EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0723

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle eCall takaisin raiteilleen - toimintasuunnitelma (kolmas eSafety-tiedonanto)

/* KOM/2006/0723 lopull. */

52006DC0723

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle eCall takaisin raiteilleen - toimintasuunnitelma (kolmas eSafety-tiedonanto) /* KOM/2006/0723 lopull. */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 23.11.2006

KOM(2006) 723 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

eCall takaisin raiteilleen - toimintasuunnitelma (kolmas eSafety-tiedonanto)

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

eCall takaisin raiteilleen - toimintasuunnitelma(kolmas eSafety-tiedonanto)

1. Johdanto

Tieliikenteen kuolonuhrien määrä EU-25 -maissa on laskenut yli 17 prosenttia vuodesta 2001, jolloin komissio julkaisi eurooppalaista liikennepolitiikkaa koskevan valkoisen kirjansa[1]. Tieliikenneturvallisuuden eurooppalainen toimintaohjelma[2] ja eSafety-aloite [3] ovat edesauttaneet huomattavasti tätä myönteistä kehitystä, ja keskipitkällä aikavälillä niiden odotetaan tukevan edelleen tavoitteen saavuttamista eli kuolonuhrien määrän puolittamista vuoteen 2010 mennessä.

Tiet ovat kuitenkin vielä turvattomia: vuonna 2005 teillä kuoli n. 41 600 ja loukkaantui yli 1,7 miljoonaa ihmistä, joten lisätoimia tarvitaan. On arvioitu, että yleiseurooppalainen ajoneuvojen hätäviestijärjestelmä (eCall) voi täysimittaiseen käyttöön otettuna pelastaa EU-25 -maissa jopa 2 500 henkeä vuodessa ja lieventää loukkaantumisia. Tämä voi säästää huomattavasti yhteiskunnan terveydenhuolto- ja muita kustannuksia ja vähentää inhimillistä kärsimystä[4].

Elinkeinoelämä ja julkinen sektori ovat yhdessä suunnitelleet eCall-järjestelmän käyttöönottoa ns. älyautoaloitteen [5] puitteissa. Tavoitteena oli järjestelmän täysimittainen käyttöönotto vuonna 2009. Suunnitelman aikataulu ei ole kuitenkaan pitänyt.

2. eCall takaisin raiteilleen

Kaikki tunnustavat eCall-järjestelmän hyödyt: se on yksi kansalaisten eniten toivomia auton tietoteknisiä turvajärjestelmiä eli eSafety-järjestelmiä: äskettäisessä Eurobarometri-kyselyssä[6] yli 70 prosenttia vastaajista halusi sellaisen seuraavaan autoonsa. eCall-järjestelmän käyttöönottoa tukevat elinkeinoelämä, Euroopan parlamentti, Euroopan komissio, käyttäjäjärjestöt ja eräät jäsenvaltiot.

Tuotekehitys kestää aikansa ja aiheuttaa kustannuksia, minkä vuoksi autoteollisuuden on voitava olla varma siitä, että tarvittava infrastruktuuri toteutetaan jäsenvaltioissa, ennen kuin autojen eCall-laitteet siirretään tuotantovaiheeseen[7]. Myös muut toimijat tarvitsevat jäsenvaltioiden sitoutumisen. Erityisesti tämä koskee televiestintäalaa (matkapuhelinverkko-operaattoreita). Kehityksen hitaus eräissä – ja erityisesti suurimmissa – jäsenvaltioissa, jotka ovat kriittisessä asemassa yritysmaailman sitoutumisen kannalta, on kuitenkin vaarantanut jo sovitun käyttöönottosuunnitelman toteutumisen.

Tämän tiedonannon tarkoitus on saavutetun edistyksen perusteella esitellä toimenpiteitä, jotka tarvitaan nykyisen umpikujan ratkaisemiseksi ja eCall-järjestelmän saamiseksi takaisin raiteilleen. Komissio ehdottaa kahta rinnakkaista toimintalinjaa: Jäsenvaltioiden sitoutumisen saamista vuoden 2007 puoliväliin mennessä, ja sopimuksen aikaansaamista alan yritysten kanssa vuoden 2007 loppuun mennessä. Tämän lisäksi komissio aikoo toteuttaa erinäisiä toimia eCall-järjestelmän käyttöönoton helpottamiseksi.

