EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0988

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/988, annettu 10 päivänä toukokuuta 2023, yleisestä tuoteturvallisuudesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY ja neuvoston direktiivin 87/357/ETY kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

PE/79/2022/REV/1

EUVL L 135, 23.5.2023, p. 1–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 23/05/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/988/oj

23.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 135/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/988,

annettu 10 päivänä toukokuuta 2023,

yleisestä tuoteturvallisuudesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY ja neuvoston direktiivin 87/357/ETY kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2001/95/EY (3) säädetään vaatimuksesta, jonka mukaan kuluttajatuotteiden on oltava turvallisia ja jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisten on toteutettava toimia vaarallisten tuotteiden suhteen ja vaihdettava tätä koskevia tietoja unionin nopean tietojenvaihtojärjestelmän (RAPEX) kautta.

(2)

Kun otetaan huomioon uusiin teknologioihin ja verkkomyyntiin liittyvä kehitys, direktiiviä 2001/95/EY on tarpeen tarkistaa ja päivittää, jotta voidaan varmistaa johdonmukaisuus unionin yhdenmukaistamislainsäädännön ja standardointilainsäädännön kehityksen kanssa, varmistaa tuoteturvallisuuteen liittyvien palautusmenettelyjen parempi toimivuus ja varmistaa selkeämpi kehys elintarvikkeita jäljitteleville tuotteille, joita on tähän mennessä säännelty neuvoston direktiivillä 87/357/ETY (4). Direktiivit 2001/95/EY ja 87/357/ETY olisi selkeyden vuoksi kumottava ja korvattava tällä asetuksella.

(3)

Asetus on tarkoituksenmukainen säädös, koska sillä otetaan käyttöön selkeät ja yksityiskohtaiset säännöt, jotka eivät anna jäsenvaltioille mahdollisuutta saattaa niitä osaksi kansallista lainsäädäntöään eri tavoin. Kun valitaan asetus direktiivin sijaan, voidaan myös paremmin saavuttaa tavoite varmistaa johdonmukaisuus unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden markkinavalvontaa koskevan lainsäädäntökehyksen kanssa, sillä niihin sovellettava säädös on myös asetus, nimittäin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020 (5). Lisäksi tällaisella valinnalla kevennetään sääntelytaakkaa, kun sen myötä tuoteturvallisuussääntöjä sovelletaan johdonmukaisesti kaikkialla unionissa.

(4)

Tämän asetuksen tarkoituksena on myötävaikuttaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 169 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseen. Sillä olisi erityisesti pyrittävä varmistamaan kuluttajien terveys ja turvallisuus sekä sisämarkkinoiden toiminta kuluttajille tarkoitettujen tuotteiden osalta.

(5)

Tällä asetuksella olisi pyrittävä suojelemaan kuluttajia ja heidän turvallisuuttaan yhtenä unionin oikeudellisen kehyksen perusperiaatteista, jollaisena se on myös vahvistettu Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, jäljempänä ’perusoikeuskirja’. Vaarallisilla tuotteilla voi olla erittäin kielteisiä seurauksia kuluttajille ja kansalaisille. Kaikilla kuluttajilla, myös heikoimmassa asemassa olevilla, kuten lapsilla, ikäihmisillä ja vammaisilla henkilöillä, on oikeus turvallisiin tuotteisiin. Kuluttajilla olisi oltava käytettävissään riittävät keinot kyseisen oikeuden toteuttamiseksi, ja jäsenvaltioilla olisi oltava käytettävissään asianmukaiset välineet ja toimenpiteet tämän asetuksen täytäntöönpanon valvomiseksi.

(6)

Tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien turvallisuusnäkökohdista on laadittu alakohtaista unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöä, mutta käytännössä on mahdotonta antaa unionin lainsäädäntöä kaikista kuluttajatuotteista, joita on olemassa tai joita voidaan kehittää. Sen vuoksi tarvitaan laajapohjainen horisontaalinen lainsäädäntökehys, jolla korjataan puutteita ja täydennetään voimassa olevan tai tulevan alakohtaisen unionin yhdenmukaistamislainsäädännön säännöksiä ja varmistetaan kuluttajansuoja, jota tuolla lainsäädännöllä ei muutoin varmisteta, erityisesti kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suojelun korkean tason saavuttamiseksi SEUT 114 ja 169 artiklassa edellytetyllä tavalla.

(7)

Samalla olisi selkeästi määritettävä tämän asetuksen eri osien soveltamisala alakohtaisen unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta, jotta vältetään päällekkäiset säännökset ja varmistetaan selkeä oikeudellinen kehys.

(8)

Unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin ei olisi sovellettava joitakin tämän asetuksen säännöksiä, kuten useimpia talouden toimijoiden velvoitteista, mutta tietyt muut tämän asetuksen säännökset täydentävät unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöä ja niitä olisi sen vuoksi sovellettava tällaisiin tuotteisiin. Varsinkin yleistä tuoteturvallisuusvaatimusta ja siihen liittyviä säännöksiä olisi sovellettava unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluviin kuluttajatuotteisiin silloin, kun kyseinen unionin yhdenmukaistamislainsäädäntö ei kata tietyntyyppisiä riskejä. Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien velvoitteita, talouden toimijoiden velvoitteita onnettomuuksien sattuessa, kuluttajien oikeutta tiedonsaantiin ja oikeussuojakeinoihin sekä tuoteturvallisuuteen liittyviä palautusmenettelyjä koskevia tämän asetuksen säännöksiä olisi sovellettava unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin, siltä osin kuin tällaisessa unionin yhdenmukaistamislainsäädännössä ei ole erityissäännöksiä, joilla on sama tavoite. RAPEXia käytetään jo unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamiseksi, kuten asetuksen (EU) 2019/1020 20 artiklassa säädetään, ja sen vuoksi unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin olisi sovellettava Safety Gate -järjestelmää ja sen toimintaa koskevia tämän asetuksen säännöksiä.

(9)

Tuotteiden, jotka on suunniteltu yksinomaan ammattikäyttöön mutta jotka ovat sittemmin siirtyneet kuluttajamarkkinoille, olisi kuuluttava tämän asetuksen soveltamisalaan, koska ne voisivat kohtuudella ennakoitavissa olevissa olosuhteissa käytettyinä aiheuttaa riskejä kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle.

(10)

Lääkkeille tehdään markkinoille saattamista edeltävä arviointi, johon kuuluu erityinen riski-hyötyanalyysi. Kyseiset tuotteet olisi sen vuoksi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle.

(11)

Elintarvikkeita, rehuja ja niihin liittyviä aloja koskevalla unionin lainsäädännöllä on perustettu järjestelmä sen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi. Elintarvikkeilla ja rehuilla onkin erityinen oikeudellinen kehys, joka on vahvistettu etenkin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 178/2002 (6). Elintarvikkeita ja rehutuotteita säännellään myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2017/625 (7), jolla varmistetaan yhdenmukainen toimintamalli virallisessa valvonnassa elintarvike- ja rehulainsäädännön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevien sääntöjen noudattamisen osalta. Elintarvikkeet ja rehutuotteet olisi sen vuoksi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle, lukuun ottamatta elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvia materiaaleja ja tarvikkeita, siltä osin kuin on kyse riskeistä, jotka eivät kuulu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1935/2004 (8) tai muun, ainoastaan kemialliset ja biologiset elintarvikkeisiin liittyvät riskit kattavan elintarvikkeita koskevan erityislainsäädännön soveltamisalaan.

(12)

Eläviin kasveihin sovelletaan varsinkin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2016/2031 (9) säädettyä erityistä oikeudellista kehystä, jossa otetaan huomioon kyseisten tuotteiden erityispiirteet kuluttajien turvallisuuden varmistamiseksi.

(13)

Eläimistä saatavat sivutuotteet ovat eläinperäisiä aineksia, joita ihmiset eivät kuluta. Kyseisiin tuotteisiin, kuten rehuihin, sovelletaan varsinkin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1069/2009 (10) säädettyä erityistä oikeudellista kehystä.

(14)

Kasvinsuojeluaineisiin eli torjunta-aineisiin sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1107/2009 (11) perusteella erityissäännöksiä, jotka koskevat lupien myöntämistä niille kansallisella tasolla, joten nekin olisi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle.

(15)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1139 (12) 2 artiklan 3 kohdan d alakohdassa tarkoitetut ilma-alukset kuuluvat jäsenvaltioiden sääntelyvalvonnan piiriin, koska niiden siviili-ilmailun turvallisuudelle aiheuttama riski on vähäinen. Kyseiset ilma-alukset olisi sen vuoksi jätettävä tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle.

(16)

Tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia olisi sovellettava käytettyihin tuotteisiin tai tuotteisiin, jotka korjataan, kunnostetaan tai kierrätetään ja jotka palaavat toimitusketjuun liiketoiminnan yhteydessä, lukuun ottamatta tuotteita, joiden kuluttaja ei voi kohtuudella odottaa täyttävän uusimpia turvallisuusvaatimuksia, kuten tuotteita, jotka nimenomaisesti esitetään sellaisina, että ne on korjattava tai kunnostettava, tai jotka asetetaan saataville markkinoilla historiallisesti merkittävinä keräilyesineinä.

(17)

Palvelujen ei pitäisi kuulua tämän asetuksen soveltamisalaan. Jotta voitaisiin suojella kuluttajien terveyttä ja turvallisuutta, sellaisten tuotteiden, jotka toimitetaan kuluttajille tai asetetaan kuluttajien saataville palvelujen tarjoamisen yhteydessä, mukaan lukien tuotteet, joiden kanssa kuluttajat ovat suoraan kosketuksissa palvelun tarjoamisen aikana, olisi kuitenkin kuuluttava tämän asetuksen soveltamisalaan. Tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle olisi kuitenkin jätettävä laitteet, joilla kuluttajat liikkuvat tai matkustavat, kun tällaisia laitteita käyttää suoraan palveluntarjoaja liikennepalvelun yhteydessä, sillä tätä on käsiteltävä suoritetun palvelun turvallisuuden yhteydessä.

(18)

Antiikkiesineet, kuten taide- tai keräilyantiikkiesineet ovat erityisiä tuoteluokkia, joiden ei voida odottaa täyttävän tässä asetuksessa säädettyjä turvallisuusvaatimuksia, joten ne olisi jätettävä sen soveltamisalan ulkopuolelle. Jotta voitaisiin kuitenkin estää se, että muita tuotteita pidetään virheellisesti näihin luokkiin kuuluvina, on tarpeen ottaa huomioon, että taide-esineiden ovat yksinomaan taiteellisiin tarkoituksiin luotuja tuotteita, että keräilyesineiden ovat riittävän harvinaisia ja historiallisesti tai tieteellisesti riittävän merkityksellisiä, jotta niiden kerääminen ja säilyttäminen on perusteltua, ja että antiikkiesineiden ovat iältään poikkeuksellisia, jolleivat ne jo ole taide- tai keräilyesineitä tai molempia. Neuvoston direktiivin 2006/112/EY (13) liite IX voitaisiin ottaa huomioon arvioitaessa, onko tuote antiikkiesine, kuten taide- tai keräilyesine.

(19)

Maailman terveysjärjestö määrittelee ’terveyden’ täydellisen ruumiillisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi eikä ainoastaan taudin tai raihnaisuuden puuttumiseksi.

(20)

Myös etämyynnin, mukaan lukien verkkomyynti, olisi kuuluttava tämän asetuksen soveltamisalaan. Verkkomyynti on kasvanut jatkuvasti ja tasaisesti, mikä on luonut uusia liiketoimintamalleja, synnyttänyt tuoteturvallisuuteen liittyviä uusia haasteita ja tuonut markkinoille uusia toimijoita, kuten verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia.

(21)

Jos tuotetta tarjotaan myytäväksi verkossa tai muun etämyynnin kautta, tuotteen olisi katsottava olevan asetettu saataville markkinoilla, jos myyntitarjous on kohdennettu kuluttajille unionissa. Kansainvälisen yksityisoikeuden alalla sovellettavien unionin sääntöjen mukaisesti olisi tehtävä tapauskohtainen analyysi sen määrittämiseksi, onko tarjous kohdennettu kuluttajille unionissa. Myyntitarjouksen olisi katsottava olevan kohdennettu kuluttajille unionissa, jos asianomainen talouden toimija suuntaa millä tahansa tavalla toimintaansa jäsenvaltioon. Tapauskohtaisissa analyyseissa olisi otettava huomioon asiaankuuluvat tekijät, kuten maantieteelliset alueet, joille toimitus on mahdollista, saatavilla olevat kielet, joita käytetään tarjouksen tekemiseen tai tilaamiseen, maksuvaihtoehdot, jäsenvaltion rahayksikön käyttö tai jossakin jäsenvaltiossa rekisteröity verkkotunnus. Verkkomyynnin tapauksessa pelkästään se, että talouden toimijoiden tai verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien rajapinnat ovat saatavilla jäsenvaltiossa, johon kuluttaja on sijoittautunut tai jossa kuluttajalla on kotipaikka, ei riitä.

(22)

Tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisesti talouden toimijat olisi velvoitettava saattamaan markkinoille ainoastaan turvallisia tuotteita. Tällainen korkea turvallisuustaso olisi ensisijaisesti saavutettava tuotteen suunnittelun ja ominaisuuksien avulla, tuotteen suunniteltu ja ennakoitavissa oleva käyttö ja käyttöolosuhteet huomioon ottaen. Mahdollisia jäljellä olevia riskejä olisi lievennettävä tietyillä suojatoimilla, kuten varoituksilla ja ohjeilla.

(23)

Tuotteen turvallisuus olisi arvioitava ottaen huomioon kaikki asiaa koskevat näkökohdat, erityisesti sen ominaisuudet, kuten fyysiset, mekaaniset ja kemialliset ominaisuudet, ja sen esitystapa sekä erityistarpeet ja -riskit, joita tuotteeseen liittyy tietyissä kuluttajaryhmissä, jotka todennäköisesti käyttävät kyseisiä tuotteita, erityisesti lasten, ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden keskuudessa. Näihin riskeihin voi sisältyä myös ympäristöriski, siinä määrin kuin se aiheuttaa riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle. Kyseisessä arvioinnissa olisi otettava huomioon digitaalisesti verkkoon liitettyjen tuotteiden aiheuttama terveysriski, mukaan lukien riski varsinkin haavoittuvassa asemassa olevien kuluttajien, erityisesti lasten, mielenterveydelle. Kun valmistajat arvioivat sellaisten digitaalisesti verkkoon liitettyjen tuotteiden turvallisuutta, joilla todennäköisesti on vaikutusta lapsiin, niiden olisi sen vuoksi varmistettava, että niiden markkinoilla saataville asettamat tuotteet täyttävät sisäänrakennettua turvallisuutta ja yksityisyyttä koskevat mahdollisimman korkeatasoiset vaatimukset lapsen edun mukaisesti. Jos erityiset tiedot ovat tarpeen, jotta tuotteista voidaan tehdä turvallisia tietylle henkilöryhmälle, tuotteiden turvallisuuden arvioinnissa olisi tämän lisäksi otettava huomioon myös kyseisten tietojen olemassaolo ja niiden saavutettavuus. Kaikkien tuotteiden turvallisuus olisi arvioitava ottaen huomioon, että tuotteen on oltava turvallinen koko elinkaarensa ajan.

(24)

Esineet, jotka on liitetty muihin esineisiin, tai muut kuin sulautetut esineet, jotka vaikuttavat toisen esineen toimintatapaan, voivat aiheuttaa riskin tuotteen turvallisuudelle. Kyseinen seikka olisi otettava asianmukaisesti huomioon mahdollisena riskinä. Liitännät ja keskinäiset suhteet, joita esineellä voi olla ulkoisiin esineisiin, eivät saisi vaarantaa sen turvallisuutta.

(25)

Uudet teknologiat voivat aiheuttaa uusia riskejä kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle tai muuttaa tapaa, jolla olemassa olevat riskit voivat toteutua, kuten ulkopuolinen interventio, jossa hakkeroidaan tuote tai muutetaan sen ominaisuuksia. Uusilla teknologioilla voitaisiin esimerkiksi ohjelmistopäivitysten kautta merkittävästi muuttaa alkuperäistä tuotetta, josta olisi silloin tehtävä uusi riskinarviointi, jos tällä merkittävällä muutoksella olisi vaikutusta tuotteen turvallisuuteen.

