Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0514

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om anvendelsen af forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte i overensstemmelse med artikel 12, stk. 6, i forordningen

    /* COM/2010/0514 final */

    52010DC0514

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om anvendelsen af forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte i overensstemmelse med artikel 12, stk. 6, i forordningen /* COM/2010/0514 final */


    [pic] | EUROPA-KOMMISSIONEN |

    Bruxelles, den 28.9.2010

    KOM(2010) 514 endelig

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

    om anvendelsen af forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte i overensstemmelse med artikel 12, stk. 6, i forordningen

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

    om anvendelsen af forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte i overensstemmelse med artikel 12, stk. 6, i forordningen(Tekst med relevans for EØS)

    INDLEDNING

    Forordning (EF) 850/2004[1] om persistente organiske miljøgifte (forordningen) blev vedtaget i april 2004 for at gennemføre Stockholm-konventionen (konventionen) og POP-protokollen i henhold til konventionen om grænseoverskridende luftforurening (protokollen) i Den Europæiske Union.

    Forordningen indeholder bestemmelser angående produktion, markedsføring og anvendelse af kemikalier, håndtering af lagre og affald og foranstaltninger til reduktion af utilsigtede udslip af POP'er. Derudover opretter medlemsstaterne emissionsopgørelser over utilsigtet fremstillede POP'er, nationale gennemførelsesplaner og mekanismer til overvågning og udveksling af oplysninger.

    Artikel 12 i forordningen kræver, at medlemsstaterne årligt rapporterer om den faktiske fremstilling og anvendelse af POP'er og hvert tredje år rapporterer om gennemførelsen af forordningens andre bestemmelser (artikel 12-rapportering). Kommissionen samler rapporterne og integrerer dem med oplysningerne fra EPER[2], E-PRTR[3] og CORINAIR-oversigten over forurenende emissioner i EMEP-programmet[4] i en sammenfattende rapport.

    Den første sammenfattende rapport blev udfærdiget af en kontrahent på vegne af Kommissionen i 2009[5] baseret på de treårlige rapporter fra 2004-2006 og de årlige rapporter fra 2006-2008. I denne rapport drøftes resultaterne af den sammenfattende rapport og de fremskridt, der er blevet gjort inden for gennemførelsen af Fællesskabets gennemførelsesplan (CIP)[6] indtil udgangen af 2009. Derudover anbefales det i rapporten, at der bliver truffet flere foranstaltninger for at sikre den fulde gennemførelse af forordningen.

    KONTROL MED FREMSTILLING, MARKEDSFØRING OG ANVENDELSE

    Produktion

    Der er ikke blevet rapporteret om forsætligt fremstillede POP'er, undtagen i Rumænien, der producerede lindan i 2005 og 2006. Denne produktion stoppede efter Rumæniens tiltrædelse til EU, og der er ikke blevet rapporteret om nogen produktion i EU siden 2007. Undtagelsen for fremstillingen af DDT som et kemisk mellemprodukt er ikke blevet anvendt og er derfor ikke længere relevant.

    Markedsføring, import og anvendelse

    Kun få medlemsstater rapporterede om markedsføring i henhold til den generelle undtagelse for POP'er, der anvendes til forskning på laboratorieniveau eller som en referencestandard. De indberettede mængder varierer mellem nogle gram til flere kilogram pr. medlemsstat pr. år. Det er sandsynligt, at den overordnede anvendelse til dette formål er højere end indberettet, da de fleste medlemsstater udfører laboratoriebaseret forskning.

    De stoffer, der forekommer som utilsigtede sporforureninger (unintentional trace contaminants, UTC) i stoffer, præparater eller artikler, er ikke blevet indberettet. Udtrykket UTC er ikke defineret i forordningen, hvilket kan vanskeliggøre en ensartet håndhævelse. F.eks. betragtede en medlemsstat fyrværkeri som værende i strid med bestemmelserne, hvis koncentrationen af POP oversteg cut-off-værdien som fastsat i bilag IV til forordningen, hvilket betyder, at cut-off-værdien forbundet med affald blev brugt som en definition på UTC.

    Aktion 1: Kommissionen præciserer udtrykket “utilsigtede sporforureninger”. |

    Forordningen finder ikke anvendelse på stoffer, der forekommer som en bestanddel af artikler, der er fremstillet eller er anvendt før forordningens ikrafttrædelsesdato. Når en medlemsstat bliver bekendt med sådanne artikler, skal den dog underrette Kommissionen herom. Nederlandene identificerede PCB i visse hydrauliske systemer, transformere, afbryderdåser og kondensatorer.

