Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0010

    Kommissionens direktiv 2009/10/EF af 13. februar 2009 om ændring af direktiv 2008/84/EF om specifikke renhedskriterier for andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (EØS-relevant tekst)

    EUT L 44 af 14.2.2009, p. 62–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/11/2012; ophævet ved 32012R0231

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/10/oj

    14.2.2009   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 44/62


    KOMMISSIONENS DIREKTIV 2009/10/EF

    af 13. februar 2009

    om ændring af direktiv 2008/84/EF om specifikke renhedskriterier for andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer

    (EØS-relevant tekst)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Rådets direktiv 89/107/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om tilsætningsstoffer, som må anvendes i levnedsmidler (1), særlig artikel 3, stk. 3, litra a),

    efter høring af Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved Kommissionens direktiv 2008/84/EF af 27. august 2008 om specifikke renhedskriterier for andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (kodificeret udgave) (2) er der fastsat renhedskriterier for tilsætningsstoffer som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF af 20. februar 1995 om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (3).

    (2)

    Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det følgende benævnt »EFSA«) konkluderede i sin udtalelse af 20. oktober 2006 (4), at nisin fremstillet ved en modificeret fremstillingsproces med anvendelse af et sukkerbaseret substrat med hensyn til sundhedsbeskyttelse er ligestillet med det, der er fremstillet ved den oprindelige proces, hvor der anvendes et mælkebaseret substrat. På grundlag af udtalelsen bør de eksisterende specifikationer for E 234 nisin ændres med henblik på at tilpasse definitionen og renhedskriterierne for det pågældende tilsætningsstof.

    (3)

    Formaldehyd anvendes som konserveringsmiddel ved fremstilling af alginsyre, salte af alginsyre og estere af alginsyre. Det er blevet oplyst, at rester af formaldehyd, op til 50 mg/kg, kan forekomme i færdige geleringsmidler. På anmodning af Kommissionen vurderede EFSA sikkerheden ved anvendelsen af formaldehyd som konserveringsmiddel under fremstillingen og tilberedningen af et fødevaretilsætningsstof (5). EFSA konkluderede i udtalelse af 30. november 2006, at den skønnede eksponering for geleringsmidler, der indeholder restmængder af formaldehyd på 50 mg/kg tilsætningsstof, ikke udgør et sikkerhedsproblem. De eksisterende renhedskriterier for E 400 alginsyre, E 401 natriumalginat, E 402 kaliumalginat, E 403 ammoniumalginat, E 404 calciumalginat og E 405 propan-1,2-diolalginat bør ændres, så grænseværdien for formaldehyd fastsættes til 50 mg/kg.

    (4)

    For øjeblikket anvendes formaldehyd ikke ved forarbejdningen af alger til fremstilling af E 407 carrageenan og E 407a forarbejdet eucheuma-tang. Det kan dog forekomme naturligt i havalger og dermed forekomme som en urenhed i det færdige produkt. Der bør derfor fastsættes en grænseværdi for utilsigtet forekomst af stoffet i de pågældende fødevaretilsætningsstoffer.

    (5)

    I henhold til direktiv 95/2/EF er det tilladt at anvende guargummi som tilsætningsstof i fødevarer. Det anvendes navnlig som fortykningsmiddel, emulgator og stabilisator. Kommissionen har fået forelagt en anmodning om anvendelse af delvis depolymeriseret guargummi som et fødevaretilsætningsstof; det fremstilles af naturligt guargummi ved en af tre fremstillingsprocesser, der omfatter varmebehandling, sur hydrolyse eller alkalisk oxydering. EFSA vurderede sikkerheden ved anvendelse af det pågældende tilsætningsstof og vurderede i udtalelse af 4. juli 2007 (6), at det er dokumenteret, at delvis depolymeriseret guargummi ligner naturligt guargummi meget med hensyn til det færdige produkts sammensætning. EFSA konkluderede endvidere, at delvis depolymeriseret guargummi ikke udgør et sikkerhedsproblem ved anvendelse som fortykningsmiddel, emulgator eller stabilisator. I samme udtalelse anbefalede EFSA imidlertid, at specifikationerne for E 412 guargummi tilpasses for at tage hensyn til det øgede indhold af salte og den mulige forekomst af uønskede biprodukter, som kan fremkomme som følge af fremstillingsprocessen. På grundlag af EFSA's anbefalinger bør specifikationerne for guargummi ændres.

