EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-bistandsfrivillige

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Programmet om Det Europæiske Solidaritetskorps 2021-2027' for an updated information about the subject.

EU-bistandsfrivillige

Denne forordning fra Den Europæiske Union (EU) lancerer initiativet EU-bistandsfrivillige som et håndgribeligt udtryk for EU’s humanitære værdier og styrker EU’s kapacitet til at yde behovsrelateret humanitær bistand og modstandsdygtigheden i sårbare samfund.

DOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand (»initiativet EU-bistandsfrivillige«)

RESUMÉ

Initiativet EU-bistandsfrivillige har til formål at give Europas borgere med forskellige baggrunde mulighed for i fællesskab at udvise solidaritet med ofre for katastrofer (naturkatastrofer og katastrofer udløst af menneskelig aktivitet uden for EU). Ved hjælp af katastrofeberedskab, begrænsning af katastroferisici og styrkelse af forbindelserne mellem nødhjælp, rehabilitering og udvikling søger initiativet at øge EU’s handleevne over hele verden for at:

  • beskytte liv
  • forebygge og lindre menneskelig lidelse
  • styrke kapaciteten og modstandsdygtigheden i sårbare eller katastroferamte samfund
  • støtte opbygningen af kapacitet hos humanitære organisationer, der bidrager til effektive humanitære aktiviteter.

Deltagere

EU-borgere, som er mindst 18 år, kan deltage i initiativet. Borgere fra en lang række associerede stater, herunder kandidatlande og partnerlande, der er omfattet af den europæiske naboskabspolitik, kan også deltage. Denne deltagelse sker i henhold til bilaterale aftaler mellem EU og disse ikke-EU-lande, som også finansielt bidrager til programmet.

Uddannelse og udsendelse af frivillige

Initiativet tilvejebringer uddannelse og praktikpladser for frivillige hos humanitære organisationer med udgangspunkt i de begunstigede landes behov.

Uddannelsesprogrammerne forbereder de EU-bistandsfrivillige før deres udsendelse og hjælper dem med at erhverve specifikke færdigheder og kompetencer som anført i rammen færdigheder.

Disse kompetencer omfatter for eksempel:

  • Udvikling og vedligeholdelse af samarbejdsrelationer,
  • Udvikling af et tankesæt som frivillig,
  • Arbejde i et presset environmentact,
  • Udvise lederskab,
  • Opnåelse af resultater.

Det er planen, at udsendelse af EU-bistandsfrivillige skal begynde hen imod slutningen af 2015. Frivillige bliver ikke sendt ud til aktioner, der gennemføres i områder med væbnede konflikter.

Udsendelseskontrakt

Før deres udsendelse påbegyndes, skal frivillige underskrive en udsendelseskontrakt med den afsendende organisation. Denne kontrakt omfatter standarder såsom specifikationen af de frivilliges rolle, præstationer, ledelse, arbejdsvilkår, forventet adfærd, og læringskapacit.

Sende- og værtsorganisationer for frivillige

Sende- og værtsorganisationer for frivillige skal i en selvevaluering vise, at de har en politik eller praksis, der opfylder de nødvendige krav til kandidatlandenes frivillige og EU-bistandfrivillige, og som dækker alle standarder og procedurer, der er fastsat i lovgivningen. Selvevalueringen vil blive gennemgået af Kommissionen som en del af certificeringsmekanismen. Kun certificerede organisationer kan deltage i initiativet.

Et supplement til nationale og internationale frivillige initiativer

Initiativet EU-bistandsfrivillige søger at undgå overlapning og at supplere øvrige EU-initiativer og aktioner samt nationale og internationale projekter.

Frivilligt onlinearbejde

Som et alternativ til frivilligt arbejde i udlandet kan frivilligedeltage i initiativet med frivilligt onlinearbejde, der kan udføres hjemmefra.

Budget

Initiativet EU-bistandsfrivillige har et budget på 147,9 mio. EUR for perioden 2014-2020. Disse midler skal anvendes til udvælgelse, uddannelse og udsendelse af frivillige, kapacitetsopbygning i værtsorganisationer i begunstigede lande og støtteforanstaltninger.

REFERENCER

Dokument

Ikrafttrædelsesdato - udløbsdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

Forordning (EU) nr. 375/2014

25.4.2014

-

EUT L 122 af 24.4.2014, s. 1-17

Ændringer og tilføjelser til forordning (EU) nr. 375/2014 er indarbejdet i den oprindelige tekst. Denne konsoliderede version har kun dokumentarisk værdi.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1398/2014 af 24. oktober 2014 om fastsættelse af fælles regler for kandidater og EU-bistandsfrivillige (EUT L 373 af 31.12.2014, s. 8-23)

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014 af 20. november 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand (»initiativet EU-bistandsfrivillige«) (EUT L 334 af 21.11.2014, s. 52-83)

seneste ajourføring 17.09.2015

Top