EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XG0225(02)

Puolivuosittainen tilanneselvitys joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanosta (2013/II)

EUVL C 54, 25.2.2014, p. 1–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.2.2014   

FI EN EN

Euroopan unionin virallinen lehti

C 54/1


PUOLIVUOSITTAINEN TILANNESELVITYS JOUKKOTUHOASEIDEN LEVIÄMISEN VASTAISEN EU:N STRATEGIAN TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA (2013/II)

2014/C 54/01

JOHDANTO

Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2003 hyväksymän joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian (asiak. 15708/03) mukaisesti tilanneselvitykset strategian täytäntöönpanosta laaditaan puolivuosittain. Tämä tilanneselvitys kattaa vuoden 2013 loppupuoliskon.

Euroopan turvallisuusstrategian ja joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian ja uusien toimintalinjojen (asiak. 17172/08) tavoitteiden mukaisesti EU:n perusperiaatteet alalla ovat edelleen seuraavat:

i)

tehokas monenvälisyys, mihin kuuluu kansainvälisten sopimusten, yleissopimusten ja muiden välineiden yleismaailmallisuuden ja kansallisen täytäntöönpanon edistäminen diplomatian keinoin ja antamalla rahoitustukea kolmansille maille ja kansainvälisille järjestöille;

ii)

tiivis yhteistyö kumppaneiden ja muiden kolmansien maiden kanssa, jotta päästäisiin maailmanlaajuiseen yhteisymmärrykseen tarpeesta vahvistaa kansainvälistä asesulkujärjestelmää. Asesulkukysymyksiä on käsitelty edelleen EU:n kahdenvälisissä suhteissa kaikkiin asianomaisiin maihin, varsinkin poliittisen vuoropuhelun kokouksissa ja epävirallisemmissa yhteyksissä;

iii)

kaikkien saatavilla olevien välineiden ja rahoitusvarojen (YUTP:n talousarvio, vakautusväline ja muut välineet) tehokas ja täydentävä käyttö, jotta EU:n toimet sen ulkopoliittisten tavoitteiden toteuttamiseksi olisivat mahdollisimman vaikuttavia.

Tätä varten työskentelyä koordinoidaan tiiviisti myös EU:n toteuttamien laajempien turvallisuuspoliittisten ja konfliktinesto toimien puitteissa.

EUH:n pääneuvonantaja ja erityisedustaja asesulku- ja aseidenriisunta-asioissa edusti EU:ta useissa keskeisissä kansainvälisissä kokouksissa vuoden 2013 loppupuoliskolla (esim. IAEA:n yleiskokous, YK:n yleiskokouksen ensimmäinen komitea, G8-maiden asesulku- ja aseriisunta-alan pääjohtajien ryhmä, OPCW:n vuotuinen sopimusvaltioiden kokous, avoimet kuulemiset ehdotuksesta ulkoavaruustoiminnan kansainvälisiksi käytännesäännöiksi, EU:n asesulku- ja aseriisuntakonferenssi).

Erityisedustaja keskittyi vuoden 2013 loppupuoliskon aikana

tehostamaan ydinsulkusopimusta lujittavia toimia (mukaan lukien sopimuksesta eroamista koskeva X artikla). Tämä on edelleen EU:n tärkeimpiä tavoitteita, koska sillä on myös välitön merkitys suurten alueellisten haasteiden kannalta, jotka johtuvat aseiden leviämisestä Iranissa ja Pohjois-Koreassa. Genevessä järjestettyä toista ydinsulkusopimuksen valmistelukomitean kokousta (23.4.–3.5.2013) varjosti se, että ydin- ja muista joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen perustamista Lähi-itään käsittelevää konferenssia ei kutsuttu koolle vuonna 2012, mutta sen aiheuttamaa pettymystä pyrittiin työstämään ja prosessia pyrittiin kuitenkin edistämään. EU jatkoi suomalaisen valmistelijan työn tukemista muun muassa järjestämällä EU:n asesulkukonsortion avustuksella epävirallisia seminaareja, joilla helpotettiin osapuolten välistä vuoropuhelua;

edistämään ulkoavaruustoiminnan kansainvälistä käytännesäännöstöä koskevaa aloitetta. Erityisedustaja osallistui useisiin kahdenvälisiin tukikokouksiin keskeisten kumppaneiden kanssa, mukaan lukien Brasilia, Kiina ja Venäjä. Pystyäkseen vaikuttamaan ulkoavaruustoiminnan avoimuutta ja luottamusta lisääviä toimenpiteitä käsittelevän YK:n hallitusten asiantuntijaryhmän teettämän tutkimuksen tuloksiin, hän esitelmöi asiantuntijaryhmälle sen kokouksissa Genevessä (2.4.2013) ja New Yorkissa (10.7.2013). Tämän ansiosta kyseisessä tekstissä tunnustetaan EU:n käytännesäännöstön puitteissa tekemä työ. Hän toimi puheenjohtajana käytännesääntöjä koskevasta ehdotuksesta Kiovassa 16. ja 17.5.2013 ja Bangkokissa 20.–22.11.2013 järjestetyissä avoimissa kuulemisissa, joihin kumpaankin osallistui noin 140 edustajaa yli 60 maasta;

tiivistämään asesulkuvuoropuhelua tai aloittamaan sen suurimpien EU:n ulkopuolisten kumppaneiden kanssa ja jatkamaan asesulkukysymysten valtavirtaistamista EU:n kahdenvälisissä suhteissa kaikkiin asiaankuuluviin maihin, varsinkin poliittisen vuoropuhelun kokouksissa ja epävirallisemmissa yhteyksissä.

Erityisedustaja Jacek Bylica johti EU:n valtuuskuntaa YK:n yleiskokouksen ensimmäisessä komiteassa ja osallistui yleiskeskusteluun. Hän osallistui myös kemiallisten aseiden kieltosopimuksen sopimusvaltioiden 18. kokoukseen (Haag 2.–6.12.2013), jossa hän esitti EU:n puheenvuoron.

1.   YDINALAN KYSYMYKSET

EU:n neuvoston asesulkutyöryhmä osallistui aktiivisesti EU:n kantojen muotoiluun tiiviissä yhteistyössä asianomaisten EU:n valtuuskuntien kanssa IAEA:n hallintoneuvoston syys- ja marraskuussa 2013 pidettyjä kokouksia ja syyskuussa 2013 pidettyä IAEA:n yleiskokousta varten. Se tarjosi strategista ohjausta ja valmisteli EU:n puheenvuoroja muita kansainvälisiä tapahtumia varten, kuten ydinalan viejämaiden ryhmän (NSG) neuvoa-antavan ryhmän kokous, CTBT:n XIV artiklan mukainen konferenssi, täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön (CTBTO) valmistelutoimikunnan kokoukset, ohjusteknologian valvontajärjestely (MTCR), Australian ryhmä ja muut sen toimivaltaan kuuluvat kokoukset. Se aloitti EU:n puheenvuorojen valmistelut ydinsulkusopimuksen valmistelukomitean kolmatta kokousta varten (28.4.–9.5.2014). Työryhmä valmisteli neuvoston päätelmät joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen asettamia uusia haasteita koskevan tehokkaan EU:n politiikan jatkamisen varmistamisesta (annettu ulkoasiainneuvostossa 21.10.2013).

1.1   Ydinsulkusopimuksen (NPT) vuoden 2010 tarkistuskonferenssin jatkotoimet

Vuoden 2015 tarkistuskonferenssin valmistelemiseksi asesulkutyöryhmän kokouksissa 19.2. ja 11.11.2013 järjestettiin keskustelut valmistelukomitean toisen kokouksen puheenjohtajan ja ydinsulkusopimuksen tarkistuskonferenssin toisen pääkomitean tulevan puheenjohtajan kanssa. Samassa tarkoituksessa perustettiin kolme epävirallista ”puheenjohtajan tukiryhmän” tyyppistä alatyöryhmää, jotka valmistelevat EU:n osallistumista ydinsulkusopimuksen vuoden 2015 tarkistuskierrokseen ja joiden puheenjohtajina toimivat EU:n jäsenvaltiot ja EUH osallistuu myös toimintaan.

Ydinsulkusopimuksen tarkistuskierroksen kannalta keskeisen Lähi-idän joukkotuhoaseettoman vyöhykkeen osalta korkea edustaja vahvisti 1.7.2013 antamassaan julkilausumassa, että rauhan ja vakauden tukeminen koko Lähi-idässä on edelleen yksi EU:n strategisista painopisteistä, ja pahoitteli jälleen kerran, että vyöhykkeen perustamista koskevan konferenssin järjestämistä oli siirrettävä. Konferenssista oli sovittu ydinsulkusopimuksen vuoden 2010 tarkistuskonferenssissa, ja se oli tarkoitus järjestää vuonna 2012.

EU antaa edelleen täyden tukensa meneillään oleville valmisteluille menestyksekkään konferenssin takaamiseksi ja erityisesti suomalaisen tunnustelijan, suurlähettiläs Jaakko Laajavan, ja hänen avustajiensa väsymättömille ponnisteluille perusteellisen pohjatyön parissa. Virallisissa kokouksissa Arabiliiton ja useiden arabimaiden kanssa EU kehotti kaikkia alueen osapuolia olemaan pikaisesti ja ennakoivasti yhteydessä tunnustelijaan ja koollekutsujiin, jotta konferenssi voidaan järjestää mahdollisimman pian. EUH on kaikilla tasoilla pitänyt yllä tiiviitä yhteyksiä tunnustelijaan ja hänen avustajiinsa.

1.2   Kansainvälinen atomienergiajärjestö

EU on lisännyt tukeaan Wienissä sijaitsevalle Kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA). EU on edelleen ydinturvarahaston keskeinen rahoittaja: se on vuodesta 2004 alkaen maksanut rahastoon lähes 40 miljoonaa euroa (mukaan lukien 21 päivänä lokakuuta 2013 annetun neuvoston päätöksen 2013/517/YUTP mukainen viimeisin sitoumus antaa järjestölle 8,05 miljoonaa euroa). Edelleen ydinturvan alalla EU on antanut teknistä asiantuntemustaan IAEA:n järjestämissä koulutustapahtumissa ja työpajoissa, joiden tarkoituksena on vahvistaa kolmansien maiden valmiuksia torjua ydinmateriaalien ja muiden radioaktiivisten aineiden laitonta kauppaa. EU ja IAEA ovat jatkaneet kolmansille maille annettavan tämän alan tukensa koordinointia. Valmistelut ovat meneillään Wienissä 20. ja 21.2.2014 järjestettävää toista EU:n ja IAEA:n vuosittaista johtavien virkamiesten kokousta varten, johon osallistuu EUH:n, Euroopan komission / Euratomin ja IAEA:n edustajia. Kyseisten kokousten tarkoituksena on tehostaa yhteistyötä kaikilla IAEA:n toiminnan aloilla, lisätä EU:n osallistumisen näkyvyyttä ja koordinoida EU:n toimia edelleen, jotta varmistetaan EU:n CBRN-osaamiskeskusten ja IAEA:n toimien täydentävyys ydinturvan alalla ja vältetään niiden päällekkäisyys (tätä varten EU (yhteinen tutkimuskeskus) ja IAEA ovat myös luoneet yhteistyötään ohjaavia käytännön järjestelyjä).

EU on sitoutunut vuonna 2008 annetuissa neuvoston päätelmissä myöntämään 25 miljoonaa euroa IAEA:n matalarikasteisen uraanin pankille. EU myönsi vakautusvälineestä 20 miljoonaa euroa kyseisen pankin tukemiseksi. Toinen osuus on määrä suorittaa YUTP:n talousarviosta neuvoston päätöksen perusteella. Neuvoston hyväksyntää odotetaan, koska eri sopimusten viimeistelyssä on edistytty odotettua hitaammin. Tämä koskee myös IAEA:n ja Kazakstanin välistä päämajasopimusta.

Ydinmateriaalivalvonnan alalla Euroopan komission ydinmateriaalivalvonnasta vastaava osasto valvoo edelleen kaikkea siviilikäyttöön tarkoitettua ydinmateriaalia kaikissa EU:n 28 jäsenvaltiossa, ja sen vuotuinen talousarvio on noin 20 miljoonaa euroa. Valvonnan todentamistoimet koordinoidaan läheisessä yhteistyössä IAEA:n kanssa.

