EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0728

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Rapportering om opfølgningen på EU's strategi for bekæmpelse af menneskehandel og fastlæggelse af yderligere konkrete tiltag

COM/2017/0728 final

Bruxelles, den 4.12.2017

COM(2017) 728 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EMPTY

Rapportering om opfølgningen på EU's strategi for bekæmpelse af menneskehandel og fastlæggelse af yderligere konkrete tiltag


I. Indledning

Menneskehandel er stadig en yderst indbringende form for alvorlig og organiseret kriminalitet og er udtrykkeligt forbudt i henhold til EU's charter om grundlæggende rettigheder 1 . Hvert offer for menneskehandel går igennem forfærdelige oplevelser og lidelser, der på passende vis bør anerkendes og imødegås og frem for alt forhindres. I betragtning af den skade, der påføres ofrene, bør forebyggelse fortsat ligge til grund for EU's indsats mod menneskehandel. I denne meddelelse fastsættes de nøgletiltag, som Kommissionen og medlemsstaterne bør optrappe, herunder samarbejde med EU's agenturer, civilsamfundet, tredjelande og alle andre relevante organisationer og organer.

Der er tydeligvis langt flere ofre end dem, der indgår i den officielle statistik. Kriminaliteten har en klar kønsdimension. Menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse, der primært omfatter kvinder og piger, er ifølge alle rapporter den mest udbredte form 2 .

Høje fortjenester 3 og et meget komplekst samspil mellem udbud og efterspørgsel gør, at der i menneskehandel indgår en kompleks kæde af aktører, som bevidst eller ubevidst er en del heraf. Hvis denne kriminalitet skal til livs, er det nødvendigt at bryde leddene i denne kæde. Gerningsmænd og misbrugere udnytter menneskers sårbarheder, der forværres af faktorer som f.eks. fattigdom, diskrimination, kønsbestemt ulighed, vold begået af mænd mod kvinder, manglende adgang til uddannelse, konflikt, krig, klimaændringer og naturkatastrofer, med det formål at udnytte dem seksuelt eller arbejdsmæssigt eller til tiggeri, kriminelle aktiviteter mv.

Da menneskehandlernes måde at operere på hele tiden udvikler sig, er EU nødt til at gribe ind over for forbindelserne mellem menneskehandlen og andre former for kriminalitet, herunder smugling af migranter, terrorisme, korruption, narkotikahandel, cyberkriminalitet og seksuel udnyttelse på internettet, produktion af materiale, der omfatter seksuel udnyttelse af børn, økonomisk kriminalitet, dokumentfalsk, kreditkortbedrageri og socialt bedrageri 4 . 

Som understreget i den europæiske dagsorden for migration, den europæiske dagsorden om sikkerhed 5 og andre EU-politikinstrumenter 6 er EU fortsat fast besluttet på at forebygge og bekæmpe menneskehandel og beskytte ofrenes rettigheder under særlig hensyntagen til sårbarheden hos kvinder og børn, der udsættes for menneskehandel. Menneskehandel udgør desuden et prioriteret kriminalitetstrusselsområde i EU's politikcyklus for organiseret og grov international kriminalitet for 2018-2021 7 . Desuden understøttes det politiske tilsagn om at optrappe EU's indsats mod menneskehandel inden for EU og på verdensplan af den globale strategi for Den Europæiske Unions udenrigs- og sikkerhedspolitik samt af relevante EU-strategier og -handlingsplaner 8 og af beslutninger fra Europa-Parlamentet 9 . Der er også stor opbakning fra civilsamfundet 10 . 

I løbet af de seneste år har Den Europæiske Union fastlagt en omfattende og ensartet retlig og politisk ramme for bekæmpelse af menneskehandel. Dette omfatter alle EU-politikområder, der vedrører menneskehandel, herunder finansiering og forskning. Den retlige ramme er fastlagt i direktiv 2011/36/EU 11 om forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor ("direktivet"). Kommissionen overvåger fortsat gennemførelsen af direktivet 12 i medlemsstaterne og aflægger fortsat rapport om fremskridt.