    Henstilling 1: Medlemsstaterne fortsætter med at identificere artikler med POP'er og underretter Kommissionen herom. |

    Små mængder lindan blev markedsført i Østrig, Irland og Tyskland som et aktivt stof i humanmedicinske lægemidler og veterinærlægemidler. Disse anvendelser blev udfaset i løbet af 2007 for at opfylde udfasningsfristen, som er fastlagt i forordningen.

    Spanien importerede 7,8 og 12 ton lindan fra Rumænien i henholdsvis 2005 og 2006. Spanien og Finland godkendte import af lindan indtil den 31. december 2007 i henhold til Rotterdam-konventionen. Finland tillod lindan i biocidholdige produkter, og Spanien tillod lindan som insekticid til lokal brug inden for den offentlige sundhed.

    Overtrædelse

    Der er indberettet tre sager om overtrædelse. Irland oplyste om markedsføringen af små mængder lindan i lægemidler i begyndelsen af 2008. Danmark identificerede tilstedeværelsen af HCB i fyrværkeri i 2008. I 2009 bekræftede Østrig tilstedeværelsen af HCB i 20 % af det testede fyrværkeri i mængder op til 4 %. Alle tre medlemsstater traf de nødvendige foranstaltninger for at fjerne de ikkeoverensstemmende produkter fra markedet.

    Henstilling 2: Medlemsstaterne intensiverer kontrollen med produkter i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008[7] om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter. |

    Forebyggelse af produktion og anvendelse af nye kemikalier, der viser POP-kendetegn

    Bestemmelser til forebyggelse af produktion, markedsføring og anvendelse af nye stoffer, der viser POP-kendetegn, er indarbejdet i den nye lovgivningsramme for kemikalier, pesticider og biocider.

    I henhold til REACH kan stoffer, der er persistente, bioakkumulerende og toksiske (PBT) eller meget persistente og meget bioakkumulerende (vPvB), underkastes krav om godkendelse. For stoffer, der er fremstillet eller importeret i mængder af 10 ton eller mere, skal der udføres en kemikaliesikkerhedsvurdering, hvilket indebærer en vurdering af PBT-egenskaber og vPvB-egenskaber. For mængder, der overskrider 100 ton, kræver registreringen særlige afprøvninger til vurdering af PBT.

    I henhold til forordning (EF) nr. 1107/2009[8] om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler kan et godkendt aktivstof, en safener eller en synergist kun godkendes, hvis det ikke er et POP-stof, PBT-stof eller vPvB-stof. Et stof anses som en kandidat til substitution, hvis det opfylder to af PBT-kriterierne. Kommissionens forslag KOM (2009)267 om biocidholdige produkter opstiller PBT på listen over stoffer, der bør udskiftes og ikke betragtes som lavrisikostoffer.

    LAGRE

    Fire medlemsstater rapporterede om lagre af POP-pesticider. Spanien rapporterede om 5.000 ton lindan, der var lagret under kontrollerede forhold. Bulgarien, Ungarn og Litauen rapporterede om omkring 15.000 ton forældede pesticider med et ukendt indhold af POP. Eksportoplysningerne fra Tyskland i henhold til forordning (EF) nr. 689/2008[9] om eksport og import af farlige kemikalier og artikel 12-rapporteringerne antyder, at Tyskland har nogle lindanlagre.

    Ti medlemsstater rapporterede om lagre med mere end 91.000 ton apparater indeholdende PCB. Lagrene kan være større, da nogle medlemsstater eventuelt kun rapporterer om dette i henhold til direktiv 96/59/EF[10] om bortskaffelse af PCB og PCT (PCB-direktivet).

    I overensstemmelse med PCB-direktivet udarbejdede alle medlemsstaterne opgørelser over apparater med et PCB-indhold på mere end 5 dm³, planer om at bortskaffe dem og planer om indsamling og bortskaffelse af mindre apparater. Medlemsstaterne fortsætter deres bestræbelser på at bortskaffe PCB og apparater, der er kontamineret med PCB, da små apparater skal bortskaffes så snart som muligt, og apparater med et PCB-indhold på mere end 5 dm³ skal bortskaffes senest i 2010.