IAEA ja komissio tehostavat jatkuvasti yhteistyötään tällä alalla, jotta henkilö- ja rahoitusresurssit käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti ja samalla ylläpidettäisiin mahdollisimman tehokasta valvontaa. Lisäksi EU on edelleen antanut merkittävää teknistä tukea IAEA:lle ydinmateriaalivalvonnan alalla Euroopan komission yhteistyötukiohjelmasta ydinteknologian rauhanomaisen käytön turvallisen ja varman täytäntöönpanon tukemiseksi kolmansissa maissa.

Wienissä 17.9.2013 pidetyn IAEA:n yleiskokouksen yhteydessä IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano ja energiasta vastaava Euroopan komission jäsen Günther Oettinger allekirjoittivat ydinturvallisuutta koskevan yhteisymmärrysmuistion, jolla luodaan yhteistyöverkosto ydinturvallisuuden parantamisen helpottamiseksi Euroopassa. Yhteisymmärrysmuistio on yksi Brysselissä 25.1.2013 järjestetyn ensimmäisen EU:n ja IAEA:n johtavien virkamiesten kokouksen tärkeistä käytännön tuloksista.

EU on myöntänyt 10 miljoonan euron tuen kansainväliselle hankkeelle Itävallassa sijaitsevan Seibersdorfin valvontalaboratorion laajentamiseksi ja uudistamiseksi (josta 9,5 miljoonaa euroa on jo maksettu). IAEA on kääntynyt kansainvälisten avunantajien puoleen, EU mukaan lukien, ja pyytänyt näitä osallistumaan myös Seibersdorfin ydinvoimasovelluslaboratorion uudistamiseen.

Asiantuntijatasolla Euroopan komissio on käynnistänyt yhteistyössä IAEA:n kanssa arviointiprosessin, jossa selvitetään, miten laitonta kauppaa koskeva IAEA:n tietokanta vastaa käyttäjien tarpeita, ja tuetaan sen parantamista. Yhdenmukaisesta raportointikulttuurista on laadittu parhaita käytäntöjä koskeva asiakirja, joka toimitetaan IAEA:lle. Lokakuussa 2013 aloitettiin nettipohjaisen turvapoikkeamien ilmoituslomakkeen (web-INF (Incident Notification Form)) kehittäminen raportointitapojen nykyaikaistamiseksi. Työ saatetaan päätökseen vuoden 2014 kuluessa.

EU:n IAEA:lle yhteisten toimintojen I–IV ja neuvoston päätöksen V nojalla myöntämät varat edistivät osaltaan IAEA:n pyrkimyksiä parantaa ydinturvallisuutta kolmansissa maissa. Etusijalla olivat ne valtiot, joilla on suurin tarve parantaa ydinmateriaalien ja radioaktiivisten materiaalien valvontaansa. Näin osallistutaan riskien vähentämiseen. Toimet keskitettiin seuraavaan: ydinmateriaaliin ja muuhun radioaktiiviseen materiaaliin liittyvien lainsäädäntö- ja sääntelyinfrastruktuurien vahvistaminen valtioissa; käytössä, varastoituna tai kuljetettavana olevia ydinmateriaaleja ja muita radioaktiivisia materiaaleja sekä niihin liittyviä laitoksia koskevien ydinturvatoimien tehostaminen; ja valtioiden voimavarojen parantaminen kansallisen sääntelyn ulkopuolelle jäävän ydinmateriaalin ja radioaktiivisen materiaalin käsittelyä varten. Näin tukea saaneita valtioita autettiin täyttämään kansalliset ja kansainväliset velvoitteensa. Viimeisimmällä neuvoston päätöksellä (IAEA VI, 2013/517/YUTP), joka annettiin 21 päivänä lokakuuta 2013, edistetään ydinturvallisuuden parantamista kaikkialla maailmassa ja Euroopan turvallisuuden vahvistamista tarjoamalla tukea IAEA:n toimille ydinturvallisuussuunnitelman 2014–2017 puitteissa pääasiassa edellä esitetyillä aloilla.

1.3   Sopimus täydellisestä ydinkoekiellosta

EU on aktiivisesti edistänyt täydellisen ydinkoekieltosopimuksen (CTBT) pikaista voimaantuloa täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön (CTBTO) tukemisesta annettujen neuvoston päätösten (26 päivänä heinäkuuta 2010 annettu päätös 2010/461/YUTP ja 13 päivänä marraskuuta 2012 annettu päätös 2012/699/YUTP) mukaisesti ja osoittamalla tukea kaikille maille, jotka eivät vielä ole allekirjoittaneet tai ratifioineet sopimusta, mukaan lukien loput liitteeseen 2 kuuluvista valtioista, joiden on vielä ratifioitava sopimus, ennen kuin se voi tulla voimaan. EU jatkaa edelleen tietoisuuden lisäämistä sopimuksesta eri yhteyksissä, muun muassa poliittisen vuoropuhelun kokouksissa, sen ratifioinnin vauhdittamiseksi.

EU piti ydinkoekieltosopimuksen voimaantulon edistämiseksi puheenvuoron YK:n yleiskokouksen epävirallisessa istunnossa, joka järjestettiin Kansainvälisen ydinkokeiden vastaisen päivän kunniaksi (5.9.2013) ja CTBT:n XIV artiklan mukaisessa konferenssissa 27.9.2013. CTBTO:n pääsihteeri vieraili Brysselissä 30.9.–1.10.2013 ja osallistui pääpuhujana EU:n asesulku- ja aseriisuntakonferenssiin sekä tapasi useita keskeisiä EU:n virkamiehiä.

Käytännönläheisempänä toimena EU järjesti yhdessä CTBTO:n väliaikaisen teknisen sihteeristön kanssa kesäkuussa 2013 CTBTO:n tiede- ja teknologiakonferenssin 2013 puitteissa oheistapahtuman EU:n tuesta valmistelutoimikunnan työlle ja perusti EU:n palkinnon.

EU järjesti 30. ja 31.10.2013 yhdessä CTBTO:n ja Angolan viranomaisten kanssa yhteisen CTBT-seminaarin Luandassa vauhdittaakseen sopimuksen ratifioimista Angolan toimesta. Angola on kyseisen alueen keskeisiä maita, ja seminaarin aikana se sitoutuikin ratifioimaan sopimuksen tulevina kuukausina. EU jatkaa yhteistyötään CTBTO:n kanssa muissa maissa pyrkien kohti CTBT:n maailmanlaajuisen soveltamisen tavoitetta. EU tutkii myös tapoja tukea CTBTO:n pääsihteerin aloitteesta hiljattain perustettua arvovaltaisten henkilöiden ryhmää, jonka tavoitteena on edistää sopimuksen voimaantuloa.

Pohjois-Korean 12.2.2013 tekemä ydinkoe ja mahdollisten uusien kokeiden riskit ovat selvästi osoittaneet CTBTO:n havaintoasemien verkon merkityksen. Tämä verkko on yksi hankkeista, joita EU tukee neuvoston päätösten kautta. CTBTO-ryhmät ryhtyivät toimittamaan kaikille CTBT-sopimuksen allekirjoittaneille maille nopeasti asianmukaista tietoa päätöksenteon tueksi. Helmikuussa 2013 tehty ydinkoe osoitti myös, miten tärkeää on järjestää sellaisia harjoituksia kuin integroitu kenttäharjoitus, joka on määrä järjestää vuonna 2014 Jordaniassa todellisten havainnointijärjestelmien testaamiseksi ja parantamiseksi. Kaikkiaan 321 seismisen apuaseman ylläpitotoimet, joita tuetaan yhteisten toimintojen / neuvoston päätösten I–V avulla, ja (havaintoasemaverkosta saatavia tietoja kokoavan, analysoivan ja jakavan) CTBTO:n kansainvälisen tietokeskuksen toteuttaminen edistävät järjestelmän tarvittavaa kestävyyttä.

Mahdollisuuksien kartoittaminen on aloitettu ja sitä jatketaan CTBTO:n valmistelutoimikunnan työn tukemisen jatkamiseksi EU:n varoin.

1.4   Alueelliset kysymykset (Iran ja Pohjois-Korea)

EU jatkoi toimia, joiden tarkoituksena on päästä Iranin ydinkysymyksessä neuvotteluteitse diplomaattiseen ratkaisuun, joka perustuu ydinsulkusopimukseen ja kaikkien asiaan liittyvien YK:n turvallisuusneuvoston ja IAEA:n hallintoneuvoston päätöslauselmien täydelliseen täytäntöönpanoon. Genevessä järjestettiin loka-marraskuussa E3/EU+3-ryhmän ja Iranin uuden ydinalan neuvottelijaryhmän kolme neuvottelukierrosta, joiden jälkeen EU:n korkea edustaja yhdessä E3+3-maiden (Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat) ulkoministerien kanssa saattoi onnistuneesti päätökseen Genevessä 24.11. järjestetyn kokouksen, jossa päästiin Iranin kanssa sopimukseen (yhteinen toimintasuunnitelma) ensimmäisistä askelista kohti kattavaa ratkaisua Iranin ydinohjelmaan.

IAEA:n pääjohtaja ja Iranin varapresidentti allekirjoittivat Teheranissa 11.11.2013”yhteisen julkilausuman yhteistyöpuitteista” järjestön ja Iranin välisen yhteistyön ja vuoropuhelun tehostamisesta. Ensimmäisenä askeleena Iran ja IAEA sopivat kuudesta alustavasta toimesta, jotka Iran toteuttaa kolmen kuukauden kuluessa.

Pohjois-Korean osalta EU on edelleen kehottanut maata noudattamaan YK:n turvallisuusneuvoston asiaa koskevien päätöslauselmien mukaisia velvoitteitaan muun muassa luopumalla kaikista olemassa olevista ydinohjelmistaan ja ballististen ohjusten ohjelmistaan täydellisesti, todennettavasti ja peruuttamattomasti. Se tuomitsi voimakkaasti Pohjois-Korean 12.2.2013 tekemän ydinkokeen, joka rikkoi selvästi Pohjois-Korean kansainvälisiä, erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa 1718, 1874 ja 2087 vahvistettuja velvoitteita ja joka johti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2094 hyväksymiseen. EU on yhä vedonnut Pohjois-Koreaan, jotta tämä noudattaisi jälleen täysin ydinsulkusopimuksen ja IAEA:n ydinmateriaalivalvontasopimusten mukaisia velvoitteita ja antaisi IAEA:lle pyydetyn luvan henkilöiden, asiakirjojen, laitteiden ja laitosten tarkastamiseen. EU on jatkuvasti tukenut kuuden osapuolen neuvotteluprosessin aloittamista uudelleen ja kehottanut Pohjois-Koreaa palaamaan uskottaviin ja aitoihin kansainvälisiin neuvotteluihin. Sen lisäksi, että EU on pannut täytäntöön YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat, se on ottanut käyttöön myös muita, yksipuolisia rajoittavia toimenpiteitä, jotka koskevat muun muassa kaksikäyttötuotteiden tiukempaa valvontaa ja tavanomaisten aseiden leviämisen estämistä. EU esitti uudelleen Pohjois-Korealle vetoomuksen kehottaen tätä ratifioimaan täydellisen ydinkoekieltosopimuksen ja pidättymään kaikista provosoivista toimista.

2.   ASEIDENRIISUNTAKONFERENSSI / YDINASEISIIN TAI MUIHIN YDINRÄJÄHTEISIIN SOVELTUVAN HALKEAMISKELPOISEN MATERIAALIN TUOTANTOKIELTOA KOSKEVA SOPIMUS / YK:N 68. YLEISKOKOUS

YK:n 68. yleiskokouksen ensimmäisen komitean päätöslauselmassa aseidenriisuntakonferenssin puheenjohtajavaltion Irlannin toimittamasta aseidenriisuntakonferenssin raportista kehotettiin konferenssia ratkaisemaan pattitilanteensa hyväksymällä tasapainoisen ja kattavan työohjelman ja noudattamalla sitä. Siinä pantiin tyytyväisenä merkille päätös CD/1956/Rev.1 epävirallisen työryhmän perustamisesta, jonka toimeksiantona on laatia työohjelma. Ennen YK:n yleiskokouksen ensimmäisen komitean kokousta EU ilmoitti toivovansa, että epävirallinen työryhmä saa aikaan konkreettisia tuloksia. EU on myös tehnyt selväksi, että aseidenriisuntakonferenssin laajentamiseen tähtäävän pitkäaikaisen sitoumuksensa mukaisesti se tukee painokkaasti erityisen koordinaattorin nimeämistä jäsenyyden laajentamista varten. Kansalaisyhteiskuntaa koskevan sitoumuksensa mukaisesti EU tuki myös tiiviimpää kansalaisyhteiskunnan ja aseidenriisuntakonferenssin vuorovaikutusta, millä tehostetaan valtioista riippumattomien järjestöjen ja tutkimuslaitosten osallistumista konferenssin työskentelyyn.

