EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007L0004

Οδηγία 2007/4/ΕΚ της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2007 , για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή του στην τεχνική πρόοδο, του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 96/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί ορισμένων μεθόδων ποσοτικής αναλύσεως διμερών μειγμάτων υφανσίμων ινών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

ΕΕ L 28 της 3.2.2007, p. 14–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 56M της 29.2.2008, p. 17–21 (MT)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/05/2012; καταργήθηκε από 32011R1007

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2007/4/oj

3.2.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 28/14


ΟΔΗΓΊΑ 2007/4/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 2ας Φεβρουαρίου 2007

για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή του στην τεχνική πρόοδο, του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 96/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί ορισμένων μεθόδων ποσοτικής αναλύσεως διμερών μειγμάτων υφανσίμων ινών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 96/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996, περί ορισμένων μεθόδων ποσοτικής αναλύσεως διμερών μειγμάτων υφανσίμων ινών (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η οδηγία 96/74/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996, περί των ονομασιών των υφανσίμων (2), προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ως προς τις ίνες και την εξακρίβωση της συμφωνίας αυτών των προϊόντων με τις ενδείξεις της ετικέτας με σχετική ανάλυση.

(2)

Η οδηγία 96/73/ΕΚ προβλέπει ομοιόμορφες μεθόδους για την ποσοτική ανάλυση των διμερών μειγμάτων υφανσίμων ινών.

(3)

Με βάση τα πρόσφατα πορίσματα της τεχνικής ομάδας εργασίας, η οδηγία 96/74/ΕΚ προσαρμόστηκε στην τεχνική πρόοδο, με την προσθήκη της ίνας ελαστολεφίνη στον κατάλογο των ινών που παρατίθενται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ της εν λόγω οδηγίας.

(4)

Επομένως, πρέπει να καθοριστούν ομοιόμορφες μέθοδοι δοκιμών για την ίνα ελαστολεφίνη.

(5)

Επομένως, η οδηγία 96/73/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για τον τομέα των οδηγιών των σχετικών με τις ονομασίες και την επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 96/73/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

1.   Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως τις 2 Φεβρουαρίου 2008. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων και τον πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των διατάξεων και της παρούσας οδηγίας.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις ανωτέρω διατάξεις, αυτές περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της παραπομπής αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2007.

Για την Επιτροπή

Günter VERHEUGEN

Αντιπρόεδρος


(1)  ΕΕ L 32 της 3.2.1997, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/2/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 5 της 10.1.2006, σ. 10).

(2)  ΕΕ L 32 της 3.2.1997, σ. 38. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2006/3/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 5 της 10.1.2006, σ. 14).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα II της οδηγίας 96/73/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.

Το κεφάλαιο Ι, τμήμα Ι τροποποιείται ως εξής:

α)

Στο σημείο Ι.3 «Αναγκαίο υλικό» προστίθενται οι ακόλουθες σειρές:

«I.3.2.4

Ακετόνη.

I.3.2.5

Ορθοφωσφορικό οξύ

I.3.2.6

Ουρία

I.3.2.7

Διττανθρακικό νάτριο».

β)

Το σημείο I.6 «Προκατεργασία του δείγματος δοκιμής» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Όταν μία ουσία δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των εκατοστιαίων αναλογιών (άρθρο 12 παράγραφος 3 της οδηγίας 96/74/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996, περί των ονομασιών των υφανσίμων), πρέπει να απομακρύνεται πρώτα με κατάλληλη μέθοδο η οποία δεν έχει επίδραση σε κανένα από τα ινώδη συστατικά.