(26)

Kuluttajien turvallisuuteen vaikuttavia erityisiä kyberturvallisuusriskejä sekä protokollia ja sertifiointeja voidaan käsitellä alakohtaisella lainsäädännöllä. Olisi kuitenkin varmistettava, että kun tällaista alakohtaista lainsäädäntöä ei sovelleta, asianomaiset talouden toimijat tuotteita suunnitellessaan ja kansalliset viranomaiset niitä arvioidessaan ottavat huomioon uusiin teknologioihin liittyvät riskit, jotta voidaan varmistaa, etteivät tuotteeseen tehdyt muutokset vaaranna sen turvallisuutta.

(27)

Tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen tehokkaan ja johdonmukaisen soveltamisen helpottamiseksi on tärkeää hyödyntää eurooppalaisia standardeja, jotka kattavat tietyt tuotteet ja riskit. Eurooppalaisten standardien, joiden viitetiedot on julkaistu direktiivin 2001/95/EY mukaisesti, olisi jatkossakin luotava olettama tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuudesta. Komission direktiivin 2001/95/EY mukaisesti esittämiä standardointipyyntöjä olisi pidettävä tämän asetuksen mukaisesti esitettyinä standardointipyyntöinä. Jos sama standardi kattaa eri riskejä tai riskiluokkia, tuotteen vaatimustenmukaisuus standardin asianomaisen riskin tai riskiluokan kattavan osan kanssa synnyttäisi myös itse tuotteelle turvallisuusolettaman asianomaisen riskin tai riskiluokan osalta.

(28)

Kun komissio katsoo, että tarvitaan eurooppalainen standardi varmistamaan, että tietyt tuotteet ovat tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisia, sen olisi sovellettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 (14) asiaa koskevia säännöksiä pyytääkseen yhtä tai useampaa eurooppalaista standardointiorganisaatiota joko laatimaan tai yksilöimään standardi, jolla varmistetaan, että sen mukaisten tuotteiden oletetaan olevan turvallisia.

(29)

Tuotteet voivat aiheuttaa eri sukupuolille erilaisia riskejä, ja tämä olisi otettava huomioon standardointitoiminnassa, jotta vältetään poikkeamat turvallisuuden suhteen ja siten sukupuolikohtaiset turvallisuuserot. Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission sukupuoliresponsiivisia standardeja koskevassa julistuksessa esitetään useita toimia, joita kansallisten standardointielinten ja standardeja kehittävien organisaatioiden olisi sisällytettävä sukupuolten tasa-arvoa koskevaan toimintasuunnitelmaansa sukupuoliresponsiivisia standardeja ja standardien kehittämistä varten, jotta voidaan saada aikaan sukupuolen kannalta tasapainoisia, edustavia ja osallistavia standardeja.

(30)

Asetuksen (EU) N:o 1025/2012 mukauttamisen yhteydessä olisi otettava käyttöön erityinen menettely erityisten turvallisuusvaatimusten hyväksymiseksi tässä asetuksessa säädetyn erityiskomitean avustuksella.

(31)

Eurooppalaisten standardien puuttuessa sen jäsenvaltion terveys- ja turvallisuusvaatimuksia koskevan kansallisen lainsäädännön, jossa tuote on asetettu saataville markkinoilla, olisi oltava unionin oikeuden ja erityisesti SEUT 34 ja 36 artiklan mukaista.

(32)

Talouden toimijoilla olisi niillä toimitusketjussa olevan roolin mukaisesti oltava tuotteiden turvallisuutta koskevia oikeasuhteisia velvoitteita, jotta voidaan varmistaa kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suojelun korkea taso siten, että samalla varmistetaan myös sisämarkkinoiden tehokas toiminta. Kaikkien toimitus- ja jakeluketjuun kuuluvien talouden toimijoiden olisi toteutettava aiheellisia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että ne asettavat saataville markkinoilla ainoastaan turvallisia ja tämän asetuksen mukaisia tuotteita. On tarpeen säätää selkeästä ja oikeasuhteisesta velvoitteiden jakautumisesta, joka vastaa kunkin toimijan roolia toimitus- ja jakeluprosessissa. Kun esimerkiksi tarkastetaan, ovatko valmistaja ja tapauksen mukaan maahantuoja noudattaneet velvoitteitaan, jakelijoita olisi vaadittava suorittamaan ainoastaan tosiseikkoja koskevia tarkastuksia eikä niille toimitettujen tietojen arviointia. Talouden toimijat voisivat antaa tiedot tuotteen ja talouden toimijoiden tunnistamiseksi sekä ohjeita ja turvallisuustietoja myös digitaalisessa muodossa käyttäen sähköisiä ratkaisuja, kuten QR- tai tietomatriisikoodia.

(33)

Valmistajien olisi laadittava markkinoille saattamistaan tuotteista tekniset asiakirjat, joissa olisi oltava tarvittavat tiedot sen osoittamiseksi, että kyseiset tuotteet ovat turvallisia. Teknisten asiakirjojen olisi perustuttava valmistajan suorittamaan sisäiseen riskianalyysiin. Teknisissä asiakirjoissa annettavien tietojen määrän olisi oltava oikeassa suhteessa tuotteen monimutkaisuuteen ja valmistajan tunnistamiin mahdollisiin riskeihin. Valmistajien olisi erityisesti esitettävä yleinen kuvaus tuotteesta ja seikoista, jotka ovat tarpeen sen turvallisuuden arvioimiseksi. Siinä tapauksessa, että tuotteet ovat monimutkaisia tai niihin liittyy mahdollisia riskejä, annettavissa tiedoissa voisi olla tarpeen esittää kattavampi kuvaus tuotteesta. Tällaisissa tapauksissa olisi esitettävä analyysi kyseisistä riskeistä sekä riskien vähentämiseksi tai poistamiseksi käyttöön otetuista teknisistä keinoista. Jos tuote on eurooppalaisten standardien tai muiden tässä asetuksessa säädettyjen yleisen turvallisuusvaatimuksen täyttämiseksi sovellettavien seikkojen mukainen, olisi esitettävä myös luettelo asianomaisista eurooppalaisista standardeista tai muista seikoista.

(34)

Kun luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö joko saattaa tuotteen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään tai merkittävästi muuttaa tuotetta tavalla, joka voi vaikuttaa tämän asetuksen vaatimusten mukaisuuteen, häntä tai sitä olisi pidettävä valmistajana ja hänen tai sen olisi otettava hoitaakseen valmistajan velvoitteet.

(35)

Tuotteen muuttamisella fyysisesti tai digitaalisesti voisi olla tuotteen luonteeseen ja ominaisuuksiin nähden seurauksia tavalla, jota ei ole ennakoitu tuotteen alkuperäisessä riskinarvioinnissa ja joka voisi vaarantaa tuotteen turvallisuuden. Tällaista muuttamista olisi siten pidettävä merkittävänä muutoksena, ja kun sitä ei tee kuluttaja tai sitä ei tehdä kuluttajan puolesta, tuotetta olisi sen perusteella pidettävä uutena tuotteena, jolla on eri valmistaja. Jotta tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuus voidaan varmistaa, merkittävän muutoksen toteuttavaa henkilöä olisi pidettävä valmistajana ja häneen olisi sovellettava samoja velvoitteita. Kyseistä vaatimusta olisi sovellettava vain tuotteen muutettuun osaan, edellyttäen, ettei muutos vaikuta tuotteeseen kokonaisuutena. Jotta voitaisiin välttää tarpeeton ja kohtuuton rasite, merkittävän muutoksen toteuttavan henkilön ei pitäisi edellyttää tekevän testejä uudelleen ja laativan uusia asiakirjoja tuotteen niistä seikoista, joihin muutos ei vaikuta. Merkittävän muutoksen toteuttavan henkilön vastuulla olisi oltava osoittaa, ettei muutoksella ole vaikutusta tuotteeseen kokonaisuutena.

(36)

Talouden toimijoiden itsensä olisi otettava käyttöön sisäiset vaatimustenmukaisuusmenettelyt, joiden avulla ne varmistavat sisäisesti velvoitteidensa tehokkaan ja nopean täyttämisen sekä olosuhteet, joissa vaaralliseen tuotteeseen voidaan reagoida ajoissa.

(37)

Jotta vaarallisten tuotteiden saattaminen markkinoille voitaisiin estää, talouden toimijoille olisi oltava pakollista sisällyttää tuotanto- tai markkinointitoimiinsa sisäisiä prosesseja, joilla varmistetaan tämän asetuksen asiaan liittyvien vaatimusten noudattaminen. Talouden toimijoiden itsensä olisi niillä toimitusketjussa olevan roolin ja kyseessä olevien tuotteiden tyypin mukaan määritettävä tällaiset sisäiset prosessit esimerkiksi toiminnan järjestämistä koskevien menettelyjen, suuntaviivojen, standardien tai väliaikaisen johtajan nimittämisen perusteella. Tällaisten sisäisten prosessien laatimisen ja muodon olisi oltava yksinomaan asianomaisten talouden toimijoiden vastuulla.

(38)

Kaikkien talouden toimijoiden ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien yhteistyö markkinavalvontaviranomaisten kanssa on olennaisen tärkeää, jotta voidaan poistaa tai vähentää riskejä asianomaisten markkinoilla saataville asetettujen tuotteiden osalta. Markkinavalvontaviranomaisten niille esittämät pyynnöt olisi kuitenkin mukautettava siihen, millainen rooli niillä on toimitusketjussa, ja niiden oikeudelliset velvoitteet huomioon ottaen.

(39)

Unionin ulkopuolelle sijoittautuneiden talouden toimijoiden suoramyynti verkkokanavien kautta vaikeuttaa markkinavalvontaviranomaisten työtä vaarallisten tuotteiden torjumiseksi unionissa, sillä monissa tapauksissa talouden toimijat eivät välttämättä ole sijoittautuneet unioniin eikä niillä ole laillista edustajaa unionissa. Sen vuoksi on tarpeen varmistaa, että markkinavalvontaviranomaisilla on riittävät valtuudet ja keinot puuttua tehokkaasti vaarallisten tuotteiden myyntiin verkossa. Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen tehokas täytäntöönpano, asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 1, 2 ja 3 kohdassa säädetty velvoite olisi ulotettava koskemaan unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalan ulkopuolelle jääviä tuotteita sen varmistamiseksi, että on olemassa unioniin sijoittautunut vastuussa oleva talouden toimija, jolle on annettu tällaisia tuotteita koskevia tehtäviä, joka toimii markkinavalvontaviranomaisten yhteyshenkilönä ja joka, soveltuvin osin tuotteeseen liittyvien mahdollisten riskien osalta, suorittaa tiettyjä tehtäviä oikea-aikaisesti sen varmistamiseksi, että tuotteet ovat turvallisia. Kyseisiin tiettyihin tehtäviin olisi sisällyttävä säännöllisiä tarkastuksia sen osalta, ovatko tuotteet teknisten asiakirjojen, tuote- ja valmistajatietojen, ohjeiden ja turvallisuustietojen mukaisia.

(40)

Tuotteen yhteydessä olisi ilmoitettava unioniin sijoittautuneen ja tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvista tuotteista vastaavan talouden toimijan yhteystiedot, jotta voidaan helpottaa tarkastuksia kaikkialla toimitusketjussa.

(41)

Jotta talouden toimijat, jotka ovat pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), mukaan lukien mikroyritykset, pystyisivät selviytymään tällä asetuksella asetetuista uusista velvoitteista, komission olisi niiden hallinnollisten rasitteiden yksinkertaistamisen ja rajoittamisen tarpeen huomioon ottaen tarjottava käytännön suuntaviivoja ja räätälöityä opastusta, kuten suora kanava, jonka kautta ne saavat yhteyden asiantuntijoihin, jos niillä on kysyttävää.

(42)

Varmistamalla tuotteen tunnistaminen sekä valmistajaa ja muita asianomaisia talouden toimijoita koskevien tietojen antaminen koko toimitusketjussa voidaan auttaa tunnistamaan talouden toimijat ja tapauksen mukaan toteuttaa vaarallisten tuotteiden suhteen tehokkaita ja oikeasuhteisia korjaavia toimenpiteitä, kuten kohdennettuja palautusmenettelyjä. Tuotteen tunnistamisella sekä valmistajaa ja muita asianomaisia talouden toimijoita koskevien tietojen antamisella varmistetaan siten, että kuluttajat, myös vammaiset henkilöt, ja markkinavalvontaviranomaiset saavat paikkansapitävää tietoa vaarallisista tuotteista, jolloin lisätään luottamusta markkinoihin ja vältetään tarpeettomat kaupan häiriöt. Tuotteissa olisi siksi oltava tiedot, joiden avulla voidaan tunnistaa tuotteet sekä tunnistaa valmistaja ja tapauksen mukaan maahantuoja ja muut asianomaiset talouden toimijat. Tällaisia vaatimuksia voitaisiin tiukentaa tietyntyyppisten, kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle todennäköisesti vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden osalta järjestelmällä, johon kerätään ja tallennetaan tietoja, joiden avulla voidaan paitsi tunnistaa tuote myös tunnistaa sen komponentit tai sen toimitusketjuun kuuluvat talouden toimijat. Tämä ei saisi vaikuttaa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2011/83/EU (15) säädettyihin tiedonantovaatimuksiin, jotka koskevat esimerkiksi tavaroiden pääominaisuuksia, siinä määrin kuin se on välineen ja tavaroiden luonteen kannalta tarkoituksenmukaista. Kuvana olisi pidettävä valokuvaa, kuvitusta tai muuta piktografista elementtiä, jonka avulla tuote tai mahdollinen tuote voidaan helposti tunnistaa.

(43)

Kun varmistetaan, että valmistajat ilmoittavat markkinoilla saataville asettamansa tuotteen aiheuttamista onnettomuuksista, voidaan parantaa markkinavalvontaviranomaisten saatavilla olevia tietoja ja tunnistaa paremmin mahdollisesti vaaralliset tuoteluokat. Säännöt, jotka koskevat talouden toimijoiden tuotevastuuta viallisista tuotteista, on vahvistettu unionin erityislainsäädännössä, joten tällaista ilmoitusta ja tiedonkeruuta ei saisi pitää viallista tuotetta koskevan vastuun myöntämisenä tai vastuun vahvistamisena asiaa koskevan unionin tai kansallisen lainsäädännön nojalla.

(44)

Jotta kehittyvät uudet riskit ja muut tuoteturvallisuuteen liittyvät markkinasuuntaukset olisi mahdollista havaita varhaisessa vaiheessa, kaikkia asianosaisia, mukaan lukien kuluttajajärjestöt tai elinkeinoelämän järjestöt, olisi kannustettava välittämään markkinavalvontaviranomaisille ja komissiolle niiden saatavilla olevat tiedot tämän asetuksen säännösten rikkomisten havaitsemiseksi ja tutkimiseksi.

(45)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilla on keskeinen rooli toimitusketjussa, sillä niiden kautta talouden toimijat voivat tavoittaa suuremman määrän kuluttajia, ja siten myös tuoteturvallisuusjärjestelmässä.

(46)

Verkkomyyntiin liittyvien uusien monimutkaisten liiketoimintamallien mukaisesti sama yhteisö voi tarjota monenlaisia palveluja. Sama yhteisö voi tietyn tuotteen osalta tarjottavien palvelujen luonteen mukaan kuulua tämän asetuksen nojalla eri liiketoimintamallien luokkiin. Kun yhteisö tarjoaa vain verkossa toimivia välityspalveluja tietyn tuotteen osalta, sitä pidettäisiin tuon tuotteen osalta vain verkkomarkkinapaikan tarjoajana. Jos sama yhteisö tarjoaa tietyn tuotteen myynnin osalta verkkomarkkinapaikan palveluja ja myös toimii talouden toimijana tämän asetuksen nojalla, sitä pidettäisiin myös asianomaisena talouden toimijana. Kyseisen yhteisön olisi tällaisessa tapauksessa noudatettava velvoitteita, joita asianomaiselle talouden toimijalle on asetettu. Jos esimerkiksi verkkomarkkinapaikan tarjoaja myös jakelee jotakin tuotetta, se katsottaisiin jaellun tuotteen myynnin osalta jakelijaksi. Vastaavasti jos kyseinen yhteisö myy omalla tuotemerkillään varustettuja tuotteita, se toimisi valmistajana ja sen olisi noudatettava valmistajiin sovellettavia vaatimuksia. Joitakin yhteisöjä voidaan pitää myös huolintapalvelun tarjoajina, jos ne tarjoavat huolintapalveluja. Tällaiset tapaukset olisi näin ollen arvioitava tapauskohtaisesti.

