EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0567

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om eksporttilladelser i 2021 i henhold til forordningen om handel med visse varer, der kan anvendes til henrettelse, tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf

COM/2022/567 final

Bruxelles, den 31.10.2022

COM(2022) 567 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om eksporttilladelser i 2021 i henhold til forordningen om handel med visse




varer, der kan anvendes til henrettelse, tortur eller anden grusom, umenneskelig eller




nedværdigende behandling eller straf


1.Indledning

Formålet med forordning (EU) 2019/125 om handel med visse varer, der kan anvendes til henrettelse, tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf 1 ("forordningen") er at forhindre henrettelse, tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf i lande uden for EU. I forordningen skelnes der mellem:

-varer, som i sagens natur indebærer misbrug og slet ikke bør handles overhovedet (bilag II) og

-varer, som kan have lovlige anvendelsesformål som f.eks. retshåndhævelsesudstyr (bilag III) og varer til terapeutisk brug (bilag IV).

Handel med de varer, der er opført i bilag III og IV, er underlagt visse restriktioner.

I henhold til forordningens artikel 26, stk. 3, skal medlemsstaterne udarbejde en årlig aktivitetsrapport. Rapporten skal indeholde oplysninger om antallet af modtagne ansøgninger, om de af disse ansøgninger berørte varer og lande, og om de afgørelser, de har truffet om disse ansøgninger. I henhold til artikel 26, stk. 4, skal Kommissionen udarbejde en årlig rapport sammensat af de årlige aktivitetsrapporter, der offentliggøres af medlemsstaterne. Den skal gøre rapporten offentligt tilgængelig.

Denne rapport fra Kommissionen indeholder oplysninger om medlemsstaternes godkendelsesaktiviteter vedrørende eksport af varer i 2021 2 , der kan anvendes til tortur eller henrettelse.

Alle medlemsstater har rapporteret om antallet af udstedte eksporttilladelser og afslag i henhold til forordningens artikel 11, stk. 1, og artikel 16, stk. 1, og om de pågældende varer og bestemmelseslande. I nogle tilfælde har de kompetente myndigheder i medlemsstaterne også rapporteret antallet eller mængderne af varer, der er blevet godkendt til eksport, og hvilken kategori af slutbruger varerne er leveret til.

Tilladelser i henhold til forordning (EU) 2019/125

I forordningens artikel 11, stk. 1, og artikel 16, stk. 1, kræves der en tilladelse til eksport 3 af varer, der er opført i henholdsvis bilag III og bilag IV.

Bilag III indeholder en liste over visse varer, der kan anvendes til tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Varerne i bilag III henhører under følgende overskrifter: varer konstrueret til at indskrænke menneskers frihed, våben og anordninger konstrueret med henblik på bekæmpelse af optøjer eller selvforsvar samt våben og udstyr til bekæmpelse af optøjer eller til selvforsvar ved spredning af kemiske midler, der forårsager lammelse eller irritation, og beslægtede stoffer.

Bilag IV indeholder en liste over kemikalier, der kan anvendes i dødssprøjter.

Medmindre den generelle EU-eksporttilladelse i bilag V anvendes til eksport af varer, der er opført i bilag IV, skal eksporttilladelsen indhentes hos de kompetente myndigheder i den berørte medlemsstat, jf. listen i bilag I til forordningen.

Eksport til bestemmelsessteder, der er opført i den generelle EU-eksporttilladelse, kan normalt finde sted, uden at der skal indhentes en individuel eller global tilladelse fra en medlemsstat. Tilgangen har hidtil været at medtage et ikke-EU-land i bilag V, hvis det pågældende land har ratificeret en relevant international aftale med en forpligtelse til at afskaffe dødsstraf for alle forbrydelser. For lande, der ikke er medlemmer af Europarådet, skal det pågældende land have ratificeret den anden valgfrie protokol til den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder (ICCPR) uden forbehold.

Er der imidlertid begrundet mistanke om eksportørens evne til at overholde betingelserne for tilladelsen eller eksportkontrollovgivningen, kan den kompetente myndighed forbyde eksportøren at anvende den generelle EU-eksporttilladelse.