Yhtenä EU:n ensisijaisena tavoitteena on edelleen aloittaa heti ja saattaa nopeasti päätökseen neuvottelut, joita käydään aseidenriisuntakonferenssissa ydinaseisiin tai muihin ydinräjähteisiin soveltuvan halkeamiskelpoisen materiaalin tuotantokieltoa koskevasta sopimuksesta asiakirjan CD/1299 ja siihen sisältyvän toimeksiannon pohjalta. Ydinaseriisunnan alalla on tärkeää saada pikaisesti aikaan tämä sopimus, joka täydentää ydinsulkusopimusta ja ydinkoekieltosopimusta. EU on pannut tyytyväisenä merkille yleiskokouksen päätöslauselmalla 67/53 perustetun hallitusten asiantuntijaryhmän, jonka on tarkoitus kokoontua vuosina 2014 ja 2015.

YK:n 68. yleiskokouksessa EU:n valtuuskunta piti kaikkiaan kuusi EU:n puheenvuoroa täysistunnoissa (yleinen puheenvuoro sekä EU:n kannat ydinaseisiin, aseidenriisuntajärjestelmään, muihin joukkotuhoaseisiin, tavanomaisiin aseisiin ja ulkoavaruuteen). EU osallistui säännöllisesti interaktiivisiin keskusteluihin ja paneelikeskusteluihin. Yhdessä sovittujen puheenvuoroja koskevien suuntaviivojen pohjalta EUH esitti kommentteja ja kysymyksiä esimerkiksi keskusteluissa aseidenriisunnasta vastaavan korkean edustajan ja muiden johtavien virkamiesten kanssa, keskustelussa apulaispääsihteeri Kim Won Soon kanssa muutosjohtamisesta, aseidenriisuntajärjestelmää käsitelleessä paneelikeskustelussa sekä ulkoavaruuteen liittyviä avoimuutta ja luottamusta lisääviä yhteisiä toimia käsittelevän hallitusten asiantuntijaryhmän puheenjohtajan alustuksen yhteydessä.

Mitä tulee EU:n toimintaan ensimmäisessä komiteassa käsiteltyjen päätöslauselmien osalta, EU:n jäsenvaltiot äänestivät yhdessä 32 kertaa, mukaan lukien yksittäisiä kappaleita koskevat äänestykset. Kaikki EU:n jäsenvaltiot tukivat yhdessä yhdeksää päätöslauselmaa. Yhteensä 11 kertaa EU:n jäsenvaltiot eivät pystyneet äänestämään yhdessä.

Ensimmäisen komitean lisäksi EU:n valtuuskunta esitti EU:n puheenvuoroja neljännessä komiteassa avustamisesta miinoihin liittyvissä toimissa ja ulkoavaruuden rauhanomaisesta hyödyntämisestä sekä yleiskokouksen täysistunnossa IAEA:n raportista. Haagin käytännesäännöstöä ballististen ohjusten leviämisen estämiseksi käsitellään jäljempänä 5 kohdassa.

3.   KEMIALLISET ASEET

Kolmannen tarkistuskonferenssin jälkeen Syyria on ollut keskeisessä asemassa Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) asialistalla. Siitä tuli ensisijainen kysymys kesän jälkeen, jolloin Syyria Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen puitesopimuksen mukaisesti teki ennennäkemättömän päätöksen ilmoittaa kemialliset aseensa kieltojärjestölle ja liittyä kemiallisten aseiden kieltosopimukseen (Syyriasta tuli virallisesti sopimusvaltio 14.10.2013). EU:n on tukenut YK:n turvallisuusneuvoston ja kieltojärjestön hyväksymää tiukkaa suunnitelmaa kemiallisten aseiden tuhoamiseksi toimittamalla 10 tarkat vaatimukset täyttävää panssaroitua ajoneuvoa ja satelliittikuvia tuhoamissuunnitelman vaiheiden I ja II helpottamiseksi (viimeksi mainitun osalta 9 päivänä joulukuuta 2013 hyväksyttiin neuvoston päätös 2013/726/YUTP, jolla myönnettiin 2,3 miljoonaa euroa YUTP:n talousarviosta). EU sitoutui myös myöntämään merkittävän summan vaiheen III tukemiseksi luodulle OPCW:n rahastolle.

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen kolmannen tarkistuskonferenssin jälkeen EU keskittyi edelleen omiin painopisteisiinsä. Nämä painopisteet ovat: i) olemassa olevien varastojen hävittämisen loppuun saattaminen; ii) kieltosopimuksen yleismaailmallisen soveltamisen edistäminen (7 valtiota ei vielä ole sopimuspuolina); iii) siirtyminen joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisiin toimiin; iv) valmiuksien kehittämisen edistäminen kemianteollisuuden turvallisuuden osalta kehitysmaissa XI artiklan mukaisesti ja reagoiminen kemiallisten aseiden käyttöön X artiklan mukaisesti.

EU:n tuen vaikuttavuuden osalta kaikki avustuksensaajiksi valitut maat käyttivät avustuksen kriittisten teknisten puutteiden korjaamiseen, minkä ansiosta nämä sopimusvaltiot saattoivat edistyä huomattavasti kemiallisten aseiden kieltosopimuksen kansallisessa täytäntöönpanossa. Käytännössä on todettava, että tämän tyyppisiä avustuksia täytäntöönpanon puutteiden korjaamiseen vodaan myöntää ainoastaan EU:n neuvoston päätöksillä. OPCW:n teknisen sihteeristön viime vuosina toteuttamista kansallista täytäntöönpanoa koskevista 90 alahankkeesta noin puolet oli sellaisia, joita ei olisi voitu toteuttaa ilman yhteisillä toiminnoilla tai neuvoston päätöksillä myönnettyjä varoja.

Mitä tulee EU:n painopisteeseen yleismaailmallisuuden edistämisestä, sopimukseen on liittynyt kaikkiaan 19 maata ensimmäisen yhteisen toiminnan hyväksymisen jälkeen, ja neljä sopimukseen vuonna 2005 liittyneistä maista on osallistunut EU:n yhteisellä toiminnalla tai neuvoston päätöksellä rahoitettuun tukitoimintaan; seuraavina vuosina liittyneistä maista näin tekivät kaikki.

4.   BIOLOGISET ASEET

EU on biologisten aseiden kieltosopimuksen (BTWC) seitsemännen tarkistuskonferenssin (Geneve, joulukuu 2011) jälkeen osallistunut rakentavasti konferenssien välisenä aikana tehtävään työhön esittäen lausumia ja erityisiä valmisteluasiakirjoja, joissa käsitellään seuraavia aiheita: 1) kansainvälinen yhteistyö ja avunanto; 2) kansallisen täytäntöönpanon tehostaminen; 3) bioturvallisuutta ja biouhkilta suojautumista koskevien valmiuksien parantaminen. EU:n valtuuskunta esitti EU:n lausumat asiantuntijoiden kokouksessa (Geneve, 12.–16.8.2013) ja sopimusvaltioiden kokouksessa (Geneve, 9.-13.12.2013). Viimeksi mainitussa esitettiin tarkistettu ja päivitetty versio EU:n valmisteluasiakirjasta, joka käsittelee 10 artiklaa ”Yhteistyö ja avunanto”.

EU:n toimien tavoitteena oli muun muassa BTWC-sopimukseen liittymisen edistäminen kaikilla maantieteellisillä alueilla, asiaankuuluvien kansallisten viranomaisten tietoisuuden lisääminen BTWC-sopimuksesta ja/tai tehokkaampi osa-alueellinen verkottuminen kieltosopimukseen liittymisen edistämiseksi sekä BTWC-sopimuksen vapaaehtoisen täytäntöönpanon edistäminen valtioissa ennen sopimuksen ratifiointia tai siihen liittymistä. Sopimukseen liittyi vuosina 2009–2013 neljä valtiota. Lisäksi useiden sopimuksen ulkopuolisten Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden kanssa on otettu käyttöön viestintäkanavia, mikä on luonut perustan tulevalle toiminnalle.

Neuvoston 23 päivänä heinäkuuta 2012 hyväksymän päätöksen 2012/421/YUTP täytäntöönpanon puitteissa UNODAn Geneven toimipiste (täytäntöönpanon tukiyksikkö) järjesti alueellisia seminaareja, joiden tavoitteena oli lisätä kansallisten viranomaisten tietoisuutta BTWC-sopimuksesta, tehostaa alueellista verkottumista BTWC-sopimukseen liittymisen ja sen täytäntöönpanon edistämiseksi, tunnistaa BTWC-sopimuksen täytäntöönpanon edistämiseen liittyvät tarpeet sekä perustaa ja/tai tukea kansallisia ja alueellisia bioturvallisuusyhdistyksiä (Kuala Lumpurissa, Malesiassa 3. ja 11.2013 Etelä- ja Kaakkois-Aasiaa varten sekä Mexico Cityssä 13. ja 14.11.2013 Keski-Amerikkaa ja Karibian aluetta varten). Kansallisia seminaareja järjestettiin myös Quitossa, Ecuadorissa (14.10.2013), Burkina Fasossa (2. ja 3.12.2013) ja Beninissä (5. ja 6.12.2013).

EU on myös sitoutunut tukemaan bioturvallisuutta ja biouhkilta suojautumista koskevien valmiuksien parantamista. Tältä osin neuvoston 18 päivänä marraskuuta 2013 hyväksymässä päätöksessä 2013/668/YUTP säädetään yli 1,7 miljoonan euron tuesta Maailman terveysjärjestön teknisen asiantuntemuksen kautta hankkeille, joiden tavoitteena on lisätä tietyissä valituissa sopimusvaltioissa tietoisuutta bioriskeistä ja edistää laboratorioiden bioriskien hallintaa ja kehittää laboratorioita koskevia kansallisia strategioita.

5.   OHJUKSET

EU katsoo, että Haagin käytännesäännöstö ballististen ohjusten leviämisen estämiseksi on tärkeä monenvälinen väline, jolla pyritään hillitsemään ballististen ohjusten ja niihin liittyvien teknologioiden leviämistä avoimuutta ja luottamusta lisäävillä toimilla, ja on tukenut tätä käytännesäännöstöä alusta alkaen voimakkaasti. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet käytännesäännöstöön. EU on edelleen noudattanut ja tukenut käytännesäännöstön kolmea osa-aluetta: yleismaailmallisuutta, täytäntöönpanoa ja toimivuuden tehostamista ja parantamista.

Haagin käytännesäännöstöä ja yleensäkin ballististen ohjusten leviämisen estämisen tukemista koskevan neuvoston päätöksen 2012/423/YUTP perusteella EU järjesti täytäntöönpanoviraston ”Fondation pour la Recherche Stratégique” kanssa 15.1.2013 Wienissä konferenssin Haagin käytännesäännöstön allekirjoittamisen 10-vuotispäivän kunniaksi. EU järjesti 31.5.2013 Wienissä Haagin käytännesäännöstön vuotuisen sääntömääräisen kokouksen yhteydessä tiedotustapahtuman käytännesäännöstön tueksi. Muihin toimiin kuuluivat syyskuussa 2013 Genevessä järjestetty tiedotustapahtuma ja Pariisissa järjestetty perehdytystapahtuma ohjusteknologian siirrosta sekä osallistujamäärältään suuri tiedotustapahtuma YK:n yleiskokouksen ensimmäisen komitean yhteydessä 11.10.2013. Kiinaan tehtiin syyskuussa 2013 asiantuntijavierailu ja Intiaan joulukuun alussa 2013. Ensimmäinen alueellinen seminaari järjestettiin Singaporessa 27.11.2013.

