EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Πρόγραμμα IDABC (2005-2009)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Πρόγραμμα IDABC (2005-2009)

Το πρόγραμμα IDABC (Interoperable Delivery of Pan-European eGovernment Services to Public Administrations, Business and Citizens) αποσκοπεί στην παροχή πανευρωπαϊκών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις δημόσιες διοικήσεις, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Στόχος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών δημόσιων διοικήσεων και η μεταξύ τους συνεργασία.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2004/387/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, περί της διαλειτουργικής παροχής πανευρωπαϊκών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις δημόσιες διοικήσεις, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες (IDABC) [Επίσημη Εφημερίδα L 144 της 30.04.2004].

ΣΥΝΟΨΗ

Το IDABC είναι ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών διοικητικών υπηρεσιών που θεσπίστηκε για την περίοδο 2005-2009.

Διαδέχεται το πρόγραμμα IDA (Interchange of Data between Administrations – πρόγραμμα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των διοικήσεων), με ευρύτερο πεδίο δράσης. Καλύπτει τους στόχους του προγράμματος IDA αλλά αποσκοπεί επίσης να δημιουργήσει πανευρωπαϊκές ηλεκτρονικές διοικητικές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Το IDABC εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών eEurope 2005 και i2010. Η διαλειτουργικότητα * και τα ανοικτά πρότυπα παραμένουν πεδία δράσης με προτεραιότητα, στα οποία προστίθενται οι νέες πανευρωπαϊκές υπηρεσίες που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Στόχοι

Το πρόγραμμα IDABC αποσκοπεί να υποστηρίξει και να προωθήσει την ανάπτυξη των πανευρωπαϊκών υπηρεσιών ηλεκτρονικής δημόσιας διοίκησης *, καθώς και τα διαλειτουργικά τηλεματικά δίκτυα που τις υποστηρίζουν.

Το πρόγραμμα επιδιώκει επίσης:

  • να δημιουργήσει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων, καθώς και μεταξύ των εν λόγω δημόσιων διοικήσεων και των κοινοτικών οργάνων·
  • να διευκολύνει την παροχή πανευρωπαϊκών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους·
  • να επιτύχει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διάφορων τομέων πολιτικής, κυρίως βάσει ενός ευρωπαϊκού διαλειτουργικού πλαισίου·
  • να προωθήσει τη διάδοση ορθών πρακτικών και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης καινοτομικών τηλεματικών λύσεων στις δημόσιες διοικήσεις.

Σχέδια κοινού ενδιαφέροντος και οριζόντια μέτρα

Το πρόγραμμα IDABC περιλαμβάνει σχέδια κοινού ενδιαφέροντος που επιτρέπουν την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και τη βελτίωση της διοργανικής συνεργασίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης οριζόντια μέτρα που αποσκοπούν στη δημιουργία πανευρωπαϊκών οριζόντιων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υπηρεσιών υποδομής, ιδίως υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη διαλειτουργικότητα.

Αρχές εφαρμογής

Η εφαρμογή των σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος και των οριζόντιων μέτρων πρέπει να τηρεί ορισμένες αρχές, μεταξύ άλλων:

  • να στηρίζεται σε μια τομεακή νομική βάση (για τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος)·
  • να συνεπάγεται τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κρατών μελών·
  • να περιλαμβάνει, ενδεχομένως, ένα προκαταρκτικό στάδιο, ένα στάδιο μελέτης σκοπιμότητας, ένα στάδιο ανάπτυξης και επικύρωσης, καθώς και ένα στάδιο εκτέλεσης·
  • να λαμβάνει υπόψη τα άλλα κοινοτικά προγράμματα ώστε να μην επαναλαμβάνονται ταυτόσημες εργασίες. Πρόκειται ιδίως για τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, για τα προγράμματα eTen, eContent, e-Inclusion και eLearning·
  • να λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας που παρέχεται από το πρόγραμμα IDABC·
  • να χρησιμοποιεί, στο μέτρο του δυνατού, τις πανευρωπαϊκές οριζόντιες υπηρεσίες ηλεκτρονικής δημόσιας διοίκησης και υποδομής (για τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος)·
  • να πραγματοποιεί μια εξέταση με στόχο την παρακολούθηση των σχεδίων και των μέτρων εντός του έτους που ακολουθεί την ολοκλήρωση του σταδίου εκτέλεσης.

Διαδικασία εφαρμογής

Ενόψει της εφαρμογής των σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος και των οριζόντιων μέτρων, η Επιτροπή καθορίζει ένα κυλιόμενο πρόγραμμα εργασίας (EN) για όλη τη διάρκεια εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

Χρηματοδοτική συμβολή της Κοινότητας

Η Κοινότητα αναλαμβάνει το κόστος εφαρμογής των σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος και των οριζόντιων μέτρων, σε αναλογία προς το ενδιαφέρον που έχουν για την ίδια.

