EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Raaka-aineiden kestävän tarjonnan ja käytön varmistaminen

Euroopan komission tiedonannossa esitetään toimia, joilla varmistetaan ja parannetaan raaka-aineiden saatavuutta Euroopan unionissa (EU), sillä se on ensisijaisen tärkeää EU:n kilpailukyvyn kannalta.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle perushyödykemarkkinoihin ja raaka-aineisiin liittyviin haasteisiin vastaamisesta (KOM(2011) 25 lopullinen, 2.2.2011)

TIIVISTELMÄ

Euroopan komission tiedonannossa esitetään toimia, joilla varmistetaan ja parannetaan raaka-aineiden saatavuutta Euroopan unionissa (EU), sillä se on ensisijaisen tärkeää EU:n kilpailukyvyn kannalta.

TIEDONANNON TARKOITUS

Tiedonannolla pyritään vahvistamaan vuonna 2008 laaditun raaka-aineita koskevan aloitteen (RMI) kolmea tavoitetta:

  • kestävällä pohjalla oleva raaka-aineiden saanti kansainvälisiltä markkinoilta tasapuolisin ehdoin,
  • eurooppalaisista lähteistä saatavien raaka-aineiden kestävän tarjonnan tukeminen,
  • luonnonvarojen käytön tehostaminen ja kierrätyksen lisääminen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Eurooppa 2020 -strategian älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun tavoitteiden saavuttaminen (strategian innovaatiounionia ja resurssitehokasta Eurooppaa koskevat osat).
  • Euroopan raaka-aineita koskeva innovaatiokumppanuus. Vuonna 2013 perustetun julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden tavoitteena on tarjota korkean luokan ohjausta Euroopan komissiolle, EU-maille ja yksityisisille organisaatioille, jotka suhtautuvat innovatiivisesti raaka-aineita koskeviin haasteisiin. Sen tavoitteena on nostaa teollisuuden osuus EU:n bruttokansantuotteesta (BKT) noin 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
  • 14 kriittisen raaka-aineen* luettelo (vuonna 2014 lukumäärä nousi 20:een). Luettelo tarkistetaan kolmen vuoden välein.
  • Raaka-aineita koskeva diplomatia ”. Tarkoituksena on lisätä raaka-aineita koskevaa vuoropuhelua EU-maiden ja muiden maiden välillä. Keskustelunaiheita ovat muun muassa toimitusketjun avoimuus, raaka-aineiden jäljitettävyys (vastuullisen hankinnan varmistamiseksi) ja rahoituksen avoimuus.

TAUSTAA

Raaka-aineet ovat ensisijaisen tärkeitä EU:n taloudelle. Niiden tehokas käyttö ja hankinta EU:ssa voi olla vaikeaa kestävyyttä koskevien tekijöiden ja tiukan ympäristölainsäädännön vuoksi. Toisaalta vakaan tarjonnan varmistaminen EU:n ulkopuolelta voi olla vaikeaa muun muassa kaupan esteiden, epävakaan poliittisen tilanteen ja hintavaihtelujen (jotka pahenivat vuonna 2008) vuoksi.

Lisätietoja löytyy raaka-aineita koskevaa politiikkaa ja strategiaa käsittelevältä Euroopan komission verkkosivustolta.

KESKEISET TERMIT

* ”Kriittiset” raaka-aineet ovat taloudellisesti tärkeitä (arvo suhteessa BKT:hen) sekä vaikeasti saatavia (monista syistä, kuten epävakaan poliittisen tilanteen tai sääntelyn vuoksi, ks. maailman hallintoindikaattori) raaka-aineita.

Tällä hetkellä kriittisten raaka-aineiden luettelosta löytyvät antimoni, beryllium, boraatit, kromi, kobaltti, koksihiili, fluorisälpä, gallium, germanium, indium, magnesiitti, magnesium, luonnongrafiitti, niobium, platinaryhmän metallit, raakafosfaatti, (raskaat) harvinaiset maametallit, (kevyet) harvinaiset maametallit, piimetalli ja volframi.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle raaka-aineita koskevan aloitteen täytäntöönpanosta (COM(2013) 442 final, 24.6.2013)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n kannalta kriittisiä raaka-aineita koskevan luettelon tarkistamisesta ja raaka-aineita koskevan aloitteen täytäntöönpanosta (COM(2014) 297 final, 26.5.2014)

Viimeisin päivitys: 28.08.2015

Top