EU:n näkyvyys varmistettiin, sillä muun muassa EU:n edustuston päällikkö osallistui tilaisuuteen ja lähes kaikki puhujat viittasivat selkeästi EU:n rahoitukseen. Uutuuksia olivat streaming-lähetykset tapahtumasta ja internetkeskustelut.

Ohjusteknologian valvontajärjestelyn (MTCR) 25. täysistunto pidettiin Roomassa 16.–18.10.2013. Kaksi EU:n lausumaa esitettiin siellä 16. ja 17.10.2013. Täysistunnon lehdistötiedotteessa mainitaan sekä Iran että Pohjois-Korea nykyisinä ballististen ohjusten leviämisen kriisialueina.

6.   CBRN-RISKIEN LIEVENTÄMINEN

EU eteni edelleen vuonna 2009 hyväksytyn EU:n CBRN-toimintasuunnitelman (kemialliset, biologiset, säteily- ja ydinriskit) täytäntöönpanossa, ja rikosten ehkäisyä ja torjuntaa koskevasta erityisohjelmasta (ISEC) on tuettu jo noin 30:tä hanketta.

Lisäksi monet seitsemännen puiteohjelman mukaisesta turvallista yhteiskuntaa koskevasta ohjelmasta rahoitetut CBRN:ään liittyvät tutkimushankkeet tarjoavat tieteellistä ja teknistä tukea CBRN-toimintasuunnitelmalle tutkimustuloksilla, jotka kattavat koko kriisinhallintasyklin (ehkäisemisestä turvallisuuden palauttamiseen). On myös käynnissä tämän alan standardointitarpeiden tunnistamistoimia, jotka voisivat johtaa ”eurooppalaisiin standardeihin”. Tuleva Horisontti 2020 -ohjelma (2014–2020) vahvistaa käynnissä olevia CBRN-tutkimustoimia niihin liittyvillä aiheilla, joita koskeva työohjelma hyväksyttiin 10.12.2013.

Vuoden 2012 tilanneselvityksessä toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta korostettiin tärkeimpiä saavutuksia, erityisesti tietojen ja hyvien käytäntöjen vaihdon vahvistamista, yhteisten harjoitusten järjestämistä ja sopimista kolmesta erittäin vaarallisten aineiden luettelosta (kemialliset, biologiset sekä säteily- ja ydinaineet).

Tulevien vuosien toimintapolitiikan hahmottelemiseksi komissio aikoo esittää vuoden 2014 alkupuoliskolla tiedonannon uudesta kattavasta EU:n CBRN-E (räjähteet) -toimintasuunnitelmasta, jossa keskitytään rajattuun määrään ensisijaisia aloja, joilla saadaan selvää EU:n lisäarvoa.

Nykyisen toimintasuunnitelman panemiseksi täytäntöön vuoteen 2015 mennessä ja uuden CBRN-E-toimintasuunnitelman määrittelemiseksi komissio tekee tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa CBRN-E-kysymyksiä käsittelevässä neuvoa-antavassa työryhmässä ja sen alaryhmissä, jotka kokoontuvat säännöllisesti.

EU käynnisti toukokuussa 2010 EU:n CBRN-osaamiskeskuksia koskevan aloitteen, jota rahoitetaan vakautusvälineestä. EU:n CBRN-osaamiskeskuksia perustetaan, koska on tiedostettu useiden maiden riittämättömät institutionaaliset valmiudet lieventää CBRN-riskejä, joita liittyy rikolliseen toimintaan (CBRN-materiaalien leviäminen tai terrorismi) sekä luonnonkatastrofeihin (zoonoosit ja epidemiat) ja ihmisen toiminnasta johtuviin katastrofeihin (teollisuusonnettomuudet). Osaamiskeskusten tavoitteena on laatia kaikki vaaratekijät kattava CBRN-toimintapolitiikka kansallisella ja alueellisella tasolla tällaisten riskien ennakointia ja niihin reagointia varten. Kyse on siis rakenteellisista toimenpiteistä, joilla vähennetään maiden haavoittuvuutta CBRN-tapahtumiin nähden, mikä on alueiden vastavuoroisen edun ja EU:n turvallisuuden mukaista.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tuetaan alueellisten asiantuntijaverkostojen luomista oikeuden, sääntelyn, tekniikan, valvonnan ja täytäntöönpanon valvonnan aloilla CBRN-riskien lieventämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Perusteilla on kuusi alueellista keskusta seuraavissa paikoissa: 1. Pohjois-Afrikka (Alger), 2. Atlanttiin rajoittuva Länsi-Afrikka (Rabat), 3. Lähi-itä (Amman), 4. Kaakkois-Eurooppa – Etelä-Kaukasia – Moldova ja Ukraina (Tbilisi), 5. Kaakkois-Aasia (Manila) ja 6. Saharan eteläpuolinen Afrikka (Nairobi), ja ne ovat jo aloittaneet työnsä. Seuraavana avataan alueelliset sihteeristöt Keski-Aasiaan (Taškent – vielä vahvistamatta) ja Persianlahden maihin (Abu Dhabi). Aikaisemmin sovittujen kolmenkymmenenkolmen, yhteisarvoltaan lähes 26 miljoonan euron hankkeen lisäksi parhaillaan on tekeillä noin 10 miljoonan euron arvosta sopimuksia uusista hankkeista eri yhteenliittymien kanssa, joista osa on jäsenvaltioista.

7.   AJATUSHAUTOMOT

Tammikuussa 2011 toimintansa aloittanut EU:n asesulkukonsortio on 26 päivänä heinäkuuta 2010 annetun neuvoston päätöksen 2010/430/YUTP perusteella tukenut aktiivisesti työtä, jota EU tekee joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen strategiansa puitteissa. Kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana konsortion verkosto käsitti jo yli 60 ajatushautomoa kaikkialla Euroopassa. Vuoden 2012 menestyksekästä toimintaa (ensimmäinen EU:n asesulku- ja aseriisuntakonferenssi 3. ja 4.2.2012 sekä Lähi-idän joukkotuhoaseetonta vyöhykettä käsittelevä seminaari 5. ja 6.11.2012) seurasi uusi vuotuinen kansainvälinen asesulku- ja aseidenriisuntakonferenssi, joka pidettiin menestyksekkäästi 30.9. ja 1.10.2013 ja jota edelsi 17. ja 18.6.2013 pidetty EU:n toinen neuvoa-antava kokous. Asesulkukonsortio lisäsi tällä välin tutkimustoimintaansa yhteistyössä alan muiden eurooppalaisten ajatushautomoiden kanssa ja julkaisi joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen strategian täytäntöönpanoon liittyviä valmisteluasiakirjoja, jotka ovat saatavilla asesulkukonsortion verkkosivustolla (http://www.nonproliferation.eu). Vaikutusten osalta konsortion toiminta lisäsi EU:n näkyvyyttä kolmansiin maihin ja kansalaisyhteiskuntaan nähden ja edisti merkittävästi EU:n politiikan muotoilua asesulun ja aseriisunnan aloilla. Konsortio tarjoaa foorumin alan toimijoiden epävirallisille yhteyksille ja auttaa edistämään eri sidosryhmien välistä vuoropuhelua. Toiminta on osaltaan parantanut tietoisuutta kemiallisiin, biologisiin ja ydinaseisiin liittyvistä haasteista. Neuvoston on määrä hyväksyä alkuvuodesta 2014 uusi päätös, jolla varmistetaan konsortion toiminnan jatkaminen vuosina 2014–2016. Uuden päätöksen ansiosta konsortio voi jatkaa perinteistä toimintaansa ja toteuttaa uusia hankkeita.

8.   YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN TURVALLISUUSNEUVOSTON PÄÄTÖSLAUSELMA 1540 JA VIENTIVALVONTA

a)   Päätöslauselma 1540

Neuvosto hyväksyi 22.7.2013 uuden päätöksen päätöslauselman 1540 tukemiseksi. Sen täytäntöönpanosta vastaa YK:n aseriisuntatoimisto (UNODA), joka järjestää alueellisia seminaareja ja maihin tehtäviä avustusvierailuja kaikkialla maailmassa. Tämän neuvoston päätöksen täytäntöönpano alkoi 24.10.2013, ja sen avulla tehostetaan asiaankuuluvia kansallisia ja alueellisia toimia, edistetään päätöslauselman 1540 täytäntöönpanotilanteesta vuonna 2009 tehdyn kokonaistarkastelun suositusten käytännön toteuttamista sekä tehdään valtioiden pyynnöstä kansallisia toimintasuunnitelmia koskevia aloitteita ja kehitetään näitä suunnitelmia.

UNODA on allekirjoittanut Etyjin kanssa sopimuksen, joka tuottaisi synergiaa päätöslauselman 1540 tueksi. EU:n CBRN-osaamiskeskusten tavoitteena on myös synergia ja koordinointi sekä mahdollisten päällekkäisyyksien välttäminen.

b)   Vientivalvonta

Euroopan komissio saattoi päätökseen EU:n vientivalvontajärjestelmän uudelleenarvioinnin toisen vaiheen antamalla kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle asetuksen (EY) N:o 428/2009 täytäntöönpanosta vuosina 2010–2012. Kertomuksessa kuvataan vientivalvontasääntöjen ja -määräysten viimeaikaista kehitystä sekä toimia sen varmistamiseksi, että vientivalvontaa toteutetaan johdonmukaisesti kaikkialla EU:ssa. Se sisältää myös ensimmäisen järjestelmällisen EU:n laajuisen vientilupatietojen arvioinnin, ja siinä esitetään sidosryhmien näkemykset vientivalvonnan vaikutuksista turvallisuuteen ja kauppaan sekä tarpeesta mukauttaa valvontaparametrit muuttuviin teknologisiin, taloudellisiin ja turvallisuusolosuhteisiin.

Sääntelyn osalta jatkettiin keskusteluja ehdotetusta EU:n kaksikäyttötuoteasetuksen (EY) N:o 428/2009 muutoksesta EU:n kaksikäyttötuoteluetteloiden päivittämisen jouduttamiseksi, ja kolmikantakokouksia järjestettiin syyskuussa ja joulukuussa 2013, jotta ehdotuksen ensimmäinen käsittely saataisiin päätökseen.

Vientivalvonnan täytäntöönpanon tueksi järjestettiin kaksikäyttötuotteiden koordinointiryhmän kaksi kokousta, mukaan lukien yhteinen kokous tullihallintojen edustajien kanssa marraskuussa 2013. Kaksikäyttötuotteiden koordinointiryhmä on myös laatinut ohjeiston toimivaltaisten viranomaisten välisiä neuvotteluja varten.

Varmistettiin tiivis yhteistyö kumppaneiden ja kolmansien maiden kanssa, ja erityisesti järjestettiin vientivalvontaa koskeva vuoropuhelu Kiinan kanssa ”huipputeknologiatyöryhmän” yhteydessä lokakuussa 2013.

EU:n koordinoinnin tarkoituksena oli tukea sovittuja EU:n kantoja vientivalvontajärjestelmiä koskeneissa asiaankuuluvissa kokouksissa vuoden jälkipuoliskolla (ydinalan viejämaiden ryhmä: neuvoa-antava ryhmä marraskuussa 2013; Wassenaarin järjestely: yleisten kysymysten työryhmä lokakuussa 2013 ja täysistunto marraskuussa 2013; Australian ryhmä: täysistunto kesäkuussa 2013; ohjusteknologian valvontajärjestely (MTCR): täysistunto lokakuussa 2013). EU esitteli (EU:n puheenjohtajavaltion tiimin avulla) tiedotustoimiaan tavanomaisten aseiden ja kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan alalla Wassenaarin järjestelyn yleisten kysymysten työryhmässä lokakuussa 2013.

Pantiin edelleen täytäntöön EU:n vientivalvonnan tiedotusohjelmaa, jonka tarkoituksena on parantaa kolmansien maiden (23) hallinnollisia valmiuksia käsitellä kaksikäyttötuotteita. Ohjelma rahoitetaan vakautusvälineestä.

