EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024H0268

Komission suositus (EU) 2024/268, annettu 23. marraskuuta 2023, jäsenvaltioiden välisestä yhteistyöstä sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen sisärajavalvonnasta vapaalla alueella kohdistuvien vakavien uhkien osalta

C/2023/8139

EUVL L, 2024/268, 17.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/268/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/268/oj

European flag

virallinen lehti
Euroopan unionin

FI

Sarjan L


2024/268

17.1.2024

KOMISSION SUOSITUS (EU) 2024/268,

annettu 23. marraskuuta 2023,

jäsenvaltioiden välisestä yhteistyöstä sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen sisärajavalvonnasta vapaalla alueella kohdistuvien vakavien uhkien osalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Sisärajavalvonnasta vapaa alue perustuu oikeudelliseen toimenpidekehykseen, jolla tuetaan poliisi- ja oikeusviranomaisten välistä operatiivista yhteistyötä ja tietojenvaihtoa rikosasioissa sekä viisumi- ja palauttamispolitiikkaan liittyviä toimenpiteitä. Kehys on luotu korvaamaan tarkastusten puuttuminen sisärajoilta, ja sen on toimittava sujuvasti yhteen ulkorajojen tehokkaan valvonnan kanssa.

(2)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2016/399 (1) säädetään jäsenvaltioiden velvollisuudesta auttaa toisiaan ja tehdä jatkuvaa keskinäistä yhteistyötä. Schengen-alueen moitteettoman toiminnan kannalta on yhtä tärkeää, että jäsenvaltiot auttavat toisiaan sisäraja-alueella toteutettujen toimien osalta.

(3)

Komissio seuraa sisärajoilla vallitsevaa tilannetta tarkasti. Se esitti tiedonannossa ”Toimivaa ja kestävää Schengen-aluetta edistävä strategia” (2) muiden toimien ohella useita keskeisiä toimia jäsenvaltioiden keskinäisen luottamuksen lujittamiseksi ja edistämiseksi. Schengen-alueen tilaa koskeviin vuosien 2022 (3) ja 2023 (4) kertomuksiin sisältyy yleiskatsaus komission tässä asiassa viime vuosina toteuttamiin toimiin. Lisäksi esitetään toiminnan painopistealueet, joilla pyritään varmistamaan jäsennellyt, koordinoidut ja yhteiset eurooppalaiset ratkaisut yhteisiin haasteisiin.

(4)

Jäsenvaltiot ja Schengen-koordinaattori (5) ovat vuodesta 2022 lähtien käyneet intensiivistä vuoropuhelua sisärajavalvonnasta. Se on myös Schengen-syklin (6) keskiössä ja toistuva aihe Schengen-neuvostossa osana Schengen-barometriä käytävissä keskusteluissa. Lisäksi komissio on kuullut toukokuusta 2023 alkaen jäsenvaltioita, jotka toteuttavat pitkään jatkunutta sisärajavalvontaa (7), sekä jäsenvaltioita, joihin tällainen valvonta vaikuttaa (8). Schengen-koordinaattori aikoo jatkaa käynnissä olevaa vuoropuhelua jäsenvaltioiden kanssa tukeakseen niitä tämän suosituksen täytäntöönpanossa sekä raportoida säännöllisesti vallitsevasta tilanteesta ja saavutetusta edistyksestä Schengen-neuvostossa.

(5)

Sisärajojen tilannetta on käsitelty hiljattain myös kahdessa Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiossa. Ensin annettu tuomio koski sisäiseen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen kohdistuvan vakavan uhan johdosta väliaikaisesti palautettuun sisärajavalvontaan sovellettavaa ajallista rajoitusta, josta säädetään asetuksessa (EU) 2016/399 (9). Toinen tuomio koski sellaisiin laittomiin maahantulijoihin sovellettavia sääntöjä, jotka saapuvat palautetun sisärajavalvonnan kohteena olevalle rajanylityspaikalle (10).

