EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0346

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Φινλανδίας για το 2016 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Φινλανδίας για το 2016

COM/2016/0346 final

Βρυξέλλες, 18.5.2016

COM(2016) 346 final

Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Φινλανδίας για το 2016

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Φινλανδίας για το 2016


Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Φινλανδίας για το 2016

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Φινλανδίας για το 2016

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών 1 , και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών 2 , και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 3 ,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4 ,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 26 Νοεμβρίου 2015, η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 5 , με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2016 σχετικά με τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Μαρτίου 2016. Στις 26 Νοεμβρίου 2015, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, η Επιτροπή ενέκρινε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης 6 , στην οποία η Φινλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης σύσταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ 7 . Η παρούσα σύσταση εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016 και εκδόθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Μαρτίου 2016. Ως χώρα με νόμισμα το ευρώ και λαμβανομένης υπόψη της στενής διασύνδεσης των οικονομιών στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Φινλανδία θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή αυτών των συστάσεων.

(2)Η έκθεση χώρας του 2016 για τη Φινλανδία 8 δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Αξιολογήθηκε η πρόοδος της Φινλανδίας όσον αφορά την υλοποίηση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου 2015 και η πρόοδος της Φινλανδίας ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων της στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η έκθεση περιελάμβανε επίσης τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης δυνάμει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011. Στις 8 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης 9 . Η ανάλυση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Φινλανδία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες. Είναι, ιδίως, σημαντικό να αντιμετωπιστεί η συσσωρευθείσα επί έτη απώλεια ανταγωνιστικότητας κόστους , η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μισθών που υπερέβη για παρατεταμένη περίοδο εκείνη της παραγωγικότητας , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ 2008 και 2012. Η ανάλυση επεσήμανε επίσης τους σοβαρούς μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των ήδη πιεσμένων δημόσιων οικονομικών.

(3)Στις 14 Απριλίου 2016, η Φινλανδία υπέβαλε το εθνικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2016 και το πρόγραμμα σταθερότητας του 2016. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(4)Οι σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις ελήφθησαν υπόψη κατά τον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο να στηριχτεί η εφαρμογή των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να προβεί σε επανεξέταση της συμφωνίας της εταιρικής σχέσης και των σχετικών προγραμμάτων και να προτείνει τροποποιήσεις. Η Επιτροπή έχει παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κάνει χρήση της εν λόγω διάταξης σε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα μέτρα που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση 10 .

(5)Το πρόγραμμα σταθερότητας του 2016 δείχνει ότι η δημοσιονομική επίπτωση της πρωτοφανούς ροής προσφύγων είναι σημαντική και παρέχει επαρκείς αποδείξεις της έκτασης και της φύσης αυτού του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιλέξιμες πρόσθετες δαπάνες ανέρχονταν σε 0,05% του ΑΕΠ το 2015 και υπολογίζονται επί του παρόντος σε 0,2% του ΑΕΠ το 2016. Οι διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 6 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτής της πρόσθετης δαπάνης, επειδή η εισροή προσφύγων αποτελεί έκτακτο γεγονός, οι επιπτώσεις του στα δημόσια οικονομικά της Φινλανδίας είναι σημαντικές και η βιωσιμότητα δεν θα απειληθεί εάν επιτραπεί προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Ως εκ τούτου, η απαιτούμενη προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου για το 2015 μειώθηκε προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εν λόγω δαπάνες. Όσον αφορά το 2016, η τελική αξιολόγηση, μεταξύ άλλων και για τα επιλέξιμα ποσά, θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2017 με βάση τα δεδομένα που παρείχαν οι αρχές της Φινλανδίας.

(6)Επί του παρόντος η Φινλανδία βρίσκεται στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Στις 18 Μαΐου 2016, η Επιτροπή εξέδωσε έκθεση δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, λόγω του ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης της Φινλανδίας υπερέβαινε την τιμή αναφοράς 60% του ΑΕΠ το 2015. Η ανάλυση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι υπήρχε συμμόρφωση προς το κριτήριο για το χρέος. Στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2016, η κυβέρνηση προβλέπει βελτίωση του ονομαστικού ισοζυγίου σε -2,5% του ΑΕΠ το 2016 και περαιτέρω σε -1,3% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της στόχο — έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους — μέχρι το 2019. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί σε 67,4% το 2019 και να μειωθεί σε 67,2% το 2020. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβολές είναι εύλογο. Τα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος μέχρι το 2019 δεν έχουν προσδιοριστεί επαρκώς. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2016, υπάρχει κίνδυνος κάποιας απόκλισης από την προτεινόμενη προσαρμογή το 2016. Το συμπέρασμα για το 2016 δεν θα άλλαζε ακόμη και εάν η αξιολόγηση δεν λάμβανε υπόψη την επίπτωση της εξαιρετικής εισροής προσφύγων. Σε περίπτωση μη αλλαγής των πολιτικών, υπάρχει κίνδυνος σημαντικής απόκλισης από την προτεινόμενη προσαρμογή το 2017. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική τάση του για να φθάσει στο 66,9% το 2017. Με βάση την αξιολόγησή της όσον αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και λαμβανομένων υπόψη των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής για το 2016, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης της Φινλανδίας με τις διατάξεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση το 2016 και το 2017.