    (6)

    Der er nødvendigt at vedtage specifikationer for E 504i magnesiumcarbonat, som ved direktiv 95/2/EF er godkendt som tilsætningsstof i fødevarer.

    (7)

    Data fremlagt af European Lime Association viser, at fremstillingen af kalkprodukter fra disponible råvarer ikke gør det muligt for branchen at overholde de eksisterende renhedskriterier, der er fastsat for E 526 calciumhydroxid og E 529 calciumoxid for så vidt angår indholdet af magnesium- og alkalisalte. Da magnesiumsalte ikke udgør et sikkerhedsproblem, og under hensyntagen til specifikationerne i Codex Alimentarius, udarbejdet af den fælles FAO/WHO-ekspertgruppe for fødevaretilsætningsstoffer (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives — JECFA), bør der foretages en justering af grænseværdierne for magnesium- og alkalisalte for E 526 calciumhydroxid og E 529 calciumoxid til de laveste realisable værdier, som fortsat er lavere end eller lig med de grænseværdier, JECFA har opstillet.

    (8)

    Der skal desuden tages hensyn til specifikationerne i Codex Alimentarius, udarbejdet af JECFA for så vidt angår blyindholdet i E 526 calciumhydroxid og E 529 calciumoxid. Som følge af det naturligt høje baggrundsniveau for bly i råvaren (calciumcarbonat) har det imidlertid vist sig at være vanskeligt at bringe blyindholdet i de pågældende fødevaretilsætningsstoffer på linje med den øvre grænse for bly, som JECFA har opstillet. Den eksisterende grænseværdi for bly bør derfor nedsættes til den laveste realisable værdi.

    (9)

    E 901 bivoks er godkendt som fødevaretilsætningsstof ved direktiv 95/2/EF. I udtalelse af 27. november 2007 (7) bekræftede EFSA, at det er sikkert at anvende dette fødevaretilsætningsstof. EFSA pegede imidlertid også på, at forekomst af bly bør begrænses så meget som muligt. Under hensyntagen til de reviderede specifikationer i Codex Alimentarius, udarbejdet af JECFA, bør de eksisterende renhedskriterier for E 901 bivoks ændres, så grænseværdien for bly nedsættes.

    (10)

    Højraffineret voks udvundet af syntetiske kulbrinter (syntetisk voks) og af mineralolie blev evalueret sammen af Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler, som den 22. september 1995 afgav udtalelse (8) om mineralske og syntetiske kulbrinter. Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler mente, at der var forelagt tilstrækkelige data til, at der kunne opstilles en samlet acceptabel daglig indtagelse (ADI) for begge typer voks, dvs. voks udvundet af kulbrinter fra mineralolie eller syntetisk fremstillede kulbrinter. Da renhedskriterier for E 905 mikrokrystallinsk voks blev fastsat, blev syntetisk kulbrintevoks udeladt og kom ikke med i specifikationerne. Efter Kommissionens opfattelse er det derfor nødvendigt at ændre renhedskriterierne for E 905 mikrokrystallinsk voks, så voks udvundet af syntetisk fremstillede kulbrinter også bliver omfattet.

    (11)

    I henhold til EU-bestemmelserne er det ikke længere tilladt at anvende E 230 (diphenyl) og E 233 (thiabendazol) som fødevaretilsætningsstoffer. Disse stoffer er derfor udgået af henholdsvis direktiv 2003/114/EF og direktiv 98/72/EF. Bilag I til direktiv 2008/84/EF bør derfor opdateres i overensstemmelse hermed, og E 230 og E 233 bør udgå.

    (12)

    Det er nødvendigt at tage hensyn til tilsætningsstoffernes specifikationer og de tilhørende analysemetoder, som er fastsat i Codex Alimentarius, udarbejdet af JECFA. Især er det nødvendigt at tilpasse specifikke renhedskriterier, hvor det er relevant, for at bringe dem i overensstemmelse med grænseværdierne for de enkelte relevante tungmetaller.