(47)

Kun otetaan huomioon verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien tärkeä rooli tuotteiden myynnin välittäjinä elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välillä, näillä toimijoilla olisi oltava enemmän velvollisuuksia puuttua vaarallisten tuotteiden myyntiin verkossa. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/31/EY (16) säädetään sähköisen kaupankäynnin yleisistä puitteista ja vahvistetaan verkkoalustoille tiettyjä velvoitteita. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2022/2065 (17) säännellään verkossa toimivien välityspalvelujen tarjoajien vastuuvelvollisuutta laittomasta sisällöstä, mukaan lukien vaaralliset tuotteet. Kyseisellä asetuksella ei rajoiteta kuluttajansuojaa ja tuoteturvallisuutta koskevassa unionin lainsäädännössä vahvistettujen sääntöjen soveltamista. Kyseisessä asetuksessa säädetyn horisontaalisen oikeudellisen kehyksen pohjalta olisi siten sen 2 artiklan 4 kohdan f alakohdan mukaisesti otettava käyttöön erityisvaatimuksia, jotka ovat olennaisen tärkeitä puututtaessa tehokkaasti vaarallisten tuotteiden myyntiin verkossa. Siinä määrin kuin tässä asetuksessa täsmennetään tuoteturvallisuuden osalta vaatimukset, joita verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on noudatettava asetuksen (EU) 2022/2065 tiettyjen säännösten noudattamisen varmistamiseksi, nämä vaatimukset eivät saisi vaikuttaa asetuksen (EU) 2022/2065 soveltamiseen, vaan kyseistä asetusta sovelletaan edelleen kyseisiin verkkomarkkinapaikkojen tarjoajiin.

(48)

Tuoteturvallisuussitoumus, joka allekirjoitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja johon useat verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat ovat sittemmin liittyneet, sisältää eräitä tuoteturvallisuutta koskevia vapaaehtoisia sitoumuksia. Tuoteturvallisuussitoumus on osoittautunut hyväksi keinoksi parantaa kuluttajien suojelua verkossa myytäviltä vaarallisilta tuotteilta. Jotta voitaisiin vahvistaa kuluttajien suojelua siten, että vältetään heidän henkeensä, terveyteensä ja turvallisuuteensa kohdistuva vahinko, ja varmistaa reilu kilpailu sisämarkkinoilla, verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia kannustetaan tekemään kyseisiä vapaaehtoisia sitoumuksia, joiden avulla voidaan estää markkinoilta jo poistettuja vaarallisia tuotteita ilmestymästä uudelleen niiden tuotelistauksiin. Teknologioiden ja digitaalisten prosessien käytön sekä hälytysjärjestelmiin, erityisesti Safety Gate -portaaliin, tehtyjen parannusten avulla voidaan automaattisesti tunnistaa vaaralliset tuotteet, joista on ilmoitettu, ja viestiä niistä sekä toteuttaa automatisoituja satunnaistarkastuksia Safety Gate -portaalissa.

(49)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi tässä asetuksessa säädettyjen erityisvelvoitteiden mukaisesti noudatettava asianmukaista huolellisuutta niiden verkkorajapinnoilla säilytettävän sellaisen sisällön suhteen, joka liittyy tuoteturvallisuuteen. Tässä asetuksessa olisi vastaavasti säädettävä kaikkien verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien huolellisuusvelvoitteista niiden verkkorajapinnoilla säilytettävän sellaisen sisällön suhteen, joka liittyy tuoteturvallisuuteen.

(50)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi tehokkaan markkinavalvonnan varmistamiseksi rekisteröidyttävä Safety Gate -portaaliin ja ilmoitettava Safety Gate -portaalissa tiedot keskitetystä yhteyspisteestään, joka on tarkoitettu helpottamaan tuoteturvallisuusongelmia koskevien tietojen ilmoittamista. Komission olisi varmistettava, että rekisteröityminen on helppoa ja käyttäjäystävällistä. Tämän asetuksen mukainen keskitetty yhteyspiste voisi olla sama kuin asetuksen (EU) 2022/2065 11 artiklan mukainen yhteyspiste, kunhan ei vaaranneta tavoitetta käsitellä tuoteturvallisuuteen liittyviä ongelmia nopeasti ja täsmällisesti.

(51)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi nimettävä kuluttajia varten keskitetty yhteyspiste. Kyseisen keskitetyn yhteyspisteen olisi otettava keskitetysti vastaan tuoteturvallisuusongelmia koskevat kuluttajien ilmoitukset, jotka voidaan sitten ohjata edelleen verkkomarkkinapaikan varsinaiseen palvelupisteeseen. Tämä ei saisi estää asettamasta kuluttajien saataville muita yhteyspisteitä tiettyjä palveluja varten. Tämän asetuksen mukainen keskitetty yhteyspiste voisi olla sama kuin asetuksen (EU) 2022/2065 12 artiklan mukainen yhteyspiste.

(52)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilla olisi oltava käytössä sisäinen mekanismi tuoteturvallisuusongelmien käsittelyä varten, jotta ne voisivat noudattaa tämän asetuksen mukaisia velvoitteitaan, jotka koskevat erityisesti viranomaisten määräysten oikea-aikaista ja tehokasta noudattamista, muiden kolmansien osapuolten ilmoitusten käsittelyä ja yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa pyynnöstä toteutettavissa korjaavissa toimenpiteissä.

(53)

Asetuksen (EU) 2019/1020 14 artiklan 4 kohdassa annetaan markkinavalvontaviranomaisille, jos ei ole muita tehokkaita keinoja vakavan riskin poistamiseksi, valtuudet vaatia sellaisen sisällön poistamista verkkorajapinnalta, jossa viitataan kyseisiin tuotteisiin, tai vaatia selkeän loppukäyttäjille suunnatun varoituksen laittamista esille, kun nämä käyttävät verkkorajapintaa. Markkinavalvontaviranomaisille asetuksen (EU) 2019/1020 14 artiklan 4 kohdassa annettuja valtuuksia olisi sovellettava myös tähän asetukseen. Tämän asetuksen mukaista tehokasta markkinavalvontaa varten ja sen välttämiseksi, että unionin markkinoilla on vaarallisia tuotteita, kyseisiä valtuuksia olisi sovellettava kaikissa tarpeellisissa ja oikeasuhteisissa tapauksissa ja myös vakavaa lievemmän riskin aiheuttavien tuotteiden osalta. On ehdottoman tärkeää, että verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat noudattavat tällaisia määräyksiä kiireellisesti. Tällä asetuksella olisikin otettava käyttöön tätä koskevat sitovat määräajat. Kyseisiä valtuuksia olisi käytettävä asetuksen (EU) 2022/2065 9 artiklan mukaisesti.

(54)

Määräyksissä, joilla verkkomarkkinapaikan tarjoajaa vaaditaan myös poistamaan verkkorajapinnaltaan kaikki määräyksessä täsmennetyn vaarallisen tuotteen tarjoamiseen viittaava samanlainen sisältö, olisi yksilöitävä seikat, joiden mukaisesti ja avulla verkkomarkkinapaikan tarjoaja voi poistaa samanlaiset tarjoukset elinkeinonharjoittajien esittämien tietojen perusteella, siinä määrin kuin verkkomarkkinapaikan tarjoajalta ei edellytetä kyseisen sisällön itsenäistä arviointia.

(55)

Silloinkin, kun Safety Gate -pikahälytysjärjestelmästä saaduissa tiedoissa ei ole tarkkaa URL-osoitetta ja tarvittaessa lisätietoja, joiden avulla vaarallisen tuotteen tarjoamiseen viittaava sisältö voidaan tunnistaa, verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi otettava huomioon toimitetut tiedot, kuten tuotetunnisteet, kun niitä on saatavilla, ja muut jäljitettävyyttä koskevat tiedot osana omasta aloitteestaan toteuttamiaan toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tapauksen mukaan havaita, tunnistaa tai poistaa tällaiset vaarallisten tuotteiden tarjoamiset niiden verkkorajapinnoilla tai estää pääsy niihin. Safety Gate -portaali olisi joka tapauksessa nykyaikaistettava ja päivitettävä, jotta verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi helpompi havaita tuotteita, jotka eivät ole turvallisia, ja tätä varten olisi oltava mahdollista panna täytäntöön tämän asetuksen säännökset, jotka koskevat vaarallisten tuotteiden tarjoamiseen viittaavan sisällön poistamista verkkorajapinnoilta Safety Gate -portaalin yhteyteen suunniteltavan ja kehitettävän ilmoitusjärjestelmän avulla.

(56)

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille tällä asetuksella asetetut velvoitteet eivät saisi merkitä niille yleistä velvoitetta valvoa siirtämiään tai tallentamiaan tietoja, eikä niillä saisi velvoittaa verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia pyrkimään aktiivisesti saamaan selville laitonta toimintaa osoittavia tosiasioita tai olosuhteita, kuten vaarallisten tuotteiden myyntiä verkossa. Jotta verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien hyväksi voidaan soveltaa säilytyspalveluja koskevaa vastuusta vapautumista direktiivin 2000/31/EY ja asetuksen (EU) 2022/2065 nojalla, niiden olisi kuitenkin poistettava verkkorajapinnoiltaan vaarallisten tuotteiden tarjoamiseen viittaava sisältö ripeästi saatuaan tosiasiallisen tiedon tai, vahingonkorvausvaatimuksen kyseessä ollessa, tultuaan tietoiseksi vaarallisten tuotteiden tarjoamiseen viittaavasta sisällöstä, etenkin tapauksissa, joissa verkkomarkkinapaikan tarjoaja on saanut tiedon tosiasioista tai olosuhteista, joiden perusteella huolellisen talouden toimijan olisi pitänyt tunnistaa kyseinen laittomuus. Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi käsiteltävä vaarallisten tuotteiden tarjoamiseen viittaavaa sisältöä koskevat, asetuksen (EU) 2022/2065 16 artiklan mukaisesti saadut ilmoitukset tässä asetuksessa vahvistettujen lisämääräaikojen kuluessa. Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia kannustetaan lisäksi tarkistamaan tuotteet Safety Gate -portaalista ennen niiden asettamista rajapinnoilleen.

(57)

Asetuksen (EU) 2022/2065 22 artiklan soveltamiseksi ja verkossa myytävien tuotteiden turvallisuuden osalta digitaalisten palvelujen koordinaattorin olisi pidettävä erityisesti kuluttajajärjestöjä ja kuluttajien etua ajavia yhdistyksiä sekä muita asiaankuuluvia sidosryhmiä näiden pyynnöstä luotettuina ilmoittajina edellyttäen, että kyseisessä artiklassa säädetyt edellytykset täyttyvät.

(58)

Tuotteiden jäljitettävyys on olennaisen tärkeää vaarallisten tuotteiden tehokkaan markkinavalvonnan ja korjaavien toimenpiteiden kannalta. Kuluttajia olisi myös suojeltava vaarallisilta tuotteilta samalla tavoin verkon ulkopuolisilla ja verkossa toimivilla myyntikanavilla, myös silloin, kun he ostavat tuotteita verkkomarkkinapaikoilla. Elinkeinonharjoittajien jäljitettävyyttä koskevien asetuksen (EU) 2022/2065 säännösten perusteella verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien ei pitäisi sallia tietyn tuotteen tarjoamista tuotelistauksessa alustoillaan, ellei elinkeinonharjoittaja ole antanut kaikkia tässä asetuksessa täsmennettyjä tuoteturvallisuuteen ja jäljitettävyyteen liittyviä tietoja. Tällaiset tiedot olisi esitettävä yhdessä tuotelistauksen kanssa, jotta kuluttajat voivat saada käyttöönsä samat tiedot verkossa ja sen ulkopuolella. Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien ei pitäisi kuitenkaan olla vastuussa itse tietojen täydellisyyden, oikeellisuuden ja paikkansapitävyyden tarkistamisesta, sillä velvoite varmistaa tuotteiden jäljitettävyys kuuluu asianomaiselle elinkeinonharjoittajalle.

(59)

On myös tärkeää, että verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat tekevät tiivistä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten, elinkeinonharjoittajien ja asianomaisten talouden toimijoiden kanssa tuotteiden turvallisuuden osalta. Asetuksen (EU) 2019/1020 7 artiklan 2 kohdassa asetetaan tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoajille velvoite tehdä markkinavalvontaviranomaisten kanssa yhteistyötä mainitun asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden yhteydessä. Kyseinen velvoite olisi siten ulotettava koskemaan kaikkia kuluttajatuotteita. Markkinavalvontaviranomaiset esimerkiksi parantavat jatkuvasti teknisiä välineitä, joita ne käyttävät verkossa suorittamassaan markkinavalvonnassa tunnistaakseen verkossa myytävät vaaralliset tuotteet. Jotta kyseiset välineet toimisivat, verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi sallittava pääsy rajapinnoilleen. Tuoteturvallisuuden varmistamiseksi markkinavalvontaviranomaisilla olisi myös oltava mahdollisuus perustellusta pyynnöstä haravoida tietoja verkkorajapinnalta, jos verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat tai verkkomyyjät ovat ottaneet käyttöön teknisiä esteitä. Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi tehtävä yhteistyötä myös tuotteiden palautusmenettelyissä ja onnettomuuksia koskevissa ilmoituksissa.

(60)

Asetuksessa (EU) 2019/1020 säädetyn, unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden markkinavalvontaa koskevan oikeudellisen kehyksen ja tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden markkinavalvontaa koskevan oikeudellisen kehyksen olisi oltava niin yhtenäiset kuin mahdollista. Sen vuoksi nämä kaksi säännöstöä on tarpeen sovittaa yhteen markkinavalvontatoimien, -velvoitteiden, -valtuuksien ja -toimenpiteiden sekä markkinavalvontaviranomaisten kesken tehtävän yhteistyön osalta. Tätä varten asetuksen (EU) 2019/1020 10 artiklaa, 11 artiklan 1–7 kohtaa, 12–15 artiklaa, 16 artiklan 1–5 kohtaa, 18, 19 ja 21–24 artiklaa olisi sovellettava myös tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin.

(61)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 (18) (unionin tullikoodeksi) nojalla kolmansista maista peräisin olevat tuotteet, jotka on tarkoitus asettaa saataville unionin markkinoilla tai saattaa yksityiseen käyttöön tai kulutukseen unionin tullialueella, on asetettava tullimenettelyyn ”luovutus vapaaseen liikkeeseen”. Kyseisen menettelyn tavoitteena on suorittaa tavaroiden tuontia koskevat muodollisuudet, mukaan lukien unionin lainsäädännön sovellettavien säännösten täytäntöönpanon valvonta, jotta kyseiset tavarat voidaan asettaa saataville unionin markkinoille kuten mikä tahansa unionissa valmistettu tuote. Kun kyse on kuluttajien turvallisuudesta, kyseisten tuotteiden on oltava tämän asetuksen ja erityisesti tässä asetuksessa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisia.

(62)

Asetuksen (EU) 2019/1020 VII lukua, jossa vahvistetaan unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvontaa koskevat säännöt, sovelletaan jo sellaisenaan tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin. Näistä tarkastuksista vastaavien viranomaisten olisi suoritettava tarkastukset asetuksen (EU) N:o 952/2013 46 ja 47 artiklassa, täytäntöönpanolainsäädännössä ja vastaavassa ohjeistuksessa tarkoitetun riskianalyysin perusteella. Sen vuoksi tällä asetuksella ei muuteta millään tavoin asetuksen (EU) 2019/1020 VII lukua eikä tapaa, jolla unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvonnasta vastaavat viranomaiset järjestävät ja toteuttavat toimintansa.

(63)

Jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että niiden toimivaltaisten viranomaisten tämän asetuksen nojalla toteuttamiin toimenpiteisiin sovelletaan tehokkaita oikeussuojakeinoja perusoikeuskirjan 47 artiklan mukaisesti.

