EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0089

2002/89/EF: Rådets afgørelse af 28. januar 2002 om de principper, prioriteter, mellemliggende mål og betingelser, der skal indgå i tiltrædelsespartnerskabet med Litauen

OJ L 44, 14.2.2002, p. 54–63 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/89(1)/oj

32002D0089

2002/89/EF: Rådets afgørelse af 28. januar 2002 om de principper, prioriteter, mellemliggende mål og betingelser, der skal indgå i tiltrædelsespartnerskabet med Litauen

EF-Tidende nr. L 044 af 14/02/2002 s. 0054 - 0063


Rådets afgørelse

af 28. januar 2002

om de principper, prioriteter, mellemliggende mål og betingelser, der skal indgå i tiltrædelsespartnerskabet med Litauen

(2002/89/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 622/98 af 16. marts 1998 om bistand som led i førtiltrædelsesstrategien til de stater, der har ansøgt om tiltrædelse af Den Europæiske Union, og navnlig om etablering af tiltrædelsespartnerskaber(1), særlig artikel 2,

under henvisning til forslag fra Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Det Europæiske Råd i Luxembourg udtalte, at tiltrædelsespartnerskabet er et nyt instrument, som udgør hovedaksen i den styrkede førtiltrædelsesstrategi.

(2) I forordning (EF) nr. 622/98 fastlægges det, at Rådet med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen træffer afgørelse om de principper, prioriteter, mellemliggende mål og betingelser, der skal indgå i hvert tiltrædelsespartnerskab, og som forelægges hvert ansøgerland, samt om senere væsentlige tilpasninger heraf.

(3) Fællesskabets bistand er betinget af, at en række væsentlige elementer iagttages, herunder navnlig overholdelse af de forpligtelser, der følger af Europaaftalerne, og at der gøres fremskridt i retning af opfyldelse af Københavnskriterierne. Hvis et væsentligt element ikke er til stede, kan Rådet med kvalificeret flertal på forslag af Kommissionen træffe passende foranstaltninger med hensyn til enhver form for førtiltrædelsesbistand.

(4) Det Europæiske Råd i Luxembourg besluttede, at gennemførelsen af tiltrædelsespartnerskabet og fremskridtene med overtagelsen af regelværket skal gennemgås i Europaaftalens organer.

(5) I Kommissionens periodiske rapport fra 2001 gives der en objektiv analyse af Litauens forberedelser til medlemskab og indkredses en række prioriterede områder, hvor der skal gøres en yderligere indsats.

(6) Litauen bør for at forberede sig til medlemskab fortsat ajourføre sit nationale program for overtagelsen af regelværket; dette program bør indeholde en tidsplan for virkeliggørelsen af de prioriteter og mellemliggende mål, der er fastlagt i tiltrædelsespartnerskabet.

(7) Litauen vil skulle sikre, at de relevante retlige og administrative strukturer til programmering, koordination, forvaltning, kontrol og evaluering af EF-førtiltrædelsesmidlerne er på plads -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

I overensstemmelse med artikel 2 i forordning (EF) nr. 622/98 er de principper, prioriteter, mellemliggende mål og betingelser, der skal gælde for tiltrædelsespartnerskabet for Litauen, fastlagt i bilaget hertil, som udgør en integrerende del af denne afgørelse.

Artikel 2

Gennemførelsen af tiltrædelsespartnerskabet gennemgås i Europaaftalens organer og gennem de relevante organer i Rådet, som Kommissionen regelmæssigt skal aflægge rapport til.

Artikel 3

Denne afgørelse får virkning på tredjedagen efter offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 28. januar 2002.

På Rådets vegne

J. Piqué i Camps

Formand

(1) EFT L 85 af 20.3.1998, s. 1.

BILAG

1. Indledning

På sit møde i Luxembourg i december 1997 besluttede Det Europæiske Råd, at tiltrædelsespartnerskabet skulle udgøre hovedaksen i den styrkede førtiltrædelsesstrategi, idet det danner en samlet ramme om alle former for bistand til ansøgerlandene. På den måde målretter Fællesskabet sin bistand efter de enkelte ansøgerlandes specifikke behov, således at der ydes støtte til at løse særlige problemer med henblik på tiltrædelse.

