EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0827

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής των χρονοθυρίδων (slots) στους αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

/* COM/2011/0827 τελικό - 2011/0391 (COD) */

52011PC0827

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής των χρονοθυρίδων (slots) στους αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης /* COM/2011/0827 τελικό - 2011/0391 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 1.1. Πλαίσιο

1. Στους αερολιμένες, στους οποίους η ζήτηση χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης από τις αεροπορικές εταιρείες υπερβαίνει τη χωρητικότητα του αερολιμένα, χρησιμοποιούνται μηχανισμοί κατανομής των χρονοθυρίδων για τον καθορισμό κανόνων προς το σκοπό αυτό. Για μια αεροπορική εταιρεία, η απόκτηση χρονοθυρίδας σε αερολιμένα σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να κάνει χρήση όλων των υποδομών που της είναι αναγκαίες για την εκμετάλλευση πτήσης σε δεδομένη στιγμή (διάδρομοι απογείωσης-προσγείωσης, οδοί κυκλοφορίας, θέσεις στάθμευσης και, για τις επιβατικές πτήσεις, αεροσταθμοί). Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αερολιμένα, η κατανομή των χρονοθυρίδων ενδέχεται να είναι αναγκαία σε ορισμένες ώρες της ημέρας ή κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων αιχμής. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ότι η πρόσβαση στους αερολιμένες που παρουσιάζουν συμφόρηση οργανώνεται σύμφωνα με κανόνες δίκαιους, χωρίς διακρίσεις και διαφανείς για την κατανομή των χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης, ώστε να επιτραπεί η βέλτιστη χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων και η ύπαρξη θεμιτών όρων ανταγωνισμού.

2. Το 1993, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 1993 σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες (εφεξής, «κανονισμός για τις χρονοθυρίδες»), πολλά σημαντικά σημεία του οποίου τροποποίησε το 2004. Η πολιτική αεροπορία είναι μεν από τη φύση της παγκόσμια δραστηριότητα, αλλά υπόκειται ταυτόχρονα σε τοπικές ρυθμίσεις· για το λόγο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανομή χρονοθυρίδων λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την περιοχή του κόσμου. Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τις χρονοθυρίδες βασίζεται στις διεθνείς κατευθύνσεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

3. Οι χαρακτηριστικές αρχές του ισχύοντος καθεστώτος κατανομής των χρονοθυρίδων είναι οι εξής: το κράτος μέλος οφείλει να υποδείξει έναν αερολιμένα ως συντονισμένο αερολιμένα, εφόσον από διεξοδική ανάλυση της χωρητικότητας προκύψει ότι η χωρητικότητα του συγκεκριμένου αερολιμένα είναι σαφώς ανεπαρκής[1]. Στη συνέχεια, το κράτος μέλος υποδεικνύει ένα συντονιστή στον αερολιμένα. Αυτός αναλαμβάνει την κατανομή χρονοθυρίδων και οφείλει να ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, αμερόληπτο, διαφανή και χωρίς διακρίσεις.

4. Οι χρονοθυρίδες κατανέμονται για τη θερινή αεροναυτική περίοδο ή τη χειμερινή αεροναυτική περίοδο. Εάν αερομεταφορέας χρησιμοποιήσει σειρά χρονοθυρίδων[2] επί τουλάχιστον το 80% του χρόνου δεδομένης περιόδου, δικαιούται την ίδια σειρά χρονοθυρίδων για την επόμενη αντίστοιχη περίοδο («ιστορικές χρονοθυρίδες», «ιστορικά δικαιώματα» ή «κανόνας 80-20»). Εάν δεν επιτύχει αυτό το ποσοστό, οι χρονοθυρίδες επιστρέφονται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης για να κατανεμηθούν. Το 50% αυτών των χρονοθυρίδων κατανέμονται πρώτα σε νεοεισερχόμενους αερομεταφορείς[3].

5. Σήμερα υπάρχουν 89 πλήρως συντονισμένοι αερολιμένες στα κράτη όπου εφαρμόζεται ο κανονισμός για τις χρονοθυρίδες (ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος και η Ελβετία). Από αυτούς, 62 συντονίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και 27 συντονίζονται σε εποχική βάση. Σε ορισμένους από αυτούς τους αερολιμένες, όπως το Λονδίνο Heathrow και το Παρίσι Orly, η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ τη χωρητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους· σε άλλους, η χωρητικότητα είναι περιορισμένη σε ορισμένες περιόδους αιχμής. Δέκα οκτώ κράτη μέλη έχουν τουλάχιστον ένα συντονισμένο αερολιμένα και, επομένως. πρέπει να ορίσουν συντονιστή.

1.2. Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

6. Η εφαρμογή του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες βελτίωσε αισθητά την κατανομή χρονοθυρίδων στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες που παρουσιάζουν συμφόρηση, σε ό,τι αφορά την αμεροληψία και τη διαφάνεια της διαδικασίας· έτσι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς αερομεταφορών. Ο κανονισμός για τις χρονοθυρίδες εκδόθηκε σε μια εποχή κατά την οποία στην ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών κυριαρχούσαν ολιγάριθμες εθνικές ιστορικές αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι σήμερα πολύ πιο έντονος. Από το 1992, ο αριθμός ενδοενωσιακών συνδέσεων έχει υπερδιπλασιασθεί και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που αναχωρούν από ευρωπαϊκούς αερολιμένες αυξήθηκε κατά 150%. Το 1992, μόνον σε 93 γραμμές στην Ευρώπη λειτουργούσαν περισσότερες από δύο αεροπορικές εταιρείες. Οι γραμμές αυτές αυξήθηκαν σε 479 το 2010. Διερωτάται κανείς εάν θα είχε σημειωθεί τέτοια πρόοδος χωρίς ένα σύστημα που να εγγυάται την κατανομή των χρονοθυρίδων στους αερολιμένες που παρουσιάζουν συμφόρηση, απαλλαγμένη από κάθε αδικαιολόγητη επιρροή των δημοσίων αρχών, των εθνικών αερομεταφορέων ή των αερολιμένων.

7. Όπως έχουν τονίσει ο Eurocontrol και το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων της Ευρώπης[4], ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ο κορεσμός των αερολιμένων. Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του Eurocontrol που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010[5], ακόμη και εάν ληφθούν υπόψη οι προγραμματιζόμενες σήμερα βελτιώσεις των υποδομών, το 2030 τουλάχιστον το 10% της ζήτησης αερομεταφορών δεν θα ικανοποιείται λόγω έλλειψης χωρητικότητας. Εξάλλου, στη συνημμένη στην παρούσα πρόταση εκτίμηση των επιπτώσεων αποδεικνύεται ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί στους αερολιμένες της Ένωσης με τη μεγαλύτερη συμφόρηση, παρά τα σχέδια ενίσχυσης της χωρητικότητας[6].

8. Με βάση την έλλειψη χωρητικότητας στους κυριότερους αερολιμένες και τις επιπτώσεις στην κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, η επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η κατασκευή νέων διαδρόμων και αερολιμενικών υποδομών. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των υποδομών στο περιβάλλον και ο χωροταξικός σχεδιασμός δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες. Άλλωστε, η σημερινή οικονομική κρίση επιβεβαιώνει ότι είναι σημαντική η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εθνικών προϋπολογισμών. Για την αντιμετώπιση του κορεσμού πρέπει να εξευρεθούν λύσεις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές από την επέκταση των υλικών υποδομών.

9. Είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθεί συμπληρωματική χωρητικότητα με έναν μηχανισμό κατανομής χρονοθυρίδων. Πολύ περισσότερο δε με την κατανομή χρονοθυρίδων δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν οι πολυάριθμες δυσκολίες που επιφέρει η έλλειψη χωρητικότητας: πώς, επί παραδείγματι, να εξασφαλισθούν κατάλληλες αεροπορικές συνδέσεις προς τις περιφέρειες της Ευρώπης από αερολιμένες περιορισμένης χωρητικότητας ή πώς να βελτιωθούν οι συνδέσεις μεταξύ μειζόνων κορεσμένων αερολιμένων και των υπόλοιπων περιοχών του κόσμου. Η περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων κατανομής χρονοθυρίδων δεν θα επιτρέψει ποτέ να αντιμετωπισθούν αυτές οι σημαντικές ανάγκες. Ωστόσο, αυτά τα συστήματα μπορούν να καταστούν αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της περιορισμένης χωρητικότητας.

10. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί ο κανονισμός για τις χρονοθυρίδες, για να προσδιορισθεί σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση ώστε η χωρητικότητα να αντιστοιχεί στη ζήτηση αερομεταφορών σε όλους τους τομείς (πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, περιφερειακές συνδέσεις, μεταφορά φορτίου, κλπ.). Στη Λευκή Βίβλο για τις μεταφορές τον Μάρτιο του 2011 αναγνωρίζεται η σημασία της κατανομής χρονοθυρίδων για τη δημιουργία ενοποιημένης και αποτελεσματικής αγοράς με την προοπτική ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών· η εν λόγω Λευκή Βίβλος εντάσσεται στην εμβληματική πρωτοβουλία «Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους» που δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Έτσι, η Επιτροπή μελέτησε επισταμένα την καθιέρωση αγορακεντρικών μηχανισμών για τη διαχείριση της χρήσης των χρονοθυρίδων: όντως, με την προσφορά στους παράγοντες της αγοράς (αεροπορικές εταιρείες) κινήτρων και πλεονεκτημάτων ικανών να επηρεάσουν ευνοϊκά τη συμπεριφορά τους, η περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν οικονομικά κατά τον καλύτερο τρόπο. Η ορθολογικότερη χρήση της περιορισμένης διαθέσιμης χωρητικότητας θα καταστεί έτσι δυνατή χωρίς επέκταση των υφιστάμενων υλικών υποδομών.

11. Μια τέτοια αγορά αερολιμενικών χρονοθυρίδων (υπό μορφή δευτερογενούς αγοράς) λειτουργεί λοιπόν εδώ και αρκετό καιρό σε αερολιμένες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της το 2008[7]. Έτσι, ανταλλάχθηκαν σε υψηλές τιμές διαθέσιμες χρονοθυρίδες στον αερολιμένα Heathrow: τον Μάρτιο του 2008, κυκλοφόρησε ευρέως η πληροφορία ότι η εταιρεία Continental Airlines κατέβαλε 209 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (143 εκατ. ευρώ με συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας εκείνης) για τέσσερα ζεύγη χρονοθυρίδων στο Heathrow.

12. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι επιδόσεις του συστήματος αερομεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μεταβολές που επήλθαν στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη από το 2009 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» μαρτυρούν ότι είναι καλύτερη η διαχείριση του συστήματος, από ορισμένες απόψεις, σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο. Αυτό διαπιστώνεται με τη δημιουργία λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου και με την ενίσχυση κεντρικών λειτουργιών όπως η διαχείριση του δικτύου. Λόγω της φύσης του δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει ταυτόχρονα συνδέσεις από σημείο σε σημείο και ακτινωτές συνδέσεις, είναι αδύνατον να αποφευχθεί να υπάρξουν επιπτώσεις σε άλλα μέρη του δικτύου από κάποια προβλήματα σε άλλο μέρος του δικτύου (παραδείγματος χάρη, το κλείσιμο σημαντικού κόμβου). Η διαπίστωση αυτή είναι ακόμη πιο προφανής όταν ουσιαστικά μέρη του δικτύου λειτουργούν με τη μέγιστη χωρητικότητά τους ή ελάχιστα κάτω από αυτήν, γεγονός που ελαχιστοποιεί π.χ. τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής πτήσεων που έχουν αλλάξει προορισμό. Έτσι, βελτίωση των επιδόσεων του ευρωπαϊκού συστήματος συνεπάγεται επίσης βελτίωση της ικανότητας αντοχής του στις κρίσεις.

1.3. Στόχοι της πρότασης

13. Γενικός στόχος είναι να εξασφαλισθεί βέλτιστη κατανομή και χρήση των χρονοθυρίδων στους αερολιμένες που παρουσιάζουν συμφόρηση. Οι ειδικοί στόχοι είναι οι εξής:

(1) ενίσχυση των μηχανισμών κατανομής και χρήσης των χρονοθυρίδων και αποτελεσματική εφαρμογή τους· και

(2) προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού και τόνωση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ αερομεταφορέων.

1.4. Ισχύουσες διατάξεις στο πεδίο της πρότασης

14. Η πρόταση έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 95/93 του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 1993, σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες. Καμία άλλη διάταξη δεν πραγματεύεται απευθείας την κατανομή χρονοθυρίδων.

1.5. Συνοχή με τις υπόλοιπες πολιτικές και στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

15. Η πρωτοβουλία είναι μία από τις δράσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Μεταφορών που περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο με τίτλο «Χάρτης πορείας για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών – Για ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών» [COM (2011) 144]. Εντάσσεται επίσης στα μέτρα της «δέσμης για τους αερολιμένες», η οποία χαρακτηρίζεται στο πρόγραμμα εργασίας του 2011 της Επιτροπής [COM (2010) 623] ως στρατηγική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του δυναμικού ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς.

2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ 2.1. Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

16. Μετά από μία πρώτη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη το 2007 και μετά την έκδοση των ανακοινώσεων του 2007 (COM(2007)704) και του 2008 (COM(2008)227) τον Σεπτέμβριο του 2010, η Επιτροπή δρομολόγησε ευρεία δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου με στόχο να αξιολογηθεί η λειτουργία του κανονισμού σήμερα και τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για λεπτομερή κατάλογο των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο αναθεώρησης του κανονισμού. Στις 29 Νοεμβρίου 2010 οργανώθηκε δεύτερη ακρόαση των ενδιαφερομένων με 16 κράτη μέλη και αντιπροσώπους των διαφόρων άμεσα ενδιαφερομένων.

17. Σύνθεση των παρεμβάσεων στη διαβούλευση αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής[8]. Οι αερομεταφορείς είναι, εν γένει, ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες ως έχει σήμερα· συνεπώς, η πλειονότητα αυτής της ομάδας ενδιαφερομένων είναι κατά οιασδήποτε τροποποίησης. Το γεγονός ότι το καθεστώς κατανομής των χρονοθυρίδων ρυθμίζει όντως την πρόσβαση σε ορισμένους από τους πλέον περιζήτητους αερολιμένες στον κόσμο εξηγεί τον λεπτό χαρακτήρα του θέματος, ιδίως για τις αεροπορικές εταιρείες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες επεσήμαναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αερολιμενικής χωρητικότητας, το οποίο δεν λύνεται με τροποποίηση του κανονισμού.

18. Οι αερολιμένες και οι ενώσεις αερολιμένων αντιλαμβάνονται περισσότερο ότι είναι αναγκαίο να γίνει αλλαγή και τείνουν επομένως να θεωρούν σκόπιμες τις λύσεις που προτάθηκαν κατά τη διαβούλευση. Στην ίδια διαπίστωση καταλήγουν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, οι συντονιστές των χρονοθυρίδων. Οι αποκλίσεις απόψεων μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ των υπολοίπων ενδιαφερομένων είναι πολυάριθμες, μολονότι αυτά τα ενδιαφερόμενα μέρη τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες.

2.2. Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

19. Η συνεχής επιτήρηση της λειτουργίας του κανονισμού από την Επιτροπή συνοδεύθηκε από πολλές εξωτερικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής[9]. Η Επιτροπή αποφάσισε ιδίως το 2010 να προβεί σε διεξοδική ανάλυση της κατάστασης την περίοδο 2006‑2010[10]. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, πολλά είναι τα προβλήματα που σήμερα εμποδίζουν την αποτελεσματική χρήση της αερολιμενικής χωρητικότητας στην Ευρώπη.

2.3. Εκτίμηση επιπτώσεων

20. Η εκτίμηση επιπτώσεων παρέχει συνολική εικόνα των διαφόρων λύσεων που προτείνονται. Το περιεχόμενο των τριών δεσμών μέτρων μπορεί να συνοψισθεί ως εξής.

21. Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματικότερη κατανομή και χρήση των χρονοθυρίδων, χωρίς μεταβολή της διοικητικής φύσης του συστήματος. Το ισχύον σύστημα θα βελτιωνόταν από πολλές απόψεις, χωρίς όμως την καθιέρωση κανενός αγορακεντρικού μηχανισμού. Λόγω της περιορισμένης έκτασης αυτής της δέσμης μέτρων, τα οφέλη της εκτιμώνται ότι θα ήταν μάλλον μέτρια: 0,4% η μέση ετήσια αύξηση του αριθμού μεταφερόμενων επιβατών.

22. Η δεύτερη δέσμη περιλαμβάνει τα στοιχεία της πρώτης δέσμης αλλά και προσθήκη πολλών άλλων στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι αγορακεντρικοί μηχανισμοί (προβλέπει ρητά τη δυνατότητα διαμόρφωσης δευτερογενούς αγοράς χρονοθυρίδων στην ΕΕ). Περιέχει επίσης πολλές προτάσεις που ευνοούν τον ανταγωνισμό, όπως η αναθεώρηση του κανόνα για τις νεοεισερχόμενες εταιρείες και ο καθορισμός κάπως αυστηρότερων κριτηρίων για την παραχώρηση προτεραιότητας στην κατανομή χρονοθυρίδων για την επόμενη περίοδο («ιστορικά δικαιώματα»). Για την περίοδο 2012-2025, εκτιμάται ότι αυτή η δέσμη θα επέτρεπε μέση ετήσια αύξηση 1,6% (ήτοι 23,8 εκατ.) του αριθμού μεταφερόμενων επιβατών, καθαρό οικονομικό όφελος 5,3 δισεκατ. ευρώ, καθώς και σημαντική αύξηση της απασχόλησης (μέχρι 62.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης).

23. Αυτή η δέσμη ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον διότι οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν λόγω του αυξημένου αριθμού πτήσεων. Ωστόσο, επειδή οι εκπομπές CO2 που οφείλονται στις αερομεταφορές θα συνυπολογίζονται από το 2012 στο γενικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, αυτή η σειρά μέτρων δεν αναμένεται να επιφέρει αύξηση των συνολικών εκπομπών CO2. Καθώς δε η υπάρχουσα χωρητικότητα θα αξιοποιείται εντατικότερα, θα αποφευχθούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξαιτίας της αύξησης της χωρητικότητας.