(6)

Komissio esitti 14 päivänä joulukuuta 2021 ehdotuksen asetuksen (EU) 2016/399 muuttamisesta (11) siten, että sisärajavalvonnan vaihtoehtona käytettäviä toimenpidetyyppejä lisättäisiin, myös sisäiseen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen kohdistuvien vakavien uhkien torjumiseen tähtäävien toimenpiteiden osalta. Ehdotetut toimenpiteet perustuvat oikeasuhteisista poliisitarkastuksista ja poliisiyhteistyöstä Schengen-alueella annettuun komission suositukseen (EU) 2017/820 (12). Ne kertovat tarpeesta toteuttaa lisätoimia sisärajavalvonnalle vaihtoehtoisten toimenpiteiden käytön edistämiseksi torjuttaessa sisäiseen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen kohdistuvia uhkia.

(7)

Koska Schengen-koordinaattorin ja jäsenvaltioiden välisessä vuoropuhelussa on käynyt ilmi, että komission suosituksessa (EU) 2017/820 esitetyt oikeasuhteisia poliisitarkastuksia ja rajatylittävää poliisiyhteistyötä koskevat suositukset ovat edelleen aiheellisia ja että Schengen-alueen sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen kohdistuvat uhat muuttuvat jatkuvasti, ja ottaen huomioon Euroopan unionin tuomioistuimen asioissa C-368/20, C-369/20 ja C-143/22 antamat tuomiot komissio katsoo asianmukaiseksi tarkastella suositusta (EU) 2017/820 uudelleen ja täydentää sitä sen antamisen jälkeen vuodesta 2017 saatujen kokemusten ja Schengen-koordinaattorin käymän vuoropuhelun perusteella. Lisäksi on aiheellista luoda yleiskatsaus muihin vuodesta 2017 lähtien annettuihin suosituksiin, jotka ovat merkityksellisiä jäsenvaltioiden havaitsemien uhkatyyppien osalta ja joita on esitetty sisärajavalvonnan palauttamisen perusteluksi.

(8)

Schengen-alueen tilaa koskevassa vuoden 2023 kertomuksessa asetetaan etusijalle Schengen-alueen sisäisen turvallisuuden parantaminen järjestäytyneen rikollisuuden ja huumekaupan torjumiseksi. Kuten mainitussa Schengen-alueen tilaa koskevassa vuoden 2023 kertomuksessa selostettiin, jäsenvaltioiden kanssa käydyissä vuoropuheluissa tuli ilmi, että jäsenvaltioiden sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen kohdistuu edelleen vakavia uhkia, jotka edellyttävät toimia. Kertomuksesta ilmeni myös, että sisärajavalvonnan ilmoitettujen palauttamisten yhteydessä toteutetut toimenpiteet ovat hyvin erilaisia. Tämä koskee erityisesti palautettujen tarkastusten tiheyttä ja perusteellisuutta sekä suhteita muihin havaittujen uhkien torjumiseksi toteutettuihin toimenpiteisiin.

(9)

Tämä suositus perustuu myös neuvoston suositukseen (EU) 2022/915 (13), ja sillä on tarkoitus lujittaa jäsenvaltioiden kyseisen suosituksen johdosta toteuttamien toimien vaikutusta. Suosituksessa (EU) 2022/915 esitetään useita ratkaisuja todettujen operatiivista yhteistyötä estävien tekijöiden poistamiseksi ja yhteistyön lujittamiseksi edelleen tilanteissa, joissa lainvalvontaviranomaiset toimivat muissa jäsenvaltioissa rajatylittävien takaa-ajojen, valvonnan, yhteisten partioiden ja muiden yhteisoperaatioiden toteuttamiseksi. Kuten neuvoston viimeisimpien puheenjohtajavaltioiden ja komission suosituksen (EU) 2022/915 yhteydessä järjestämissä työpajoissa kävi ilmi, joissakin jäsenvaltioissa sovelletaan lukuisia operatiivisen lainvalvontayhteistyön hyviä käytäntöjä, kuten yhteiset poliisiasemat, junissa toimivat yhteiset partiot, pysyvät yhteiset operatiiviset toimintaryhmät, pysyvät yhteiset poliisijoukot, jotka ovat valmiina lähetettäviksi kentälle pyydettäessä, poliisi- ja tulliyhteistyökeskusten käyttö operatiivisen lainvalvontayhteistyön tukemiseen, teknologiat poliisitarkastusten suorittamiseksi haittaamatta liikennettä sekä rajojen yli toimivat suojatut viestintäratkaisut. Komissio asetti vuonna 2023 saataville kohdennettua rahoitusta, jolla tuetaan niiden käyttöönottoa kaikkialla unionissa. Muiden jäsenvaltioiden olisi sovellettava näitä hyviä käytäntöjä aina, kun ne ovat niiden tilanteessa hyödyllisiä. Kuten Schengen-alueen tilaa koskevassa vuoden 2023 kertomuksessa todetaan, komissio aikoo edelleen asettaa saataville rahoitusta hyvien käytäntöjen levittämisen vauhdittamiseksi muissa jäsenvaltioissa.