Der blev truffet afgørelse om det første tiltrædelsespartnerskab for Litauen i marts 1998. I overensstemmelse med bestemmelserne i forordning (EF) nr. 622/98 (artikel 2) blev tiltrædelsespartnerskabet revideret en første gang i december 1999, således at der blev taget hensyn til den videre udvikling i Litauen. Denne revision er baseret på et forslag fra Kommissionen efter konsultation med Litauen og bygger på analysen i Kommissionens periodiske rapport fra 2001 om Litauens fremskridt mod tiltrædelse.

2. Mål

Formålet med tiltrædelsespartnerskabet er inden for en enkelt ramme at fastlægge de prioriterede områder for den yderligere indsats, der er identificeret i Kommissionens periodiske rapport fra 2001 om Litauens fremskridt mod medlemskab af Unionen, tillige med de finansielle midler til at hjælpe Litauen med at realisere disse prioriteter samt vilkårene for bistanden. Tiltrædelsespartnerskabet danner grundlag for en række policy-instrumenter, som vil blive benyttet til at hjælpe ansøgerlandene i deres forberedelser til medlemskab. De omfatter bl.a. det reviderede nationale program for overtagelsen af regelværket, der er udarbejdet af Litauen, finanstilsynsproceduren forud for tiltrædelse, det økonomiske førtiltrædelsesprogram, førtiltrædelsespagten om organiseret kriminalitet samt de nationale udviklingsplaner, planerne for udvikling af landdistrikter, en national beskæftigelsesstrategi i overensstemmelse med Den Europæiske Beskæftigelsesstrategi og andre sektorspecifikke planer, der kræves for deltagelse i strukturfondene efter medlemskab og for gennemførelse af ISPA og SAPARD før tiltrædelsen. Hvert af disse instrumenter er af forskellig art og forberedes og implementeres efter specifikke procedurer og kan støttes med førtiltrædelsesbistand. De udgør ikke en integrerende del af partnerskabet, men de prioriteter, de indeholder, vil være forenelige med det.

3. Principper

De vigtigste prioriterede områder, der er indkredset for hvert ansøgerland, vedrører dens evne til at påtage sig forpligtelserne til at opfylde Københavnskriterierne, ifølge hvilke det for medlemskab kræves, at:

- ansøgerlandet skal have oprettet stabile institutioner, der kan garantere demokratiet, retsstaten, menneskerettighederne og respekten for og beskyttelsen af mindretal

- ansøgerlandet skal have en fungerende markedsøkonomi og være i stand til at modstå konkurrencepresset og markedskræfterne i Unionen

- ansøgerlandet skal være i stand til at påtage sig forpligtelserne ved medlemskab og bl.a. tilslutte sig målene for politisk, økonomisk og monetær union.

På sit møde i Madrid i 1995 understregede Det Europæiske Råd, at ansøgerlandene skulle tilpasse deres administrative strukturer for at sikre en harmonisk anvendelse af Fællesskabets politikker efter tiltrædelsen, og i Luxembourg i 1997 fremhævede det, at omsætning af Fællesskabets regelværk i national lovgivning var en nødvendig, men ikke i sig selv tilstrækkelig betingelse; det er også nødvendigt at sikre, at det faktisk anvendes. På Det Europæiske Råds møder i Feira og Göteborg i henholdsvis 2000 og 2001 blev det bekræftet, at det var af afgørende betydning, at ansøgerlandene var i stand til at gennemføre og håndhæve regelværket, og at dette krævede en væsentlig indsats fra ansøgerlandenes side med hensyn til at styrke de administrative og retlige strukturer.

4. Prioriteter og mellemliggende mål

I Kommissionens periodiske rapporter understreges det foruden de fremskridt, der allerede er gjort, hvilken indsats ansøgerlandene endnu skal gøre på visse områder for at forberede sig på tiltrædelse. Dette betyder, at prioriteterne skal fordeles på mellemliggende stadier, hvert med præcise mål, som skal fastlægges i samarbejde med de berørte lande, og hvis indfrielse vil være betingende for omfanget af den bevilgede bistand og fremskridtene i igangværende forhandlinger med Litauen. De prioriteter, der er opført i det reviderede tiltrædelsespartnerskab, er blevet udvalgt på det grundlag, at det er realistisk at forvente, at Litauen kan indfri dem fuldt ud eller sikre en væsentlig udvikling i løbet af de næste to år (2002-2003). Blandt de angivne prioriteter er de anliggender, der kræver en særlig hurtig indsats, blevet fremhævet som sådan. Fremskridtene med realiseringen af prioriteterne i tiltrædelsespartnerskabet for 1999 er vurderet i den periodiske rapport fra 2001. Denne vurdering ligger til grund for prioriteterne for det aktuelle partnerskab.