9.   AVARUUS

EU on vuodesta 2007 lähtien edistänyt ulkoavaruustoiminnan kansainvälistä käytännesäännöstöä. Tämä kansainvälinen vapaaehtoinen säännöstö vahvistaisi kaiken avaruustoiminnan turvallisuutta ja ennakoitavuutta. Tällaisella säännöstöllä olisi muun muassa rajoitettava ulkoavaruudessa tapahtuvia haitallisia häiriöitä, törmäyksiä tai onnettomuuksia ja romun muodostumista tai minimoitava ne. Siinä vahvistettaisiin perussäännöt, joita avaruudessa toimivien valtioiden olisi noudatettava avaruudessa toteuttavissa siviili- ja sotilastoimissaan.

EU toimitti 5.6.2012 kansainväliselle yhteisölle Wienissä uuden säännöstöluonnoksen, joka oli laadittu tärkeimpien avaruudessa toimivien valtioiden kuulemisen pohjalta.

Kiovassa 16. ja 17.5.2013 järjestettyyn avoimeen kuulemiseen osallistui noin 140 edustajaa 61 maasta, ja säännöstöluonnosta tarkistettiin sen perusteella. Toinen, tarkistettua tekstiä koskenut kuulemiskierros pidettiin Bangkokissa 20.–22.11.2013, ja se kokosi yhteen 66 maata ja järjestöä ja 133 osallistujaa. Bangkokin kokouksessa oli rohkaisevaa, että itse tekstistä keskusteltiin perusteellisesti ja menettelyseikoilla oli vain vähäinen merkitys. Jotta prosessista saadaan avoimempi ja osallistavampi, erityislähettiläs kävi vuoden kuluessa keskusteluja monien maiden kanssa, mukaan lukien vierailut Pekingiin ja Moskovaan ennen Bangkokin neuvotteluja.

Ulkoavaruustoiminnan kansainvälistä käytännesäännöstöä koskevan unionin ehdotuksen tukemisesta 29 päivänä toukokuuta 2012 annetun neuvoston päätöksen 2012/281/YUTP mukaisesti toimeenpanovirasto (YK:n aseidenriisuntatutkimusinstituutti – UNIDIR) on toteuttanut toimia säännöstöä koskevan tietoisuuden parantamiseksi ja monenvälisen prosessin tukemiseksi. UNIDIR piti useita alueellisia seminaareja (Kuala Lumpurissa, Addis Abebassa, Meksikossa ja Astanassa) ja järjesti kolme EU:n/ulkosuhdehallinnon pitämää laajempaa monenvälistä kokousta Wienissä, Kiovassa ja Bangkokissa. Kiovassa ja Bangkokissa järjestettyjä kokouksia tuettiin matka-avustuksilla kolmansien maiden virkamiesten ja asiantuntijoiden osallistumisen helpottamiseksi.

Kuten johdannossa todettiin, erityislähettiläs toimi hyvin aktiivisesti ulkoavaruustoiminnan avoimuutta ja luottamusta lisääviä toimenpiteitä käsittelevän YK:n hallitusten asiantuntijaryhmän tutkimuksen tekemisen yhteydessä. Tutkimuksessa on asiaankuuluvat viitteet käytännesäännöstöä koskevaan EU:n ehdotukseen, ja tutkimuksen myönteinen tulos rohkaisi kaikkia EU:n jäsenvaltioita tukemaan yhdessä YK:n yleiskokouksen ensimmäisessä komiteassa ulkoavaruustoiminnan avoimuutta ja luottamusta lisääviä toimenpiteitä koskevaa päätöslauselmaa, joka hyväksyttiin komiteassa konsensuksella.

10.   JOUKKOTUHOASEIDEN LEVIÄMISEN VASTAISET LAUSEKKEET

EU sisällytti edelleen joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen strategiansa mukaisesti joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä koskevat näkökohdat sopimussuhteisiinsa kolmansien maiden kanssa.

Jatkettiin neuvotteluja joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisista lausekkeista asianomaisissa sopimuksissa EU:n ja kolmansien maiden välillä, erityisesti Brunein, Japanin ja Kazakstanin kanssa. Neuvottelut lisäävät tietoisuutta asesulkua ja aseriisuntaa koskevasta EU:n politiikasta ja tarjoavat foorumin, jonka avulla voidaan lisätä eri osapuolten kantojen keskinäistä ymmärtämystä, tunnistaa mahdollisia tulevaisuuden yhteistyöaloja ja kannustaa kumppanimaita edistymään konkreettisesti kansainvälisen asesulkujärjestelmän suhteen.

11.   MUUT MONENVÄLISET FOORUMIT

G8

EU osallistui aktiivisesti asesulku- ja aseidenriisunta-alan pääjohtajien kokouksiin ja asesulkua koskevan G8-huippukokouksen julkilausuman laadintaan, ja se auttoi suorittamaan useita IAEA:n lisäpöytäkirjaa ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 kansallista täytäntöönpanoa koskevia virallisia yhteydenottoja yhteistyössä G8-ryhmän puheenjohtajana toimivan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

Yleismaailmallinen kumppanuus on vuonna 2002 tapahtuneen perustamisensa jälkeen laajentunut G8:n ulkopuolelle, ja siitä on tullut koordinointi- ja yhteistyöfoorumi, johon kuuluu nyt 17 uutta kumppania. Poliittiset johtajat ovat sopineet Deauvillen huippukokouksessa toukokuussa 2011 biouhkilta suojautumisen, päätöslauselman 1540 täytäntöönpanon ja ydinturvan vahvistamisesta. Vuonna 2012 Yhdysvallat ja vuonna 2013 Yhdistynyt kuningaskunta veivät näitä asioita eteenpäin erityisesti perustamalla yleismaailmallisen kumppanuuden työryhmän yhteyteen neljä alatyöryhmää, jotka käsittelevät biouhkilta ja kemiallisilta uhkilta suojautumista, ydinturvaa ja osaamiskeskuksia. Viimeisten kuuden kuukauden yhtenä painopisteenä on ollut (muiden) alueellisten järjestöjen saaminen mukaan ja alueellisen omavastuullisuuden vahvistaminen. Osaamiskeskuksia käsittelevän alatyöryhmän aiheena olleille EU:n osaamiskeskuksille pantiin edelleen painoa G8:n yleismaailmallisen kumppanuuden yhteydessä erityisesti välineenä, joka voi helpottaa alueellista tietojenvaihtoa ja mahdollisesti palvella avunantajia avun päällekkäisyyksien välttämiseksi.

12.   POLIITTISEN VUOROPUHELUN KOKOUKSET

Asesulkua ja aseriisuntaa koskevia poliittisen vuoropuhelun kokouksia, jotka piti useimmiten erityislähettiläs, järjestettiin Venäjän kanssa (Moskovassa), Brasilian kanssa (Brysselissä) ja Kiinan kanssa (Pekingissä). Hän kävi lisäksi useita epävirallisia neuvotteluja eri toimijoiden kanssa, muuan muassa seuraavien tärkeiden tapahtumien yhteydessä: IAEA:n yleiskokous Wienissä (Korean tasavalta), YK:n yleiskokouksen ensimmäinen komitea New Yorkissa (mukaan lukien Intia, Yhdysvallat, Venäjä, YK:n sihteeristö ja Etelä-Afrikka), G8-maiden asesulku- ja aseriisunta-alan pääjohtajien ryhmä Lontoossa (Kanada), sekä Kazakstanin kanssa (Astanassa). EU koordinoi kantansa Yhdysvaltojen kanssa vuosittaisessa asesulkua, aseriisuntaa ja asevalvontaa sekä CBRN-riskien lieventämistä koskevassa EU28-maiden ja Yhdysvaltojen korkean tason vuoropuhelussa, joka pidettiin 13.12.2013 Brysselissä.


ANNEX I

OVERVIEW OF EU COUNCIL JOINT ACTIONS AND COUNCIL DECISIONS IN THE FRAMEWORK OF THE EU STRATEGY AGAINST PROLIFERATION OF WEAPONS OF MASS DESTRUCTION (WMD)

Title

Objective and implementing entity

Budget and duration

Council Decision 2013/726/CFSP of 9 December 2013 in support of the UNSCR 2118 (2013) and OPCW Executive Council EC-M-33/Dec 1, in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The overall objective is to support the OPCW activities by contributing to costs associated with the inspection and verification of the destruction of Syrian chemical weapons, as well as costs associated with activities complementary to the core mandated tasks in support of UNSCR 2118 (2013) and the OPCW Executive Council Decision of 27 September 2013 on the destruction of Syrian chemical weapons and subsequent and related resolutions and decisions. The project supported through this Council Decision is the provision of situation-awareness products related to the security of the OPCW-UN Joint Mission, including the status of the road network through the delivery to OPCW of satellite imagery and related information products of the EU Satellite Centre (EU SATCEN).

Implementing agency: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.

Budget: EUR 2 311 842

Official Journal: L 329 – 10.12.2013

Estimated duration of the action: 12 months

Council Decision 2013/668/CFSP of 18 November 2013 in support of World Health Organisation activities in the area of bio-safety and bio-security in the framework of the European Union Strategy against the proliferation of Weapons of Mass Destruction

The overall objective is to support, the implementation of the BTWC, in particular those aspects that relate toensuring the safety and security of microbial or other biological agents or toxins in laboratories and other facilities, including during transportation, as appropriate, in order to prevent unauthorised access to such agents and toxins and their unauthorised removal and to promoting bio-risk reduction practices and awareness, including biosafety, biosecurity, bioethics and preparedness against intentional misuse of biological agents and toxins, through international cooperation in this area

(a)

promotion of laboratory bio-risk management through national and regional outreach,

(b)

development of national laboratory bio-risk management strategies to counter biological risks (a demonstration model for countries).

Implementing entity: The World Health Organisation.

Budget: EUR 1 727 000

Official Journal: L 310 – 20.11.2013

Estimated duration of the action: 24 months

Council Decision 2013/517/CFSP of 21 October 2013 on the Union support for the activities of the International Atomic Energy Agency in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The overall aim is to support the IAEA’s activities in the areas of nuclear security and verification in order to further the following objectives:

(a)

to achieve progress towards the universalisation of international non-proliferation and nuclear security instruments, including IAEA Comprehensive Safeguards Agreements and Additional Protocols;

(b)

to enhance the protection of proliferation-sensitive materials and equipment and the relevant technology, providing legislative and regulatory assistance in the area of nuclear security and safeguards;

(c)

to strengthen the detection of, and response to, illicit trafficking of nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 8 050 000

Official Journal: L 281 – 23.10.2013

Estimated duration of the action: 36 months

Council Decision 2013/391/CFSP of 22 July 2013 in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The aims shall consist of:

(a)

enhancing the relevant national and regional efforts and capabilities primarily through capacity-building and assistance facilitation;

(b)

contributing to the practical implementation of specific recommendations of the 2009 Comprehensive Review of the status of implementation of UNSCR 1540 (2004), in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness;

(c)

initiating, developing and implementing National Action Plans upon States’ request.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs.

Budget: EUR 750 000

Official Journal: L 198 – 23.7.2013

Estimated duration of the action: 24 months.

Council Decision 2012/699/CFSP of 13 November 2012 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction – CTBTO V.

The Union will support four projects, the objectives of which are the following:

(a)

to provide technical assistance and capacity building to State Signatories to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(b)

to develop capacity for future generations of CTBT Experts through the Capacity Development Initiative (CDI);

(c)

to enhance the Atmospheric Transport Model (ATM);

(d)

to characterise and mitigate Radio Xenon noble gases;

(e)

to support the Integrated Field Exercise in 2014 (IFE14) through the development of an integrated multispectral array;

(f)

to improve the sustainment of certified IMS Auxiliary Seismic Stations.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 185 028

Official Journal: L 314 – 14.11.2012

Estimated duration of the action: 24 months.

Council Decision 2012/423/CFSP of 23 July 2012 on support of ballistic missile non-proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction and of the Council Common Position 2003/805/CFSP

The objectives are:

(a)

to support activities in support of The Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation, in particular with the aim to:

promoting the universality of the Code, and in particular the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

supporting the implementation of the Code;

reinforce the visibility of the Code, in particular on the occasion of the tenth anniversary of its signature;

(b)

more generally, to support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, aimed notably at raising awareness of this threat, stepping up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, building up support to initiatives to address these specific challenges and helping interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique.

