Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Απόφαση-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ για την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ;

  • Συγκροτεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα τεχνολογίας πληροφοριών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταδίκες με βάση τις βάσεις δεδομένων ποινικού μητρώου σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).
  • Θεσπίζει τις γενικές αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καταδίκες* μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ·
  • Καθορίζει τις υποχρεώσεις για το κράτος μέλος που επέβαλε την καταδίκη και για το κράτος μέλος του οποίου το καταδικασμένο πρόσωπο είναι υπήκοος, και καθορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διαβίβαση απάντησης σε αίτηση για πληροφορίες σχετικά με τις καταδίκες.
  • Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη. Η Ιρλανδία και η Δανία δεν δεσμεύονται από τις αλλαγές που επήλθαν με την τροποποιητική οδηγία (EE) 2019/884. Επιπλέον, η απόφαση 2009/316/ΔΕΥ για το ECRIS εφαρμόζεται ακόμα (βλέπε σύνοψη) σε αυτά τα δύο κράτη μέλη.
  • Οι αλλαγές που εισήγαγε η τροποποιητική οδηγία (EE) 2019/884 αποσκοπούν στη διασφάλιση της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μέσω του ECRIS σχετικά με καταδίκες υπηκόων τρίτων χωρών (συμπεριλαμβανομένων των ανιθαγενών και προσώπων άγνωστης ιθαγένειας) που επιβάλλονται στα κράτη μέλη. Η οδηγία, ως εκ τούτου, καθιστά δυνατή την αίτηση πληροφοριών σχετικά με τα εν λόγω πρόσωπα από τα κράτη μέλη που έχουν επιβάλει καταδίκες, όπως αποδεικνύεται από θετικό αποτέλεσμα αναζήτησης στο ECRIS-TCN (βλέπε σύνοψη).
  • Στόχο έχει οι εγκληματίες να μην αποφεύγουν το παρελθόν τους μετακινούμενοι σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο οποίο είχαν καταδικαστεί. Αυτό το επιτυγχάνει διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με όλες τις καταδίκες τους διατίθεται όποτε είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο καταδικάστηκαν.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στόχοι

Οι στόχοι της απόφασης πλαίσιο είναι:

  • ο καθορισμός υποχρέωσης για κάθε κράτος μέλος που καταδικάζει έναν υπήκοο άλλου κράτους μέλους να μεταβιβάζει πληροφορίες σχετικά με την καταδίκη στο κράτος μέλος του οποίου το άτομο είναι υπήκοος·
  • ο καθορισμός των υποχρεώσεων του κράτους μέλους, του οποίου το άτομο είναι υπήκοος, να διατηρεί τις πληροφορίες που έλαβε σχετικά με καταδίκες καθώς και των διαδικασιών που ένα κράτος οφείλει να ακολουθεί όταν απαντά σε αίτηση για πληροφορίες που αφορούν τους υπηκόους του·
  • Η θέσπιση μιας δέσμης κανόνων για την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγών πληροφοριών σχετικά με τις καταδίκες.

Ορισμός αρχών

Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζουν κεντρικές αρχές για τη διεκπεραίωση καθηκόντων που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών.

Καταχώριση καταδικών και αποθήκευση πληροφοριών

Το κράτος μέλος που επιβάλλει την καταδίκη πρέπει να καταχωρεί την ιθαγένεια ή τις ιθαγένειες του καταδικασμένου προσώπου και, στην περίπτωση υπηκόων της ΕΕ, να ειδοποιεί το κράτος μέλος ή τα κράτη μέλη των οποίων είναι υπήκοος σχετικά με τα στοιχεία της καταδίκης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με:

  • το πρόσωπο εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση·
  • τα στοιχεία και το περιεχόμενο της καταδίκης· και
  • το αδίκημα που οδήγησε στην καταδίκη.

Το κράτος μέλος του οποίου το άτομο εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση είναι υπήκοος πρέπει να διατηρεί τις πληροφορίες που του αποστέλλονται προκειμένου να απαντά σε αιτήσεις πληροφοριών για καταδίκες των υπηκόων του. Η απάντηση θα πρέπει:

  • να περιλαμβάνει πληροφορίες για τις καταδίκες στην επικράτειά της και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα· και
  • να διαβιβάζεται εντός 10 εργάσιμων ημερών, ή εντός 20 εργάσιμων ημερών σε περίπτωση που η αίτηση υποβλήθηκε από άτομο σχετικά με το δικό του ποινικό μητρώο.