I henhold til forordningens artikel 20, stk. 2, kan en eksporttilladelse, der udstedes af en medlemsstat, være en individuel tilladelse (tilladelse med henblik på eksport til en slutbruger eller modtager i et ikke-EU-land) eller en global tilladelse (tilladelse med henblik på eksport til en eller flere bestemte slutbrugere eller distributører i et eller flere bestemte ikke-EU-lande) 4 .

Forordningens artikel 3, 4 og 5 forbyder henholdsvis eksport, import og transit af varer, der er opført i bilag II. De kompetente myndigheder kan indrømme en undtagelse fra forbuddet, men kun hvis det kan godtgøres, at de pågældende varer udelukkende vil blive anvendt til offentlig udstilling på et museum (enten i et ikke-EU-land eller i overensstemmelse med artikel 4 i en medlemsstat) på grund af deres historiske betydning.

2.Udstedte tilladelser og afslag

I 2021 beløb det samlede antal rapporterede tilladelser sig til 275, idet ni medlemsstater rapporterede, at de havde udstedt tilladelser. De resterende medlemsstater meddelte Kommissionen, at de ikke havde modtaget nogen ansøgninger om tilladelser i henhold til forordningen.

Da definitionen af individuel tilladelse og global tilladelse i forordningens artikel 2 ikke indeholder en kvantitativ komponent, giver en angivelse af antallet af udstedte tilladelser ikke nogen oplysning om det antal eller den mængde af varer, der er omfattet af disse tilladelser. I de oplysninger, som medlemsstaterne giver Kommissionen, sondres der normalt heller ikke mellem individuelle tilladelser og globale tilladelser.

Medlemsstaterne rapporterede, at de i 2021 havde givet afslag på to ansøgninger om eksporttilladelse. De rapporterede tilfælde af afslag vedrørte visse påtænkte transaktioner med kunder i Chile og Kina. Den påtænkte eksport til Chile vedrørte varer, der er opført i bilag III under kode 3.1 5 , mens den påtænkte eksport til Kina vedrørte varer, der er opført i bilag III under kode 3.6 6 .

Forordningens artikel 3, 4 og 5 forbyder henholdsvis eksport, import og transit af varer, der er opført i bilag II. Forordningen giver de kompetente nationale myndigheder mulighed for at indrømme en undtagelse fra forbuddet, men kun hvis det kan godtgøres, at de pågældende varer udelukkende vil blive anvendt til offentlig udstilling på et museum (enten i et ikke-EU-land eller i overensstemmelse med artikel 4 i en medlemsstat) på grund af deres historiske betydning. De kompetente myndigheder rapporterede, at de ikke havde indrømmet sådanne undtagelser i 2021.

Bilag 1 til denne rapport indeholder oplysninger om antallet af eksporttilladelser udstedt af de kompetente nationale myndigheder i 2021 fordelt efter varekategori (bilag III og IV til forordningen). Eksport på grundlag af den generelle EU-eksporttilladelse (bilag V) indgår ikke i oplysningerne om antallet af udstedte eksporttilladelser.

Bilag 2 indeholder oplysninger om antallet af rapporterede eksporttilladelser og afslag fordelt efter varekategori (forordningens bilag III og IV).

Bilag 3 indeholder oplysninger om antallet af godkendte ansøgninger og afslag på ansøgninger i perioden 2017-2021.

Bilag 4 indeholder oplysninger om antallet af rapporterede eksporttilladelser udstedt af medlemsstaterne.

Bilag 5 indeholder oplysninger om de vigtigste rapporterede bestemmelsessteder for tilladt eksport.

Bilag 6 opsummerer de oplysninger, Kommissionen har modtaget om den rapporterede slutanvendelse for tilladt eksport i 2021.

Bilag 7 og 8 indeholder en oversigt over de varer, for hvilke der er tilladt eksport, samt bestemmelsesstederne og den rapporterede slutanvendelse for samme varer.

(1)

EUT L 30 af 31.1.2019, s. 1.

(2)

Denne rapport indeholder ikke oplysninger om eksportørers anvendelse af den generelle EU-eksporttilladelse, jf. forordningens bilag V, for eksport af varer, der er opført i bilag IV.

(3)

I forordningens artikel 2, litra d), defineres "eksport" som "udførsel af varer fra Unionens toldområde, herunder udførsel af varer, der kræver en toldangivelse, og udførsel af varer efter oplagring i en frizone i den i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 anvendte betydning".