Litauen forelagde i juni 2001 en ajourført version af det nationale program for overtagelsen af regelværket (NPAA). NPAA indeholder en tidsplan for virkeliggørelsen af prioriteterne og de mellemliggende mål, som er baseret på tiltrædelsespartnerskabet for 1999, med angivelse af de fornødne administrative strukturer og finansielle ressourcer.

I tiltrædelsespartnerskabet angives de prioriterede indsatsområder for Litauens forberedelser til medlemskab. Litauen vil ikke desto mindre skulle tage fat om alle de punkter, der er indkredset i den periodiske rapport fra 2001. Det er også vigtigt, at Litauen opfylder forpligtelserne med hensyn til tilnærmelse af lovgivning og gennemførelse af regelværket i henhold til de forpligtelser, der er indgået i Europaaftalen og inden for rammerne af forhandlingsprocessen. Det skal nævnes, at indarbejdningen af regelværket i lovgivningen ikke i sig selv er tilstrækkeligt; det er også nødvendigt at sikre, at det faktisk anvendes efter samme standarder som dem, der gælder i EU. På alle nedenfor anførte områder er det nødvendigt med en troværdig og effektiv implementering og håndhævelse af regelværket.

På grundlag af analysen i Kommissionens periodiske rapport fra 2001 er der indkredset følgende prioriteter og mellemliggende mål for Litauen. Disse prioriteter er opstillet i overensstemmelse med strukturen i den periodiske rapport(1).

Politiske kriterier

Demokrati og retsstatsforhold

- Befæste en moderne, professionel og effektiv offentlig tjeneste, der er uafhængig af utilbørlig påvirkning, navnlig gennem yderligere uddannelse, en passende aflønning og større koordination mellem afdelinger.

- Fuldføre reformen af retsvæsenet, navnlig ved vedtagelse af domstolsloven; gennemføre civillovbogen og loven om forvaltningsdomstoles retspleje; vedtage den nye lov om strafferetspleje og sikre, at den gennemføres tillige med straffeloven; fortsætte uddannelsen af specialiserede dommere og anklagere, også i anliggender vedrørende Fællesskabets regelværk; forbedre arbejdsvilkårene og infrastrukturen for at sikre, at domstolene fungerer korrekt, særlig ved administrative domstole og regionale retter; sørge for gennemførelse af loven om retshjælp for at udvide adgangen til retshjælp.

- Yde en større indsat for bekæmpelse af korruption ved at vedtage og påbegynde gennemførelsen af en strategi for bekæmpelse af korruption; vedtage og påbegynde gennemførelsen af en ny lov om forebyggelse af korruption, færdiggøre og påbegynde anvendelsen af etiske regler for offentligt ansatte; ratificere de relevante internationale konventioner om bekæmpelse af korruption.

Økonomiske kriterier

- Træffe foranstaltninger til at nedbringe arbejdsløsheden, særlig langtidsarbejdsløshed, navnlig ved hjælp af passende omskoling og forbedring af erhvervsklimaet med sigte på at tiltrække nye investeringer og fremme oprettelsen af nye virksomheder.

- Fuldføre masseprivatiseringsprocessen, også af de resterende statsejede banker og energiforsyningsværker.

- Gennemføre og håndhæve loven om virksomhedsomstrukturering og konkurslovgivningen, særlig med fortsat uddannelse på området risikovurdering og evaluering af planer for omstrukturering af virksomheder.

- Gennemføre de vedtagne strategier for udvikling af industri og SMV'er og fortsætte forbedringen af erhvervsstøtteinfrastrukturen.

- Færdiggøre arbejdet med fordeling af adkomstbeviser til jord og jordregistrering og yderligere støtte udviklingen af jordmarkedet; befæste små jordbesiddelser

- Fortsætte med reformen af den sociale sikringsordningen på en for de offentlige finanser bæredygtig måde for at sikre holdbarheden af de offentlige finanser på mellemlang sigt.