Για το σκοπό αυτό τα μη ινώδη υλικά, που μπορούν να εκχυλισθούν με πετρελαϊκό αιθέρα και με νερό, απομακρύνονται με κατεργασία του ξηρανθέντος στον αέρα δείγματος δοκιμής στη συσκευή εκχύλισης Soxhlet, με ελαφρό πετρελαϊκό αιθέρα επί μία ώρα και με ρυθμό τουλάχιστον 6 κύκλους ανά ώρα. Εξατμίζεται ο πετρελαϊκός αιθέρας του δείγματος, το οποίο στη συνέχεια εκχυλίζεται με απευθείας κατεργασία η οποία συνίσταται στη διαβροχή του δοκιμίου με νερό στη θερμοκρασία περιβάλλοντος επί μία ώρα και ακολούθως στη διαβροχή του με νερό στους 65 ± 5 °C επί μία ώρα επιπλέον, αναδεύοντας το υγρό κατά διαστήματα. Αναλογία υγρού: δοκιμίου 100:1. Απομακρύνεται η περίσσεια του νερού του δείγματος διά πιέσεως, εφαρμογής κενού ή φυγοκεντρίσεως και αφήνεται στη συνέχεια το δείγμα να ξηρανθεί στον αέρα.

Στην περίπτωση της ελαστολεφίνης ή των μειγμάτων ινών που περιέχουν ελαστολεφίνη και άλλες ίνες (μαλλί, τρίχες ζώων, μετάξι, βαμβάκι, λινάρι, κάνναβη, γιούτα, αβάκα, άλφα, κόϊρ (ίνα κοκοφοίνικα), σπαρτόινα, ραμί, σιζάλ, ίνες χαλκαμμωνίας, μοντάλ, πρωτεϊνικές ίνες, βισκόζη, ακρυλικές ίνες, πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον, πολυεστερικές ίνες και ελαστοπολυεστέρα) η διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω τροποποιείται ελαφρά, δηλαδή ο πετρελαϊκός αιθέρας αντικαθίσταται από ακετόνη.

Στην περίπτωση μειγμάτων ινών που περιέχουν ελαστολεφίνη και οξεικές ίνες εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία ως προκατεργασία. Το δοκίμιο εκχυλίζεται για 10 λεπτά σε 80 °C με διάλυμα που περιέχει 25 g/l 50 % ορθοφωσφορικού οξέος και 50 g/l ουρίας. Αναλογία υγρού: δοκιμίου 100:1. Το δοκίμιο ξεπλένεται με νερό, στη συνέχεια στραγγίζεται και πλένεται με διάλυμα διττανθρακικού νατρίου 0,1 %, και τέλος πλένεται προσεκτικά με νερό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι μη ινώδεις ύλες δεν δύνανται να εκχυλισθούν με τον πετρελαϊκό αιθέρα και το νερό, πρέπει για την απομάκρυνσή τους να αντικατασταθεί η μέθοδος του νερού, η οποία περιγράφεται ανωτέρω, με την κατάλληλη μέθοδο η οποία δεν αλλοιώνει ουσιωδώς κανένα από τα ινώδη συστατικά. Εντούτοις, για ορισμένες φυσικές φυτικές αλεύκαστες ίνες, π.χ. γιούτα, κόϊρ (ίνα κοκοφοίνικα), πρέπει να σημειωθεί ότι η κανονική προκατεργασία με πετρελαϊκό αιθέρα και νερό δεν απομακρύνει όλες τις μη ινώδεις φυσικές ουσίες· παρά ταύτα δεν εφαρμόζονται συμπληρωματικές προκατεργασίες, εφόσον το δείγμα δεν περιέχει ύλες επεξεργασίας αδιάλυτες σε πετρελαϊκό αιθέρα και νερό.

Στις εκθέσεις της αναλύσεως περιγράφονται κατά λεπτομερή τρόπο οι μέθοδοι προκατεργασίας που χρησιμοποιήθηκαν.».

2.

Το κεφάλαιο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

Οι ιδιαίτερες μέθοδοι — Ο συγκεντρωτικός πίνακας αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«2.   ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ — ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Μέθοδοι

Πεδίο εφαρμογής

Αντιδραστήριο

Διαλυτό συστατικό

Αδιάλυτο συστατικό

αριθ. 1

Οξεικές ίνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Ακετόνη

αριθ. 2

Ορισμένες πρωτεϊνικές ίνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Υποχλωριώδες άλας

