EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(12)

Kertomus turvapaikka-asioiden tukiviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

EUVL C 442, 10.12.2014, p. 102–111 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/102


KERTOMUS

turvapaikka-asioiden tukiviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

(2014/C 442/12)

JOHDANTO

1.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 439/2010 (1). Vallettassa sijaitsevan viraston tehtävänä on tukea yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän kehittämistä. Viraston tarkoituksena on lujittaa turvapaikka-asioihin liittyvää käytännön yhteistyötä ja auttaa jäsenvaltioita täyttämään unionin tason ja kansainväliset velvoitteensa, jotka koskevat avun tarpeessa olevien ihmisten suojelua. Virasto toimii turvapaikka-asiantuntemuksen keskuksena. Lisäksi se avustaa jäsenvaltioita, joiden turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmiin kohdistuu erityisiä paineita.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (2) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (3)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta; ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (4).

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (5) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (6) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi. Huomautusten yhteydessä olisi otettava huomioon, että vuosi 2013 oli ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin virasto oli taloudellisesti itsenäinen.

HUOMAUTUKSET TILIEN LUOTETTAVUUDESTA

11.

Vuonna 2013 palvelukseen otettuun henkilöstöön liittyvistä menoista ja korvauksista aiheutuneiden 40  000 euron siirtovelkojen perusteita ei esitetty tarkastajille tarkastuksen kuluessa.

HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

12.

Kaikista maksuista 446 kappaletta (18 prosenttia) maksettiin varainhoitoasetuksessa asetettujen määräaikojen jälkeen. Myöhässä olevat maksut viivästyivät keskimäärin 21 päivää.

13.

Kuudestatoista sisäisen valvonnan standardista kuutta ei ole vielä pantu täytäntöön kaikilta osin.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

14.

Virasto oli arvioinut varainhoitovuoden 2013 talousarviomäärärahojen tarpeensa 13 prosenttia todellista suuremmaksi (32 prosenttia vuonna 2012), ja 12 miljoonan euron määrärahoista sidottiin vain 10,4 miljoonaa euroa. Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettiin 2,5 miljoonaa euroa eli 24 prosenttia sidottujen määrärahojen kokonaismäärästä (65 prosenttia vuonna 2012). Tästä määrästä 3 37  031 euron osalta ei ollut tehty oikeudellista sitoumusta. Talousarviosuunnittelua on edelleen aihetta parantaa, vaikka määrärahatarpeiden yliarviointi ja sidottujen määrärahojen siirtäminen seuraavalle varainhoitovuodelle oli huomattavasti vähäisempää kuin edeltävänä vuonna.

15.

Sidottuja määrärahoja siirrettiin seuraavalle varainhoitovuodelle etenkin osastossa 2 (muut hallintomenot), jossa siirretty määrä oli 5 40  269 euroa eli 31 prosenttia sidotuista määrärahoista, ja osastossa 3 (toimintamenot), jossa siirrettiin 1 8 41  798 euroa eli 45 prosenttia sidotuista määrärahoista. Siirrot liittyvät lähinnä laskuihin, joita ei vielä ollut saatu ja/tai maksettu vuoden loppuun mennessä, taikka palveluihin, joita ei ollut vielä vastaanotettu.

MUITA HUOMAUTUKSIA

16.

Rekrytointimenettelyjen avoimuutta on aihetta parantaa: haastattelujen ja kirjallisten kokeiden kysymykset laadittiin hakemusten tutkimisen jälkeen, mikä lisää riskiä siitä, että yksittäiset hakemukset vaikuttavat kysymyksiin; valintalautakunnat eivät aina antaneet pisteitä kaikista työpaikkailmoituksessa mainituista valintakriteereistä; valintalautakunnan jäsenten eturistiriidattomuudesta antamissa ilmoituksissa katsottiin, että ainoastaan henkilökohtaiset suhteet voivat aiheuttaa eturistiriidan, ja nimenomaisesti jätettiin ammatilliset suhteet ilmoituksen ulkopuolelle; yhdessä rekrytointimenettelyssä havaittiin, että työpaikkailmoituksessa mainittu valintakelpoisuuskriteeri ja asianomainen, osoitetun työkokemuksen pituutta koskeva valintakriteeri eivät vastanneet toisiaan.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

17.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 132, 29.5.2010, s. 11.