EU's strategi for bekæmpelse af menneskehandel 13 ("strategien") har været det vigtigste instrument til udvikling, koordinering og gennemførelse af EU's indsats på dette område. De tiltag, der i strategien er opført under fem hovedprioriteter på områderne for forebyggelse, retsforfølgelse, beskyttelse af ofre, partnerskaber og forbedring af viden, er blevet gennemført 14 .

På verdensplan har den sociopolitiske kontekst dog forandret sig betydeligt siden vedtagelsen af direktivet og strategien. De økonomiske og sociale virkninger af den globale finanskrise, migrationskrisen og de sikkerhedstrusler, som organiserede kriminelle grupper udgør, forværrer sårbarhederne yderligere og kræver derfor en større indsats på både nationalt plan og EU-plan. En sådan indsats skal fortsat følge en menneskerettighedsbaseret, kønsspecifik og børneorienteret tilgang, og gennemførelsen skal koordineres både inden for og uden for EU samt på tværs af forskellige politikområder.

Med udgangspunkt i strategien og de igangværende bestræbelser på at gennemføre direktivet fuldt ud foreslås der i denne meddelelse en række målrettede prioriteter for at optrappe EU's indsats for så vidt angår forebyggelse af menneskehandel. Fokus ligger på at ødelægge den forretningsmodel, som menneskehandelen afhænger af, forbedre ofrenes adgang til rettigheder og sikre, at EU's interne og eksterne tiltag udgør en koordineret og konsekvent indsats.

II. Målrettede prioriteter til optrapning af EU's indsats mod menneskehandel

For at optrappe EU's indsats er der på grundlag af den igangværende gennemførelse af strategien, resultaterne af de to rapporter i henhold til artikel 23 i direktivet 15 samt det omfattende koordineringsarbejde og drøftelserne med en række interesserede parter 16 fastlagt tre målrettede prioriteter:

·optrappe bekæmpelsen af organiserede kriminelle netværk ved bl.a. at ødelægge forretningsmodellen og bryde handelskæden

·sikre ofre for menneskehandel bedre adgang til og udøvelse af rettigheder

·intensivere en koordineret og konsolideret indsats både inden for og uden for EU.

A. Ødelægge forretningsmodellen og bryde handelskæden

Fortjenesterne på lovlige og ulovlige markeder samt efterspørgslen efter tjenester og varer, som tilvejebringes ved hjælp af ofre for menneskehandel, vil fortsat være høje i en kultur med straffrihed for gerningsmænd og brugere. Ifølge analysen i Kommissionens brugerrapport, der omfatter en vurdering af virkningerne af gældende relevant national lovgivning, er de retlige rammer i EU meget forskellige. National lovgivning kan alene ikke effektivt bidrage til at begrænse efterspørgslen efter tjenester, som er et resultat af udnyttelse af menneskehandel.

Nøgletiltag

Fra 2018 vil Kommissionen:

üyderligere tilskynde EU-medlemsstaterne til at kriminalisere personer, der bevidst benytter sig af tjenester, som udføres af ofre for menneskehandel, i den udstrækning det ikke allerede er blevet gjort. 

For at gøre menneskehandel til en forbrydelse med høj risiko og lavt udbytte er det yderst vigtigt at følge pengene gennem hele handelskæden. Dette kan gøres ved at intensivere efterforskning og retsforfølgelse og ved at fremme proaktiv finansiel og efterretningsbaseret efterforskning, inddrivelse af aktiver og indefrysning og konfiskation af fortjenester. Med henblik herpå tilskyndes der til tættere samarbejde. Dette vil omfatte kapacitetsopbygning mellem nationale myndigheder, herunder i lande uden for EU, og vil blive gennemført via relevante netværk såsom Den Finansielle Aktionsgruppe 17 og med støtte fra EU's agenturer.

