuusjärjestelyjen hyväksymisestä ja niiden kaupallistamisen valmistelusta sekä kyseisten kahden ohjelman täytäntöönpanoon liittyvistä muista tehtävistä (5).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (6) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (7)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (8).

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (9) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (10) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31 päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA

11.

Virasto vastaa Euroopan geostationaarisen navigointilisäjärjestelmän (EGNOS) käytön organisoinnista ja hallinnoinnista. EGNOS-järjestelmä on ensimmäinen yleiseurooppalainen satelliittinavigointijärjestelmä. Virasto allekirjoitti komission kanssa tehdyn valtuutussopimuksen perusteella sopimuksen EGNOS-järjestelmän käytöstä kaudella 2014–2021. Sopimuksen arvo on noin 588 miljoonaa euroa. Hankintamenettelyn kilpailullista luonnetta ei aseteta kyseenalaiseksi, mutta menettelyn ensimmäisessä vaiheessa sovellettu valintakriteeri, joka sulki menettelyn ulkopuolelle konsortioiden hakemukset, ei ollut varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen (11)  (12)mukainen.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

12.

Sidottujen määrärahojen osuus oli kaikissa osastoissa yleisesti ottaen lähes sata prosenttia. Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli kuitenkin suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 1,8 miljoonaa euroa (52 prosenttia). Tämä johtui lähinnä sopimuksista (0,9 miljoonaa euroa), jotka oli tehty vuoden lopussa, koska virastolle lisärahoitusta takaava lisätalousarvio hyväksyttiin vasta syyskuussa. Toinen 0,4 miljoonan euron määrä liittyi suoritettuihin palveluihin, joita ei ollut vielä vuonna 2013 laskutettu.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

13.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Pietro RUSSOn johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 16. syyskuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 276, 20.10.2010, s. 11.

(2)  EUVL L 246, 20.7.2004, s. 1.

(3)  EUVL L 196, 24.7.2008, s. 1.

(4)  Jäsenvaltioiden hallitusten edustajien yhteisellä sopimuksella hyväksymä päätös 2010/803/EU (EUVL L 342, 28.12.2010, s. 15).

(5)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

(6)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(8)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(9)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(10)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(11)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2342/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 1), 116 artiklan 6 kohta.

(12)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1268/2012 (EUVL L 362, 31.12.2012, s. 1), 121 artiklan 5 kohta.


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Virasto suoritti vuonna 2011 seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta avustusmaksuja 5,8 miljoonaa euroa. Virasto kyllä tarkistaa edunsaajien (yksityisten tai julkisten tutkimusorganisaatioiden) ilmoittamien menojen kohtuullisuuden, mutta se ei tavallisesti pyydä niiltä todentavaa aineistoa vähentääkseen tukeen oikeuttamattomien menojen riskiä.

Toteutettu

2012

Sidottujen määrärahojen osuus oli yleisesti ottaen lähes 100 prosenttia kaikissa osastoissa. Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli kuitenkin suhteellisen suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 1,7 miljoonaa euroa (38 prosenttia). Tämä johtui pitkälti tapahtumista, joihin virasto ei voinut vaikuttaa: toimipaikan siirtäminen Prahaan syyskuussa 2012 (0,4 miljoonaa euroa) sekä Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen perustaminen (0,4 miljoonaa euroa). Nämä tapahtumat edellyttivät tiettyjä hyödykkeitä ja palveluja vuoden viimeisellä neljänneksellä. Lisäksi osastosta 1 (henkilöstömenot) siirrettiin 0,7 miljoonaa euroa osastoon II marraskuussa 2012 ja useita tietoteknisiin ja oikeudellisiin palveluihin liittyviä sopimuksia, jotka sisältyvät vuoden 2013 työohjelmaan, tehtiin joulukuussa 2012.