Evne til at påtage sig forpligtelserne ved medlemskab

Frie varebevægelser

- Fuldføre overtagelsen og gennemførelsen af al lovgivning efter direktiverne om den nye metode og den traditionelle sektorlovgivning, særlig afskaffe markedsføringstilladelser vedrørende rensemidler og fødevarer og gradvis afskaffe de gamle markedsføringstilladelser vedrørende lægemidler med nye, der er i overensstemmelse med den overtagne EF-lovgivning.

- Fortsætte med oprettelsen af en standardiseringsforening og arbejde for en større inddragelse af erhvervslivet i udarbejdelsen af standarder; styrke det nationale akkrediteringssystem; styrke statens kontor for målinger og forbedre de akkrediterede kalibreringslaboratoriers operationelle kapacitet og knowhow; styrke samarbejdet mellem de institutioner, der er involveret i markedstilsynsaktiviteter. Fuldføre gennemførelsen af udviklingsprogrammet for certificeringsorganerne og testlaboratorierne.

- Fuldføre overtagelsen af EN-standarder.

- Fuldføre tilpasningen af lovgivningen om offentlige indkøb og sørge for, at den anvendes effektivt, særlig ved yderligere at styrke agenturet for offentlige indkøb, og oprette et informationssystem for tilsyn med indkøb.

- Fortsætte screeningen af lovgivningen på det ikke-harmoniserede område og sikre, at den er i overensstemmelse med artikel 28 til 30 i EF-traktaten, og færdiggøre de administrative ordninger for den fremtidige overvågning på dette område.

Fri bevægelighed for personer

- Fuldføre tilpasningen i forbindelse med gensidig anerkendelse af erhvervskvalifikationer og eksamensbeviser og yderligere udvikle de fornødne administrative strukturer, uddannelses- og erhvervsuddannelsesprogrammer.

- Med hensyn til erhvervskvalifikationer, der er erhvervet før harmoniseringen, skal Litauen sætte særlig ind med foranstaltninger til at sikre, at alle fagfolk fra og med tiltrædelsen kan opfylde kravene i henhold til direktiverne.

- Styrke de relevante administrative strukturer til koordinering af den sociale sikring.

Fri udveksling af tjenesteydelser

- Styrke tilsynet med finansielle tjenesteydelser.

- Gennemføre loven om ansvarsforsikring for motorkøretøjer.

- Fuldføre tilpasningen på området databeskyttelse; fuldføre omorganiseringen af statens databeskyttelsesinspektorat og sikre, at det fungerer i fuld uafhængighed; styrke den administrative kapacitet, særlig med hensyn til uddannelse.

Frie kapitalbevægelser

- Afskaffe hindringerne for grænseoverskridende overførsler af betalingsmidler og for pensionsfondes og forsikringsselskabers investeringsregler.

- Vedtage de forfatningsmæssige ændringer om adgang til at eje landbrugsjord, som planlagt. Fuldføre tilpasningen af lovgivningen til andet direktiv om bekæmpelse af hvidvaskning af penge

- Styrke og forbedre koordinationen mellem institutioner, der har ansvaret for at modvirke hvidvaskning af penge.

- Sikre efterlevelse af henstillingerne fra Financial Action Task Force.

Selskabslovgivning

- Oprette et centralregister over retlige enheder og sikre, at det fungerer effektivt.

- Oprette regnskabsstyrelsen, forbedre specialisternes kvalifikationer.

- Fuldføre tilpasningen med Fællesskabets regelværks bestemmelser om patenter; fortsætte uddannelsen af personalet i statens patentkontor i beskyttelse af varemærker; sørge for, at varemærkeloven håndhæves; gennemføre strategien for håndhævelse af ophavsret og beslægtede rettigheder; yderligere styrke den administrative kapacitet i kollektive administrationssammenslutninger og afdelingen for ophavsret og beslægtede rettigheder, hvad angår anvendelsen af internationale konventioner.

- Behov for særlig hurtig indsats: styrke den administrative kapacitet i instanserne for håndhævelse af intellektuel og industriel ejendomsret og udvide indsatsen for bekæmpelse af piratkopiering og varemærkeforfalskning. Forbedre samarbejdet mellem de håndhævende instanser, navnlig politiet, toldvæsenet og domstolene. Styrke den administrative kapacitet ved grænserne og sikre korrekt håndhævelse af grænselovgivningen. Intensivere uddannelsen af håndhævelsesinstanser, herunder dommere og anklagere.