3. eCall-järjestelmän toteuttamistilanne Euroopassa

3.1 Edistyminen Euroopan tasolla

eCall-ohjausryhmä (Driving Group) on vuodesta 2005 edistynyt merkittävästi spesifikaatioiden tuottamisessa, teknologian demonstroinnissa ja käyttöönottovaiheen suunnittelussa. Työryhmässä on 138 jäsentä kaikista sidosryhmistä, ja se tuotti ja julkaisi lopulliset suosituksensa huhtikuussa 2006[8]. Nämä suositukset kattavat eCall-arkkitehtuurin, suorituskykyvaatimukset ja vähimmäistietojen (MDS) määritelmän[9]. Lisäksi siinä käsitellään sertifiointia ja yksityisyyden suojaa. Nämä suositukset hyväksyttiin eSafety-foorumin täysistunnossa 3. toukokuuta 2006. Koska sitoumuksen saaminen kaikilta jäsenvaltioilta on viivästynyt, käyttöönottosuunnitelmaa myöhäistetään vuodella , ja se on nyt seuraava:

- Kaikkien keskeisten sidosryhmien pitäisi edistymisen varmistamiseksi allekirjoittaa yhteistoimintamuistio (MoU) vuoden 2006 loppuun mennessä

- Aikaraja eCall-järjestelmän täydelliselle spesifikaatiolle ja kehitystyön aloittamiselle on vuoden 2007 puoliväli

- Täysimittaisia kenttäkokeita olisi suoritettava vuoden 2008 alusta

- Jäsenvaltioiden pitäisi saada hälytyskeskusten tarvittavat uudistukset valmiiksi syyskuuhun 2009 mennessä

- eCall otetaan käyttöön vakiovarusteena kaikissa ajoneuvoissa, jotka on tyyppihyväksytty 1. syyskuuta 2010 jälkeen.

Kuva 1 : eSafety-foorumin päivitetty eCall-käyttöönottosuunnitelma

Toinen merkittävä virstanpylväs oli, kun Euroopan parlamentti vastasi komission eCall kansalaisten käyttöön - tiedonantoon hyväksymällä 27. huhtikuuta 2006 selvällä enemmistöllä eCall-päätöslauselman [10]. Päätöslauselmassa tuetaan yleiseurooppalaisen eCall-järjestelmän toteuttamista, annetaan täysi tuki komission toimille ja pyydetään kaikkia sidosryhmiä ja erityisesti jäsenvaltioita toteuttamaan tarvittavat toimet, jotta eCall-järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön välittömästi.

Myös Euroopan telealan standardointilaitos ETSI on – komission toimeksiannosta ja tele- ja autoteollisuuden tuella – edistynyt tehtävässään määritellä standardiyhteyskäytäntö eCall-vähimmäistietojen lähettämistä varten. Työn on määrä valmistua huhtikuuhun 2007 mennessä.

Komissio on kahden eCall-tiedonannon ja älyautoaloitteen jälkeen toteuttanut useita muita toimia , joilla tuetaan sidosryhmien työtä ja edistetään eCall-järjestelmää:

Toimet, joilla komissio on tukenut eCall-toimintasuunnitelmaa kaksi korkean tason tapaamista jäsenvaltioiden kanssa 112- ja eCall-järjestelmän edistämiseksi lokakuussa 2005 sekä useita asiantuntijatapaamisia ja kahdenvälisiä tapaamisia hätäviestien asiantuntijaryhmän (Expert Group on Emergency Access)[11] perustaminen helmikuussa 2006; kysely pelastuspalvelujen organisoinnista jäsenvaltioissa (mukaan lukien 112, E112) jäsenyysvelvoitteiden rikkomisesta johtuvien menettelyjen aloittaminen jäsenvaltioita vastaan, koska soittajan sijaintitiedot eivät ole saatavilla (12 kannetta Alankomaita, Belgiaa, Irlantia, Italiaa, Kreikkaa, Kyprosta, Latviaa, Liettuaa, Luxemburgia, Portugalia, Unkaria ja Slovakiaa vastaan) epävirallisen PSAP-asiantuntijaryhmän[12] perustaminen heinäkuussa 2006 pohtimaan pelastuspalvelukysymyksiä (112, E112 ja eCall) ja levittämään parhaita käytäntöjä eImpact-selvityksen käynnistäminen tammikuussa 2006; tässä perusteellisessa selvityksessä kartoitetaan ajoneuvojen älykkäiden turvajärjestelmien (mukaan luettuna eCall) sosioekonomisia hyötyjä[13] marraskuussa 2005 käynnistetty, eCall-aloitteen kaiken olennaisen tiedon sisältävä ”Toolbox”, jonka ylläpidosta vastaa eSafetySupport[14] tammikuussa 2006 käynnistetty Eurobarometri-kysely, jossa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä tieliikenneturvallisuudesta ja ajoneuvojen älykkäistä turvajärjestelmistä ICT 2006 -standardointityöohjelman laatiminen ja toimeksianto ETSI:lle (ETSI MSG, Mobile Services Group) tarvittavien eCall-standardien tuottamiseksi ensisijaisena tehtävänä Yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa ratkaisun löytämiseksi tieto- ja yksityisyydensuojakysymyksiin (direktiivin 95/46/EY 29 artiklalla perustettu tietosuojatyöryhmä)[15] Täyden eCall-palveluketjun onnistunut demonstrointi GST Rescue -hankkeessa[16] |

