EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Το μέλλον του τομέα κλωστοϋφαντουργίας μετά το 2005

Ενόψει της κατάργησης των ποσοστώσεων στις εισαγωγές την 1η Ιανουαρίου 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε μια ομάδα υψηλού επιπέδου η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διατύπωση συστάσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη. Στην παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέτασε διάφορες συγκεκριμένες δράσεις που συνέστησε η ομάδα υψηλού επιπέδου και εξήγαγε τα απαραίτητα συμπεράσματα.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 13ης Οκτωβρίου 2004 με τίτλο «Το μέλλον του τομέα κλωστοϋφαντουργικών ειδών και ειδών ένδυσης μετά το 2005 - Συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου "Κλωστοϋφαντουργικά είδη και είδη ένδυσης"» [COM(2004) 668 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η συμφωνία για τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα είδη ένδυσης του ΠΟΕ και όλοι οι περιορισμοί εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών ειδών και ειδών ένδυσης που απορρέουν από αυτήν καταργήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2005. Ενόψει αυτής της κατάργησης, η Επιτροπή σύστησε, στις αρχές του 2004, μια ομάδα υψηλού επιπέδου για τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα είδη ένδυσης. Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένων κρατών μελών, βιομηχανιών, λιανοπωλητών και εισαγωγέων, ευρωπαϊκών επαγγελματικών οργανώσεων, συνδικάτων και εκπροσώπων τοπικών συνεταιρισμών βιοτεχνιών του τομέα κλωστοϋφαντουργικών ειδών και ειδών ένδυσης, είχε αποστολή να διατυπώσει συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσαρμογή του τομέα ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος.

Η οικονομική κατάσταση του τομέα κλωστοϋφαντουργίας ήταν δύσκολη. Η παραγωγή και η απασχόληση παρουσίασαν σαφή κάμψη μεταξύ του 2000 και του 2003. Οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τις κύριες εξαγωγικές αγορές της παρουσίασαν επίσης κάμψη. Η ισοτιμία δολαρίου και ευρώ κατέστησε τις τιμές των προϊόντων της λιγότερο ανταγωνιστικές. Τέλος, η ανάπτυξη της ζώνης ευρωμεσογειακής συνεργασίας και οι προσδοκίες κατάργησης των ποσοστώσεων είχαν ως αποτέλεσμα μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου παρουσίασε τις πρώτες συστάσεις της (EN) στις 30 Ιουνίου 2004. Στην παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέτασε τις εν λόγω συστάσεις, κατηγοριοποιώντας τις σε πέντε τομείς.

Έρευνα και καινοτομία

Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, η Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την ομάδα υψηλού επιπέδου, όπως η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τεχνολογικής πλατφόρμας για τα κλωστοϋφαντουργικά είδη και τα είδη ένδυσης. Επίσης, κάλεσε τις βιομηχανίες του τομέα να συμμετάσχουν σε κοινοτικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, για παράδειγμα στο 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης ή στο πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Παρέχεται επίσης στον τομέα κλωστοϋφαντουργίας η δυνατότητα βελτίωσης της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού του χάρη στις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών της κοινωνίας της πληροφορίας.

Εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση

Η Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για την επίτευξη μεταρρυθμίσεων στον εν λόγω τομέα. Διαπίστωσε, όπως και η ομάδα υψηλού επιπέδου, την ανάγκη ύπαρξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής διά βίου μάθησης για τον τομέα κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης της κατάρτισης. Επέστησε επίσης την προσοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα που παρέχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στον τομέα αυτό, όπως το πρόγραμμα Leonardo da Vinci καθώς και σε ορισμένους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Aλλα ζητήματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα

Η Επιτροπή αξιολόγησε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, όπως:

  • REACH (DE) (EN) (FR): ο τομέας κλωστοϋφαντουργίας κάνει μεγάλη χρήση χημικών προϊόντων. Γι' αυτόν το λόγο, η Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τον αντίκτυπο της πολιτικής χημικών ουσιών στον τομέα·
  • τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας: η επιβολή του σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις τρίτες χώρες, η ευαισθητοποίηση των κατόχων δικαιωμάτων όσον αφορά τα προβλήματα παραποίησης/απομίμησης, η καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας αποτελούν στόχους της Επιτροπής, η οποία προέβλεψε τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδριάσεων δικτύωσης·
  • η πρόσβαση στη χρηματοδότηση: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα πρόσβασης σε πιστώσεις. Ως προς αυτό, δημιουργήθηκαν πολλά χρηματοδοτικά μέσα όπως το πρόγραμμα δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που επιτρέπει τη συμβολή στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Περιφερειακές πτυχές

Στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής, η Επιτροπή δεν συνιστά κλαδική προσέγγιση. Εντούτοις, είναι απαραίτητη η προετοιμασία ενόψει των εξελίξεων του τομέα και η υλοποίηση κατάλληλων προγραμμάτων για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στις περιφέρειες στις οποίες κυριαρχεί ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας. Τα κράτη μέλη οφείλουν, εξάλλου, να αποθεματοποιούν το 1 % της ετήσιας εισφοράς τους προς τα Διαρθρωτικά Ταμεία για το στόχο της σύγκλισης και το 3 % της εισφοράς για το στόχο της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες τοπικές ή κλαδικές κρίσεις που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση ή με τις επιπτώσεις της ελευθέρωσης του εμπορίου.