    Aktion 2: Efter udløbet af 2010-fristen kontrollerer Kommissionen gennemførelsen af denne bestemmelse og udarbejder en rapport. Aktion 3: Kommissionen præciserer pligten til PCB-rapportering. |

    MINDSKELSE AF UDSLIP, MINIMERING, ELIMINERING OG EMISSIONSOPGØRELSER

    Emissionsopgørelser (i henhold til protokollen, konventionen og E-PRTR)

    Protokollen omfatter forpligtelsen til at ajourføre luftemissionsopgørelser over PCDD/F, PAH og HCB[11] og årligt indberette dem til EMEP-datacentret[12]. 24 medlemsstater indberetter regelmæssigt deres skøn af emissioner af PCDD/F og PAH, 21 medlemsstater om HCB-emissioner, og 18 medlemsstater indberetter frivilligt deres skøn af PCB-emissioner. EU’s samlede emissioner for 2007 er 2,21 kg I-TEQ af PCDD/F, 1.369 ton PAH, 657 ton HCB og 2,9 ton PCB.

    Henstilling 3: Medlemsstaterne rapporterer regelmæssigt og fuldstændigt om emissionsdata til EMEP. |

    Konventionen følger en mere kildebaseret fremgangsmåde end EMEP og omfatter også udledningerne til jord og vand. Kommissionen bidrog aktivt til udviklingen af et globalt standardiseret sæt værktøjer til identificering og kvantificering af PCDD/F-udslip for at hjælpe landene med at udarbejde deres opgørelser over udslip. Nogle medlemsstater brugte denne fremgangsmåde i deres handlingsplaner.

    E-PRTR blev indført ved forordning (EF) nr. 166/2006[13]. Den indeholder emissionsdata fra omkring 24.000 industrianlæg i 65 økonomiske aktiviteter for 91 forurenende stoffer, inklusive alle POP'er.

    Data fra referenceårene 2007 og 2008 er offentligt tilgængelige. Data fra 2007 viser uventet, at der ikke kun blev rapporteret om udslip af utilsigtet fremstillede POP'er, men også om udslip af forsætligt fremstillede POP'er såsom aldrin (153 kg), dieldrin (143 kg), endrin (98 kg), heptachlor (2 kg), DDT (3 kg) og hexachlorcyclohexan (263 kg).

    Henstilling 4: Medlemsstaterne undersøger årsagen til udslip af forbudte stoffer og træffer passende foranstaltninger. |

    Der er nogle uoverensstemmelser mellem EMEP-dataene og E-PRTR-dataene. E-PRTR dækker kun store punktkilder, og de rapporterede emissioner bør ikke overstige de nationale samlede emissioner, som rapporteres i henhold til EMEP, og som omfatter alle menneskeskabte emissioner, der forekommer i landets geografiske område. Syv medlemsstater har dog indberettet emissioner, der er større end de nationale samlede emissioner, til E-PRTR. Nogle POP'er blev kun rapporteret til E-PRTR og ikke til EMEP, selv om de samme data kunne rapporteres til EMEP.

    Henstilling 5: Medlemsstaterne sikrer en ensartet emissionsrapportering og maksimerer anvendelsen heraf. |

    Emissionsminimering

    Nye oplysninger om forebyggelse og kontrol af dannelse og udslip af POP'er i miljøet blev indsamlet, da de bedste tilgængelige teknikker (Best Available Techniques, BAT) og referencedokumenterne blev revideret. Referencedokumenterne for cement-, kalk- og magnesiumoxid blev vedtaget i første halvdel af 2010 og indeholder ajourførte konklusioner om de bedste tilgængelige teknikker til at forhindre og bekæmpe POP'er og især PCDD/F.

    Aktion 4: Kommissionen afslutter den igangværende revision af referencedokumenterne for jern og stål og referencedokumenterne for ikke-jernmetaller. |

    Indvirkningerne af at lade fyringsanlæg under 50 MW blive omfattet af et revideret direktiv 2008/1/EC[14] om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening (IIPC-direktivet) er blevet undersøgt[15],[16]. Sænkning af kapacitetstærsklen til 20 MW vil påvirke 3 200 anlæg, hvilket ville føre til en betydelig reduktion af partikelemissionen og muligvis også POP-emissionen. Kommissionen medtog disse anlæg i sit forslag til revision.

    Muligheden af at anvende kontinuerlige målinger af PCDD/F og overvåge dioxinlignende PCB er vurderet i forhold til affaldsforbrændingsanlæg og affaldsmedforbrændingsanlæg[17]. Kontinuerlig prøveudtagning af PCDD/F er muligt og anvendes med succes i flere medlemsstater, navnlig Belgien. Obligatorisk brug ville forbedre oplysningerne om emissionerne og harmoniseringen af den relevante lovgivning. Den økonomiske indvirkning på sektorniveau er begrænset, men kan være betydningsfuld for små anlæg. Muligheden for at fastsætte en dato for kontinuerlig måling af PCDD/F-udslip i luften er medtaget i forslaget til revision af IPPC. Undersøgelserne om overvågningen af dioxinlignende PCB var resultatløse.