(2)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(3)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(5)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(6)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2012

Tilinpitäjä ei vielä ole hyväksynyt viraston kirjanpitojärjestelmää.

Toteutettu

2012

Arvoltaan 0,2 miljoonan euron suuruinen siirto seuraavalle varainhoitovuodelle ei liittynyt oikeudelliseen sitoumukseen (sopimukseen), joten se on sääntöjenvastainen.

Ei relevantti

2012

Fyysisen inventaarion avulla ei ole varmistettu, että kaikki viraston perustamista varten hankitut laitteet ja varusteet on sisällytetty rekisteriin.

Toteutettu

2012

Yhteensä 50 maksua, jotka vastaavat noin 20:ta prosenttia maksujen kokonaismäärästä, suoritettiin varainhoitoasetuksessa asetettujen määräaikojen jälkeen.

Ei relevantti

2012

Kuudestatoista sisäisen valvonnan standardista kymmentä (1) ei ole vielä pantu täytäntöön kaikilta osin.

Kesken

2012

Varainhoitovuoden 2012 talousarviomäärärahojen tarve oli arvioitu huomattavasti todellista suuremmaksi: taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen yhteydessä virastolle siirretyistä 7 miljoonasta eurosta vain 4,8 miljoonaa euroa sidottiin.

Ei relevantti

2012

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettiin sidottuja määrärahoja 3,2 miljoonaa euroa, mikä vastaa 65,13 prosenttia taloudellisen riippumattomuuden voimassaolon aikana sidotuista varainhoitovuoden määrärahoista (2).Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettiin näin ollen osastossa 1 (henkilöstömenot) 0,3 miljoonaa euroa, osastossa 2 (muut hallintomenot) 1,4 miljoonaa euroa ja osastossa 3 (toimintamenot) 1,5 miljoonaa euroa. Siirrot liittyvät lähinnä laskuihin, joita ei vielä ollut saatu ja/tai maksettu vuoden lopussa, sekä asiantuntijoita koskevien kulujen korvaamiseen. Lisäksi noin 0,8 miljoonaa euroa koskee viraston tiloissa vuonna 2012 tehtyjä kunnostustöitä, joiden osalta maksut suoritetaan loppuhyväksynnän jälkeen (3). Näin suuri seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen määrärahojen osuus on kuitenkin vastoin talousarvion vuotuisuusperiaatetta.

Ei relevantti

2012

Useiden talousarviositoumusten määrä ei riittänyt kattamaan toimitettuja tavaroita ja palveluita. Kattamatta jäi arviolta 0,2 miljoonan euron arvosta toimituksia, mistä seurasi, että talousarvion toteutumalaskelmassa määrä esitettiin vastaavasti liian suurena.

Ei relevantti

2012

Virasto yhteensovittaa jäsenvaltioiden asiantuntijoiden lähettämistä toisten jäsenvaltioiden avuksi kriisitilanteissa (kiireelliset tukitoimet) ja suorittaa asiantuntijoiden työmatkoista aiheutuvista kuluista kiinteämääräisen korvauksen. Työmatkoista aiheutuvia kuluja korvattiin kaikkiaan noin 4 17  000 euroa (24 prosenttia maksujen kokonaismäärästä). Kulujen kiinteämääräisiä korvauksia maksettiin myös ulkopuolisille osallistujille, jotka olivat mukana viraston tiloissa pidetyissä kokouksissa. Kokouksista aiheutuneet kulut suoritettiin eri budjettikohdista ja niiden kokonaismäärää ei tiedetä. Kiinteämääräisten korvausten käyttö toki keventää hallinnollista taakkaa, mutta korvaukset saattavat olla suuremmat kuin tosiasiallisesti aiheutuneet kulut.