    (13)

    Direktiv 2008/84/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

    (14)

    Foranstaltningerne i dette direktiv er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

    UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

    Artikel 1

    Bilag I til direktiv 2008/84/EF ændres som angivet i bilaget til nærværende direktiv.

    Artikel 2

    1.   Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 13. februar 2010. De tilsender straks Kommissionen disse bestemmelser.

    Bestemmelserne skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

    2.   Medlemsstaterne tilsender Kommissionen de vigtigste nationale bestemmelser, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

    Artikel 3

    Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Artikel 4

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 13. februar 2009.

    På Kommissionens vegne

    Androulla VASSILIOU

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EFT L 40 af 11.2.1989, s. 27.

    (2)  EUT L 253 af 20.9.2008, s. 1.

    (3)  EFT L 61 af 18.3.1995, s. 1.

    (4)  http://www.efsa.europa.eu/en/science/afc/afc_opinions/ej314b_nisin.html

    (5)  Udtalelse fra Ekspertpanelet for Tilsætningsstoffer, Smagsstoffer og Hjælpestoffer, der Anvendes i Fødevarer, og Materialer, der Kommer i Berøring med Fødevarer, efter anmodning fra Kommissionen, om anvendelse af formaldehyd som konserveringsmiddel under fremstillingen og tilberedning af fødevaretilsætningsstoffer. Spørgsmål nr. EFSA-Q-2005-032.

    http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178620766610.htm

    (6)  Udtalelse fra Ekspertpanelet for Tilsætningsstoffer, Smagsstoffer og Hjælpestoffer, der Anvendes i Fødevarer, og Materialer, der Kommer i Berøring med Fødevarer, efter anmodning fra Kommissionen, om en ansøgning om at anvende delvis depolymeriseret guargummi som et fødevaretilsætningsstof. Spørgsmål nr. EFSA-Q-2006-122.

    http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178638739757.htm

    (7)  Bivoks (E 901) som overfladebehandlingsmiddel og som bærestof for aromaer. Videnskabelig udtalelse fra Ekspertpanelet for Tilsætningsstoffer, Smagsstoffer, og Hjælpestoffer, der Anvendes i Fødevarer og i Fødevareproduktionen, og Materialer, der Kommer i Berøring med Fødevarer, Spørgsmål nr. EFSA-Q-2006-021.

    http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178672652158.htm

    (8)  http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_37.pdf


    BILAG

    I bilag I til direktiv 2008/84/EF foretages følgende ændringer:

    1)

    Teksten vedrørende E 234 nisin affattes således:

    »E 234 NISIN

    Definition

    Nisin består af adskillige nært beslægtede polypeptider produceret under et mælke- eller sukkersubstrats gæring af naturlige stammer af Lactococcus lactis subsp. lactis.

    Einecs-nummer

    215-807-5

    Kemisk formel

    C143H230N42O37S7

    molekylemasse

    3 354,12

    Indhold

    Nisinkoncentrat indeholder ikke under 900 enheder pr. mg i en blanding af fedtfrit mælkeprotein eller gæret mælketørstof og et mindsteindhold af natriumchlorid på 50 %

    Beskrivelse

    Hvidt pulver

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 3 % ved tørring til konstant vægt ved 102 °C-103 °C

    Arsen

    Ikke over 1 mg/kg

    Bly

    Ikke over 1 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg«

    2)

    Teksten vedrørende E 400 alginsyre affattes således:

    »E 400 ALGINSYRE

    Definition

    Lineær polyuronid, der hovedsagelig består af 1,4-β-bundne D-mannuronsyreenheder og 1,4-α-bundne L-guluronsyreeenheder i pyranoseform. Hydrofilt kolloidt kulhydrat, ekstraheret med fortyndet base fra forskellige naturligt forekommende arter af brunalger (Phaeophyceae)

    Einecs-nummer

    232-680-1

    Kemisk formel

    (C6H8O6)n

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Alginsyre afgiver på tørstofbasis ikke under 20 % og ikke over 23 % carbondioxid (CO2), svarende til ikke under 91 % og ikke over 104,5 % alginsyre (C6H8O6)n (beregnet på grundlag af en ækvivalentvægt på 200)

    Beskrivelse

    Alginsyre findes i trådet, kornet og granuleret form og som pulver. Det er hvidt til gulbrunt og næsten uden lugt

    Identifikation

    A.