    Kommissionen har bemyndiget CEN til at færdiggøre en analysestandard for måling af emissioner af dioxinlignende PCB i luften. Prøvemålinger i felten fandt sted i 2008 og 2009. Standardfremgangsmåden forventes i 2011.

    Inden for rammerne af direktiv 2009/125/EF om krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter blev miljøpåvirkninger, herunder PCDD/F-emissioner fra små fyringsanlæg til fast brændsel[18], analyseret, og der blev anbefalet måder til at forbedre deres miljømæssige ydeevne.

    Aktion 5: Kommissionen fremsætter forslag til en gennemførelsesforanstaltning for at fastlægge minimumskrav til miljøvenligt design for små fyringsanlæg til fast brændsel. |

    Metoderne og fremgangsmåderne til at vurdere PCDD/F-emissioner fra private kilder samt til at reducere disse emissioner blev analyseret[19]. Rapporten identificerede også hindringerne for præcise målinger og effektiv handling. Konklusionerne og henstillingerne blev sendt ud til de nationale myndigheder og beslutningstagere i form af en brochure[20].

    AFFALDSHÅNDTERING

    Forordningen er blevet ændret fire gange med hensyn til affaldshåndtering. Koncentrationsgrænserne i bilag IV og V blev indført ved henholdsvis forordning (EF) nr. 1195/2006[21] og 172/2007[22]. Bilag V blev ændret ved forordning (EF) nr. 323/2007[23] for at tillade forbehandling inden permanent deponering af affald indeholdende POP'er. Bilag IV og V blev yderligere ændret ved forordning (EF) nr. 304/2009[24] med henblik på at bringe dem i overensstemmelse med de ajourførte tekniske retningslinjer for håndtering af POP-affald fra Basel-konventionen, hvilket førte til medtagelse af metoden ”R4 Genvinding eller videreudnyttelse af metaller eller metalforbindelser” som en acceptabel metode til at destruere eller irreversibelt omdanne POP'er i affald.

    Forordningen tillader under visse betingelser andre behandlingsmuligheder end destruktion eller irreversibel omdannelse af POP-affald, hvis koncentrationsgrænserne i forordningens bilag V ikke overskrides. For at lette den obligatoriske indsendelse af notifikationerne og deres begrundelse vedrørende anvendelsen af undtagelsen indførte Kommissionen et rapporteringsformat i beslutning 2009/63/EF[25].

    To medlemsstater har anvendt denne undtagelsesbestemmelse. I 2008 godkendte Tyskland bortskaffelsen af 50 ton PCB indeholdende bygge- og nedrivningsaffald på en underjordisk bortskaffelsesplads for farligt affald. I 2009 godkendte Finland efter en stabiliserende behandling bortskaffelse af 2 000 ton jord forurenet med PCDD/F i et affaldsdepot for farligt affald.

    Danmark, Frankrig, Nederlandene og Slovakiet anførte i deres NIP, at de ikke havde tænkt sig at gøre brug af undtagelsen.

    Selv om kun få medlemsstater har anvendt denne undtagelse, skal det bemærkes, at det er relativt kort tid siden, at koncentrationsgrænserne blev indført, og betydelige mængder POP-lagre mangler stadig at blive bortskaffet. Derudover bliver yderligere POP-stoffer føjet til forordningen. Det kan ikke udelukkes, at yderligere anvendelse af undtagelser kan være nødvendig for disse stoffer. Derfor er der ikke planlagt ændringer af den eksisterende undtagelsesbestemmelse.

    GENNEMFØRELSESPLANER

    Indtil videre har 24 medlemsstater ratificeret konventionen. Irland, Italien og Malta undertegnede konventionen i maj 2001, men har endnu ikke ratificeret den.

    Henstilling 6: Medlemsstaterne afslutter ratificeringsprocessen. |

    Til dags dato har 19 medlemsstater udviklet NIP'er og indgivet dem til konventionens sekretariat og Kommissionen. Den 2-årige frist, efter konventionen trådte i kraft, er udløbet for Portugal og Grækenland, mens den endnu ikke er udløbet for Estland, Polen og Ungarn.

    Offentlig deltagelse i udviklingen af NIP blev generelt sikret gennem høring af interessenter og eksperter i løbet af forberedelsesprocessen.