(64)

Kansallisten viranomaisten olisi voitava täydentää tuotteiden turvallisuuteen keskittyviä perinteisiä markkinavalvontatoimia markkinavalvontatoimilla, joissa keskitytään talouden toimijoiden tuoteturvallisuuden varmistamiseksi käyttöön ottamiin sisäisiin vaatimustenmukaisuusmenettelyihin. Markkinavalvontaviranomaisten olisi voitava vaatia valmistajaa ilmoittamaan, mihin muihin tuotteisiin – tuotteisiin, jotka on tuotettu samalla menetelmällä tai sisältävät samat komponentit, joiden katsotaan aiheuttavan riskin, tai kuuluvat samaan tuotantoerään – liittyy sama riski.

(65)

Jäsenvaltioiden olisi myös varmistettava, että markkinavalvontaviranomaisilla on riittävästi asiantuntemusta ja resursseja kaikkia täytäntöönpanotoimiaan varten.

(66)

Tämän asetuksen soveltamista koskeva jäsenvaltioiden ja komission välinen tietojenvaihto olisi perustettava tuotosindikaattoreihin, joiden avulla voidaan mitata unionin tuoteturvallisuuslainsäädännön vaikuttavuutta.

(67)

Vaarallisia tuotteita koskevan tietojenvaihdon olisi oltava tehokasta, nopeaa ja täsmällistä, jotta voidaan varmistaa, että näiden tuotteiden osalta toteutetaan aiheellisia toimenpiteitä, ja suojella näin kuluttajien terveyttä ja turvallisuutta.

(68)

RAPEXia olisi nykyaikaistettava, jotta voitaisiin tehostaa korjaavia toimenpiteitä koko unionissa yksittäisen jäsenvaltion alueen ulkopuolelle ulottuvan riskin aiheuttavien tuotteiden osalta. Lyhytnimi RAPEX on aiheellista muuttaa muotoon Safety Gate, jotta voidaan lisätä selkeyttä ja tavoittaa paremmin kuluttajat. Safety Gate -järjestelmässä on kolme osaa: ensiksikin vaarallisia muita tuotteita kuin elintarvikkeita koskeva pikahälytysjärjestelmä, jossa kansalliset viranomaiset ja komissio voivat vaihtaa tietoja tällaisista tuotteista (Safety Gate -pikahälytysjärjestelmä); toiseksi verkkoportaali, jossa yleisölle annetaan tietoa ja jonka kautta he voivat tehdä valituksia (Safety Gate -portaali); ja kolmanneksi verkkoportaali, jonka avulla yritykset voivat täyttää velvoitteensa antaa viranomaisille ja kuluttajille tietoa vaarallisista tuotteista ja onnettomuuksista (Safety Business Gateway). Safety Gate -järjestelmän eri osien välillä olisi oltava rajapintoja. Safety Gate -pikahälytysjärjestelmä on sisäinen järjestelmä, jonka kautta viranomaiset ja komissio vaihtavat tietoja vaarallisia tuotteita koskevista toimenpiteistä ja joka voi sisältää luottamuksellisia tietoja. Safety Gate -portaalissa olisi julkaistava lyhennelmä hälytyksistä, jotta yleisölle voidaan tiedottaa vaarallisista tuotteista. Safety Business Gateway on verkkoportaali, jonka kautta yritykset antavat jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille tietoa vaarallisista tuotteista ja onnettomuuksista. Komission olisi kehitettävä tekninen ratkaisu sen varmistamiseksi, että yritysten Safety Business Gateway -portaaliin tallentamat tiedot, joiden tarkoituksena on varoittaa kuluttajia, voidaan asettaa kuluttajien saataville Safety Gate -portaalissa ilman aiheetonta viivytystä. Komission olisi lisäksi kehitettävä yhteentoimiva rajapinta niin, että verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat voivat helposti, nopeasti ja luotettavasti yhdistää rajapintansa Safety Gate -portaaliin.

(69)

Jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava Safety Gate -pikahälytysjärjestelmässä sekä pakollisista että vapaaehtoisista korjaavista toimenpiteistä, joilla estetään tuotteen mahdollinen kaupan pitäminen, rajoitetaan sitä tai asetetaan sille erityisehtoja sen vuoksi, että se aiheuttaa vakavan riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle tai asetuksen (EU) 2019/1020 soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden osalta myös loppukäyttäjien muille asiaan liittyville yleisille eduille.

(70)

Asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklan nojalla jäsenvaltioiden viranomaisten on ilmoitettava mainitun asetuksen soveltamisalaan kuuluvien, vakavaa lievemmän riskin aiheuttavien tuotteiden suhteen toteutetuista toimenpiteistä kyseisessä artiklassa tarkoitetun tieto- ja viestintäjärjestelmän kautta, kun taas tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien, vakavaa lievemmän riskin aiheuttavien tuotteiden suhteen toteutetuista korjaavista toimenpiteistä voitaisiin ilmoittaa myös Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta. Jäsenvaltioiden ja komission olisi asetettava yleisön saataville tiedot, jotka koskevat tuotteiden kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle aiheuttamia riskejä. Kuluttajien ja yritysten kannalta on suotavaa, että kaikki tiedot vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden suhteen toteutetuista korjaavista toimenpiteistä sisältyvät Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään, jolloin vaarallisia tuotteita koskevat olennaiset tiedot voidaan asettaa yleisön saataville Safety Gate -portaalin kautta. On tärkeää varmistaa, että kaikki nämä tiedot ovat saatavilla kuluttajan asuinjäsenvaltion virallisella kielellä (virallisilla kielillä) ja että ne on laadittu selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Jäsenvaltioita kannustetaan siten ilmoittamaan Safety Gate -pikahälytysjärjestelmässä kaikki korjaavat toimenpiteet, jotka koskevat kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle riskin aiheuttavia tuotteita.

(71)

Jos tiedot on ilmoitettava asetuksen (EU) 2019/1020 mukaisessa tieto- ja viestintäjärjestelmässä, tällaiset ilmoitukset on mahdollista tehdä suoraan Safety Gate -pikahälytysjärjestelmässä tai tuottaa asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa säädetystä, markkinavalvontaan tarkoitetusta tieto- ja viestintäjärjestelmästä. Komission olisi tätä varten ylläpidettävä ja kehitettävä edelleen kyseisten tietojen siirtämiseksi tieto- ja viestintäjärjestelmän ja Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän välillä luotua rajapintaa, jotta vältetään tietojen syöttäminen kahteen kertaan ja helpotetaan tällaista siirtoa.

(72)

Komission olisi ylläpidettävä ja kehitettävä edelleen Safety Business Gateway -verkkoportaalia, jotta talouden toimijat voivat täyttää velvoitteensa antaa markkinavalvontaviranomaisille ja kuluttajille tietoa markkinoilla saataville asettamistaan vaarallisista tuotteista. Safety Business Gateway -verkkoportaalin avulla olisi voitava toteuttaa nopea ja tehokas tietojenvaihto talouden toimijoiden ja kansallisten viranomaisten välillä ja helpottaa tiedottamista talouden toimijoilta kuluttajille.

(73)

Joissakin tapauksissa vakavaa riskiä voi olla tarpeen käsitellä unionin tasolla, kun tällaista riskiä ei voida tyydyttävällä tavalla hallita asianomaisen jäsenvaltion toteuttamilla toimenpiteillä tai muulla unionin lainsäädännön mukaisella menettelyllä. Tämä voisi koskea erityisesti kehittyviä uusia riskejä tai riskejä, jotka vaikuttavat haavoittuvassa asemassa oleviin kuluttajiin. Komission olisi tästä syystä voitava toteuttaa toimenpiteitä joko omasta aloitteestaan tai jäsenvaltioiden pyynnöstä. Tällaiset toimenpiteet olisi sovitettava tilanteen vakavuuteen ja kiireellisyyteen. Lisäksi on tarpeen säätää asianmukaisesta mekanismista, jonka avulla komissio voisi toteuttaa välittömästi sovellettavia väliaikaisia toimenpiteitä.

(74)

Tuotteeseen liittyvä riski ja sen taso määritetään asianomaisten toimijoiden suorittaman riskinarvioinnin perusteella. Jäsenvaltiot voivat tällaista riskinarviointia suorittaessaan päätyä erilaisiin tuloksiin riskin olemassaolon tai sen tason suhteen. Tämä voisi vaarantaa sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan ja tasapuoliset toimintaedellytykset sekä kuluttajien että talouden toimijoiden kannalta. Sen vuoksi olisi otettava käyttöön mekanismi, jonka avulla komissio voisi antaa lausunnon ongelmasta, jota kiista koskee.

(75)

Komission olisi laadittava määräaikaiskertomus mekanismin soveltamisesta 29 artiklan nojalla ja esitettävä se tuoteturvallisuudesta vastaavien jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten eurooppalaiselle verkostolle, jäljempänä ’kuluttajaturvallisuusverkosto’. Kyseisessä kertomuksessa olisi yksilöitävä tärkeimmät kriteerit, joita jäsenvaltiot soveltavat riskinarvioinnissa, ja niiden vaikutus sisämarkkinoihin ja kuluttajansuojan yhtäläiseen tasoon, jotta jäsenvaltiot ja komissio voisivat yhdenmukaistaa riskinarvioinnissa käytetyt lähestymistavat ja kriteerit.

(76)

Kuluttajaturvallisuusverkosto edistää tuoteturvallisuuden täytäntöönpanoa koskevaa yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä. Se helpottaa erityisesti tietojenvaihtoa, yhteisten markkinavalvontatoimien järjestämistä sekä asiantuntemuksen ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa. Sen olisi myös autettava yhdenmukaistamaan tuoteturvallisuutta koskevien tietojen keruumenetelmiä sekä lisäämään yhteentoimivuutta tuoteturvallisuutta koskevien alueellisten, alakohtaisten, kansallisten ja eurooppalaisten tietojärjestelmien välillä. Kuluttajaturvallisuusverkoston olisi oltava asianmukaisesti edustettuna asetuksessa (EU) 2019/1020 säädetyssä tuotteiden vaatimustenmukaisuutta käsittelevässä unionin verkostossa ja osallistuttava sen koordinointi- ja yhteistyötoimiin aina, kun kummankin asetuksen soveltamisalaan kuuluvien toimien koordinointi on tarpeen niiden vaikuttavuuden varmistamiseksi.

(77)

Jotta voidaan säilyttää markkinavalvontaa koskevan oikeudellisen kehyksen yhtenäisyys ja samalla varmistaa tehokas yhteistyö kuluttajaturvallisuusverkoston ja asetuksessa (EU) 2019/1020 säädetyn, toimeenpanevien jäsenvaltioiden viranomaisten ja komission väliseen jäsenneltyyn koordinointiin ja yhteistyöhön tarkoitetun tuotteiden vaatimustenmukaisuutta käsittelevän unionin verkoston välillä, kuluttajaturvallisuusverkosto on tarpeen ottaa mukaan asetuksen (EU) 2019/1020 11, 12, 13 ja 21 artiklassa tarkoitettuihin tuotteiden vaatimustenmukaisuutta käsittelevän unionin verkoston toimiin.

(78)

Markkinavalvontaviranomaisten olisi toteutettava yhteisiä toimia muiden viranomaisten tai talouden toimijoita tai kuluttajia edustavien järjestöjen kanssa, jotta voidaan edistää tuotteiden turvallisuutta ja tunnistaa vaaralliset tuotteet, myös tuotteet, joita tarjotaan myytäviksi verkossa. Markkinavalvontaviranomaisten ja tapauksen mukaan komission olisi tällöin varmistettava, että tuotteiden ja tuottajien valinta sekä suoritetut toimet eivät johda tilanteisiin, jotka voisivat vääristää kilpailua tai vaikuttaa osapuolten objektiivisuuteen, riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Markkinavalvontaviranomaisten olisi asetettava yhteisistä toimista tehdyt sopimukset yleisön saataville mahdollisimman pian edellyttäen, ettei tällainen julkaiseminen vaaranna toteutettavien toimien vaikuttavuutta.

(79)

Komission olisi säännöllisesti järjestettävä yhteinen toimi, jossa markkinavalvontaviranomaisten olisi tehtävä tarkastuksia verkossa tai sen ulkopuolella valehenkilöllisyyden turvin hankituille tuotteille ja erityisesti niille tuotteille, joista tehdään useimmiten ilmoituksia Safety Gate -järjestelmässä.

(80)

Samanaikaiset koordinoidut valvontatoimet (tehotarkastukset) ovat erityisiä täytäntöönpanotoimia, joilla voitaisiin edelleen parantaa tuoteturvallisuutta, ja niitä olisi sen vuoksi toteutettava verkossa ja sen ulkopuolella tapahtuvien tämän asetuksen säännösten rikkomisten havaitsemiseksi. Tehotarkastuksia olisi toteutettava erityisesti silloin, kun markkinasuuntaukset, kuluttajien valitukset tai muut merkit viittaavat siihen, että tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien havaitaan usein aiheuttavan vakavan riskin.

(81)

Viranomaisten saatavilla olevien tuoteturvallisuutta koskevien tietojen julkisuus olisi pääsääntöisesti varmistettava. Kun yleisön saataville asetetaan tuoteturvallisuutta koskevia tietoja, SEUT 339 artiklassa tarkoitettua salassapitovelvollisuutta olisi kuitenkin suojeltava tavalla, joka on yhteensopiva markkinavalvontatoimien ja suojatoimenpiteiden tehokkuuden varmistamisen tarpeen kanssa.

(82)

Valitukset ovat tärkeitä, koska niiden avulla lisätään kansallisten viranomaisten tietoisuutta vaarallisiin tuotteisiin liittyvien valvontatoimien turvallisuudesta ja vaikuttavuudesta. Jäsenvaltioiden olisi sen vuoksi annettava kuluttajille ja muille asianosaisille, kuten kuluttajajärjestöille ja talouden toimijoille, mahdollisuus tehdä tällaisia valituksia.

(83)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän julkinen rajapinta, Safety Gate -portaali, antaa suurelle yleisölle, myös kuluttajille, talouden toimijoille ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille, mahdollisuuden saada tietoa unionin markkinoilla olevien vaarallisten tuotteiden suhteen toteutetuista korjaavista toimenpiteistä. Kuluttajat voivat ilmoittaa komissiolle Safety Gate -portaalin erillisessä osiossa markkinoilla olevista, kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle riskin aiheuttavista tuotteista. Komission olisi tapauksen mukaan huolehdittava asianmukaisista jatkotoimista, etenkin toimittamalla tällaiset tiedot asianomaisille kansallisille viranomaisille. Safety Gate -järjestelmän tietokannan ja verkkosivuston olisi oltava helposti vammaisten henkilöiden saavutettavissa.

(84)

Komission olisi kuluttajilta ja muilta asianosaisilta saatujen tietojen paikkansapitävyyden tarkistettuaan varmistettava asianmukaiset jatkotoimet. Komission olisi erityisesti välitettävä tiedot edelleen asianomaisille jäsenvaltioille, jotta toimivaltainen markkinavalvontaviranomainen voi toimia tapauksen mukaan ja tarvittaessa. On tärkeää, että komission toimista ilmoitetaan asianmukaisesti kuluttajille ja muille asianosaisille.