Ei relevantti

2012

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tarkastetuissa rekrytointimenettelyissä seuraavat avoimuuteen ja hakijoiden yhdenvertaiseen kohteluun vaikuttavat puutteet: kirjallisiin kokeisiin ja haastatteluihin pääsemistä sekä soveltuvien hakijoiden luetteloon kirjaamista varten tarvittavia vähimmäispistemääriä ei asetettu; avointa paikkaa koskevassa ilmoituksessa ei mainittu hylättyjen hakijoiden mahdollisuutta tehdä valitus.

Toteutettu


LIITE II

Еuroopan GNSS-virasto (Praha)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

Kasvua ja työllisyyttä tukeva kilpailukyky.

Viraston toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 912/2010)

Tavoitteet:

edistää EGNOS- ja Galileo-ohjelmien mukaisesti perustettujen eurooppalaisten satelliittinavigointijärjestelmien kehittämistä täysin toimintakykyisiksi

Tehtävät

varmistaa järjestelmien turvallisuusjärjestelyjen hyväksyminen ja Galileon turvallisuuden valvontakeskusten toiminta

edistää järjestelmien kaupallistamisen valmistelua, mukaan lukien tarvittava markkina-analyysi

suorittaa muita komission sille osoittamia tehtäviä, esimerkiksi hallinnoi EU:n tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmia, jotka liittyvät innovatiivisiin satelliittinavigointisovelluksiin ja teknologioihin, edistää satelliittinavigointisovelluksia ja palveluja, valmistelee järjestelmien onnistunutta kaupallistamista ja käyttöä varmistaakseen sujuvan toiminnan, saumattoman palvelujen tarjoamisen ja järjestelmän komponenttien sertifioinnin.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta

viisi Euroopan komission edustajaa

Euroopan parlamentin edustaja, jolla ei ole äänioikeutta

yksi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan edustaja ja yksi Euroopan avaruusjärjestön (ESA) edustaja kutsutaan tarkkailijoiksi.

Tehtävät

nimittää toimitusjohtajan

hyväksyy vuotuisen työohjelman

laatii tuloja ja menoja koskevan ennakkoarvion

hyväksyy talousarvion

antaa lausunnon viraston tilinpäätöksestä

valvoo Galileon turvallisuuden valvontakeskuksen toimintaa

käyttää toimitusjohtajan suhteen kurinpidollista toimivaltaa

hyväksyy säännökset, jotka koskevat oikeutta tutustua viraston asiakirjoihin

vahvistaa viraston toimintaa ja näkymiä koskevan vuosikertomuksen.

Toimitusjohtaja

Hallintoneuvosto nimittää.

Turvallisuusjärjestelyjen hyväksyntälautakunta

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta

yksi komission edustaja

yksi korkean edustajan edustaja

yksi Euroopan avaruusjärjestön (ESA) edustaja kutsutaan tarkkailijaksi.

Tehtävät

Toimii eurooppalaisten GNSS-järjestelmien turvallisuusjärjestelyjen hyväksymisestä vastaavana viranomaisena.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2013 (2012)

Lopullinen talousarvio

53,3(20,8) miljoonaa euroa, josta 13,9 (12,9) miljoonaa euroa EU:lta saatua tukea (toimintatukea komissiolta), ja siirrettyjen tehtävien suorittamiseen 39,4 (7,9) miljoonaa euroa toimintarahoitusta komissiolta.

Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2013:

Hyväksytyt toimet: 77 (44)

Täytetyt toimet: 59 (39)

Muut toimet: 35 (29)

Henkilöstö yhteensä: 94 (68) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 43 (34)

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 37 (23)

sekalaiset tehtävät: 14 (11)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2013

Ohjelmat

EGNOS- ja Galileo-ohjelmien täytäntöönpanoa koskeva tuki Euroopan komissiolle.

Järjestelmien turvallisuus

Järjestelmien turvallisuus (järjestelmien ja sijoituspaikkojen turvallisuusjärjestelyjen hyväksyminen, erityisesti Galileo-järjestelmää koskevat turvallisuusvaatimukset, lentojen salausavainten valvontayksikön toiminta)

Tuki julkisesti säännellylle PRS-palvelulle (PRS:n käyttäjäsegmentin valmistelu)

Galileon turvallisuuden valvontakeskusten (GSMC) toiminta.