    Opløselighed

    Uopløseligt i vand og organiske opløsningsmidler, langsomt opløseligt i opløsninger af natriumcarbonat, natriumhydroxid og trinatriumphosphat

    B.

    Fældningsprøve med calciumchlorid

    Til 5 volumendele af en 0,5 % opløsning af prøven i 1 M natriumhydroxid tilsættes der 1 volumendel af en 2,5 % opløsning af calciumchlorid. Der dannes et fyldigt geléagtigt bundfald. Med denne prøve skelnes alginsyre fra arabisk gummi, natriumcarboxymethylcellulose, carboxymethylstivelse, carrageenan, gelatine, ghatti-gummi, karaya-gummi, johannesbrødkernemel, methylcellulose og traganth

    C.

    Fældningsprøve med ammoniumsulfat

    Til 2 volumendele af en 0,5 % opløsning af prøven i 1 M natriumhydroxid tilsættes 1 volumendel af en mættet opløsning af ammoniumsulfat. Der dannes ikke noget bundfald. Med denne prøve skelnes alginsyre fra agar, natriumcarboxymethylcellulose, carrageenan, pectinsyrer, gelatine, johannesbrødkernemel, methylcellulose og stivelse

    D.

    Farveraktion

    0,01 g af prøven opløses så meget som muligt ved rystning i 0,15 ml 0,1 N natriumhydroxid, og der tilsættes 1 ml af en sur ferrisulfatopløsning. Inden for 5 minutter udvikles der en kirsebærrød farve, der til sidst bliver helt purpurrød

    Renhed

    pH i en 3 % vandig opslæmning

    Mellem 2,0 og 3,5

    Tørringstab

    Ikke over 15 % (105 °C, 4 timer)

    Sulfataske

    Ikke over 8 % på tørstofbasis

    Stoffer, der er uopløselige i natriumhydroxid (1 M opløsning)

    Ikke over 2 % på tørstofbasis

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    3)

    Teksten vedrørende E 401 natriumalginat affattes således:

    »E 401 NATRIUMALGINAT

    Definition

    Kemisk navn

    Natriumsalt af alginsyre

    Kemisk formel

    (C6H7NaO6)n

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Afgiver på tørstofbasis ikke under 18 % og ikke over 21 % carbondioxid (CO2), svarende til ikke under 90,8 % og ikke over 106,0 % natriumalginat (beregnet på grundlag af en ækvivalentvægt på 222)

    Beskrivelse

    Næsten lugtfrit, hvidt til gulligt trådet eller kornet pulver

    Identifikation

    Positiv test for natrium og alginsyre

     

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 15 % (105 °C, 4 timer)

    Vanduopløseligt stof

    Ikke over 2 % på tørstofbasis

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    4)

    Teksten vedrørende E 402 kaliumalginat affattes således:

    »E 402 KALIUMALGINAT

    Definition

    Kemisk navn

    Kaliumsalt af alginsyre

    Kemisk formel

    (C6H7KO6)n

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Afgiver på tørstofbasis ikke under 16,5 % og ikke over 19,5 % carbondioxid (CO2), svarende til ikke under 89,2 % og ikke over 105,5 % kaliumalginat (beregnet på grundlag af en ækvivalentvægt på 238)

    Beskrivelse

    Næsten lugtfrit, hvidt til gulligt trådet eller kornet pulver

    Identifikation

    Positiv test for kalium og alginsyre

     

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 15 % (105 °C, 4 timer)

    Vanduopløseligt stof

    Ikke over 2 % på tørstofbasis

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    5)

    Teksten vedrørende E 403 ammoniumalginat affattes således:

