Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU’s egne indtægter

Den Europæiske Union (EU) har vedtaget regler om fordelingen af, hvad der er kendt som dens »egne indtægter« , dvs. dens indtægter fra skatter og afgifter. EU fungerer på baggrund af et balanceret budget. EU’s udgifter skal derfor finansieres helt af Unionens egne indtægter.

DOKUMENT

Rådets afgørelse 2014/335/EU, Euratom af 26. maj 2014 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter

RESUMÉ

Den Europæiske Union (EU) har vedtaget regler om fordelingen af, hvad der er kendt som dens »egne indtægter« , dvs. dens indtægter fra skatter og afgifter. EU fungerer på baggrund af et balanceret budget. EU’s udgifter skal derfor finansieres helt af Unionens egne indtægter.

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE AFGØRELSE?

Den definerer »egne indtægter« . De består af

  • afgifter af import fra lande uden for EU og skatter på sukkerproduktionen i EU (også kendt som »traditionelle« egne indtægter)
  • indtægter fra en andel af merværdiafgiften (moms), der er en afgift på forbrug, som opkræves af EU-landene
  • egne indtægter baseret på EU-landenes bruttonationalindkomst * (BNI).

HOVEDPUNKTER

  • Der er et samlet loft over de egne indtægter, der er afsat til dækning af EU’s årlige bevillinger til betalinger (dvs. anvisninger af betalinger fra EU’s budget), og som ikke må overstige 1,23 % af summen af alle medlemsstaternes BNI. Dette er for at sikre streng budgetdisciplin.
  • I forbindelse med traditionelle egne indtægter kan EU-landene tilbageholde 20 % af de beløb, de opkræver, til dækning af opkrævningsomkostninger (dvs. omkostningerne ved at opkræve skatter eller afgifter).
  • Med hensyn til moms opkræves en standardsats af det harmoniserede momsgrundlag i hvert EU-land. Det beregningsgrundlag, der skal anvendes i denne forbindelse, må ikke overstige 50 % af et lands BNI. Da forbruget (og dermed momsen) i mindre velstående lande udgør en højere andel af BNI end i rige lande, sikrer denne ordning, at førstnævnte ikke betaler et uforholdsmæssigt stort beløb.
  • Med hensyn til egne indtægter baseret på BNI pålægges hvert EU-lands BNI en ensartet procentdel. Denne egne indtægt er den største indtægtskilde i EU’s budget og har til formål at finansiere den del af budgettet, der ikke er dækket af andre indtægtskilder.
  • Der anvendes en korrektionsmekanisme i forhold til visse lande, der antages at betale mere til EU-budgettet, end de skulle, når der tages hensyn til deres relative velstand. Det Forende Kongerige (1), Nederlandene, ,Sverige. Tyskland og Østrig falder i denne kategori og betaler reducerede bidrag.

BAGGRUND

Rådets afgørelse 2014/335/EU, Euratom er en af tre retsakter, der udgør det, der er kendt som pakken af »egne indtægter«, der hænger sammen med EU’s flerårige finansielle ramme - EU’s udgiftsplan for perioden 2014-2020. De to andre retsakter i pakken er:

  • 609/2014 om metoderne og proceduren for overdragelse af de traditionelle egne indtægter og egne indtægter fra moms og BNI og om foranstaltningerne for at opfylde likviditetskrav
  • 608/2014 af 26. maj 2014 om fastsættelse af gennemførelsesforanstaltninger til ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter.

HVORNÅR TRÆDER AFGØRELSEN I KRAFT?

Fra den 1. januar 2014.

Se Hvor kommer pengene fra på Europa-Kommissionens websted for yderligere oplysninger.

VIGTIGE BEGREBER

* Bruttonationalindkomsten (BNI) - summen af indtægter fra de personer, der er hjemmehørende i en økonomi i en bestemt periode.

REFERENCER

Dokument

Ikrafttrædelsesdato

Anvendelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Rådets afgørelse 2014/335/EU, Euratom

Første dag i måneden, efter at alle medlemsstater har gennemført ratificeringen

1.1.2014

-

EUT L 168 af 7.6.2014, s. 105-111

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 608/2014 af 26. maj 2014 om fastsættelse af gennemførelsesforanstaltninger til ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter (EUT L 168 af 7.6.2014, s. 29-38)

Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 609/2014 af 26. maj 2014 om metoderne og proceduren for overdragelse af de traditionelle egne indtægter og egne indtægter fra moms og BNI og om foranstaltningerne for at opfylde likviditetskrav (omarbejdning) (EUT L 168 af 7.6.2014, s. 39-52)

seneste ajourføring 23.08.2015



(1) Storbritannien forlader EU og bliver dermed et tredjeland (ikke-EU-land) fra og med den 1. februar 2020.

Top