(4)

Artikel 2, litra p), indeholder en fuldstændig definition af "individuel tilladelse". Artikel 2, litra q), indeholder en fuldstændig definition af "global tilladelse".

(5)

Varer opført i bilag III under kode 3.1: Bærbare våben og udstyr til indgivelse eller spredning af en dosis af et kemisk stof, som forårsager lammelse eller irritation.

(6)

Varer opført i bilag III under kode 3.6: Fast eller monterbart udstyr til spredning af kemiske midler, der forårsager lammelse eller irritation, som dækker et stort område.

Top

Bruxelles, den 31.10.2022

COM(2022) 567 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om eksporttilladelser i 2021 i henhold til forordningen om handel med visse varer, der kan anvendes til henrettelse, tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf



Bilag 1:

Antal rapporterede eksporttilladelser udstedt af medlemsstaterne i henhold til artikel 20, stk. 2, i forordning (EU) 2019/125 fordelt efter opdelinger i bilaget

Bilag 2:

Antal rapporterede eksporttilladelser og afslag fordelt efter opdelinger i bilaget

Bilag 3:

Antal rapporterede eksporttilladelser udstedt af medlemsstaterne i perioden 2017-2021

Bilag 4:

Antal rapporterede eksporttilladelser udstedt af medlemsstaterne

Bilag 5:

Rapporterede bestemmelsessteder 1 for tilladt eksport i 2021

2

Bilag 6:

Rapporteret slutanvendelse af tilladt eksport til tredjelande i 2021 3

Bilag 7:

Oversigt over rapporteret tilladt eksport af varer i bilag III i 2021

Kode

Vare i bilag III

Bestemmelsessted

Slutanvendelse

Kompetent myndighed

1.1

Lænker og lænker til sammenkædning af fanger (med undtagelse af almindelige håndjern)

Montenegro (1), Schweiz (5), USA (3), Det Forenede Kongerige (2)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

2.1

Bærbare elektrochokvåben, herunder men ikke begrænset til elektriske stave, elektriske skjolde og elektriske pilepistoler

Andorra (1)

Handelsdrivende

FR

USA (2), flere bestemmelsessteder (Australien, Island, Norge, Det Forenede Kongerige, USA, Schweiz) (1)

Handelsdrivende (USA), retshåndhævelse (flere bestemmelsessteder)

NL

Andorra (1)

Retshåndhævelse

ES

2.2

Sæt, der indeholder alle væsentlige komponenter til at samle bærbare elektrochokvåben

USA (1)

Handelsdrivende

ES

3.1

Bærbare våben og udstyr til indgivelse eller spredning af en dosis af et kemisk stof, som forårsager lammelse eller irritation

De Forenede Arabiske Emirater (1)

Handelsdrivende

CZ

Andorra (7), Bangladesh (1), Bosnien-Hercegovina (4), Iran (1), Japan (6), Jordan (1), Kosovo* 4 (1), Mexico (1), Montenegro (1), Namibia (1), Ny Kaledonien (1), Nordmakedonien (1), Norge (3), Paraguay (2), Schweiz (17), Serbien (3), Sydafrika (9), Taiwan (1), Tyrkiet (1), Ukraine (1), Det Forenede Kongerige (3)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

Andorra (1), Den Demokratiske Republik Congo (1), Niger (1)

Retshåndhævelse, handelsdrivende (Andorra)

FR

Flere bestemmelsessteder (Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Curaçao, Sint-Maarten) (1), flere bestemmelsessteder (Bonaire, Saba, Sint Eustatius), (2), Sint-Maarten (1), Curaçao (1)

Retshåndhævelse

NL

Kuwait (1), Den Demokratiske Republik Congo (1), Qatar (3), Andorra (1), Peru (1), Bosnien-Hercegovina (2)

Retshåndhævelse, handelsdrivende (Andorra)

ES

Flere bestemmelsessteder (USA, Schweiz) (2)

Andet

SE

3.2

N-((4-hydroxy-3-methoxyphenyl)methyl)nonanamid

Albanien (1), Australien (3), Brasilien (1), Indien (3), Japan (2), Kasakhstan (1), Pakistan (1), Republikken Korea (2), Rusland (2), Schweiz (1), Sydafrika (2), Taiwan (1), Kina (4)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