    »E 403 AMMONIUMALGINAT

    Definition

    Kemisk navn

    Ammoniumsalt af alginsyre

    Kemisk formel

    (C6H11NO6)n

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Afgiver på tørstofbasis ikke under 18 % og ikke over 21 % carbondioxid (CO2), svarende til ikke under 88,7 % og ikke over 103,6 % ammoniumalginat (beregnet på grundlag af en ækvivalentvægt på 217)

    Beskrivelse

    Hvidt til gulligt trådet eller kornet pulver

    Identifikation

    Positiv test for ammonium og alginsyre

     

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 15 % (105 °C, 4 timer)

    Sulfataske

    Ikke over 7 % på tørstofbasis

    Vanduopløseligt stof

    Ikke over 2 % på tørstofbasis

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    6)

    Teksten vedrørende E 404 calciumalginat affattes således:

    »E 404 CALCIUMALGINAT

    Synonymer

    Calciumsalt af alginsyre

    Definition

    Kemisk navn

    Calciumsalt af alginsyre

    Kemisk formel

    (C6H7Ca1/2O6)n

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Afgiver på tørstofbasis ikke under 18 % og ikke over 21 % carbondioxid (CO2), svarende til ikke under 89,6 % og ikke over 104,5 % calciumalginat (beregnet på grundlag af en ækvivalentvægt på 219)

    Beskrivelse

    Næsten lugtfrit, hvidt til gulligt trådet eller kornet pulver

    Identifikation

    Positiv test for calcium og alginsyre

     

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 15,0 % (105 °C, 4 timer)

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    7)

    Teksten vedrørende E 405 propan-1,2-diolalginat affattes således:

    »E 405 PROPAN-1,2-DIOLALGINAT

    Synonymer

    Hydroxypropylalginat

    Propan-1,2-diolester af alginsyre

    Propylenglycolalginat

    Definition

    Kemisk navn

    Propan-1,2-diolester af alginsyre; varierer i sammensætning svarende til forestringsgraden og det procentvise indhold af frie og neutraliserede carboxylgrupper i molekylet

    Kemisk formel

    (C9H14O7)n (forestret)

    molekylemasse

    10 000-600 000 (typisk værdi)

    Indhold

    Afgiver på tørstofbasis ikke under 16 % og ikke over 20 % carbondioxid (CO2)

    Beskrivelse

    Næsten lugtfrit, hvidt til gulbrunt trådet eller kornet pulver

    Identifikation

    Positiv test for propan-1,2-diol og alginsyre efter hydrolyse

     

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 20 % (105 °C, 4 timer)

    Total propan-1,2-diol

    Ikke under 15 % og ikke over 45 %

    Fri propan-1,2-diol

    Ikke over 15 %

    Vanduopløseligt stof

    Ikke over 2 % på tørstofbasis

    Formaldehyd

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 500 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    8)

    Teksten vedrørende E 407 carrageenan affattes således:

    »E 407 CARRAGEENAN

    Synonymer

    Sælges i handelen under forskellige navne, f.eks.:

    Irsk mos

    Eucheuman (af Eucheuma spp.)

    Iridophycan (af Iridaea spp.)

    Hypnean (af Hypnea spp.)

    Furcellaran eller dansk agar (af Furcellaria fastigiata)

    Carrageenan (af Chondrus og Gigartina spp.)

    Definition

    Carrageenan fremstilles ved vandig ekstraktion af naturligt forekommende arter af havalger af familierne Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaeceae og Furcellariaceae af klassen Rhodophyceae (rødalger). Der må ikke ved fremstillingen anvendes andre organiske fældningsmidler end methanol, ethanol og propan-2-ol. Carrageenan består hovedsageligt af kalium-, natrium-, magnesium- og calciumsalte af polysaccharidsulfatestere, som ved hydrolyse giver galactose og 3,6-anhydrogalactose. Carrageenan må ikke være hydrolyseret eller på anden måde kemisk nedbrudt. Formaldehyd kan forekomme som en utilsigtet urenhed, dog højst 5 mg/kg

    Einecs-nummer

    232-524-2

    Beskrivelse

    Gulligt til farveløst, groft til fint pulver, der er næsten uden lugt.

    Identifikation

    Positive test for galactose, anhydrogalactose og sulfat.