- 3.2 Jäsenvaltioiden edistyminen

”eCall kansalaisten käyttöön” -tiedonannossaan komissio pyytää jäsenvaltioita edistämään 112-numeroa ja matkapuhelujen sijaintitietojen käsittelyä (E112) eCall-järjestelmän edellytyksenä. Asian seuraamiseksi komissio lähetti jäsenvaltioille kyselyn alkuvuodesta 2006. Kyselyn tulokset osoittavat, että pelastuspalvelujen tekninen ja organisatorinen toteutus jäsenvaltioissa vaihtelee huomattavasti. Monilla mailla on vielä ongelmia 112-puhelujen kunnollisessa hoitamisessa, ja matkapuhelujen sijaintitietojen käsittely toimii vain seitsemässä jäsenvaltiossa (ks. taulukko 1). Tämä on selvä osoitus siitä, että tarvitaan lisätoimia , ja tämän vuoksi eräitä jäsenvaltioita vastaan aloitettiin jäsenyysvelvoitteiden rikkomisesta johtuvat menettelyt.

eCall-järjestelmän osalta seitsemän jäsenvaltiota ja kaksi assosioitunutta maata on allekirjoittanut eCall-yhteistoimintamuistion (MoU), ja allekirjoitusmenettely on käynnistetty 13 muussa valtiossa (ks. taulukko 1). Menettely on edistynyt vaihtelevasti eri valtioissa. Esimerkiksi Alankomaissa, Portugalissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa menettely on edistynyt hyvin; myös Saksa on vahvistanut, että muistio allekirjoitetaan piakkoin. Ranskassa on perustettu ministeriöiden välinen ryhmä tutkimaan eCall-järjestelmän käyttöönottoa yhteistyössä teollisuuden kanssa, mutta nykyinen pelastuspalveluinfrastruktuuri on riittämätön. Monissa maissa puutteellista edistymistä selitetään institutionaalisilla, toimivaltaan liittyvillä ja organisatorisilla ongelmilla. Kuusi jäsenvaltiota (Belgia, Latvia, Luxemburg, Puola, Slovakia, Viro) ei ole raportoinut minkäänlaisesta edistymisestä. Kolme jäsenvaltiota suunnittelee parhaillaan selvitysten tekoa. Järjestelmiä testataan tai testaamista suunnitellaan kymmenessä jäsenvaltiossa, ja mukana on suuren mittakaavan pilottihankkeita. Alankomaat, Ruotsi ja Suomi tulevat olemaan ensimmäisiä maita, joissa eCall otetaan käyttöön.

Jäsenvaltio | eCall MoU -allekirjoitus | Toteuttamisen tila |

E112[17] | eCall |

Belgia | Ei raportoitua edistymistä | Ei tiedossa | Ei edistymistä |

Tšekki | Menettely aloitettu | Toimintavalmis (push)[18] | Koekäyttö suunnitteilla |

Tanska | Menettely aloitettu | Toimintavalmis (push) | Koekäyttö suunnitteilla |

Saksa | Menettely pitkällä | Pantu alulle (pull) | Koekäyttö suunnitteilla |

Viro | Ei raportoitua edistymistä | Pantu alulle (pull) | Ei edistymistä |

Kreikka | Allekirjoitettu | Suunniteltu vuodelle 2006 | Ei edistymistä |

Espanja | Menettely aloitettu | Toimintavalmis[19] (push) | Vaihtelee alueittain |

