Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ για τη συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Απόφαση 1999/400/ΕΚ για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

Η συμφωνία αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διοικητικών αρχών που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας*. Εκτός από το γεγονός ότι προβλέπει πολλές μορφές συνεργασίας, περιλαμβάνει άρθρα που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση της τελωνειακής συνεργασίας μέσω συμφωνιών επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Η απόφαση συνάπτει τη συμφωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (νυν ΕΕ).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τελωνειακή συνεργασία

Τα μέρη αναλαμβάνουν να αναπτύξουν τελωνειακή συνεργασία με τους εξής τρόπους:

  • με την προώθηση αποτελεσματικού συντονισμού και διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών τους ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών·
  • με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων·
  • με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης που απαιτούνται για τη βελτίωση των τελωνειακών διαδικασιών·
  • με την αμοιβαία παροχή τεχνικής βοήθειας·
  • με την ανταλλαγή προσωπικού όταν αυτό αποφέρει αμοιβαία οφέλη.

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή

Δύο είδη αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής είναι εφικτά:

  • συνδρομή κατόπιν αιτήσεως: η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση* πρέπει να παρέχει στην αιτούσα αρχή* κάθε σχετική πληροφορία που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν πράξεις που διενεργήθηκαν ή που σχεδιάζονται και που ενδεχομένως αφορούν ενέργειες που αντίκεινται στην τελωνειακή νομοθεσία. Μπορεί επίσης να αφορούν την κανονικότητα των διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ειδική επιτήρηση για όλες τις ύποπτες περιπτώσεις. Η επιτήρηση αυτή μπορεί να εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τοποθεσία, μετακίνηση εμπορευμάτων ή σε μέσα μεταφοράς που είτε συνδέεται, είτε μπορεί να συνδέεται, είτε χρησιμοποιείται σε πράξεις που αντίκεινται στην τελωνειακή νομοθεσία.

  • αυθόρμητη συνδρομή: τα μέρη μπορεί να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, με δική τους πρωτοβουλία, εφόσον θεωρούν ότι είναι αναγκαία για την ορθή εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, ιδίως, εάν λαμβάνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουν για το άλλο μέρος.

Τυπικές πτυχές και εξαιρέσεις από την υποχρέωση συνδρομής

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς εκτός από επείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνουν και προφορικές αιτήσεις που θα επιβεβαιωθούν γραπτώς αργότερα.

Οι αιτήσεις πρέπει να περιέχουν τα εξής:

  • δεδομένα σχετικά με την αιτούσα αρχή·
  • το ζητούμενο μέτρο·
  • το θέμα και τον λόγο της αίτησης·
  • τη σχετική νομοθεσία·
  • τα εμπλεκόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα·
  • περίληψη των σχετικών πραγματικών γεγονότων και των ερευνών που έχουν ήδη διεξαχθεί.

Το μέρος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση μπορεί να αρνηθεί να ανταποκριθεί, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θίξει την κυριαρχία, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή άλλα σημαντικά συμφέροντα ενός εκ των μερών. Τα μέρη μπορούν επίσης να παραιτούνται από την υποχρέωση παροχής συνδρομής σε περίπτωση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση του βιομηχανικού, εμπορικού ή επαγγελματικού απόρρητου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες εμπιστευτικότητας σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται. Παρέχεται υψηλό επίπεδο προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας η οποία μεριμνά για την ορθή λειτουργία της παρούσας συμφωνίας και εξετάζει όλα τα θέματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1999.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τελωνειακή νομοθεσία: περιλαμβάνει κάθε νομική ή κανονιστική διάταξη ή κάθε άλλο δεσμευτικό νομικό μέσο που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και το Χονγκ Κονγκ και τα οποία διέπουν την εισαγωγή, την εξαγωγή και διαμετακόμιση εμπορευμάτων και την υπαγωγή αυτών σε οποιαδήποτε τελωνειακή διαδικασία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων απαγόρευσης, περιορισμού και ελέγχου τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελωνειακών και άλλων διοικητικών αρχών.
Αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση: η αρμόδια τελωνειακή αρχή η οποία λαμβάνει αίτηση συνδρομής.
Αιτούσα αρχή: η αρμόδια τελωνειακή αρχή η οποία υποβάλλει αίτηση συνδρομής.

ΒΑΣΙΚA ΚΕΙΜΕΝA

Απόφαση 1999/400/ΕΚ του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 1999, για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) για συνεργασία και αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 151 της 18.6.1999, σ. 20)

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Χονγκ Κονγκ (Κίνα) για τη συνεργασία και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (ΕΕ L 151 της 18.6.1999, σ. 21-26)

τελευταία ενημέρωση 08.01.2019

Top