EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun maksimaalinen hyödyntäminen

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun maksimaalinen hyödyntäminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2012/19/EU sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Sen tarkoitus on suojella ympäristöä ja ihmisen terveyttä kannustamalla kestävään tuotantoon ja kulutukseen. Direktiivillä

  • ehkäistään sähkö- ja elektroniikkalaiteromun* syntymistä;
  • edistetään sähkö- ja elektroniikkalaitteista* syntyvän romun uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja muilla tavoin hyödyntämistä;
  • tuetaan resurssien tehokasta käyttöä ja arvokkaiden sekundaaristen raaka-aineiden hyödyntämistä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Lainsäädännöllä/lainsäädäntöä:

  • laaditaan uudelleen ja korvataan alkuperäinen sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annettu direktiivi (direktiivi 2002/96/EY), jota on muutettu merkittävästi sen hyväksymisen jälkeen;
  • luokitellaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromu eri luokkiin, kuten pieniin ja suuriin laitteisiin, lämmitys- ja jäähdytyslaitteisiin, näyttöihin, lamppuihin sekä pieniin tieto- ja teleteknisiin laitteisiin
  • ei sovelleta tietyntyyppisiin sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, erityisesti sotilas- tai avaruuskäyttöön tarkoitettuihin tarvikkeisiin, hehkulamppuihin, aktiivisiin implantoitaviin lääkinnällisiin laitteisiin kuljetusvälineisiin.

EU:n jäsenvaltioiden on:

  • edistettävä yhteistyötä valmistajien ja kierrätyksestä vastaavien välillä sellaisten sähkölaitteiden suunnittelemiseksi, joita voidaan käyttää uudelleen, jotka voidaan purkaa tai joita voidaan hyödyntää ekosuunnitteludirektiivin (direktiivi 2009/125/EY) mukaisesti;
  • minimoitava sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hävittäminen sekalaisissa yhdyskuntajätteissä;
  • annettava yksityisille kotitalouksille ja jakelijoille mahdollisuus palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromu veloituksetta;
  • kiellettävä sellaisen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hävittäminen, joka on kerätty erikseen mutta jota ei ole käsitelty asianmukaisesti;
  • taattava sähkö- ja elektroniikkalaiteromun vuosittainen vähimmäiskeräysaste. Vuodesta 2016 lähtien tämä on 45 prosenttia kolmen viime vuoden aikana myytyjen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokonaispainosta, ja vuodesta 2019 lähtien tämä tavoite kasvaa 65 prosenttiin, mikä vastaa tavoitetta kerätä 85 prosenttia kaikesta syntyneestä sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta. EU-maat voivat asettaa kunnianhimoisempia tavoitteita.

Bulgaria, Tšekki, Latvia, Liettua, Unkari, Malta, Puola, Romania, Slovenia ja Slovakia saavat lykätä vuoden 2019 keräysasteen saavuttamista vuoteen 2021 tarvittavien infrastruktuurien puuttumisen ja niiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden alhaisen käyttöasteen vuoksi.

EU-maiden on myös:

  • tarkistettava, että kaikilla sähkö- ja elektroniikkalaiteromua käsittelevillä laitoksilla on virallinen lupa;
  • laadittava rekisteri kaikista yrityksistä, jotka valmistavat tai tuovat maahan sähkö- ja elektroniikkalaitteita;
  • toteuttava tarkastuksia varmistaakseen lainsäädännön noudattamisen ja määriteltävä rangaistukset lain rikkomisesta;
  • edellytettävä, että valmistajat
    • täyttävät vähimmäiskäsittelytavoitteet eri sähkö- ja elektroniikkalaiteromun luokkia varten
    • rahoittavat sellaisten kaikilta käyttäjiltä, lukuun ottamatta yksityisiä kotitalouksia, peräisin olevien tuotteiden keruun, käsittelyn, hyödyntämisen ja ympäristöä suojelevasti, jotka ovat olleet myynnissä 13. elokuuta 2005 lähtien
    • antavat tietoa kuluttajille siitä, miten sähkö- ja elektroniikkalaiteromu voidaan palauttaa ja kerätä.

Täytäntöönpanosäädökset

Huhtikuussa 2017 Euroopan komissio hyväksyi täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/699. Tällä määritellään menetelmät, joilla lasketaan:

  • kunkin EU-maan markkinoilla myytävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden paino;
  • kussakin EU-maassa tuotettavan sähkö- ja elektroniikkalaiteromun paino.