24. Η τρίτη δέσμη περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της δεύτερης δέσμης αλλά με πιο ανεπτυγμένο αγορακεντρικό μηχανισμό διότι προβλέπει την αφαίρεση των χρονοθυρίδων που σχετίζονται με «ιστορικά δικαιώματα» ή «ιστορικές χρονοθυρίδες» και τη δημοπράτησή τους. Αυτή η δέσμη θα επέτρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών των αερομεταφορών κατά 1,9 έως 2%, ποσοστό που θα αντιστοιχούσε σε 27,3 έως 28,7 εκατ. επιπλέον επιβάτες ετησίως. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για εντελώς νέο μέτρο, η ενδεχομένως θετική επίπτωσή του πρέπει να σταθμισθεί με τον ενδεχόμενο κίνδυνο για τις αεροπορικές εταιρείες να αυξηθεί αισθητά το κόστος λειτουργίας τους, εξαιτίας της διαταραχής των ωραρίων τους και του μοντέλου ακτινωτής λειτουργίας τους, το οποίο στηρίζεται σε τεράστιο χαρτοφυλάκιο χρονοθυρίδων στους αερολιμένες που παρουσιάζουν συμφόρηση. Κατά συνέπεια, αυτή η δέσμη θα οδηγούσε σε λιγότερα οικονομικά οφέλη, δηλαδή σε 2,8 έως 5 δισεκατ. ευρώ.

25. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των διαφόρων δεσμών μέτρων με βάση τα κριτήρια απόδοσης, αποτελεσματικότητας και συνοχής, συνιστάται να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη δέσμη, διότι τα οφέλη της θα είναι πολύ πιο σημαντικά από το κόστος που θα επιφέρει.

3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 3.1. Σύνοψη των προτεινόμενων μέτρων 3.1.1. Καθιέρωση της δυνατότητας προσφυγής στη δευτερογενή εμπορία χρονοθυρίδων και ενίσχυση του ανταγωνισμού

26. Για να ενθαρρυνθεί περισσότερο η διακίνηση των χρονοθυρίδων, η πρόταση επιτρέπει ρητά την αγοραπωλησία χρονοθυρίδων από τις αεροπορικές εταιρείες. Η βελτιωμένη διακίνηση των χρονοθυρίδων θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ανάλογα με τις ανάγκες προγραμματισμού τους. Ο κανονισμός για τις χρονοθυρίδες επιτρέπει ήδη τις ανταλλαγές χρονοθυρίδων μεταξύ αεροπορικών εταιρειών. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για ανταλλαγή χρονοθυρίδας διαθέσιμης σε μια δεδομένη στιγμή έναντι μιας χρονοθυρίδας «άχρηστης», δηλαδή μιας χρονοθυρίδας πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το απόγευμα, και άρα όχι ιδιαίτερα χρήσιμης. Μετά το πέρας της ανταλλαγής, η «άχρηστη χρονοθυρίδα», η οποία είχε απλώς ανταλλακτική αξία, επιστρέφεται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης. Δυνάμει του ισχύοντος κανονισμού, οι μεταβιβάσεις χρονοθυρίδων επιτρέπονται μόνον σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

27. Ο ισχύων κανόνας για τις νεοεισερχόμενες εταιρείες, ο οποίος δίνει την προτεραιότητα στις αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν λίγες μόνον χρονοθυρίδες σε συντονισμένο αερολιμένα, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, μια ισχυρή ανταγωνίστρια εταιρεία που φθάνει σε συγκεκριμένο αερολιμένα πρέπει να συστήσει βιώσιμο χαρτοφυλάκιο χρονοθυρίδων για να μπορεί να ανταγωνίζεται πραγματικά τον αερομεταφορέα που κατέχει δεσπόζουσα θέση στον αερολιμένα αυτόν (συνήθως, τον «εθνικό» αερομεταφορέα). Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν γρήγορα τον χαρακτηρισμό της νεοεισερχόμενης εταιρείας σε αερολιμένα, ακόμη και εάν διαθέτουν λίγες χρονοθυρίδες. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να διευρυνθεί ο ορισμός της νεοεισερχόμενης εταιρείας για να διευκολυνθεί η προώθηση των σοβαρών ανταγωνιστριών εταιρειών και να μειωθεί ο κατακερματισμός των προγραμμάτων εκμετάλλευσης που δημιουργείται όταν κατανέμονται χρονοθυρίδες σε μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να τις χρησιμοποιούν με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο έναντι των αερομεταφορέων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

3.1.2. Ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία κατανομής χρονοθυρίδων και της ανεξαρτησίας των συντονιστών χρονοθυρίδων

28. Η πρόταση περιέχει αρκετές διατάξεις που διασφαλίζουν ότι η διαδικασία κατανομής χρονοθυρίδων διεξάγεται με επαρκή βαθμό διαφάνειας. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνον για τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τις χρονοθυρίδες, αλλά και για τις δημόσιες αρχές που αναλαμβάνουν ρυθμιστικές λειτουργίες. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο πλαίσιο συστήματος που επιτρέπει τη δευτερογενή εμπορία.

29. Η πρόταση θα επιτρέψει να καθορισθούν αυστηρότερα κριτήρια για την ανεξαρτησία των συντονιστών έναντι οιουδήποτε ενδιαφερομένου. Προωθεί ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συντονιστών για την κατάρτιση, εν πρώτοις, κοινών σχεδίων για την ανάπτυξη, παραδείγματος χάρη, κοινών λογισμικών για την κατανομή των χρονοθυρίδων, δηλαδή την ομαδοποίηση των συντονιστικών δραστηριοτήτων σε αερολιμένες σε διάφορα κράτη μέλη. Συναρτήσει της προόδου που σημειώνεται, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει πιο μακροπρόθεσμα τη δημιουργία μιας θέσης Ευρωπαίου συντονιστή, αρμόδιου για την κατανομή των χρονοθυρίδων στο σύνολο των αερολιμένων της Ένωσης.

3.1.3. Ένταξη του καθεστώτος κατανομής των χρονοθυρίδων στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός)

30. Αντικείμενο της πρότασης είναι να καταβληθεί ιδίως προσπάθεια για την ενίσχυση της διαχείρισης του δικτύου αερομεταφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή του αρμοδίου του ευρωπαϊκού δικτύου στη διαδικασία κατανομής χρονοθυρίδων. Έτσι, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή ανάλυσης της χωρητικότητας ενός αερολιμένα, σε περίπτωση που ο αρμόδιος του δικτύου το κρίνει αναγκαίο για να εξασφαλισθεί συνοχή με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης του αερολιμένα (το οποίο ήδη προβλέπεται στον κανονισμό για τη δημιουργία της θέσης του αρμοδίου δικτύου). Η ανάλυση της χωρητικότητας πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα που εγκρίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε, η Επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει σε συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος σχετικά με την αξιολόγηση της χωρητικότητας, εφόσον ο διαχειριστής του δικτύου κρίνει ότι δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανάγκες λειτουργίας του ευρωπαϊκού δικτύου. Οι εν λόγω συστάσεις σκοπό θα έχουν να είναι σε θέση το κράτος μέλος να συνυπολογίζει την εξέλιξη του ευρωπαϊκού δικτύου και να εξηγεί καλύτερα τις επιπτώσεις της αξιολόγησης της αερολιμενικής χωρητικότητας σε όλο το δίκτυο, όσον αφορά παραδείγματος χάρη τις καθυστερήσεις.

31. Η πρόταση εισάγει επίσης νέα κατηγορία αερολιμένα: τον «εντασσόμενο στο δίκτυο αερολιμένα». Οι αερολιμένες αυτού του τύπου δεν είναι συντονισμένοι, αλλά θεωρούνται σημαντικοί διότι θα μπορούσαν να προσφέρουν λύση σε περίπτωση διαταραχής του δικτύου. Έτσι, η πρόταση προβλέπει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες αυτών των αερολιμένων θα συλλέγονται από τους συντονιστές.

3.1.4. Τροποποίηση του «κανόνα του 80-20» και του ορισμού της σειράς χρονοθυρίδων και προσφυγή στο σύστημα των αερολιμενικών τελών προκειμένου να αποθαρρυνθεί η καθυστερημένη επιστροφή χρονοθυρίδων στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης

32. Για να είναι δυνατή η βέλτιστη αξιοποίηση της υπάρχουσας χωρητικότητας, η πρόταση επιφέρει κάποιες αλλαγές στα κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χρήση των αερολιμενικών χρονοθυρίδων βάση του «ιστορικού δικαιώματος». Για να χορηγηθεί σε μια αεροπορική εταιρεία προτεραιότητα στην κατανομή χρονοθυρίδας στην επόμενη αντίστοιχη αεροναυτική περίοδο, πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον το 85% της σειράς χρονοθυρίδων που της είχε κατανεμηθεί (αντί του 80% σήμερα).

33. Επιπλέον, το ελάχιστο μήκος μιας σειράς (δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων εβδομαδιαίων χρονοθυρίδων για να χορηγηθεί προτεραιότητα στην κατανομή για την επόμενη αντίστοιχη αεροναυτική περίοδο) είναι πλέον 15 αντί 5 για την θερινή αεροναυτική περίοδο και 10 για τη χειμερινή αεροναυτική περίοδο. Με την επιμήκυνση της σειράς χρονοθυρίδων θα μειωθεί ο κατακερματισμός της δομής των χρονοθυρίδων σε έναν αερολιμένα, καθώς οι βραχείες σειρές που ευνοούν τα ιστορικά δικαιώματα μπορούν να εμποδίσουν την εκμετάλλευση επιμηκέστερων σειρών από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Εξαιρέσεις προβλέπονται για ορισμένους τύπους κυκλοφορίας (ναυλωμένες πτήσεις) ώστε να συνυπολογίζονται τα χαρακτηριστικά των περιφερειακών αερολιμένων.

34. Για να εξασφαλισθεί ότι οι χρονοθυρίδες που κρατούνται πριν την έναρξη αεροναυτικής περιόδου θα χρησιμοποιηθούν όντως σύμφωνα με το πρόγραμμα μιας αεροπορικής εταιρείας, βάσει της πρότασης θα επιτρέπεται στους αερολιμένες να χρησιμοποιούν το σύστημα των αερολιμενικών τελών, προκειμένου να μην επιστρέφουν καθυστερημένα οι αερομεταφορείς τις χρονοθυρίδες στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης. Η κράτηση αερολιμενικής χωρητικότητας χωρίς να χρησιμοποιείται δημιουργεί κόστος, το οποίο σήμερα βαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις. Η πρόταση ενθαρρύνει τον φορέα διαχείρισης του αερολιμένα να καθιερώσει σύστημα τελών, με το οποίο θα αποθαρρύνονται συμπεριφορές που οδηγούν σε λιγότερο αποτελεσματική χρήση της αερολιμενικής χωρητικότητας.

3.2. Διατάξεις που παραμένουν αμετάβλητες

35. Οι διατάξεις που ακολουθούν περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό χωρίς μείζονες τροποποιήσεις: άρθρο 2 στοιχεία α), β) περίπτωση i), ε), ζ), ια),ιβ), ιγ) και ιδ)· άρθρο 3 παράγραφοι 1, 2, 4 και 6· άρθρο 4 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και παράγραφος 5· άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχεία α) και δ) και παράγραφοι 4, 5 και 6· άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχεία α), β) και γ)· άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α) περιπτώσεις i) ii), iii) και v) και στοιχείο γ)· άρθρο 9 παράγραφοι 3, 6, 7 και 9· άρθρο 10 παράγραφος 1, παράγραφος 5 στοιχείο α) περιπτώσεις i) και iii) και στοιχεία γ) και δ), και παράγραφος 6· άρθρο 12· άρθρο 13 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχεία β) και γ), παράγραφος 3 πρώτο και δεύτερο εδάφιο· άρθρο 16 παράγραφοι 1 και 5· άρθρο 19· άρθρο 21 παράγραφος 2· και άρθρο 21 παράγραφος 2.

3.3. Νομική βάση

Άρθρο 91 της ΣΛΕΕ.

3.4. Αρχή της επικουρικότητας

36. Η αρχή της επικουρικότητας εφαρμόζεται εφόσον η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Οι στόχοι της παρούσας πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε επαρκή βαθμό από τα κράτη μέλη για τους λόγους που αναλύονται στη συνέχεια. Η εναρμόνιση των όρων πρόσβασης στους κορεσμένους αερολιμένες της ΕΕ παραμένει αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας εμποδίων στην αγορά από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων εθνικών πρακτικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα προβλήματα που συνδέονται με τους κορεσμένους αερολιμένες απαιτείται λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

37. Ο στόχος που συνίσταται στην εξασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αερομεταφορών με μείωση των εμποδίων που αντιμετωπίζονται στις ενδοενωσιακές συναλλαγές λόγω των διαφορετικών εθνικών προτύπων ή εθνικών πρακτικών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και δεδομένου της έκτασης και των αποτελεσμάτων του προβλήματος, επιβάλλεται παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ.

38. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την κατανομή των χρονοθυρίδων είναι ουσιαστικό συμπλήρωμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην οποία στηρίζεται η εσωτερική αγορά αερομεταφορών. Όντως, ένα δίκαιο, διαφανές και χωρίς διακρίσεις καθεστώς κατανομής της χωρητικότητας στους αερολιμένες όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά είναι καθοριστικό για να λάβει σάρκα και οστά η ελευθερία παροχής αεροναυτιλιακών υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εντός της ΕΕ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

39. Η πρόταση είναι συνεπώς σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

3.5. Αρχή της αναλογικότητας

40. Οι πρόσθετοι περιορισμοί για τους οικονομικούς παράγοντες, τους συντονιστές χρονοθυρίδων και τις εθνικές αρχές δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία για να εξασφαλισθεί διαδικασία κατανομής των χρονοθυρίδων χωρίς διακρίσεις και βέλτιστη κατανομή της περιορισμένης χωρητικότητας στους πλέον κορεσμένους αερολιμένες της Ευρώπης.

3.6. Επιλογή νομικών μέσων

41. Προτεινόμενη πράξη: κανονισμός.

42. Το νομικό μέσο πρέπει να είναι γενικής εφαρμογής. Περιέχει διάφορες άμεσες υποχρεώσεις για τους συντονιστές αερολιμένων, τους αερομεταφορείς, καθώς και για τους φορείς διαχείρισης των αερολιμένων και του εναερίου χώρου στην Ευρώπη, και για την Επιτροπή. Το πλέον κατάλληλο μέσο είναι επομένως ένας κανονισμός, διότι οι υπόλοιπες λύσεις δεν θα επέτρεπαν να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

43. Η πρόταση δεν έχει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 5.1. Απλούστευση

44. Η πρόταση απλουστεύει τη νομοθεσία εφόσον αναδιατυπώνει τον κανονισμό για τις χρονοθυρίδες, ώστε να ενσωματωθούν σε μία μόνον νομοθετική πράξη οι τροποποιημένες εκδόσεις του κανονισμού αυτού και οι τροποποιήσεις του που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση.

5.2. Κατάργηση ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων

45. Η έγκριση της πρότασης θα επιφέρει την κατάργηση του ισχύοντος κανονισμού για τις χρονοθυρίδες.

5.3. Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

46. Η προτεινόμενη πράξη αφορά θέμα που ενδιαφέρει τον ΕΟΧ και πρέπει κατά συνέπεια να επεκταθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.       

2011/0391 (COD)[DQC1]

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

2011/0391 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής των χρονοθυρίδων (slots) στους αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Αναδιατύπωση)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας Ö για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Õ , και ιδίως το άρθρο Ö 100 παράγραφος 2 Õ,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[11],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[12],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

ò νέο

(1) Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 1993, σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες[13], έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς[14]. Επ’ ευκαιρία νέων τροποποιήσεων, είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωση του εν λόγω κανονισμού.

(2) Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 έχει συντελέσει αποφασιστικά στην υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς αερομεταφορών και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και τρίτων χωρών, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στους κορεσμένους αερολιμένες της Ένωσης σύμφωνα με αντικειμενικούς, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις κανόνες.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 1 (Προσαρμοσμένο)

(3) Ö Ωστόσο, Õ Σημειώνεται Ö υφίσταται Õ αυξανόμενη ανισορροπία ανάμεσα στην επέκταση του συστήματος αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη και την έλλειψη επαρκούς υποδομής στους Ö χωρητικότητα ορισμένων αερολιμένων Õ για την ικανοποίηση αυτής της αυξανόμενης ζήτησης. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των υπό συμφόρηση αερολιμένων στην Κοινότητα Ö Ένωση Õ.

ò νέο

(4) Το σύστημα κατανομής διαθέσιμων χρονοθυρίδων που καθιερώθηκε το 1993 δεν εξασφαλίζει βέλτιστη κατανομή και χρήση των χρονοθυρίδων και, επομένως, της αερολιμενικής χωρητικότητας. Με δεδομένη την αυξανόμενη συμφόρηση στους αερολιμένες και την περιορισμένη ανάπτυξη νέων μεγάλων αερολιμενικών υποδομών, οι χρονοθυρίδες συνιστούν σπανίζοντα πόρο. Η πρόσβαση στους πόρους αυτούς είναι καίριας σημασίας για την παροχή υπηρεσιών αερομεταφορών και για τη διατήρηση πραγματικού ανταγωνισμού. Προς το σκοπό αυτό, η κατανομή και η χρήση των χρονοθυρίδων είναι δυνατόν να καταστεί πιο αποτελεσματική με την καθιέρωση αγορακεντρικών μηχανισμών, την εγγύηση ότι οι μη χρησιμοποιημένες χρονοθυρίδες θα τίθενται στη διάθεση των ενδιαφερόμενων αερομεταφορέων το συντομότερο δυνατόν και με διαφανή τρόπο και με την ενίσχυση των βασικών αρχών του συστήματος, τόσο για την κατανομή και τη διαχείριση όσο και για τη χρήση των χρονοθυρίδων. Ταυτόχρονα, μολονότι οι ιστορικές χρονοθυρίδες δεν ανταποκρίνονται στην αναγκαιότητα σταθερότητας των ωραρίων των αεροπορικών εταιρειών, κατά τη μελλοντική αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο βαθμιαίας καθιέρωσης άλλων αγορακεντρικών μηχανισμών, όπως η αφαίρεση των ιστορικών χρονοθυρίδων και η δημοπράτησή τους.

(5) Είναι αναγκαίο επομένως να τροποποιηθεί το σύστημα κατανομής των χρονοθυρίδων στους αερολιμένες της Ένωσης.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 2 (Προσαρμοσμένο)

(6) Η κατανομή των χρονοθυρίδων στους υπό συμφόρηση Ö κορεσμένους Õ αερολιμένες θα πρέπει να Ö εξακολουθήσει να Õ βασίζεται σε αντικειμενικούς και διαφανείς κανόνες, με τους οποίους δεν εισάγονται διακρίσεις.

ò νέο

(7) Το ισχύον σύστημα κατανομής χρονοθυρίδων πρέπει να προσαρμοσθεί στη διαμόρφωση των μηχανισμών της αγοράς που χρησιμοποιούνται σε ορισμένους αερολιμένες για τη μεταβίβαση ή την ανταλλαγή χρονοθυρίδων. Στην ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 95/93 αναφορικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες[15], η Επιτροπή δεσμεύθηκε, εάν κριθεί αναγκαίο για λόγους που άπτονται του ανταγωνισμού ή άλλους, να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία και να υποβάλει σχετικές προτάσεις.