Ei relevantti

2012

Isäntämaan Maltan viranomaiset tarjosivat viraston käyttöön rakennuksen (4), ja Maltan liikenneviranomaisen kanssa tehdyssä vuokrasopimuksessa määrätään, että tilat siirretään viraston käyttöön viimeisteltyinä mukaan lukien keskeiset sähkö-, vesi- ym. liitännät. Ennen kuin tilat voitiin ottaa käyttöön, niihin jouduttiin kuitenkin tekemään muutostöitä (5) mistä aiheutui arviolta 4,3 miljoonan euron kulut, joista komission oli tarkoitus maksaa 3,8 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 loppuun mennessä suurin osa muutostöistä oli saatu valmiiksi ja Maltan viranomaisille oli suoritettu ennakkomaksuja noin 3 miljoonan euron verran. Lisäksi virasto maksaa vuokraa noin 3,7 miljoonaa euroa yhdeksän vuoden aikana.

Ei relevantti

2012

Komissio oli ilmoittanut Euroopan parlamentille ja neuvostolle isännyysjärjestelyistä ja siitä, että rakennuksessa oli tehtävä muutostöitä, jotka Maltan viranomaiset ja komissio rahoittaisivat. Budjettivallan käyttäjille tiedotettiin hankkeesta, mutta siitä ei ole näyttöä, että nämä olivat tietoisia oletettujen menojen suuruudesta ja EU:n osuudesta niissä.

Ei relevantti

2012

Rekrytointimenettelyjen avoimuutta on aihetta parantaa: näyttöä ei saatu siitä, että haastatteluihin kutsumisessa ja varallaololuetteloon kirjaamisessa sovellettavista painotuksista ja pisterajoista oli päätetty ennen hakemusten tutkimista, eikä siitä, että haastattelujen ja kirjallisten kokeiden kysymykset oli määritetty ennen kuin hakemukset tutkittiin.

Tekemättä


(1)  Sisäisen valvonnan standardit nro 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13 ja 14.

(2)  Koko kalenterivuosi 2012 huomioon ottaen 40,32 prosenttia.

(3)  Loppuhyväksyntä oli käynnissä toukokuussa 2013.

(4)  Tarjouksessa rakennuksen kuvattiin olevan huipputasoa.

(5)  Komission ja Maltan viranomaisten välisen avustussopimuksen mukaan muutostöihin kuuluu mm. toimistotilojen tilasuunnitelman muutos, kaksoislasit, tietotekninen ja turvallisuusinfrastruktuuri, konferenssihuone jne.


LIITE II

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (Vallettan satama, Malta)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 3 artikla sekä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 67, 78 ja 80 artikla)

Unioni tarjoaa kansalaisilleen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jolla ei ole sisärajoja ja jolla taataan henkilöiden vapaa liikkuvuus, toteuttaen samalla ulkorajoilla tehtäviä tarkastuksia, turvapaikkaa, maahanmuuttoa sekä rikollisuuden ehkäisyä ja torjuntaa koskevat aiheelliset toimenpiteet.

Unioni kehittää turvapaikka-asioita sekä toissijaista ja tilapäistä suojelua koskevan yhteisen politiikan, jonka tarkoituksena on antaa asianmukainen asema kaikille kansainvälistä suojelua tarvitseville kolmansien maiden kansalaisille ja varmistaa palauttamiskiellon periaatteen noudattaminen. Tämän politiikan on oltava pakolaisten oikeusasemasta 28 päivänä heinäkuuta 1951 tehdyn Geneven yleissopimuksen ja 31 päivänä tammikuuta 1967 tehdyn pöytäkirjan sekä muiden asiaan liittyvien sopimusten mukaista.

