This document is an excerpt from the EUR-Lex website
EU spillede en vigtig rolle i udviklingen af De Forenede Nationers verdensmål for bæredygtig udvikling, som er kernen i 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, der blev vedtaget af FN’s generalforsamling i 2015. Siden 1990’erne har bæredygtig udvikling været indarbejdet i EU-traktatene som et af EU’s langsigtede mål og et prioriteret område for både de eksterne (f.eks. udviklingssamarbejde og handel) og interne politikker (f.eks. miljø, social udstødelse og diskrimination). Bæredygtig udvikling som et EU-mål nævnes aktuelt i artikel 3 i traktaten om Den Europæiske Union. Prioritering af en bæredygtig udvikling er blevet fast integreret i EU’s vigtigste tværgående dagsordener samt i sektorpolitikker og -initiativer.
Ved at tilslutte sig 2030-dagsordenen påtog det internationale samfund sig at håndtere de globale udfordringer for at:
De 17 verdensmål er baseret på FN’s årtusindudviklingsmål, som løb i perioden 2000-2015. Årtusindudviklingsmålene fokuserede kun på udviklingslandene, mens verdensmålene for bæredygtig udvikling gælder for alle lande. Verdensmålene søger at finde en balance mellem de økonomiske, sociale og miljømæssige aspekter af bæredygtig udvikling og definerer 169 tilhørende mål, der skal nås senest i 2030. Nedenfor ses en liste over verdensmålene:
Siden vedtagelsen af 2030-dagsordenen har EU truffet en lang række foranstaltninger for at implementere verdensmålene. Med von der Leyen-Kommissionen er verdensmålene blevet fremhævet i forbindelse med en række større tiltag og markante dokumenter — såsom kommissionsformandens politiske retningslinjer, opgavebeskrivelser for kommissærerne, Kommissionens arbejdsprogrammer, der gør verdensmålene til et centralt element i EU-politik, den europæiske grønne pagt, fornyelsen af det europæiske semester, et målrettet arbejdsdokument (»Gennemførelse af FN’s mål for bæredygtig udvikling — en omfattende tilgang«) og aktiv indarbejdelse af verdensmålene i bedre lovgivning. Eurostat overvåger fremskridtene med at opfylde verdensmålene og offentliggør årlige rapporter.
Eksternt er gennemførelsen af verdensmålene en central del af EU’s forpligtelse vedrørende multilateralisme. Den europæiske konsensus om udvikling 2017 omfatter en fælles forpligtelse for alle EU-institutioner og medlemsstater til at støtte alle partnerlande i deres bestræbelser på at gennemføre verdensmålene. Dette arbejde videreføres, sammen med opfyldelsen af EU-prioriteter, navnlig med sigte på at fremme en bæredygtig genopretning, der er i tråd med verdensmålene, via vores nye programmer og Team Europe.
SE DESUDEN