    Nationale handlingsplaner (National Action Plans, NAP) om foranstaltninger til identificering, beskrivelse og minimering af utilsigtet fremstillede POP'er bør udarbejdes som en del af NIP'er. Alle de medlemsstater, der har færdiggjort deres NIP'er, har også udfærdiget NAP'er. Derudover rapporterede Polen, som ikke indgav deres NIP, om eksistensen af en NAP.

    Identificering af emissionskilder for utilsigtet fremstillede POP'er udføres hovedsagelig ved at tjekke emissionskategorierne i eksisterende EU-lovgivning (IPPC-direktivet, E-PRTR-forordningen, PCB-direktivet) eller internationale instrumenter (EMEP/EEA og i nogle tilfælde også dioxinværktøjet fra UNEP). Flere medlemsstater rapporterede om yderligere aktiviteter såsom undersøgelser til at identificere nye POP-kilder eller forurenede steder.

    Kildebeskrivelserne udføres ved hjælp af emissionsmålinger eller -skøn ved at bruge aktivitetsdata fra statistiske kontorer og emissionsfaktorer fra håndbogen fra EMEP/EEA eller dioxinværktøjet fra UNEP.

    Foranstaltningerne til minimering af POP-udslip tager hovedsagelig udgangspunkt i tilvejebringelse af overensstemmelse med EU-lovgivningen. Disse foranstaltninger omfatter betingelser for miljøtilladelser i henhold til IPPC-direktivet, identificering og destruktion af PCB-lagre i henhold til PCB-direktivet, kontrol af udledningerne til vand for at overholde vandrammedirektivet[26] og anden vandlovgivning og destruktion af POP-affald i overensstemmelse med denne forordning. Derudover er der også rapporteret om nogle foranstaltninger på nationalt plan såsom indførelse af forbud mod åben afbrænding for at minimere emissioner, pr-fremstød og uddannelsesaktiviteter om korrekt forbrænding af biobrændstoffer, planer om lovmæssige emissionskrav til komfurer, fyr og varmtvandsbeholdere samt indførelse af lovmæssige emissionskrav til krematorier.

    Henstilling 7: Medlemsstaterne færdiggør NIP'er og NAP'er og ajourfører dem eventuelt. |

    En CIP blev udviklet[27] i 2007. Den identificerer de eksisterende foranstaltninger på EU-plan, der har at gøre med POP'er, måler deres effektivitet og tilstrækkelighed med hensyn til opfyldelse af konventionens forpligtelser, identificerer behovene for yderligere foranstaltninger på EU-plan og rummer en plan for gennemførelsen af yderligere foranstaltninger.

    Ud af de 32 handlinger i CIP er 12 af handlingerne kontinuerlige (Handling 1, 7, 9, 11, 23, 25-27, 29-32), og en frist var blevet fastsat for 20 handlinger. Ud af disse blev 15 handlinger afsluttet, mens 5 handlinger (Handling 2, 4, 14 og 22) endnu ikke er færdiggjort.

    Aktion 6: Kommissionen fortsætter arbejdet med de handlinger, der har en kontinuerlig tidslinje, færdiggør de handlinger, der endnu ikke er færdiggjorte, og ajourfører CIP i overensstemmelse med den tekniske og lovgivningsmæssige udvikling på området, optagelse af ni nye stoffer på listen i konventionen og de resultater, der er præsenteret i denne rapport. |

    OVERVÅGNING

    Alle medlemsstaterne, undtagen Ungarn, indberettede, at der er iværksat nogle POP-miljøovervågningsaktiviteter. De omfattede stoffer er hovedsageligt PCDD/F og PCB, men også POP-pesticider eller PAH.

    Desværre kunne der ud fra de tilgængelige data hverken udføres en tidstrendanalyse, en fysisk fordeling eller en bestemmelse af en EU-basislinje og derfor heller ingen evaluering af politikkens effektivitet. Medlemsstaternes rapporterede oplysninger til evaluering af politikkens effektivitet mangler den nødvendige detaljeringsgrad. De ubehandlede data, som ville være passende til dette formål, er spredt i forskellige databaser med forskellige formater. Derfor kan disse data kun analyseres med besvær. Endelig mangler dataene sammenlignelighed.