Edellä [...] tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi [...] säätävät [...] toimenpiteistä, jotka koskevat yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää, johon sisältyvät: koko unionissa voimassa oleva yhdenmukainen turvapaikka-asema kolmansien maiden kansalaisille; yhdenmukainen toissijaisen suojelun asema kolmansien maiden kansalaisille, jotka eivät saa turvapaikkaa unionissa mutta jotka tarvitsevat kansainvälistä suojelua; yhteinen järjestelmä tilapäisen suojelun antamiseksi kotimaastaan siirtymään joutuneille joukoittaisen maahantulon yhteydessä; yhteiset menettelyt turvapaikkaa tai toissijaista suojelua koskevan yhdenmukaisen aseman myöntämisessä ja peruuttamisessa; perusteet ja menettelyt turvapaikkaa tai toissijaista suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion ratkaisemiseksi; turvapaikkaa tai toissijaista suojelua hakevien vastaanotto-olosuhteita koskevat vaatimukset; kumppanuus ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa turvapaikkaa taikka toissijaista tai tilapäistä suojelua hakevien henkilöiden maahantulon hallinnoimiseksi.

Jos kolmansien maiden kansalaisten äkillinen joukoittainen maahantulo aiheuttaa yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa hätätilanteen, [...] voi [...] hyväksyä väliaikaisia toimenpiteitä kyseisen yhden tai useamman jäsenvaltion hyväksi.

[...] unionin politiikassa ja sen toteuttamisessa noudatetaan jäsenvaltioiden yhteisvastuun ja oikeudenmukaisen vastuunjaon periaatetta, myös rahoituksen osalta.

Viraston toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 439/2010 Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston perustamisesta)

Tavoitteet

Virasto edistää yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän täytäntöönpanoa. Viraston tarkoituksena on helpottaa, sovittaa yhteen ja lujittaa turvapaikka-asioiden eri osa-alueita koskevaa jäsenvaltioiden välistä käytännön yhteistyötä, esimerkiksi antaa käytännön ja operatiivista apua jäsenvaltioille; antaa operatiivista apua niille jäsenvaltioille, joilla on erityistarpeita tai joiden turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmiin kohdistuu erityisiä paineita; antaa tieteellistä ja teknistä apua unionin politiikkaa ja lainsäädäntöä varten kaikilla suoraan tai välillisesti turvapaikkakysymyksiin vaikuttavilla aloilla.

Tehtävät

Jatkuva tuki: tukea ja edistää turvapaikan hakumenettelyjen yhdenmukaisen laadun saavuttamista yhteisten koulutustoimien, turvapaikka-alan koulutusohjelman ja yhteisten alkuperämaata koskevien tietojen avulla.

Erityinen tuki: tarpeisiin mukautettu tuki, valmiuksien kehittäminen, siirrot, erityinen tuki ja erityiset laadunvalvontaprosessit.

Kiireellinen tuki: yhteisvastuullisuus niitä jäsenvaltioita kohtaan, joihin kohdistuu erityisiä paineita, sillä tavoin, että tilapäisesti tuetaan ja avustetaan näitä jäsenvaltioita parantamaan tai rakentamaan uudestaan turvapaikkajärjestelmäänsä.

Tiedotukseen ja analysointiin liittyvä tuki: jaetaan ja yhdistellään tietoja, analyysejä ja arvioita sekä verrataan ja jaetaan myös yhteisiä kehityssuuntien analyysejä ja yhteisiä arviointeja.

Tuki kolmansille maille: tuki ulkoiselle ulottuvuudelle, tuki kumppanuuksille kolmansien maiden kanssa yhteisten ratkaisujen löytämiseksi (esimerkiksi valmiuksien kehittäminen ja alueelliset suojeluohjelmat) sekä uudelleen sijoittamista koskevien jäsenvaltioiden toimien koordinointi.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

Viraston hallintoneuvosto koostuu yhdestä kunkin jäsenvaltion (Tanskaa lukuun ottamatta) nimittämästä jäsenestä, kahdesta Euroopan komission nimittämästä jäsenestä ja yhdestä UNHCR:n edustajasta, jolla ei ole äänioikeutta. Kaikki jäsenet nimitetään turvapaikka-asioiden alan kokemuksen, ammatillisen vastuun ja korkeatasoisen asiantuntemuksen perusteella.

Kroatian edustaja kutsuttiin osallistumaan tarkkailijana kaikkiin hallintoneuvoston kokouksiin ja tarpeen mukaan muihin kokouksiin, kunnes Kroatiasta tuli viraston täysivaltainen jäsen 1. heinäkuuta 2013, kun 9 päivänä joulukuuta 2011 tehty EU:n ja Kroatian välinen liittymissopimus tuli voimaan.