(7)Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του εργατικού δυναμικού, οι δαπάνες για τις συντάξεις, την υγεία και τη μακροχρόνια περίθαλψη αναμένεται να αυξηθούν από 23,1 % το 2013 σε 26,9 % του ΑΕΠ μέχρι το 2030 11 . Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2016, η Φινλανδία θέσπισε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα συνδέει τις συντάξεις με το προσδόκιμο ζωής από το 2017. Οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες περίθαλψης υγείας που παρέχονται από τους δήμους ανέρχονται σε 10 % του ΑΕΠ. Χωρίς τη μεταρρύθμιση του συστήματος προβλέπεται ότι οι δαπάνες αυτές θα αυξάνονται κατά 2,4 % ετησίως σε ονομαστικές τιμές και ότι θα αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έχει συμφωνηθεί ο γενικός προσανατολισμός μιας εκτενούς διοικητικής μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών. Κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του κενού διατηρησιμότητας μακροπρόθεσμα κατά 3 δισεκατ. EUR μέσω καλύτερου ελέγχου των δαπανών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενοποίησης υπηρεσιών, μεγαλύτερων διαμεσολαβητών υπηρεσιών και ψηφιοποίησης. Οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν στο σύνολό τους, ενώ τα σχέδια διαχείρισης των αλλαγών που είχαν καταρτιστεί πριν από τη μεταρρύθμιση μπορούν να εφαρμοστούν από το 2019, όπως έχει προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα μέτρα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα παρουσιαστούν στα τέλη του 2016. Το μέγεθος και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης υποδηλώνουν ότι η εφαρμογή θα αποτελέσει πρόκληση. Η έγκαιρη έγκριση των νομοθετικών προτάσεων είναι επομένως σημαντική.

(8)Για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Φινλανδίας, η λειτουργία της αγοράς εργασίας πρέπει να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους. Σε συνολικό επίπεδο, οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν συγκρατημένες μετά τη συμφωνία για τους μισθούς που επιτεύχθηκε σε κεντρικό επίπεδο στα τέλη του 2013. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών, που συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης, επιβραδύνθηκε από 1,3 % το τελευταίο τρίμηνο του 2013 σε 0,5 % το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2015, οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να παρατείνουν την ισχύ της συμφωνίας μέχρι το 2016. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και, συνεπώς, το ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να αυξηθεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας κόστους. Στις 29 Φεβρουαρίου 2016, εγκρίθηκε σύμφωνο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η συμφωνία πρέπει να ενσωματωθεί σε τομεακές συμφωνίες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εξασφαλιστούν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ένα νέο μοντέλο μισθολογικών αυξήσεων με τη σύνδεση των μισθών άλλων τομέων με τους μισθούς τομέων που αντιμετωπίζουν εξωτερικό ανταγωνισμό. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αγορά εργασίας κατά τρόπο που να σέβεται πλήρως τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

(9)Λόγω της μείωσης του αριθμού του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας, η βελτίωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι σημαντική. Αυτό απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για την ένταξη των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, των νέων, των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων χαμηλής ειδίκευσης στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά περισσότερο από δύο εκατοστιαίες μονάδες, από το υψηλότερο σημείο του προ της κρίσης που ήταν 70,6 % το 2008 σε 68,5 % το 2015, ενώ η ανεργία αυξήθηκε από 6,4 % σε 9,4 %. Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας βελτιώνεται σταδιακά· ωστόσο, παραμένουν ορισμένες δυνατότητες πρόωρης αποχώρησης υπό μορφή παράτασης των παροχών ανεργίας για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι τη συνταξιοδότηση, οι οποίες, εάν δεν περιοριστούν, μπορούν να υπονομεύσουν τον θετικό αντίκτυπο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θεσπίστηκε το 2016. Τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αξιολογηθούν το 2019. Η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2008 και 2014, από 1,2 % σε 1,9 % του συνόλου του εργατικού δυναμικού παρά τον σημαντικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων που τελικά εξέρχονται από την αγορά εργασίας. Η ανεργία των νέων αυξήθηκε σε 22,4% το 2015. Τα άτομα χαμηλής ειδίκευσης θίγονται περισσότερο από τις πενιχρές επιδόσεις της αγοράς εργασίας. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό για τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας τη στιγμή που υπάρχει αύξηση της ζήτησης για τέτοια μέτρα, θα μπορούσαν να πλήξουν τις ευκαιρίες επιστροφής στην εργασία των προαναφερόμενων ομάδων. Όσον αφορά την ενεργοποίηση, το περίπλοκο σύστημα παροχών με τα διάφορα είδη επιδομάτων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παγίδες αεργίας και χαμηλών αμοιβών. Η αντιμετώπιση αυτών των παγίδων και η θέσπιση θετικών κινήτρων απασχόλησης, όπως η βελτίωση της δυνατότητας συνδυασμού εργασίας και επιδομάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένων των περικοπών στον προϋπολογισμό για τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Η άφιξη σχετικά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στη Φινλανδία το 2015 μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά μόνον εάν ενταχθούν επιτυχώς στην αγορά εργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπάρχουν προβλήματα αντιστοίχισης στην αγορά εργασίας, εν μέρει λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, δεδομένου ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και κλάδους από εκείνες στις οποίες χάθηκαν θέσεις εργασίας. Απαιτούνται μέτρα για την αύξηση προσιτών κατοικιών στην περιοχή του Ελσίνκι, καθώς και αποτελεσματικές πολιτικές που θα βοηθήσουν τους ανέργους να επικαιροποιήσουν τις δεξιότητές τους και να βρουν εργασία.