Budget: EUR 930 000

Official Journal: L 196 – 24.7.2012

Estimated duration of the action: 24 months.

Extended to 16 May 2014.

Council Decision 2012/422/CFSP of 23 July 2012 in support of a process leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East.

The objectives are:

(a)

to support the work of the Facilitator for the 2012 Conference on the establishment of a Middle East zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction;

(b)

to enhance the visibility of the Union as a global actor and in the region in the field of non-proliferation;

(c)

to encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and more particularly among experts, officials and academics;

(d)

to identify concrete confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery;

(e)

to encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems;

(f)

to discuss issues related to peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 352 000

Official Journal: L 196 – 24.7.2012

Estimated duration of the action: 18 months.

To be closed at the beginning of 2014.

A contribution of EUR 20 000 was given to the Arab Institute for Security Studies in Amman, Jordan for organising a meeting on the subject of the WMDFZ in the M.E. (13–14 November 2013).

Council Decision 2012/421/CFSP of 23 July 2012 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction.

The objectives are:

(a)

promoting the universality of the BTWC,

(b)

supporting the implementation of the BTWC, including submission of CBMs by the States Parties,

(c)

supporting the work of the 2012-2015 inter-sessional programme with a view to strengthening the implementation and effectiveness of the BTWC.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 700 000

Official Journal: L 196 – 24.7.2012

Estimated duration of the action: 24 months.

Council Decision 2012/281/CFSP of 29 May 2012 in the framework of the European Security Strategy in support of the Union proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities.

The objectives are:

(a)

consultations with States, active or not yet active on space issues to discuss the proposal and to gather their views,

(b)

gathering expert support for the process of developing an international Code of Conduct for outer-space activities.

Implementing entity: United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR).

Budget: EUR 1 490 000

Official Journal: L 140 – 30.5.2012

Estimated duration of the action: 18 months.

Extended to 31 July 2014.

Council Decision 2012/166/CFSP of 23 March 2012 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction.

The objectives are:

(a)

to enhance the capacities of States Parties in fulfilling their obligations under the CWC,

(b)

to enhance the preparedness of States Parties to prevent and respond to attacks involving toxic chemicals,

(c)

to enhance international cooperation in the field of chemical activities,

(d)

to support the ability of the OPCW to adapt to developments in the field of science and technology,

(e)

to promote universality by encouraging States not Parties to join the CWC.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons.

Budget: EUR 2 140 000

Official Journal: L 87 – 24.3.2012

Estimated duration of the action: 24 months.

Extended to 31 December 2014

Council Decision 2010/799/CFSP of 13 December 2010 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of weapons of mass destruction and their means of delivery in the Middle East in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction.

The objectives are:

(a)

to encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and more particularly among experts, officials and academics,

(b)

to identify confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery,

(c)

to encourage discussion on the universalisation and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems,

(d)

to discuss issues related to the peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation in this regard.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 347 700

Official Journal: L 341 – 23.12.2012

Implemented.

Council Decision 2010/585/CFSP of 27 September 2010 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction – IAEA V.

The objectives are:

(a)

strengthening national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assisting States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthening States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 966 000

Official Journal: L 302 – 1.10.2010

Estimated duration of the action: 24 months.

Extended to 30 June 2014.

Council Decision 2010/430/CFSP of 26 July 2010 establishing a European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction.

The objective of this network of independent non-proliferation think tanks is to encourage political and security-related dialogue and the long-term discussion of measures to combat the WMD proliferation and their delivery systems within civil societies, and more particularly among experts, researchers and academics. It will constitute a useful stepping stone for non-proliferation action by the Union and the international community. The Union wishes to support this network as follows:

(a)

through organizing a kick-off meeting and an annual conference with a view to submitting a report and/or recommendations to the representative of the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (HR),

(b)

through creating an Internet platform to facilitate contacts and foster research dialogue among the network of non-proliferation think tanks.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 2 182 000

Official Journal: L 205 – 4.8.2010

Estimated duration of the action: 36 months.

Extended to 30 June 2014.

Council Decision 2010/461/CFSP of 26 July 2010 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction – CTBTO IV.

The objectives are:

(a)

to improve the operation and sustainability of the auxiliary seismic stations network of the CTBT’s International Monitoring System;

(b)

to improve the CTBT verification system through strengthened cooperation with the scientific community;

(c)

to provide technical assistance to States Signatories in Africa and in the Latin American and Caribbean Region so as to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(d)

to develop an OSI noble gas capable detection system.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 280 000

Official Journal: L 219 – 20.8.2010

Estimated duration of the action: 18 months.

Extended to 30 June 2014.

Council Decision 2009/569/CFSP of 27 July 2009 – OPCW IV.

The objective is to support the universalisation of the Chemical Weapons Convention (CWC), and in particular to promote the ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties:

(a)

to enhance the capacities of States Parties in fulfilling their obligations under the Convention, and

(b)

to promote universality.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons.

Budget: EUR 2 110 000

Official Journal: L 197 – 29.7.2009

Estimated duration of the action: 18 months.

Implemented.

Council Decision 2008/974/CFSP of 18 December 2008 in support of HCoC.

The EU supports three aspects of the Code as follows:

(a)

universality of the Code,

(b)

implementation of the Code,

(c)

enhancement and improved functioning of the Code.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique.

Budget: EUR 1 015 000

Official Journal: L 345 – 23.12.2008

Estimated duration of the action: 24 months.

Implemented.

Council Joint Action 2008/588/CFSP of 10 November 2008 in support of BTWC.

The overall objective is:

(a)

to support the universalization of the BTWC,

(b)

to enhance the implementation of the BTWC, including the submission of CBM declarations, and

(c)

to support the best use of the Inter-Sessional Process 2007-2010 for the preparation of the 2011 Review Conference.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) – Geneva.

Budget: EUR 1 400 000

Official Journal: L 302 – 13.11.2008

Estimated duration of the action: 24 months.

Implemented.

Council Joint Action 2008/588/CFSP of 15 July 2008 – CTBTO III.

The EU supports the development of capacity of the Preparatory Commission of the CTBTO in the area of Verification by:

(a)

noble gas monitoring: radio-xenon measurements and data analysis,

(b)

integrating States Signatories in Africa to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBTO monitoring and verification system.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 2 316 000

Official Journal: L 189 – 17.7.2008

Estimated duration of the action: 18 months.

Implemented.

Council Joint Action 2008/368/CFSP of 14 May 2008 in support of the implementation of UNSCR 1540.

The projects in support of the implementation of UNSCR 1540 will take the form of six workshops aiming at enhancing the capacity of officials responsible for managing the export control process in six sub regions (Africa, Central America, Mercosur, the Middle East and Gulf Regions, Pacific Islands and South-East Asia), so that they can at a practical level undertake implementation efforts of UNSCR 1540. The proposed workshops will be specifically tailored for border, customs and regulatory officials and will comprise the main elements of an export control process including applicable laws (including national and international legal aspects), regulatory controls (including licensing provisions, end-user verification and awareness-raising programmes) and enforcement (including commodity identification, risk-assessment and detection methods).

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 475 000

Official Journal: L 127 – 15.5.2008

Estimated duration of the action: 24 months.

Implemented.

Council Joint Action 2008/314/CFSP of 14 April 2008 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification – IAEA IV.

The objectives are:

(a)

strengthening national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assisting States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthening States' capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 7 703 000

Official Journal: L 107 – 17.4.2008

Estimated duration of the action: 24 months.

Implemented.

Council Joint Action 2008/307/CFSP of 14 April 2008 in support of World Health Organisation activities in the area of laboratory bio-safety and bio-security – WHO I.

The overall objective is to support, the implementation of the BTWC, in particular those aspects that relate to the safety and security of microbial or other biological agents and toxins in laboratories and other facilities, including during transportation as appropriate, in order to prevent unauthorised access to and removal of such agents and toxins.

(a)

promotion of bio-risk reduction management through regional and national outreach,

(b)

strengthening the security and laboratory management practices against biological risks.

Implementing entity: The World Health Organisation.

Budget: EUR 2 105 000

Official Journal: L 106 – 16.4.2008

Estimated duration of the action: 24 months.

Implemented.

Council Joint Action 2007/753/CFSP of 19 November 2007 in support of IAEA monitoring and verification activities in the DPRK.

Objective is to contribute to the implementation of monitoring and verification activities in the DPRK, in accordance with the Initial Actions of 13 February 2007, as agreed in the framework of the six-party-talks.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA Department of Safeguards)

Budget: EUR 1 780 000

Official Journal: L 304 – 22.11.2007

Estimated duration of the action: 18 months.

Suspension, Force majeure.

Council Joint Action 2007/468/CFSP of 28 June 2007 - CTBTO II.

The objective is to support the early entry into force of the Treaty, and need to the rapid buildup of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) verification regime via:

(a)

Improvement of the knowledge of Provisional Technical Secretariat noble gas measurements;

(b)

Support to on-Site Inspection via the support for the Preparations for the Integrated Field Exercise 2008.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 670 000

Official Journal: L 176 – 6.7.2007

Estimated duration of the action: 15 months.

Implemented.

Council Joint Action 2007/185/CFSP of 19 March 2007 – OPCW III.

The objective is to support the universalization of the Chemical Weapons Convention (CWC), and in particular to promote the ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties.

(a)

promotion of universality of the CWC,

(b)

support for full implementation of the CWC by States Parties,

(c)

international cooperation in the field of chemical activities, as accompanying measures to the implementation of the CWC,

(d)

support for the creation of a collaborative framework among the chemical industry, OPCW and national authorities in the context of the 10th anniversary of the OPCW.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons.

Budget: EUR 1 700 000

Official Journal: L 85 – 27.3.2007

Estimated duration of the action: 18 months.

Implemented.

Council Joint Action 2007/178/CFSP of 19 March 2007 – Russian Federation IV.

The objective is to assist the Russian Federation in destroying some of its chemical weapons, towards fulfillment of Russia’s obligations under the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and use of Chemical Weapons and on their Destruction. This Joint Action supported the completion of the electricity supply infrastructure at Shchuch’ye chemical weapon destruction facility, in order to provide a reliable power supply for the operation of the chemical weapon destruction facility.

Implementing entity: The Ministry of Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Budget: EUR 3 145 000

Official Journal: L 81 – 22.3.2007

Estimated duration of the action: 18 months.

Implemented.

Council Joint Action 2006/418/CFSP of 12 June 2006 – IAEA III.

The objective is to strengthen nuclear security in selected countries which have received EU assistance such as:

(a)

Legislative and Regulatory Assistance;

(b)

Strengthening the Security and Control of Nuclear and other Radioactive Materials;

(c)

Strengthening of States' Capabilities for Detection and Response to Illicit Trafficking.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency

Budget: EUR 6 995 000

Official Journal: L 165 – 17.6.2006.

Estimated duration of the action: 15 months.

Implemented.

Council Joint Action 2006/419/CFSP of 12 June 2006 – UNSCR 1540.

The action aimed at addressing three aspects of the implementation

(a)

awareness-raising of requirements and obligations under the Resolution,

(b)

contributing to strengthening national capacities in three target regions (Africa, Latin America and Caribbean, Asia-Pacific) in drafting national reports on the implementation of UNSC Resolution 1540 (2004) and

(c)

sharing experience from the adoption of national measures required for the implementation of the Resolution.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 195 000

Official Journal: L 165 – 17.6.2006.

Estimated duration of the action: 22 months.

Implemented.

Council Joint Action 2006/243/CFSP of 20 March 2006 – CTBTO I.

The objective is to improve the capacity of CTBT Signatory States to fulfil their verification responsibilities under the CTBT and to enable them to fully benefit from participation in the treaty regime by a computer-based training/self-study.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 133 000

Official Journal: L 88 – 25.3.2006

Estimated duration of the action: 15 months.

Implemented.

Council Joint Action 2006/184/CFSP of 27 February 2006 – BTWC.

Overall objective: to support the universalization of the BTWC and, in particular, to promote the accession to the BTWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and to support the implementation of the BTWC by the States Parties.

(a)

promotion of the universality of the BTWC;

(b)

support for implementation of the BTWC by the States Parties.

Implementing entity: The Graduate Institute of International Studies, Geneva.