Konkurrencepolitik

- Færdiggøre lovgivningen, styrke konkurrencerådets administrative kapacitet, (særlig med hensyn til statsstøttekontrol); sikre, at anti-trust- og statsstøtteregler anvendes til fulde; føre en opgørelse over statsstøtte og udarbejde årsrapporter; bevidstgøre markedsaktørerne og støtteydere om reglerne; intensivere uddannelsen inden for retsvæsenet på konkurrenceområdet.

Landbrug

- Modernisere kapaciteten i landbrugsforvaltningen, særlig markedsreguleringsagenturet for landbrug og levnedsmidler, og fuldføre forberedelserne til håndhævelse og implementering i praksis af den fælles landbrugspolitiks forvaltningsmekanismer, særlig det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem og det udbetalende organ til administration af udgifter som led i den fælles landbrugspolitik, samt til implementering og håndhævelse af lovgivning om dyre- og plantesundhed og om fødevaresikkerhed.

- Styrke de administrative strukturer til udformning, gennemførelse, forvaltning, overvågning, kontrol og evaluering af EF-finansierede programmer for udvikling af landdistrikter.

- Fuldføre gennemførelsen af lovgivningen om overførbar spongiform encephalopati, plantepas, maksimalgrænseværdier og husdyrs ernæring, og sikre implementering og håndhævelse, herunder testning for dyresygdomme, især overførbar spongiform encephalopati, i overensstemmelse med regelværket.

- Fortsætte med at tilpasse lovgivning om dyre- og plantesundhed og forbedre inspektionsordninger, især ved de fremtidige ydre grænser. Fuldføre identifikationen og registreringen af dyr.

- Styrke den tekniske kapacitet på prøvelaboratorier for at de kan akkrediteres med henblik på at opfylde HACCP-kravene (risikoanalyse af kritiske kontrolpunkter).

- Fortsætte med at modernisere levnedsmiddelforarbejdningsanlæg, særlig i forbindelse med frugt og grøntsager, således at de kan overholde EF-standarderne for levnedsmiddelsikkerhed.

- Gennemføre strategien for fødevaresikkerhed.

Fiskeri

- Fuldføre etableringen af passende administrative strukturer og udstyr på centralt og regionalt plan til at varetage gennemførelsen af den fælles fiskeripolitik, herunder forvaltningsressourcer, inspektion og kontrol af fiskeri, markedspolitik, strukturprogrammer, der samfinansieres af det finansielle instrument til udvikling af fiskeriet, et fiskerfartøjsregister og en forvaltningsplan for flådekapaciteten i overensstemmelse med de disponible ressourcer.

Transportpolitik

- Fortsætte lovgivningstilpasningen og styrke den administrative kapacitet inden for vejtransport (særlig på det sociale område, skatteharmonisering og tekniske standarder og sikkerhedsstandarder), jernbanetransport (med sigte på at implementere Fællesskabets regelværks reviderede bestemmelser om jernbaner) og lufttransport.

- Fortsætte med at tilpasse og anvende lovgivningen på søfartsområdet under hensyn til den seneste udvikling.

- Behov for særlig hurtig indsats: styrke den administrative kapacitet og fuldføre den institutionelle struktur inden for sikkerhed til søs for at forbedre Litauens flagstatspræstationer.

Beskatning

- Foretage lovgivningstilpasning, navnlig moms- og punktafgiftslovgivningen (herunder overgangsmomsordningen) med særligt sigte på momsfritagelser og punktafgiftsniveauer.

- Sikre, at bestående og fremtidig lovgivning er i overensstemmelse med principperne i adfærdskodeksen for erhvervsbeskatning.

- Styrke den administrative kapacitet og kontrolprocedurerne og forbedre det administrative samarbejde og den gensidige bistand af hensyn til implementeringen af Fællesskabets regelværk.

- Udvikle IT-systemer med henblik på elektronisk dataudveksling med Fællesskabet og dets medlemsstater.

- Implementere direktivet om den generelle ordning for punktafgiftspligtige varer, om oplægning og omsætning heraf samt om kontrol hermed

Statistik

- Yderligere forbedre den statistiske kvalitet og dækning; sikre passende ressourcer til en yderligere styrkelse af den statistiske kapacitet, også på regionalt plan.