Tanskan, Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin edustajat kutsutaan osallistumaan tarkkailijana kaikkiin hallintoneuvoston kokouksiin ja tarpeen mukaan muihin kokouksiin.

Tehtävät

Hallintoneuvoston, joka on viraston hallinto- ja suunnitteluelin, keskeiset tehtävät on lueteltu asetuksen (EU) N:o 439/2010 29 artiklassa. Niihin kuuluvat pääjohtajan nimittäminen sekä viraston työohjelmien, vuosittaisten kertomusten ja yleisen talousarvion hyväksyminen. Hallintoneuvostolla on kokonaisvastuu siitä, että virasto hoitaa tehtävänsä tehokkaasti.

Pääjohtaja

Pääjohtaja hoitaa tehtäviään riippumattomasti. Hän on viraston laillinen edustaja ja vastaa muun muassa viraston hallinnollisesta johtamisesta sekä työohjelmien toteuttamisesta ja hallintoneuvoston tekemien päätösten täytäntöönpanosta. Viraston pääjohtaja Robert K. Visser aloitti tehtävässään 1. helmikuuta 2011. Pääjohtajan toimikausi kestää viisi vuotta, ja sitä voidaan jatkaa kerran kolmen vuoden ajaksi.

Neuvoa-antava ryhmä

Virasto on perustanut neuvoa-antavan ryhmän asetuksen (EU) N:o 439/2010 51 artiklan mukaisesti. Neuvoa-antavan ryhmän avulla virasto varmistaa tiiviin vuoropuhelun kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja toimivaltaisten elinten kanssa. Neuvoa-antava ryhmä muodostaa viraston, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja toimivaltaisten elinten välille puitteet turvapaikka-alaa koskevaa tietojen vaihtoa ja tietämyksen yhteenkokoamista varten. Asetuksen (EU) N:o 439/2010 mukaisesti neuvoa-antava ryhmä kokoontuu täysistuntoon vähintään kerran vuodessa. Lisäksi virastolla on vuotuinen kuulemisaikataulu erilaisia kuulemismenetelmiä ja -toimia varten (asiantuntijakokoukset, työpajat, seminaarit ja verkkokuulemiset).

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2013

Lopullinen talousarvio

12 miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Hyväksytyt toimet (väliaikainen henkilöstö): 45. Täytetyt toimet: 44

Muut toimet (sopimussuhteinen henkilöstö ja komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat): 32. Täytetyt toimet: 27

Toimia yhteensä: 77

Täytetyt toimet: 71 henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 43

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 28

Tuotteet ja palvelut vuonna 2013

Viraston toiminta voidaan jakaa viiteen painopisteeseen: jatkuva tuki, erityinen tuki, kiireellinen tuki, tiedotukseen ja analysointiin liittyvä tuki sekä tuki kolmansille maille.

Jatkuva tuki: Koulutuksen alalla virasto järjesti 13 kouluttajien koulutustilaisuutta, kehitti kolme uutta koulutusmoduulia ja päivitti kuusi moduulia. Virasto laati kaksi koulutuskäsikirjaa ja kehitti koulutustietojen keruujärjestelmän (training cockpit), suunnitteli uuden oppimispolun sekä piti vuosittaisen didaktiikkaseminaarin. Se järjesti kaksi koulutuksen kansallisten yhteyspisteiden kokousta ja koulutuksen viiteryhmän kokouksen.

Turvapaikkamenettelyjen ja -päätösten laatuun liittyvään viraston työhön sisältyi laatumatriisin kehittäminen sekä neljän käytännön yhteistyötä käsittelevän aihekohtaisen kokouksen ja laatua koskevan kansallisten yhteyspisteiden kokouksen järjestäminen.