(10)

Tässä suosituksessa olisi otettava huomioon poliisi- ja tulliyhteistyökeskusten merkittävä rooli rajatylittävän rikollisuuden torjunnassa erityisesti sisäraja-alueilla. Suosituksessa (EU) 2022/915 vahvistetaan niiden roolia, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2023/977 (14) säädetään tehokkaasta tietojenvaihdosta poliisi- ja tulliyhteistyökeskusten kanssa ja niiden kautta.

(11)

Koska Euroopan monialaisesta rikosuhkien torjuntafoorumista (EMPACT) on tullut unionin keskeisin väline järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa (15), tässä suosituksessa olisi otettava huomioon kehys, jonka EMPACT tarjoaa rikosuhkien tehokasta torjuntaa varten.

(12)

Lisäksi on lujitettava yhteisiä toimia, jotta voidaan torjua tuloksellisemmin muuttajien salakuljetusta ja unioniin suuntautuvaa laitonta muuttoliikettä sekä jäsenvaltioiden välistä luvatonta edelleen liikkumista. Näillä osa-alueilla tehtävää yhteistyötä olisi tehostettava. Muuttopaine voi johtaa tarkastusten tehostamiseen sisäraja-alueilla ja tarvittaessa sisärajavalvonnan palauttamiseen asetuksessa (EU) 2016/399 vahvistettujen sääntöjen perusteella. Näitä tarkastuksia olisi kuitenkin suoritettava vain niin kauan kuin niitä ei voida korvata muilla riskianalyysiin perustuvilla lievemmillä toimenpiteillä.

(13)

On syytä korostaa, että kaikki lainvalvontaviranomaisten toteuttamat toimet on toteutettava oikeasuhteisesti ja syrjimättömästi,

ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

1.   TEHDÄÄN JÄSENNELTYÄ YHTEISTYÖTÄ KAIKILLA TASOILLA

(1)

Jäsenvaltioiden olisi jatkettava ja lujitettava edelleen tiivistä yhteistyötään kaikilla poliittisilla, hallinnollisilla ja operatiivisilla tasoilla yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvien vakavien uhkien torjumiseksi Schengen-alueella.

(2)

Jäsenvaltioiden olisi perustettava pysyviä yhteyspisteitä viranomaisiin, jotka ovat vastuussa yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuviin vakaviin uhkiin vastaamisesta, ja tarvittaessa ilmoitettava tällaisista yhteyspisteistä toisilleen ja komissiolle.

Tällaisia pysyviä yhteyspisteitä olisi perustettava sekä kansalliselle että paikalliselle tasolle.

Pysyvien yhteyspisteiden toiminta olisi mukautettava uhkien tasoon, ja niiden välistä tietojenvaihtoa olisi lisättävä, jos sisäraja-alueilla tehdään tehostettuja poliisitarkastuksia kansallisen lainsäädännön perusteella.

Tällaisten pysyvien yhteyspisteiden olisi

a)

seurattava uhkien kehittymistä erityisesti vaihtamalla keskenään riskianalyysituotteita ja tiedustelutietoja, jotka koskevat esimerkiksi seuraavia:

i)

terroriuhat;

ii)

ampuma-aseiden ja muiden pienaseiden sekä kevyiden aseiden salakuljetus ajoneuvoissa;

iii)

luvattoman edelleen liikkumisen reitit;

iv)

huumausainekauppa;

v)

niiden henkilöiden tai henkilöryhmien toimintatavat, jotka kytkeytyvät muun muassa muuttajien salakuljetukseen tai aseiden laittomaan kauppaan ja väärien asiakirjojen toimittajiin ja joita jäsenvaltiot pitävät vakavana uhkana yleiselle järjestykselle tai sisäiselle turvallisuudelle;

b)

tehostettava lainvalvontayhteistyötä ja tietojen jakamista yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvista vakavista uhista unionin rikostietokeskuksena toimivan Euroopan unionin lainvalvontayhteistyöviraston (Europol) tuella ja hyödynnettävä yhteisiä analyysivalmiuksia kansallisten tutkijoiden työn helpottamiseksi rajatylittävissä rikostutkinnoissa.

