Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία

Η παρούσα οδηγία θεσπίζει γενικό πλαίσιο με σκοπό τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης μεταξύ των προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον εργασιακό χώρο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή πεποιθήσεών τους, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού τους.

ΠΡΆΞΗ

Οδηγία 2000/78/ΕΚ, της 27ης Νοεμβρίου 2000, του Συμβουλίου περί διαμόρφωσης γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα.

ΣΎΝΟΨΗ

Στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα ενός δεδομένου θρησκεύματος ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού δεν υφίστανται διακρίσεις, αλλά αντ' αυτού απολαμβάνουν ίση μεταχείριση στον εργασιακό τους χώρο.

Ποια είδη διακρίσεων καλύπτονται από την οδηγία;

Η οδηγία καλύπτει τόσο τις άμεσες διακρίσεις (διαφοροποιημένη μεταχείριση λόγω ιδιαίτερου χαρακτηριστικού) όσο και τις έμμεσες διακρίσεις (οποιαδήποτε διάταξη, κριτήριο ή πρακτική τα οποία μολονότι είναι εκ πρώτης όψης ουδέτερα, προκαλούν μειονεκτική μεταχείριση των προσώπων που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες σε σχέση με άλλα άτομα). Η παρενόχληση, η οποία δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον, νοείται ως διάκριση.

Για ποιον ισχύει η οδηγία και για ποιον δεν ισχύει;

Η οδηγία ισχύει για όλα τα άτομα, είτε εργάζονται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση με:

  • τους όρους πρόσβασης σε δραστηριότητες απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης και συμπεριλαμβανομένων των προαγωγών·
  • την επαγγελματική κατάρτιση·
  • τις εργασιακές συνθήκες και τους όρους απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων και των αμοιβών)·
  • την ιδιότητα του μέλους και τη συμμετοχή σε μια οργάνωση εργαζομένων ή εργοδοτών ή σε οποιαδήποτε οργάνωση τα μέλη της οποίας ασκούν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα.

Η οδηγία δεν καλύπτει τη διαφορετική μεταχείριση λόγω υπηκοότητας ή τις πάσης φύσεως παροχές που καταβάλλουν τα δημόσια συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ή προστασίας.

Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν οι διακρίσεις;

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι κάθε πρόσωπο που θεωρεί εαυτό ζημιωθέν από τη μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης έχει πρόσβαση σε δικαστικές και/ή διοικητικές διαδικασίες. Αυτό ισχύει ακόμη και εάν η σχέση στο πλαίσιο της οποίας εικάζεται ότι σημειώθηκε η διάκριση έχει λήξει. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα ένδικα μέσα και την εκτέλεση περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο ΙΙ της οδηγίας.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Σύμφωνα με μια έκθεση [COM(2014) 2 final] σχετικά με την παρούσα οδηγία και την οδηγία περί φυλετικής ισότητας, η κύρια πρόκληση είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ήδη παρεχόμενη προστασία και η εξασφάλιση καλύτερης πρακτικής εφαρμογής των οδηγιών.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οδηγία 2000/78/ΕΚ

2.12.2000

2.12.2003

ΕΕ L 303 της 2.12.2000

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Κοινή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 2000, περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικές ή εθνοτικής τους καταγωγής (οδηγία για τη φυλετική ισότητα) και της οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία (οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση) [COM(2014) 2 final της 17.1.2014 - δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.06.2014

Top