(8) Η πείρα έχει δείξει ότι η δευτερογενής εμπορία χρονοθυρίδων, δηλαδή η ανταλλαγή χρονοθυρίδων με χρηματική αποζημίωση ή με άλλο τρόπο, δεν διέπεται από ομοιόμορφο και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να περιέχει εγγυήσεις διαφάνειας και διαφύλαξης του ανταγωνισμού. Είναι επομένως αναγκαία η πλαισίωση της δευτερογενούς εμπορίας των χρονοθυρίδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 6

ð νέο

(9) Η διαφάνεια πληροφόρησης αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο για την εξασφάλιση αντικειμενικών διαδικασιών κατανομής των χρονοθυρίδων. ð Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διαφάνεια και να ληφθεί υπόψη η τεχνολογική πρόοδος. ï

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 10 (Προσαρμοσμένο)

ð νέο

(10) Θα πρέπει Ö Πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις Õ να προβλεφθεί Ö οι οποίες να επιτρέπεται η είσοδος Õ ότι επιτρέπεται πρόσβαση νέων αερομεταφορέων στην κοινοτική αγορά Ö της Ένωσης Õ. ð Η πείρα δείχνει ότι με τον ισχύοντα ορισμό του νεοεισερχόμενου αερομεταφορέα δεν επιτεύχθηκε πλήρης προώθηση του ανταγωνισμού και ότι ο ορισμός πρέπει επομένως να τροποποιηθεί. Είναι αναγκαίο άλλωστε να καταπολεμηθεί η κατάχρηση, με περιορισμό της δυνατότητας των αερομεταφορέων να αποκτούν την ιδιότητα του νεοεισερχόμενου εάν τη συγκεκριμένη ημέρα, μαζί με τη μητρική εταιρεία, τις θυγατρικές του ή τις θυγατρικές της μητρικής εταιρείας, κατέχει άνω του 10% του συνολικού αριθμού χρονοθυρίδων σε δεδομένο αερολιμένα. Επίσης, ένας αερομεταφορέας δεν πρέπει να θεωρείται νεοεισερχόμενος εάν έχει μεταφέρει χρονοθυρίδες που του έχουν κατανεμηθεί ως νεοεισερχόμενου, ώστε να μπορεί να επικαλεσθεί και πάλι αυτή την ιδιότητα. ï

ò νέο

(11) Κρίνεται σκόπιμο να αφαιρείται η προτεραιότητα που έχει δοθεί σε αερομεταφορέα ο οποίος ζητεί σειρά χρονοθυρίδων σε αερολιμένα για τακτική επιβατική γραμμή χωρίς ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ του αερολιμένα αυτού και περιφερειακού αερολιμένα, εφόσον η περίπτωση αυτή καλύπτεται ήδη από την προτεραιότητα που παρέχεται σε αερομεταφορέα ο οποίος ζητεί σειρά χρονοθυρίδων σε αερολιμένα για τακτική επιβατική γραμμή χωρίς ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ δύο αερολιμένων της Ένωσης.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 12 (Προσαρμοσμένο)

(12) Είναι Ö Αρμόζει Õ επίσης αναγκαίο να αποφεύγονται καταστάσεις κατά τις οποίες, εξαιτίας της έλλειψης Ö ελλείψει Õ χρονοθυρίδων, κατανέμονται άνισα τα ωφελήματα Ö οφέλη Õ που προκύπτουν από την απελευθέρωση της αγοράς και στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.

ò νέο

(13) Η πρόοδος που σημειώνεται στην εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού έχει σημαντική επίπτωση στη διαδικασία κατανομής των χρονοθυρίδων. Η εφαρμογή μηχανισμών επιδόσεων, σύμφωνα με τους οποίους οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας και οι χρήστες του εναερίου χώρου υπόκεινται σε κανόνες εποπτείας και βελτίωσης των επιδόσεων, και η λειτουργία διαχείρισης του δικτύου, στηριζόμενη στη συγκρότηση ευρωπαϊκού δικτύου διαδρομών και σε κεντρική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, επιβάλλουν επικαιροποίηση των κανόνων κατανομής των χρονοθυρίδων. Είναι επομένως αναγκαίο να διαμορφωθεί κατάλληλο πλαίσιο που θα καθιστά δυνατή τη συμμετοχή του διαχειριστή δικτύου, του οργάνου αξιολόγησης των επιδόσεων και των εθνικών εποπτικών αρχών στη διαδικασία καθορισμού της αερολιμενικής χωρητικότητας και των παραμέτρων συντονισμού. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία αερολιμένων για όσους εξ αυτών παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το δίκτυο αυτό, προκειμένου το δίκτυο να μπορεί να αντιδρά καλύτερα σε καταστάσεις κρίσης.

(14) Πρέπει να εξασφαλισθεί καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ σχεδίων πτήσης και χρονοθυρίδων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση της αερολιμενικής χωρητικότητας και τη βελτίωση της χρονικής ακρίβειας των πτήσεων.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 5 (Προσαρμοσμένο)

ð νέο

(15) Το κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για το συντονισμένο αερολιμένα Ö με ευκολίες προγραμματισμού Õ οφείλει να μεριμνά για το διορισμό ενός Ö υπευθύνου προγραμματισμού ή ενός Õ συντονιστή του οποίου η αντικειμενικότητα να είναι αδιαμφισβήτητη. ðΠρος το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των συντονιστών. Είναι επομένως σκόπιμο να προβλεφθεί η ανεξαρτησία του από άποψη νομική, οργανωτική, λήψης αποφάσεων και δημοσιονομική έναντι κάθε ενδιαφερομένου, του κράτους μέλους και των εξαρτώμενων από το κράτος αυτό οργάνων. Για να μην θίγεται η δραστηριότητα του συντονιστή από την έλλειψη ανθρωπίνων, τεχνικών ή οικονομικών πόρων ή εμπειρογνωμοσύνης, το κράτος μέλος οφείλει να μεριμνά ώστε ο συντονιστής να διαθέτει τους πόρους που του επιτρέπουν να διεκπεραιώνει τις δραστηριότητές του. ï

ò νέο

(16) Είναι σκόπιμο να καθιερωθούν συμπληρωματικές υποχρεώσεις για τους αερομεταφορείς όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών στον συντονιστή. Πρέπει να προβλεφθούν πρόσθετες κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης ή διαβίβασης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών. Για τους ενταγμένους στο δίκτυο αερολιμένες, οι αερομεταφορείς πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν τις προθέσεις τους όσον αφορά τις πτήσεις ή άλλες συναφείς πληροφορίες που ζητεί ο υπεύθυνος προγραμματισμού ή ο συντονιστής.

(17) Η Ένωση κρίνεται σκόπιμο να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ συντονιστών και υπευθύνων προγραμματισμού των χρονοθυρίδων, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν τις ορθές πρακτικές τους, με σκοπό, την κατάλληλη στιγμή, να δημιουργηθεί η θέση Ευρωπαίου συντονιστή.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 4 (Προσαρμοσμένο)

(18) Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση των δρομολογίων, ένα κράτος μέλος πρέπει να μπορεί να χαρακτηρίζει έναν αΑερολιμένας Ö είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί Õ συντονισμένος, εφόσον τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων Ö και οι όροι του παρόντος κανονισμού Õ.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 3 (Προσαρμοσμένο)

ð νέο

(19) Η απαίτηση αντικειμενικών αποφάσεων εξασφαλίζεται καλύτερα όταν ηΗ απόφαση για το συντονισμό ενός αερολιμένα Ö πρέπει να Õ λαμβάνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων από το κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για τον αερολιμένα αυτό. ð Με δεδομένη την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού και στη λειτουργία του διαχειριστή δικτύου, είναι χρήσιμο να ευθυγραμμισθούν οι μέθοδοι αξιολόγησης της αερολιμενικής χωρητικότητας, για να εξασφαλισθεί καλύτερη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. ï

ò νέο

(20) Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί διαδικασία με την οποία κράτος μέλος να αποφασίζει να μεταβάλει τον χαρακτηρισμό συντονισμένου αερολιμένα ή αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού σε αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ή σε αερολιμένα χωρίς ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, αντίστοιχα.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 7

Οι αρχές που διέπουν το υφιστάμενο σύστημα κατανομής των χρονοθυρίδων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση του παρόντος κανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί τις εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα των μεταφορών στην Κοινότητα.

ò νέο

(21) Η διάρκεια ισχύος μιας σειράς χρονοθυρίδων πρέπει να περιορίζεται στην περίοδο προγραμματισμού για την οποία χορηγείται. Την προτεραιότητα στην κατανομή σειράς χρονοθυρίδων, ακόμη και των ιστορικών, χορηγεί ή επιβεβαιώνει ο συντονιστής.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 8

ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2408/92 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1992 για την πρόσβαση των κοινοτικών αερομεταφορών σε δρομολόγια ενδοκοινοτικών αεροπορικών γραμμών[16], η πολιτική της Κοινότητας σκοπεί στην διευκόλυνση του ανταγωνισμού και στην ενθάρρυνση της πρόσβασης στην αγορά. για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται να υποστηριχθούν έντονα οι αερομεταφορείς που προτίθενται να εκτελούν δρομολόγια σε ενδοκοινοτικές διαδρομές.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 9

Το υφιστάμενο σύστημα προβλέπει «ιστορικά δικαιώματα».

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 11 (Προσαρμοσμένο)

ð νέο

(22) Είναι αναγκαίοάγκη να Ö διατηρηθούν Õ υπάρξει ειδική πρόβλεψη, σε περιορισμένες Ö συγκεκριμένες Õ περιπτώσεις, Ö ειδικές διατάξεις Õ για τη διατήρηση επαρκών δρομολογίων εσωτερικού Ö που εξυπηρετούν Õ στις περιφέρειες του συγκεκριμένου κράτους μέλους Ö ή κρατών μελών Õ ð όταν έχει επιβληθεί υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας ï .

ò νέο

(23) Όταν είναι δυνατόν να συνεκτιμώνται οι περιβαλλοντικές πτυχές στις παραμέτρους συντονισμού και η εξυπηρέτηση των περιφερειών εξασφαλίζεται πλήρως με υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, εκ πείρας δεν έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα τοπικών κανόνων. Εξάλλου, δεν αποκλείεται οι κανόνες αυτοί να οδηγούν σε διακρίσεις στην κατανομή των χρονοθυρίδων. Συνεπώς, αρμόζει να περιορισθεί η δυνατότητα προσφυγής σε τοπικούς κανόνες. Όλοι οι τεχνικοί, επιχειρησιακοί, επιδόσεων και περιβαλλοντικοί περιορισμοί που πρέπει να εφαρμόζουν οι συντονιστές ή οι υπεύθυνοι προγραμματισμού πρέπει να καθορίζονται στις παραμέτρους συντονισμού. Η προσφυγή στους τοπικούς κανόνες θα περιορισθεί συνεπώς στην εποπτεία της χρήσης των χρονοθυρίδων και στη δυνατότητα περιστολής της μήκους των χρονοθυρίδων στις περιπτώσεις που προβλέπει ο παρών κανονισμός. Για να προωθηθεί η καλύτερη αξιοποίηση της αερολιμενικής χωρητικότητας, κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν δύο βασικές αρχές στην κατανομή χρονοθυρίδων, οι οποίες είναι ο καθορισμός της σειράς χρονοθυρίδων και ο υπολογισμός των ιστορικών χρονοθυρίδων. Παράλληλα, η ευελιξία που παρέχεται στους αερομεταφορείς πρέπει να πλαισιωθεί καλύτερα ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού στα διάφορα κράτη μέλη. Αρμόζει επομένως να ενθαρρυνθεί η καλύτερη αξιοποίηση της αερολιμενικής χωρητικότητας.

(24) Για να μπορούν οι αερομεταφορείς να προσαρμόζονται σε καταστάσεις επιτακτικής ανάγκης, όπως αισθητή πτώση της κίνησης ή οικονομική κρίση που θίγει σοβαρά τη δραστηριότητα των αερομεταφορέων, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλο μέρος της περιόδου προγραμματισμού, πρέπει η Επιτροπή να είναι σε θέση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται στους συντονισμένους αερολιμένες. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέπουν στους αερομεταφορείς να διατηρούν την προτεραιότητα στην κατανομή των ιδίων σειρών για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, ακόμη και εάν δεν επιτυγχάνεται το ποσοστό του 85%.

(25) Ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής πρέπει να ενισχυθεί διπλά. Αφενός, ο διαχειριστής του δικτύου, το όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων και η εθνική εποπτική αρχή πρέπει να καλούνται να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Αφετέρου, στο πλαίσιο των αποστολών της, η συντονιστική επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλλει προτάσεις ή να παρέχει συμβουλές στον συντονιστή ή/και στο κράτος μέλος για κάθε θέμα σχετικό με τη χωρητικότητα αερολιμένα, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. Η επιτροπή πρέπει επίσης να είναι σε θέση να γνωμοδοτεί στο όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων και στην εθνική εποπτική αρχή σχετικά με τη σύνδεση των παραμέτρων συντονισμού με τους κύριους δείκτες επιδόσεων που προτείνονται στους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

(26) Η πείρα δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρονοθυρίδων επιστρέφονται καθυστερημένα στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης για να είναι δυνατόν να ανακατανεμηθούν αποτελεσματικά. Είναι επομένως σκόπιμο να ενθαρρυνθεί ο οργανισμός διαχείρισης αερολιμένα να χρησιμοποιεί το σύστημα αερολιμενικών τελών για να αποθαρρύνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Με την προσφυγή στον εν λόγω μηχανισμό ο φορέας διαχείρισης του αερολιμένα δεν πρέπει, ωστόσο, να αποθαρρύνει την πρόσβαση στην αγορά ή την προσφορά δρομολογίων από τους αερομεταφορείς.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 13

Είναι ευκταίο να γίνεται η καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των υφιστάμενων χρονοθυρίδων προκειμένου να επιτυγχάνονται οι προαναφερόμενοι στόχοι.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 14 (Προσαρμοσμένο)

(27) Είναι ευκταίο οι τρίτες χώρες να επιφυλάσσουν στους κοινοτικούς Ö ενωσιακούς Õ αερομεταφορείς ισοδύναμη μεταχείριση.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 15 (Προσαρμοσμένο)

ð νέο

(28) Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού δεν Ö πρέπει να Õ θίγει τους κανόνες ανταγωνισμού της Συνθήκης και, ιδίως τα άρθρα Ö 101, Õ και Ö 102 Õ ð και 106 ï αυτής.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 16 (Προσαρμοσμένο)

(29) ότι ρυθμίσεις για μεγαλύτερη συνεργασία σχετικά με τη χρήση του αερολιμένα του Γιβραλτάρ συμφωνήθηκαν στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου 1987 από το Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο σε κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των εν λόγω δύο κρατών μελών. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Ö Η υπουργική δήλωση για τον αερολιμένα του Γιβραλτάρ, η οποία συμφωνήθηκε στην Κόρδοβα στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, κατά την πρώτη υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Διαλόγου για το Γιβραλτάρ, θα αντικαταστήσει την κοινή δήλωση σχετικά με τον αερολιμένα, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου 1987, και η πλήρης συμμόρφωση προς αυτήν θα θεωρείται ότι συνιστά συμμόρφωση προς τη δήλωση του 1987. Õ

ò νέο

(30) Πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να εκδίδει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διευκρινισθούν οι μέθοδοι εκπόνησης μελέτης της χωρητικότητας και της ζήτησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξαγάγει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, ακόμη και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

(31) Η Επιτροπή, όταν ετοιμάζει και συντάσσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, πρέπει να μεριμνά για την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

(32) Προκειμένου να εξασφαλισθούν ομοιόμορφες συνθήκες εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, κρίνεται σκόπιμο να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[17].

(33) Η διαδικασία εξέτασης πρέπει να ακολουθείται για την έκδοση εκτελεστικών πράξεων που αφορούν τη δημιουργία θέσης Ευρωπαίου συντονιστή, το υπόδειγμα της ετήσιας έκθεσης για τη δραστηριότητα του συντονιστή και του υπεύθυνου προγραμματισμού και την απόφαση λήψης διορθωτικών μέτρων από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη σε σχέση με τη διακριτική μεταχείριση τρίτης χώρας έναντι των ενωσιακών αερομεταφορέων.

(34) Η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει άμεσα εφαρμόσιμες εκτελεστικές πράξεις, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, εφόσον, σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις συνδεόμενες με την αναγκαιότητα συνέχισης της εξασφάλισης ιστορικών χρονοθυρίδων, αυτό απαιτείται για λόγους επιτακτικής ανάγκης.

ê 95/93 αιτιολογική σκέψη 17

(35) Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να επανεξετασθεί ύστερα από μια καθορισμένη περίοδο ισχύος του προκειμένου να εκτιμηθεί η εφαρμογή του.

ò νέο

(36) Επειδή οι στόχοι της δράσης - ήτοι η πιο ομοιογενής εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τις χρονοθυρίδες - δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και λόγω της σημασίας που έχει η διασυνοριακή διάσταση των αερομεταφορών, είναι δυνατόν να επιτευχθούν καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Ö Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί Õ

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 1 (προσαρμοσμένο)

1. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στους κοινοτικούς αερολιμένες Ö της Ευρωπαϊκής Ένωσης Õ.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

2. Εξυπακούεται ότι ο Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στον αερολιμένα του Γιβραλτάρ με την επιφύλαξη των αντίστοιχων νομικών θέσεων του Βασιλείου της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου Ö της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας Õ όσον αφορά τη διαφορά περί κυριαρχίας επί του εδάφους στο οποίο ευρίσκεται ο αερολιμένας.

3. Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού στον αερολιμένα του Γιβραλτάρ αναστέλλεται μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που περιέχονται στην κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της 2ας Δεκεμβρίου 1987. Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ενημερώσουν το Συμβούλιο σχετικά με την ημερομηνία για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού νοούνται ως:

ê 793/2004 άρθρ. 1 παρ. 2 στοιχείο α)

α1)         «χρονοθυρίδα (slot)»: η άδεια συντονιστή, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, να χρησιμοποιηθεί όλη η αερολιμενική υποδομή συντονισμένου αερολιμένα που είναι αναγκαία για την εκτέλεση αεροπορικού δρομολογίου σε συντονισμένο αερολιμένα σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για την προσγείωση και την απογείωση, σύμφωνα με κατανομή συντονιστή βάσει του παρόντος κανονισμού·

β2)         «νεοεισερχόμενος αερομεταφορέας»:

iα)     αερομεταφορέας ο οποίος ζητεί χρονοθυρίδα από σειρά χρονοθυρίδων σε αερολιμένα για οποιαδήποτε ημέρα, γνωρίζοντας ότι, εάν γίνει δεκτό το αίτημά του, θα διαθέτει συνολικά λιγότερες από πέντε χρονοθυρίδες σε αυτόν τον αερολιμένα για τη συγκεκριμένη ημέρα· ή

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 1 στοιχ. α) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

iiβ)     αερομεταφορέας ο οποίος ζητεί σειρά χρονοθυρίδων για τακτικό απευθείας επιβατικό δρομολόγιο μεταξύ δύο κοινοτικών αερολιμένων Ö της Ευρωπαϊκής Ένωσης Õ όταν δύο κατ’ ανώτατο όριο άλλοι αερομεταφορείς εκτελούν το ίδιο τακτικό απευθείας δρομολόγιο μεταξύ αυτών των αερολιμένων ή των συστημάτων αερολιμένων την ίδια ημέρα, γνωρίζοντας ότι, εάν το αίτημά του γίνει δεκτό, θα διαθέτει λιγότερους από πέντε χρόνους χρήσης στον αερολιμένα αυτό τη δεδομένη ημέρα για το συγκεκριμένο απευθείας δρομολόγιο· ή

iii)      ο αερομεταφορέας ο οποίος ζητεί σειρά χρονοθυρίδων σε έναν αερολιμένα για προγραμματισμένο απευθείας επιβατικό δρομολόγιο μεταξύ του αερολιμένα αυτού και ενός περιφερειακού αερολιμένα, όταν κανείς άλλος αερομεταφορέας δεν εκτελεί προγραμματισμένο απευθείας επιβατικό δρομολόγιο μεταξύ των ίδιων αερολιμένων ή των συστημάτων αερολιμένων τη συγκεκριμένη ημέρα, και εφόσον παρά ταύτα θα διέθετε, εάν το αίτημά του γινόταν δεκτό, λιγότερες από πέντε χρονοθυρίδες στον αερολιμένα αυτό τη δεδομένη ημέρα για το συγκεκριμένο απευθείας δρομολόγιο.

              Αερομεταφορέας ο οποίος που ð , από κοινού με τη μητρική εταιρεία, τις θυγατρικές του ή τις θυγατρικές της μητρικής εταιρείας,ï κατέχει άνω του ð 10 ï 5% του συνολικού αριθμού διαθέσιμων χρονοθυρίδων χρόνων χρήσης διαθέσιμων τη συγκεκριμένη ημέρα σε συγκεκριμένο αερολιμένα ή άνω του 4% του συνολικού αριθμού διαθέσιμων χρόνων χρήσης τη συγκεκριμένη ημέρα σε σύστημα αερολιμένων στο οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος αερολιμένας δεν θεωρείται νεοεισερχόμενος στον εν λόγω αερολιμένα."

ò νέο

              Αερομεταφορέας ο οποίος, κατά την έννοια του άρθρου 14, έχει μεταβιβάσει χρονοθυρίδες που του έχουν αποκτήσει ως νεοεισερχόμενος σε άλλον αερομεταφορέα στον ίδιο αερολιμένα για να μπορεί να επικαλεσθεί εκ νέου την ιδιότητα του νεοεισερχόμενου στο συγκεκριμένο αερολιμένα, δεν θεωρείται νεοεισερχόμενος στον αερολιμένα αυτόν·

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

γ)           «απευθείας αεροπορικό δρομολόγιο»: το δρομολόγιο μεταξύ δύο αερολιμένων το οποίο περιλαμβάνει ενδιάμεσες στάσεις με το ίδιο αεροσκάφος και τον ίδιο αριθμό πτήσης·

δ3)         «περίοδος προγραμματισμούδρομολογίων», η θερινή ή η χειμερινή περίοδος, όπως χρησιμοποιούνται καθορίζεται στον προγραμματισμό των δρομολογίων των αερομεταφορέων ð σύμφωνα με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις του αεροπορικού κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα ï ·

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

ε4)         « Ö ενωσιακός Õ κοινοτικός αερομεταφορέας», ο αερομεταφορέας κάτοχος ο οποίος διαθέτει ισχύουσα Ö έγκυρης Õ άδειας εκμετάλλευσης την οποία έχει εκδώσει κράτος μέλος σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 2 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

στ5)       i) «αερομεταφορέας», αεροπορική εταιρεία που διαθέτει έγκυρη κάτοχος Ö έγκυρης Õ άδειας εκμετάλλευσης ή ισοδύναμου εγγράφου τουλάχιστον μέχρι στις 31 Ιανουαρίου για την επόμενη θερινή περίοδο ή στις 31 Αυγούστου για την επόμενη χειμερινή περίοδο· για τους σκοπούς των άρθρων 45, 89, 8α 10 ð , 11 ï και 101413, ο ορισμός του αερομεταφορέα περιλαμβάνει επίσης την ιδιωτική αεροπλοΐα, όταν λειτουργεί σύμφωνα με ωράριο· για τους σκοπούς των άρθρων 7, 1817 και 141918, ο ορισμός του αερομεταφορέα περιλαμβάνει επίσης όλη την πολιτική αεροπλοΐα·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 2 στοιχ. β)

ii6)          «όμιλος αερομεταφορέων», δύο ή περισσότεροι αερομεταφορείς που εκτελούν κοινές πτήσεις, έχουν ενοποιημένη παρουσία ή εκτελούν πτήσεις με κοινό κωδικό για την εκτέλεση συγκεκριμένων αεροπορικών δρομολογίων·

ò νέο

7)           «πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας», κάθε πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004[18]·

8)           «πάροχος επίγειας εξυπηρέτησης», κάθε πάροχος επίγειας εξυπηρέτησης κατά την έννοια του άρθρου […] του κανονισμού αριθ. […] (για την επίγεια εξυπηρέτηση)· ή κάθε άλλος χρήστης του αερολιμένα κατά την έννοια του άρθρου […] του κανονισμού αριθ. […] (για την επίγεια εξυπηρέτηση), ο οποίος παρέχει επίγεια αυτοεξυπηρέτηση κατά την έννοια του άρθρου […] του κανονισμού αριθ. […] (για την επίγεια εξυπηρέτηση)·

9)           «ενταγμένος στο δίκτυο αερολιμένας», αερολιμένας που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κορεσμού ο οποίος, όμως, σε περίπτωση αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης της κίνησης, θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (εφεξής το «δίκτυο») σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[19]·

ê 793/2004 αριθ. 1 παρ. 2 στοιχ. γ)

i10)        «αερολιμένας με ευκολίες προγραμματισμού», ο αερολιμένας με πιθανά προβλήματα συμφόρησης σε ορισμένες περιόδους της ημέρας, της εβδομάδας ή του έτους που μπορούν να λύνονται με εθελούσια συνεργασία μεταξύ αερομεταφορέων, στον οποίο έχει διορισθεί ένας υπεύθυνος προγραμματισμού για να διευκολύνονται τα δρομολόγια των αερομεταφορέων που εκτελούν δρομολόγια ή προτίθενται να εκτελέσουν δρομολόγια από τον εν λόγω αερολιμένα·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 2 στοιχ. β)

ζ11)       «συντονισμένος αερολιμένας», οιοσδήποτε αερολιμένας στον οποίο αερομεταφορέας ή κάθε άλλος φορέας εκμετάλλευσης αεροσκαφών χρειάζεται, για την απογείωση ή την προσγείωση, κατανομή χρονοθυρίδων από το συντονιστή, με εξαίρεση των κρατικών πτήσεων, των προσγειώσεων έκτακτης ανάγκης και των πτήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους·

ê 95/93

η)           δύο ή περισσότεροι αερολιμένες οι οποίοι ανήκουν στην ίδια ομάδα και εξυπηρετούν την ίδια πόλη ή το ίδιο αστικό κέντρο, όπως αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2408/92·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 2 στοιχ. γ) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

θ12)       «οργανισμός Ö φορέας Õ διαχείρισης αερολιμένα», ο οργανισμός Ö φορέας Õ ο οποίος, σε συνδυασμό ή όχι με άλλες δραστηριότητες, έχει το καθήκον βάσει εθνικών νόμων ή κανονισμών να διοικεί και να διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις υποδομές του αερολιμένα και να συντονίζει και να ελέγχει τις δραστηριότητες των διαφόρων αερομεταφορέων που είναι παρόντες στον αερολιμέναή στο σύστημα αερολιμένων·

ι13)        «σειρά χρονοθυρίδων», τουλάχιστον ð 15 ï πέντε διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης Ö χρονοθυρίδες Õ στην για ίδια Ö θερινή Õ περίοδο προγραμματισμού ð και 10 χρονοθυρίδες χειμερινή περίοδο προγραμματισμού, ï Ö οι οποίες έχουν ζητηθεί Õ για την ίδια ώρα της ίδιας ημέρας της εβδομάδας ð για διαδοχικές εβδομάδες ï και έχουν χορηγηθεί Ö από τον συντονιστή Õ κατ' αυτόν τον Ö σε αυτή την Õ Ö βάση Õ τον τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, έχουν χορηγηθεί για περίπου την ίδια ώρα·

ê 793/2004 αριθ. 1 παρ. 2 στοιχ. γ)

ια14)      «ιδιωτική αεροπλοΐα», ο κλάδος της γενικής αεροπλοΐας που αφορά την εκμετάλλευση ή τη χρήση αεροσκαφών από εταιρείες με σκοπό τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων στο πλαίσιο διεξαγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, χωρίς πρόσβαση για το κοινό εν γένει και με κυβερνήτες πρόσωπα που έχουν τουλάχιστον έγκυρη άδεια εμπορικού κυβερνήτη και διαθέτουν ειδικότητα πτήσης με όργανα·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 2 στοιχ. γ) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

ιβ15)      «παράμετροι συντονισμού», η με επιχειρησιακούς όρους έκφραση της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας ενός αερολιμένα για την κατανομή χρονοθυρίδων κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου συντονισμού Ö προγραμματισμού Õ ð και οι επιχειρησιακοί κανόνες για τη χρήση της χωρητικότητας ï , η οποία που αντικατοπτρίζουνει όλους τους τεχνικούς, επιχειρησιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της αερολιμενικής υποδομής και των διαφόρων υποσυστημάτων της.

ò νέο

16)         «σχέδιο πτήσης», οι ειδικές πληροφορίες που παρέχονται στις μονάδες εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας για προβλεπόμενη πτήση ή προβλεπόμενο τμήμα πτήσης αεροσκάφους·

17)         «τακτική αεροπορική γραμμή», σειρά πτήσεων με τα χαρακτηριστικά που ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008·

18)         «προγραμματισμένο έκτακτο δρομολόγιο», σειρά πτήσεων η οποία δεν πληροί όλους τους όρους του άρθρου 2 παράγραφος 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, αλλά εκτελείται με τακτικότητα ή συχνότητα ώστε να αποτελεί προφανή συστηματική σειρά·

19)         «διαχειριστής δικτύου», ο φορέας που συστήνεται δυνάμει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 551/2004·

20)         «όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων», ο φορέας που συστήνεται δυνάμει του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004·

21)         «εθνική εποπτική αρχή», ο φορέας ή οι φορείς που ορίζονται ή ιδρύονται από τα κράτη μέλη ως εθνική εποπτική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Ö Καθορισμός αερολιμένων Õ

Άρθρο 3

Όροι διεξαγωγής του συντονισμού ð ή των ευκολιών προγραμματισμού ï Ö σε Õ αερολιμένα

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. α) (προσαρμοσμένο)

1. Ö Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται Õ να χαρακτηρίσουν αερολιμένα ως αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ή ως συντονισμένο παρά μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ÖΤα κράτη μέλη δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν Õ αερολιμένα ως συντονισμένο, παρά μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3.

ê 95/93

è1 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. β)

2. Ένα κράτος μέλος μπορεί ωστόσο να προβλέπει ότι οποιοσδήποτε αερολιμένας χαρακτηρίζεται è1 ως αερολιμένας με ευκολίες προγραμματισμού ç εφόσον τηρούνται οι αρχές διαφάνειας και αντικειμενικότητας, χωρίς να εισάγονται διακρίσεις.

ê 793/2004 αριθ. 1 παρ. 3 στοιχ. γ)

ð νέο

3. Το αρμόδιο κράτος μέλος, όταν το κρίνει αναγκαίο ή εντός έξι μηνών, εξασφαλίζει ότι ο φορέας διαχείρισης του οικείου αερολιμένα ή άλλος αρμόδιος φορέας πραγματοποιεί διεξοδική ανάλυση χωρητικότητας ð και της ζήτησης ï ð, σε αερολιμένα ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (εφεξής «το δίκτυο»)ïστους μη χαρακτηρισμένους αερολιμένες ή στους αερολιμένες με ευκολίες προγραμματισμού:

i)            κατόπιν υποβολής γραπτής αίτησης των αερομεταφορέων που εκτελούν περισσότερα από τα μισά δρομολόγια σε έναν αερολιμένα ή του φορέα διαχείρισης του αερολιμένα όταν κρίνουν ότι η χωρητικότητα δεν επαρκεί για τις εκτελούμενες ή τις προγραμματιζόμενες πτήσεις σε ορισμένες περιόδους· ή

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. γ) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

ii)            κατόπιν αίτησης της Επιτροπής, ιδίως όταν ένας αερολιμένας είναι προσβάσιμος ουσιαστικά μόνον από τους αερομεταφορείς στους οποίους έχουν χορηγηθεί διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης ή όταν αερομεταφορείς, και ιδίως Ö όταν Õ νεοεισερχόμενοι, συναντούν σοβαρά προβλήματα στην εξασφάλιση δυνατοτήτων προσγείωσης και απογείωσης στο συγκεκριμένο αερολιμένα ð , ή όταν ο διαχειριστής δικτύου το κρίνει αναγκαίο για να εξασφαλισθεί η συνοχή του επιχειρησιακού σχεδίου του αερολιμένα με το επιχειρησιακό σχέδιο του δικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 677/2011 της Επιτροπής[20]ï .

ê 793/2004 αριθ. 1 παρ. 3 στοιχ. γ)

Η ανάλυση, η οποία βασίζεται σε κοινώς αναγνωρισμένες μεθόδους, προσδιορίζει τις ελλείψεις χωρητικότητας, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών περιορισμών σε ένα συγκεκριμένο αερολιμένα. Στην ανάλυση εξετάζονται οι δυνατότητες αντιμετώπισης των ελλείψεων αυτών με νέα ή τροποποιημένη υποδομή, επιχειρησιακές μεταβολές, ή με οιαδήποτε άλλη αλλαγή, και προτείνεται χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων.

ò νέο

Η μελέτη βασίζεται σε μεθόδους που έχει εκπονήσει η Επιτροπή με πράξη κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος κανονισμού. Στις μεθόδους λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις του επιχειρησιακού σχεδίου του δικτύου, όπως προβλέπονται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 677/2011.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. γ) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Η μελέτη ανάλυση προσαρμόζεται στα πρόσφατα δεδομένα επικαιροποιείται εφόσον γίνει επίκληση της παραγράφου 56, ή εφόσον όταν ο αερολιμένας υποστεί μεταβολές που επηρεάζουν σημαντικά τη χωρητικότητα και τη χρήση του ð ή όταν το ζητήσει η συντονιστική επιτροπή, το κράτος μέλος ή η Επιτροπή ï. Τόσο η μελέτη όσο και η χρησιμοποιούμενη μέθοδος διατίθενται στα μέρη που έχουν ζητήσει την ανάλυση και, εφόσον ζητηθεί, στα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Η μελέτη κοινοποιείται ταυτόχρονα στην Επιτροπή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. δ)

4. Με βάση τη μελέτη, το κράτος μέλος συμβουλεύεται για τη χωρητικότητα του αερολιμένα τον φορέα διαχείρισης του αερολιμένα, τους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τακτικά τον αερολιμένα, τις οργανώσεις εκπροσώπησής τους, τους αντιπροσώπους της γενικής αεροπλοΐας που χρησιμοποιεί τακτικά τον αερολιμένα, και τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

ò νέο

5. Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον διαχειριστή του δικτύου να γνωμοδοτήσει για τον τρόπο καθορισμού της χωρητικότητας ως προς τις ανάγκες λειτουργίας του δικτύου. Η Επιτροπή δύναται να προβεί σε συστάσεις. Το κράτος μέλος αιτιολογεί κάθε απόφαση μη σύμφωνη με τις εν λόγω συστάσεις. Η απόφαση κοινοποιείται στην Επιτροπή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. δ)

ð νέο

56. Όταν παρουσιάζονται προβλήματα χωρητικότητας επί μία τουλάχιστον περίοδο προγραμματισμού, το κράτος μέλος διασφαλίζει ότι ο αερολιμένας χαρακτηρίζεται συντονισμένος για τις υπόψη περιόδους μόνον εάν:

α)           οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές ώστε να μην είναι δυνατόν να αποφευχθούν μεγάλες καθυστερήσεις στον αερολιμένα, και

β)           δεν υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων αυτών βραχυπρόθεσμα.

67. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 56 στοιχείο β), τα κράτη μέλη δύνανται, σε εξαιρετικές περιστάσεις, να χαρακτηρίζουν ως συντονισμένους για την αντίστοιχη χρονική περίοδο τους αερολιμένες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ð , η οποία μπορεί να είναι βραχύτερη της περιόδου προγραμματισμού ï.

ò νέο

Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 3, 4, 5 και 6, τα κράτη μέλη δύνανται, σε εξαιρετικές περιστάσεις, να χαρακτηρίζουν ως συντονισμένους για την αντίστοιχη χρονική περίοδο τους αερολιμένες που παρουσιάζουν πρόβλημα.

8. Εάν από την επικαιροποιημένη μελέτη της χωρητικότητας και της ζήτησης σε συντονισμένο αερολιμένα ή σε αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού προκύψει ότι είναι ανεπαρκής η χωρητικότητα για τις εκτελούμενες ή τις προγραμματιζόμενες πτήσεις στον αερολιμένα αυτόν, το κράτος μέλος, αφού συμβουλευθεί τους αναφερόμενους στην παράγραφο 4 φορείς, μεταβάλλει τον χαρακτηρισμό του αερολιμένα σε αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ή σε μη χαρακτηρισμένο αερολιμένα.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

è1 793/2004 άρθ. 1 παρ. 3 στοιχ. ε)

è1 7. ç Εάν ένας αερολιμένας, που έχει χαρακτηριστεί è1 συντονισμένος ç, αποκτήσει χωρητικότητα επαρκή για την εξυπηρέτηση των εκτελούμενων ή των προγραμματιζόμενων δρομολογίων, αποχαρακτηρίζεται.