I forbindelse hermed er det yderst vigtigt at begrænse efterspørgslen efter alle former for udnyttelse, bl.a. gennem en ansvarlig forvaltning af globale værdikæder. Som afspejlet i EU's handelsstrategi 18 og i Rådets konklusioner om ansvarlige globale værdikæder af 12. maj 2016 har EU truffet foranstaltninger inden for en række politikområder 19 , både internt og eksternt, med det formål at sikre forsynings- og værdikæder uden menneskehandel, herunder inden for beklædningssektoren 20 . Formålet med sådanne tiltag er bl.a. at gennemføre lovgivning om ikkefinansiel rapportering og offentlige udbud 21 , handelsinstrumenter og sektorspecifikke foranstaltninger. Heri indgår ligeledes foranstaltninger, der opfordrer virksomheder til – ved at vedtage og anvende adfærdskodekser og indberetnings-/gennemsigtighedsmekanismer – at sikre, at der i deres forsynings- og værdikæder ikke forekommer menneskehandel 22 .

Nøgletiltag

Fra 2018 vil Kommissionen:

ütilskynde og bistå de nationale myndigheder i EU i forbindelse med deres konkrete initiativer til ødelæggelse af den finansielle forretningsmodel ved at udarbejde operationelle aktiviteter og metodologier, følge god praksis, sikre øget bevidsthed, opbygge kapacitet og tilbyde uddannelse, hvor dette er relevant

ütilskynde og bistå medlemsstaterne med at sikre mere effektiv efterforskning og retsforfølgelse gennem kapacitetsopbygning, udvikling af værktøjer, udveksling af oplysninger og bedste praksis samt samarbejde på retshåndhævelses- og retsområdet, herunder fremme oprettelsen af fælles efterforskningshold i lande både inden for og uden for EU. Dette kan gennemføres med støtte fra de relevante EU-agenturer, Det Europæiske Netværk for Uddannelse af Dommere og Anklagere og Det Europæiske Kriminalpræventive Net samt på internationalt plan, herunder via EU's udviklingsprogrammer og tiltag inden for rammerne af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

üfremme bæredygtige forretningsmetoder og arbejdsvilkår i produktionslande. Dette kan opnås ved at fokusere på udviklingssamarbejde og økonomisk støtte til sikring af forsynings- og værdikæder, der ikke omfatter menneskehandel, og som lever op til bindende internationale arbejdsmarkedsstandarder, sociale standarder og miljøstandarder samt EU's politikker og initiativer

üfremme bedste praksis og uddannelse med relevante nationale myndigheder, virksomheder og civilsamfundet, navnlig hvad angår anvendelsen af retningslinjerne for metoden til indberetning af ikkefinansielle oplysninger, der omfatter menneskehandel.

B. Sikre ofre bedre adgang til og udøvelse af rettigheder

EU har en retlig og operationel ramme til støtte for og beskyttelse af ofre for menneskehandel. Kommissionen har på alle officielle EU-sprog offentliggjort de rettigheder, som ofre for menneskehandel har i EU 23 . Dette dokument giver et praktisk og udførligt overblik over ofrenes rettigheder på baggrund af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, EU-lovgivningen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols retspraksis.

Effektiv og tidlig identificering af ofrene er første skridt på vejen til at sikre, at de behandles som "rettighedshavere", at de har adgang til deres rettigheder, og at de rent faktisk kan udøve dem, hvilket indebærer, at de modtager passende støtte og beskyttelse. Som konkluderet i gennemførelsesrapporten har de nationale myndigheder gjort en betydelig indsats for at gennemføre direktivet i national lovgivning, men der er stadig væsentlig plads til forbedring, navnlig hvad angår beskyttelses- og støtteforanstaltninger 24 . Utilstrækkelig adgang til oplysninger om ofrenes rettigheder og ineffektive henvisningsmekanismer på nationalt eller tværnationalt plan kombineret med manglende identifikation af de personer, der er ofre for menneskehandel (herunder i blandede migrationsstrømme), forhindrer fortsat ofre for menneskehandel i rent faktisk at gøre brug af de rettigheder, de er berettiget til 25 . 