     

    Renhed

    Indhold af methanol, ethanol og propan-2-ol

    Ikke over 0,1 %, tilsammen eller hver for sig

    Viskositet af en 1,5 % opløsning ved 75 °C

    Ikke under 5 mPa.s

    Tørringstab

    Ikke over 12 % (105 °C, 4 timer)

    Sulfat

    Ikke under 15 % og ikke over 40 % på tørstofbasis (som SO4)

    Aske

    Ikke under 15 % og ikke over 40 % på tørstofbasis bestemt ved 550 °C

    Syreuopløselig aske

    Ikke over 1 % på tørstofbasis (uopløselig i 10 % saltsyre)

    Syreuopløseligt stof

    Ikke over 2 % på tørstofbasis (uopløseligt i 1 % v/v svovlsyre)

    Carrageenan med lav molekylvægt

    (molekylvægtfraktion under 50 kDa)

    Ikke over 5 %

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 2 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 300 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    9)

    Teksten vedrørende E 407a forarbejdet eucheuma-tang affattes således:

    »E 407a FORARBEJDET EUCHEUMA-TANG

    Synonymer

    PES (forkortelse for processed eucheuma seaweed)

    Definition

    Forarbejdet eucheuma-tang fremstilles ved vandig basisk (KOH) behandling af naturligt forekommende arter af havalgerne Eucheuma cottonii og Eucheuma spinosum af klassen Rhodophyceae (rødalger), hvorved urenheder fjernes, vask med ferskvand og tørring. Yderligere oprensning kan ske ved vask med methanol, ethanol eller propan-2-ol og tørring. Produktet består hovedsageligt af kaliumsalt af polysaccharidsulfatestere, som ved hydrolyse giver galactose og 3,6-anhydrogalactose. Natrium-, calcium- og magnesiumsalte af polysaccharidsulfatestere forekommer i mindre mængder. Produktet indeholder derudover op til 15 % algecellulose. Carrageenan i forarbejdet eucheuma-tang må ikke være hydrolyseret eller på anden måde kemisk nedbrudt. Formaldehyd kan forekomme som en utilsigtet urenhed, dog højst 5 mg/kg

    Beskrivelse

    Lysebrunt til gulligt, groft til fint pulver, der er næsten uden lugt.

    Identifikation

    A.

    Positive test for galactose, anhydrogalactose og sulfat.

     

    B.

    Opløselighed

    Danner uklare viskose opslæmninger i vand. Uopløseligt i ethanol

    Renhed

    Indhold af methanol, ethanol og propan-2-ol

    Ikke over 0,1 %, tilsammen eller hver for sig

    Viskositet af en 1,5 % opløsning ved 75 °C

    Ikke under 5 mPa.s

    Tørringstab

    Ikke over 12 % (105 °C, 4 timer)

    Sulfat

    Ikke under 15 % og ikke over 40 % på tørstofbasis (som SO4)

    Aske

    Ikke under 15 % og ikke over 40 % på tørstofbasis bestemt ved 550 °C

    Syreuopløselig aske

    Ikke over 1 % på tørstofbasis (uopløselig i 10 % saltsyre)

    Syreuopløseligt stof

    Ikke under 8 % og ikke over 15 % på tørstofbasis (uopløseligt i 1 % v/v svovlsyre)

    Carrageenan med lav molekylevægt

    (molekylevægtfraktion under 50 kDa)

    Ikke over 5 %

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 5 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 2 mg/kg

    Total kimtal

    Ikke over 5 000 kolonier pr. g

    Gær- og skimmelsvampe

    Ikke over 300 kolonier pr. g

    E. coli

    Ingen i 5 g

    Salmonella spp.