Ranska | Menettely aloitettu | Pantu alulle (push) | Selvitys alkamassa |

Irlanti | Menettely aloitettu | Pantu alulle (pull) | Selvitys alkamassa |

Italia | Allekirjoitettu | Ei tiedossa | Koekäyttö suunnitteilla |

Kypros | Allekirjoitettu | Toimintavalmis (push) | Ei edistymistä |

Latvia | Ei raportoitua edistymistä | Suunniteltu vuodelle 2007 | Ei edistymistä |

Liettua | Allekirjoitettu | Ei tiedossa | Ei edistymistä |

Luxemburg | Ei raportoitua edistymistä | Pantu alulle (pull) | Ei edistymistä |

Unkari | Menettely aloitettu | Suunniteltu vuodelle 2006 | Koekäyttö suunnitteilla |

Malta | Menettely aloitettu | Pantu alulle (pull) | Selvitys alkamassa |

Alankomaat | Menettely pitkällä | Suunniteltu vuodelle 2007 | Koekäyttö suunnitteilla Toteuttaminen suunnitteilla |

Itävalta | Menettely aloitettu | Pantu alulle (pull) | Koekäyttö suunnitteilla |

Puola | Ei raportoitua edistymistä | Ei tiedossa | Ei edistymistä |

Portugali | Menettely pitkällä | Ei tiedossa | Ei edistymistä |

Slovenia | Allekirjoitettu | Pantu alulle (pull) | Ei edistymistä |

Slovakia | Ei raportoitua edistymistä | Suunniteltu vuodelle 2006 | Ei edistymistä |

Suomi | Allekirjoitettu | Toimintavalmis (push) | Testialusta toimintavalmis, koekäyttö suunnitteilla Toteuttaminen suunnitteilla |

Ruotsi | Allekirjoitettu | Toimintavalmis (push) | Koekäyttö suunnitteilla Toteuttaminen suunnitteilla |

Yhdistynyt Kuningaskunta | Menettely pitkällä | Toimintavalmis (push) | Koekäyttö suunnitteilla |

Norja | Allekirjoitettu |

Sveitsi | Allekirjoitettu |

Islanti | Menettely pitkällä |

Taulukko 1 : E112:n ja eCallin tila jäsenvaltioissa ja assosioituneissa maissa lokakuussa 2006

4. Tavoitteet ja toimintasuunnitelma

4.1 Mitä tarvitaan, jotta eCall saadaan takaisin raiteilleen?

eCall-järjestelmän hyödyt ovat tulleet selkeästi esille useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa[20]. Se on yksi tehokkaimmista turvajärjestelmistä, jotka ovat toteutettavissa lyhyellä aikavälillä, ja sillä on tienkäyttäjien tuki takanaan. eCall tulee parantamaan koko pelastusketjua: se ilmoittaa onnettomuuden tarkan sijainnin ja vähentää tiedonkulkuviivettä lähettämällä välittömästi tarvittavat tiedot (ns. MSD- eli vähimmäistiedot) lähimpään hälytyskeskukseen, jossa päivystäjä voi välittömästi lähettää paikalle pelastushenkilöstöä. Sijaintitiedoilta vaadittava tarkkuus ja kattamisalueen laajuus edellyttävät GNSS-satelliittinavigointijärjestelmän käyttöä ja sen kautta GPS-paikannusta ja lähitulevaisuudessa eurooppalaista Galileo-satelliittinavigointijärjestelmää[21], joka on vieläkin tarkempi ja kattavampi kuin edeltäjänsä. On myös odotettavissa, että eCall-laite tulee – paikannus- ja viestintäominaisuuksiensa sekä avoimen järjestelmäarkkitehtuurinsa ansiosta – toimimaan alustana muille julkisen sektorin ja kaupallisille palveluille.

Järjestelmän käyttöönottoa on kuitenkin jo lykätty vuodella, koska hanke ei ole edistynyt riittävän hyvin. Jotkin jäsenvaltiot eivät ole pysyneet vauhdissa tarvittavan infrastruktuurin toteuttamisessa pelastuspalvelujaan varten, jotta nämä pystyisivät käsittelemään E112-puhelujen sijaintitietoja tai ajoneuvojen eCall-puheluja. Alan teollisuuden olisi aloitettava uudestaan toiminta eCall-järjestelmän toteuttamiseksi, ja eurooppalaisten standardointijärjestöjen olisi viimeisteltävä tarvittavat standardit.