Med henblik herpå vil Kommissionen fortsat støtte retlige aktører og myndigheder i EU-medlemsstaterne. Det er afgørende for hele indsatsen på EU-plan, at der opbygges kapacitet, udbredes bedste praksis for opsporing af ofre samt sættes fokus på at sikre adgang til og yde passende kønsspecifik og børnetilpasset bistand og effektive retsmidler. Heri indgår udvikling og brug af ekspertise inden for EU-agenturerne samt fremme af kurser om identifikation af ofre til videreuddannelse af grænsevagter, retshåndhævende myndigheder, asyl- og migrationsmedarbejdere, ansatte i modtagelsescentre, konsulært personale og EU-personale, værger for uledsagede børn samt myndigheder, der har ansvar på dette område, og som sandsynligvis vil komme i kontakt med ofre for menneskehandel 26 . Kommissionen vil derfor støtte foranstaltninger, der sigter mod at forbedre identifikation og hensigtsmæssige national og tværnational henvisning af ofre. Den vil desuden fremme samarbejde mellem oprindelses-, transit- og bestemmelseslande samt med civilsamfundet og internationale organisationer for at sikre, at ofre identificeres på et tidligt stadium.

Herudover vil Kommissionen bistå medlemsstaterne med at gøre beskyttelsen omfattende og tilgængelig og hjælpe dem med at integrere ofre for menneskehandel under hensyntagen til det enkelte køns særlige behov. Den vil også overvåge og rådgive om gennemførelsen af børnetilpassede tjenester på nationalt plan, bl.a. pleje, sundhed og uddannelse til ofre for menneskehandel, under hensyntagen til hvert enkelt barns køn, alder og særlige behov. Endelig vil Kommissionen fremme gennemførelsen af de 10 EU-principper for integrerede systemer til beskyttelse af børn 27 .

Nøgletiltag

Fra slutningen af 2017 vil Kommissionen:

üi samarbejde med Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder offentliggøre retningslinjer til medlemsstaterne om kønsspecifikke foranstaltninger til støtte for ofre

üi samarbejde med Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder udarbejde praktiske retningslinjer til styrkelse af samarbejdet mellem agenturerne og på tværs af grænserne for at forhindre handel med børn i EU, sikre børneofre beskyttelse, finde bæredygtige løsninger og sikre deres rettigheder i henhold til EU-retten og folkeretten

ügennemgå den måde, hvorpå medlemsstaternes nationale og tværnationale henvisningsmekanismer fungerer

üfokusere på kapacitetsopbygning for at forbedre samarbejdet ved hjælp af EU-grænse- og migrationsforvaltningsværktøjer til opsporing, identificering og udveksling af oplysninger og data om ofre for menneskehandel og om menneskehandlere

ürådgive nationale myndigheder om nøglebegreber inden for menneskehandel for at bidrage til en forbedring af operationelt arbejde, politikudvikling, datasammenligning og rapportering.

C. Intensivere en koordineret og konsolideret indsats både inden for og uden for EU

EU vil træffe yderligere foranstaltninger for at forbedre koordineringen af de interne og eksterne aspekter af EU's tiltag mod menneskehandel. Menneskehandel er ofte forbundet med andre former for kriminalitet, bl.a. kriminalitet på tværs af grænserne. Kommissionen vil fortsat tilskynde de nationale myndigheder og EU-agenturerne til at betragte menneskehandel som en form for organiseret kriminalitet, der ikke stopper ved de nationale grænser eller EU's grænser, samt til at samarbejde med lande uden for EU.