    Aktion 7: Kommissionen overvejer oprettelse af et kemikaliedatacenter, hvorved indsamling, tilgængelighed, deling og sammenlignelighed af kemikalieovervågningsdata, herunder data fra nyligt iværksatte humane bioovervågningsaktiviteter, vil blive muligt. |

    UDVEKSLING AF OPLYSNINGER

    Udvekslingen af oplysninger mellem medlemsstaterne og Kommissionen sikres ved hjælp af regelmæssige møder mellem de kompetente myndigheder. 26 medlemsstater har udpeget deres kompetente myndigheder. Estland har endnu ikke gjort dette. En webbaseret applikation styret af Kommissionen anvendes til at dele oplysninger blandt de kompetente myndigheder og observatørerne i gruppen. Derudover sikres udvekslingen af oplysninger yderligere ved møder i arbejdsgrupper og mellem kompetente myndigheder, der er nedsat i henhold til anden lovgivning. Udveksling af oplysninger med tredjelande sikres bl.a. ved deltagelse i internationale møder og arbejdsgrupper i henhold til konventionen.

    Medlemsstaterne rapporterer regelmæssigt om oplysningsaktiviteter, oplysning af offentligheden og uddannelsesaktiviteter. Dedikerede hjemmesider, brochurer, vejledninger, workshopper og seminarer er de typiske tiltag, der anvendes.

    TEKNISK BISTAND

    Kommissionen sørgede for frivillig støtte til sekretariatet for effektivitetsevalueringen og dioxinværktøjet. Nogle medlemsstater berettede om talrige støtteaktiviteter, og andre kunne ikke yde støtte. 17 medlemsstater er bidragydere til den globale miljøordning (Global Environmental Facility, GEF), som er konventionens finansielle mekanisme.

    Den ydede bistand omfatter støtte til deltagelse i partskonferencerne, identificering og eliminering af lagre, affaldshåndtering, prøvetagnings- og analysemetoder, overvågning og dekontaminering, udvikling af nationale gennemførelsesplaner og retlige rammer, forskning og kapacitetsopbygning.

    Der er ringe koordination mellem Kommissionen og medlemsstaterne med hensyn til deres direkte støtte til konventionen, hvilket kunne forbedre effektiviteten af støtten og sikre, at der i højere grad lyttes til Unionen med hensyn til styringen af den fremtidige indsats.

    Henstilling 8: Kommissionen og medlemsstaterne koordinerer deres frivillige støtte til konventionens sekretariat. De medlemsstater, der endnu ikke er bidragydere til GEF, overvejer at blive bidragydere. |

    RAPPORTERING

    Rapporteringsformatet for både årlig og treårlig artikel 12-rapportering blev indført ved Kommissionens beslutning 2007/639/EF[28]. 23 medlemsstater stillede deres første treårlige rapport til rådighed, hvilket hovedsagelig var for perioden 2004-2006.

    14 årsrapporter blev modtaget for 2006, 21 rapporter for 2007 og 21 rapporter for 2008. Estland, Grækenland, Malta og Portugal har ikke endnu ikke indleveret nogen rapporter.

    Henstilling 9: Medlemsstaterne rapporterer regelmæssigt til Kommissionen. |

    Det vedtagne rapporteringsformat har fungeret godt med hensyn til at lette den første rapportering. En stor del af formatet er også relevant for senere rapporter, men nogle dele af den treårlige rapport er kun relevante for den første rapportering.

    Aktion 8: Kommissionen reviderer det nuværende rapporteringsformat med henblik på at øge dets klarhed og (overvågnings-)dataenes brugbarhed og at gøre det foreneligt med det fælles miljøinformationssystems[29] principper. |

    SANKTIONER

    Størstedelen af medlemsstaterne har vedtaget regler om sanktioner i medfør af forordningens artikel 3, 5 og 7. Kun Ungarn rapporterede, at de ikke havde strenge regler om sanktioner for overtrædelser, og Spanien, Irland og Sverige rapporterede, at der er blevet udarbejdet regler om sanktioner, men at de endnu ikke er trådt i kraft.

    Generelt gradueres sanktioner efter typen af overtrædelse og det organ, der begår overtrædelsen. De omfatter bøder (fra nogle få euro op til 10 mio. EUR) og fængsel (fra nogle få dage op til fem år).

    Håndhævelsen sikres ved hjælp af regelmæssige inspektioner i de fleste medlemsstater. Intensiteten af håndhævelsen kan ikke vurderes. Indtil nu er der blevet indberettet tre sager om overtrædelser, se afsnit 2.2. I alle sagerne om overtrædelse blev der truffet foranstaltninger til at fjerne produktet fra markedet, men der er ikke oplysninger om, hvorvidt sanktionerne fandt anvendelse.