(85)

Kun kuluttajille jo myyty tuote osoittautuu vaaralliseksi, voi olla tarpeen käynnistää sen palautusmenettely kuluttajien suojelemiseksi unionissa. Kuluttajat eivät välttämättä ole tietoisia siitä, että he omistavat palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen. Palautusmenettelyn tehokkuuden lisäämiseksi onkin tärkeää tavoittaa paremmin asianomaiset kuluttajat. Suora yhteydenotto on tehokkain keino lisätä kuluttajien tietoisuutta palautusmenettelyistä ja kannustaa heitä toimimaan. Se on myös suosituin viestintäkanava kaikissa kuluttajaryhmissä. Kuluttajien turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää, että heille annetaan tietoa nopeasti ja luotettavasti. Talouden toimijoiden ja tapauksen mukaan verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi sen vuoksi hyödynnettävä käytettävissään olevia asiakastietoja tiedottaakseen kuluttajille näiden ostamiin tuotteisiin liittyvistä palautusmenettelyistä ja turvallisuusvaroituksista. Sen vuoksi tarvitaan oikeudellinen velvoite, jolla vaaditaan talouden toimijoita ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia hyödyntämään mitä tahansa niiden käytettävissä jo olevia asiakastietoja tiedottaakseen kuluttajille palautusmenettelyistä ja turvallisuusvaroituksista. Talouden toimijoiden ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien olisi tältä osin varmistettava, että ne sisällyttävät olemassa oleviin kanta-asiakasohjelmiin ja tuoterekisteröintijärjestelmiin, joiden kautta asiakkaita pyydetään tuotteen ostettuaan ilmoittamaan valmistajalle vapaaehtoisesti joitakin tietoja, kuten nimensä, yhteystietonsa, tuotteen malli tai sarjanumero, mahdollisuuden ottaa suoraan yhteyttä asiakkaisiin, jos palautusmenettely tai turvallisuusvaroitus koskee heitä. Pelkästään se, että palautusmenettelyt kohdennetaan kuluttajille, ei saisi estää talouden toimijoita ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia tuomasta kaikkien asiakkaiden tietoon tuotteiden palautusmenettelyilmoitusta tai tarjoamasta oikaisukeinoja muille loppukäyttäjille. Talouden toimijoita ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia olisi kannustettava toteuttamaan tällaisia toimia, etenkin kuluttajien tavoin toimivien mikro- ja pienyritysten tapauksessa.

(86)

Kuluttajia olisi kannustettava rekisteröimään tuotteet, jotta he voisivat saada tietoa palautusmenettelyistä ja turvallisuusvaroituksista. Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä sen täsmentämiseksi, että tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien osalta kuluttajilla olisi aina oltava mahdollisuus rekisteröidä ostamansa tuote ja saada näin suoraan ilmoitus kyseiseen tuotteeseen liittyvästä palautusmenettelystä tai turvallisuusvaroituksesta. Se, mitä tuotteita tai tuoteluokkia kyseinen vaatimus koskee, olisi määritettävä ottaen huomioon kyseessä olevien tuotteiden tai tuoteluokkien elinkaari sekä tuotteiden aiheuttamat riskit, palautusmenettelyjen toistuvuus ja tuotteiden käyttäjäryhmä, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat kuluttajat.

(87)

Kuluttajista kolmasosa käyttää vaarallisia tuotteita vielä palautusmenettelyilmoituksen nähtyäänkin, mikä johtuu etenkin siitä, että ilmoitukset on laadittu monimutkaisesti tai niissä vähätellään kyseessä olevaa riskiä. Palautusmenettelyilmoituksen olisi sen vuoksi oltava selkeä ja läpinäkyvä, ja siinä olisi selkeästi kuvattava kyseessä oleva riski siten, että vältetään termejä, ilmauksia tai muita seikkoja, jotka voivat heikentää kuluttajien käsitystä riskistä. Kuluttajien olisi myös voitava saada tarvittaessa enemmän tietoja maksuttoman puhelinnumeron tai muun interaktiivisen välineen kautta.

(88)

Jotta kuluttajat saataisiin reagoimaan palautusmenettelyihin, on myös tärkeää, että kuluttajilta vaaditut toimet ovat mahdollisimman yksinkertaisia ja että tarjotut oikaisukeinot ovat tehokkaita, maksuttomia ja oikea-aikaisia. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2019/771 (19) säädetään kuluttajien sopimusperusteisista oikeussuojakeinoista siinä tapauksessa, että fyysisessä tavarassa on toimitusajankohtana olemassa oleva virhe, joka ilmenee jäsenvaltioiden kyseisen direktiivin 10 artiklan 3 kohdan mukaisesti säätämänä vastuuaikana. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/770 (20) 14 artiklaa sovelletaan myös digitaalisen sisällön toimittamiseen käytettyyn aineelliseen välineeseen, kuten DVD- ja CD-levyihin, muistitikkuihin ja muistikortteihin. Tilanteisiin, joissa markkinoilta vedetään takaisin vaarallisia tuotteita, on kuitenkin perusteltua kehittää erityinen säännöstö, jota olisi sovellettava sopimusperusteisia oikeussuojakeinoja rajoittamatta siksi, että niillä on eri tavoitteet. Sopimusperusteisten oikeussuojakeinojen tarkoituksena on korjata tavarassa oleva virhe, kun taas palautusmenettelyn yhteydessä sovellettavilla oikeussuojakeinoilla pyritään varmistamaan sekä vaarallisten tuotteiden poistaminen markkinoilta että asianmukainen oikeussuojakeino kuluttajalle. Näiden kahden mahdollisten oikeussuojakeinojen kokonaisuuden välillä on siten merkittäviä eroja: tämän asetuksen mukaisessa tuotteiden palautusmenettelyssä oikeussuojakeinojen käyttämiselle ei ensinnäkään pitäisi asettaa määräaikaa, ja toiseksi kuluttajalla olisi oltava oikeus pyytää oikaisua asianomaiselta talouden toimijalta, joka ei välttämättä ole elinkeinonharjoittaja. Palautusmenettelyn yhteydessä kuluttajan ei myöskään pitäisi joutua osoittamaan, että tuote on vaarallinen.

(89)

Koska vaarallisen tuotteen palautusmenettelyä varten säädetyillä oikeussuojakeinoilla ja tavaran virheen korjaamiseksi sovellettavilla oikeussuojakeinoilla on eri tavoitteet, kuluttajien olisi käytettävä kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvaa järjestelmää. Jos kuluttaja esimerkiksi saa palautusmenettelyilmoituksen, jossa on kuvaus kuluttajan saatavilla olevista oikaisukeinoista, kuluttajan olisi toimittava palautusmenettelyilmoituksessa olevien ohjeiden mukaisesti. Kuluttajalta ei kuitenkaan saisi evätä mahdollisuutta pyytää oikaisua myyjältä sen perusteella, että vaaralliset tuotteet eivät ole sopimuksenmukaisia.

(90)

Kun kuluttajalle on tarjottu oikaisua palautusmenettelyn seurauksena, kuluttajalla ei voi olla oikeutta oikaisuun tavaran virheen osalta siihen seikkaan liittyvistä syistä, että tuote oli vaarallinen, sillä virhettä ei enää ole olemassa. Vastaavasti siinä tapauksessa, että kuluttaja vetoaa kuluttajan oikeuksiin saada oikeussuojaa direktiivin (EU) 2019/770 tai direktiivin (EU) 2019/771 nojalla, kuluttajalla ei ole oikeutta oikaisuun tämän asetuksen nojalla saman turvallisuusongelman osalta. Jos muut sopimuksenmukaisuutta koskevat vaatimukset eivät kuitenkaan saman tavaran kohdalla täyty, myyjä olisi edelleen vastuussa tällaisesta tavaran sopimuksenvastaisuudesta silloinkin, kun kuluttajalle on tarjottu oikaisua vaarallisen tuotteen palautusmenettelyn seurauksena.

(91)

Kun talouden toimijat käynnistävät tuotteen palautusmenettelyn, niiden olisi tarjottava kuluttajille vähintään kaksi vaihtoehtoa korjaamisen, vaihtamisen tai palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen arvon asianmukaisen hyvittämisen välillä, paitsi jos se on mahdotonta tai kohtuutonta. Palautusmenettelyn vaikuttavuutta voidaan parantaa antamalla kuluttajien tehdä valinta oikaisukeinojen välillä. Palautusmenettelyjen vaikuttavuuden lisäämiseksi olisi myös edistettävä kannustimia, joilla kuluttajia rohkaistaan osallistumaan palautusmenettelyyn, kuten hinnanalennuksia tai arvoseteleitä. Tuotteen korjaamista olisi pidettävä mahdollisena oikaisukeinona vain, jos korjatun tuotteen turvallisuus voidaan varmistaa. Hyvityksen määrän olisi oltava vähintään yhtä suuri kuin kuluttajan maksama hinta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kansallisessa lainsäädännössä säädetyn lisäkorvauksen soveltamista. Vaikka maksetusta hinnasta ei olisi saatavilla todisteita, palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen hinta olisi hyvitettävä asianmukaisesti. Direktiivin (EU) 2019/770 2 artiklan 1 alakohdassa tarkoitettua digitaalisten tuotteiden aineellista välinettä koskevissa palautusmenettelyissä hyvityksen olisi katettava kaikki kuluttajan sopimuksen mukaisesti maksamat suoritukset, kuten mainitun direktiivin 16 artiklan 1 kohdassa säädetään. Mikään oikeussuojakeino ei saisi rajoittaa kuluttajien oikeutta vaatia vahingonkorvausta kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

(92)

Tuoteturvallisuuteen liittyvässä palautusmenettelyssä tarjotut oikaisukeinot eivät saisi aiheuttaa kuluttajille liiallista rasitetta eivätkä aiheuttaa heille riskiä. Jos oikeussuojakeino sisältää myös palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen hävittämisen, tällainen hävittäminen olisi toteutettava ottaen asianmukaisesti huomioon unionin ja kansallisella tasolla asetetut ympäristö- ja kestävyystavoitteet. Kuluttajien suorittamaa korjaamista saisi pitää mahdollisena oikaisukeinona vain, jos kuluttaja voi toteuttaa sen helposti ja turvallisesti, esimerkiksi vaihtamalla pariston tai leikkaamalla lastenvaatteesta liian pitkät kiristysnyörit, kun tämä todetaan palautusmenettelyilmoituksessa. Kuluttajan suorittama korjaaminen ei myöskään saisi rajoittaa direktiivien (EU) 2019/770 ja (EU) 2019/771 mukaisten kuluttajien oikeuksien soveltamista. Talouden toimijoiden ei sen vuoksi pitäisi tällaisissa tilanteissa velvoittaa kuluttajia korjaamaan vaarallista tuotetta.

(93)

Tällä asetuksella olisi myös kannustettava talouden toimijoita ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia tekemään vapaaehtoisia yhteisymmärryspöytäkirjoja toimivaltaisten viranomaisten, komission tai kuluttajia tai talouden toimijoita edustavien järjestöjen kanssa, jotta voitaisiin tehdä tuoteturvallisuuteen liittyviä vapaaehtoisia sitoumuksia, jotka menevät unionin lainsäädännössä säädettyjä oikeudellisia velvoitteita pidemmälle.

(94)

Kuluttajilla olisi oltava oikeus valvoa oikeuksiensa toteutumista talouden toimijoille tai verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille tämän asetuksen nojalla asetettujen velvoitteiden osalta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 (21) mukaisten edustajakanteiden avulla. Tässä asetuksessa olisi tätä varten säädettävä, että direktiiviä (EU) 2020/1828 sovelletaan edustajakanteisiin, jotka on nostettu tämän asetuksen rikkomisista, jotka vahingoittavat tai voivat vahingoittaa kuluttajien yhteisiä etuja. Kyseisen direktiivin liitettä I olisi sen vuoksi muutettava. Jäsenvaltioiden tehtävänä on varmistaa, että muutos otetaan huomioon niiden kyseisen direktiivin mukaisesti hyväksytyissä toimenpiteissä, jotka koskevat direktiivin saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä, vaikkakaan kyseisten kansallisten toimenpiteiden hyväksyminen tältä osin ei ole edellytys kyseisen direktiivin soveltamiselle kyseisiin edustajakanteisiin. Kyseistä direktiiviä olisi alettava soveltaa tämän asetuksen soveltamispäivästä edustajakanteisiin, jotka on nostettu talouden toimijoita tai verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia vastaan johtuen tämän asetuksen säännösten rikkomisista, jotka vahingoittavat tai voivat vahingoittaa kuluttajien yhteisiä etuja. Kuluttajien olisi voitava kyseiseen päivämäärään saakka vedota direktiivin (EU) 2020/1828 sovellettavuuteen kyseisen direktiivin liitteessä I olevan 8 kohdan mukaisesti.

(95)

Unionin olisi voitava tehdä yhteistyötä ja vaihtaa tuoteturvallisuuteen liittyviä tietoja kolmansien maiden sääntelyviranomaisten tai kansainvälisten järjestöjen kanssa unionin ja kolmansien maiden tai kansainvälisten järjestöjen välillä tehtyjen sopimusten tai komission ja kolmansien maiden viranomaisten tai kansainvälisten järjestöjen välillä tehtyjen järjestelyjen puitteissa, myös vaarallisten tuotteiden markkinoilla liikkumisen estämiseksi. Tällaisessa yhteistyössä ja tietojenvaihdossa olisi noudatettava luottamuksellisuutta ja henkilötietojen suojaa koskevia unionin sääntöjä. Henkilötietoja olisi siirrettävä vain siinä määrin kuin tällainen tietojenvaihto on tarpeen yksinomaan kuluttajien terveyden tai turvallisuuden suojelemiseksi.

(96)

Kuluttajatuotteiden turvallisuutta sekä ehkäiseviä, rajoittavia ja korjaavia toimenpiteitä koskevan järjestelmällisen tietojenvaihdon komission ja kolmansien maiden tai kansainvälisten järjestöjen välillä olisi perustuttava vastavuoroisuuteen, mikä edellyttää vastaavaa muttei välttämättä samanlaista tietojenvaihtoa kumpaakin osapuolta hyödyttäen. Tietojenvaihtoa unionin markkinoille tarkoitettuja tavaroita tuottavan kolmannen maan kanssa voitaisiin toteuttaa niin, että komissio lähettää Safety Gate -pikahälytysjärjestelmästä valikoituja tietoja, jotka liittyvät kyseisestä kolmannesta maasta peräisin oleviin tuotteisiin. Kyseinen kolmas maa voisi vastineeksi lähettää tietoja saatujen ilmoitusten perusteella toteutetuista jatkotoimista. Tällainen yhteistyö voisi edesauttaa tavoitetta pysäyttää vaaralliset tuotteet niiden lähteellä ja estää niiden pääsy unionin markkinoille.

(97)

Jotta seuraamuksilla olisi merkittävä pelotevaikutus niin, että talouden toimijat ja tapauksen mukaan verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat estäisivät vaarallisten tuotteiden markkinoille saattamisen, niiden olisi oltava riittäviä suhteessa rikkomisen tyyppiin, talouden toimijan tai verkkomarkkinapaikan tarjoajan mahdollisesti saamaan etuun sekä kuluttajalle aiheutuneen vahingon tyyppiin ja vakavuuteen. Seuraamusten olisi oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

(98)

Seuraamuksia määrättäessä olisi otettava asianmukaisesti huomioon kyseisen rikkomisen luonne, vakavuus ja kesto. Seuraamukset olisi määrättävä oikeasuhteisella tavalla ja noudattaen unionin ja kansallista lainsäädäntöä, mukaan lukien sovellettavat menettelytakeet, ja perusoikeuskirjan periaatteita.

(99)

Kuluttajien terveyden ja turvallisuuden korkean tason säilyttämiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle mahdollisen vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden tunnistamista ja jäljitettävyyttä sekä Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän toimintaa, jotta voidaan erityisesti hyväksyä yksityiskohtaiset säännöt ja menettelyt Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta ilmoitettuja toimenpiteitä koskevalle tietojenvaihdolle ja kriteerit riskitason arvioimiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa (22) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(100)

Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa hyväksyä erityiset turvallisuusvaatimukset, määrittää tuotosindikaattorit, joiden perusteella jäsenvaltioiden on ilmoitettava tämän asetuksen täytäntöönpanoa koskevat tiedot, täsmentää keskitettyjen kansallisten yhteyspisteiden tehtävät ja roolit, toteuttaa toimenpiteitä, kun on kyse vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden suhteen toteutetuista unionin toimista, hyväksyä yksityiskohtaiset säännöt, joiden mukaisesti kuluttajat lähettävät tietoja Safety Gate -portaaliin, täsmentää yhteentoimivan rajapinnan käyttöönottoa Safety Gate -portaalissa, vahvistaa vaatimukset tuotteiden rekisteröinnille tuoteturvallisuuteen liittyviä palautusmenettelyjä varten ja hyväksyä palautusmenettelyilmoituksen malli. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (23) mukaisesti.

(101)

Komission olisi hyväksyttävä välittömästi sovellettavia täytäntöönpanosäädöksiä, kun tämä on tarpeen asianmukaisesti perustelluissa erittäin kiireellisissä tapauksissa, jotka liittyvät kuluttajien terveyteen ja turvallisuuteen.