Budget: EUR 867 000

Official Journal: L 65 – 7.3.2006

Estimated duration of the action: 18 months.

Implemented.

Council Joint Action 2005/913/CFSP of 12 December 2005 – OPCW II.

The objective is to support the universalisation of the CWC and in particular to promote the accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and to support the implementation of the CWC by the States Parties.

(a)

promotion of universality of the CWC;

(b)

support for implementation of the CWC by the States Parties;

(c)

international cooperation in the field of chemical activities.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons.

Budget: EUR 1 697 000

Official Journal: L 331 – 17.12.2005

Estimated duration of the action: 12 months.

Implemented.

Council Joint Action 2005/574/CFSP of 18 July 2005 – IAEA II.

The objective is to strengthen nuclear security in selected countries which have received EU assistance such as:

(a)

strengthening the Physical Protection of Nuclear Materials and other Radioactive Materials in Use, Storage and Transport and of Nuclear Facilities;

(b)

strengthening of Security of Radioactive Materials in Non-Nuclear Applications;

(c)

strengthening of States’ Capabilities for Detection and Response to Illicit Trafficking;

(d)

legislative assistance for the implementation of States’ Obligations under IAEA safeguards agreements and additional protocols.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency.

Budget: EUR 3 914 000

Official Journal: L 193 – 23.7.2005

Estimated duration of the action: 15 months.

Implemented.

Council Joint Action 2004/797/CFSP of 22 November 2004 – OPCW I.

The objective is to support the universalisation of the CWC and in particular to promote the accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and to support the implementation of the CWC by the States Parties.

(a)

promotion of universality of the CWC;

(b)

support for implementation of the CWC by the States Parties;

(c)

international cooperation in the field of chemical activities.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons.

Budget: EUR 1 841 000

Official Journal: L 349 – 25.11.2004

Estimated duration of the action: 12 months.

Implemented.

Council Joint Action 2004/796/CFSP of 22 November 2004 – Russian Federation III.

The objective is to contribute to reinforcing the physical protection of nuclear sites in Russia, so as to reduce the risk of theft of nuclear fissile material and of sabotage by improving the physical protection for fissile materials at the Bochvar Institute in Moscow (VNIINM) of the Russian Federal Agency for Atomic Energy FAAE (formerly MINATOM).

Implementing entity: The Federal Republic of Germany.

Budget: EUR 7 730 000

Official Journal: L 349 – 25.11.2004

Estimated duration of the action: 36 months.

Implemented.

Council Joint Action 2004/495/CFSP of 17 May 2004 – IAEA I.

The objective is to strengthen nuclear security in selected countries which have received EU assistance such as:

(a)

Strengthening the Physical Protection of Nuclear Materials and other Radioactive Materials in Use, Storage and Transport and of Nuclear Facilities;

(b)

Strengthening of Security of Radioactive Materials in Non-Nuclear Applications;

(c)

Strengthening of States' Capabilities for Detection and Response to Illicit Trafficking.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency.

Budget: EUR 3 329 000

Official Journal: L 182 – 19.5.2004

Estimated duration of the action: 15 months.

Implemented.

Council Joint Action 2003/472/CFSP of 24 June 2003 – Russian Federation II.

This Joint Action aims at financing a unit of experts under the cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 680 000

Official Journal: L 157 – 26.6.2003

Expired on the date of expiry of EU Common Strategy 1999/414/CFSP on Russia.

Implemented.

Council Joint Action 1999/878/CFSP of 17 December 1999 - Russian Federation I.

The project contributed to:

(a)

a chemical weapons pilot destruction plant situated in Gorny, Saratov region, Russia;

(b)

a set studies and experimental studies on plutonium transport, storage and disposition.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 8 900 000

Official Journal: L 331 – 23.12.1999

Estimated duration of the action: 48 months.

Implemented.


ANNEX II

OVERVIEW OF INSTRUMENT FOR STABILITY, PRIORITY 1

‘RISK MITIGATION AND PREPAREDNESS RELATING TO CHEMICAL, BIOLOGICAL, RADIOLOGICAL AND NUCLEAR MATERIALS OR AGENTS’

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

n.a.

Retraining former weapon scientists and engineers through support for International Science and Technology Centre (ISTC, Moscow) and Science and Technology Centre (STCU, Kiev).

The main objective of the Centres is to redirect scientists/engineers’ talents to civilian and peaceful activities through science and technological cooperation.

ISTC/STCU

235 million

TACIS

1997-2006

 

IFS

15 million

2007

8 million

2008

7,5 million

2009

5,0 million

2010

4,5 million

2011

4,0 million

2012


AAP 2007 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2008/145-156

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in FSU countries (Russian Federation, Ukraine, Armenia, Moldova, Georgia, Azerbaijan and Belarus).

The purpose of the action is to supply equipment for detection of NRM at border check points as it was identified in the previous phase of the activity financed by TACIS Nuclear Safety programme, contributing thus to reduce nuclear and radiation terrorism threat.

JRC

5 million

11.7.2008-12.4.2013

IFS/2008/145-130

Assistance in export control of dual-use goods.

The specific objective is to support the development of the legal framework and institutional capacities for the establishment and enforcement of effective export controls on dual-use items, including measures for regional cooperation with a view of contributing to the fight against the proliferation of WMD and related materials, equipment and technologies.

BAFA (D)

~ 5 million

19.3.2008-31.12.2010

IFS/2008/145-132

Knowledge Management System on CBRN Trafficking.

The overall objective of the activity is to improve capabilities of participating states, neighbouring countries of the EU in South-East Europe and possibly Caucasus, to combat the illicit trafficking and criminal use of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

31.1.2008-1.8.2010


AAP2008 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2009/200-523

Knowledge management system on CBRN trafficking in North Africa and selected countries in the Middle East.

The aim of the project would be to develop a durable co-operation legacy in the area of trafficking of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

16.3.2009-15.7.2011

IFS/2009/217-540

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in Central Asian countries.

The project will address shortcomings in the safety/security practices of key biological facilities in selected countries of Central Asia. The main objectives of the project are to raise the skills of the personnel working at facilities (laboratories) handling dangerous biological agents or supervising those facilities, and to provide additional equipment, as needed, to ensure an adequate level of bio-safety and security.

ISTC

6,8 million

21.9.2009-21.9.2014

IFS/2009/219-636

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in selected FSU and Mediterranean Basin countries and preparation of border management activities in the ASEAN region.

The overall objective of this project is to reduce the threat of nuclear and radiation terrorism. For this purpose the assistance will be provided to the partner countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of nuclear and radioactive materials (NRM) illicit trafficking.

JRC

6,7 million

2.12.2009-1.12.2014

IFS/2009/216-327

Awareness raising of exporters export control of dual-use goods.

The overall objective of the project is to enhance the effectiveness of export control of dual use items in the Russian Federation, with a view to contribute to the fight against the proliferation of WMD. The specific objectives will be achieved through information exchange with EU exporters, support industry and researchers for awareness raising, organisation of seminars for exporters in the regions of the Russian Federation.

Russian independent non-profit organisation for professional advancement ‘Export Control Training Centre’

1 million

1.9.2009-1.3.2011


AAP2009 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2010/239-471 (UNICRI main) – IFS/2010/239-481 (JRC main) – IFS/2010/253-483

and IFS/2010/253-485 (pilot projects JRC and Univ. Milan)/IFS/2010/250-984 (UNICRI establishment of 2 Secretariats).

CBRN Centre of Excellence – First Phase.

To set up a mechanism contributing to strengthen the long-term national and regional capabilities of responsible authorities and to develop a durable cooperation legacy in the fight against the CBRN threat.

UNICRI/JRC main contracts/2 pilot projects in South East Asia/first step (2 Secretariats in Caucasus and South East Asia)

5 million

May 2010-May 2012

IFS/2010/235-364

Border monitoring activities in the Republic of Georgia, Central Asia and Afghanistan.

To enhance the detection of radioactive and nuclear materials at identified borders crossing and/or nodal points in the Republic of Georgia, at Southern borders of selected Central Asian countries with Afghanistan and at the airport of Kabul.

JRC

4 million

4.5.2010-4.5.2013

IFS/2010/238-194

EpiSouth: a network for the control of health and security threats and other bio-security risks in the Mediterranean Region and South-East Europe.

To increase through capacity building the bio security in the Mediterranean region and South-East Europe (10 EU + 17 non EU countries).

Istituto Superiore di Sanità, Rome (Italy)

3 million

15.10.2010-15.4.2013

IFS/2010/247-264 (service)

IFS/2010/248-064 + IFS/2010/258-635 (supply)

Redirection of former Iraqi WMD scientists through capacity building for decommissioning of nuclear facilities, including site and radioactive waste management.

To assist Iraq with redirection of scientists and engineers possessing WMD-related skills and dual-use knowledge through their engagement in a comprehensive decommissioning, dismantling and decontamination of nuclear facilities.

Università degli Studi dell''Insubria (service) –

CANBERRA + NNL (supplies)

2,5 million

(1,5 mil. for service + 1,5 mil. for supplies)

8.2010-8.2013

IFS/2010/253-484

Knowledge Management System on CBRN risk mitigation – Evolving towards CoE ‘Mediterranean Basin’.

To integrate the existing Knowledge Management Systems, namely for South East Europe and for North Africa, and to prepare the evolution towards a Centre of Excellence in the Mediterranean Basin dealing with CBRN risk mitigation (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

0,5 million

25.11.2010-30.4.2012

IFS/2010/254-942

Bio-safety and bio-security improvement at the Ukrainian anti-plague station (UAPS) in Simferopol.

To contribute to full implementation of the BTWC (Biological and Toxin Weapons Convention) in Ukraine, which includes the prevention of illicit access to pathogens by terrorists and other criminals.

STCU

4 million

22.11.2010-21.8.2014

IFS/2010/256-885

Assistance in export control of dual-use goods.

Continuation of the on-going activities in this field in the already covered countries, with possible extension to other regions/countries.

BAFA (D)

5 million

21.12.2010-1.7.2013


AAP2010 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2011/263-555 (set-up)

IFS/2011/273-506

(actions)

CBRN Centres of Excellence – Second phase.

Set-up of three to four new Centres in the Middle East and, possibly, Gulf region, Mediterranean Basin, Central Asia and Southern Africa and extension of the projects in South East Asia and in Ukraine /South Caucasus and implementation of thematic projects in all project areas of priority 1.

UNICRI

4,5 million

16,3 million

23.8.2011-28.2.2013

IFS/2011/273-571

Enhancing the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) – EU contribution to the new Nuclear Material Laboratory (NML).

To ensure that the IAEA has a strong independent analytical capability for safeguards in the decades to come by means of expansion and modernisation of the IAEA Safeguards Analytical Services.

IAEA

5 million

30.11.2011-30.11.2015

IFS/2011/272-372 (service) and IFS/2011/272-424 (supplies)

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in Sub-Saharan Africa.

Implementation of two units of mobile labs to be used to perform diagnosis of up to group 4 infectious agents in sub-Saharan Africa and one ‘stand-by’ unit based in EU for training purposes and to be deployed in other countries outside EU where these agents are endemic or outbreaks occur.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin (service) – supply under evaluation.

3,5 million

15.12.2011-14.12.2015

IFS/2011/273-572

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in South Caucasus and in Central Asian Countries.

To raise the capabilities of State organisations in target countries responsible for bio-safety and bio-security in a way that will result in a substantial improvement of the countries’ bio-safety/security situations.

UNICRI

5 million

1.1.2012-31.12.2015


AAP2011 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2011/278-349

Multilateral Nuclear Assurances - EU contribution to the Low Enriched Uranium bank under the supervision of the International Atomic Energy Agency (IAEA).

The IfS contribution (EUR 20 million) will be dedicated to the purchase of a quantity of Low Enriched Uranium.

IAEA

20 million

30.11.2011-30.11.2013

IFS/2012/285-261

CBRN protection to Ukraine in the framework of the UEFA European Football Championship 2012

The overall objective of this project is to counteract nuclear and radiation terrorism threat. For these purposes the assistance should be provided to Ukraine in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network.

