Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Η ΕΕ και η διεθνής συμφωνία του 2015 για την κλιματική αλλαγή

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2013) 167 final] — Η διεθνής συμφωνία του 2015 για την κλιματική αλλαγή: Η διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για το κλίμα μετά το 2020

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα βασικά ζητήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να απασχολήσουν τις πρόσφατες πολυεθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά θα πρέπει να βάλουν την υφήλιο σε μια πορεία μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2050 κατά τουλάχιστον 60 % κάτω από τα επίπεδα του 2010.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η ΕΕ συμφώνησε τον Οκτώβριο του 2014 ότι η συνεισφορά της θα είναι μια δεσμευτική περικοπή των εγχώριων αερίων του θερμοκηπίου (ΑΘ) κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 για το σύνολο της οικονομίας της.
  • Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η νέα συμφωνία πρέπει να αντικατοπτρίζει πώς άλλαξε ο κόσμος από την εποχή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, τη δεκαετία του 1990, και πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο το 2030 πλησιάζει.
  • Η ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζει τη σημασία των ακόλουθων στοιχείων:
    • Φιλόδοξες εθνικές δεσμεύσεις για την επίτευξη σαφών και δίκαιων στόχων στο πλαίσιο κοινής δέσμης μέτρων. Οι εν λόγω στόχοι θα πρέπει να είναι εφικτοί και να αναθεωρούνται ανάλογα με την εξέλιξη των παγκόσμιων και εθνικών οικονομικών συνθηκών.
    • Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συμβάλλουν εξίσου στην επίτευξη του γενικού στόχου η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 oC.
    • Όλες οι χώρες θα πρέπει να λογοδοτούν η μια στην άλλη αλλά και στην κοινή γνώμη για την τήρηση των στόχων τους.

ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για το κλίμα στο τέλος του 2011 στο Ντέρμπαν. Αυτό έγινε με σκοπό να ενταχθεί το συνονθύλευμα των δεσμευτικών και μη δεσμευτικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί από το πρωτόκολλο του Κιότο του 1992 σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα.
  • Η διεθνής κοινότητα έθεσε στον εαυτό της τον στόχο να εξασφαλιστεί νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Η ΕΕ πίστευε ότι ο στόχος αυτός θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξος και να συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλες τις μεγάλες οικονομίες. Στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα (COP21), 195 χώρες ενέκριναν την πρώτη στην ιστορία οικουμενική, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα. Η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία του Παρισιού.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Η διεθνής συμφωνία του 2015 για την κλιματική αλλαγή: Η διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για το κλίμα μετά το 2020 [COM(2013) 167 final, της 26.3.2013]

τελευταία ενημέρωση 14.11.2016

Top