EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 41998D0018

Schengen-reglerne - Eksekutivkomitéens afgørelse af 23. juni 1998 om de foranstaltninger, der skal træffes over for lande, som volder problemer med hensyn til udstedelse af dokumenter, som er nødvendige for udsendelse fra Schengen-området (SCH/Com-ex (98) 18 rev.)

EFT L 239 af 22.9.2000, p. 197–198 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1998/18(3)/oj

41998D0018

Schengen-reglerne - Eksekutivkomitéens afgørelse af 23. juni 1998 om de foranstaltninger, der skal træffes over for lande, som volder problemer med hensyn til udstedelse af dokumenter, som er nødvendige for udsendelse fra Schengen-området (SCH/Com-ex (98) 18 rev.)

EF-Tidende nr. L 239 af 22/09/2000 s. 0197 - 0198


EKSEKUTIVKOMITÉENS AFGØRELSE

af 23. juni 1998

om de foranstaltninger, der skal træffes over for lande, som volder problemer med hensyn til udstedelse af dokumenter, som er nødvendige for udsendelse fra Schengen-området

(SCH/Com-ex (98) 18 rev.)

EKSEKUTIVKOMITÉEN HAR -

under henvisning til artikel 132 i konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen,

under henvisning til artikel 23 i ovennævnte konvention -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

De foranstaltninger, der skal træffes over for lande, som volder problemer med hensyn til udstedelse af dokumenter, som er nødvendige for udsendelse fra Schengen-området, vedtages efter proceduren i vedføjede dokument.

Oostende, den 23. juni 1998.

L. Tobback

Formand

Vedr.: Foranstaltninger, der skal træffes over for lande, som volder problemer med hensyn til udstedelse af dokumenter, som er nødvendige for udsendelse fra Schengen-området

SCH/II-Read (98) 2 rev. 2

Det belgiske formandskab har ved flere lejligheder (mødet i eksekutivkomitéen den 15. december 1997 i Wien, møderne i centralgruppen den 14. januar 1998 i Brügge og den 23. februar i Luxembourg) givet udtryk for sin vilje til at finde løsninger på problemerne med tilbagetagelse af illegale udlændinge.

Det drejer sig specifikt om de vanskeligheder, man er stødt på i forbindelse med tilbagesendelse, på grund af manglende samarbejde fra udenlandske konsulater i Schengen-hovedstæderne om udstedelse af laissez-passer. Selvom man nu på nationalt plan er begyndt at overveje mulige løsninger, kan en fælles Schengen-tilgang til dette problem måske føre til mere effektive løsninger.

En af de modeller, som Belgien går ind for, er følgende: en Schengen-stat finder, at den har alvorlige problemer med at opnå laissez-passer til hjemsendelse af illegale udlændinge. Schengen-staten underretter ambassadøren i det pågældende land og pålægger ham/hende at udarbejde foranstaltninger, som skal træffes lokalt sammen med Schengen-partnerne.

Schengen-ambassadørerne kan i første omgang tage kontakt med de lokale myndigheder for at gøre dem opmærksom på problemet med tilbagetagelse af deres statsborgere og træffe foranstaltninger til ad hoc-løsninger. Fordelen ved at træffe foranstaltninger på lokalt plan er, at landets nationale myndigheder af og til bedre kan forhandle om tilbagetagelse af deres statsborgere end dets konsulære personale i Schengen-hovedstæderne.

Undergruppen vedrørende Tilbagetagelse underrettes om alle "lokale foranstaltninger", der træffes. Centralgruppen underretter eksekutivkomitéen om alle foranstaltninger, der træffes, og resultaterne heraf.

Hvis sådanne kontakter ikke fører til nogen resultater, vil det være nødvendigt at anvende andre midler - utvivlsomt af mere bindende karakter - for at øge bevidstheden om problemet, f.eks. visumudstedelsespolitikken. Disse foranstaltninger vil blive drøftet i Visumgruppen.

Den enkelte Schengen-stat bevarer retten til at beslutte, om den ønsker at anvende de gengældelsesforanstaltninger, der eventuelt foreslås.

Top