EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0479

2011/479/: Kommissionens afgørelse af 27. juli 2011 om sikkerhedskrav, der skal opfyldes af de europæiske standarder for gymnastikudstyr i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF EØS-relevant tekst

OJ L 197, 29.7.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/479/oj

29.7.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 197/13


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 27. juli 2011

om sikkerhedskrav, der skal opfyldes af de europæiske standarder for gymnastikudstyr i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF

(EØS-relevant tekst)

(2011/479/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (1), særlig artikel 4, stk. 1, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det er i direktiv 2001/95/EF fastsat, at europæiske standardiseringsorganer fastlægger europæiske standarder. Disse standarder bør sikre, at produkter opfylder direktivets almindelige sikkerhedskrav.

(2)

I henhold til direktiv 2001/95/EF bør et produkt formodes at være sikkert, når det er i overensstemmelse med ikke-bindende nationale standarder, der gennemfører europæiske standarder, hvis referencer er blevet offentliggjort af Kommissionen i Den Europæiske Unions Tidende.

(3)

I artikel 4 i direktiv 2001/95/EF fastsættes proceduren for udarbejdelse af europæiske standarder. Ifølge denne procedure skal Kommissionen fastsætte de specifikke sikkerhedskrav, som de europæiske standarder skal opfylde, og efterfølgende på grundlag af disse krav give de europæiske standardiseringsorganer mandat til at udarbejde sådanne standarder.

(4)

Kommissionen offentliggør referencerne for de således vedtagne europæiske standarder i Den Europæiske Unions Tidende. I henhold til artikel 4, stk. 2, andet afsnit, i direktiv 2001/95/EF kan referencerne for europæiske standarder, som er vedtaget af de europæiske standardiseringsorganer inden dette direktivs ikrafttræden, offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende, også uden mandat fra Kommissionen, hvis disse standarder sikrer overensstemmelse med det almindelige sikkerhedskrav fastsat i dette direktiv.

(5)

Kommissionen offentliggjorde ved beslutning 2005/718/EF (2) referencerne for syv europæiske standarder vedrørende sikkerheden af gymnastikudstyr i Den Europæiske Unions Tidende.

(6)

De syv europæiske standarder vedrørende sikkerheden af gymnastikudstyr, som er omfattet af beslutning 2005/718/EF, understøttes ikke af et mandat fra Kommissionen vedtaget i overensstemmelse med artikel 4, stk. 1, i direktiv 2001/95/EF.

(7)

En af disse standarder, EN 913:1996, er blevet erstattet af en ny udgave, EN 913:2008. Denne nye udgave blev vedtaget efter ikrafttrædelsen af direktiv 2001/95/EF, og referencen kan derfor ikke offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende uden et mandat fra Kommissionen med fastsættelse af specifikke sikkerhedskrav.

(8)

Med henblik på at vurdere, hvorvidt den nye udgave og eventuelle senere udgaver af de europæiske standarder vedrørende gymnastikudstyr er i overensstemmelse med det almindelige sikkerhedskrav i direktiv 2001/95/EF, skal proceduren i direktivets artikel 4 genindledes.

(9)

Kommissionen bør derfor fastsætte specifikke sikkerhedskrav for gymnastikudstyr med henblik på at give de europæiske standardiseringsorganer mandat til at udarbejde relevante europæiske standarder for gymnastikudstyr på grundlag af disse krav.

(10)

Når de relevante standarder foreligger, og forudsat at Kommissionen beslutter at offentliggøre referencerne i Den Europæiske Unions Tidende i henhold til proceduren i artikel 4, stk. 2, i direktiv 2001/95/EF, bør gymnastikudstyr formodes at opfylde de almindelige sikkerhedskrav i direktivet for så vidt angår de sikkerhedskrav, der er omfattet af de pågældende standarder.

(11)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 15 i direktiv 2001/95/EF —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

I denne afgørelse forstås ved »gymnastikudstyr« udstyr, som anvendes til trænings-, motions-, eller konkurrenceformål, der omfatter gruppeøvelser og individuelle øvelser. Udstyret er enten placeret på gulvet, fastgjort til loftet eller væggen eller andre faste strukturer. Det er enten fast monteret eller kan flyttes og tilpasses brugen.

Artikel 2

Det specifikke sikkerhedskrav til produkterne omhandlet i artikel 1, som de europæiske standarder skal opfylde i henhold til artikel 4 i direktiv 2001/95/EF, fastsættes i bilaget til denne afgørelse.

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. juli 2011.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4.

(2)  EUT L 271 af 15.10.2005, s. 51.