ò νέο

9. Εφόσον το ζητήσει η Επιτροπή, η οποία δύναται να ενεργήσει με δική της πρωτοβουλία ή με την πρωτοβουλία του διαχειριστή του δικτύου, και αφού συμβουλευθεί τους αναφερόμενους στην παράγραφο 4 φορείς, το κράτος μέλος μεριμνά ώστε μη χαρακτηρισμένος αερολιμένας να χαρακτηρισθεί ως αερολιμένας ενταγμένος στο δίκτυο. Η απόφαση κοινοποιείται στην Επιτροπή. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι ο αερολιμένας δεν παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον για το δίκτυο, το κράτος μέλος, αφού συμβουλευθεί τους αναφερόμενους στην παράγραφο 4 φορείς, μεταβάλλει τον χαρακτηρισμό του αερολιμένα σε μη χαρακτηρισμένο αερολιμένα.

10. Απόφαση που λαμβάνεται δυνάμει των παραγράφων 6, 8 ή 9 κοινοποιείται από το κράτος μέλος στους αναφερόμενους στην παράγραφο 4 φορείς το αργότερο την 1η Απριλίου για τη χειμερινή περίοδο προγραμματισμού και το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου για τη θερινή περίοδο προγραμματισμού.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5

ð νέο

Άρθρο 6 4

Παράμετροι συντονισμού

1. Σε ένα συντονισμένο αερολιμένα ð ή σε αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ï , το αρμόδιο κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι καθορίζονται δύο φορές ανά έτος οι παράμετροι ð συντονισμού ï κατανομής των χρονοθυρίδων και ότι ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι σχετικοί τεχνικοί, επιχειρησιακοί ð , επιδόσεων ï και περιβαλλοντικοί περιορισμοί, καθώς και οιαδήποτε μεταβολή τους. ð Οι εν λόγω περιορισμοί κοινοποιούνται στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εφόσον χρειασθεί με τη βοήθεια του διαχειριστή του δικτύου, εξετάζει τους περιορισμούς και εκδίδει συστάσεις, τις οποίες το κράτος μέλος πρέπει να λάβει υπόψη του πριν καθορίσει τις παραμέτρους συντονισμούς. ï

Ο προσδιορισμός των παραμέτρων αυτών βασίζεται σε αντικειμενική ανάλυση των δυνατοτήτων ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας, λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων τύπων κυκλοφορίας στον αερολιμένα, της συμφόρησης του εναερίου χώρου που ενδεχομένως προκύψει κατά τη διάρκεια της περιόδου συντονισμού και της κατάστασης της χωρητικότητας.

32. Ο προσδιορισμός των παραμέτρων και η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, καθώς και οι τυχόν μεταβολές τους, συζητούνται λεπτομερώς στην επιτροπή συντονισμού προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα και ο αριθμός διαθέσιμων χρονοθυρίδων προς κατανομή, πριν ληφθεί τελική απόφαση για τις παραμέτρους ð συντονισμού ï κατανομής των χρονοθυρίδων. Όλα τα σχετικά έγγραφα διατίθενται στα ενδιαφερόμενα μέρη εφόσον τα ζητήσουν.

ò νέο

3. Ο προσδιορισμός των παραμέτρων συντονισμού δεν πρέπει να θίγει την αντικειμενικότητα και την ισότιμη κατανομή των χρονοθυρίδων.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

4. Οι παράμετροι γνωστοποιούνται στο συντονιστή του αερολιμένα έγκαιρα πριν την αρχική κατανομή ð την αρχική κατάθεση ïτων διαθέσιμων χρόνων χρήσης Ö χρονοθυρίδων Õ ενόψει των διασκέψεων προγραμματισμού.

25. Για τον προσδιορισμό των παραμέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο συντονιστής ορίζει σχετικά χρονικά διαστήματα συντονισμού, όταν δεν τα καθορίζει το κράτος μέλος, αφού συμβουλευθεί την επιτροπή συντονισμού και σύμφωνα με τη διαπιστωμένη χωρητικότητα.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

Ö Οργάνωση των δραστηριοτήτων συντονισμού, ευκολιών προγραμματισμού και συλλογής δεδομένων Õ

Άρθρο 4 5

ê 793/2004 άρθρ. 1 παρ. 4 στοιχ. α)

Υπεύθυνος προγραμματισμού και συντονιστής

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

1. Το κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για έναν ð ενταγμένο στο δίκτυο ï αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ή για έναν συντονισμένο αερολιμένα εξασφαλίζει ότι διορίζεται φυσικό ή νομικό πρόσωπο καταλλήλων προσόντων ως υπεύθυνος προγραμματισμού και ως συντονιστής του αερολιμένα αντίστοιχα, αφού προηγουμένως συμβουλευθεί τους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τακτικά τον αερολιμένα, τις οργανώσεις εκπροσώπησής τους και τον οργανισμό διαχείρισης του αερολιμένα, καθώς και τη επιτροπή συντονισμού όταν υπάρχει. Ο ίδιος υπεύθυνος προγραμματισμού ή ο ίδιος συντονιστής μπορεί να διορισθεί για περισσότερους του ενός αερολιμένες.

ò νέο

2. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ συντονιστών και υπευθύνων προγραμματισμού προκειμένου να εκπονούν κοινά προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συναρτήσει της κατάστασης προόδου των προγραμμάτων αυτών, της εφαρμογής του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού και των αποτελεσμάτων της αναφερόμενης στο άρθρο 21 έκθεσης αξιολόγησης, η Επιτροπή αποφασίζει εκτελεστικά μέτρα για τη δημιουργία θέσης Ευρωπαίου συντονιστή. Τα εν λόγω εκτελεστικά μέτρα αποφασίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2. Οι αναφερόμενες· στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου αρχές που διέπουν την ανεξαρτησία του συντονιστή εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών στον Ευρωπαίο συντονιστή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

23. Το κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού ή για συντονισμένο αερολιμένα εξασφαλίζει:

α)           ότι σε αερολιμένα με ευκολίες προγραμματισμού, ο υπεύθυνος προγραμματισμού ενεργεί με βάση τον παρόντα κανονισμό με ανεξάρτητο, αμερόληπτο και διαφανή τρόπο·

β)           Ö ότι, Õ σε συντονισμένο αερολιμένα, την ανεξαρτησία του Ö ο Õ συντονιστής ð είναι ανεξάρτητος από άποψη νομική, οργανωτική και λήψης αποφάσεων ï με το λειτουργικό διαχωρισμό του από οιοδήποτε μεμονωμένο ενδιαφερόμενο μέρος., ð έναντι του κράτους μέλους και των εξαρτώμενων από αυτό οργάνων· αυτό συνεπάγεται: ï

ò νέο

              i) από νομική άποψη, ότι τα βασικά καθήκοντα του συντονιστή, τα οποία συνίστανται στη δίκαιη και χωρίς διακρίσεις κατανομή των χρονοθυρίδων, ανατίθενται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο δεν είναι πάροχος υπηρεσιών στον αερολιμένα, αεροπορική εταιρεία που εκμεταλλεύεται πτήσεις αναχωρούσες από τον αερολιμένα, ούτε φορέας διαχείρισης του συγκεκριμένου αερολιμένα·

              ii) από άποψη οργανωτική και λήψης αποφάσεων, ότι ο συντονιστής ενεργεί αυτόνομα έναντι του κράτους μέλους, του διαχειριστικού φορέα του αερολιμένα, των παρόχων υπηρεσιών, των αεροπορικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται πτήσεις αναχωρούσες από τον συγκεκριμένο αερολιμένα, ότι δεν δέχεται εντολές από αυτούς και ότι δεν οφείλει να τους υποβάλλει έκθεση, πλην του κράτους μέλους, ότι δεν εντάσσεται στις δομές που έχουν αναλάβει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή τους διαχείριση και ότι διαθέτει εξουσίες πραγματικής λήψης αποφάσεων όσον αφορά τα αναγκαία στοιχεία του ενεργητικού για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα επαγγελματικά συμφέροντα του συντονιστή ώστε οι τελευταίοι να είναι σε θέση να ενεργεί με πλήρη ανεξαρτησία·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

γ)           Ö ώστε Õ Ττο σύστημα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων Ö του Õ συντονιστή πρέπει να Ö να μπορεί να Õ εξασφαλίζει την ανεξάρτητη ιδιότητα Ö του Õ·.

γδ)         ότι ο συντονιστής ενεργεί με βάση τον παρόντα κανονισμό με ουδετερότητα, αμεροληψία και διαφάνεια.

ò νέο

Η προβλεπόμενη στο στοιχείο γ) χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τους αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται σε συντονισμένους αερολιμένες και από τους αερολιμένες, με τρόπο που εγγυάται δίκαιη κατανομή του οικονομικού βάρους μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και αποτρέπει την εξάρτηση της χρηματοδότησης κυρίως από ένα ενδιαφερόμενο μέρος. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο συντονιστής να διαθέτει συνεχώς τους αναγκαίους πόρους, τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους, τεχνικούς και υλικούς, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη για να διεξάγει τις δραστηριότητές του·

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

34. Ο υπεύθυνος προγραμματισμού και ο συντονιστής συμμετέχουν στις διεθνείς Ö , διεθνούς επιπέδου, Õ διασκέψεις προγραμματισμού των αερομεταφορέων και Ö συμμορφώνονται Õ εφόσον τις επιτρέπει στην κοινοτική Ö στην ενωσιακή Õ νομοθεσία.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β)

ð νέο

45. Ο υπεύθυνος προγραμματισμού συμβουλεύει τους αερομεταφορείς και συνιστά εναλλακτικούς χρόνους άφιξης ή/και αναχώρησης όταν είναι πιθανόν να δημιουργηθεί συμφόρηση.

56. Ο συντονιστής είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κατανομή των χρονοθυρίδων. Κατανέμει τις χρονοθυρίδες σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και προνοεί έτσι ώστε να μπορούν κατανεμηθούν χρονοθυρίδες και εκτός ωρών γραφείου σε επείγουσες περιπτώσεις.

67. Ο υπεύθυνος προγραμματισμού παρακολουθεί τη συμφωνία των πτήσεων των αερομεταφορέων με τα ωράρια που τους συνιστώνται.

Ο συντονιστής παρακολουθεί τη συμφωνία των πτήσεων των αερομεταφορέων με τους χρόνους χρήσης που τους διατίθενται. Αυτοί οι έλεγχοι συμφωνίας διενεργούνται σε στενή συνεργασία με τον οργανισμό διαχείρισης του αερολιμένα και με τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, λαμβάνεται δε κατ' αυτούς υπόψη ο χρόνος και άλλες συναφείς παράμετροι σχετικές με τον υπόψη αερολιμένα.

7. Όλοι οι υπεύθυνοι προγραμματισμού και οι συντονιστές συνεργάζονται ώστε να επισημαίνονται τυχόν ανακολουθίες στον προγραμματισμό ð και προτρέπουν τους αερομεταφορείς να τις επιλύουν ï.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. β) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 6

Ö Διαφάνεια των δραστηριοτήτων συντονισμού και ευκολιών προγραμματισμού Õ

1. ð Στο τέλος κάθε περιόδου προγραμματισμού, ï αν του ζητηθεί, Ο ο συντονιστής ð ή ο υπεύθυνος προγραμματισμού ï υποβάλλει στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και στην Επιτροπή ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων ð στην οποία παρουσιάζεται η γενική κατάσταση στην κατανομή χρονοθυρίδων ή/και των ευκολιών προγραμματισμού. Εξετάζειï που αφορά, ιδίως, την εφαρμογή Ö του άρθρου Õ ð 9 παράγραφος 5, και των άρθρων ï8bis1413 και 141918 καθώς Ö και Õ τυχόν καταγγελίες σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 89 και 10 που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή συντονισμού και τα μέτρα επίλυσής τους. ð Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα έρευνας πραγματοποιούμενης στα ενδιαφερόμενα μέρη με αντικείμενο την ποιότητα της εξυπηρέτησης που παρέχει ο συντονιστής. ï

ò νέο

2. Η Επιτροπή δύναται να εκδώσει υπόδειγμα για τη σύνταξη της έκθεσης δραστηριότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2.

ê 95/93

è1 793/2004 αριθ. 1 παρ. 4 στοιχ. γ)

è1 8. Ο συντονιστής παρέχει προς εξέταση κατόπιν αιτήσεως δωρεάν και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως δε στα μέλη ή τους παρατηρητές της Επιτροπής συντονισμού, τις κάτωθι πληροφορίες, είτε γραπτώς είτε σε οιαδήποτε άλλη ευπρόσιτη μορφή: ç

ò νέο

3. Ο συντονιστής διατηρεί επικαιροποιημένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, δωρεάν πρόσβασης, η οποία περιέχει τις κάτωθι πληροφορίες:

ê 95/93

α)           τις ιστορικές χρονοθυρίδες, ανά αεροπορική εταιρεία και κατά χρονολογική σειρά, για όλους τους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τον εν λόγω αερολιμένα·

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

β)           τις χρονοθυρίδες που ζητήθηκαν (αρχικά αιτήματα) ανά αερομεταφορέα και κατά χρονολογική σειρά, για όλους τους αερομεταφορείς·

ê 95/93

ð νέο

γ)           όλες τις χρονοθυρίδες που χορηγήθηκαν και τις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση χρονοθυρίδων, κατά χρονολογική σειρά ανά αερομεταφορέα, για όλους τους αερομεταφορείς·

δ)           τις υπόλοιπες διαθέσιμες χρονοθυρίδεςð ως προς κάθε τύπο περιορισμού που συνυπολογίζεται στις παραμέτρους συντονισμού. Η βάση δεδομένων επιτρέπει στους αερομεταφορείς να επαληθεύουν εάν διατίθενται οι χρονοθυρίδες που ζητούν ï·

ò νέο

ε)           τις μεταβιβασθείσες ή ανταλλαγείσες χρονοθυρίδες, με την ταυτότητα των ενεχόμενων αερομεταφορέων, και με την επισήμανση εάν η μεταβίβαση ή η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε με οικονομική ή άλλης φύσεως αποζημίωση. Δημοσιεύονται ετησίως συγκεντρωτικά στοιχεία των οικονομικών αποζημιώσεων·

ê 95/93

ð νέο

εστ)        πλήρη στοιχεία για τα κριτήρια που εφαρμόζονται κατά την κατανομή ð για τις παραμέτρους συντονισμού ï.

ò νέο

Οι πληροφορίες αυτές επικαιροποιούνται συνεχώς. Στο τέλος κάθε περιόδου, ο συντονιστής εξασφαλίζει τη δημοσίευση της έκθεσης δραστηριότητας που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

4. Ο συντονιστής εξασφαλίζει τη διατήρηση των δεδομένων και τη δυνατότητας πρόσβασης σε αυτά επί τουλάχιστον 5 ισοδύναμες διαδοχικές περιόδους προγραμματισμού.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. δ)

9. Οι πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 8 καθίστανται προσιτές το αργότερο τη στιγμή των σχετικών διασκέψεων προγραμματισμού των δρομολογίων και, ανάλογα με την περίπτωση, κατά τη διάρκεια των διασκέψεων και ύστερα από αυτές. Ο συντονιστής παρέχει τις εν λόγω πληροφορίες σε συνοπτική μορφή, εφόσον του ζητηθεί. Για την παροχή συνοπτικών πληροφοριών επιτρέπεται η χρέωση τέλους ανάλογου προς το σχετικό κόστος.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 4 στοιχ. ε) (προσαρμοσμένο)

ð νέο

105. Εφόσον υπάρχουν κατάλληλα και γενικώς αποδεκτά πρότυπα ð της μορφής ï πληροφοριών προγραμματισμού, ο υπεύθυνος προγραμματισμού, ο συντονιστής και οι αερομεταφορείς τα εφαρμόζουν, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι σύμφωνα με την Ö ενωσιακή Õ κοινοτική νομοθεσία.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 7

Πληροφορίες προς τον υπεύθυνο προγραμματισμού και το συντονιστή

1. Οι αερομεταφορείς που εκμεταλλεύονται χρησιμοποιούν ή προτίθενται να εκμεταλλευθούν να χρησιμοποιήσουν έναν σε αερολιμένα ð ενταγμένο στο δίκτυο, σε αερολιμένα ï με ευκολίες προγραμματισμού ή ένα σε συντονισμένο αερολιμένα υποβάλλουν στον υπεύθυνο προγραμματισμού ή το συντονιστή αντίστοιχα όλες τις σχετικές πληροφορίες που τους ζητούνται. ð Όταν επέρχεται μεταβολή στις εν λόγω πληροφορίες, οι αερομεταφορείς ενημερώνουν το συντομότερο δυνατόν τον υπεύθυνο προγραμματισμού και τον συντονιστή. ï Όλες οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται με τη μορφή και εντός των χρονικών ορίων που προδιαγράφει ο υπεύθυνος προγραμματισμού ή ο συντονιστής. Συγκεκριμένα, ο αερομεταφορέας πληροφορεί το συντονιστή, όταν ζητεί διαθέσιμο χρόνο χρήσης, εάν υπάγεται στο καθεστώς νεοεισερχόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2, για τις αιτούμενες χρονοθυρίδες.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Σε όλους τους υπόλοιπους αερολιμένες χωρίς ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, ð οι αερομεταφορείς που εκμεταλλεύονται ή προτίθενται να εκμεταλλευθούν δρομολόγια στον αερολιμένα, ï ο οργανισμός φορέας διαχείρισης του αερολιμένα ð , οι πάροχοι επίγειας εξυπηρέτησης και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας ï παρέχει Ö παρέχουν Õ , όταν του το ζητήσει συντονιστής, ό,τι πληροφορίες διαθέτουνει σχετικά με τα προβλεπόμενα δρομολόγια τις σχεδιαζόμενες υπηρεσίες των αερομεταφορέων.

ò νέο

Κατόπιν αίτησης του διαχειριστή του δικτύου, ο υπεύθυνος προγραμματισμού ή ο συντονιστής τού διαβιβάζουν όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5

ð νέο

2. Εφόσον αερομεταφορέας παραλείψει να παράσχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ικανοποιητικά τα τυχόν ελαφρυντικά του, ή παρέχει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ο συντονιστής δεν λαμβάνει υπόψη την ή τις αιτήσεις του συγκεκριμένου αερομεταφορέα για χορήγηση χρονοθυρίδων, με τις οποίες έχουν σχέση οι παραλειπόμενες, ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες. ð Αφαιρεί τις σειρές χρονοθυρίδων εφόσον έχουν ήδη χορηγηθεί ή/και συστήνει την επιβολή κυρώσεων από τον αρμόδιο φορέα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. ï Ο συντονιστής δίδει στον αερομεταφορέα την ευκαιρία να υποβάλει τις παρατηρήσεις του.