Alkuperämaita koskevien tietojen osalta virasto hyväksyi verkostoon perustuvan lähestymistavan, perusti kolme maakohtaista verkostoa (Syyria, Somalia ja Pakistan) ja asetti yhteisen eurooppalaisen alkuperämaatietojen portaalin kautta käyttöön 2108 uutta asiakirjaa. Virasto järjesti kaksi yhteisen portaalin kansallisten ylläpitäjien kokousta, kaksi strategisen alkuperämaatietojen verkoston kokousta sekä 10 maakohtaista työpajaa ja seminaaria. Lisäksi virasto tuotti Länsi-Balkania käsittelevän vertailevan analyysin ja antoi alkuperämaatietojen portaaliin liittyvää koulutusta.

Ilman huoltajaa olevien alaikäisten osalta virasto julkaisi asiakirjan ”EASO age assessment practice in Europe”, järjesti neljä käytännön yhteistyötä koskevaa kokousta ja ilman huoltajaa olevia alaikäisiä käsittelevän vuotuisen konferenssin sekä tutki perheenjäsenten jäljittämistä.

Virasto päivitti luettelon saatavilla olevista kielistä (suorat käännökset jäsenvaltioissa), osallistui ihmiskauppaa koskeviin oikeus- ja sisäasioiden virastojen kokouksiin ja tehosti yhteistyötä tuomioistuinten jäsenten kanssa.

Erityinen tuki: Virasto antoi erityistä tukea Ruotsille ja Italialle. Virasto antoi Ruotsille kahteen koulutusmoduuliinsa liittyvää koulutusta ja osallistui Italian erityistä tukea koskevan suunnitelman toteuttamiseen (suunnitelmaan sisältyy 45 tukitointa). Kymmeneen tukiryhmään osoitettiin 25 asiantuntijaa, ja ryhmät tuottivat kuusi aihekohtaista työpajaa Dublin-asetuksesta ja alkuperämaita koskevista tiedoista, kartoittivat Italian vastaanottojärjestelmää ja antoivat koulutusta Italian oikeuslaitoksen edustajille. Lisäksi virasto järjesti kaksi käytännön yhteistyötä käsittelevää kokousta, joiden aiheena olivat siirrot, osallistui ensimmäiseen vuotuiseen siirtoja käsittelevään foorumiin ja oli mukana Välimeren erityistyöryhmässä (virastolle oli osoitettu kahdeksan tointa).

Kiireellinen tuki: Virasto antoi kiireellistä tukea Kreikalle ja Bulgarialle ja osoitti 49 asiantuntijaa 25:een turvapaikka-asiantuntijoiden tukiryhmään. Virasto ja UNHCR toteuttivat Kreikan osalta hankkeen, jossa käsiteltiin keskeneräisten tapausten prosessointia. Frontex-viraston kanssa pantiin Romanian ja Unkarin rajalla toimeen kiireellinen toimi. Virasto järjesti kolme turvapaikkavalmiushenkilöiden kansallisten yhteyspisteiden kokousta.

Tiedotukseen ja analysointiin liittyvä tuki: Virasto julkaisi EU:n turvapaikkatilannetta koskevan vuosikertomuksen vuodelta 2012, kolme neljännesvuosittaista ja 12 kuukausittaista raporttia turvapaikka-asioiden tilanteesta. Lisäksi virasto kehitti varhaisvaroitus- ja valmiusjärjestelmäänsä (vaihe II).

Tuki kolmansille maille: Virasto hyväksyi ulkoisten toimien strategian, osallistui Prahan prosessiin ja EU:n liikkuvuuskumppanuuksiin Tunisian ja Marokon kanssa sekä muuttoliikkeitä, liikkuvuutta ja turvallisuutta koskevaan vuoropuheluun Jordanian kanssa. Näiden kolmen maan kanssa toteutettavasta hankkeesta sovittiin joulukuussa 2013 eurooppalaisen naapuruuden ja kumppanuuden välineen yhteydessä. Virasto järjesti myös kaksi käytännön yhteistyötä koskevaa kokousta, joista yksi koski uudelleensijoittamista ja toinen Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän ulkoista ulottuvuutta. Virasto osallistui kahteen työpajaan, joissa käsiteltiin teknisen avun tiedonvaihtotoimistoa (TAIEX).