(3)

Jos jäsenvaltio päättää palauttaa sisärajavalvonnan väliaikaisesti asetuksen (EU) 2016/399 III osaston II luvun mukaisesti, jäsenvaltioiden, joita tällainen palauttaminen koskee, olisi

a)

järjestettävä säännöllisesti yhteyspisteiden tai muiden asianomaisten yksiköiden kahdenvälisiä kokouksia, joiden tarkoituksena on

i)

seurata havaittujen vakavien uhkien kehittymistä erityisesti vaihtamalla niitä koskevia riskianalyysejä ja tiedustelutietoja;

ii)

tarkastella hyväksyttyjen toimenpiteiden oikeasuhteisuutta suhteessa havaittuihin vakaviin uhkiin ja mukauttaa kyseisillä sisärajaosuuksilla ja sisäraja-alueilla sovellettavat toimenpiteet havaittuihin muuttuviin vakaviin uhkiin, erityisesti tarkastusten toteutuspaikan, tiheyden ja perusteellisuuden osalta, jotta voidaan välttyä valtioiden rajat ylittävien teiden sulkemiselta, joka voisi vaikuttaa raja-alueiden yhteisöjen toimintaan ja sisämarkkinoihin;

b)

tehtävä tiivistä yhteistyötä komission kanssa ja erityisesti

i)

toimitettava Schengen-koordinaattorille ajoissa kaikki tämän pyytämät asiaankuuluvat tiedot;

ii)

osallistuttava neuvotteluihin, jotka komissio järjestää asetuksen (EU) 2016/399 27 artiklan 5 kohdan nojalla tarkoituksena tehostaa jäsenvaltioiden keskinäistä yhteistyötä ja tarkastella toteutettujen toimenpiteiden ja sisärajavalvonnan palauttamiseen johtaneiden tapahtumien välistä oikeasuhteisuutta sekä yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvaa vakavaa uhkaa, ottaen samalla kaikilta osin huomioon unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön (16).

2.   PARANNETAAN VALMIUKSIA YHTEISIIN TOIMIIN

(4)

Jäsenvaltioiden olisi edelleen kehitettävä valmiuksiaan toteuttaa yhteisiä ja täydentäviä toimenpiteitä kahden- tai monenvälisen rajatylittävän yhteistyön pohjalta.

(5)

Jäsenvaltioiden olisi erityisesti:

a)

tarkasteltava ja mukautettava kahdenvälisiä sopimuksia ja järjestelyjä, jotka tarjoavat perustan asianomaisten viranomaisten ja yhteyspisteiden rajatylittävälle lainvalvontayhteistyölle;

b)

kehitettävä yhteistä riskianalyysiä, jonka avulla voidaan määrittää parhaiten soveltuvat toimenpiteet erityyppisiin yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuviin vakaviin uhkiin vastaamiseksi sekä tällaisten toimenpiteiden voimakkuus ottaen huomioon paikalliset olosuhteet. Jäsenvaltiot voisivat esimerkiksi harkita kehittävänsä naapurijäsenvaltioidensa kanssa tarvittaessa kullekin sisärajaosuudelle räätälöidyn lähestymistavan, joka kattaa valikoiman tiettyjä toimenpiteitä riippuen havaitun vakavan uhan ominaispiirteistä. Tällaisella räätälöidyllä lähestymistavalla voitaisiin esimerkiksi puuttua laittomien maahantulijoiden laajamittaiseen luvattomaan edelleen liikkumiseen sekä terrorismin ja huumausainekaupan uhkiin ja ehkäistä ja vähentää ampuma-aseiden ja muiden pienaseiden ja kevyiden aseiden laitonta kauppaa, jotka edellyttävät tietynlaista yhteistä riskianalyysiä;

c)