EU-koordinatoren for bekæmpelse af menneskehandel bidrager til en koordineret og konsolideret EU-indsats mod menneskehandel. I den forbindelse sikrer koordinatoren tættere samarbejde på EU-plan mellem alle de organisationer og organer, der deltager i netværk, især EU-netværket af nationale rapportører eller tilsvarende mekanismer til overvågning af menneskehandel, EU's civilsamfundsplatform mod menneskehandel og kontaktpunkterne ved EU's agenturer inden for retlige og indre anliggender 28 med koordineringsgruppen om menneskehandel. Andre agenturer, der har forpligtet sig til at bekæmpe menneskehandel, og andre relevante EU-platforme og -netværk er ligeledes omfattet.

I samarbejde med Tjenesten for EU's optræden udadtil vil Kommissionen fortsat sikre, at bekæmpelsen af menneskehandel systematisk indgår i alle aspekter af dens relationer med tredjelande og i alle relevante politikområder, herunder menneskerettigheder, sikkerhed og organiseret kriminalitet og ligestilling mellem kønnene. Den vil desuden sikre, at de i New York-erklæringen 29 fastsatte tilsagn om menneskehandel gennemføres og udgør et bidrag til udformningen af den globale aftale om migration gennem politisk og operationelt samarbejde. Dette vil blive gjort ved at fremme øget bilateralt og regionalt samarbejde med relevante partnere og andre organisationer i form af bl.a. målrettet finansiering under relevante instrumenter.

Relevante aktører i EU og tredjelande vil blive opfordret til som led i deres initiativer om forebyggelse, uddannelse og husly at tage sig af spørgsmål som f.eks. beskyttelse af ofre og reintegration af dem i samfundet samt til at håndtere situationen for sårbare kvinder, børn og andre grupper, herunder romaer. Kommissionen vil støtte dem i disse bestræbelser.

For at forebygge og imødegå menneskehandel og opbygge stærk kapacitet på området for retshåndhævelse og retsforfølgelse vil der blive ydet støtte til de tredjelande, der samarbejder med EU for at gennemføre reformer i sikkerhedssektoren og indføre retsstatsprincippet på deres område.

Herudover vil EU optrappe sin eksterne tiltag over for kriminelle organisationer, der er involveret i menneskehandel. Dette omfatter tiltag, der gennemføres som led i missioner og operationer inden for den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, og som også omfatter prioriterede lande, herunder tiltag til terrorbekæmpelsesaktiviteter i Mellemøsten, Nordafrika og Vestbalkan.

Nøgletiltag

Fra slutningen af 2017 vil Kommissionen:

üsammen med medlemsstaterne og Tjenesten for EU's optræden udadtil gennemgå og indkredse de prioriterede lande og regioner, der skal omfattes af tiltag mod menneskehandel, idet der sikres sammenhæng og komplementaritet med de prioriteter og den programlægning, der foreligger på samtlige områder for internationale relationer og navnlig hvad angår migration, sikkerhed og menneskerettigheder

üarbejde hen imod opfyldelsen af 2030-dagsordenens mål for bæredygtig udvikling, med særligt fokus på mål 5.2, 8.7 og 16.2, der vedrører menneskehandel, i overensstemmelse med den europæiske konsensus om udvikling 30

üfremme et fornyet tilsagn fra EU's agenturer inden for retlige og indre anliggender om at arbejde sammen mod menneskehandel under inddragelse af yderligere relevante agenturer

üsikre gennemførelsen af de dele af EU's og FN's spotlight-initiativ til bekæmpelse af vold mod kvinder og piger 31 , der vedrører menneskehandel

üsikre gennemførelsen af de foranstaltninger, der vedrører menneskehandel, og som indgår i det fælles arbejdsdokument fra tjenestegrenene om EU's aktiviteter vedrørende ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders rolle i EU's eksterne forbindelser

üsikre opfyldelsen af de tilsagn, der er givet som led i opfordringen til handling med hensyn til beskyttelse mod kønsbaseret vold i nødsituationer, bl.a. ved at yde humanitær bistand til specifik støtte for forebyggelsen af og indsatsen mod kønsbaseret vold.