3.3

Oleoresin capsicum

Argentina (1), Kenya (1), Schweiz (5), Tunesien (1), Ukraine (2), De Forenede Arabiske Emirater (1), Det Forenede Kongerige (1)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

Indonesien (2)

Andet

NL

Chile (2)

Retshåndhævelse

ES

3.4

Blandinger med et indhold af N-((4-hydroxy-3-methoxyphenyl)methyl)nonanamid eller oleoresin capsicum på mindst 0,3 vægtprocent og et opløsningsmiddel (peberspray)

Indien (1), Japan (1), Rusland (1), Schweiz (7), Singapore (2), Sydafrika (1), Tyrkiet (1), Ukraine (5), Usbekistan (1), Det Forenede Kongerige (3), Kina (1)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

Ny Kaledonien (1)

Handelsdrivende

FR

Andorra (1)

Handelsdrivende

ES

Bilag 8:

Oversigt over rapporteret tilladt eksport af varer i bilag IV i 2021

Kode

Vare i bilag IV

Bestemmelsessted

Slutanvendelse

Kompetent myndighed

1.1 (d)

Pentobarbitalnatriumsalt (CAS-nr. 57-33-0)

Det Forenede Kongerige (1)

Veterinær anvendelse

FR

Canada (5), Australien (1), Malaysia (3), Curaçao (1), Aruba (2)

Veterinær anvendelse

NL

1.1 (g)

Thiopental (CAS-nr. 76-75-5)

Bosnien-Hercegovina (3), Serbien (3)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse

AT

1.1 (h)

Thiopentalnatriumsalt (CAS-nr. 71-73-8), også kendt som thiopentonnatrium

Albanien (1), Libanon (1), Algeriet (1), Irak (1), Iran (1)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse, handelsdrivende (Irak)

CZ

Bangladesh (1), Ukraine (1), Mexico (1), Brasilien (1), Argentina (3), Tyrkiet (1)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse

IT

Indien (5), Bangladesh (2), Rusland (2)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse

LV

São Tomé og Príncipe (1), Djibouti (1), Congo (1), Fiji (1), Bonaire (1), Angola (1), Mali (2), Tanzania (1), Malawi (2), Sierra Leone (1), Liberia (1), Eritrea (1), Østtimor (1), Ghana (1), Israel (1), Somalia (4)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse

NL

1.1

Andre barbituratnarkosemidler med kort eller længere tids virkning

Egypten (3), Argentina (4), Australien (5), Chile (2), Indonesien (2), Iran (2), Japan (1), Canada (3), Colombia (5), Malaysia (1), Mexico (1), New Zealand (2), Kenya (1), Peru (1), Republikken Korea (1), Schweiz (4), Sydafrika (1), Uganda (2), Det Forenede Kongerige (1), flere bestemmelsessteder (Kenya, Namibia, Sydafrika, Zimbabwe) (1)

Slutanvendelse ikke angivet

DE

Mexico (1)

Medicinsk og farmaceutisk anvendelse

IT

(1)

Hvis et bestemt navn anvendes i listen over bestemmelsessteder, bør det ikke fortolkes således, at det strækker sig videre end en henvisning til et (told)område, som er almindelig kendt under det pågældende navn.

(2)

 "Andre bestemmelsessteder" omfatter dem, hvortil der kun er rapporteret én eksporttilladelse, nemlig: Algeriet, Angola, Bonaire, Djibouti, Østtimor, Eritrea, Fiji, Ghana, Irak, Israel, Jordan, Kasakhstan, Kosovo (denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med UNSCR 1244/1999 og ICJ's udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring), Kuwait, Libanon, Liberia, Namibia, Niger, Nordmakedonien, Pakistan, São Tomé og Príncipe, Sierra Leone, Sint-Maarten, Tanzania, Tunesien, Usbekistan. "Flere bestemmelsessteder" henviser til tilladelser udstedt én gang for den samme vare, der eksporteres til mere end ét land.

(3)

Antallet af eksporttilladelser stemmer ikke overens med det antal, der henvises til i tidligere bilag, da ikke alle myndigheder i medlemsstaterne fastlægger slutanvendelsen.

(4)

* Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med UNSCR 1244/1999 og ICJ's udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.

Top