varmistettava yhteisten partioiden ja yhteisten poliisijoukkojen tarvitsemat resurssit, varusteet ja osaaminen. Tällaisilla yhteisillä partioilla ja yhteisillä poliisijoukoilla olisi etenkin oltava valtuudet toimiin, jotka liittyvät ajoneuvoihin kätkettyjen ampuma-aseiden ja muiden pienaseiden ja kevyiden aseiden etsimiseen ja takavarikointiin sekä sellaisten henkilöiden tai henkilöryhmien tunnistamiseen, joiden jäsenvaltiot katsovat aiheuttavan vakavan uhan sisäiselle turvallisuudelle ja/tai yleiselle järjestykselle. Tällaisten yhteisten partioiden ja yhteisten poliisijoukkojen olisi sallittava toimia riskianalyysin perusteella niin laajaksi määritellyllä alueella kuin tarpeen ottaen huomioon paikalliset olosuhteet ja sulkematta pois sisäraja-alueita, kunhan toiminta ei vastaa rajavalvontaa ja ottaen huomioon unionin tuomioistuimen asiaa koskevassa oikeuskäytännössä täsmennetyt edellytykset.

3.   HYÖDYNNETÄÄN MAKSIMAALISESTI SUOSITUKSEN (EU) 2022/915 TARJOAMIA MAHDOLLISUUKSIA

(6)

Jäsenvaltioiden olisi:

a)

toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet suosituksen (EU) 2022/915 noudattamiseksi yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvien vakavien uhkien torjunnassa Schengen-alueella

i)

antamalla käyttöön tai hyväksymällä tarvittavat tekniset, oikeudelliset ja operatiiviset keinot ja välineet, jotka mahdollistavat yhteisten partioiden ja yhteisten poliisijoukkojen toiminnan, takaa-ajot ja rajojen kummallakin puolella tapahtuvan tarkkailun sisäraja-alueilla;

ii)

perustamalla poliisi- ja tulliyhteistyökeskukset tai vahvistamalla niitä yhteistyön tehostamiseksi sisäraja-alueilla;

b)

hyödynnettävä muissa jäsenvaltioissa käytössä olevia operatiivisen poliisiyhteistyön hyviä käytäntöjä, jotka on esitetty neuvoston lainvalvontatyöryhmän laatimassa täytäntöönpanoa koskevassa etenemissuunnitelmassa;

c)

hyödynnettävä käytettävissä olevaa unionin rahoitusta

i)

sellaisten operatiivisen lainvalvontayhteistyön monikansallisten hankkeiden kehittämiseen, joilla on unionin tason lisäarvoa;

ii)

hyvien käytäntöjen käyttöönoton vauhdittamiseen.

4.   TEHOSTETAAN YHTEISIÄ TOIMIA MUUTTAJIEN SALAKULJETUKSEN TORJUMISEKSI

(7)

Jäsenvaltioiden olisi toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joiden tarkoituksena on:

a)

lisätä yksilöityjen merkittävien kohteiden ja suuririskisten rikollisverkostojen yhteistä tutkintaa;

b)

perustaa ja käyttää yhteisiä partioita ja muita yhteisoperaatioita kohdennetusti tietyillä sisäraja-alueilla;

c)

jakaa järjestelmällisesti tietoa luvatonta edelleen liikkumista koskevista suuntauksista muiden asianomaisten jäsenvaltioiden sekä Euroopan raja- ja merivartioviraston ja Europolin kanssa sekä raportoida tapahtumista ja esittää analyyseja mahdollisissa Eurosur-järjestelmän tilannekuvissa (17).

(8)

Europolin ja Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön viraston olisi tuettava tämän suosituksen 7 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja yhteisiä tutkintatoimia siihen tarkoitetuilla operatiivisilla toimintaryhmillä järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen Euroopan monialaisen foorumin (EMPACT) puitteissa.

(9)

Europolin olisi tuettava tämän suosituksen 7 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista operaatioista seuraavaa salakuljetukseen liittyvien rikosten tutkintaa.

5.   HYÖDYNNETÄÄN PALAUTTAMISEN ALALLA OLEMASSA OLEVIA MAHDOLLISUUKSIA LUVATTOMAN EDELLEEN LIIKKUMISEN TORJUMISEKSI

(10)

Jäsenvaltioiden olisi puututtava tehokkaasti havaittuun laajamittaiseen luvattomaan edelleen liikkumiseen, joka saattaa muodostaa vakavan uhan yleiselle järjestykselle tai sisäiselle turvallisuudelle, ja ehkäistävä sitä.