On elintärkeää, että jäsenvaltiot ja elinkeinoelämä ryhtyvät komission tuella tarvittaviin toimiin, jotta eCall saataisiin takaisin raiteilleen ja käyttöön vuonna 2010. Komissio ehdottaa kahta seuraavaa toimintalinjaa:

1. Toimia jäsenvaltioiden sitouttamiseksi.

2. Toimia alan teollisuuden sitouttamiseksi.

Komissio tukee näitä kahta toimintalinjaa useilla muilla toimilla, joilla helpotetaan yleiseurooppalaisen ja yhdenmukaistetun eCall-palvelun käyttöönottoa. Jotkin toimista on jo aloitettu.

4.2 Jäsenvaltioiden sitouttaminen

3. Jäsenvaltioiden olisi sitouduttava yleiseurooppalaisen eCall-järjestelmän toteuttamiseen eCall-ohjausryhmän loppuraportissa kuvatulla tavalla. Erityisesti tämä koskee käyttöönottosuunnitelmaa, jossa jäsenvaltioita pyydetään muun muassa välittömästi allekirjoittamaan eCall-yhteistoimintamuistio, ottamaan käyttöön tarvittava PSAP-infrastruktuuri vuoden 2009 puoliväliin mennessä ja tekemään kenttäkokeita vuosina 2007–2009 järjestelmän toimivuuden arvioimiseksi.

4. Jäsenvaltioiden olisi ryhdyttävä välittömästi tarvittaviin toimiin, jotta ne voisivat yhdessä komission kanssa poistaa jäljellä olevat oikeudelliset, tekniset ja sosioekonomiset esteet eCall-yhteistoimintamuistion allekirjoittamiselle. Niiden pitäisi sitoutua seuraavaan aikatauluun:

5. 15 jäsenvaltiota, mukaan luettuina Saksa, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta, on allekirjoittanut eCall-yhteistoimintamuistion vuoden 2007 puoliväliin mennessä

6. yli 20 jäsenvaltiota on allekirjoittanut eCall-yhteistoimintamuistion vuoden 2007 loppuun mennessä

7. Jäsenvaltioiden olisi jatkettava ponnisteluja 112- ja E112-palvelujen täysimääräiseksi toteuttamiseksi alueellaan. Niiden olisi varmistettava, että matkapuhelinverkko-operaattori lähettää sijaintitiedot automaattisesti hälytyskeskukseen, 112-puhelut ohjataan ja käsitellään asianmukaisesti ja että hälytyskeskuksia uudistetaan siten, että ne pystyvät käsittelemään E112- ja eCall-puhelujen sijaintitietoja.

8. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi tuettava hätäviestien asiantuntijaryhmän (Expert Group on Emergency Access) työtä sen määritellessä yhteisiä eurooppalaisia vaatimuksia hätäpuhelujen ohjaamiselle ja käsittelemiselle, SIM-kortittomista matkaviestinlaitteista soitettavien hätäpuhelujen käsittelemiselle, riittävän kielituen varmistamiselle ja, pidemmällä aikavälillä, Internet-välitteisten (VoIP) hätäpuhelujen ja vammaisten soittamien hätäpuhelujen käsittelemiselle.

9. Jäsenvaltioiden olisi laadittava matkapuhelinverkko-operaattoreille seikkaperäiset säännöt edellä mainittujen ratkaisujen toteuttamiseksi puhelujen ohjausta, sijaintitietojen lähettämistä ja SIM-kortittomista laitteista soitettavien puhelujen käsittelemistä varten.

10. Jäsenvaltioiden olisi tehtävä hätäviestien asiantuntijaryhmän puitteissa yhteistyötä eurooppalaisten standardointielinten kanssa kehitettäessä standardeja, joilla mahdollistetaan hätäviestiliikenteen yhdenmukainen käsittely, sijaintitiedot mukaan luettuna.

11. Jäsenvaltioiden olisi tuettava komission ehdotusta perustaa epävirallinen PSAP-asiantuntijaryhmä ja annettava ryhmän käyttöön asiantuntijoita ja oma työpanoksensa, jotta voitaisiin laatia asianmukaiset menettelyt tarvittavien onnettomuustietojen saamiseksi (eli yhteinen pääsymekanismi VIN-tietokantoihin[22]), sopia asiaankuulumattomien soittojen käsittelystä, optimoida hälytyskeskuksen toiminta ja vaihtaa parhaita käytäntöjä.

12. Jäsenvaltioiden olisi tuettava 29 artiklalla perustetun tietosuojatyöryhmän työtä sen etsiessä ratkaisua eCall-tietojen käsittelyyn tavalla, joka yhtä aikaa varmistaa henkilön turvallisuuden ja suojelee hänen yksityisyytensä ja henkilötietonsa.