αριθ. 3

Βισκόζη, ίνες χαλκαμμωνίας ή ορισμένοι τύποι μοντάλ

Βαμβάκι ή ελαστολεφίνη

Μυρμηκικό οξύ και χλωριούχος ψευδάργυρος

αριθ. 4

Πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον

Ορισμένες άλλες ίνες

Μυρμηκικό οξύ, 80 % m/m

αριθ. 5

Οξεικές ίνες

Τριοξεική ίνα ή ελαστολεφίνη

Βενζυλική αλκοόλη

αριθ. 6

Τριοξεική ίνα ή πολυλακτίδιο

Ορισμένες άλλες ίνες

Διχλωρομεθάνιο

αριθ. 7

Ορισμένες κυτταρινικές ίνες

Πολυεστερικές ίνες, ίνες ελαστοπολυεστέρα ή ελαστολεφίνη

Θειϊκό οξύ, 75 % m/m

αριθ. 8

Ακρυλικές ίνες, ορισμένες μοντακρυλικές ίνες ή ορισμένες χλωριοΐνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Διμεθυλοφορμαμίδιο

αριθ. 9

Ορισμένες χλωριοΐνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Διθειάνθρακας/ακετόνη 55,5/44,5 v/v

αριθ. 10

Οξεικές ίνες

Ορισμένες χλωριοΐνες ή ελαστολεφίνη

Παγόμορφο οξεικό οξύ

αριθ. 11

Μετάξι

Μαλλί, τρίχες ή ελαστολεφίνη

Θειικό οξύ, 75 % m/m

αριθ. 12

Γιούτα

Ορισμένες ίνες ζωικής προέλευσης

Μέθοδος διά ποσοτικού προσδιορισμού του αζώτου

αριθ. 13

Πολυπροπυλενικές ίνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Ξυλένιο

αριθ. 14

Ορισμένες άλλες ίνες

Χλωριοΐνες (ομοπολυμερές χλωριούχου βινυλίου) ή ελαστολεφίνη

Μέθοδος διά πυκνού θειικού οξέος

αριθ. 15

Χλωριοΐνες, ορισμένες μοντακρυλικές ίνες, ορισμένες ίνες ελαστομερούς πολυουραιθάνης, οξεικές, τριοξεικές ίνες

Ορισμένες άλλες ίνες

Κυκλοεξανόνη»

β)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

μαλλί (1), τρίχες ζώων (2 και 3), μετάξι (4), βαμβάκι (5), λινάρι (7), κάνναβη (8), γιούτα (9), αβάκα (10), άλφα (11), κόϊρ (ίνα κοκοφοίνικα) (12), σπαρτόινα (13), ραμί (14), σιζάλ (15), ίνες χαλκαμμωνίας (21), μοντάλ (22), πρωτεϊνικές ίνες (23), βισκόζη (25), ακρυλικές ίνες (26), πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον (30), πολυεστερικές ίνες (34), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).

Σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή στις επιφανειακά από ακετυλιωμένες οξεικές ίνες.».

γ)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

βαμβάκι (5), ίνες χαλκαμμωνίας (21), βισκόζη (25), ακρυλικές ίνες (26), χλωριοΐνες (27), πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον (30), πολυεστερικές ίνες (34), πολυπροπυλενικές ίνες (36), ελαστομερής πολυουρεθάνη (42), ίνες υάλου (43), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).

Εάν υπάρχουν διάφορες πρωτεϊνικές ίνες, η μέθοδος παρέχει τις συνολικές τους ποσότητες, αλλά όχι την ποσότητα της καθεμίας.».

δ)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

βαμβάκι (5) και ελαστολεφίνη (46).».

ε)

Το σημείο 5 της μεθόδου αριθ. 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπολογίζονται τα αποτελέσματα με τη μέθοδο που περιγράφεται στις γενικές οδηγίες. Η τιμή του d για το βαμβάκι είναι 1,02 και για την ελαστολεφίνη 1,00.».

στ)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

μαλλί (1), τρίχες ζώων (2 και 3), βαμβάκι (5), ίνες χαλκαμμωνίας (21), μοντάλ (22), βισκόζη (25), ακρυλικές ίνες (26), χλωριοΐνες (27), πολυεστερικές ίνες (34), πολυπροπυλενικές ίνες (36), ίνες υάλου (43), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).

Όπως αναφέρεται ανωτέρω, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης σε μείγματα που περιέχουν μαλλί, αλλά όταν η αναλογία αυτού είναι μεγαλύτερη από 25 % εφαρμόζεται η μέθοδος αριθ. 2 (διάλυση του μαλλιού με διάλυμα αλκαλικού υποχλωριώδους νατρίου).».