Jäsenvaltioiden olisi hyödynnettävä palauttamisen alan välineitä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/115/EY (18) mukaisesti erityisesti panemalla täytäntöön suositus (EU) 2017/820, komission suositus (EU) 2017/432 (19) ja komission suositus (EU) 2023/682 (20).

(11)

Jäsenvaltioiden olisi erityisesti:

a)

otettava takaisin kolmansien maiden kansalaiset, jotka ovat kulkeneet niiden alueen kautta ennen kuin heidät on otettu kiinni toisessa jäsenvaltiossa

i)

soveltamalla direktiivin 2008/115/EY 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen, 13 päivänä tammikuuta 2009 voimassa olleiden kahdenvälisten sopimusten tai järjestelyjen määräyksiä, etenkin naapurijäsenvaltioiden kesken;

ii)

toteuttamalla kaikki tarvittavat toimenpiteet, myös vahvistamalla toimivaltaisten kansallisten viranomaisten väliset operatiiviset käytännöt, jotta voidaan varmistaa, että palauttamismenettelyt saatetaan nopeasti päätökseen;

iii)

arvioimalla tarvetta neuvotella uudelleen tai uusia direktiivin 2008/115/EY 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut 13 päivänä tammikuuta 2009 voimassa olleet kahdenväliset sopimukset ja järjestelyt ottaen huomioon unionin tuomioistuimen asioissa C-444/17 ja C-143/22 antamat tuomiot;

b)

järjestettävä sisärajavalvontaan osallistuville yksiköille tarvittavaa koulutusta, myös perusoikeuksista, sen varmistamiseksi, että direktiivistä 2008/115/EY johtuvia velvoitteita noudatetaan aina.

(12)

Jos toinen jäsenvaltio ei ota kolmannen maan kansalaista takaisin direktiivin 2008/115/EY 6 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja jos Schengenin tietojärjestelmästä ilmenee poliisitarkastusten tai palautetun sisärajavalvonnan yhteydessä, että toinen jäsenvaltio on jo tehnyt palauttamispäätöksen kolmannen maan kansalaisesta, jäsenvaltioiden olisi toteutettava toimia

a)

toisen jäsenvaltion aiemmin tekemän palauttamispäätöksen tunnustamiseksi vastavuoroisesti suosituksen (EU) 2023/682 mukaisesti ja poistettava henkilö maasta direktiivin 2008/115/EY mukaisesti.

b)

Jos palauttamispäätöstä ei ole mahdollista tunnustaa vastavuoroisesti suosituksen (EU) 2023/682 mukaisesti, jäsenvaltioiden olisi otettava yhteyttä siihen jäsenvaltioon, joka on aiemmin tehnyt palauttamispäätöksen kyseisestä kolmannen maan kansalaisesta saadakseen kaikki asian kannalta merkitykselliset tiedot, jotka se voi ottaa huomioon direktiivin 2008/115/EY mukaisen palauttamismenettelyn yhteydessä ja erityisesti pakenemisen vaaran arvioimiseksi.

6.   TOTEUTETAAN TOIMENPITEITÄ LUVATTOMAN EDELLEEN LIIKKUMISEN SUHTEEN

(13)

Jäsenvaltioiden, joissa tapahtuu kolmansien maiden kansalaisten luvatonta edelleen liikkumista jäsenvaltioiden välillä, olisi ensisijaisesti tehostettava poliisitarkastuksia sisäraja-alueilla. Kaikkiin asetuksen (EU) 2016/399 III osaston II luvun mukaisesti tehtyihin päätöksiin sisärajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sellaisen luvattoman edelleen liikkumisen vuoksi, joka saattaa poikkeustilanteissa muodostaa vakavan uhan sisäiselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle, olisi liitettävä asianmukaiset lieventävät toimenpiteet, ja niitä olisi tarkasteltava jatkuvasti uudelleen, jotta tämä valvonta voidaan korvata riskianalyysin perusteella mahdollisimman pian tehostetuilla poliisitarkastuksilla ja rajatylittävillä poliisiyhteistyötoimenpiteillä.