Beskæftigelse og socialpolitik

- Fuldføre overtagelsen af Fællesskabets regelværk på det sociale område, navnlig ved at vedtage den nye arbejdslov, og sikre, at den gennemføres korrekt af passende strukturer, herunder arbejdsinspektorater, efter den aftalte tidsplan. Fuldføre tilpasningen på området ligebehandling af mænd og kvinder. Vedtage lovgivning om ikke-diskrimination og fastlægge en tidsplan for dens gennemførelse.

- Fortsætte med at støtte arbejdsmarkedets parters kapacitetsopbygningsbestræbelser, særlig med henblik på deres fremtidige rolle ved udarbejdelsen og gennemførelsen af EU-beskæftigelses- og socialpolitik, også Den Europæiske Socialfond, navnlig gennem en uafhængig dialog mellem parterne.

- Vedtage loven om folkesundhed og fortsætte med gennemførelsen af reformen af det offentlige sundhedsvæsen samt særlig yderligere udvikle sundhedsovervågningssystemet; færdiggøre arbejdet med foranstaltninger på området tilsyn og kontrol med smitsomme sygdomme.

- Fortsætte med at udarbejde en national strategi, herunder indsamling af data, med sigte på fremtidig deltagelse i den europæiske strategi for social integration.

Energi

- Gennemføre henstillingerne i Rådets rapport om nuklear sikkerhed i udvidelsessammenhæng med særlig opmærksomhed på prioriteterne i rapporten.

- Fortsætte gennemførelsen af den nationale energistrategi; indlede og som en hasteforanstaltning afslutte en revision af den nationale energistrategi, således at der kan træffes beslutning om nedlukningen af reaktor 2 på Ignalina-kernekraftværket på en måde, der er forenelig med Litauens tidsplan for tiltrædelse.

- Fremskynde de retlige, tekniske, økonomiske og sociale forberedelser til den endelige nedlukning (inden 2005) og demontering af reaktor 1 på Ignalina-kernekraftværket.

- Styrke den nationale kerneenergitilsynsmyndigheds ressourcer og kapacitet.

- Opretholde et højt niveau af nuklear sikkerhed under nedlukningen af Ignalina-kernekraftværket.

- Fortsætte tilpasningen med hensyn til olielagre; gøre en indsats for virkeligt at oprette lagre, herunder de nødvendige investeringer i lagerkapacitet, til at dække 90 dages behov; udvikle den administrative kapacitet.

- Fuldføre tilpasningen vedrørende det indre energimarked (el og gas); oprette en uafhængig transmissionssystemoperatør (el); fjerne de resterende prisfordrejninger; styrke tilsynsmyndigheden (den nationale kommission for kontrol med priser og energi).

- Fortsætte med nyindretningen af konventionelle kraftværker på linje med Fællesskabets regelværks miljøbestemmelser.

- Yderligere forbedre energieffektiviteten og anvendelsen af vedvarende energikilder og styrke de relevante institutioner på området.

Telekommunikation og informationsteknologi

- Sikre at kommunikationstilsynsmyndigheden fungerer effektivt, også postvæsenet, når den en gang er oprettet, med kvalificeret personale til dens nye opgaver samt passende finansiering.

- Sikre, at Fællesskabets regelværks bestemmelser på teleområdet efterleves, navnlig med hensyn til sammenkoblingsprocedurer.

Kulturpolitik og audiovisuel politik

- Fortsætte med at styrke de relevante myndigheders administrative kapacitet.

Regionalpolitik og koordination med strukturinstrumenterne

- Færdiggøre de retlige og administrative rammer for gennemførelse af Fællesskabets regelværk på dette område, særlig med hensyn til finansforvaltning og -kontrol.

- Sikre en effektiv koordination mellem ministerier og passende partnerskaber med henblik på både programmering og gennemførelse.

- Udarbejde et enhedsprogrammeringsdokument, der er på linje med strukturfondsforordningerne, herunder forhåndsevaluering.

- Sikre, at den udpegede forvaltningsmyndighed og de udbetalende myndigheder gradvis opbygger deres kapacitet til ved tiltrædelsen at kunne påtage sig deres ansvar og udføre de opgaver, der tillægges dem i henhold til strukturfondsforordningerne.

- Udvikle overvågnings- og evalueringssystemer.