III. Tværgående prioriteter til optrapning af EU's indsats mod menneskehandel

Ud over de tre specifikke prioriteter er der fastlagt to tværgående prioriteter for fortsat at udvide vidensbasen og forbedre forståelsen af dette komplekse fænomen og for at yde passende finansiering til støtte for initiativer og projekter til bekæmpelse af menneskehandel.

For at sikre en hensigtsmæssig indsats på EU-plan er det vigtigt at forstå kriminalitetens karakter, omfang og omkostninger, således at fænomenet kan forebygges. For at identificere og håndtere tendenser, udforme evidensbaseret politik og måle indvirkningen af enkeltstående initiativer er det af afgørende betydning, at der er adgang til forskning og pålidelige og omfattende statistikker. Med gennemførelsen af strategien er der på EU-plan blevet indsamlet solide grundlæggende data om menneskehandel, som dog skal videreudvikles. Kommissionen vil fortsat udvikle dataindsamlingsmetoder til udarbejdelse af sammenlignelige statistikker om menneskehandel inden for EU. Den vil ligeledes følge op på den EU-dækkende undersøgelse om tilgængeligheden af data vedrørende menneskehandel i EU-lande, der blev udført i 2017. Iværksættelsen af en EU-dækkende kampagne mod menneskehandel vil være med til at øge bevidstheden om og forbedre forståelsen af kriminalitetens karakter, konsekvenser og kompleksitet.

EU vil også fortsat støtte tiltag mod menneskehandel gennem forskellige finansieringskilder 32 , både inden for og uden for EU. For at bekæmpe alle former for vold mod kvinder og børn, herunder i nødsituationer, og sikre, at børn fuldfører deres skolegang, vil Kommissionen som led i sin finansieringsstøtte prioritere tiltag til opfyldelse af specifikke behov hos personer i sårbare situationer, herunder ofre for menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse.

Tværgående tiltag for et solidt vidensgrundlag

Fra 2018 vil Kommissionen:

üoffentliggøre en undersøgelse om menneskehandelens økonomiske, sociale og menneskelige omkostninger

üoffentliggøre end undersøgelse om EU-tilgangens indvirkning på bekæmpelsen af menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse samt fremme udvekslingen af bedste praksis mellem EU-landene

üi sin næste statusrapport offentliggøre de seneste strafferetlige statistikker over situationen i EU hvad angår menneskehandel, med støtte fra Eurostat, de nationale statistikmyndigheder og EU's netværk af nationale rapportører eller tilsvarende mekanismer

üiværksætte en EU-dækkende oplysningskampagne om menneskehandel, der er rettet mod brugere, forbrugere, sårbare grupper og højrisikosektorer.

Tværgående tiltag til støtte for prioriteterne mod menneskehandel i EU og tredjelande

üStøtte mål og prioriteter mod menneskehandel, bl.a. projekter, hvori der tages særligt hensyn til kønsdimensionen i fænomenet, højrisikogrupper og højrisikosektorer gennem adskillige EU-finansieringsprogrammer som f.eks. Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed (politi- og grænsedelen), Horisont 2020, EU-rammeprogrammet for forskning og innovation, programmet for retlige anliggender og programmet for rettigheder, ligestilling og unionsborgerskab, det europæiske naboskabsinstrument (ENI) og instrumentet til førtiltrædelsesbistand (IPA), faciliteten for mobilitetspartnerskab, Den Europæiske Udviklingsfond, instrumentet til finansiering af udviklingssamarbejde, EU-instrumentet, der bidrager til stabilitet og fred, og EU's Nødtrustfond for Afrika.