3. Ο υπεύθυνος προγραμματισμού ή ο συντονιστής, ο φορέας διαχείρισης του αερολιμένα και οι αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανταλλάσσουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους, στις πληροφορίες δε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα δεδομένα πτήσης και οι χρονοθυρίδες ð , με σκοπό ιδίως να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του άρθρου 17ï.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5

ð νέο

Άρθρο 5 8

Επιτροπή συντονισμού

1. Σε ένα συντονισμένο αερολιμένα, το αρμόδιο κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι συγκροτείται επιτροπή συντονισμού. Μπορεί να οριστεί η ίδια επιτροπή συντονισμού για περισσότερους από έναν αερολιμένες. Η συμμετοχή στην επιτροπή συντονισμού είναι ανοικτή τουλάχιστον στους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τακτικά τον(τους) αερολιμένα(-ες) και τις οργανώσεις εκπροσώπησής τους στον οργανισμό διαχείρισης του σχετικού αερολιμένα, στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και στους εκπροσώπους της γενικής αεροπλοΐας που χρησιμοποιεί τακτικά τον αερολιμένα ð , στον διαχειριστή του δικτύου, στο όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων και στην εθνική εποπτική αρχή του οικείου κράτους μέλους ï.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Καθήκοντα της επιτροπής συντονισμού είναι:

α)           να υποβάλλει προτάσεις ή να συμβουλεύει το συντονιστή ή/και το κράτος μέλος σχετικά με:

i)       τις δυνατότητες αύξησης της χωρητικότητας του συγκεκριμένου αερολιμένα σύμφωνα με το άρθρο 3 ή τις δυνατότητες βελτίωσης της χρήσης της,

ii)       τον καθορισμό των παραμέτρων συντονισμού σύμφωνα με το άρθρο 64,

iii)      τις μεθόδους παρακολούθησης της χρήσης των χορηγούμενων χρονοθυρίδων,

iv)      τις τοπικές κατευθύνσεις για την κατανομή ή την παρακολούθηση της χρήσης των χορηγούμενων χρόνων χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως προβλέπει το άρθρο 89, παράγραφος 58,

v)      ð τους παράγοντες που επηρεάζουν ï τις βελτιώσεις των συνθήκεςηκών κυκλοφορίας των κινήσεων που επικρατούν στο συγκεκριμένο αερολιμένα,

vi)      τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι, όπως προβλέπει το άρθρο 109, παράγραφος 96,

vii)     όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη χωρητικότητα του αερολιμένα ð , ιδίως όσα αφορούν την εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού και τη λειτουργία του δικτύου ï,

ò νέο

β)           να γνωμοδοτεί στο όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων και στην εθνική εποπτική αρχή σχετικά με τη σύνδεση των παραμέτρων συντονισμού με τους κυρίους δείκτες επιδόσεων που προτείνονται στους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, όπως αυτοί προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 691/2010 της Επιτροπής.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

βγ)         να διαμεσολαβεί μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών σε περίπτωση καταγγελίας σχετικά με την κατανομή των χρονοθυρίδων, όπως προβλέπει το άρθρο 112019.

2. Οι αντιπρόσωποι του κράτους μέλους και ο συντονιστής καλούνται στις συνεδριάσεις της επιτροπής συντονισμού ως παρατηρητές. ð Η Επιτροπή δύναται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις αυτές εφόσον το ζητήσει. ï

3. Η επιτροπή συντονισμού συντάσσει τον εσωτερικό της κανονισμό ο οποίος καλύπτει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή, τις εκλογές, τη συχνότητα των συνεδριάσεων και τη χρησιμοποιούμενη γλώσσα ή γλώσσες.

Οιοδήποτε μέλος της επιτροπής συντονισμού μπορεί να προτείνει τοπικές κατευθύνσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 89, παράγραφος 58. Κατ’ αίτηση του συντονιστή, η επιτροπή συντονισμού συζητεί εξετάζει τις προτεινόμενες τοπικές κατευθύνσεις για την κατανομή των διαθέσιμων χρόνων χρήσης καθώς και για την παρακολούθηση της χρησιμοποίησης των χορηγούμενων χρόνων χρήσης. Στο αρμόδιο κράτος μέλος υποβάλλεται έκθεση σχετικά με τις εργασίες της επιτροπής συντονισμού, όπου αναφέρονται οι διάφορες απόψεις που διατυπώνονται στην επιτροπή συντονισμού. ð Η εν λόγω έκθεση κοινοποιείται επίσης στο όργανο αξιολόγησης των επιδόσεων και στον διαχειριστή του δικτύου. ï

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

Ö Κατανομή των χρονοθυρίδων Õ

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 109

Κοινό σύστημα εκμετάλλευσης χρονοθυρίδων

1. Ο συντονιστής δημιουργεί κοινό σύστημα εκμετάλλευσης, το οποίο περιέχει όλες τις χρονοθυρίδες που δεν κατανεμήθηκαν βάσει του άρθρου 8 παράγραφοι 2 και 4. Όλη η νέα χωρητικότητα χρονοθυρίδων που καθορίζεται βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 3 τοποθετείται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης.

2. Μια σειρά χρονοθυρίδων που έχει χορηγηθεί σε αερομεταφορέα για την εκτέλεση τακτικού ή προγραμματισμένου έκτακτου δρομολογίου δεν παρέχει το δικαίωμα στον αερομεταφορέα να λάβει την ίδια σειρά χρονοθυρίδων για την επόμενη ισοδύναμη περίοδο προγραμματισμού, εφόσον αυτός δεν μπορεί να αποδείξει στο συντονιστή ότι τα χρησιμοποίησε, όπως του επέτρεψε ο συντονιστής, σε ποσοστό τουλάχιστον 80% κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού για την οποία του χορηγήθηκαν.

62. Με την επιφύλαξη του άρθρου 810, παράγραφοις 2 ð και 3 ï του παρόντος κανονισμού και του άρθρου 19 παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, οι χρονοθυρίδες που τοποθετούνται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης κατανέμονται στους αερομεταφορείς που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Το 50% αυτών των διαθεσίμων χρονοθυρίδων κατανέμεται πρώτα σε νεοεισερχόμενους, εκτός εάν οι αιτήσεις των νεοεισερχομένων είναι κάτω του 50%. ð Η προτίμηση υπέρ των νεοεισερχόμενων τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού. ï Ο συντονιστής αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη τις αιτήσεις νεοεισερχομένων και άλλων μεταφορέων, ανάλογα με τις περιόδους συντονισμού κάθε ημέρας προγραμματισμού.

Μεταξύ νεοεισερχομένων δίδεται προτεραιότητα στους αερομεταφορείς που πληρούν τους όρους για να χαρακτηρισθούν νεοεισερχόμενοι βάσει του άρθρου 2 σημείο β2)i) και iiβ), ή του άρθρου 2 στοιχείο β) σημεία i) και iii).

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παράγραφος 2, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων αερομεταφορέων για διάθεση χρονοθυρίδων, δίδεται προτεραιότητα στα εμπορικά δρομολόγια και ιδίως στα τακτικά Ö αεροπορικά Õ δρομολόγια και τα προγραμματισμένα Ö αεροπορικά Õ έκτακτα δρομολόγια. Σε περίπτωση ανταγωνιζόμενων αιτήσεων εντός της ίδιας κατηγορίας δρομολογίων, δίδεται προτεραιότητα στα δρομολόγια που εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

74. Ο νεοεισερχόμενος, στον οποίο προσφέρθηκε σειρά χρονοθυρίδων εντός χρονικού διαστήματος μιας ώρας πριν ή μετά το χρόνο που ζήτησε αλλά δεν τη δέχθηκε, δεν διατηρεί την ιδιότητα του νεοεισερχόμενου για τη συγκεκριμένη ð σειρά κατά την ï περίοδο προγραμματισμού.

85. Για τα δρομολόγια που εκτελούνται από όμιλο αερομεταφορέων, ένας μόνον συμμετέχων αερομεταφορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρονοθυρίδα. Ο αερομεταφορέας που εκτελεί το δρομολόγιο αναλαμβάνει την ευθύνη εκπλήρωσης των ð απαιτούμενων ï κριτηρίων ð εκμετάλλευσης ï ð για να έχει την προτεραιότητα ï που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί το ιστορικό προηγούμενο που αναφέρεται στο άρθρο 810 παράγραφος 2.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Οι χρονοθυρίδες που έχουν χορηγηθεί σε έναν από τους αερομεταφορείς του ομίλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλον συμμετέχοντα αερομεταφορέα ή από άλλους αερομεταφορείς για την κοινή τους πτήση ð που συμμετέχει σε όμιλο αερομεταφορέων ï , με την προϋπόθεση ότι η κοινή πτήση εξακολουθεί να έχει το διακριτικό κωδικό του αερομεταφορέα στον οποίο χορηγήθηκαν οι χρονοθυρίδες για λόγους συντονισμού και παρακολούθησης. Εάν διακοπεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, οι αντίστοιχες χρονοθυρίδες παραμένουν στη διάθεση του αερομεταφορέα στον οποίο χορηγήθηκαν αρχικά. Τα δρομολόγια αυτά αερομεταφορείς που συμμετέχουν σε κοινές πτήσεις ενημερώνουν αναλυτικά τους συντονιστές σχετικά με τις Ö κοινοποιούνται στον συντονιστή από τους αερομεταφορείς που συμμετέχουν στον όμιλο Õ προτού τις αρχίσουν ð και επιτρέπεται να επαναληφθούν μόνον κατόπιν ρητής επιβεβαίωσης του συντονιστή ï.

ò νέο

Εφόσον σειρά χρονοθυρίδων που έχει χορηγηθεί σε αερομεταφορέα χρησιμοποιείται από άλλον αερομεταφορέα χωρίς να τηρούνται οι όροι της παρούσας παραγράφου, ο συντονιστής αφαιρεί τη σειρά και την τοποθετεί στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης, αφού προηγουμένως ακούσει τους ενδιαφερόμενους αερομεταφορείς.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6

96. Εάν οι νεοεισερχόμενοι μεταφορείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, το κράτος μέλος μεριμνά ώστε να συγκληθεί συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού του αερολιμένα προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κατάστασης. Η Επιτροπή καλείται στη συνεδρίαση αυτή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5

67. Εάν δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί η αιτούμενη χρονοθυρίδα, ο συντονιστής ενημερώνει τον αιτούντα αερομεταφορέα για ποιο λόγο και του υποδεικνύει την πλησιέστερη εναλλακτική χρονοθυρίδα.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

58. Ο συντονιστής λαμβάνει επίσης υπόψη του και άλλουες κανόνες και κατευθύνσεις που έχει θεσπίσει σε Ö ενωσιακή ή Õ παγκόσμια ή κοινοτική κλίμακα ο κλάδος των αερομεταφορών, καθώς και τις τοπικές κατευθύνσεις που έχει προτείνει η επιτροπή συντονισμού και έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο κράτος μέλος ή από άλλο αρμόδιο φορέα υπεύθυνο για το συγκεκριμένο αερολιμένα, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω κανόνες και κατευθύνσεις δεν θίγουν την ανεξαρτησία του συντονιστή, ότι συμβαδίζουν με την κοινοτική Ö ενωσιακή Õ νομοθεσία, και αποσκοπούν στην περαιτέρω αποτελεσματική χρήση της χωρητικότητας του αερολιμένα ð και ότι έχουν κοινοποιηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή και εγκριθεί από αυτήν ï . Οι κανόνες κοινοποιούνται από αυτό το κράτος μέλος στην Επιτροπή.

ò νέο

Οι τοπικές κατευθύνσεις επιτρέπεται να αφορούν μόνον την εποπτεία της χρήσης των χρονοθυρίδων ή τη μεταβολή του καθορισμού της σειράς χρονοθυρίδων με σκοπό να καταστεί βραχύτερη των 10 χρονοθυρίδων για τη χειμερινή περίοδο προγραμματισμού ή των 15 χρονοθυρίδων για τη θερινή περίοδο προγραμματισμού, αλλά σε καμία περίπτωση σε λιγότερες των 5 χρονοθυρίδων. Η μείωση του μήκους της σειράς χρονοθυρίδων ισχύει μόνον στους αερολιμένες στους οποίους οι αερομεταφορές εξαρτώνται πολύ από την εποχική ζήτηση.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

79. Ο συντονιστής, εκτός από την προγραμματισμένη κατανομή χρονοθυρίδων για την περίοδο προγραμματισμού, προσπαθεί να διευθετήσει σύντομα τα μεμονωμένα αιτήματα για χορήγηση χρονοθυρίδων για κάθε τύπο αερομεταφορών, ακόμη και της γενικής αεροπλοΐας. Προς το σκοπό αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης χρονοθυρίδες που απομένουν στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης του άρθρου 10 μετά την κατανομή τους στους αιτούντες αερομεταφορείς, καθώς και οι χρονοθυρίδες χρόνοι χρήσης που ελευθερώνονται την τελευταία στιγμή.

Άρθρο 810

Διαδικασία κατανομής των χρονοθυρίδων Ö Ιστορικές χρονοθυρίδες Õ

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

1. Οι σειρές χρονοθυρίδων κατανέμονται από το κοινό σύστημα εκμετάλλευσης στους αιτούντες αερομεταφορείς ως άδειες χρήσης της αερολιμενικής υποδομής για προσγείωση και απογείωση για την περίοδο προγραμματισμού για την οποία ζητήθηκαν· μετά τη λήξη τους της οποίας οι σειρές διαθεσίμων χρόνων χρήσης χρονοθυρίδων επιστρέφονται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 109.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

2. Με την επιφύλαξη των άρθρων 7,8α και 9, 10 παράγραφος, 12, 14 και του άρθρου 1418, η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζεται ð δίδεται προτεραιότητα στον ενδιαφερόμενο αερομεταφορέα για την κατανομή της ίδιας σειράς κατά την επόμενη αντίστοιχη περίοδο προγραμματισμού, εάν ο εν λόγω αερομεταφορέας υποβάλει αίτηση εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1,ï εφόσον πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α)           ένας Ö λόγω Õ αερομεταφορέας χρησιμοποίησε σειρά διαθεσίμων χρόνων χρήσης χρονοθυρίδων για την εκτέλεση τακτικών και προγραμματισμένων μη τακτικών δρομολογίων, και

β)           ο αερομεταφορέας αυτός μπορεί να αποδείξει στο συντονιστή ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη σειρά χρονοθυρίδων διαθεσίμων χρόνων χρήσης, σύμφωνα με την άδειά του, σε ποσοστό τουλάχιστον 80 ð 85 ï% κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού για την οποία του χορηγήθηκε.

Στις περιπτώσεις αυτές, η συγκεκριμένη σειρά διαθεσίμων χρόνων χρήσης επιτρέπει στον αερομεταφορέα να λάβει την ίδια σειρά διαθεσίμων χρόνων χρήσης την επόμενη αντίστοιχη περίοδο προγραμματισμού, εφόσον αυτός το ζητήσει μέσα στην προβλεπόμενη στο άρθρο 7, παράγραφος 1, προθεσμία.

43. Ο χρονικός επαναπροσδιορισμός των σειρών χρονοθυρίδων, πριν οι εναπομένουσεςντες χρόνοι στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης χρονοθυρίδεςων του άρθρου 9 κατανεμηθούν στους υπόλοιπους αερομεταφορείς, γίνεται δεκτός μόνον για λειτουργικούς λόγους ð όπως, π.χ., μεταβολές του χρησιμοποιούμενου τύπου αεροσκάφους ή του δρομολογίου που εκμεταλλεύεται ο αερομεταφορέας ï ή αν πρόκειται να επέλθει βελτίωση του χρονισμού των χρονοθυρίδων των αιτούντων αερομεταφορέων σε σύγκριση με το χρονισμό που είχε ζητηθεί αρχικά. Ο επαναπροσδιορισμός εφαρμόζεται μόνον μετά από ρητή επιβεβαίωσή του από το συντονιστή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6

ð νέο

34. Οι χρονοθυρίδες που χορηγήθηκαν σε αερομεταφορέα πριν τις 31 Ιανουαρίου για την επόμενη θερινή περίοδο, ή πριν τις 31 Αυγούστου για την επόμενη χειμερινή περίοδο, αλλά επιστράφηκαν στο συντονιστή προς ανακατανομή τους πριν τις ημερομηνίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό χρήσης ð , εφόσον οι κατανεμημένες χρονοθυρίδες συνιστούν σειρά κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 13 ï.

ò νέο

Οι χρονοθυρίδες που συμπίπτουν με ημέρες αργίας ενσωματώνονται στη σειρά της επόμενης περιόδου χωρίς να χρειάζεται αιτιολόγηση της μη χρήσης τους.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

45. Εάν δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι η σειρά χρονοθυρίδων χρησιμοποιήθηκε κατά 80 ð 85 ï%, ð δεν δίδεται η προτεραιότητα που προβλέπεται στην παράγραφο 2 ï όλες οι χρονοθυρίδες που συνθέτουν τη σειρά τοποθετούνται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης, εκτός εάν η μη χρησιμοποίησή τους μπορεί να αιτιολογηθεί βάσει ενός από τους εξής λόγους:

α)           απρόβλεπτες και αναπόφευκτες καταστάσεις οι οποίες δεν ήταν υπό τον έλεγχο του αερομεταφορέα και οδήγησαν σε:

i)       απαγόρευση πτήσεων του τύπου αεροσκαφών που συνήθως χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο δρομολόγιο,

ii)       ð πλήρες ή μερικό ï κλείσιμο αερολιμένα ή εναερίου χώρου,

iii)      σοβαρή διατάραξη των λειτουργιών στους οικείους αερολιμένες συμπεριλαμβανομένων των σειρών χρονοθυρίδων σε άλλους κοινοτικούς Ö ενωσιακούς Õ αερολιμένες, που συνδέονται με διαταραχθέντα δρομολόγια, κατά τη διάρκεια ουσιαστικού μέρους της περιόδου προγραμματισμού·

β)           διακοπή των δρομολογίων οφειλόμενη σε ενέργεια με σκοπό να θιγούν τα δρομολόγια αυτά ð , π.χ. σε περίπτωση απεργίας ï, η οποία κατέστησε πρακτικά ή/και τεχνικά αδύνατον στον αερομεταφορέα να εκτελέσει τα δρομολόγια όπως είχε προγραμματίσει·

γ)           σοβαρές οικονομικές ζημίες στον ενδιαφερόμενο κοινοτικό Ö ενωσιακό Õ αερομεταφορέα, με αποτέλεσμα να χορηγηθεί προσωρινή άδεια από τις αρχές έκδοσης αδείας εξαρτώμενη από την δημοσιονομική αναδιοργάνωση του αερομεταφορέα σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008·

δ)           δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 12 σε δρομολόγια στα οποία έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας δυνάμει του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας αυτών των δρομολογίων.