- Foretage de tekniske forberedelser af projekter, der kan finansieres med bistand fra struktur- og samhørighedsfondene (forberedte projekter).

Miljø

- Fuldføre gennemførelsen af regelværket

- Fortsætte med gennemførelsen af Fællesskabets regelværk, særlig hvad angår svovlindholdet i flydende brændstof, emissioner af flygtige organiske forbindelser fra oplagring og distribution af benzin, affaldsforvaltning (særlig spildolie og emballage og emballageaffald), behandling af byaffald, drikkevand (særlig ved at løse problemet med fluoridoverskridelse), farlige stoffer, der deponeres i vandmiljøet (ved at udarbejde oversigter og forureningsmindskelsesprogrammer) og naturbeskyttelse (ved at udarbejde en liste over steder af betydning for Fællesskabet og udlægge særlige fredede områder).

- Fortsætte med at styrke den administrative kapacitet og tilsynskapaciteten, både på centralt og lokalt plan, særlig med hensyn til kemiske produkter og GMO'er.

- Fortsætte med at integrere miljøbeskyttelseskravene ved fastlæggelse og gennemførelse af alle andre sektorpolitikker med sigte på at fremme bæredygtig udvikling.

Forbruger- og sundhedsbeskyttelse

- Yderligere styrke markedstilsynsinstitutionerne, styrke det nationale råd for beskyttelse af forbrugernes rettigheder.

Samarbejde om retlige og indre anliggender

- Sikre, at Schengen-handlingsplanen gennemføres.

- Fuldføre grænsedemarkeringen med Belarus og Rusland (grænsen til Kaliningrad) og styrke grænsekontrollen, også ved søgrænsen; fuldføre uddannelsen af grænsevagter, forbedre infrastruktur og udstyr.

- Yde en større indsats i bekæmpelsen af menneskehandel

- Fuldføre tilpasningen til Fællesskabets regelværk om visumpolitik, asyl og migration, styrke de kompetente instansers administrative kapacitet og forbedre appelsystemet.

- Fuldføre omorganiseringen og moderniseringen af politiet og yderligere udvikle uddannelsessystemet for politiet; oprette et netværk af politiforbindelsesofficerer; styrke det bilaterale samarbejde med andre EU-lande; styrke samarbejdet mellem alle instanser (herunder domstolene) om bekæmpelse af organiseret kriminalitet; sikre, at foranstaltningerne til bekæmpelse af hvidvaskning af penge gennemføres effektivt.

- Gennemføre den nationale narkotikastrategi og styrke den administrative kapacitet hos og koordinationen mellem alle relevante instanser (med en klar ansvarsfordeling); færdiggøre lovgivningen om internationalt samarbejde, træffe forberedelser til deltagelse i arbejdet i det europæiske informationsnet for narkotika og narkotikamisbrug.

- Tage de nødvendige skridt til at sikre anvendelsen af Fællesskabets instrumenter vedrørende domstolssamarbejde i civilsager.

- Sikre, at forudsætningerne for indgåelse af en samarbejdsaftale med Europol opfyldes.

- Fortsætte forberedelserne til den fremtidige deltagelse i Schengen-informationssystemet med oprettelse af forskellige nationale databaser og registre.

- Tage de nødvendige skridt til at tilpasse lovgivningen til konventionen om beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser og protokollerne hertil.

Toldunion

- Fuldføre tilpasningen med Fællesskabets regelværk; fuldføre omstruktureringen af de regionale toldsteder.

- Behov for særlig hurtig indsats: fremskynde gennemførelsen af IT-strategien for den litauiske toldadministration. Udvikle IT-systemer med henblik på elektronisk dataudveksling med EF og Litauen.

- Styrke toldaktiviteterne ved grænsen og samarbejdet med andre tjenester ved grænsen (grænsevagter, dyre- og plantesundhedstjenester). Realisere politikken for toldetik.

Eksterne forbindelser

- Tage de nødvendige skridt til at sikre, at alle internationale traktater eller aftaler, herunder bilaterale investeringsaftaler, der er uforenelige med Fællesskabets regelværk, genforhandles eller opsiges ved tiltrædelsen.

Finanskontrol

- Indføre metoden for finansforvaltning og -kontrol og for intern revision over alt i regeringen på en harmoniseret måde.