Ζητήματα εμπορικής πολιτικής

Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, η Επιτροπή εξέτασε τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων:

  • σύσταση της ευρωμεσογειακής ζώνης: η έναρξη ισχύος της ευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών είναι αποφασιστικής σημασίας για τον τομέα κλωστοϋφαντουργίας, δεδομένου ότι η εν λόγω ζώνη θα επιτρέψει να διατηρηθεί το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά και, ως εκ τούτου, να αντληθούν οφέλη από άποψη κόστους, ποιότητας και εγγύτητας. Έτσι, η Επιτροπή επικεντρώνεται στη σύναψη συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών·
  • πρόσβαση στις αγορές: η Επιτροπή επιδιώκει το άνοιγμα των αγορών προάγοντας ταυτόχρονα θεμιτούς όρους ανταγωνισμού, ιδίως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Συνεχίζει, επίσης, να ζητά από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς τους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και να εξαλείψουν τους μη δασμολογικούς φραγμούς·
  • κινεζικές εισαγωγές: η Επιτροπή πρότεινε τον έλεγχο των κινεζικών εισαγωγών μέσω τελωνειακών διασαφήσεων. Η Επιτροπή ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία εκκίνησης ουσιαστικού διαλόγου με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές·
  • μέσα εμπορικής άμυνας: η Επιτροπή διαμόρφωσε κατευθυντήριες γραμμές, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ρητρών διασφάλισης, ενώ ανέλαβε τη διευκόλυνση της χρήσης των υφιστάμενων μέτρων εμπορικής άμυνας.

Η Επιτροπή υπογράμμισε, συμπερασματικά, ότι το σύνολο αυτών των δράσεων πρέπει να ολοκληρωθεί με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, προκειμένου να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις της κατάργησης των ποσοστώσεων, η Επιτροπή συνέστησε στην ομάδα υψηλού επιπέδου να συνεχίσει το έργο της.

Μεταγενέστερες εξελίξεις

Η ομάδα υψηλού επιπέδου συνέχισε να συνεδριάζει μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την υποστήριξή της στη συμφωνία της Σαγκάης της 10ης Ιουνίου 2005. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε μια περίοδο προσαρμογής τριών ετών κατά την οποία το ποσοστό της αύξησης των εισαγωγών ορισμένων κατηγοριών κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα ήταν περιορισμένο. Μετά από μια κρίση κατά την οποία τα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά είδη ακινητοποιήθηκαν στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω της υπέρβασης των ποσοστώσεων εισαγωγής τους, η ΕΕ και η Κίνα κατέληξαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2005 σε συμφωνία για την απεμπλοκή των κινεζικών εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2006 η ομάδα υψηλού επιπέδου ενέκρινε μια έκθεση παρακολούθησης με τίτλο «Ευρωπαϊκά κλωστοϋφαντουργικά είδη και είδη ένδυσης σε ένα περιβάλλον χωρίς ποσοστώσεις» (EN). Στην εν λόγω έκθεση διαπίστωνε ότι το κύμα των εισαγωγών ασιατικής καταγωγής σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές δεν έλαβε τις διαστάσεις που όλοι φοβούνταν, ενώ προέβαινε στην εκτίμηση ότι η ΕΕ θα διατηρούσε το τεχνολογικό της πλεονέκτημα τουλάχιστον μέχρι το 2020. Εντούτοις, ο τομέας χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης. Η ομάδα υψηλού επιπέδου συνέστησε στις επιχειρήσεις να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας, να δημιουργήσουν ευρείς επιχειρηματικούς ομίλους και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες της ομάδας υψηλού επιπέδου «Κλωστοϋφαντουργικά είδη και είδη ένδυσης» τερματίστηκαν επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2006, τα μέλη της ομάδας τόνισαν τη σημασία που έχει η συνέχιση της εποπτείας της ανάπτυξης του τομέα καθώς και τη σημασία της πραγματοποίησης ενός απολογισμού το 2007 σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε όσον αφορά την εφαρμογή των συνιστώμενων δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στον τομέα της

See also

κλωστοϋφαντουργίας, επισκεφθείτε τη σελίδα «Κλωστοϋφαντουργικά είδη και είδη ένδυσης» του δικτυακού τόπου της ΓΔ Επιχειρήσεις και Βιομηχανία.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 26.09.2007

Top