ò νέο

Η απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καθιερώθηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 474/2006 της Επιτροπής[21] δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως αιτιολόγησης μη χρήσης σειράς χρονοθυρίδων κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 6 (προσαρμοσμένο)

56. Μετά από αίτημα κράτους μέλους ή με δική της πρωτοβουλία, η Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή της παραγράφου 45 από τον συντονιστή αερολιμένα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Η Επιτροπή λαμβάνει απόφαση μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την παραλαβή του αιτήματος, σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 1317 παράγραφος 2.

ò νέο

7. Όταν δεν πληρούνται οι όροι της παραγράφου 2 στοιχεία α) και β), η Επιτροπή δύναται εντούτοις να αποφασίσει να δοθεί στους αερομεταφορείς, για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, προτεραιότητα στην κατανομή των ιδίων σειρών, εάν αυτό δικαιολογείται για επιτακτικούς λόγους συνδεόμενους με έκτακτα γεγονότα τα οποία απαιτούν συνοχή στην εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στους αερολιμένες αυτούς. Η Επιτροπή θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα, η εφαρμογή των οποίων δεν υπερβαίνει τη διάρκεια μιας περιόδου προγραμματισμού. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 8β

Αποκλεισμός αξιώσεων αποζημίωσης

8. ð Η προτεραιότητα ï Το δικαίωμα σε σειρά χρονοθυρίδων που αναφέρεται Ö στην Õ στο άρθρο 8 παράγραφος 2, δεν εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης για τυχόν περιορισμό, ελάττωση ή κατάργηση του ð της εν λόγω προτεραιότητας ï που επιβάλλεται βάσει της κοινοτικής Ö ενωσιακής Õ νομοθεσίας, και ιδίως κατ' εφαρμογή των κανόνων της Συνθήκης για τις αερομεταφορές.

ò νέο

Άρθρο 11

Κράτηση χρονοθυρίδων

1. Ο φορέας διαχείρισης συντονισμένου αερολιμένα δύναται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το σύστημα των αερολιμενικών τελών, προκειμένου να αποτρέψει τους αερομεταφορείς να καθυστερούν την επιστροφή των χρονοθυρίδων στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης που αναφέρεται στο άρθρο 9 και να τους καταλογίζεται η ευθύνη για την κράτηση υποδομής που δεν χρησιμοποιούν. Ακολουθούνται οι εξής αρχές:

α) πριν ληφθεί τέτοια απόφαση, τηρείται η διαδικασία του άρθρου 6 της οδηγίας 2009/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[22]. Γνωμοδοτεί και ο συντονιστής. Για τους συντονισμένους αερολιμένες που δεν καλύπτονται από το άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/12/ΕΚ, ο φορέας διαχείρισης του αερολιμένα ζητεί τη γνώμη της επιτροπής συντονισμού και του συντονιστή·

β) η εν λόγω απόφαση δεν θίγει τη διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία κατανομής χρονοθυρίδων και το σύστημα αερολιμενικών τελών·

γ) η εν λόγω απόφαση δεν αποθαρρύνει την είσοδο στην αγορά ή την προσφορά δρομολογίων από τους αερομεταφορείς, και περιορίζεται στην κάλυψη του κόστους που βαρύνει τον αερολιμένα για την κράτηση αερολιμενικής χωρητικότητας που αντιστοιχεί σε αχρησιμοποίητες χρονοθυρίδες·

δ) δεν καταλογίζεται ευθύνη για την κράτηση αερολιμενικής χωρητικότητας που δεν χρησιμοποιήθηκε για κατανεμηθείσες χρονοθυρίδες οι οποίες όμως επιστρέφονται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης πριν τις 31 Ιανουαρίου για την επόμενη θερινή περίοδο προγραμματισμού ή πριν τις 31 Αυγούστου για την επόμενη χειμερινή περίοδο προγραμματισμού, για τις χρονοθυρίδες που συμπίπτουν με ημέρες αργίας και επιστρέφονται στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης πριν τις ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν, καθώς και για τις χρονοθυρίδες που δικαιολογημένα δεν χρησιμοποιήθηκαν βάσει του άρθρου 10 παράγραφος 5·

ε) η απόφαση κοινοποιείται στον συντονιστή, τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Επιτροπή τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έναρξη της σχετικής περιόδου προγραμματισμού.

2. Ο συντονιστής κοινοποιεί στον φορέα εκμετάλλευσης του αερολιμένα όλες τις πληροφορίες που καθιστούν δυνατή την εφαρμογή της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 απόφασης.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5

Άρθρο 912

Υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας

1. Εφόσον σε ένα δρομολόγιο έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, το κράτος μέλος μπορεί να κρατήσει στο συντονισμένο αερολιμένα τις χρονοθυρίδες που απαιτούνται για τις σχεδιαζόμενες πτήσεις στο δρομολόγιο αυτό. Εάν οι χρονοθυρίδες που έχουν κρατηθεί για το δρομολόγιο δεν χρησιμοποιηθούν, τότε διατίθενται σε οιοδήποτε άλλο αερομεταφορέα επιθυμεί να εκτελεί το δρομολόγιο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2. Εάν κανείς άλλος αερομεταφορέας δεν ενδιαφέρεται να εκτελεί το δρομολόγιο και το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν προβεί σε προκήρυξη υποβολής προσφορών βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 10, του άρθρου 17 παράγραφοι 3 έως 7 και του άρθρου 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, οι χρονοθυρίδες είτε διατίθενται σε κάποιο άλλο δρομολόγιο με υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας είτε επιστρέφονται στο κοινό σύστημα.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

2. Η διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών που θεσπίζει το άρθρο 16 παράγραφος 9, το άρθρο 17 παράγραφος 7 και το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 εφαρμόζεται για τη χρήση των χρονοθυρίδων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, εφόσον περισσότεροι του ενός Ö ενωσιακοί Õ αερομεταφορείς επιθυμούν να εκτελούν το δρομολόγιο και δεν έχουν μπορέσει να λάβουν χρονοθυρίδες εντός μιας ώρας πριν ή μετά τους χρόνους που ζήτησαν από το συντονιστή.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

Ö Κινητικότητα χρονοθυρίδων Õ

Άρθρο 8 bis 13

Κινητικότητα Ö Μεταβιβάσεις και ανταλλαγές Õ χρονοθυρίδων

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

1. Οι χρονοθυρίδες επιτρέπεται:

α)           να μεταβιβάζονται από έναν αερομεταφορέα από μια πτήση ή τύπο δρομολογίου σε άλλη πτήση ή άλλο τύπο δρομολογίου που εκτελείται από τον ίδιο αερομεταφορέα·

β)           να μεταβιβάζονται: ð μεταξύ δύο αερομεταφορέων, με ή χωρίς χρηματική ή άλλης φύσεως αποζημίωση· ï

i)       μεταξύ μητρικής και θυγατρικών εταιριών, καθώς και μεταξύ θυγατρικών της αυτής μητρικής εταιρείας,

ii)       με την απόκτηση του ελέγχου του κεφαλαίου ενός αερομεταφορέα, ή

iii)      σε περίπτωση ολικής ή μερικής εξαγοράς όταν οι χρονοθυρίδες συνδέονται απευθείας με τον εξαγοραζόμενο αερομεταφορέα·

γ)           να ανταλλάσσονται, μία έναντι άλλης, μεταξύ αερομεταφορέων ð με ή χωρίς οικονομική ή άλλης φύσεως αποζημίωση ï.

ò νέο

2. Το κράτος μέλος διαμορφώνει διαφανές πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τις επαφές μεταξύ των αερομεταφορέων τους οποίους ενδιαφέρουν οι μεταβιβάσεις ή οι ανταλλαγές χρονοθυρίδων τηρουμένης της ενωσιακής νομοθεσίας.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

2. Οι μεταβιβάσεις ή οι ανταλλαγές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κοινοποιούνται στο συντονιστή και τίθενται σε ισχύ μετά από ρητή επικύρωσή του. Ο συντονιστής δεν επικυρώνει μεταβιβάσεις ή ανταλλαγές μη σύμφωνες με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και εφόσον δεν εξασφαλίζεται ότι:

α)           δεν διακυβεύονται οι δραστηριότητες του αερολιμένα λαμβανομένων υπόψη όλων των τεχνικών, επιχειρησιακών ð , επιδόσεων ï και περιβαλλοντικών περιορισμών·

β)           τηρούνται οι περιορισμοί που επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 912·

γ)           η μεταβίβαση χρονοθυρίδων δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 3 Ö του παρόντος άρθρου Õ.

ò νέο

Για τις μεταβιβάσεις ή ανταλλαγές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και γ), οι αερομεταφορείς κοινοποιούν στον συντονιστή τις λεπτομέρειες ενδεχόμενης χρηματικής ή άλλης φύσεως αποζημίωσης. Οι λεπτομέρειες της αποζημίωσης που συνοδεύει τη μεταβίβαση ή την ανταλλαγή είναι εμπιστευτικές και ο συντονιστής τις δημοσιοποιεί μόνον στο κράτος μέλος όπου βρίσκεται ο αερολιμένας ή στην Επιτροπή, εφόσον του το ζητήσουν. Οι μεταβιβάσεις ή οι ανταλλαγές δεν υπόκεινται σε όρους που αποβλέπουν σε περιορισμό της δυνατότητας του αερομεταφορέα που επιθυμεί να αποκτήσει χρονοθυρίδες να ανταγωνισθεί τον αερομεταφορέα που μεταβιβάζει ή ανταλλάσσει τις χρονοθυρίδες αυτές.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

3. Οι χρονοθυρίδες που κατανέμονται σε νεοεισερχόμενο βάσει του άρθρου 2 στοιχείο β) δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 1 στοιχείο β) του παρόντος άρθρου, για διάστημα δύο ισοδυνάμων περιόδων προγραμματισμού, εκτός αν πρόκειται για νομίμως εγκεκριμένη ανάληψη δραστηριοτήτων επιχείρησης που πτώχευσε.

Οι διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης χρονοθυρίδες που κατανέμονται σε νεοεισερχόμενο βάσει του άρθρου 2 σημείο β), ii) 2), β) και iii), δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν σε άλλη πτήση όπως προβλέπει η παράγραφος 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου, για διάστημα δύο ισοδύναμων περιόδων προγραμματισμού, εκτός εάν ο νεοεισερχόμενος αντιμετωπισθεί με την ίδια προτεραιότητα στο νέο δρομολόγιο όπως στο αρχικό.

Οι χρονοθυρίδες που κατανέμονται σε νεοεισερχόμενο βάσει του άρθρου 2 σημείο β2), δεν επιτρέπεται μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο γ) του παρόντος άρθρου, για διάστημα δύο ισοδύναμων περιόδων προγραμματισμού, εκτός εάν πρόκειται να βελτιωθείούν οι χρονισμοί ο προγραμματισμός των χρονοθυρίδων για τα συγκεκριμένα δρομολόγια σε σύγκριση με τον προγραμματισμό υς χρονισμούς που είχεαν ζητηθεί αρχικά.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 14

Ö Διατάξεις σχετικές με το δίκαιο ανταγωνισμού Õ

Ο παρών κανονισμός δεν θίγει την εξουσία των δημοσίων αρχών να απαιτούν ð εγκρίνουν ï μεταβίβαση των χρονοθυρίδων μεταξύ αερομεταφορέων και να ορίζουν τον τρόπο κατανομής τους βάσει του εθνικού δικαίου περί ανταγωνισμού ή των άρθρων 81 ή 82 Ö 101, 102 Õ ðή 106 ï της Συνθήκης ή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 106/2004[23] του Συμβουλίου. Οι μεταβιβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον χωρίς χρηματική αποζημίωση.

ê 545/2009 άρθ. 1 παρ. 1

Άρθρο 10α

Για τους σκοπούς του άρθρου 12 παράγραφος 2, οι συντονιστές δέχονται ότι, για τη θερινή περίοδο προγραμματισμού δρομολογίων του 2010, οι αερομεταφορείς δικαιούνται τις σειρές χρονοθυρίδων που τους είχαν κατανεμηθεί κατά την έναρξη της θερινής περιόδου προγραμματισμού δρομολογίων του 2009 σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

ò νέο

Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και επιτροπή

Άρθρο 15

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1. Η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2. Η αρμοδιότητα για την έκδοση πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση στις οποίες αναφέρονται το άρθρο 3 παράγραφος 3 ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστον από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3. Η εξουσιοδότηση κατά το άρθρο 3 παράγραφος 3 είναι δυνατόν να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης τερματίζει σε συγκεκριμένη ημερομηνία την ανάθεση εξουσιών που προσδιορίζονται στην εν λόγω απόφαση. Η ανάκληση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει την εγκυρότητα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4. Μόλις εκδώσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5. Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 3 τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν προτίθενται να προβάλουν αντιρρήσεις. Η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 16

Ö Διαδικασία Õ Εεπιτροπής

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. ð Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά τη έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.ï

2. Στις περιπτώσεις που Ö Όταν Õ γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή σε συνδυασμό με το άρθρο 8 αυτής τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 8 αυτής ð εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011[24] . ï

Η προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 5, παράγραφος 6, της απόφασης 1999/468/ΕΚ είναι τρίμηνη.

ò νέο

Εφόσον η γνωμοδότηση της επιτροπής πρέπει να ληφθεί με γραπτή διαδικασία, η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα όταν, εντός της προθεσμίας έκδοσης της γνωμοδότησης, το αποφασίσει ο πρόεδρος της επιτροπής ή το ζητήσουν τα μέλη της επιτροπής με πλειοψηφία δύο τρίτων.

3. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 8 του κανονισμού (EΕ) αριθ. 182/2011 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9

34. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να συμβουλεύεται την επιτροπή για οιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

4. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Ö Μέτρα εφαρμογής Õ

Άρθρο 17

Ö Συμφωνία χρονοθυρίδων και σχεδίων πτήσης Õ

1. ð Όταν αερομεταφορέας υποβάλλει σχέδιο πτήσης, το σχέδιο περιέχει αναφορά της χρονοθυρίδας που έχει κατανεμηθεί. Ο διαχειριστής του δικτύου απορρίπτει ï Ττο σχέδιο πτήσης ενός αερομεταφορέα μπορεί να απορρίπτεται από τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης εναερίου κυκλοφορίας, εφόσον αυτός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα συντονισμένο αερολιμένα για προσγείωση ή απογείωση, κατά τη διάρκεια των περιόδων που ο αερολιμένας είναι συντονισμένος, χωρίς να του έχει χορηγηθεί χρονοθυρίδα από το συντονιστή. ð Οι φορείς εκμετάλλευσης της ιδιωτικής αεροπλοΐας θεωρείται ότι δεν διαθέτουν χρονοθυρίδα εάν υποχρεωθούν να εκτελούν πτήσεις πέραν της προβλεπόμενης χρονικής ζώνης που προβλέπεται από τη χρονοθυρίδα και εφόσον η καθυστέρηση δεν οφείλεται στις υπηρεσίες αεροναυτιλίας. ï

ò νέο

2. Το κράτος μέλος λαμβάνει τα μέτρα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συντονιστή, διαχειριστή του δικτύου, παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας και φορέα διαχείρισης του αερολιμένα.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 1418

Εφαρμογή

21. Ο συντονιστής αποσύρει τη σειρά χρονοθυρίδων που έχει προσωρινά διαθέσει σε αερομεταφορέα εν συστάσει και την τοποθετεί στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης στις 31 Ιανουαρίου για την επόμενη θερινή περίοδο ή στις 31 Αυγούστου για την επόμενη χειμερινή περίοδο, εφόσον την ημερομηνία εκείνη η επιχείρηση δεν διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης ή ισοδύναμο έγγραφο ή δεν υπάρχει δήλωση της αδειοδοτούσας αρχής ότι είναι πιθανό να εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης ή ισοδύναμο έγγραφο πριν από την έναρξη της οικείας περιόδου προγραμματισμού. ð Οι αρμόδιες για την αδειοδότηση αρχές κοινοποιούν τακτικά στον συντονιστή επικαιροποιημένες πληροφορίες και ανταποκρίνονται στα αιτήματά του σε εύλογο διάστημα. ï

3. Ο συντονιστής αποσύρει και τοποθετεί στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης τη σειρά χρονοθυρίδων που έλαβε ένας αερομεταφορέας κατόπιν ανταλλαγής βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ), εφόσον δεν την χρησιμοποίησε κατά τα προβλεπόμενα.

42. Οι αερομεταφορείς που επανειλημμένα και ð ή ï εσκεμμένα είτε εκτελούν πτήσεις σε χρόνο πολύ διαφορετικό από την χρονοθυρίδα που τους έχει χορηγηθεί ως μέρος της σειράς χρονοθυρίδων είτε χρησιμοποιούν χρονοθυρίδες πολύ διαφορετικές από τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί κατά την κατανομή, προξενώντας έτσι ζημία στη λειτουργία του αερολιμένα ή της αεροπλοΐας, στερούνται της ιδιότητας ð την προτεραιότητα ïπου αναφέρεται στο άρθρο 810 παράγραφος 2. Ο συντονιστής μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει αυτήν τη σειρά διαθεσίμων χρόνων χρήσης χρονοθυρίδων από τον αερομεταφορέα για το υπόλοιπο της περιόδου προγραμματισμού και να την διαθέσει στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης αφού ακούσει τον ενδιαφερόμενο αερομεταφορέα και του απευθύνει μία και μόνη προειδοποίηση. ð Εάν ο αερομεταφορέας ζητήσει ισοδύναμες χρονοθυρίδες, ο συντονιστής δεν υποχρεούται να τις χορηγήσει. ï

ò νέο

Το κράτος μέλος μεριμνά ώστε ο συντονιστής να συγκροτήσει σύστημα αποτελεσματικής εποπτείας της εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9

ð νέο

53. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την ύπαρξη ð και την εφαρμογή ï πραγματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων ή ισοδύναμων μέτρων ð σε περίπτωση ï

- επανειλημμένης και ð ή ï εσκεμμένης εκτέλεσης αεροπορικών υπηρεσιών ð δρομολογίων ï ð χωρίς αντίστοιχη χρονοθυρίδα ή ï σε χρόνους πολύ διαφορετικούς από τουις χρόνους χρήσης ð χρονοθυρίδες ï που τους έχουν χορηγηθεί ή της χρήσης διαθεσίμων χρόνων χρήσης ð χρονοθυρίδων ïμε πολύ διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί κατά την κατανομή, όταν αυτό προκαλεί ζημίες σε αερολιμένες ή στην αεροπλοΐα.·

ò νέο

- επιστροφής των χρονοθυρίδων μετά τις 31 Ιανουαρίου για την επόμενη θερινή περίοδο ή μετά τις 31 Αυγούστου για την επόμενη χειμερινή περίοδο, ή διατήρησης των μη χρησιμοποιημένων χρονοθυρίδων, διότι στην κύρωση πρέπει να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη προσφυγή στον μηχανισμό που προβλέπεται στο άρθρο 11·

- μη κοινοποίησης στον συντονιστή ή τον υπεύθυνο προγραμματισμού των πληροφοριών που προβλέπονται στα άρθρα 7 και 13 ή κοινοποίησης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

Ο συντονιστής τηρείται δεόντως ενήμερος για την επιβολή των κυρώσεων αυτών.