7.   TEHOSTETAAN YHTEISIÄ TOIMIA TERRORISMIN JA RAJATYLITTÄVÄN JÄRJESTÄYTYNEEN RIKOLLISUUDEN TORJUMISEKSI

(14)

Jäsenvaltioiden olisi tarkasteltava uudelleen ja lisättävä osallistumistaan EMPACT-foorumiin ja sen erilaisiin operatiivisiin toimintasuunnitelmiin, joissa pureudutaan järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden torjuntaa koskevien EU:n prioriteettien asettamisesta EMPACTia varten vuosiksi 2022–2025 9 päivänä maaliskuuta 2023 annettujen neuvoston päätelmien (21) mukaisesti vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskeviin unionin prioriteetteihin.

(15)

Jäsenvaltioiden olisi hyödynnettävä mahdollisuuksia, joita direktiivissä (EU) 2023/977 tarjotaan tietojen vaihtamiseksi tehokkaasti poliisi- ja tulliyhteistyökeskusten kanssa ja niiden kautta, ja pidettävä keskitetyt yhteyspisteet ja Europol täysin ajan tasalla.

8.   SOVELLETAAN LIEVENTÄVIÄ TOIMENPITEITÄ

(16)

Jäsenvaltioiden olisi rajoitettava yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvien vakavien uhkien torjumiseksi toteutettujen toimenpiteiden vaikutusta.

(17)

Jäsenvaltioiden olisi:

a)

rajoitettava järjestelmällisten tarkastusten käyttö viimeisenä keinona ainoastaan poikkeuksellisiin tilanteisiin;

b)

suosittava vakiopaikoissa tehtävien staattisten tarkastusten sijaan liikkuvia tarkastuksia jäsenvaltioiden alueella;

c)

tehostettava nykyaikaisen teknologian ja matkustajatietojen käyttöä riskiperusteisessa datavetoisessa lähestymistavassa tarkastusten kohdentamisen parantamiseen.

(18)

Jos poikkeuksellisesti päätetään turvautua järjestelmällisiin tarkastuksiin ja tarkastuksiin vakiopaikoissa asetuksen (EU) 2016/399 mukaisesti, tällaisesta päätöksestä olisi keskusteltava etukäteen naapurijäsenvaltion kanssa ja sen olisi perustuttava yhteiseen riskianalyysiin.

(19)

Jäsenvaltion, joka suorittaa järjestelmällisiä tarkastuksia ja tarkastuksia vakiopaikoissa väliaikaisesti palautetun sisärajavalvonnan aikana, olisi järjestettävä riittävä henkilöstö ja laitteisto, jotta voidaan rajoittaa tarkastusten vaikutusta liikenteen sujuvuuteen ja kaikkien rajatylittävien yhteyksien käytettävissä oloon.

(20)

Liikenne- ja resurssijärjestelyjä olisi järjestelmällisten tarkastusten ja vakiopaikoissa tehtävien tarkastusten aikana mukautettava vastaavasti (esimerkiksi järjestämällä teiden reunaan erilliset kaistat).

(21)

Jos tarvittavien resurssien suhteen on vaikeuksia, asianomaisen jäsenvaltion olisi otettava yhteyttä asianomaiseen naapurijäsenvaltioon sopiakseen täydentävien toimenpiteiden käytöstä.

9.   JATKOTOIMET

(22)

Jäsenvaltioiden olisi jatkettava tämän suosituksen täytäntöönpanossa läheistä yhteistyötä Schengen-koordinaattorin kanssa, jonka olisi edelleen tuettava niitä ja jatkettava niiden kanssa käynnissä olevaa vuoropuhelua. Koordinaattori myös raportoi tilanteesta ja saavutetusta edistymisestä Schengen-neuvostossa.

Tehty Brysselissä 23 päivänä marraskuuta 2023.

Komission puolesta

Ylva JOHANSSON

Komission jäsen


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/399, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevasta unionin säännöstöstä (Schengenin rajasäännöstö) (EUVL L 77, 23.3.2016, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/399/oj).

(2)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle ”Toimivaa ja kestävää Schengen-aluetta edistävä strategia”, 2.6.2021 (COM(2021) 277 final).

(3)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle ”Vuoden 2022 kertomus Schengen-alueen tilasta”, 24.5.2022 (COM(2022) 301 final/2).

(4)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle ”Vuoden 2023 kertomus Schengen-alueen tilasta”, 16.5.2023 (COM(2023) 274 final).