    Ingen i 10 g«

    10)

    Teksten vedrørende E 412 guargummi affattes således:

    »E 412 GUARGUMMI

    Synonymer

    Gum cyamopsis

    Guar flour

    Definition

    Guargummi er den formalede endosperm fra frøene af naturligt forekommende arter af guarplanten, Cyamopsis tetragonolobus (L.) Taub. (familien Leguminosae). Består hovedsagelig af et polysaccharidhydrokolloid med høj molekylemasse, som er sammensat af galactopyranose- og mannopyranoseenheder, der er forbundet med glycosidbindinger, og som kan beskrives kemisk som galactomannan. Gummiet kan være delvis hydrolyseret enten ved varmebehandling, mild syre eller alkalisk oxidativ behandling med henblik på viskositetsjustering

    Einecs-nummer

    232-536-0

    Molekylemasse

    Består hovedsagelig af et polysaccharidhydrokolloid med høj molekylemasse (50 000-8 000 000)

    Indhold

    Galactomannanindhold ikke under 75 %

    Beskrivelse

    Et hvidt til gullighvidt, næsten lugtfrit pulver

    Identifikation

    A.

    Positiv test for galactose og mannose

     

    B.

    Opløselighed

    Opløseligt i koldt vand

    Renhed

    Tørringstab

    Ikke over 15 % (105 °C, 5 timer)

    Aske

    Ikke over 5,5 % bestemt ved 800 °C

    Syreuopløseligt stof

    Ikke over 7 %

    Protein (N × 6,25)

    Ikke over 10 %

    Stivelse

    Ikke påviseligt ved følgende metode: til en 10 % opløsning af prøven tilsættes et par dråber jodopløsning (der må ikke fremkomme nogen blå farve)

    Organiske peroxider

    Ikke over 0,7 meq aktivt oxygen/kg prøve

    Furfural

    Ikke over 1 mg/kg

    Bly

    Ikke over 2 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg

    Cadmium

    Ikke over 1 mg/kg«

    11)

    Efter E 503 (ii) indsættes følgende tekst om E 504(i):

    »E 504(i) MAGNESIUMCARBONAT

    Synonymer

    Hydromagnesit

    Definition

    Magnesiumcarbonat er et basisk hydreret eller monohydreret magnesiumcarbonat eller en blanding heraf

    Kemisk navn

    Magnesiumcarbonat

    Kemisk formel

    MgCO3.nH2O

    Einecs-nummer

    208-915-9

    Indhold

    Ikke under 24 % og ikke over 26,4 % magnesium

    Beskrivelse

    Let, hvid skør masse eller voluminøst hvidt pulver uden lugt

    Identifikation

    A.

    Opløselighed

    Praktisk taget uopløseligt i såvel vand som ethanol

    B.

    Positive test for magnesium og carbonat

     

    Renhed

    Syreuopløseligt stof

    Ikke over 0,05 %

    Vandopløseligt stof

    Ikke over 1 %

    Calcium

    Ikke over 0,4 %

    Arsen

    Ikke over 4 mg/kg

    Bly

    Ikke over 2 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg«

    12)

    Teksten vedrørende E 526 calciumhydroxid affattes således:

    »E 526 CALCIUMHYDROXID

    Synonymer

    Læsket kalk

    Definition

    Kemisk navn

    Calciumhydroxid

    Einecs-nummer

    215-137-3

    Kemisk formel

    Ca(OH)2

    Molekylemasse

    74,09

    Indhold

    Ikke under 92 %

    Beskrivelse

    Hvidt pulver

    Identifikation

    A.

    Positive test for alkali og calcium

     

    B.

    Opløselighed

    Svagt opløseligt i vand. Uopløseligt i ethanol. Opløseligt i glycerol

    Renhed

    Syreuopløselig aske

    Ikke over 1,0 %

    Magnesium- og alkalimetalsalte

    Ikke over 2,7 %

    Barium

    Ikke over 300 mg/kg

    Fluorid

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 6 mg/kg«

    13)

    Teksten vedrørende E 529 calciumoxid affattes således:

    »E 529 CALCIUMOXID

    Synonymer

    Brændt kalk

    Definition

     

    Kemisk navn

    Calciumoxid

    Einecs-nummer

    215-138-9

    Kemisk formel

    CaO

    Molekylemasse

    56,08

    Indhold

    Ikke under 95 % efter glødning

    Beskrivelse

    Lugtløs hård hvid eller grålighvid masse af granulat, eller hvidt til gråligt pulver

    Identifikation

    A.

    Positive test for alkali og calcium

     

    B.