IV. Konklusion

Der er gjort fremskridt med at konsolidere EU's indsats mod menneskehandel, men eftersom fænomenet fortsat har udviklet sig, bør EU's tiltag til bekæmpelse af menneskehandel både inden for og uden for EU optrappes. I denne meddelelse fastsættes derfor en række målrettede tværgående prioriteter for en stærkere indsats, som alle relevante myndigheder og organisationer på en mere koordineret og konsolideret måde skal følge op på fra og med slutningen af 2017. Medlemsstaterne bør anvende alle de ambitiøse værktøjer, som de har til rådighed, for hurtigst muligt at gennemføre de foranstaltninger, der er opnået enighed om på EU-plan. Kommissionen vil overvåge fremskridtene med hensyn til de i denne meddelelse fastsatte tiltag og vil inden udgangen af 2018 aflægge rapport om fremskridtene for Europa-Parlamentet og Rådet.

(1)

     Artikel 5 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder samt artikel 79 og 83 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

(2)

     Ifølge Kommissionens oplysninger er 67 % af de registrerede ofre for menneskehandel i EU ofre for seksuel udnyttelse (hvoraf 95 % er kvinder eller piger), efterfulgt af ofre for arbejdsudnyttelse (21 % af ofrene) og andre former for udnyttelse (12 %). Dette er i overensstemmelse med de tendenser, der er konstateret af regionale og internationale organisationer.

(3)

     De årlige fortjenester ved alle former for menneskehandel anslås til 29,4 mia. EUR på verdensplan (Europols rapport om menneskesmuglernes finansielle forretningsmodel (2015)).

(4)

     COM(2016) 267 final, COM(2017) 195 final, Europols trusselsvurdering af organiseret internetkriminalitet (IOCTA) 2016, EU-trusselsvurderingen af grov og organiseret kriminalitet (SOCTA) 2017 og situationsrapporten om menneskehandel i EU (2016).

(5)

     En europæisk dagsorden for migration (COM(2015) 240 final) og Den europæiske dagsorden om sikkerhed (COM(2015) 185 final).

(6)

     Kommissionens meddelelse om vejen frem mod et åbent og sikkert Europa (COM(2014) 154 final), om beskyttelse af migrantbørn (COM(2017) 211) og om EU's narkotikastrategi (COM(2017) 195 final) samt Kommissionens statusrapporter om sikkerhedsunionen (COM(2017) 213 final, SWD(2017) 278 final, COM(2017) 407 final).

(7)

     Rådets konklusioner om fastsættelse af EU's prioriteter for bekæmpelsen af organiseret og grov international kriminalitet i perioden 2018-2021 (7704/17). Se også EU-trusselsvurdering af grov og organiseret kriminalitet (Europol, 2017).

(8)

     Handlingsplan vedrørende menneskerettigheder og demokrati, rammen for EU's aktiviteter vedrørende ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders rolle i EU's eksterne forbindelser i perioden 2016-2020, den strategiske indsats for ligestilling mellem kønnene, EU-strategien om virksomhedernes sociale ansvar og den nye europæiske konsensus om udvikling.

(9)

     Europa-Parlamentets beslutninger om gennemførelsen af direktiv 2011/36/EU (P8 TA(2016)0227) og om bekæmpelse af menneskehandel som led i EU's eksterne forbindelser (P8 TA(2016)0300). Se også de 10 nøglebudskaber til Europa-Kommissionen fra Europa-Parlamentets Udvalg om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (FEMM/8/09 816 af 3.5.2017).

(10)

     Som udtrykt på det regelmæssige møde i EU's civilsamfundsplatform mod menneskehandel, ved offentlige arrangementer og i en række henvendelser til Kommissionen.

(11)

     Direktiv 2011/36/EU om forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor (EUT L 101 af 15.4.2011, s. 1).

(12)

     COM(2016) 722 final (gennemførelsesrapport) og COM(2016) 719 final (brugerrapport), der blev vedtaget den 2. december 2016.

(13)

     COM(2012) 286 final.

(14)

     For et samlet overblik henvises til "EU anti-trafficking action at a glance" ( https://ec.europa.eu/anti-trafficking/publications/eu-anti-trafficking-action-2012-2016-glance_en ).

(15)

     Gennemførelsesrapporten og brugerrapporten.