ζ)

Το σημείο 1 της μεθόδου αριθ. 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται, μετά την απομάκρυνση των μη ινωδών υλών, στα διμερή μείγματα από:

οξεικές ίνες (19)

με

τριοξεικές ίνες (24) και ελαστολεφίνη (46).».

η)

Η μέθοδος αριθ. 6 τροποποιείται ως εξής:

i)

Το σημείο 1.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

μαλλί (1), τρίχες ζώων (2 και 3), μετάξι (4), βαμβάκι (5), ίνες χαλκαμμωνίας (21), μοντάλ (22), βισκόζη (25), ακρυλικές ίνες (26), πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον (30), πολυεστερικές ίνες (34), ίνες υάλου (43), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).

Παρατήρηση

Οι τριοξεικές ίνες οι οποίες έχουν σαπωνοποιηθεί μερικώς μετά από ειδική φινιριστική επεξεργασία δεν είναι πλήρως διαλυτές στο αντιδραστήριο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η μέθοδος δεν εφαρμόζεται.».

ii)

Το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπολογίζονται τα αποτελέσματα με τη μέθοδο που περιγράφεται στις γενικές οδηγίες. Η τιμή του d είναι 1,00, εκτός των πολυεστερικών ινών, του ελαστοπολυεστέρα και της ελαστολεφίνης, για τα οποία η τιμή του d είναι 1,01.».

θ)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

πολυεστερικές ίνες (34), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).».

ι)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

μαλλί (1), τρίχες ζώων (2 και 3), μετάξι (4), βαμβάκι (5), ίνες χαλκαμμωνίας (21), μοντάλ (22), βισκόζη (25), πολυαμιδικές ίνες ή νάιλον (30), πολυεστερικές ίνες (34), ελαστοπολυεστέρας (45) και ελαστολεφίνη (46).

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης σε ακρυλικές ίνες και ορισμένες μοντακρυλικές ίνες βαμμένες με σύμπλοκα χρώματα μετάλλων αλλά όχι σε εκείνες που είναι βαμμένες με χρώματα μεταχρωμιώσεως.».

ια)

Το σημείο 1.2 της μεθόδου αριθ. 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

ορισμένες χλωριοΐνες (27) κυρίως ίνες πολυβινυλοχλωριδίου, κατόπιν χλωριώσεως ή μη, και ελαστολεφίνη (46).».

ιβ)

Η μέθοδος αριθ. 11 τροποποιείται ως εξής:

i)

Το σημείο 1.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

μαλλί (1), τρίχες ζώων (2 και 3) και ελαστολεφίνη (46)».

ii)

Το σημείο 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπολογίζονται τα αποτελέσματα με τη μέθοδο που περιγράφεται στις γενικές οδηγίες. Η τιμή του d για το μαλλί είναι 0,985 και για την ελαστολεφίνη 1,00.».

ιγ)

Η μέθοδος αριθ. 14 τροποποιείται ως εξής:

i)

Το σημείο 1.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

χλωριοϊνών (27) με βάση ομοπολυμερές χλωριούχου βινυλίου (κατόπιν χλωριώσεως ή μη), ελαστολεφίνης (46)

με».

ii)

Το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   ΑΡΧΗ

Τα συστατικά εκτός των χλωριοϊνών ή της ελαστολεφίνης (δηλαδή οι ίνες που αναφέρονται στο σημείο 2 της παραγράφου 1) απομακρύνονται από μια γνωστή ξηρή μάζα του μείγματος διά διαλύσεως σε πυκνό θειικό οξύ (πυκνότητας 1,84 σε 20 °C). Το υπόλειμμα, αποτελούμενο από χλωριοΐνες ή ελαστολεφίνη, συλλέγεται, εκπλύνεται, ξηραίνεται και ζυγίζεται. Η μάζα του διορθώνεται, εφόσον απαιτείται, και εκφράζεται ως εκατοστιαία αναλογία της ξηρής μάζας του μείγματος. Η αναλογία του δεύτερου συστατικού προκύπτει από τη διαφορά.».


Top