Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier (2021-2027)

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2021/692 om programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den opretter programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier for varigheden af den flerårige finansielle ramme 2021-2027, som fastsat i forordning (EU, Euratom) 2020/2093 (se resumé).
  • Den fastsætter programmets mål, budgettet for perioden 2021-2027, de forskellige former for finansiering og reglerne for ydelsen af en sådan finansiering.

HOVEDPUNKTER

Generelt mål

Det generelle mål er at beskytte og fremme de rettigheder og værdier, der er nedfældet i Den Europæiske Unions (EU) traktater, chartret om grundlæggende rettigheder og gældende internationale menneskerettighedskonventioner, navnlig ved at:

  • støtte civilsamfundsorganisationer og andre, der er aktivt involveret på lokalt, regionalt, nationalt og grænseoverskridende plan
  • tilskynde til medborgerlig og demokratisk deltagelse.

Formålet er at bevare og videreudvikle åbne, rettighedsbaserede, demokratiske, lige og inkluderende samfund, som er baseret på retsstatsprincippet.

Specifikke mål

Hvert mål har et programindsatsområde:

  • at beskytte og fremme EU-værdier — indsatsområdet EU-værdier
  • at fremme rettigheder, ikkeforskelsbehandling og ligestilling, herunder ligestilling mellem kønnene, og at arbejde for kønsmainstreaming og mainstreaming af ikkeforskelsbehandling — indsatsområdet ligestilling, rettigheder og ligestilling mellem kønnene
  • at fremme borgernes engagement og deltagelse i EU’s demokratiske liv og udvekslinger mellem borgere fra forskellige medlemsstater og at øge bevidstheden om deres fælles europæiske historie — indsatsområdet borgerengagement og -deltagelse
  • at bekæmpe vold, herunder kønsbaseret vold — indsatsområdet Daphne.

Hvem kan deltage?

Programmet er åbent for deltagelse af organisationer, som er lovligt etableret i EU eller tilknyttede oversøiske lande eller territorier, samt for internationale organisationer.

Det kan også være åbent for deltagelse af organisationer, som er lovligt etableret i:

Der kan ydes driftstilskud uden indkaldelse af forslag til det europæiske netværk for nationale ligestillingsorganer.

Arbejdsprogrammer

Forordningen gennemføres ved hjælp af arbejdsprogrammer, der vedtages af Europa-Kommissionen ved gennemførelsesretsakter. Arbejdsprogrammet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier for 2021-2022 er blevet offentliggjort af Kommissionen.

Budget

Under forhandlingerne fik programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier tildelt et større budget, som mere end fordoblede det oprindelige forslag på 642 mio. EUR til over 1,55 mia. EUR for perioden 2021-2027.

Gruppen for civil dialog

Kommissionen nedsætter en Gruppe for Civil Dialog. Den skal sikre en regelmæssig, åben og gennemsigtig dialog med programmets støttemodtagere og andre relevante interessenter, så de kan udveksle erfaringer og god praksis og drøfte den politiske udvikling inden for de områder og mål, der er omfattet af programmet, og relaterede områder.

Ophævelse

Forordning (EU) 2021/692 ophæver og erstatter forordning (EU) nr. 1381/2013 (det forrige program for rettigheder, ligestilling og unionsborgerskab) og forordning (EU) nr. 390/2014 (programmet Europa for Borgerne).

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 1. januar 2021.

BAGGRUND

Programmet støtter en bred vifte af organisationer med et stærkt fokus på civilsamfundsorganisationer, der er aktive på lokalt, regionalt, nationalt og grænseoverskridende plan, samt europæiske netværk, offentlige myndigheder, ligestillingsorganer og nationale menneskerettighedsinstitutioner, nationale, regionale og lokale myndigheder, akademiske institutter og forskningsinstitutter, tænketanke og alle dem, der arbejder for at fremme EU’s værdier og rettigheder. Programmet støtter kapaciteten af centrale netværk og paraplyorganisationer på EU-plan gennem driftstilskud (f.eks. det europæiske netværk af nationale menneskerettighedsinstitutioner).

Støttede projekter omhandler blandt andet uddannelse, kapacitetsopbygning, udveksling af god praksis mellem medlemsstaternes myndigheder og organer samt venskabsbysamarbejde.

Der er også givet støtte til græsrodsorganisationer og civilsamfundet, oplysningskampagner vedrørende borgernes rettigheder og fordelene ved EU’s politikker i deres daglige liv samt støtte til udvikling af vidensbaserede EU-politikker og -lovgivning gennem spørgeskemaundersøgelser, studier og analyser.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/692 af 28. april 2021 om oprettelse af programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1381/2013 og Rådets forordning (EU) nr. 390/2014 (EUT L 156 af 5.5.2021, s. 1-20).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rådets forordning (EU, Euratom) 2020/2093 af 17. december 2020 om fastlæggelse af den flerårige finansielle ramme for årene 2021-2027 (EUT L 433 I af 22.12.2020, s. 11-22).

seneste ajourføring 14.01.2022

Top