EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κανόνες της ΕΕ για την προστασία του εμπορικού απορρήτου

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 — προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

  • Θεσπίζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών σχετικά με την προστασία κατά της παράνομης απόκτησης, χρήσης και αποκάλυψης των εμπορικών απορρήτων.
  • Σκοπό έχει να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι στην παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη εμπορικών απορρήτων, χωρίς την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Νόμιμη απόκτηση

Η απόκτηση ενός εμπορικού απορρήτου θεωρείται νόμιμη όταν το εμπορικό απόρρητο προέρχεται από:

  • ανεξάρτητη ανακάλυψη ή δημιουργία·
  • παρατήρηση, μελέτη, αποσυναρμολόγηση ή δοκιμή ενός προϊόντος ή αντικειμένου που έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού ή που βρίσκεται νομίμως στην κατοχή του αποδέκτη των πληροφοριών ο οποίος δεν υπέχει νόμιμη υποχρέωση περιορισμού της απόκτησης του εμπορικού απορρήτου·
  • άσκηση του δικαιώματος των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους στην ενημέρωση και τη διαβούλευση, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και την εθνική νομοθεσία και πρακτική·
  • οποιαδήποτε άλλη πρακτική η οποία, υπό τις περιστάσεις αυτές, είναι σύμφωνη με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.

Η απόκτηση, χρήση ή αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται επίσης νόμιμη αν επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το δίκαιο της ΕΕ ή το εθνικό δίκαιο.

Παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη

Η απόκτηση εμπορικού απορρήτου χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του θεωρείται παράνομη όποτε διενεργείται με:

  • μη επιτρεπόμενη πρόσβαση, κλοπή ή αντιγραφή εγγράφων, αντικειμένων, υλικών, ουσιών ή ηλεκτρονικών αρχείων που νομίμως βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κατόχου του εμπορικού απορρήτου·
  • οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά η οποία, υπό τις περιστάσεις αυτές, θεωρείται αντικείμενη στα χρηστά συναλλακτικά ήθη.

Η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του θεωρείται παράνομη αν ένα πρόσωπο:

  • έχει αποκτήσει το εμπορικό απόρρητο παράνομα·
  • έχει παραβιάσει συμφωνία εμπιστευτικότητας ή άλλη υποχρέωση μη αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου·
  • έχει παραβιάσει συμβατική ή άλλη υποχρέωση να περιορίζει τη χρήση του εμπορικού απορρήτου.

Η απόκτηση, η χρήση ή η αποκάλυψη εμπορικού απορρήτου θεωρείται επίσης παράνομη όταν το εν λόγω πρόσωπο γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι το εμπορικό απόρρητο αποκτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από άλλο πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιούσε ή αποκάλυπτε το εμπορικό απόρρητο παράνομα.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με την οδηγία, στην περίπτωση που ένα άτομο, το οποίο φέρεται να έχει αποκτήσει, χρησιμοποιήσει ή αποκαλύψει εμπορικό απόρρητο, το έπραξε για έναν από τους παρακάτω λόγους, τυχόν αίτηση για μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας πρέπει να απορρίπτεται:

  • για την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης·
  • για τη διαπίστωση πταίσματος, αδικοπρακτικής συμπεριφοράς ή παράνομης δραστηριότητας , υπό την προϋπόθεση ότι επήλθε με σκοπό την προστασία του γενικού δημόσιου συμφέροντος·
  • όταν το εμπορικό απόρρητο αποκαλύφθηκε από τους εργαζομένους στους εκπροσώπους τους, εφόσον η αποκάλυψη αυτή ήταν αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων τους·
  • για την προστασία έννομου συμφέροντος αναγνωριζόμενου από το δίκαιο της ΕΕ ή το εθνικό δίκαιο.

Μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προβλέπουν μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας για τη διασφάλιση της παροχής αστικής έννομης προστασίας* στα θύματα της παράνομης απόκτησης, χρήσης και αποκάλυψης εμπορικών απορρήτων.

Η οδηγία απαιτεί τα μέτρα, οι διαδικασίες και τα μέσα ένδικης προστασίας:

  • να είναι δίκαια, αποτελεσματικά και αποτρεπτικά·
  • να μην είναι περίπλοκα ή δαπανηρά άνευ λόγου ή να προβλέπουν ανέφικτες προθεσμίες ή να συνεπάγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Η προθεσμία παραγραφής για αξιώσεις δεν υπερβαίνει τα 6 έτη.

Οι κάτοχοι εμπορικού απορρήτου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για μέσα ένδικης προστασίας* σύμφωνα με το αστικό δίκαιο σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης του εν λόγω εμπορικού απορρήτου, όπως για παράδειγμα:

  • τη χορήγηση αποζημιώσεων·
  • την έκδοση διαταγών για την απαγόρευση χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου από τον εναγόμενο· και
  • την ανάκληση των παράνομων εμπορευμάτων από την αγορά.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;

Εφαρμόζεται από τις 5 Ιουλίου 2016. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 9 Ιουνίου 2018.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Έννομη προστασία: η αποκατάσταση του δικαίου, η λήψη μέτρων για την ανακούφιση ή η διόρθωση μιας νομικά παράνομης πράξης. Τα μέσα μπορεί να περιλαμβάνουν αποζημίωση για την παράνομη πράξη ή αποζημίωση για τις ζημίες που επήλθαν, αποκατάσταση ή επανόρθωση για τη ζημία ή τη βλάβη ή τις φθορές.
Μέσα ένδικης προστασίας: τα μέσα με τα οποία ένα δικαστήριο εκτελεί ένα δικαίωμα, επιβάλλει μια ποινή ή εκδίδει οποιαδήποτε άλλη δικαστική απόφαση για να επιβάλει τη θέλησή του.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (ΕΕ L 157 της 15.6.2016, σ. 1-18)

τελευταία ενημέρωση 22.11.2016

Top