BILAG

SPECIFIKKE SIKKERHEDSKRAV TIL GYMNASTIKUDSTYR

Del I

Produkter og produktdefinition

Det gymnastikudstyr, der er omfattet af dette mandat, anvendes til trænings-, motions-, eller konkurrenceformål, der omfatter gruppeøvelser og individuelle øvelser. Udstyret er enten placeret på gulvet, fastgjort til loftet eller væggen eller andre faste strukturer. Det er enten fast monteret eller kan flyttes og tilpasses brugen.

For visse særlige typer gymnastikudstyr suppleres de generelle krav med yderligere sikkerhedskrav.

Del II

A.   Almindelige sikkerhedskrav

Produkterne skal opfylde det almindelige sikkerhedskrav, jf. direktiv 2001/95/EF, og være »sikre« efter betydningen i dette direktivs artikel 2, litra b). Produktet skal navnlig være sikkert under almindelige og rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser, herunder opbevaring, sikker transport til lagerområde, installering, vedligeholdelse og afmontering, i hele produktets anvendelsesperiode. Produktet skal også være sikkert for erhvervsmæssige brugere (f.eks. trænere og undervisere).

Under almindelige og rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for gymnastikudstyr skal risikoen for skader eller belastning af sundheden og sikkerheden minimeres. Ingen af de dele, som brugeren har adgang til under normale eller tilsigtede anvendelsesvilkår, må forårsage fysisk skade eller påvirke brugerens sundhed.

Almindelig og tilsigtet anvendelse af disse produkter omfatter træning af børn (f.eks. i skoler og sportsklubber), der generelt har en lavere risikoopfattelse end voksne. Hvor farerne ikke kan reduceres tilstrækkeligt gennem konstruktion eller sikkerhedsforanstaltninger, bør restrisikoen mindskes gennem oplysninger om det pågældende produkt rettet mod tilsynspersoner.

Brugerne skal informeres om mulige risici og farer, og hvordan de kan undgås.

B.   Specifikke sikkerhedskrav

For at det almindelige sikkerhedskrav i henhold til direktiv 2001/95/EF kan opfyldes, skal der som minimum tages hensyn til følgende:

a)

overfladefinish

b)

mellemrum og skære-/stød-/klemmepunkter

c)

utilsigtet tab

d)

fald fra højder

e)

stabilitet og holdbarhed

f)

justeranordninger

g)

polstermaterialets stødabsorberingsevne

h)

mærkning. Nærmere betegnet skal alt gymnastikudstyr være forsynet med følgende oplysninger:

1.

nummeret på den pågældende europæiske standard

2.

navn, varemærke eller anden identifikation af fabrikanten, forhandleren eller importøren

3.

fremstillingsår

4.

det maksimale antal brugere, som kan anvende udstyret på samme tid

5.

brugsanvisninger

i)

fastklemning og kvælning

j)

kollision

k)

holdbarhed

l)

elektrisk stød.

Desuden tages følgende risici i betragtning:

a)

risici som følge af udstyrets utilstrækkelige bæreevne, idet der tages højde for de anvendte materialers styrke, stivhed og elasticitet

b)

risici som følge af udstyrets forringede stabilitet, idet der tages højde for udstyrets og gulvets understøtning samt udstyrets mulige belastning

c)

risici som følge af anvendelse af elenergi og driftskredsløb

d)

risici som følge af anvendt mekanisk energi eller vandenergi

e)

risici som følge af anvendelse af udstyret, herunder fald, snitsår, fastklemning, kvælning, kollisioner og overbelastning af kroppen

f)

risici som følge af udstyrets tilgængelighed, herunder tilgængelighed i tilfælde af defekter og nødsituationer

g)

risici som følge af mulige interaktioner mellem udstyret og tilfældigt tilstedeværende personer (f.eks. tilskuere)

h)

risici som følge af utilstrækkelig vedligeholdelse

i)

risici som følge af montering, afmontering og håndtering af udstyret

j)

risici som følge af eksponering for kemiske stoffer.

For at det almindelige sikkerhedskrav i henhold til direktiv 2001/95/EF kan opfyldes, skal der som minimum tages hensyn til følgende undersøgelser:

a)

bestemmelse af fastklemningsrisiko

b)

mekanisk belastning til bestemmelse af stabilitet og styrke

c)

bestemmelse af polstermaterialets stødabsorberingsevne

d)

prøvningsrapport.

C.   Eksempler på gymnastikudstyr

Under henvisning til anvendelsen af det almindelige sikkerhedskrav i henhold til direktiv 2001/95/EF indeholder følgende liste, der ikke er udtømmende, eksempler på forskellige former for gymnastikudstyr:

a)

parallelbarrer og kombinerede forskudte/parallelle barrer

b)

forskudte barrer

c)

plinter

d)

heste og bukke

e)

recker

f)

ribber, gitterstiger og klatrerammer

g)

balancebomme

h)

ophængte ringe

i)

trampoliner

j)

springborde.


Top