Viraston organisaation osalta voidaan mainita, että viraston hallintoneuvosto kokoontui neljästi, teki kolme päätöstä, allekirjoitti yhteistyösopimuksen UNCHR:n ja FRA-viraston kanssa, piti neuvoa-antavan ryhmän kolmannen kokouksen ja kuuli kansalaisyhteiskunnan edustajia eri aiheista. Virasto hyväksyi monivuotisen työohjelmansa vuosiksi 2014–2016. Euroopan komissio arvioi vuonna 2013 viraston vaikutuksia turvapaikka-asioiden käytännön yhteistyöhön ja Euroopan yhteiseen turvapaikkajärjestelmään.

Lähde: Viraston toimittama liite.


TUKIVIRASTON VASTAUKSET

11.

Arvio siirtovelasta oli suuntaa-antava, ja EASO odotti maksutoimistolta vahvistusta kaikista palvelukseen vuonna 2013 tulleiden työntekijöiden oikeutetuista saatavista. EASOlla on nyt palkanlaskennan seurantajärjestelmä (Excel), jossa pidetään kirjaa kaikista kullekin työntekijälle maksetuista tai maksettavista saatavista.

12.

EASOn maksumyöhästymiset vähenivät rajusti kesään 2013 mennessä. Loppuvuoden toimintaan liittyneen työmäärän huomattavan kasvun takia maksumyöhästymisiä kuitenkin esiintyi taas viimeisellä vuosineljänneksellä 2013. Maksumyöhästymisten vähentämiseksi käyttöön on otettu uusia menettelyitä, kuten yhdellä kertaa siirrettävät maksut.

13.

Kuutta sisäisen valvonnan standardia pannaan täytäntöön parhaillaan, ja ne on pantu täysin täytäntöön vuoden 2014 aikana.

14.

EASO on parantanut merkittävästi talousarvionsa hallintaa vuonna 2013 ja seuraa tulevaisuudessakin jatkuvasti talousarviositoumusten käyttöä. Tämä varmistaa talousarvion hyvän toteutumisen ja normaalit siirrot.

15.

EASO on ottanut käyttöön vahvistettujen talousarviositoumusten kuukausittaisen seuranta- ja raportointijärjestelmän varmistaakseen oikea-aikaiset vapautukset ja rajoittaakseen siirrot vuodelle n+1 summaan, joka on välttämätön ja riittävä nykyisten oikeudellisten velvoitteiden täyttämiseksi.

16.

Kysymykset haastatteluja ja kirjallisia kokeita varten laaditaan tehtävään sisältyvien vaatimusten perusteella, kuten ilmoituksessa avoimesta toimesta todetaan. Suurin syy olla laatimatta niitä ennen alustavaa kokousta on luottamuksellisuuden varmistaminen.

Monet valintakriteerit – kuten hyvät organisointi- ja ongelmanratkaisutaidot – ovat tehtävän kannalta keskeisiä. Siksi niiden arviointiin hakulomakkeen pohjalta liittyy virheen riski. Avoimuuden lisäämiseksi EASO ilmoittaa avoimesta työpaikasta antamansa ilmoituksen erityisessä kohdassa kaikki valintakriteerit, joiden perusteella arviota tehdään haastattelun aikana. EASO toimi tilintarkastustuomioistuimen huomautusten mukaisesti ja muutti valintalautakuntien eturistiriitoja koskevaa ilmoitusta. Lisäksi 29. marraskuuta 2013 allekirjoitettiin eturistiriitojen ehkäisyä ja hallintaa koskeva toimintaperiaate.

17.

Sekä painotuksista että pisterajoista päätetään, ennen kuin hakemukset tutkitaan. EASOn rekrytointipolitiikan mukaan 70 prosenttia on alaraja kutsun saamiselle haastatteluun ja varallaololuetteloon pääsylle. Tätä sovelletaan kaikkiin valintamenettelyihin. Myös valintamenettelystä tehdyssä pöytäkirjassa mainitaan, että alaraja on määrätty etukäteen.


Top