4.3 Alan teollisuuden sitouttaminen

13. Alan teollisuuden olisi sitouduttava yleiseurooppalaisen eCall-järjestelmän toteuttamiseen eCall-ohjausryhmän loppuraportissa kuvatulla tavalla. Erityisesti tämä koskee käyttöönottosuunnitelmaa, jossa teollisuutta kehotetaan muun muassa aloittamaan kehitystyö vuoden 2007 puoliväliin mennessä, tekemään kenttäkokeita vuosina 2007–2009 järjestelmän toimivuuden arvioimiseksi ja asentamaan eCall-laitteen vakiovarusteeksi kaikkiin ajoneuvoihin vuodesta 2010 lähtien.

14. Komissio aloittaa vuoden 2007 alussa ACEA:n, JAMA:n ja KAMA:n kanssa neuvottelut vapaaehtoisesta sopimuksesta, jonka nojalla kaikkiin 1. syyskuuta 2010 jälkeen tyyppihyväksyttyihin ajoneuvoihin asennetaan eCall-laite[23].

15. Autoteollisuuden pitäisi määritellä vapaaehtoisen sopimuksen ehdot yhdessä komission kanssa; tavoitteena on saattaa neuvottelut päätökseen vuoden 2007 loppuun mennessä.

16. Komissio raportoi neuvostolle ja Euroopan parlamentille vuoden 2007 loppuun mennessä neuvottelujen tuloksesta ja, tuloksesta riippuen, joko tekee vapaaehtoisen sopimuksen tai ehdottaa lisätoimia.

17. Alan teollisuuden pitäisi sitoutua noudattamaan 29 artiklalla perustetun tietosuojatyöryhmän[24] suosituksia kansalaisten yksityisyyden ja henkilötietojen suojan riittävästä varmistamisesta.

18. Auto- ja televiestintäalan toimijoiden pitäisi jatkossakin tukea eurooppalaisten standardointijärjestöjen työtä yleiseurooppalaisen eCall-palvelun edellyttämien standardien viimeistelyssä.

4.4 Käyttöönoton helpottaminen

19. Komissio tukee hätäviestien asiantuntijaryhmän, PSAP-asiantuntijaryhmän ja 29 artiklalla perustetun tietosuojatyöryhmän työtä niiden etsiessä ratkaisuja, jotka mahdollistavat eCall-järjestelmän käyttöönoton.

20. Komissio harkitsee – sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmän meneillään olevan uudelleentarkastelun[25] yhteydessä – yleispalveludirektiivin ajantasaistamista säännöksillä, jotka koskevat maksun perimistä sijaintitiedoista. Tarkoitus on varmistaa, että pelastuspalvelut saavat soittajan sijainnin tietoonsa.

21. Komissio tukee – tarpeen mukaan toimeksiantojen kautta – eurooppalaisten standardointijärjestöjen (ETSI, CEN) työtä niiden kehittäessä standardeja vähimmäistietojen (MDS) lähettämiselle televerkoissa, vähimmäistietojen yhteyskäytännölle ja sisällölle, sertifiointimenettelyille sekä televerkkojen ja hälytyskeskusten väliselle rajapinnalle.

22. Komissio jatkaa eCall-käyttöönottosuunnitelman tukemista älyautoaloitteen puitteissa seuraavasti:

23. Komissio tukee eCallin hyötyjä koskevaa yleisötiedotusta, mediakampanjoita ja käyttäjien koulutusta. Erityisesti komissio tukee eSafety Aware Platform[26] -kampanjoita.

24. Komissio tukee eCall-palvelun toiminnallisia kenttäkokeita (FOT) rahoittamalla tutkimus- ja kehitystyötä seitsemännen puiteohjelman aihealueella ”Tieto- ja viestintäteknologia” sekä kilpailukykyä ja innovaatioita koskevassa ohjelmassa (CIP). Tavoitteena on toteuttaa laajamittaisia testejä, joissa arvioidaan hyötyjä ja palvelun hyväksymistä käyttäjien keskuudessa.

25. Komissio auttaa auto-, televiestintä- ja vakuutusalaa, jäsenvaltioita ja muita sidosryhmiä kehittämään eCall-järjestelmälle myönteisen liiketoimintamallin ja arvioimaan kannustimien käyttöä.