(16)

     EU-netværket af nationale rapportører eller tilsvarende mekanismer til overvågning af menneskehandel, EU's civilsamfundsplatform mod menneskehandel, EU's agenturer inden for retlige og indre anliggender, EU-institutionerne og internationale organisationer.

(17)

     Samarbejdet vil omfatte aktiviteter, der udføres i forbindelse med anvendelsen af det fjerde direktiv om bekæmpelse af hvidvaskning af penge og inden for de aktivitetsområder, der hører under platformen for EU's finansielle efterretningsenheder, sammenslutningen af retshåndhævende kriminaltekniske efterforskere og netværket.

(18)

     Kommissionens meddelelse "Handel for alle – En mere ansvarlig handels- og investeringspolitik" (COM(2015) 497) og rapport om gennemførelsen af den handelspolitiske strategi Handel for alle – En progressiv handelspolitik til styring af globaliseringen (COM(2017) 491).

(19)

     Dette omfatter gennemsigtighed, beskæftigelses- og arbejdsvilkår, miljø og klimaændringer, social dialog, offentlige udbud, handel, udviklingssamarbejde og internationale relationer.

(20)

     Yderligere oplysninger findes på: https://ec.europa.eu/europeaid/sites/devco/files/overview-garment-related-activities_en.pdf .

(21)

     I artikel 57 i direktiv 2014/24/EU om offentlige udbud og om ophævelse af direktiv 2004/18/EF er menneskehandel udtrykkeligt angivet som en udelukkelsesgrund.

(22)

     I artikel 57 i direktiv 2014/24/EU om offentlige udbud og om ophævelse af direktiv 2004/18/EF er menneskehandel udtrykkeligt angivet som en udelukkelsesgrund.

(23)

     EU-rettighederne for ofre for menneskehandel findes på: https://ec.europa.eu/anti-trafficking/sites/antitrafficking/files/eu_rights_of_victims_of_trafficking_da_1.pdf .

(24)

     I gennemførelsesrapporten henvises der til særlige børnebeskyttelsesforanstaltninger, vurdering af formodningen, om at et offer er et barn, og i så fald barnets alder, beskyttelse forud for og under straffesager, adgang til ubetinget støtte, erstatning, straffrihed samt hjælp og støtte til familiemedlemmer til børneofre.

(25)

     Rapport om de fremskridt, der er gjort i bekæmpelsen af menneskehandel ("statusrapport") (COM(2016) 267 final).

(26)

     I håndbogen om behandling af visumansøgninger og ændring af udstedte visa fremsættes der allerede anbefalinger om bedste praksis for behandling af ansøgninger, der indsendes på vegne af mindreårige, for at sikre, at der ikke er begrundet mistanke om børnehandel eller børnemishandling (K(2010) 1620 final).

(27)

     Tilgængelig på: http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/files/rights_child/10_principles_for_integrated_child_protection_systems.pdf .

(28)

     De syv EU-agenturer inden for retlige og indre anliggender gav i 2011 fælles tilsagn om at bekæmpe menneskehandel.

(29)

     Resolution 71/1, der blev vedtaget af FN's generalforsamling den 19. september 2016, New York-erklæringen om flygtninge og migranter.

(30)

     Den nye europæiske konsensus om udvikling – "Vores verden, vores værdighed, vores fremtid" (2017/C 210/01).

(31)

     Der er afsat et budget på 500 mio. EUR til initiativet.

(32)

     Undersøgelse om den generelle politikgennemgang af projekter til bekæmpelse af menneskehandel, som finansieres af Europa-Kommissionen (2016) – tilgængelig på: https://ec.europa.eu/anti-trafficking/publications/comprehensive-policy-review-anti-trafficking-projects_en . I perioden 2004-2015 ydede Kommissionen direkte finansiering til 321 projekter til bekæmpelse af menneskehandel til i alt 158,5 mio. EUR. Dette datasæt omfatter ikke midler afsat som reaktion på migrationskrisen.

Top