Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (2021-2027)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/692 που θεσπίζει το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες»

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Θεσπίζει το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (πρόγραμμα CERV) καθ’ όλη τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, όπως θεσπίστηκε στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 (βλέπε σύνοψη).
  • Θεσπίζει τους στόχους του προγράμματος, τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, τις διάφορες μορφές χρηματοδότησης και τους κανόνες για την παροχή της εν λόγω χρηματοδότησης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Γενικός στόχος

Γενικός στόχος του κανονισμού είναι η προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών που θεσπίζονται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως μέσω:http://eur-lex.europa.eu/summary/glossary/charter_fundamental_rights.html

  • της στήριξης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων που εμπλέκονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο·
  • της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών και της δημοκρατικής συμμετοχής.

Αυτό γίνεται για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη ανοιχτών, δημοκρατικών, ισότιμων κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς που σέβονται τα δικαιώματα και βασίζονται στο κράτος δικαίου.

Συγκεκριμένοι στόχοι

Κάθε στόχος αντιστοιχεί σε μια πτυχή του προγράμματος:

  • την προστασία και προώθηση των αξιών της ΕΕ – το σκέλος για τις αξίες της Ένωσης·
  • την προώθηση των δικαιωμάτων, της μη εισαγωγής διακρίσεων και της ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, και την προαγωγή της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και της ενσωμάτωσης της μη διακριτικής μεταχείρισης – το σκέλος για την ισότητα, τα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων·
  • την προώθηση της δραστηριοποίησης των πολιτών και της συμμετοχής τους στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ και των ανταλλαγών μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών μελών, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κοινή τους ευρωπαϊκή ιστορία – το σκέλος για τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών·
  • την καταπολέμηση της βίας, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας – το σκέλος Δάφνη.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει;

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι νόμιμα στην ΕΕ ή σε υπερπόντιες χώρες και εδάφη που συνδέονται με αυτήν, και σε κάθε διεθνή οργανισμό.

Μπορεί επίσης να είναι ανοιχτό σε οργανισμούς που είναι νόμιμα εγκατεστημένοι σε:

Μπορεί να χορηγηθεί επιδότηση λειτουργίας χωρίς πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Φορέων Ισότητας.

Προγράμματα εργασιών

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω προγραμμάτων εργασίας, που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω εκτελεστικών πράξεων. Το πρόγραμμα εργασιών «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» για την περίοδο 2021-2022 έχει δημοσιευτεί από την Επιτροπή.

Προϋπολογισμός

Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, ο προϋπολογισμός του προγράμματος CERV αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, πάνω από το διπλάσιο αρχικό ποσό που προτάθηκε, ύψους 642 εκατομμυρίων ευρώ, σε πάνω από 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Ομάδα διαλόγου με τους πολίτες

Η Επιτροπή πρόκειται να συγκροτήσει μια ομάδα διαλόγου με τους πολίτες. Αυτό αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός τακτικού, ανοιχτού και διαφανούς διαλόγου με τους δικαιούχους του προγράμματος και άλλους σχετικούς φορείς, που τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές και να συζητούν τις εξελίξεις των πολιτικών στο πλαίσιο των τομέων και των στόχων που καλύπτονται από το πρόγραμμα και από άλλους σχετικούς τομείς.

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/692 καταργεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1381/2013 (το προηγούμενο πρόγραμμα για τα δικαιώματα, την ισότητα και την ιθαγένεια) και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 390/2014 (το πρόγραμμα η «Ευρώπη για τους πολίτες»).

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το πρόγραμμα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο, καθώς και σε ευρωπαϊκά δίκτυα, δημόσιες αρχές, φορείς ισότητας και εθνικά ιδρύματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, σε πανεπιστημιακά/ερευνητικά ιδρύματα, σε κέντρα μελετών και σε όλους όσους εμπλέκονται στην προαγωγή των αξιών και δικαιωμάτων της ΕΕ. Το πρόγραμμα στηρίζει την ικανότητα των κύριων δικτύων σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και κεντρικές οργανώσεις, μέσω επιδοτήσεων λειτουργίας (π.χ. το Ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Τα προγράμματα που υποστηρίζονται περιλαμβάνουν θέματα όπως είναι η εκπαίδευση, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ αρχών και φορέων των κρατών μελών, καθώς και η αδελφοποίηση των πόλεων.

Περιλαμβάνουν επίσης, τη υποστήριξη τοπικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τα δικαιώματά τους και τα οφέλη που αποκομίζουν από τις πολιτικές της ΕΕ στην καθημερινότητά τους· την υποστήριξη της βελτίωσης πολιτικών και νομοθεσιών της ΕΕ βασισμένες στη γνώση μέσω ερευνών, μελετών και αναλύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του Προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1381/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2014 του Συμβουλίου (ΕΕ L 156 της 5.5.2021, σ. 1-20).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433 I της 22.12.2020, σ. 11–22).

τελευταία ενημέρωση 14.01.2022

Top