5. Päätelmät

Kohtalokkaiden liikenneonnettomuuksien määrä on edelleen suuri, minkä vuoksi kaikkien liikenneturvallisuuden sidosryhmien on oltava valmiita yhteistyöhön, jotta käyttöön saataisiin mahdollisimman pikaisesti turvajärjestelmiä, joilla voidaan lieventää näiden onnettomuuksien seurauksia. Selvitykset osoittavat, että eCall on yksi tehokkaimmista ja edullisimmista ajoneuvoon asennettavista järjestelmistä, jotka voidaan ottaa käyttöön lyhyellä aikavälillä. Käyttäjien selvä enemmistö ymmärtää sen arvon ja haluaa eCall-laitteen seuraavaan ajoneuvoonsa. Alan yritykset ovat kehittäneet tarvittavia spesifikaatioita yhdessä muiden sidosryhmien kanssa eCall-ohjausryhmässä. Euroopan parlamentti on antanut hankkeelle täyden tukensa. Jäsenvaltioiden on nyt aika sitoutua toteuttamaan tarvittava infrastruktuuri omissa pelastuspalveluissaan. Näin eCall saadaan takaisin raiteilleen, ja autoteollisuus voi ottaa sen käyttöön kaikissa ajoneuvoissa vuodesta 2010 alkaen. Meillä on mahdollisuus pelastaa 2500 henkeä vuodessa – emme voi enää odottaa.

Liite 1: SANASTO

112 | Euroopan yleinen hätänumero, joka otettiin käyttöön neuvoston direktiivillä 91/396/ETY |

ACEA | Association des Constructeurs Européens d' Automobiles (Euroopan autonvalmistajien järjestö) |

CEN | Euroopan standardointikomitea |

E112 | Paikantamisella laajennettu hätäpuhelu. Yleispalveludirektiivissä vaaditaan, että kaikkien matkaviestintäverkon ja kiinteän verkon operaattorien on välitettävä hätäpuhelujen mukana soittajan sijaintitiedot E112-matkapuhelut ovat erityisen tärkeässä asemassa eCall-järjestelmän kannalta. |

eCall | Yleiseurooppalainen ajoneuvojen hätäviestijärjestelmä. Yhteyden muodostavat joko ajoneuvon matkustajat manuaalisesti tai se aktivoituu automaattisesti, kun ajoneuvoon asennetut anturit laukeavat onnettomuustilanteessa. Aktivoituessaan ajoneuvoon asennettu eCall-laite soittaa ääntä ja dataa siirtävän 112-puhelun lähimpään hälytyskeskukseen. |

EGEA | Expert Group on Emergency Access (hätäviestien asiantuntijaryhmä) |

ETSI | European Telecommunication Standard Institute: Euroopan telealan standardointilaitos |

EU | Euroopan unioni |

Eurobarometri | Euroopan komission teettämiä kyselyjä, joissa analysoidaan Euroopan kansalaisten yleisiä mielipiteitä. eCall-kyselyyn osallistui 13 500 kansalaista kaikista jäsenvaltioista. |

FP6 | Euroopan unionin tutkimuksen ja teknologian kehittämisen kuudes puiteohjelma |

ICT | Tieto- ja viestintäteknologia |

JAMA | Japan Automobile Manufacturers Association |

KAMA | Korea Automobile Manufacturers Association |

MNO | Matkapuhelinverkon operaattori |

MoU | Yhteistoimintamuistio |

MSD | Minimum Set of Data; vähimmäistiedot |

PSAP | Public Safety Answering Point; hälytyskeskus, jonka vastuulla on hätäpuheluihin vastaaminen. Hälytyskeskus voi olla julkinen tai yksityinen palvelu, joka toimii viranomaisvalvonnan alaisuudessa |

SIM | Subscriber Identification Module; tilaajan tunnistusyksikkö |

VoIP | Voice over Internet Protocol |

[1] KOM(2001) 370, 12.09.2001: Eurooppalainen liikennepolitiikka vuoteen 2010: valintojen aika.

[2] KOM(2003) 311, 02.06.2003: Tieliikenneturvallisuuden eurooppalainen toimintaohjelma: Tieliikenteen kuolonuhrien määrän puolittaminen EU:ssa vuoteen 2010 mennessä: yhteinen vastuu.

[3] KOM(2003) 542, 15.09.2003: Turvallisia ja älykkäitä ajoneuvoja tieto- ja viestintätekniikan avulla.

[4] KOM(2005) 431, 14.09.2005: eCall kansalaisten käyttöön.

