Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διοργανική συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τους ιδίους πόρους

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά ζητήματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027, η διοργανική συμφωνία (IIA) αποσκοπεί:

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η συμφωνία αποτελείται από 4 μέρη.

Μέρος I: Το ΠΔΠ και ειδικά μέσα

Αυτό το μέρος περιλαμβάνει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το ΠΔΠ 2021-2027, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών κινητοποίησης ειδικών μέσων που δεν περιλαμβάνονται στο ΠΔΠ:

Μέρος II: Διοργανική συνεργασία σε δημοσιονομικά ζητήματα

Το εν λόγω μέρος αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής όσον αφορά δημοσιονομικά ζητήματα. Καθορίζει τα εξής:

  • τα 3 θεσμικά όργανα συμφωνούν να διευκολύνουν την έγκριση ενός προτεινόμενου νέου ΠΔΠ ή μιας προτεινόμενης αναθεώρησης του τρέχοντος ΠΔΠ λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνεδριάσεις και ανταλλαγή πληροφοριών·
  • τη διαφάνεια του προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι η Επιτροπή πρέπει να καταρτίζει ετήσια έκθεση για:
    • τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από δανειοδοτικές και δανειοληπτικές πράξεις,
    • τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις της ΕΕ που δεν περιλαμβάνονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ (όπως το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης),
    • τις δαπάνες που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας, όταν δεν περιλαμβάνονται στον γενικό προϋπολογισμό,
    • πώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ συμβάλει: η Επιτροπή καταρτίζει επίσης ετήσια έκθεση για την εφαρμογή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NextGenerationEU
  • πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες ενσωματώνονται στις νομοθετικές πράξεις και πώς εφαρμόζονται στην ετήσια διαδικασία για τον προϋπολογισμό·
  • ειδικοί κανόνες για δαπάνες σχετικά με αλιευτικές συμφωνίες και τη χρηματοδότηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Μέρος III: Ορθή δημοσιονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ

Αυτό το μέρος σχετίζεται με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό, που σημαίνει ότι η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο δημοσιονομικό προγραμματισμό για το ΠΔΠ δύο φορές τον χρόνο (με ορισμένες εξαιρέσεις κατηγοριών), δομημένο ανά τομέα, τομέα πολιτικής και γραμμή του προϋπολογισμού, και θα πρέπει να προσδιορίζει την ισχύουσα νομοθεσία, κάνοντας διάκριση μεταξύ πολυετών προγραμμάτων και ετήσιων δράσεων.

Αυτό το μέρος εξετάζει επίσης τις διαδικασίες συνεργασίας που εφαρμόζονται κατά τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, ή όταν μια τροποποίηση νομικής πράξης σχετικά με έναν οργανισμό θα έχει επιπτώσεις στους πόρους του εν λόγω οργανισμού. Μια παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται όταν προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού σχολείου.

Μέρος IV: Προστασία του προϋπολογισμού της EE: δεδομένα για δικαιούχους

Για την ενίσχυση της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Μέσου Ανάκαμψης της ΕΕ από απάτες και παρατυπίες, τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν να θεσπίσουν τυποποιημένα μέτρα για τη συλλογή και τη σύγκριση και συγκεντρωτικών στοιχείων σχετικά με τους τελικούς αποδέκτες και δικαιούχους της ενωσιακής χρηματοδότησης, για τους σκοπούς του ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου. Συγκεκριμένα:

  • για τη διασφάλιση αποτελεσματικών λογιστικών και λοιπών ελέγχων, είναι αναγκαία η συλλογή δεδομένων σχετικά με όσους εντέλει επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, από ενωσιακή χρηματοδότηση στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης και από έργα και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται δυνάμει του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας·
  • η Επιτροπή θα διαθέσει ένα ολοκληρωμένο και διαλειτουργικό σύστημα πληροφόρησης και παρακολούθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο εργαλείο εξόρυξης δεδομένων και βαθμολόγησης κινδύνου, για την προσπέλαση και την ανάλυση των δεδομένων. Η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και άλλοι οργανισμοί έρευνας και ελέγχου της ΕΕ θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά προκειμένου να ασκούν τα εποπτικά τους καθήκοντα σχετικά με τους λογιστικούς ελέγχους στα κράτη μέλη.

Δύο Παραρτήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της IIA.

Το Παράρτημα I καθορίζει επιπλέον λεπτομερείς κανόνες για τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού. Οι απαιτήσεις αφορούν:

  • συμφωνία ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος·
  • προσδιορισμό προτεραιοτήτων·
  • κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού και επικαιροποίηση των εκτιμήσεων·
  • συγκεκριμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας του προϋπολογισμού·
  • διορθωτικούς προϋπολογισμούς·
  • το θέμα του υπόλοιπου προς εκκαθάριση (που δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε πληρωμές)·
  • τη συνεργασία όσον αφορά το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παράρτημα II καθορίζει τις αρχές της διοργανικής συνεργασίας για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων προκειμένου να καλυφθούν οι αναμενόμενες δαπάνες σχετικά με την αποπληρωμή του NextGenerationEU.

Σαν πρώτο βήμα, ένας νέος ίδιος πόρος θα θεσπιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 από ένα μέρος των εσόδων από εθνικές συνεισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται βάσει του βάρους των μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων με βάση ένα ψηφιακό τέλος και έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει επίσης το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ την άνοιξη του 2021 και θα προτείνει στο Συμβούλιο έναν νέο ίδιο πόρο τον Ιούνιο του 2021 με βάση το εν λόγω σύστημα.

Αυτοί οι 3 νέοι ίδιοι πόροι προβλέπεται να θεσπιστούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες. Αυτό θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα.

Σαν τρίτο βήμα, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2024 έναν ακόμα νέο ίδιο πόρο. Η εν λόγω πρόταση μπορεί να πάρει τη μορφή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και χρηματοδοτική συνεισφορά που θα συνδέεται με τον εταιρικό τομέα ή νέα κοινή βάση φορολογίας εταιρειών. Αυτοί οι ίδιοι πόροι προβλέπεται να θεσπιστούν μέχρι το 2026, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Η διοργανική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή σύναψαν μια διοργανική συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά ζητήματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη πορείας για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων.

Η διοργανική συμφωνία εγκρίθηκε παράλληλα με τον κανονισμό για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), το επταετές πλάνο της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2021-2027.

Η διοργανική συμφωνία αποτελεί μέρος μιας δέσμης νομοθετικών μέτρων που συνδέονται με το ΠΔΠ:

  • Το ΠΔΠ 2021-2027 καθορίζεται λεπτομερώς στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 (βλέπε σύνοψη).
  • Νέοι κανόνες για τον τρόπο χρηματοδότησης της ΕΕ καθορίζονται στην απόφαση για τους ιδίους πόρους: Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 (βλέπε σύνοψη).
  • Το Μέσο Ανάκαμψης της ΕΕ θεσπίζεται στον κανονισμό (ΕE) 2020/2094 και στηρίζει την ανάκαμψη μετά την πανδημία της νόσου COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διοργανική συμφωνία, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 28-46)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 11-22)

Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 23-27)

Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ (ΕΕ L 424 της 15.12.2020, σ. 1-10)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 311 της 14.11.2002, σ. 3-8)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 2012/2002 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 06.04.2021

Top