Komissio antoi helmikuussa 2019 täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/290, jossa vahvistetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajien käyttämä rekisteröinnin ja rekisteriin toimitettavien kertomusten muoto.

Komissio on esitellyt seuraavat kertomukset Euroopan parlamentille ja neuvostolle:

  • kertomus sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin 2012/19/EU soveltamisalan uudelleentarkastelusta sekä keräystavoitteiden saavuttamiselle asetettujen määräaikojen uudelleentarkastelusta ja mahdollisuudesta asettaa yksilöllisiä keräystavoitteita yhdelle tai useammalle direktiivin liitteessä III mainitulle sähkö- ja elektroniikkalaitteiden luokalle;
  • kertomus sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hyödyntämistavoitteiden uudelleentarkastelusta, mahdollisuudesta asettaa erilliset tavoitteet uudelleenkäyttöön valmisteltavalle sähkö- ja elektroniikkalaiteromulle sekä hyödyntämistavoitteiden laskentamenetelmän uudelleentarkastelusta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin 2012/19/EU 11 artiklan 6 kohdan mukaisesti;
  • kertomus sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetulla direktiivillä komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä.

Näiden kertomusten perusteella komissio teki päätelmän, että lainsäädäntöä ei ole tarpeen muuttaa.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 13. elokuuta 2012 alkaen. Direktiivillä 2012/19/EY laadittiin uudelleen ja kumottiin direktiivi 2002/96/EY (ja siihen tehdyt muutokset). Direktiivin 2012/19/EU mukaiset uudet säännöt oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 14. helmikuuta 2014 mennessä.

TAUSTAA

  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteista, kuten tietokoneista, televisioista, jääkaapeista ja matkapuhelimista, syntyvä romu lisääntyy joka vuosi. Vuonna 2005 sitä syntyi noin 9 miljoonaa tonnia. Vuoteen 2020 mennessä määrän odotetaan nousevan noin 12 miljoonaan tonniin.
  • Romu sisältää niukasti saatavana olevia ja kalliita varoja, joita voidaan käyttää uudelleen, mutta myös vaarallisia materiaaleja, joita on käsiteltävä asianmukaisesti ympäristö- ja terveysongelmien välttämiseksi.
  • Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu: kaikenlaiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet, -aineet tai -esineet, jotka tosiasiallisesti hävitetään, jotka on tarkoitus hävittää tai joita vaaditaan hävitettäväksi.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteet: laitteet, jotka ovat riippuvaisia sähkövirrasta tai sähkömagneettikentistä toimiakseen moitteettomasti.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/19/EU, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2012, sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (EUVL L 197, 24.7.2012, s. 38–71)

Direktiiviin 2012/19/EU tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/290, annettu 19 päivänä helmikuuta 2019, mallista sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajien rekisteröintiä ja rekisteriin tehtävää raportointia varten (EUVL L 48, 20.2.2019, s. 6–16)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/699, annettu 18 päivänä huhtikuuta 2017, yhteisestä menetelmästä kussakin jäsenvaltiossa markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden painon laskemiseksi ja yhteisestä menetelmästä kussakin jäsenvaltiossa syntyvän sähkö- ja elektroniikkalaiteromun määrän laskemiseksi painon mukaan (EUVL L 103, 19.4.2017, s. 17–21)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/125/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, energiaan liittyvien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista (EUVL L 285, 31.10.2009, s. 10–35)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin 2012/19/EU (uusi SER-direktiivi) soveltamisalan uudelleentarkastelusta sekä uuden sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivin 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen keräystavoitteiden saavuttamiselle asetettujen määräaikojen uudelleentarkastelusta ja mahdollisuudesta asettaa yksilöllisiä keräystavoitteita yhdelle tai useammalle direktiivin liitteessä III mainitulle sähkö- ja elektroniikkalaitteiden luokalle (COM(2017) 171 final, 18.4.2017)

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetulla direktiivillä 2012/19/EU komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä (COM(2017) 172 final, 18.4.2017)

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle sähkö- ja elektroniikkalaiteromun hyödyntämistavoitteiden uudelleentarkastelusta, mahdollisuudesta asettaa erilliset tavoitteet uudelleenkäyttöön valmisteltavalle sähkö- ja elektroniikkalaiteromulle hyödyntämistavoitteiden laskentamenetelmän uudelleentarkastelusta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin 2012/19/EU 11 artiklan 6 kohdan mukaisesti (COM(2017) 173 final, 18.4.2017)

Viimeisin päivitys: 24.07.2019

Top