Sateilyturvakeskus

343 000

3.2012-4.2013

IFS/2012/292-244

Supply for POL11 - Equipment Supply for CBRN protection support to Ukraine in the framework of the UEFA European Championship 2012

To enhance the CBRN security at Poland – Ukraine border with the occasion of the football championship Euro2012

Sateilyturvakeskus

307 000

5.2012-1.2014

IFS/2012/301-327

Provision of specialised technical training to enhance the first responders' capabilities in case of CBRN incidents

The overall objective of this project is to reinforce inter-agency coordination to respond to CBRN incidents. This includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration

France Expertise Internationale

699 274

12.2012-12.2014

IFS/2012/301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support in the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’

JRC

3 500 000

10.2012-10.2014

IFS/2012/301-740

Building capacity to identify and respond to threats from chemical, biological, radiological and nuclear substances

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRNRisk Mitigation CoE. The overall objective of the project of which this contract will be a part is as follows: 1) Counter the threat arising from chemical, biological and radioactive or nuclear agents in particular when used in a criminal or terrorist context; 2) Improve the preparedness and response capabilities of states to unlawful or criminal acts involving CBRN agents

Fundacion Internacional y para Iberoamerica de Administracion y Politicas Publicas

499 100

12.2012-12.2014

IFS/2012/301-756

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance - Phase II

The main aim of this assignment is to link actively technical expertise, management initiative, elements of diplomacy and of cultural sensitiveness to enhance the establishment and performance of the CoE initiative. By implementing modern and judicious governance approaches, it will in particular support capacity building and management with the right sense of ownership among actors and stakeholders at national, regional and overall levels, and correctly adapt the initiative to the challenges of CBRN risk mitigation. The initiative also aims at enhancing the visibility, acceptance and support among the EU stakeholders, both at EU and MS levels.

Association Groupe ESSEC

1 399 988

12.2012-6.2014

IFS/2012/302-214

Regional Human Resource Development for Nuclear Safety, Security and Safeguards Management through a University Master's Programme carried out in Thailand

The overall objective of this project is to cover the tuition fees and living expenses of 10 Thai and 10 international (limited to the Southeast Asia region) students expected to enrol and graduate from the Master's degree programme developed jointly with the US PNNL in Nuclear Safety, Security and Safeguards Management at the Chulalongkorn University of Thailand

Enconet Consulting GMBH

649 812

12.2012-12.2014

IFS/2012/302-252

Bio-risk Management

The overall objective of this project is to share the bio-risk management program developed in Thailand with the participating countries in the project

France Expertise Internationale

480 000

12.2012-12.2014

IFS/2012/302-364

Development of a methodology for RN materials detection, management and protection of the public

The objectives of this project are as follows: 1) To develop and manage a system for the detection of RN material from sensors located in a variety of locations such as borders, critical infrastructure, ports, airports, etc.; 2) To recommend equipment and standard procedures to respond to RN events

France Expertise Internationale

599 830

12.2012-12.2014

IFS/2012/302-427

Prerequisite to strengthening CBRN national legal frameworks

The overall objective of this Project is to increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus. The reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation.

France Expertise Internationale

299 936

12.2012-12.2014

IFS/2012/302-428

Knowledge development and transfer of best practice on bio-safety/bio-security/bio-risk management

The overall objective of this project is to develop and transfer knowledge concerning best practice on bio-safety, bio-security and bio-risk management in this region

Università degli Studi di Roma Torvergata

434 010

12.2012-12.2014

IFS/2012/304-799

Assistance in export control of dual-use goods

To strengthen the export control systems of partner countries, with a strong link with the Regional Centres of Excellence activities, by aligning them to the standard of the international export control regimes and treaties and therefore meeting the requirements of the UNSCR 1540 (2004).

Bundesrepublik Deutschland

3 650 000

12.2012-12.2014

IFS/2012/305-778

‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’ Coordination and CBRN Need Assessment Methodology

The overall objective of this contract is to support countries with improving national policies and ensuring international cooperation in the area of CBRN risk mitigation through the implementation of a Needs Assessment methodology for the Regional Secretariats and the partner countries.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 000 000

12.2012-6.2015

IFS/2012/306-644

Supply of radiation detection equipment for South East Asia - LOT 1

The purpose of this contract is to supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines

Polimaster Instruments UAB

497 500

12.2012-3.2014

IFS/2012/306-670

Supply of radiation detection equipment for South East Asia - LOT2

The purpose of this contract is to supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines

Mirion Technologies MGPI SA

241 540

12.2012-3.2014

IFS/2012/306-675

Supply of radiation detection equipment for South East Asia - LOT 3

The purpose of this contract is to supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines

ENVINET AS

988 205

12.2012-10.2015

IFS/2012/307-293

Establishment of a Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET)

The overall objective of this project is to enhance health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made threats to health posed by communicable diseases through the start-up of a long-term Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

European Centre for Disease Prevention and Control

440 000

12.2012-12.2014

IFS/2012/307-400

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo- LOT1

The purpose of this contract is to supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo

Polimaster Instruments UAB

298 500

12.2012-3.2014

IFS/2012/307-401

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo- LOT2

The purpose of this contract is to supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo

Mirion Technologies MGPI SA

121 660

12.2012-3.2014

IFS/2012/307-781

Support for the border monitoring activities in the South East Asia and Democratic Republic of the Congo

The overall objective of this project is to counteract nuclear and radiation terrorism threat. For this purposes the assistance should be provided to the identified countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network.

JRC

1 650 000

12.2012-12.2015

IFS/2012/308-512

Implementation of Projects CBRN - 3rd call: #77 #111 #114

The overall objective is the enhancement of the RN security situation in the countries of concern (with a spin-off towards chemical detection under P77). Such concern needs to be addressed in a systematic manner and with interventions at quite a few different levels. Also the ‘action radius’ of the interventions needs to be described (to assure the proper engagement of the key actors).

JRC

2 300 000

12.2012-12.2014

IFS/2012/310-879

Network of universities and institutes for raising awareness on dual-use concerns of chemical materials

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project is to reinforce inter-interagency coordination to respond to CBRN incidents. This includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration.

Agenzia Nazionale per le Nuove Tecnologie, l'Energia e lo Sviluppo Economico Sostenibile - ENEA

721 886

12.2012-12.2014


AAP2012 (EXCLUDING FUNDING FOR ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount

(EUR)

Execution period

IFS/2012/301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

The purpose of this administrative arrangement is to provide support for the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3 500 000

10.2012-10.2014

IFS/2012/306-680

SECOND CONTRIBUTION TO ENHANCE THE CAPABILITY OF THE IAEA SAFEGUARDS ANALYTICAL SERVICE (ECAS) – THE NEW NUCLEAR MATERIAL LABORATORY (NML)

The purpose of this project is to support IAEA in constructing and outfitting the chemistry and instrumentation laboratories of the new IAEA Safeguards Analytical Services NML for the analysis of nuclear material according to the latest standards assuring safety and measurement quality

IAEA

5 000 000

12.2012-12.2016

IFS/2013/315-979

Strengthening the National CBRN Legal Framework & Provision of specialized and technical training to enhance CBRN preparedness and response capabilities

The present procedure aims at awarding a Contract that will technically implement two projects (Component 1 and Component 2) funded by the EU Instrument for Stability (Priority 1) in the framework of the Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear - Centres of Excellence (CBRN-CoE).

France Expertise Internationale

2 699 069

9.2013-9.2016

IFS/2013/316-496

Strengthening Capacities in CBRN Response and in Chemical and Medical Emergency

The CBRN emergency response needs to be identified and prioritised per country. Comprehensive technology solutions for detection, protection, decontamination, mitigation, containment and disposal should also be elaborated. CBRN incidents require full utilization of national resources to respond to and mitigate the consequences of such emergencies. The main responsibility in cases of CBRN emergencies falls upon first responders. It is therefore essential that countries build upon their national resources to mitigate and respond to the consequences of an emergency situation. Best-practices should thus be exchanged amongst these first responders at MIE regional level and CBRN risk mitigation knowledge developed. It should also result in increased awareness of stocks of hazardous chemical agents, their pre-cursors as this is one of the means of targeting illicit use and/or trafficking of WMD.

Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii

3 914 034

12.2013-12.2016

IFS/2013/318-905

Support to the European Commission – Exploratory missions in Middle East/East and south Mediterranean countries/South East of Europe in the safety and security CBRN fields

The overall objective of this action is to provide support to the EC in finding out what kind of short-term measures should be developed taken into account different situations and circumstances regionally and/or nationally. This entails assessing countries’ preparedness – risk assessment, crisis prevention and warning systems – and response mechanisms in the field of CBRN.

France Expertise Internationale

299 999

6.2013-6.2015

IFS/2013/321-215

Strengthening Health Security at Ports, Airports and Ground crossings

To increase health security globally by providing technical guidance and tools, information and knowledge sharing, international collaboration and assisting countries in enhancing and strengthening capacities for prevention, detection, control and response to public health events related to activities at points of entry and international travel and transport, in a multi-sectoral approach, to minimize risks in association with natural or deliberate released hazards.

World Health Organisation

1 500 000

7.2013-7.2015

IFS/2013/323-494

AAF- Waste management

The objective is to improve the management of biologic and chemical waste in the African Atlantic Façade region and Tunisia. This includes the review of regulations and technical training on detection and sampling.

Fundacion Internacional y para Iberoamerica de Administracion y Politicas Publicas

3 871 800

1.2014-6.2017

IFS/2013/329-422

Implementation of Projects CBRN - 3rd call. Complementary actions for project: #77 #111 #114

The global overall scope of work is to pursue international efforts in counteracting the threat of nuclear and radiological terrorism. This project aims at supporting the development of an integrated regional nuclear safety and security systems. This will be achieved by assessing the adoption of laws and regulation in the field in order comply with international related standards for improving the security and safety of radioactive sources by encouraging the establishment of storage facilities and completion of inventories, disseminate best practices for the development of a national response plan in the participating countries. These activities are carried out under a well-coordinated approach with other donors in the region, in order not to duplicate existing efforts.

IAEA

700 047

1.2014-12.2015

IFS/2013/332-096

Export control outreach for dual use items

This project aims to deepen support measures to improve dual use export control systems in third countries taking specific geopolitical challenges into account. The following beneficiary countries are eligible under this project: Jordan/Neighbouring Countries and Kazakhstan/Neighbouring Countries. Regional activities may include all beneficiary countries in the region. Where appropriate and in justified cases and following the demand of beneficiary countries also activities in other countries/ or regions will be carried out.

Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle

2 500 000

12.2013-12.2015

IFS/2013/332-212

Conferences associated to EU CBRN Centres of Excellence

This project provides support for organising conferences and meetings in partner countries in order to enhance the inter-agency cooperation that will contribute to mitigating the risks and threats associated with Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) materials and facilities.

LDK Consultants, Engineers & Planners SA

140 885,85

1.2014-1.2015

IFS/2013/332-306

Consolidation and Extension of the CBRN Regional Centre Secretariats

The main objective of the Project is to strengthen regional capabilities in the area of CBRN risk mitigation. It is expected that the project will promote better cooperation and coordination of countries on CBRN risk mitigation at regional and international levels. The set-up of the Regional Secretariats is meant to provide the missing infrastructure at regional level to facilitate sharing of information and experience among partner countries.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3 100 000

5.2014-10.2015

IFS/2013/332-312

Strengthening Health Laboratories to minimize potential biological risks

The overall objective of this project is to minimize potential biological risks through enhancement of laboratory biosafety, biosecurity, quality management and diagnostic capacity.

Specific objective 1: Support the development of nationally-owned laboratory policies, strategies norms and regulations.

Specific objective 2: Engage institutional and individual capacity building efforts through implementation of appropriate tools, methodologies and training activities.

Specific objective 3: Enhance the ability of Member States to safely and rapidly detect and respond to natural or deliberate events of national and international concern according to the IHR through support to laboratory networks.

World Health Organisation

4 495 712

12.2013-12.2016

IFS/2013/329-859

Further development and consolidation of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (‘MediPIET’)

This project is contributing to the overall objective of enhancing health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made health threats posed by communicable diseases through the further roll-out of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

Fundacion Internacional y para Iberoamerica de Administracion y Politicas Publicas

6 400 000

12.2013-12.2016

IFS/2013/330-961

MEDILABSECURE

The overall objective of this Project is to increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus. The reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation.

Institut Pasteur

Fondation

3 626 410

12.2013-12.2017


Top