Για να λάβει χρηματοδότηση από την Κοινότητα ένα σχέδιο κοινού ενδιαφέροντος ή ένα οριζόντιο μέτρο, πρέπει να υπάρχει σχέδιο για τη χρηματοδότηση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας κατά το στάδιο παρακολούθησης. Κατά το προκαταρκτικό στάδιο και το στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας, η κοινοτική συμβολή μπορεί να καλύψει το πλήρες κόστος των απαιτούμενων μελετών.

Κατά τα στάδια της ανάπτυξης, της επικύρωσης και της εκτέλεσης, η Κοινότητα αναλαμβάνει το κόστος των εργασιών που της ανατίθενται στο συνολικό πρόγραμμα εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου κοινού ενδιαφέροντος ή οριζόντιου μέτρου.

Διεθνής συνεργασία

Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οι υποψήφιες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα IDABC, στο πλαίσιο των αντίστοιχων συμφωνιών τους με την Κοινότητα. Η συνεργασία με άλλες τρίτες χώρες ενθαρρύνεται, ιδίως με τις δημόσιες διοικήσεις των μεσογειακών χωρών, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Δημοσιονομικό πλαίσιο

Το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος IDABC ανέρχεται σε 148,7 εκατ. ευρώ, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

  • Πανευρωπαϊκές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: διασυνοριακές διαλογικές υπηρεσίες πληροφοριών του δημόσιου τομέα που παρέχονται από ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις σε ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις, σε επιχειρήσεις και σε πολίτες, μέσω διαλειτουργικών διευρωπαϊκών τηλεματικών δικτύων.
  • Διαλειτουργικότητα: η ικανότητα των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών να ανταλλάσσουν δεδομένα και να καθιστούν δυνατή την αμοιβαία μετάδοση πληροφοριών και γνώσεων.

Πράξη

Ημερομηνίαέναρξης ισχύος

Τελευταία προθεσμία μετατροπής στα κράτη μέλη

Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2004/387/ΕΚ

20.5.2004

-

ΕΕ L 144 της 30.4.2004

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 29ης Μαΐου 2009 με τίτλο «Τελική αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος IDABC» [COM(2009) 247 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος IDABC. Η αξιολόγηση αυτή εστιάστηκε σε θέματα όπως η καταλληλότητα, η απόδοση, η αποτελεσματικότητα, η χρησιμότητα, η βιωσιμότητα και η συνοχή του προγράμματος.

Συνολικά, τα συμπεράσματα είναι θετικά, αν και το πρόγραμμα αντιμετώπισε σημαντική καθυστέρηση το 2005. Το πρόγραμμα IDABC πέτυχε τους περισσότερους από τους στόχους στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν στην στρατηγική i2010.

Το πρόγραμμα ISA θα διαδεχθεί το πρόγραμμα IDABC. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του μελλοντικού αυτού προγράμματος θα επικεντρωθούν στα εξής σημεία:

  • στρατηγικό περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου πρέπει να λειτουργεί το πρόγραμμα,
  • εργαλεία επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους,
  • ανάπτυξη μεθόδων παρακολούθησης.

Το μελλοντικό πρόγραμμα ISA θα συνεχίσει τις προσπάθειες επικοινωνίας του προγράμματος IDABC.

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, της 24ης Οκτωβρίου 2006: Αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος IDABC [COM(2006) 611 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η ανακοίνωση αυτή παρουσιάζει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η αξιολόγηση, θετική στο σύνολό της, συνέβαλε στην ανάδειξη της σκοπιμότητας και της χρησιμότητας του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς των οποίων ζητήθηκε η γνώμη εκτιμούν πως το πρόγραμμα IDABC επιφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο η εφαρμογή του προγράμματος βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο για να μπορεί να γίνει μια ανάλυση των οφελών που απολαμβάνει η Κοινότητα και μια αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Η αξιολόγηση, όμως, εντοπίζει και μερικά μειονεκτήματα που συνιστά να εξεταστούν στην περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις έγιναν ορισμένες συστάσεις, μεταξύ άλλων:

  • να διασφαλιστεί ότι όλοι οι συντελεστές γνωρίζουν το ρόλο τους στη διαδικασία εφαρμογής των δράσεων·
  • να ενταθούν οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση και διάδοση ειδικών και επίκαιρων πληροφοριών για τις ανάγκες των χρηστών·
  • να μελετηθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων της Ένωσης στα πλαίσια των οποίων η Κοινότητα αναπτύσσει διαλειτουργικές πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής δημόσιας διοίκησης.

See also

  • Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο IDABC (EN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30.10.2009

Top