(5)  Komissio perusti tämän tehtävän kesäkuussa 2022.

(6)  Ks. neuvoston päätelmät 6234/22, 23.2.2023, ja neuvoston asiakirja 9802/22, 3.6.2022.

(7)  Jatkotoimena Slovenian viranomaisten 26 päivänä huhtikuuta 2023 päivättyyn kirjeeseen, jossa tuotiin esiin huoli siitä, onko Itävallan päätös jatkaa sisärajavalvontaa Slovenian vastaisella rajaosuudella 12 päivästä toukokuuta 2023 alkaen tarpeen ja oikeasuhteinen.

(8)  Komission yksiköiden valmisteluasiakirja, joka on liitetty [22 päivänä marraskuuta 2023 annettuun] suositukseen jäsenvaltioiden välisestä yhteistyöstä sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen sisärajavalvonnasta vapaalla alueella kohdistuvien uhkien osalta.

(9)  Unionin tuomioistuimen tuomio 26.4.2022, Landespolizeidirektion Steiermark, yhdistetyt asiat C-368/20 ja C-369/20, ECLI:EU:C:2022:298.

(10)  Unionin tuomioistuimen tuomio 21.9.2023, ADDE ym., C-143/22, ECLI:EU:C:2023:689. Siinä pitkälti vahvistetaan unionin tuomioistuimen asiassa Arib ym. antama tuomio, 19.3.2019, C-444/17, ECLI:EU:C:2019:220.

(11)  Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevasta unionin säännöstöstä annetun asetuksen (EU) 2016/399 muuttamisesta, COM(2021) 891.

(12)  Komission suositus (EU) 2017/820, annettu 12 päivänä toukokuuta 2017, oikeasuhteisista poliisitarkastuksista ja poliisiyhteistyöstä Schengen-alueella (EUVL L 122, 13.5.2017, s. 79, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/820/oj).

(13)  Neuvoston suositus (EU) 2022/915, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2022, operatiivisesta lainvalvontayhteistyöstä (EUVL L 158, 13.6.2022, s. 53, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/915/oj).

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2023/977, annettu 10 päivänä toukokuuta 2023, jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten välisestä tietojenvaihdosta ja neuvoston puitepäätöksen 2006/960/YOS kumoamisesta (EUVL L 134, 22.5.2023, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2023/977/oj).

(15)  Neuvoston (oikeus- ja sisäasiat) 3936. istunnossaan 9 päivänä maaliskuuta 2023 hyväksymät neuvoston päätelmät 7100/23 järjestäytynyttä ja vakavaa kansainvälistä rikollisuutta koskevan EU:n toimintapoliittisen syklin pysyvästä jatkamisesta: EMPACT 2022+ (ELI: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7100-2023-INIT/fi/pdf

(16)  Erityisesti unionin tuomioistuimen tuomio 26.4.2022, Landespolizeidirektion Steiermark, yhdistetyt asiat C-368/20 ja C-369/20, ECLI:EU:C:2022:298; unionin tuomioistuimen tuomio 19.3.2019, Arib ym., C-444/17, ECLI:EU:C:2019:220 ja unionin tuomioistuimen tuomio 21.9.2023, ADDE ym., C-143/22, ECLI:EU:C:2023:689.

(17)  Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) tilannekuvista 9 päivänä huhtikuuta 2021 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/581 mukaisesti (EUVL L 124, 12.4.2021, s. 3, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2021/581/oj?locale=fi).

(18)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/115/EY, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi (EUVL L 348, 24.12.2008, s. 98, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2008/115/oj?locale=fi).

(19)  Komission suositus (EU) 2017/432, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2017, palauttamisten tuloksellisuuden lisäämisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/115/EY täytäntöönpanon yhteydessä (EUVL L 66, 11.3.2017, s. 15, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/432/oj).

(20)  Komission suositus (EU) 2023/682, annettu 16 päivänä maaliskuuta 2023, palauttamispäätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta ja palauttamisten nopeuttamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/115/EY täytäntöönpanon yhteydessä (EUVL L 86, 24.3.2023, s. 58, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/682/oj).

(21)  Neuvoston päätelmät järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden torjuntaa koskevien EU:n prioriteettien asettamisesta EMPACTia varten vuosiksi 2022–2025 (asiakirja 7101/23).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/268/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)


Top