- Uddanne personale til offentlig intern finanskontrol, herunder den nationale fond.

- Vedtage og anvende eksterne og interne revisionsstandarder, der er på linje med internationalt godkendte standarder og EF-forenelige standarder, indføre kontrol- og revisionsmanualer, udarbejde revisionsspor og metoder for indberetning, overvågning og bogføring af nationale midler og EF-midler.

- Fuldføre lovgivningen vedrørende statskontrolkontoret og forbedre dets uafhængige status.

- Oprette et kontaktsted til beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser og indlede et faktisk samarbejde med OLAF herigennem.

- Udvide bekæmpelsen af bedrageri.

- Fortsætte indsatsen for at sikre korrekt brug, kontrol, overvågning og evaluering af EF's førtiltrædelsesfinansiering som en nøgleindikator for Litauens evne til at anvende regelværket om finanskontrol.

5. Programmering

For perioden 2000-2006 omfatter den finansielle bistand til Litauen foruden Phare støtte til førtiltrædelsesforanstaltninger inden for landbrug og udvikling af landdistrikter gennem førtiltrædelsesinstrumentet SAPARD (Rådets forordning (EF) nr. 1268/99, EFT L 161 af 26.6.1999, s. 87) og støtte til infrastrukturprojekter på områderne miljø og transport gennem strukturinstrumentet ISPA (Rådets forordning (EF) nr. 1267/99, EFT L 161 af 26.6.1999, s. 73), hvorunder foranstaltninger i lighed med samhørighedsfonden prioriteres i førtiltrædelsesperioden. Litauen kan inden for rammerne af disse nationale tildelinger også finansiere en del af sin deltagelse i EF-programmer, herunder rammeprogrammer for forskning og teknologisk udvikling og programmer på områderne uddannelse og virksomheder. Desuden vil Litauen få adgang til finansiering fra multilandeprogrammer og horisontale programmer, der direkte relaterer til Fællesskabets regelværk. Der kræves systematisk samfinansiering med ansøgerlandene i forbindelse med alle investeringsprojekter. Kommissionen har siden 1998 arbejdet sammen med Den Europæiske Investeringsbank og de internationale finansieringsinstitutioner, navnlig Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling og Verdensbanken, med henblik på at lette samfinansiering af projekter med relation til førtiltrædelsesprioriteterne.

6. Betingethed

Fællesskabets bistand til finansieringen af projekter gennem de tre førtiltrædelsesinstrumenter Phare, ISPA og SAPARD er betinget af, at Litauen overholder sine forpligtelser i henhold til Europaaftalen, træffer yderligere foranstaltninger for at opfylde Københavnskriterierne og især gør fremskridt for at realisere de specifikke prioriteter i dette reviderede tiltrædelsespartnerskab. Indfries disse almindelige betingelser ikke, vil Rådet kunne træffe afgørelse om suspension af den finansielle bistand på grundlag af artikel 4 i forordning (EF) nr. 622/98.

7. Tilsyn

Der føres tilsyn med implementeringen af tiltrædelsespartnerskabet inden for rammerne af Europaaftalen. Som det blev fremhævet af Det Europæiske Råd i Luxembourg, er det vigtigt, at Europaaftalens institutioner fortsat danner ramme for undersøgelsen af vedtagelsen og implementeringen af EU's regelværk. De forskellige dele af tiltrædelsespartnerskabet drøftes i de relevante underudvalg. Associeringsudvalget drøfter udviklingen generelt, fremskridt og problemer med opfyldelse af partnerskabernes prioriteter og mellemliggende mål tillige med mere specifikke anliggender, som indbringes for det af underudvalgene.

Phare-forvaltningsudvalget drager omsorg for, at foranstaltninger, der finansieres inden for rammerne af samtlige tre førtiltrædelsesinstrumenter, Phare, ISPA og SAPARD, både er indbyrdes forenelige og forenelige med tiltrædelsespartnerskaberne som fastlagt i samordningsforordningen (Rådets forordning (EF) nr. 1266/99, EFT L 161 af 26.6.1999, s. 68).

Tiltrædelsespartnerskabet kan om fornødent fortsat ændres i overensstemmelse med artikel 2 i forordning (EF) nr. 622/98.

(1) Fremstillingsrækkefølgen er den, der er anvendt i den periodiske rapport fra 2000.

Top