    Varmeudvikling ved fugtning af prøven med vand

     

    C.

    Opløselighed

    Svagt opløseligt i vand. Uopløseligt i ethanol. Opløseligt i glycerol

    Renhed

    Glødetab

    Ikke over 10 % (ca. 800 °C, til konstant vægt)

    Syreuopløseligt stof

    Ikke over 1 %

    Barium

    Ikke over 300 mg/kg

    Magnesium- og alkalimetalsalte

    Ikke over 3,6 %

    Fluorid

    Ikke over 50 mg/kg

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 7 mg/kg«

    14)

    Teksten vedrørende E 901 bivoks affattes således:

    »E 901 BIVOKS

    Synonymer

    Hvidt voks, gult voks

    Definition

    Gult bivoks fremstilles ved smeltning af tavler, som honningbien Apis mellifera L. har bygget, med varmt vand og fjernelse af fremmedstoffer

    Hvidt bivoks fremstilles ved blegning af gult bivoks

    Einecs-nummer

    232-383-7 (bivoks)

    Beskrivelse

    Gullighvide (hvid form) eller gullig- eller gråligbrune (gul form) stykker eller plader med finkornet ikke-krystallinsk brud og med en behagelig honninglignende lugt

    Identifikation

    A.

    Smeltepunktsinterval

    Mellem 62 °C and 65 °C

    B.

    Massefylde

    Ca. 0,96

    C.

    Opløselighed

    Uopløseligt i vand

    Svagt opløseligt i alkohol

    Let opløseligt i chloroform og ether

    Renhed

    Syretal

    Ikke under 17 og ikke over 24

    Forsæbningstal

    87-104

    Peroxidtal

    Ikke over 5

    Glycerol og andre polyoler

    Ikke over 0,5 % (som glycerol)

    Ceresin, paraffiner og forskellige andre vokser

    Ingen

    Fedtstoffer, japanvoks, harpiks og sæber

    Ingen

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 2 mg/kg

    Kviksølv

    Ikke over 1 mg/kg«

    15)

    Teksten vedrørende E 905 mikrokrystallinsk voks affattes således:

    »E 905 MIKROKRYSTALLINSK VOKS

    Synonymer

    Mikrovoks, kulbrintevoks, fischer-tropsch-voks, syntetisk voks, syntetisk paraffin

    Definition

    Raffinerede blandinger af faste, mættede kulbrinter fra mineralolie eller syntetisk fremstillede kulbrinter

    Beskrivelse

    Hvid til ravfarvet, lugtløs voks

    Identifikation

    A.

    Opløselighed

    Uopløseligt i vand, meget tungtopløseligt i ethanol

    B.

    Brydningsindeks

    nD 100 1,434-1,448

    Alternativt: nD 120 1,426-1,440

    Renhed

    Molekylemasse

    Ikke under 500 som gennemsnit

    Viskositet

    Ikke under 1,1 × 10-5 m2 s-1 ved 100 °C

    Alternativt: Ikke under 0,8 × 10-5 m2 s-1 ved 120 °C, hvis fast ved 100 °C

    Gløderest

    Ikke over 0,1 wt %

    Kulstofantal ved 5 % destillationspunkt

    Ikke over 5 % af molekylerne ved et kulstofantal under 25

    Farve

    Prøve bestået

    Svovl

    Ikke over 0,4 wt %

    Arsen

    Ikke over 3 mg/kg

    Bly

    Ikke over 3 mg/kg

    Polycycliske aromatiske forbindelser

    De polycycliske aromatiske kulbrinter, der dannes ved ekstraktion med dimethylsulfoxid, skal overholde grænser for UV-absorbans:

    Nm

    Maks. absorbans pr. cm vejlængde

    280-289

    0,15

    290-299

    0,12

    300-359

    0,08

    360-400

    0,02

    Alternativ, hvis fast ved 100 °C

    PAC-metode, jf. Code of Federal Regulations (CFR) 21, paragraf 175.250

    Absorbans ved 290 nm i decahydronaphthalen ved 88 °C: ikke over 0,01«

    16)

    Teksten vedrørende E 230 og E 233 udgår.


    Top