Το σύνολο των δεδομένων ποινικού μητρώου πρέπει να αποθηκεύεται αποκλειστικά σε βάσεις δεδομένων τις οποίες διαχειρίζονται τα κράτη μέλη. Η κεντρική αρχή ενός κράτους μέλους δε θα διαθέτει άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ποινικού μητρώου των υπόλοιπων κρατών μελών.

Ανταλλαγή πληροφοριών

  • Η κοινοποίηση πληροφοριών δύναται να πραγματοποιείται για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας ή για άλλο νόμιμο σκοπό π.χ. έλεγχος υποψήφιου εργαζομένου. Ενώ οι απαντήσεις στις αιτήσεις για σκοπούς ποινικής διαδικασίας είναι υποχρεωτικές, οι απαντήσεις που αφορούν άλλους σκοπούς θα πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, όταν αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
  • Όταν μια κεντρική αρχή ενός κράτους μέλους λαμβάνει αίτηση για πληροφορίες από οποιαδήποτε σχετική εθνική αρχή, μπορεί με τη σειρά της να ζητήσει πληροφορίες από άλλο κράτος μέλος, ιδίως από το κράτος μέλος του οποίου το ενδιαφερόμενο άτομο είναι υπήκοος.
  • Όταν μια κεντρική αρχή ενός κράτους μέλους λαμβάνει αίτηση από έναν υπήκοο άλλου κράτους μέλους σχετικά με το δικό του ποινικό μητρώο, θα πρέπει να ζητήσει πληροφορίες από το κράτος μέλος του οποίου είναι υπήκοος και να τις συμπεριλάβει στο πιστοποιητικό που εκδίδει.
  • Όταν ένας υπήκοος τρίτης χώρας ζητά από την κεντρική αρχή κράτους μέλους πληροφορίες σχετικά με το ποινικό του μητρώο, η εν λόγω κεντρική αρχή υποβάλλει αίτηση μόνο στις κεντρικές αρχές των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό μητρώο του εν λόγω προσώπου για την παροχή πληροφοριών και σχετικών δεδομένων που προέρχονται από τα ποινικά μητρώα· η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τις πληροφορίες αυτές και τα σχετικά δεδομένα στο απόσπασμα που θα χορηγηθεί στο οικείο πρόσωπο.
  • Το ECRIS καθιστά δυνατή την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών από το ποινικό μητρώο· κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει τις απαραίτητες τεχνικές τροποποιήσεις για τη χρήση του τυποποιημένου μορφότυπου για την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των απαιτούμενων πληροφοριών σε άλλα κράτη μέλη μέσω του ECRIS.
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (βλέπε σύνοψη) είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού εφαρμογής αναφοράς του ECRIS.

Εφαρμογή

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου, μέσω του ECRIS, μεταξύ των κρατών μελών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ;

  • Η απόφαση-πλαίσιο εφαρμόζεται από τις 27 Απριλίου 2009. Τα κράτη μέλη έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 27 Απριλίου 2012.
  • Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν με την τροποποιητική οδηγία (EE) 2019/884 εφαρμόζονται στα κράτη μέλη (εκτός από την Ιρλανδία και τη Δανία) από τις 28 Ιουνίου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Καταδίκη. Κάθε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου κατά προσώπου η οποία αφορά αξιόποινη πράξη, στον βαθμό που οι αποφάσεις αυτές καταχωρίζονται στο ποινικό μητρώο του κράτους μέλους καταδίκης.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2009, σχετικά με τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών (ΕΕ L 93 της 7.4.2009, σ. 23-32).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της απόφασης-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου μεταξύ των κρατών μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) [COM(2020) 778 final της 21.12.2020].

Οδηγία (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για την τροποποίηση της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 143-150).

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/816 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για τη θέσπιση κεντρικού συστήματος εντοπισμού των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών (ECRIS-TCN) με σκοπό τη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 135 της 22.5.2019, σ. 1-26).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99-137).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 20.10.2022

Top