(102)

Komission olisi tehtävä arviointi tässä asetuksessa säädettyjen seuraamusten täytäntöönpanosta niiden vaikuttavuuden ja pelotevaikutusten suhteen ja tapauksen mukaan esitettävä lainsäädäntöehdotus niiden täytäntöönpanon valvonnan osalta.

(103)

Joitakin asetuksen (EU) N:o 1025/2012 säännöksiä olisi muutettava, jotta voidaan ottaa huomioon tämän asetuksen erityispiirteet ja erityisesti tarve määrittää tämän asetuksen mukaiset erityiset turvallisuusvaatimukset ennen pyynnön esittämistä eurooppalaiselle standardointiorganisaatiolle.

(104)

Direktiivi 87/357/ETY, joka kattaa kuluttajatuotteet, jotka eivät ole elintarvikkeita mutta jotka muistuttavat elintarvikkeita ja joita voidaan helposti erehtyä pitämään elintarvikkeina sellaisella tavalla, että kuluttajat, varsinkin lapset, voivat panna suuhunsa, imeskellä taikka niellä tai vetää henkeensä niitä, mikä saattaa aiheuttaa esimerkiksi tukehtumisen tai myrkytyksen taikka ruoansulatuskanavan puhkeamisen tai tukkeutumisen, on johtanut kiistanalaisiin tulkintoihin. Kyseinen direktiivi on myös hyväksytty aikana, jona kuluttajatuotteiden turvallisuutta koskeva oikeudellinen kehys oli soveltamisalaltaan hyvin suppea. Tästä syystä direktiivi 87/357/ETY olisi kumottava ja korvattava tällä asetuksella, erityisesti niillä tämän asetuksen säännöksillä, joilla varmistetaan, että tuotteet, jotka voivat suuhun pantuina, imeskeltyinä taikka nieltyinä tai henkeen vedettyinä olla haitallisia ja joita voidaan helposti erehtyä pitämään elintarvikkeina niiden muodon, tuoksun, värin, ulkonäön, pakkauksen, merkintöjen, tilavuuden, koon tai muiden ominaisuuksien takia, olisi riskinarvioinnin jälkeen katsottava vaarallisiksi. Markkinavalvontaviranomaisten olisi arviointiaan tehdessään otettava huomioon muun muassa se, että Euroopan unionin tuomioistuimen tulkinnan mukaan ei ole tarpeen osoittaa objektiivisilla ja perustelluilla tiedoilla, että se, että suuhun pannaan, imeskellään taikka niellään tai vedetään henkeen elintarvikkeita jäljitteleviä tuotteita, saattaa aiheuttaa esimerkiksi tukehtumisen tai myrkytyksen taikka ruoansulatuskanavan puhkeamisen tai tukkeutumisen kaltaisen vaaran. Toimivaltaisten kansallisten viranomaisten olisi silti tapauskohtaisesti arvioitava, ovatko tällaiset tuotteet vaarallisia, ja perusteltava, miksi näin on.

(105)

Jotta talouden toimijoilla ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilla olisi riittävästi aikaa mukautua tämän asetuksen vaatimuksiin, mukaan lukien tiedonantovaatimukset, on tarpeen säätää tämän asetuksen voimaantulopäivän jälkeisestä riittävästä siirtymäajasta, jonka aikana markkinoille voidaan vielä saattaa direktiivin 2001/95/EY soveltamisalaan kuuluvia, mainitun direktiivin vaatimusten mukaisia tuotteita. Jäsenvaltiot eivät sen vuoksi saisi estää tällaisten tuotteiden asettamista saataville markkinoilla, mukaan lukien myyntitarjoukset.

(106)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli parantaa sisämarkkinoiden toimintaa ja huolehtia samalla kuluttajansuojan korkeasta tasosta, koska se edellyttää jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välistä tiivistä yhteistyötä ja yhtenäistä toimintaa sekä mekanismia, jonka avulla voidaan nopeasti ja tehokkaasti vaihtaa tietoja vaarallisista tuotteista unionissa, vaan se voidaan ongelman unioninlaajuisen luonteen vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

(107)

Jos tämän asetuksen soveltamiseksi on tarpeen käsitellä henkilötietoja, tällainen käsittely olisi tehtävä henkilötietojen suojaa koskevan unionin lainsäädännön mukaisesti. Kaikkeen tämän asetuksen nojalla suoritettavaan henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan tapauksen mukaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksia (EU) 2016/679 (24) ja (EU) 2018/1725 (25) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 2002/58/EY (26). Kun kuluttajat ilmoittavat tuotteesta Safety Gate -portaalissa, ainoastaan ne henkilötiedot olisi tallennettava, jotka ovat tarpeen vaarallista tuotetta koskevan ilmoituksen tekemiseksi, ja tallennus olisi tehtävä enintään viiden vuoden ajaksi siitä, kun kyseiset tiedot on tallennettu. Valmistajien ja maahantuojien olisi pidettävä kuluttajien valituksista rekisteriä vain niin kauan kuin on tarpeen tämän asetuksen soveltamiseksi. Valmistajien ja maahantuojien, jotka ovat luonnollisia henkilöitä, olisi ilmoitettava nimensä sen varmistamiseksi, että kuluttaja pystyy tunnistamaan tuotteen jäljitettävyyttä varten.

(108)

Euroopan tietosuojavaltuutettua on kuultu asetuksen (EU) 2018/1725 42 artiklan mukaisesti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Tavoite ja kohde

1.   Tämän asetuksen tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa ja huolehtia samalla kuluttajansuojan korkeasta tasosta.

2.   Tässä asetuksessa vahvistetaan markkinoille saatettujen tai markkinoilla saataville asetettujen kuluttajatuotteiden turvallisuutta koskevat keskeiset säännöt.

2 artikla

Soveltamisala

1.   Tätä asetusta sovelletaan tuotteisiin, jotka saatetaan markkinoille tai asetetaan saataville markkinoilla, siltä osin kuin kyseisten tuotteiden turvallisuutta sääntelevässä unionin oikeudessa ei ole erityissäännöksiä, joilla on sama tavoite.

Kun tuotteisiin sovelletaan unionin lainsäädännössä asetettuja erityisiä turvallisuusvaatimuksia, tätä asetusta sovelletaan ainoastaan niihin seikkoihin ja riskeihin tai riskiluokkiin, joita kyseiset vaatimukset eivät kata.

Kun tuotteisiin sovelletaan 3 artiklan 27 alakohdassa määritellyssä unionin yhdenmukaistamislainsäädännössä asetettuja erityisvaatimuksia,

a)

II lukua ei sovelleta, siltä osin kuin on kyse unionin yhdenmukaistamislainsäädännön kattamista riskeistä tai riskiluokista;

b)

III luvun 1 jaksoa, V ja VII lukua sekä IX–XI lukua ei sovelleta.

2.   Tätä asetusta ei sovelleta

a)

ihmisille tarkoitettuihin lääkkeisiin ja eläinlääkkeisiin;

b)

elintarvikkeisiin;

c)

rehuihin;

d)

eläviin kasveihin ja eläimiin, geneettisesti muunnettuihin organismeihin ja geneettisesti muunnettuihin mikro-organismeihin suljetuissa oloissa sekä kasvi- ja eläinperäisiin tuotteisiin, jotka liittyvät suoraan niiden tulevaan lisääntymiseen;

e)

eläimistä saataviin sivutuotteisiin ja niistä johdettuihin tuotteisiin;

f)

kasvinsuojeluaineisiin;

g)

laitteisiin, joilla kuluttajat liikkuvat tai matkustavat, jos tällaisia laitteita käyttää suoraan palveluntarjoaja kuluttajille tarjottavan liikennepalvelun yhteydessä eivätkä kuluttajat ohjaa niitä itse;

h)

asetuksen (EU) 2018/1139 2 artiklan 3 kohdan d alakohdassa tarkoitettuihin ilma-aluksiin;

i)

antiikkiesineisiin.

3.   Tätä asetusta sovelletaan markkinoille saatettuihin tai markkinoilla saataville asetettuihin tuotteisiin riippumatta siitä, ovatko ne uusia, käytettyjä, korjattuja tai kunnostettuja. Sitä ei sovelleta tuotteisiin, jotka on korjattava tai kunnostettava ennen käyttöä, jos nämä tuotteet saatetaan markkinoille tai asetetaan saataville markkinoilla ja ne on selkeästi merkitty sellaisiksi.

4.   Tämä asetus ei rajoita kuluttajansuojaa koskevassa unionin lainsäädännössä vahvistettujen sääntöjen soveltamista.

5.   Tämä asetus on pantava täytäntöön ottaen asianmukaisesti huomioon ennalta varautumisen periaate.

3 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’tuotteella’ esinettä tai kohdetta, riippumatta siitä, onko se liitettävissä muihin esineisiin tai verkkoon vai ei, joka toimitetaan tai asetetaan saataville joko vastiketta vastaan tai vastikkeetta, myös palvelun tarjoamisen yhteydessä, ja joka on tarkoitettu kuluttajille tai kohtuudella ennakoitavissa olosuhteissa on todennäköistä, että kuluttajat käyttävät sitä, vaikka se ei olisi tarkoitettu heille;

2)

’turvallisella tuotteella’ tuotetta, joka tavanomaisissa tai kohtuudella ennakoitavissa käyttöolosuhteissa, mukaan lukien tosiasiallinen käyttöikä, ei aiheuta riskiä tai aiheuttaa tuotteen käyttöön nähden sellaiset mahdollisimman vähäiset riskit, joita voidaan pitää hyväksyttävinä ja kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suojelun korkean tason mukaisina;

3)

’vaarallisella tuotteella’ tuotetta, joka ei ole ’turvallinen tuote’;

4)

’riskillä’ vahingon aiheuttavan vaaran toteutumisen todennäköisyyden ja vahingon vakavuusasteen yhdistelmää;

5)

’vakavalla riskillä’ riskiä, jonka katsotaan riskinarvioinnin pohjalta ja tuotteen tavanomainen ja ennakoitavissa oleva käyttö huomioon ottaen edellyttävän markkinavalvontaviranomaisten nopeita toimia, myös tapauksissa, joissa riskin vaikutukset eivät ole välittömiä;

6)

’asettamisella saataville markkinoilla’ tuotteen toimittamista liiketoiminnan yhteydessä unionin markkinoille jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta;

7)

’markkinoille saattamisella’ tuotteen asettamista ensimmäistä kertaa saataville unionin markkinoilla;

8)

’valmistajalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka valmistaa taikka suunnitteluttaa tai valmistuttaa tuotetta ja pitää sitä kaupan omalla nimellään tai tavaramerkillään;

9)

’valtuutetulla edustajalla’ unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on valmistajan antama kirjallinen toimeksianto hoitaa kyseisen valmistajan puolesta tietyt tehtävät valmistajan tämän asetuksen mukaisten velvoitteiden osalta;

10)

’maahantuojalla’ unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka saattaa kolmannesta maasta tuotavan tuotteen unionin markkinoille;

11)

’jakelijalla’ muuta toimitusketjuun kuuluvaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä kuin valmistajaa tai maahantuojaa, joka asettaa tuotteen saataville markkinoilla;

12)

’jakelupalvelujen tarjoajalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tarjoaa liiketoiminnan yhteydessä vähintään kahta seuraavista palveluista: varastointi, pakkaaminen, varustaminen osoitteella ja lähettäminen, ilman että omistaa käsiteltävät tuotteet, lukuun ottamatta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 97/67/EY (27) 2 artiklan 1 alakohdassa määriteltyjä postipalveluja, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/644 (28) 2 artiklan 2 alakohdassa määriteltyjä tavaraliikennepalveluja sekä muita postipalveluja tai tavaraliikennepalveluja;

13)

’talouden toimijalla’ valmistajaa, valtuutettua edustajaa, maahantuojaa, jakelijaa, jakelupalvelujen tarjoajaa tai muuta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on tuotteiden valmistamiseen tai markkinoilla saataville asettamiseen liittyviä tämän asetuksen mukaisia velvoitteita;

14)

’verkkomarkkinapaikan tarjoajalla’ välityspalvelun tarjoajaa, joka käyttää verkkorajapintaa, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia elinkeinonharjoittajien kanssa tuotteiden myynnistä;

15)

’verkkorajapinnalla’ mitä tahansa ohjelmistoa, mukaan lukien verkkosivusto, verkkosivuston osa tai sovellus, mukaan lukien mobiilisovellukset;

16)

’etäsopimuksella’ direktiivin 2011/83/EU 2 artiklan 7 alakohdassa määriteltyä etäsopimusta;

17)

’kuluttajalla’ luonnollista henkilöä, joka toimii sellaisessa tarkoituksessa, joka ei liity hänen elinkeino- tai ammattitoimintaansa;

18)

’elinkeinonharjoittajalla’ luonnollista henkilöä tai joko yksityisessä tai julkisessa omistuksessa olevaa oikeushenkilöä, joka toimii tarkoituksessa, joka kuuluu kyseisen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön elinkeino- tai ammattitoimintaan, myös kyseisen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön nimissä tai tämän puolesta toimivan henkilön kautta;

19)

’eurooppalaisella standardilla’ asetuksen (EU) N:o 1025/2012 2 artiklan 1 alakohdan b alakohdassa määriteltyä eurooppalaista standardia;

20)

’kansainvälisellä standardilla’ asetuksen (EU) N:o 1025/2012 2 artiklan 1 alakohdan a alakohdassa määriteltyä kansainvälistä standardia;

21)

’kansallisella standardilla’ asetuksen (EU) N:o 1025/2012 2 artiklan 1 alakohdan d alakohdassa määriteltyä kansallista standardia;

22)

’eurooppalaisella standardointiorganisaatiolla’ asetuksen (EU) N:o 1025/2012 liitteessä I lueteltua eurooppalaista standardointiorganisaatiota;

23)

’markkinavalvonnalla’ markkinavalvontaviranomaisten toimintaa ja niiden toteuttamia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että tuotteet ovat tässä asetuksessa säädettyjen vaatimusten mukaisia;

24)

’markkinavalvontaviranomaisella’ viranomaista, jonka jäsenvaltio on nimennyt asetuksen (EU) 2019/1020 10 artiklan mukaisesti vastaamaan markkinavalvonnan järjestämisestä ja toteuttamisesta kyseisen jäsenvaltion alueella;

25)

’palautusmenettelyllä’ kaikkia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada kuluttajien saataville jo asetetut tuotteet takaisin;

26)

’markkinoilta poistamisella’ kaikkia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on estää toimitusketjussa olevan tuotteen asettaminen saataville markkinoilla;

27)

’unionin yhdenmukaistamislainsäädännöllä’ asetuksen (EU) 2019/1020 liitteessä I lueteltua unionin lainsäädäntöä ja mitä tahansa muuta unionin lainsäädäntöä, jolla yhdenmukaistetaan niiden tuotteiden kaupan pitämisen ehtoja, joihin mainittua asetusta sovelletaan;

28)

’antiikkiesineillä’ tuotteita, kuten keräily tai taide-esineitä, joiden kuluttajat eivät voi kohtuudella odottaa täyttävän uusimpia turvallisuusvaatimuksia.

4 artikla

Etämyynti

Verkossa tai muun etämyynnin kautta myytäviä tuotteita on pidettävä asetettuina saataville markkinoilla, jos tarjous on kohdennettu kuluttajille unionissa. Myyntitarjouksen katsotaan olevan kohdennettu kuluttajille unionissa, jos asianomainen talouden toimija suuntaa millä tahansa tavalla toimintaansa yhteen tai useampaan jäsenvaltioon.

II LUKU

TURVALLISUUSVAATIMUKSET

5 artikla

Yleinen turvallisuusvaatimus

Talouden toimijat saavat saattaa markkinoille tai asettaa saataville markkinoilla ainoastaan turvallisia tuotteita.

