Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης — διασφαλίζοντας έναν ασφαλή και διαλειτουργικό σιδηροδρομικό χώρο

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (EΕ) 2016/796 για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Θεσπίζει τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο Οργανισμός). Ο Οργανισμός έχει ως στόχους:

  • να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και την αποτελεσματική λειτουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου·
  • να εγγυάται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και διαλειτουργικότητας* ·
  • να βελτιώνει την ανταγωνιστική θέση του σιδηροδρομικού τομέα.

Ο κανονισμός αποτελεί μία από τις τρεις νομοθετικές πράξεις που καλύπτουν τις τεχνικές πτυχές της τέταρτης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους, η οποία αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του σιδηροδρομικού τομέα και στην παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών, καθώς και περισσότερων επιλογών στους επιβάτες. Ο κανονισμός λειτουργεί παράλληλα με τον κανονισμό σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος στην ΕΕ και την οδηγία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι κύριοι στόχοι του Οργανισμού για το σιδηροδρομικό σύστημα της ΕΕ είναι:

  • η ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια·
  • η αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας·
  • η εξέταση των εθνικών σιδηροδρομικών κανόνων, προκειμένου να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας των σιδηροδρόμων· και
  • η προώθηση των καλύτερων διαδικασιών.

Ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Ο Οργανισμός έχει διάφορα καθήκοντα όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, που περιλαμβάνουν:

  • την παροχή συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους κοινούς δείκτες ασφάλειας, τις μεθόδους και τους στόχους, καθώς και το σύστημα πιστοποίησης των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια·
  • την έκδοση, την ανανέωση, την αναστολή και την τροποποίηση των ενιαίων πιστοποιητικών ασφάλειας και τη συνεργασία με τις εθνικές αρχές για την ασφάλεια στο πλαίσιο αυτό·
  • την ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών για ατυχήματα, συμβάντα και αποσοβηθέντα ατυχήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Διαλειτουργικότητα

Ο Οργανισμός έχει μια σειρά από καθήκοντα που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τη μείωση των τεχνικών εμποδίων. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • την παροχή συστάσεων προς την Επιτροπή για την αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαλειτουργικότητα (ΤΠΔ)·
  • την έκδοση εγκρίσεων για τη διάθεση στην αγορά σιδηροδρομικών οχημάτων και τύπων οχημάτων. Ο Οργανισμός έχει επίσης την εξουσία να ανανεώνει, να τροποποιεί, να αναστέλλει και να ανακαλεί τις εν λόγω εγκρίσεις·
  • την έγκριση παρατρόχιου υλικού του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (ERTMS).

Εθνικοί κανόνες

Ο Οργανισμός είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των εθνικών κανόνων με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και διαλειτουργικότητας των σιδηροδρόμων. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει:

  • να εξετάζει τα σχέδια εθνικών κανόνων και τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους και ότι δεν επιφέρουν αυθαίρετες διακρίσεις·
  • να διαχειρίζεται ένα ειδικό σύστημα πληροφορικής που περιέχει τους εθνικούς κανόνες και τα αποδεκτά εθνικά μέσα συμμόρφωσης.

ERTMS

Ο Οργανισμός ενεργεί ως αρχή του συστήματος για να εξασφαλιστεί η συντονισμένη ανάπτυξη του ERTMS εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τις σχετικές ΤΠΔ.

Ενιαίος ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός χώρος (SERA)

Ο Οργανισμός έχει μια σειρά από καθήκοντα που σχετίζονται με την παρακολούθηση του SERA, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • τις επιδόσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των εθνικών αρχών ασφάλειας·
  • τους κοινοποιημένους οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης·
  • την πρόοδο σχετικά με την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 15 Ιουνίου 2016 (με μια μεταβατική περίοδο 3 ετών για καθήκοντα που σχετίζονται με την έγκριση, την πιστοποίηση και την έγκριση παρατρόχιου υλικού του ERTMS).

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Διαλειτουργικότητα: η ικανότητα του σιδηροδρομικού συστήματος να επιτρέπει την ασφαλή και συνεχή κυκλοφορία αμαξοστοιχιών με την επίτευξη των απαιτούμενων επιδόσεων.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (EΕ) 2016/796 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 881/2004 (ΕΕ L 138 της 26.5.2016, σ. 1–43)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία (EΕ) 2016/797 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 138 της 26.5.2016, σ. 44–101)

Οδηγία (EΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (ΕΕ L 138 της 26.5.2016, σ. 102–149)

τελευταία ενημέρωση 22.11.2016

Top