    Aktion 9: Kommissionen præciserer sanktionssituationen og træffer de relevante foranstaltninger. |

    KONKLUSIONER

    Forordningens krav er i store træk opfyldt i forhold til forsætligt fremstillede POP'er. Fremstilling, markedsføring og anvendelse er blevet udfaset. Der er blevet udarbejdet lageropgørelser, og de ajourføres. Medlemsstaterne fortsætter deres bestræbelser på at eliminere lagrene, navnlig med henblik på PCB-apparaternes frist ultimo 2010.

    Der er blevet udarbejdet emissionsopgørelser over utilsigtet fremstillede POP'er, men de lider under manglende data og uoverensstemmelser. De manglende data skyldes bl.a. utilstrækkelig dækning af kilder, delmiljøer og antallet af POP-stoffer samt ændringer i skønnenes fuldstændighed og i rapporteringsmetoder. Der er observeret uoverensstemmelserne mellem E-PRTR-emissionsskøn og EMEP-emissionsskøn.

    De manglende emissionsdata er især kritisk for jord- og vandområder og for HCB-emissioner og PCB-emissioner, men alle evalueringerne ville drage fordel af en forbedret rapportering. Der er bl.a. behov for at ajourføre, yderligere specificere og revidere anvendelsen af emissionsfaktorer. Dette vil blive behandlet under det igangværende projekt om revision af EMEP/EEA-vejledningen og UNEP-dioxinværktøjet. En systematisk udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes myndigheder om anvendte fremgangsmåder ville være et ekstra værktøj til yderligere at forbedre skønnenes pålidelighed.

    Udarbejdelse af NIP'er i henhold til konventionens krav og den tilhørende oprettelse af NAP'er for utilsigtede udslip af POP'er er endnu ikke færdiggjort eller er endda ikke påbegyndt i en række medlemsstater. 19 medlemsstater har udarbejdet NIP'er og tilhørende NAP'er og indsendt dem til konventionens sekretariat.

    NAP'er indeholder generelt beskrivelser af foranstaltningerne til at identificere, beskrive og minimere udslip af utilsigtet fremstillede POP'er. En udvidelse af opgørelserne over PCDD/PCDF og PAH til også at omfatte PCB og HCB er en prioritet. Foranstaltningerne til gennemførelse af IPPC-direktivet, de bedste tilgængelige teknikker og andre EU-emissionsgrænser er stadig i gang i mange medlemsstater. Privat afbrænding er blevet et nyt prioriteret emne (der er opstået som følge af bestræbelser på at erstatte brugen af fossile brændstoffer) efterfulgt af elimineringen af lagre og miljøbyrder samt åben afbrænding af affald.

    Affaldsbestemmelserne er gennemført på tilfredsstillende vis. Der er indført koncentrationstærskler for øvre og nedre grænseværdier for POP-indhold. Ændringer til den nuværende undtagelsesbestemmelse, der giver mulighed for at håndtere affald under ekstraordinære omstændigheder som alternativer til destruktion eller irreversibel omdannelse af POP-indhold, er ikke planlagt.

    POP-miljøovervågning er indført i de fleste medlemsstater. Der er dog ingen database på EU-plan, der muliggør tidstrendanalyser i miljøet, og medlemsstaternes oplysninger er for utilstrækkelige til at evaluere politikkens effektivitet på EU-plan. Der er behov for en mere omfattende og detaljeret indsamling af sammenlignelige overvågningsdata på EU-plan og oprettelsen af et fælles informationssystem.

    Overholdelsen af rapporteringsforpligtelsen er ikke tilfredsstillende. Et betydeligt antal medlemsstater har ikke overholdt deres rapporteringsforpligtelser. Kvaliteten af oplysningerne skal forbedres. Det ville være gavnligt for rapporteringsformatet at blive revideret for at øge klarheden og foreneligheden med SEIS-principperne.

    Større koordination af EU-bistand ville forbedre dens effektivitet og synlighed.

    Kommissionen vil fortsat samarbejde med medlemsstaterne om at forbedre gennemførelsen med henblik på at beskytte menneskers sundhed og miljøet mod POP'er.