6 artikla

Tuotteiden turvallisuuden arviointiin liittyvät seikat

1.   Arvioitaessa, onko jokin tuote turvallinen tuote, on otettava huomioon erityisesti seuraavat seikat:

a)

tuotteen ominaisuudet, mukaan lukien sen rakenne, tekniset ominaisuudet, koostumus, pakkaus, kokoamisohjeet sekä mahdolliset asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet;

b)

vaikutus muihin tuotteisiin, jos on kohtuudella ennakoitavissa, että tuotetta käytetään muiden tuotteiden kanssa, mukaan lukien kyseisten tuotteiden liittäminen keskenään verkon välityksellä;

c)

vaikutus, joka muilla tuotteilla voi olla arvioitavaan tuotteeseen, jos on kohtuudella ennakoitavissa, että muita tuotteita käytetään kyseisen tuotteen kanssa, mukaan lukien arvioitavan tuotteen toimintatavan määrittämiseksi, muuttamiseksi tai täydentämiseksi tarkoitettujen, sulauttamattomien esineiden vaikutus, joka on otettava huomioon arvioitavan tuotteen turvallisuuden arvioinnissa;

d)

tuotteen esillepano, merkinnät, mukaan lukien ikäsoveltuvuutta lapsille koskevat merkinnät, tuotteen turvallista käyttöä ja hävittämistä koskevat varoitukset ja ohjeet sekä muut tuotteeseen liittyvät maininnat tai tiedot;

e)

tuotetta käyttävät kuluttajaryhmät, erityisesti arvioimalla riski haavoittuvassa asemassa oleville kuluttajille, kuten lapsille, ikäihmisille ja vammaisille henkilöille, sekä sukupuoleen liittyvien erojen vaikutus terveyteen ja turvallisuuteen;

f)

tuotteen ulkonäkö, jos se on omiaan johdattamaan kuluttajat käyttämään tuotetta eri tavalla kuin mitä varten se oli suunniteltu ja erityisesti

i)

jos tuote ei ole elintarvike mutta muistuttaa elintarviketta ja voi muotonsa, tuoksunsa, värinsä, ulkonäkönsä, pakkauksensa, merkintöjensä, tilavuutensa, kokonsa tai muiden ominaisuuksiensa takia helposti erehdyttää kuluttajat, varsinkin lapset, pitämään sitä elintarvikkeena ja sen vuoksi panemaan suuhunsa, imeskelemään taikka nielemään tai vetämään henkeensä sitä;

ii)

jos tuote ei ole suunniteltu eikä tarkoitettu lasten käyttöön mutta lapset todennäköisesti käyttävät sitä tai se muistuttaa ulkomuotonsa, pakkauksensa ja ominaisuuksiensa takia yleisesti lapsiin vetoavana pidettyä tai lasten käyttöön tarkoitettua esinettä;

g)

kun tuotteen luonne sitä edellyttää, asianmukaiset kyberturvallisuusominaisuudet, jotka ovat tarpeen tuotteen suojaamiseksi ulkoisilta vaikutuksilta, mukaan lukien vahingontekotarkoituksessa toimivat kolmannet osapuolet, jos tällaisella vaikutuksella voi olla vaikutusta tuotteen turvallisuuteen, mukaan lukien mahdollinen liitettävyyden tai yhteyden menetys;

h)

kun tuotteen luonne sitä edellyttää, tuotteen kehittyvät, oppivat ja ennakoivat toiminnot.

2.   Mahdollisuus parantaa turvallisuustasoa tai muiden vähäisemmän riskin aiheuttavien tuotteiden saatavuus ei saa olla perusteena sille, että tuotteen katsotaan olevan vaarallinen tuote.

7 artikla

Yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuutta koskeva olettama

1.   Tässä asetuksessa tuotteen oletetaan olevan tämän asetuksen 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukainen seuraavissa tapauksissa:

a)

se on sellaisten asiaa koskevien eurooppalaisten standardien tai niiden osien mukainen näiden standardien kattamien riskien ja riskiluokkien osalta, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä asetuksen (EU) N:o 1025/2012 10 artiklan 7 kohdan mukaisesti; tai

b)

tämän kohdan a alakohdassa tarkoitettujen asiaa koskevien eurooppalaisten standardien puuttuessa tuote on kansallisten vaatimusten mukainen sen jäsenvaltion lainsäädännössä säädettyjen terveys- ja turvallisuusvaatimusten kattamien riskien ja riskiluokkien osalta, jossa se asetetaan saataville markkinoilla, edellyttäen, että tällainen kansallinen lainsäädäntö on unionin lainsäädännön mukaista.

2.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa määritetään erityiset turvallisuusvaatimukset, jotka eurooppalaisten standardien on katettava, jotta voidaan varmistaa, että näiden eurooppalaisten standardien mukaiset tuotteet täyttävät 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

3.   Edellä olevan 1 kohdan mukainen yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuutta koskeva olettama ei kuitenkaan estä markkinavalvontaviranomaisia toteuttamasta kaikkia aiheellisia toimenpiteitä tämän asetuksen nojalla, jos on näyttöä siitä, että tuote on tällaisesta olettamasta huolimatta vaarallinen.

8 artikla

Tuotteiden turvallisuuden arvioinnissa huomioon otettavat lisäseikat

1.   Sovellettaessa 6 artiklaa ja tapauksissa, joissa 7 artiklan mukaista turvallisuusolettamaa ei sovelleta, arvioitaessa, onko jokin tuote turvallinen, on erityisesti otettava huomioon seuraavat seikat, kun ne ovat saatavilla:

a)

muut eurooppalaiset standardit kuin ne, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä asetuksen (EU) N:o 1025/2012 10 artiklan 7 kohdan mukaisesti;

b)

kansainväliset standardit;

c)

kansainväliset sopimukset;

d)

vapaaehtoiset sertifiointijärjestelmät tai vastaavat ulkopuoliset vaatimustenmukaisuuden arviointikehykset, erityisesti ne, jotka on kehitetty unionin lainsäädännön tukemiseksi;

e)

tuoteturvallisuuden arviointia koskevat komission suositukset tai suuntaviivat;

f)

siinä jäsenvaltiossa laaditut kansalliset standardit, jossa tuote on asetettu saataville;

g)

uusimmat tiedot ja uusin teknologia, mukaan lukien tunnustettujen tieteellisten elinten ja asiantuntijakomiteoiden lausunnot;

h)

kyseisellä alalla voimassa olevat tuoteturvallisuutta koskevat käytännesäännöt;

i)

turvallisuutta koskevat kuluttajien kohtuulliset odotukset;

j)

7 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksytyt turvallisuusvaatimukset.

III LUKU

TALOUDEN TOIMIJOIDEN VELVOITTEET

1 JAKSO

9 artikla

Valmistajien velvoitteet

1.   Valmistajien on tuotteensa markkinoille saattaessaan varmistettava, että tuotteet on suunniteltu ja valmistettu 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisesti.

2.   Valmistajien on ennen tuotteidensa markkinoille saattamista toteutettava sisäinen riskianalyysi ja laadittava tekniset asiakirjat, joissa on vähintään yleinen kuvaus tuotteesta ja sen olennaisista ominaisuuksista, joilla on merkitystä tuotteen turvallisuuden arvioinnissa.

Jos se on tuotteeseen liittyvien mahdollisten riskien kannalta aiheellista, ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuissa teknisissä asiakirjoissa on oltava soveltuvin osin myös seuraavat:

a)

analyysi tuotteeseen liittyvistä mahdollisista riskeistä sekä tällaisten riskien poistamiseksi tai vähentämiseksi käytetyistä ratkaisuista, mukaan lukien valmistajan tai jonkin muun osapuolen sen puolesta suorittamia testejä koskevien raporttien tulokset; ja

b)

luettelo mahdollisista asiaa koskevista 7 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista eurooppalaisista standardeista tai 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tai 8 artiklassa tarkoitetuista muista seikoista, joita sovelletaan 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen täyttämiseksi.

Jos jotakin 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista eurooppalaisista standardeista tai 8 artiklassa tarkoitetuista terveys- ja turvallisuusvaatimuksista tai niiden arvioinnissa huomioon otettavista seikoista on sovellettu vain osittain, valmistajien on yksilöitävä osat, joita on sovellettu.

3.   Valmistajien on varmistettava, että 2 kohdassa tarkoitetut tekniset asiakirjat ovat ajan tasalla. Niiden on pidettävä kyseiset asiakirjat markkinavalvontaviranomaisten saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun tuote on saatettu markkinoille, ja asetettava kyseiset asiakirjat kyseisten viranomaisten saataville pyynnöstä.

4.   Valmistajien on varmistettava, että käytössä on menettelyjä, jotta sarjatuotantona tuotetut tuotteet pysyvät 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisina.

5.   Valmistajien on varmistettava, että niiden tuotteisiin on kiinnitetty tyyppi-, erä- tai sarjanumero tai muu merkintä, jonka ansiosta tuote voidaan tunnistaa ja jonka kuluttajat voivat helposti nähdä ja lukea, tai, jos tuotteen koko tai luonne ei tätä salli, että vaadittu tieto on annettu pakkauksessa tai tuotteen mukana olevassa asiakirjassa.

6.   Valmistajien on ilmoitettava nimensä, rekisteröity toiminimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä, posti- ja sähköpostiosoitteensa sekä, jos eri kuin edellinen, keskitetyn yhteyspisteen posti- tai sähköpostiosoite, josta ne voi tavoittaa. Nämä tiedot on sijoitettava tuotteeseen tai, jos se ei ole mahdollista, sen pakkaukseen tai tuotteen mukana olevaan asiakirjaan.

7.   Valmistajien on varmistettava, että niiden tuotteeseen liitetään selkeät ohjeet ja turvallisuustiedot kielellä, jota kuluttajat voivat helposti ymmärtää ja jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote asetetaan saataville markkinoille. Tätä vaatimusta ei sovelleta, jos tuotetta pystyy käyttämään turvallisesti ja valmistajan tarkoittamalla tavalla ilman tällaisia ohjeita ja turvallisuustietoja.

8.   Jos valmistaja katsoo tai valmistajalla on syytä uskoa hallussaan olevien tietojen perusteella, että sen markkinoille saattama tuote on vaarallinen tuote, valmistajan on välittömästi

a)

toteutettava tarvittavat korjaavat toimenpiteet tuotteen saattamiseksi tehokkaasti vaatimusten mukaiseksi, mukaan lukien tapauksen mukaan markkinoilta poistaminen tai palautusmenettely;

b)

ilmoitettava siitä kuluttajille 35 tai 36 artiklan taikka niiden molempien mukaisesti; ja

c)

ilmoitettava asiasta Safety Business Gateway -järjestelmän kautta niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa tuote on asetettu saataville markkinoilla.

Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan b ja c alakohtaa valmistajien on annettava yksityiskohtaisia tietoja erityisesti kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvasta riskistä ja korjaavista toimenpiteistä, joita on jo toteutettu, sekä, jos saatavilla, markkinoilla yhä liikkeessä olevien tuotteiden määrästä jäsenvaltioittain.

9.   Komissio varmistaa, että valmistajat voivat antaa Safety Business Gateway -järjestelmän kautta tiedot, joiden tarkoituksena on varoittaa kuluttajia, ja että nämä tiedot asetetaan kuluttajien saataville Safety Gate -portaalissa ilman aiheetonta viivytystä.

10.   Valmistajien on varmistettava, että muille talouden toimijoille, vastuuhenkilöille ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille kyseisessä toimitusketjussa tiedotetaan oikea-aikaisesti niiden tunnistamista turvallisuusongelmista.

11.   Valmistajien on asetettava julkisesti saataville viestintäkanavia, kuten puhelinnumero, sähköpostiosoite tai niiden verkkosivuston erillinen osio, vammaisten henkilöiden saavutettavuustarpeet huomioon ottaen, jotta kuluttajat voivat tehdä valituksia ja ilmoittaa valmistajille onnettomuuksista tai turvallisuusongelmista, joita heillä on ollut tuotteen kanssa.

12.   Valmistajien on tutkittava tehdyt valitukset ja onnettomuuksista saadut tiedot, jotka koskevat niiden markkinoilla saataville asettamien sellaisten tuotteiden turvallisuutta, joiden valituksen tekijä on väittänyt olevan vaarallisia, ja pidettävä sisäistä rekisteriä näistä valituksista sekä tuotteiden palautusmenettelyistä ja korjaavista toimenpiteistä, joita on toteutettu tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi.

13.   Sisäiseen valitusrekisteriin saa tallentaa ainoastaan ne henkilötiedot, jotka ovat tarpeen, jotta valmistaja voi tutkia vaaralliseksi väitettyä tuotetta koskevan valituksen. Tällaisia tietoja saa säilyttää ainoastaan niin kauan kuin on tarpeen tutkimuksen tarkoituksiin ja joka tapauksessa enintään viiden vuoden ajan siitä, kun tiedot on tallennettu.

10 artikla

Valtuutettujen edustajien velvoitteet

1.   Valmistaja voi nimittää valtuutetun edustajan kirjallisella toimeksiannolla.

2.   Valtuutetun edustajan on suoritettava valmistajalta saamassaan toimeksiannossa määritetyt tehtävät. Valtuutetun edustajan on pyynnöstä toimitettava markkinavalvontaviranomaisille jäljennös toimeksiannosta. Valtuutetun edustajan on voitava toimeksiannon perusteella suorittaa ainakin seuraavat tehtävät:

a)

toimittaa markkinavalvontaviranomaiselle kyseisen markkinavalvontaviranomaisen perustellusta pyynnöstä kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen tuotteen turvallisuuden osoittamiseksi, virallisella kielellä, jota kyseinen viranomainen voi ymmärtää;

b)

jos valtuutettu edustaja katsoo tai hänellä on syytä uskoa, että kyseinen tuote on vaarallinen tuote, ilmoittaa siitä valmistajalle;

c)

ilmoittaa Safety Business Gateway -järjestelmässä tehdyllä ilmoituksella toimivaltaisille kansallisille viranomaisille toimista, joita on toteutettu hänen toimeksiantonsa kattamien tuotteiden aiheuttamien riskien poistamiseksi, jos valmistaja ei ole jo antanut tietoja tai niitä ei ole jo annettu valmistajan ohjeiden mukaisesti;

d)

tehdä yhteistyötä toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa niiden pyynnöstä toimissa, joita toteutetaan hänen toimeksiantonsa kattamien tuotteiden aiheuttamien riskien tehokkaaksi poistamiseksi.

11 artikla

Maahantuojien velvoitteet

1.   Maahantuojien on ennen tuotteen saattamista markkinoille varmistettava, että tuote on 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukainen ja että valmistaja on noudattanut 9 artiklan 2, 5 ja 6 kohdassa säädettyjä vaatimuksia.

2.   Jos maahantuoja katsoo tai maahantuojalla on syytä uskoa hallussaan olevien tietojen perusteella, että tuote ei ole 5 artiklan ja 9 artiklan 2, 5 ja 6 kohdan vaatimusten mukainen, maahantuoja ei saa saattaa tuotetta markkinoille ennen kuin tuote on saatettu vaatimusten mukaiseksi. Lisäksi, jos tuote on vaarallinen tuote, maahantuojan on välittömästi ilmoitettava siitä valmistajalle ja varmistettava, että markkinavalvontaviranomaisille ilmoitetaan asiasta Safety Business Gateway -järjestelmän kautta.

3.   Maahantuojien on ilmoitettava nimensä, rekisteröity toiminimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä, posti- ja sähköpostiosoitteensa sekä, jos eri kuin edellinen, keskitetyn yhteyspisteen posti- tai sähköpostiosoite, josta ne voi tavoittaa. Kyseiset tiedot on sijoitettava tuotteeseen tai, jos se ei ole mahdollista, sen pakkaukseen tai tuotteen mukana olevaan asiakirjaan. Maahantuojien on varmistettava, ettei lisämerkinnöillä peitetä valmistajan merkinnöissä antamia unionin lainsäädännössä vaadittuja tietoja.

4.   Maahantuojien on varmistettava, että niiden maahantuomaan tuotteeseen liitetään selkeät ohjeet ja turvallisuustiedot kielellä, jota kuluttajat voivat helposti ymmärtää ja jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote asetetaan saataville markkinoilla, paitsi jos tuotetta pystyy käyttämään turvallisesti ja valmistajan tarkoittamalla tavalla ilman tällaisia ohjeita ja turvallisuustietoja.

5.   Maahantuojien on varmistettava, että sinä aikana, jona tuote on niiden vastuulla, varastointi- tai kuljetusolosuhteet eivät vaaranna sen 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuutta eivätkä sen 9 artiklan 5 ja 6 kohdan vaatimusten mukaisuutta.