(10)Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Φινλανδία είναι το ίδιο καλό ή και καλύτερο από ό, τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Ωστόσο, η έλλειψη ανταγωνισμού, ιδίως στις υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά, όπως το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες μεταφορών, επηρεάζει τη συνολική ανταγωνιστικότητα της φινλανδικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις έχουν διαπιστώσει ότι οι υπερβολικές κανονιστικές απαιτήσεις αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο και την ανάπτυξη σε ορισμένες αγορές. Αυτές οι υπερβολικές απαιτήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, η μεταρρύθμιση των πολεοδομικών ρυθμίσεων θα καθορίσει πιο ευέλικτους κανόνες για το μέγεθος και την τοποθεσία των καταστημάτων. Ο τομέας των εμπορεύσιμων αγαθών εξακολουθεί να αναδιαρθρώνεται και θα μπορούσε να ωφεληθεί από την ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως εκείνων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να διευκολυνθούν από πολιτικές που στηρίζουν την επέκταση, τη διεθνοποίηση και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Το φθινόπωρο του 2015 ψηφίστηκαν νομοθετικές τροποποιήσεις εγκρίθηκαν, αλλά οι περισσότερες αναμένεται να εφαρμοστούν μόνον μεταξύ 2016 και 2018. Η κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι θα επέλθουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

(11)Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Φινλανδίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2016 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί προς τη Φινλανδία κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Φινλανδία, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αποτυπώνονται στις συστάσεις 1 έως 3 κατωτέρω.

(12)Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας και η γνώμη του 12 αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση (1) κατωτέρω.

(13)Υπό το πρίσμα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης της Επιτροπής και της εν λόγω αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας. Οι συστάσεις του βάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 2 και 3 κατωτέρω.

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Φινλανδία να αναλάβει δράση το 2016 και το 2017 προκειμένου:

1.Να επιτύχει ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή κατά τουλάχιστον 0,5 % του ΑΕΠ για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2016 και κατά 0,6 % του ΑΕΠ το 2017. Να χρησιμοποιήσει τα έκτακτα κέρδη για να επιταχύνει τη μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης. Να εξασφαλίσει την έγκαιρη έγκριση και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών περίθαλψης υγείας.

2.Σεβόμενη ταυτόχρονα τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, να διασφαλίσει ότι το σύστημα καθορισμού των μισθών προωθεί τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις σε τοπικό επίπεδο και εξαλείφει τις δυσκαμψίες, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ανταγωνιστικότητα και σε μια προσέγγιση περισσότερο προσανατολισμένη προς τους εξαγωγικούς κλάδους. Να αυξήσει τα κίνητρα απασχόλησης και να εξασφαλίσει επαρκή και στοχοθετημένα ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα άτομα που προέρχονται από τη μετανάστευση. Να λάβει μέτρα για τη μείωση της αναντιστοιχίας σε περιφέρειες και δεξιότητες.

3.Να συνεχίσει τις προσπάθειες για την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μεταξύ άλλων με τη μείωση του διοικητικού και κανονιστικού φόρτου, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης της παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.
(2) ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25.
(3) COM(2016) 346 final.
(4) P8_TA(2016)0058, P8_TA(2016)0059, και P8_TA(2016)0060.
(5) COM(2015) 690 final.
(6) COM(2015) 691 final.
(7) COM(2015) 692 final.
(8) SWD(2016) 94 final.
(9) COM(2016) 95 final.
(10) COM(2014) 494 final.
(11) Έκθεση του 2015 για τη δημογραφική γήρανση: Οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ-28 (2013-2060)», European Economy, 3. Mάιος 2015. Βρυξέλλες.
(12) Δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.
Top