EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κανόνες της ΕΕ για τη φορολόγηση της αλκοόλης

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Οδηγία 92/83/ΕΟΚ — εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά

Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 για την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Η οδηγία 92/83/ΕΟΚ καθορίζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με:

  • τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά·
  • τα είδη αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και
  • τη βάση υπολογισμού του φόρου.

Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 εκδόθηκε προκειμένου:

  • να επικαιροποιηθούν και να αποσαφηνιστούν ορισμένοι από τους κανόνες της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ που οδήγησαν σε αδικαιολόγητα επαχθείς διοικητικές διαδικασίες τόσο για τις φορολογικές διοικήσεις, όσο και για τις επιχειρήσεις·
  • να επικαιροποιηθούν οι κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές για ορισμένα αλκοολούχα προϊόντα·
  • να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των προϋποθέσεων για τον καθορισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα, για την οποία είναι αναγκαίο να θεσπιστούν προϋποθέσεις για τη μέτρηση των βαθμών Plato* και να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια εναρμονισμένη μεθοδολογία για τη μέτρησή τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Μπίρα

Σύμφωνα με την οδηγία 92/83/ΕΚ

  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στην μπίρα βασίζεται στον αριθμό των εκατόλιτρων και των βαθμών Plato ή στον αριθμό των εκατόλιτρων και τον ογκομετρικό βαθμό αλκοόλης του τελικού προϊόντος.
  • Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να ταξινομήσουν τις μπίρες σε κατηγορίες εύρους 4 βαθμών Plato το πολύ και να εφαρμόζουν τον ίδιο συντελεστή έμμεσου φόρου κατανάλωσης ανά εκατόλιτρο σε όλες τις μπίρες μιας κατηγορίας.
  • Μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα η οποία παράγεται από μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, εάν οι συντελεστές αυτοί:
    • δεν εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που παράγουν άνω των 200 000 εκατόλιτρων μπίρας ετησίως·
    • δεν είναι περισσότερο από 50 % χαμηλότεροι του κανονικού εθνικού συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Οι μειωμένοι συντελεστές πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο και στην μπίρα η οποία διανέμεται στην επικράτειά τους από μικρές ζυθοποιίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές, χαμηλότεροι από τον ελάχιστο συντελεστή, και σε πιο ελαφριές μπίρες, π.χ. με μέγιστο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο 2,8 % vol. [το ποσοστό αυξάνεται σε 3,5% vol. από την 1η Ιανουαρίου 2022, με την τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151].

Για την μπίρα που έχει υποστεί γλύκανση ή αρωματισμό, η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 θεσπίζει μια εναρμονισμένη προσέγγιση για τη μέτρηση των βαθμών Plato. Αυτό έγινε ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστατικά της μπίρας που έχουν προστεθεί μετά τη ζύμωση θα λαμβάνονται υπόψη για τη μέτρηση των βαθμών Plato. Η τροποποιητική οδηγία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ που στις 29 Ιουλίου 2020, δεν είχαν λάβει υπόψη τα συστατικά της μπίρας που είχαν προστεθεί μετά τη ζύμωση για τη μέτρηση των βαθμών Plato να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία που εφάρμοζαν μέχρι τότε για μια μεταβατική περίοδο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

Κρασί, άλλα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση και ενδιάμεσα προϊόντα

Όσον αφορά τα προϊόντα αυτά, η οδηγία 92/83/ΕΟΚ καθορίζει τους ακόλουθους κανόνες:

  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα απλά και τα αφρώδη κρασιά, καθώς και στα υπόλοιπα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση (π.χ. μηλίτης και απίτης) και στα ενδιάμεσα προϊόντα (π.χ. «porto» και «sherry»), καθορίζεται με βάση τον αριθμό εκατόλιτρων του τελικού προϊόντος.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης για κάθε κατηγορία ποτών.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής ειδικoύ φόρου κατανάλωσης σε όλα τα είδη κρασιών και άλλων ποτών που παρασκευάζονται με ζύμωση και έχουν μέγιστο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο 8,5 % vol.
  • Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν ενιαίο μειωμένο συντελεστή στα ενδιάμεσα προϊόντα με μέγιστο ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο 15 % vol. εφόσον ο συντελεστής:
    • δεν είναι χαμηλότερος του 40 % του κανονικού εθνικού συντελεστή·
    • δεν είναι χαμηλότερος από τον κανονικό συντελεστή που εφαρμόζεται στα απλά κρασιά και στα άλλα απλά ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση.

Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ:

  • να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που παράγεται από ανεξάρτητους μικρούς οινοπαραγωγούς με τους εξής περιορισμούς:
    • οι μειωμένοι συντελεστές δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις των οποίων η παραγωγή υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 1 000 εκατόλιτρα ή, στην περίπτωση της Μάλτας, τα 20 000 εκατόλιτρα κρασιού ετησίως
    • οι μειωμένοι συντελεστές δεν πρέπει να είναι χαμηλότεροι από το 50 % του κανονικού εθνικού συντελεστή κατανάλωσης·
  • να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης όσον αφορά τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς με τους εξής περιορισμούς:
    • έως 15 000 εκατόλιτρα για τα υπόλοιπα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση και
    • έως 250 εκατόλιτρα για τα ενδιάμεσα προϊόντα.

Αλκοολούχα ποτά

Οι βασικοί κανόνες της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ είναι οι εξής:

  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί της καθαρής αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών υπολογίζεται ανά εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης, όταν μετράται σε θερμοκρασία 20 °C.
  • Μπορούν να εφαρμοστούν μειωμένοι συντελεστές για την αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη) που παράγεται από μικρά αποστακτήρια τα οποία παράγουν έως 10 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης ετησίως· ωστόσο, οι συντελεστές αυτοί δεν μπορούν να είναι κατώτεροι του 50 % του κανονικού εθνικού συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν τους μειωμένους αυτούς συντελεστές και στην αιθανόλη που προέρχεται από ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς από άλλες χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, η οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 τροποποιεί τους κανόνες επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή στην αιθανόλη που παράγεται σε αποστακτήρια οπωροκαλλιεργητών από φρούτα (όπως μήλα, αχλάδια, στέμφυλα σταφυλής και μικρούς σαρκώδεις καρπούς).

Απαλλαγές

Εφόσον τηρούνται οι όροι που καθορίζουν οι χώρες της ΕΕ για τη διασφάλιση της ορθής και απλής εφαρμογής και για την αποτροπή της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή κατάχρησης, η οδηγία 92/83/ΕΟΚ επιτρέπει την απαλλαγή των προϊόντων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όταν:

  • έχουν υποστεί μετουσίωση* σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ·
  • έχουν υποστεί μετουσίωση και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντος που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση·
  • χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξιδιού, φαρμάκων, τροφίμων ή αρωματικών ουσιών για είδη διατροφής.

Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151, από την 1η Ιανουαρίου 2022:

  • απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να απαλλάσσουν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης την πλήρως μετουσιωμένη αλκοόλη που έχει υποστεί πλήρη μετουσίωση σε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τη μέθοδο που επιτρέπει αυτή η άλλη χώρα·
  • επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να απαλλάσσουν από τον εναρμονισμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης τα προϊόντα που εμπίπτουν στην οδηγία 92/83/ΕΟΚ, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής (βάσει της οδηγίας 2002/46/ΕΚ σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής — βλέπε σύνοψη
  • αποσαφηνίζει τις διαδικασίες σχετικά με την κοινοποίηση των αλλαγών στις απαιτήσεις για την πλήρη μετουσίωση της αλκοόλης.

Δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος πιστοποίησης για τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς όλων των ειδών αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών

Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151:

  • εισάγει ένα κοινό σύστημα πιστοποίησης στην ΕΕ για την επαλήθευση του καθεστώτος των ανεξάρτητων μικρών παραγωγών, το οποίο αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της·
  • αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκδοση εκτελεστικών πράξεων που θα καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες για την πιστοποίηση αυτή.

Κατάλογος των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης

Δύο φορές τον χρόνο η Επιτροπή δημοσιεύει έναν πλήρη κατάλογο των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ;

  • Η οδηγία 92/83/ΕΚ εφαρμόζεται από τις 10 Νοεμβρίου 1992 και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
  • Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 πρέπει να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή τους κανόνες της οδηγίας από την 1η Ιανουαρίου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Βαθμοί Plato: ο αριθμός των βαθμών Plato μετρά το ποσοστό του βάρους του αρχικού εκχυλίσματος ανά 100 γραμμάρια μπίρας. Αυτή η τιμή υπολογίζεται με βάση το πραγματικό εκχύλισμα και την αλκοόλη που περιέχεται στο τελικό προϊόν.
Μετουσιωμένη αλκοόλη: αιθυλική αλκοόλη η οποία γίνεται ακατάλληλη για πόση με την προσθήκη ενός ή περισσότερων χημικών προϊόντων σε αυτή.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 92/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 1992, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ΕΕ L 316 της 31.10.1992, σ. 21-27)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 του Συμβουλίου, της 29ης Ιουλίου 2020, σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ΕΕ L 256 της 5.8.2020, σ. 1-10)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Ιουνίου 2002, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής (ΕΕ L 183 της 12.7.2002, σ. 51-57)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

Οδηγία 92/84/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 1992, για την προσέγγιση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά και την αλκοόλη (ΕΕ L 316 της 31.10.1992, σ. 29-31)

τελευταία ενημέρωση 15.10.2020

Top