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 9

ð νέο

64. Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παράγραφος 45, εάν ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να επιτύχει το ποσοστό χρήσης ð 85 ï 80% που ορίζεται στο άρθρο 810 παράγραφος 2, ο συντονιστής μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει αυτήν τη σειρά χρονοθυρίδων από τον αερομεταφορέα για το υπόλοιπο της περιόδου προγραμματισμού και να την διαθέσει στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης μετά από ακρόαση του ενδιαφερόμενου αερομεταφορέα.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παράγραφος 45, εάν μετά από παραχώρηση χρονικού περιθωρίου αντίστοιχου προς το ð 15 ï 20% της περιόδου ισχύος της σειράς δεν χρησιμοποιηθεί χρονοθυρίδα από τη σειρά αυτή, ο συντονιστής υποχρεούται να διαθέτει τη συγκεκριμένη σειρά χρονοθυρίδων για το υπόλοιπο της περιόδου προγραμματισμού στο κοινό σύστημα εκμετάλλευσης μετά από ακρόαση του ενδιαφερόμενου αερομεταφορέα. ð Ο συντονιστής δύναται να αποφασίσει να αποσύρει τη σειρά χρονοθυρίδων πριν το τέλος μιας περιόδου που αντιστοιχεί στο 15% της περιόδου ισχύος της σειράς, εάν ο αερομεταφορέας δεν αποδείξει ότι προτίθεται να τις χρησιμοποιήσει. ï

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 7

Άρθρο 1119

Καταγγελίες και δικαίωμα προσφυγής

1. 1. Με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων προσφυγής δυνάμει του εθνικού δικαίου, οι καταγγελίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 7, παράγραφος 2, των άρθρων 8, 8 α και 109, 10, 14 και 18 και του άρθρου 1419, παράγραφοι 1 έως 4 και 6 1, 2 και 4, υποβάλλονται στην επιτροπή συντονισμού. Η επιτροπή εξετάζει το θέμα εντός ενός μηνός από την κατάθεση της καταγγελίας και εφόσον είναι δυνατόν προτείνει λύσεις στο συντονιστή σε μια απόπειρα επίλυσης των προβλημάτων. Εάν δεν είναι δυνατόν να διακανονισθούν οι καταγγελίες, το αρμόδιο κράτος μέλος μπορεί εντός των επόμενων δύο μηνών να μεριμνήσει για τη διαμεσολάβηση μιας οργάνωσης εκπροσώπησης του αερομεταφορέα ή των αερολιμενικών αρχών ή άλλου τρίτου μέρους.

2. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για να προστατεύουν τους συντονιστές έναντι αξιώσεων αποζημίωσης σε σχέση με την άσκηση των δυνάμει του παρόντος κανονισμού καθηκόντων τους, πλην των περιπτώσεων βαριάς αμέλειας ή δόλου .

ê 95/93

Άρθρο 1220

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 8 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Σχέσεις με τρίτες χώρες

1. Ö ηΗ Επιτροπή μπορεί, σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 16 παράγραφος 2, να αποφασίσει ότι ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θα λάβουν μέτρα, Õ ð συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης χρονοθυρίδων, ï Ö για έναν ή περισσότερους αερομεταφορείς της συγκεκριμένης τρίτης χώρας, προκειμένου να επανορθωθεί η διακριτική μεταχείριση της τρίτης χώρας, Õ Εεφόσον προκύπτει ότι τρίτη χώρα, όσον αφορά την κατανομή και τη χρήση των διαθεσίμων χρόνων χρήσης χρονοθυρίδων στους αερολιμένες:

α)           δεν επιφυλάσσει στους κοινοτικούς Ö ενωσιακούς Õ αερομεταφορείς μεταχείριση ανάλογη με εκείνη που παρέχεται από τον παρόντα κανονισμό στους αερομεταφορείς της, ή

β)           δεν επιφυλάσσει στους κοινοτικούς Ö ενωσιακούς Õ αερομεταφορείς εκ των πραγμάτων εθνική μεταχείριση, ή

γ)           παρέχει σε αερομεταφορείς άλλων τρίτων χωρών ευνοϊκότερη μεταχείριση από τη μεταχείριση που επιφυλάσσει προς τους κοινοτικούς Ö ενωσιακούς Õ αερομεταφορείς,.

η Επιτροπή μπορεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 16, παράγραφος 2, να αποφασίσει ότι ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θα λάβουν μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η αναστολή εφαρμογής μέρους ή όλου του παρόντος κανονισμού για έναν ή περισσότερους αερομεταφορείς της συγκεκριμένης τρίτης χώρας, προκειμένου να επανορθωθεί η διακριτική μεταχείριση της τρίτης χώρας.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

2. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για οποιεσδήποτε σοβαρές δυσχέρειες, νομικού ή πρακτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν κοινοτικοί Ö ενωσιακοί Õ αερομεταφορείς όσον αφορά την εξασφάλιση χρονοθυρίδων στους αερολιμένες τρίτων χωρών.

Ö Τελικές διατάξεις Õ

ê 793/2004 άρθ. 1 παρ. 10

ð νέο

Άρθρο 14 bis 21

Σύνταξη έκθεσης και συνεργασία

1. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του παρόντος κανονισμού το αργότερο εντός τριών ð τεσσάρων ï ετών από την έναρξη ισχύος του. Η έκθεση αφορά ιδίως τη λειτουργία των άρθρων 8, 8 α και 9, 10ð 11 ï και 13.

2. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συνεργάζονται στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, ιδίως όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών για την έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

ê

Άρθρο 22

Καταργούμενες διατάξεις

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 καταργείται.

Οι αναφορές στον καταργούμενο κανονισμό νοούνται ως αναφορές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας που περιέχεται στο Παράρτημα ΙΙ.

ê 95/93 (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 1523

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την Ö πρώτη ημέρα της δεύτερης περιόδου προγραμματισμού που αρχίζει μετά Õ τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, […]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

[…]                                                                […]

é

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Καταργούμενος κανονισμός με κατάλογο των διαδοχικών τροποποιήσεών του

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 του Συμβουλίου || (EE L 14 της 22.1.1993, σ. 1)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 894/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || (EE L 142 της 31.5.2002, σ. 3)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1554/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || (EE L 221 της 4.9.2003, σ. 1)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 793/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || (EE L 138 της 3.4.2004, σ. 50)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 545/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || (ΕΕ L 167 της 29.6.2009, σ. 24)

_____________

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Πίνακας αντιστοιχίας

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 95/93 || Παρών κανονισμός

Άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2 || Άρθρο 1 παράγραφοι 1 και 2

Άρθρο 1 παράγραφος 3 || —

Άρθρο 2 στοιχείο α) || Άρθρο 2 παράγραφος 1

Άρθρο 2 στοιχείο β) || Άρθρο 2 παράγραφος 2

Άρθρο 2 στοιχείο γ) || —

Άρθρο 2 στοιχείο δ) || Άρθρο 2 παράγραφος 3

Άρθρο 2 στοιχείο ε) || Άρθρο 2 παράγραφος 4

Άρθρο 2 στοιχ. στ) περ. i) || Άρθρο 2 παράγραφος 5

Άρθρο 2 στοιχ. στ) περ. ii) || Άρθρο 2 παράγραφος 6

— || Άρθρο 2 παράγραφος 7

— || Άρθρο 2 παράγραφος 8

— || Άρθρο 2 παράγραφος 9

Άρθρο 2 στοιχείο ζ) || Άρθρο 2 παράγραφος 11

Άρθρο 2 στοιχείο η) || —

Άρθρο 2 στοιχείο θ) || Άρθρο 2 παράγραφος 10

Άρθρο 2 στοιχείο ι) || Άρθρο 2 παράγραφος 12

Άρθρο 2 στοιχείο ια) || Άρθρο 2 παράγραφος 13

Άρθρο 2 στοιχείο ιβ) || Άρθρο 2 παράγραφος 14

Άρθρο 2 στοιχείο ιγ) || Άρθρο 2 παράγραφος 15

— || Άρθρο 2 παράγραφος 16

— || Άρθρο 2 παράγραφος 17

— || Άρθρο 2 παράγραφος 18

— || Άρθρο 2 παράγραφος 19

— || Άρθρο 2 παράγραφος 20

— || Άρθρο 2 παράγραφος 21

Άρθρο 3 παράγραφος 1 || Άρθρο 3 παράγραφος 1

Άρθρο 3 παράγραφος 2 || Άρθρο 3 παράγραφος 2

Άρθρο 3 παράγραφος 3 || Άρθρο 3 παράγραφος 3

Άρθρο 3 παράγραφος 4 || Άρθρο 3 παράγραφος 4

— || Άρθρο 3 παράγραφος 5

Άρθρο 3 παράγραφος 5 || Άρθρο 3 παράγραφος 6

Άρθρο 3 παράγραφος 6 || Άρθρο 3 παράγραφος 7

Άρθρο 3 παράγραφος 7 || Άρθρο 3 παράγραφος 8

— || Άρθρο 3 παράγραφος 9

— || Άρθρο 3 παράγραφος 10

Άρθρο 4 παράγραφος 1 || Άρθρο 5 παράγραφος 1

— || Άρθρο 5 παράγραφος 2

Άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) || Άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο α)

Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο β), πρώτη πρόταση || Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β)

— || Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β) περ. i)

— || Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο β) περ. ii)

Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο β), δεύτερη πρόταση || Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο γ)

Άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο γ) || Άρθρο 5 παράγραφος 3 στοιχείο δ)

— || Άρθρο 5 παράγραφος 3, στο τέλος

Άρθρο 4 παράγραφος 3 || Άρθρο 5 παράγραφος 4

Άρθρο 4 παράγραφος 4 || Άρθρο 5 παράγραφος 5

Άρθρο 4 παράγραφος 5 || Άρθρο 5 παράγραφος 6

Άρθρο 4 παράγραφος 6 || Άρθρο 5 παράγραφος 7

Άρθρο 4 παράγραφος 7 || Άρθρο 5 παράγρ. 7 και άρθρο 6 παράγρ. 1

— || Άρθρο 6 παράγραφος 2

Άρθρο 4 παράγραφος 8 || Άρθρο 6 παράγραφος 3

— || Άρθρο 6 παράγραφος 4

Άρθρο 4 παράγραφος 9 || —

Άρθρο 4 παράγραφος 10 || Άρθρο 6 παράγραφος 5

Άρθρο 5 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο || Άρθρο 8 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) || Άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α)

— || Άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο β) || Άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο γ)

Άρθρο 5 παράγραφος 2 || Άρθρο 8 παράγραφος 2

Άρθρο 5 παράγραφος 3 || Άρθρο 8 παράγραφος 3

Άρθρο 6 παράγραφος 1 || Άρθρο 4 παράγραφος 1

Άρθρο 6 παράγραφος 2 || Άρθρο 4 παράγραφος 5

Άρθρο 6 παράγραφος 3 || Άρθρο 4 παράγραφος 2

— || Άρθρο 4 παράγραφος 3

Άρθρο 6 παράγραφος 1, στο τέλος || Άρθρο 4 παράγραφος 4

Άρθρο 7 || Άρθρο 7

Άρθρο 8 παράγραφος 1 || Άρθρο 10 παράγραφος 1

Άρθρο 8 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο εισαγωγική φράση || Άρθρο 10 παράγραφος 2 εισαγωγική φράση

Άρθρο 8 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο πρώτη και δεύτερη περίπτωση || Άρθρο 10 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β)

Άρθρο 8 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο || —

Άρθρο 8 παράγραφος 3 || Άρθρο 9 παράγραφος 3

Άρθρο 8 παράγραφος 4 || Άρθρο 10 παράγραφος 5

Άρθρο 8 παράγραφος 5 || Άρθρο 9 παράγραφος 8 πρώτο εδάφιο

— || Άρθρο 9 παράγραφος 8 δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 8 παράγραφος 6 || Άρθρο 9 παράγραφος 7

Άρθρο 8 παράγραφος 7 || Άρθρο 9 παράγραφος 9

— || Άρθρο 11

— || Άρθρο 13

Άρθρο 8α || Άρθρο 14

Άρθρο 8α παράγραφος 1 || Άρθρο 14 παράγραφος 1

— || Άρθρο 14 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο

Άρθρο 8α παράγραφος 2 || Άρθρο 14 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο

— || Άρθρο 14 παράγραφος 2, στο τέλος

Άρθρο 8α παράγραφος 3 || Άρθρο 14 παράγραφος 3

Άρθρο 8β πρώτη πρόταση || Άρθρο 10 παράγραφος 7

Άρθρο 8β δεύτερη πρόταση || Άρθρο 15

Άρθρο 8β τρίτη πρόταση || —

Άρθρο 9 || Άρθρο 12

Άρθρο 10 παράγραφος 1 || Άρθρο 9 παράγραφος 1

Άρθρο 10 παράγραφος 2 || —

Άρθρο 10 παράγραφος 3 || Άρθρο 10 παράγραφος 4

Άρθρο 10 παράγραφος 4 στοιχείο α) πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίπτωση || Άρθρο 10 παράγρ. 5 στοιχείο α) περ. i), ii) και iii)

Άρθρο 10 παράγραφος 4 στοιχεία β), γ) και δ) || Άρθρο 10 παράγραφος 5 στοιχεία β), γ) και δ)

— || Άρθρο 10 παράγραφος 5, στο τέλος

Άρθρο 10 παράγραφος 5 || Άρθρο 10 παράγραφος 7

— || Άρθρο 10 παράγραφος 6

Άρθρο 10 παράγραφος 6 || Άρθρο 9 παράγραφος 3

Άρθρο 10 παράγραφος 7 || Άρθρο 9 παράγραφος 4

Άρθρο 10 παράγραφος 8 || Άρθρο 9 παράγραφος 5

Άρθρο 10 παράγραφος 9 || Άρθρο 9 παράγραφος 6

Άρθρο 10α || —

Άρθρο 11 || Άρθρο 20

Άρθρο 12 || Άρθρο 21

Άρθρο 13 παράγραφοι 1 και 2 || Άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 2

— || Άρθρο 17 παράγραφος 3

Άρθρο 13 παράγραφος 3 || Άρθρο 17 παράγραφος 4

Άρθρο 13 παράγραφος 4 || —

— || Άρθρο 16

Άρθρο 14 παράγραφος 1 || Άρθρο 18 παράγραφος 1

— || Άρθρο 18 παράγραφος 2

Άρθρο 14 παράγραφος 2 || Άρθρο 19 παράγραφος 1

Άρθρο 14 παράγραφος 3 || —

Άρθρο 14 παράγραφος 4 || Άρθρο 19 παράγραφος 2

Άρθρο 14 παράγραφος 5 || Άρθρο 19 παράγραφος 3

Άρθρο 14 παράγραφος 6 στοιχεία α) και β) || Άρθρο 19 παράγραφος 4 πρώτο και δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 14α || Άρθρο 22

— || Άρθρο 23

Άρθρο 15 || Άρθρο 24

— || Παράρτημα Ι

— || Παράρτημα ΙΙ

_____________

[1]               Οι αερολιμένες που είναι δυνατόν να παρουσιάζουν κορεσμό μόνον σε ορισμένες περιόδους χαρακτηρίζονται αερολιμένες με ευκολίες προγραμματισμού. Σε αυτούς τους αερολιμένες, η διαδικασία βασίζεται στην εθελοντική συνεργασία μεταξύ αερομεταφορέων. Ορίζεται υπεύθυνος προγραμματισμού με σκοπό να διευκολύνει τις πτητικές λειτουργίες των αερομεταφορέων.

[2]               Δυνάμει του άρθρου 2 στοιχείο ια) του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες, «ως «σειρά διαθεσίμων χρόνων χρήσης» νοούνται τουλάχιστον πέντε διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης που έχουν ζητηθεί τακτικά για την ίδια ώρα της ίδιας ημέρας της εβδομάδας στην ίδια περίοδο προγραμματισμού και έχουν χορηγηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, έχουν χορηγηθεί για περίπου την ίδια ώρα»

[3]               Δυνάμει του άρθρου 2 στοιχείο β) του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες, νεοεισερχόμενος αερομεταφορέας είναι εκείνος που έχει περιορισμένη χρονική παρουσία σε αερολιμένα.

[4]               Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων της Ευρώπης (www.aci-europe.org).

[5]               http://www.eurocontrol.int/statfor/gallery/content/public/forecasts/Doc415-LTF10-Report-Vol1.pdf. Τα στοιχεία στην έκθεση του Eurocontrol αφορούν μόνον τις πτήσεις IFR (που εκτελούνται με κανόνες πτήσης με όργανα).

[6]               Βλ. Πίνακα 1 Πρόβλεψη Συμφόρησης των Αερολιμένων, Aνάλυση Αντικτύου της παρούσας πρότασης, σ. 15.

[7]               COM (2008) 227.

[8]               http://ec.europa.eu/transport/air/studies/airports_en.htm. Η σύνθεση περιλαμβάνεται στο σημείο 8 της μελέτης με αντικείμενο τις επιλογές αναθεώρησης του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες (Steer Davies Gleave, 2011).

[9]               Όπως, ιδίως: National Economic Research Associates (NERA), Study to assess the effects of different slot allocation schemes, 2004, και Mott MacDonald, Study on the impact of the introduction of secondary trading at Community airports, 2006. Όλες οι αναφερόμενες μελέτες διατίθενται στον δικτυακό τόπο:                 http://ec.europa.eu/transport/air/studies/airports_en.htm.

[10]             Βλ. μελέτη Steer Davies Gleave που αναφέρεται σε υποσημείωση της σελ. 11.

[11]             ΕΕ C […] της […], σ. […].

[12]             ΕΕ C […] της […], σ. […].

[13]             ΕΕ L 14 της 22.1.1993, σ. 1.

[14]             Βλ. παράρτημα I.

[15]             COM (2008) 227.

[16]             ΕΕ L 240 της 24.8.1992, σ. 8.

[17]             ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.

[18]             ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 1.

[19]             ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 20.

[20]             ΕΕ L 185 της 15.7.2011, σ. 1.

[21]             ΕΕ L 84 της 23.3.2006, σ. 14.

[22]             ΕΕ L 70 της 14.3.2009, σ. 11.

[23]             ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1.

[24]             ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.

[DQC1]Warning: Invalid Style 'Référence interinstitutionelle' used

Top