EGNOS-järjestelmän/Galileo-järjestelmän käyttö

EGNOS-järjestelmän ja Galileo-järjestelmän käytön valmistelutyöt.

Markkinoiden kehittäminen

Markkina-analyysi ja GNSS-markkinakertomusten julkaiseminen

Galileon alkuvaiheen palveluihin liittyvä markkinoiden valmius.

Markkinoiden kehittämistoimissa keskityttiin vastaanottimien valmistajiin ja edistettiin siten Galileo-järjestelmän levittämistä kuluttaja- ja ammattimaisille markkinoille.

EGNOS-järjestelmän hyväksymissuunnitelmien täytäntöönpano kaikilla ensisijaisilla markkinoilla ja erityisesti ilmailun, merenkulun ja rautatieliikenteen aloilla.

Eurooppalaisen GNSS-järjestelmän palvelukeskuksen neuvontapalvelun käynnistäminen.

Tiedotus ja lähityö – EGNOSin tietoportaali; viraston verkkosivusto; erilaiset tapahtumat (European Space Solutions -konferenssi Münchenissä; osallistuminen 40 tapahtumaan (tiedotuspiste ja esitteet), Euroopan parlamentin ja viraston yhteinen tapahtuma; viraston Facebook-sivun avaaminen).

Tutkimus ja kehittäminen

Tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman ja Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä toteutettavien hankkeiden hallinnointi.

Hankkeiden tulosten maksimointi ja strategisten tavoitteiden saavuttaminen.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulosten levittäminen.

Lähde: Viraston toimittama liite.


VIRASTON VASTAUKSET

11.

Yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan oikeudellisen kehyksen seurauksena

1.

tarjoajalla, joka voitti kilpailun tehtävästä sopimuksesta, oli oltava asianmukainen hyväksyntä (esim. ”safety of life” -palvelua varten) -> tämän oli oltava valintaperuste;

2.

vain jo perustetut ja vakiintuneet oikeushenkilöt olivat kelvollisia saamaan vaaditun muun kuin poikkeuksen saaneen lennonvarmistuspalvelujen tarjoajan hyväksynnän CNS- (viestintä, suunnistus ja valvonta) ja EGNOS-hyväksyntää (Euroopan geostationaarinen navigointilisäjärjestelmä) varten -> tämä tosiasiassa sulki pois mahdollisuuden konsortioilta.

Konsortioiden nimenomainen poissulkeminen oli siinä mielessä vain tosiasian huomioon ottamista avoimuuden takia. Yleisemmin ottaen virasto arvostaa tilintarkastustuomioistuimen toteamusta siitä, että kyseinen poissulkeminen ei vaikuttanut menettelyyn. Tosiasiassa kilpailu osoittautui tehokkaaksi, mistä kertoo se, että siihen toimitettiin viisi hakemusta.

12.

Vuoden lopussa tehtiin melko paljon sitoumuksia, mikä johtuu lisätalousarvion myöhäisestä hyväksymisestä. Muutos suunniteltiin alun perin maaliskuussa mutta hyväksyttiin vasta syyskuun puolivälissä. Vaikka näitä sopimuksia oli suunniteltu aiemmin kyseisenä vuonna, viraston oli jätettävä ne odottamaan lisätalousarvion hyväksymistä ja varmuutta sen tarkasta summasta. Osaston II muut siirrot johtuivat paljolti palveluista uudelle Galileon turvallisuuden valvontakeskukselle Ranskassa. Se aloitti toimintansa vasta syyskuussa 2013, ja monet näistä maksuista suoritettiin vuoden 2014 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Viraston yhdenmukaisena pyrkimyksenä vuonna 2014 ei ole vain linjata sopimusten tekeminen yhteen kalenterivuoden kanssa, vaan myös varmistaa aikaisemmat sitoumukset osastossa II, edellyttäen, että edessä ei ole vastaavanlaisia budjettirajoituksia kuin vuonna 2013.


Top