    Anvendte forkortelser og enheder

    BAT Best Available Techniques (de bedste tilgængelige teknikker)

    BREF Best Available Techniques Reference Document (referencedokument om de bedste tilgængelige teknikker)

    CA Competent Authorities (kompetente myndigheder)

    CEN European Committee for Standardization (Den Europæiske Standardiseringsorganisation)

    CIP Community Implementation Plan (Fællesskabets gennemførelsesplan)

    CORINAIR Core Inventory of Air Emissions (lister over kilder til forurening i EF)

    DDT D ichloro d iphenyl t richloroethane (dichlordifenyltrikloretan)

    EEA European Environmental Agency (Det Europæiske Miljøagentur)

    EMEP European Monitoring and Evaluation Programme (samarbejdsprogrammet for overvågning og vurdering)

    EPER European Pollutant Emission Register (den europæiske oversigt over forurenende emissioner)

    E-PRTR European Pollutant Release and Transfer Register (europæisk register over udledning og overførsel af forurenende stoffer)

    GEF Global Environmental Facility (den globale miljøordning)

    HCB Hexachlorobenzene (hexachlorbenzen)

    IPPC Integrated Pollution Prevention and Control (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening)

    I-TEQ International Toxic Equivalent (international toksicitetsækvivalens)

    MW Mega Watts (megawatt)

    NAP National Action Plan (national handlingsplan)

    NIP National Implementation Plan (national gennemførelsesplan)

    PAH Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (polycykliske aromatiske kulbrinter)

    PBT Persistent, Bioaccumulative, Toxic (persistent, bioakkumulerende, toksisk)

    PCB Polychlorinated Biphenyls (polychlorbiphenyler)

    PCDD/F Polychlorinated Dibenzo- Dioxins and Furans (Polychlorerede dibenzodioxiner og dibenzofuraner)

    PCT Polychlorinated Terphenyls (polychlorerede terphenyler)

    POP Persistent Organic Polluntants (persistente organiske miljøgifte)

    REACH Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier)

    SEIS Shared Environmental Information System (fælles miljøinformationssystem)

    UNEP United Nation Environmental Programme (de Forenede Nationers miljøprogram)

    UTC Unintentional Trace Contaminants (utilsigtede sporforureninger)

    vPvB very Persistent, very Bioaccumulative (meget persistente og meget bioakkumulerende)

    [1] EUT L 229 af 29.6.2004, s. 5.

    [2] EPER (Europæisk Oversigt over Forurenende Emissioner) som fastsat i Kommissionens beslutning 2000/479/EF.

    [3] E-PRTR (europæisk register over udledning og overførsel af forurenende stoffer) oprettet ved forordning (EF) nr. 166/2006.

    [4] EMEP (samarbejdsprogrammet for overvågning og vurdering af transport af luftforurenende stoffer over store afstande i Europa).

    [5] http://ec.europa.eu/environment/pops/index_en.htm. Den kontrahent, der skrev denne rapport, er ansvar for indholdet.

    [6] SEK(2007) 341.

    [7] EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30.

    [8] EUT L 309 af 24.11.2009, s. 1.

    [9] EUT L 204 af 31.7.2008, s. 1.

    [10] EFT L 243 af 24.9.1996, s. 31.

    [11] Ifølge en særlig EMEP/CORINAIR-vejledning, der nu er ajourført med retningslinjerne for at rapportere om emissionsmængder i henhold til konventionen om grænseoverskridende luftforurening over store afstande, og den fælles vejledning om forurenende luftemissioner fra EMEP/EEA.

    [12] http://www.ceip.at/emission-data-webdab/.

    [13] EUT L 33 af 4.2.2006, s. 1.

    [14] EUT L 24 af 29.1.2008, s. 8.

    [15] http://circa.europa.eu/Public/irc/env/ippc_rev/library?l=/gathering_amendments/final_report/factsheet_combustion/_EN_1.0_&a=d.

    [16] http://circa.europa.eu/Public/irc/env/ippc_rev/library?l=/combustion_20-50/final_report&vm=detailed&sb=Title.

    [17] http://circa.europa.eu/Public/irc/env/ippc_rev/library?l=/waste_incineration/final_report.

    [18] http://www.ecoaircon.eu/ .

    [19] http://ec.europa.eu/environment/dioxin/pdf/report09.pdf.

    [20] http://ec.europa.eu/environment/dioxin/pdf/brochure09.pdf.

    [21] EUT L 217 af 8.8.2006, s. 6.

    [22] EUT L 55 af 23.2.2007, s. 1.

    [23] EFT L 85 af 27.3.2007, s. 3.

    [24] EFT L 96 af 15.4.2009, s. 33.

    [25] EFT L 23 af 27.01.2009, s. 30.

    [26] EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1.

    [27] SEK(2007) 341.

    [28] EUT L 258 af 4.10.2007, s. 39.

    [29] KOM(2008) 46.

    Top