[5] KOM(2006) 59, 12.02.2006: Älyautoaloite – Tieto- ja viestintätekniikkaa älykkäämpiä, turvallisempia ja puhtaampia autoja varten.

[6] Eurobarometri-kysely, jossa kartoitettiin kansalaisten näkemyksiä tieliikenneturvallisuudesta ja ajoneuvojen älykkäistä turvajärjestelmistä.

[7] ACEA on ilmoittanut kirjeessään komissiolle, että se ei ryhdy mihinkään jatkotoimiin, ennen kuin jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet selkeästä sitoutumisestaan.

[8] http://europa.eu.int/information_society/activities/esafety/forum/ecall/index_en.htm

[9] Onnettomuustiedot, jotka ajoneuvoon asennettu laite lähettää hälytyskeskukseen. Yksi näistä tiedoista on ajoneuvon tarkka sijainti.

[10] Euroopan parlamentin valiokunta-aloitteinen mietintö, viite A6-0072/2006, esittelijä Gary Titley, http://www.europarl.europa.eu/registre/seance_pleniere/textes_deposes/rapports/2006/0072/P6_A(2006)0072_FI.doc .

[11] Ryhmä (joka koostuu televiestinnän ja pelastuspalvelun asiantuntijoista) perustettiin viestintäkomitean alaisuuteen käsittelemään 112-hätäpuhelua ja siihen liittyviä tulevaisuuden kysymyksiä.

[12] Hälytyskeskusten (Public Service Answering Points, PSAP) asiantuntijoista koostuva epävirallinen asiantuntijaryhmä, joka keskustelee ja vaihtaa parhaita käytäntöjä 112-puheluihin liittyvistä kysymyksistä. Ryhmän työ kohdistuu erityisesti eCall-järjestelmään.

[13] Selvitystä rahoitetaan tutkimuksen kuudennesta puiteohjelmasta ja sen kesto on 24 kuukautta: www.eimpact.info.

[14] Kuudennesta puiteohjelmasta rahoitettava erityinen tukitoimi, joka tukee eSafety-foorumin työtä. www.esafetysupport.org.

[15] Direktiivin 95/46/EY 29 artiklalla perustettu tietosuojatyöryhmä.

[16] Kuudennesta puiteohjelmasta rahoitetun integroidun hankkeen "Global System for Telematics" alihanke. www.gstproject.org.

[17] Matkapuheluille.

[18] Soittajan sijaintitiedot voidaan lähettää hälytyskeskukseen kahdella tapaa:

Push: Matkapuhelinverkon operaattori lähettää soittajan sijaintitiedot hälytyskeskukseen puhelun yhteydessä.

Pull: Hälytyskeskuksen on pyydettävä soittajan sijaintitiedot matkapuhelinverkon operaattorilta.

eCall-järjestelmän käyttöönotto edellyttää push-mekanismia, jota komissio suositteli 25.7.2003 antamassaan suosituksessa K(2003) 2657 soittajan sijaintitietojen käsittelystä sähköisen viestinnän verkoissa paikantamisella laajennettuja hätäpuhelupalveluja varten.

[19] Push-mekanismi toimintavalmis vain muutamilla alueilla.

[20] Ks. esimerkiksi suomalainen AINO-tutkimus: www.aino.info .

[21] http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_en.htm .

[22] Vehicle Identification Number; ajoneuvon tunnusnumero. Pääsy vaaditaan ajoneuvotyypin selville saamiseksi, mikä on tarpeen pelastuspalvelua varten.

[23] Laite, joka pystyy lähettämään manuaalisesti tai automaattisesti tarkan sijainnin ja muut vähimmäistiedot sisältävän eCall-viestin sovittua yhteyskäytäntöä käyttäen hälytyskeskukseen. Samalla avautuu puheyhteys ajoneuvon ja hälytyskeskuksen välille.

[24] eCall-aloitteen tieto- ja yksityisyydensuojavaikutuksia tarkasteleva asiakirja: http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/docs/wpdocs/2006/wp125_en.pdf.

[25] KOM(2006) 334, 29.6.2006: Komission tiedonanto sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevan EU:n sääntelyjärjestelmän uudelleentarkastelusta.

[26] Tiedotuselin, joka pyrkii lisäämään käyttäjien tietoisuutta ajoneuvojen älykkäistä turvajärjestelmistä. Tiedostuselintä ollaan parhaillaan perustamassa eSafety-foorumin puitteissa.

Top