6.   Maahantuojien on pidettävä 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen teknisten asiakirjojen jäljennös markkinavalvontaviranomaisten saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun ne ovat saattaneet tuotteen markkinoille, ja varmistettava, että 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut asiakirjat voidaan tarvittaessa asettaa kyseisten viranomaisten saataville pyynnöstä.

7.   Maahantuojien on tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten ja valmistajan kanssa sen varmistamiseksi, että tuote on turvallinen.

8.   Jos maahantuoja katsoo tai maahantuojalla on syytä uskoa hallussaan olevien tietojen perusteella, että sen markkinoille saattama tuote on vaarallinen tuote, maahantuojan on välittömästi

a)

ilmoitettava siitä valmistajalle;

b)

varmistettava, että toteutetaan tarvittavat korjaavat toimenpiteet tuotteen saattamiseksi tehokkaasti vaatimusten mukaiseksi, mukaan lukien tapauksen mukaan markkinoilta poistaminen tai palautusmenettely; jos tällaisia toimenpiteitä ei ole toteutettu, maahantuojien on välittömästi toteutettava ne;

c)

varmistettava, että kuluttajille ilmoitetaan siitä välittömästi 35 tai 36 artiklan taikka niiden molempien mukaisesti; ja

d)

ilmoitettava asiasta Safety Business Gateway -järjestelmän kautta niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa tuote on asetettu saataville markkinoilla.

Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan c ja d alakohtaa maahantuojan on annettava yksityiskohtaisia tietoja erityisesti kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvasta riskistä ja korjaavista toimenpiteistä, joita on jo toteutettu, sekä, jos saatavilla, markkinoilla yhä liikkeessä olevien tuotteiden määrästä jäsenvaltioittain.

9.   Maahantuojien on tarkistettava, ovatko 9 artiklan 11 kohdassa tarkoitetut viestintäkanavat julkisesti kuluttajien saatavilla, jotta he voivat tehdä valituksia ja ilmoittaa onnettomuuksista tai turvallisuusongelmista, joita heillä on ollut tuotteen kanssa. Jos tällaisia kanavia ei ole saatavilla, maahantuojien on tarjottava niitä, vammaisten henkilöiden saavutettavuustarpeet huomioon ottaen.

10.   Maahantuojien on tutkittava tehdyt valitukset ja onnettomuuksista saadut tiedot, jotka koskevat niiden markkinoilla saataville asettamien sellaisten tuotteiden turvallisuutta, joiden valituksen tekijä on väittänyt olevan vaarallisia, ja kirjattava 9 artiklan 12 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin tai omaan sisäiseen rekisteriinsä nämä valitukset sekä tuotteiden palautusmenettelyt ja korjaavat toimenpiteet, joita on toteutettu tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi. Maahantuojien on tiedotettava valmistajalle, jakelijoille ja tapauksen mukaan huolintapalvelujen tarjoajille ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille oikea-aikaisesti toteutetusta tutkimuksesta ja tutkimuksen tuloksista.

11.   Valitusrekisteriin saa tallentaa ainoastaan ne henkilötiedot, jotka ovat tarpeen, jotta maahantuojat voivat tutkia vaaralliseksi väitettyä tuotetta koskevan valituksen. Tällaisia tietoja saa säilyttää ainoastaan niin kauan kuin on tarpeen tutkimuksen tarkoituksiin ja joka tapauksessa enintään viiden vuoden ajan siitä, kun kyseiset tiedot on tallennettu.

12 artikla

Jakelijoiden velvoitteet

1.   Jakelijoiden on ennen tuotteen asettamista saataville markkinoilla tarkistettava, että valmistaja ja tapauksen mukaan maahantuoja ovat noudattaneet 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdassa sekä soveltuvin osin 11 artiklan 3 ja 4 kohdassa vahvistettuja vaatimuksia.

2.   Jakelijoiden on varmistettava, että sinä aikana, jona tuote on niiden vastuulla, varastointi- tai kuljetusolosuhteet eivät vaaranna sen 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaisuutta eivätkä sen 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdan sekä soveltuvin osin 11 artiklan 3 ja 4 kohdan vaatimusten mukaisuutta.

3.   Jos jakelija katsoo tai jakelijalla on syytä uskoa hallussaan olevien tietojen perusteella, että tuote ei ole 5 artiklan, 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdan ja 11 artiklan 3 ja 4 kohdan vaatimusten mukainen, jakelija ei saa asettaa tuotetta saataville markkinoilla, paitsi jos tuote on saatettu vaatimusten mukaiseksi.

4.   Jos jakelija katsoo tai jakelijalla on syytä uskoa hallussaan olevien tietojen perusteella, että sen markkinoilla saataville asettama tuote on vaarallinen tuote tai se ei ole soveltuvin osin 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdan ja 11 artiklan 3 ja 4 kohdan vaatimusten mukainen, jakelijan on

a)

ilmoitettava siitä tapauksen mukaan välittömästi valmistajalle tai maahantuojalle;

b)

varmistettava, että toteutetaan tarvittavat korjaavat toimenpiteet tuotteen saattamiseksi tehokkaasti vaatimusten mukaiseksi, mukaan lukien tapauksen mukaan markkinoilta poistaminen tai palautusmenettely; ja

c)

varmistettava, että asiasta ilmoitetaan välittömästi Safety Business Gateway -järjestelmän kautta niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa tuote on asetettu saataville markkinoilla.

Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan b ja c alakohtaa jakelijan on annettava saatavillaan olevat aiheelliset yksityiskohtaiset tiedot kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvasta riskistä, kyseessä olevien tuotteiden lukumäärästä ja korjaavista toimenpiteistä, joita on jo toteutettu.

13 artikla

Tapaukset, joissa valmistajien velvoitteita sovelletaan muihin henkilöihin

1.   Luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä on pidettävä’ tässä asetuksessa valmistajana ja häneen on sovellettava 9 artiklassa säädettyjä valmistajan velvoitteita, kun kyseinen luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö saattaa tuotteen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään.

2.   Muuta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä kuin valmistajaa, joka merkittävästi muuttaa tuotetta, on pidettävä tässä asetuksessa valmistajana ja häneen sovelletaan 9 artiklassa säädettyjä valmistajan velvoitteita tuotteen sen osan osalta, johon muutos vaikuttaa, tai koko tuotteen osalta, jos merkittävällä muutoksella on vaikutusta sen turvallisuuteen.

3.   Tuotteen muuttamista fyysisesti tai digitaalisesti on pidettävä merkittävänä, jos sillä on vaikutusta tuotteen turvallisuuteen ja seuraavat kriteerit täyttyvät:

a)

muutos muuttaa tuotetta tavalla, jota ei ole ennakoitu tuotteen alkuperäisessä riskinarvioinnissa;

b)

vaaran luonne on muuttunut, on muodostunut uusi vaara tai riskitaso on kohonnut muutoksen takia; ja

c)

muutoksia eivät ole tehneet kuluttajat itse tai niitä ei ole tehty heidän puolestaan kuluttajien omaan käyttöön.

14 artikla

Tuoteturvallisuutta koskevat sisäiset prosessit

Talouden toimijoiden on varmistettava, että niillä on käytössä tuoteturvallisuutta koskevat sisäiset prosessit, joiden avulla ne voivat noudattaa asiaan liittyviä tämän asetuksen vaatimuksia.

15 artikla

Talouden toimijoiden yhteistyö markkinavalvontaviranomaisten kanssa

1.   Talouden toimijoiden on toteutettava yhteistyössä markkinavalvontaviranomaisten kanssa toimia, joilla voidaan poistaa tai vähentää niiden markkinoilla saataville asettamista tuotteista aiheutuvia riskejä.

2.   Talouden toimijan on markkinavalvontaviranomaisen pyynnöstä annettava kaikki tarvittavat tiedot, erityisesti

a)

täydellinen kuvaus tuotteen aiheuttamista riskeistä, niihin liittyvistä valituksista ja tietoon tulleista onnettomuuksista; ja

b)

kuvaus korjaavista toimenpiteistä, joita on toteutettu riskiin puuttumiseksi.

3.   Talouden toimijoiden on pyynnöstä yksilöitävä ja toimitettava myös seuraavat asiaan liittyvät jäljitettävyyttä koskevat tiedot tuotteesta:

a)

talouden toimijat, jotka ovat toimittaneet niille tuotteen tai osan, komponentin tai tuotteeseen sulautetun ohjelmiston; ja

b)

talouden toimijat, joille ne ovat toimittaneet tuotteen.

4.   Talouden toimijoiden on kyettävä esittämään 2 kohdassa tarkoitetut tiedot kymmenen vuoden ajan siitä, kun niille on toimitettu tuote, tai tapauksen mukaan siitä, kun ne ovat toimittaneet tuotteen.

5.   Talouden toimijoiden on kyettävä esittämään 3 kohdassa tarkoitetut tiedot kuuden vuoden ajan siitä, kun niille on toimitettu tuote tai osa, komponentti tai tuotteeseen sulautettu ohjelmisto, tai tapauksen mukaan siitä, kun ne ovat toimittaneet tuotteen.

6.   Markkinavalvontaviranomaiset voivat pyytää talouden toimijoita toimittamaan säännöllisiä edistymisraportteja ja päättää, voidaanko korjaava toimenpide katsoa loppuun saatetuksi, ja jos, niin milloin.

16 artikla

Unionin markkinoille saatettujen tuotteiden vastuuhenkilö

1.   Tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvaa tuotetta ei saa saattaa markkinoille, ellei ole olemassa unioniin sijoittautunutta talouden toimijaa, joka on vastuussa asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 3 kohdassa säädetyistä tehtävistä kyseisen tuotteen osalta. Kyseisen asetuksen 4 artiklan 2 ja 3 kohtaa sovelletaan tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin. Tässä asetuksessa kyseisen asetuksen 4 artiklan 3 kohdan viittauksia ’unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön’ ja ’sovellettavaan unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön’ pidetään viittauksina ’tähän asetukseen’.

2.   Rajoittamatta talouden toimijoiden tämän asetuksen mukaisia velvoitteita asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen tehtävien lisäksi ja sen tuotteen turvallisuuden varmistamiseksi, josta se on vastuussa, tapauksen mukaan tuotteeseen liittyvien mahdollisten riskien osalta, tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun talouden toimijan on säännöllisesti tarkastettava, että

a)

tuote on tämän asetuksen 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen teknisten asiakirjojen mukainen;

b)

tuote on tämän asetuksen 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdassa säädettyjen vaatimusten mukainen.

Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun talouden toimijan on markkinavalvontaviranomaisten pyynnöstä toimitettava dokumentoitu näyttö suoritetuista tarkastuksista.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun talouden toimijan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki ja yhteystiedot, mukaan lukien posti- ja sähköpostiosoite, on ilmoitettava tuotteessa tai sen pakkauksessa, paketissa tai mukana olevassa asiakirjassa.

17 artikla

Talouden toimijoille annettavat tiedot

1.   Komissio antaa talouden toimijoille maksutta yleisiä tietoja tästä asetuksesta.

2.   Jäsenvaltioiden on annettava talouden toimijoille näiden pyynnöstä ja maksutta tarkempia tietoja tämän asetuksen täytäntöönpanosta kansallisella tasolla ja tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin sovellettavista, tuoteturvallisuutta koskevista kansallisista säännöistä. Tätä varten sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/515 (29) 9 artiklan 1 ja 4 kohtaa.

Komissio antaa talouden toimijoille erityisiä suuntaviivoja siitä, miten ne voivat täyttää tässä asetuksessa säädetyt velvoitteet, ottaen erityisesti huomioon niiden toimijoiden tarpeet, joita voidaan pitää pk-yrityksinä, mukaan lukien mikroyritykset.

18 artikla

Tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien tai -ryhmien jäljitettävyyttä koskevat erityiset vaatimukset

1.   Kun tietyt tuotteet tai tuoteluokat tai -ryhmät todennäköisesti aiheuttavat vakavan riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle, komissio voi Safety Business Gateway -järjestelmään kirjattujen onnettomuuksien, Safety Gate -tilastojen, tuoteturvallisuutta koskevien yhteisten toimien tulosten ja muiden asiaankuuluvien indikaattorien tai näytön perusteella sekä kuluttajaturvallisuusverkostoa, asiaankuuluvia asiantuntijaryhmiä ja asiaankuuluvia sidosryhmiä kuultuaan perustaa jäljitettävyysjärjestelmän, joihin näitä tuotteita markkinoille saattavien ja markkinoilla saataville asettavien talouden toimijoiden on liityttävä.

2.   Jäljitettävyysjärjestelmään kuuluvat sellaisten tietojen kerääminen ja tallentaminen, myös sähköisesti, joiden avulla voidaan tunnistaa tuote, sen komponentit tai sen toimitusketjuun kuuluvat talouden toimijat, sekä kyseisten tietojen esittämistä ja niihin pääsyä koskevat yksityiskohtaiset säännöt, mukaan lukien tietovälineen sijoittaminen tuotteeseen, sen pakkaukseen tai mukana oleviin asiakirjoihin.

3.   Siirretään komissiolle valta antaa 45 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta

a)

määrittämällä 1 kohdassa tarkoitetut tuotteet tai tuote- tai komponenttiluokat tai -ryhmät, jotka todennäköisesti aiheuttavat vakavan riskin ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle; komissio ilmoittaa kyseisissä delegoiduissa säädöksissä, onko se käyttänyt komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2019/417 (30) säädettyä riskianalyysimenetelmää, tai, jos tämä menetelmä ei sovellu kyseiseen tuotteeseen, se antaa yksityiskohtaisen kuvauksen käytetystä menetelmästä;

b)

täsmentämällä, minkä tyyppisiä tietoja talouden toimijoiden on kerättävä ja tallennettava 2 kohdassa tarkoitetun jäljitettävyysjärjestelmän avulla;

c)

täsmentämällä 2 kohdassa tarkoitetut tietojen esittämistä ja niihin pääsyä koskevat yksityiskohtaiset säännöt, mukaan lukien tietovälineen sijoittaminen tuotteeseen, sen pakkaukseen tai mukana oleviin asiakirjoihin;

d)

täsmentämällä toimijat, joilla on oltava pääsy b alakohdassa tarkoitettuihin tietoihin, ja se, mihin tietoihin näillä on oltava pääsy, mukaan lukien kuluttajat, talouden toimijat, verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset, komissio ja yleishyödylliset järjestöt tai mitkä tahansa näiden puolesta toimivat järjestöt.

4.   Markkinavalvontaviranomaisilla, kuluttajilla, talouden toimijoilla ja muilla asiaankuuluvilla toimijoilla on oltava pääsy maksutta 3 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin näiden 3 kohdan d alakohdan nojalla hyväksytyssä sovellettavassa delegoidussa säädöksessä vahvistettujen käyttöoikeuksien perusteella.

5.   Toteuttaessaan 3 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet komissio ottaa huomioon seuraavat:

a)

toimenpiteiden kustannustehokkuus, mukaan lukien toimenpiteiden vaikutus yrityksiin, erityisesti pk-yrityksiin;

b)

asianmukainen määräaika, jotta talouden toimijat voivat varautua näihin toimenpiteisiin; ja

c)

yhteensopivuus ja yhteentoimivuus unionin tai kansainvälisellä tasolla jo perustettujen muiden tuotteiden jäljitettävyysjärjestelmien kanssa.

2 JAKSO

19 artikla

Talouden toimijoiden velvoitteet etämyynnissä

Jos talouden toimijat asettavat tuotteita saataville markkinoilla verkossa tai muun etämyynnin kautta, tuotteen tarjouksessa on selkeästi ja näkyvästi ilmoitettava ainakin seuraavat tiedot:

a)

valmistajan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki sekä posti- ja sähköpostiosoite, josta sen voi tavoittaa;

b)

jos valmistaja ei ole sijoittautunut unioniin, tämän asetuksen 16 artiklan 1 kohdassa tai asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun vastuuhenkilön nimi sekä posti- ja sähköpostiosoite;

c)

tiedot, joiden avulla tuote voidaan tunnistaa, mukaan lukien sen kuva, sen tyyppi ja muu tuotetunniste; ja

d)

varoitukset tai turvallisuustiedot, jotka on kiinnitettävä tuotteeseen tai pakkaukseen tai sisällytettävä mukana olevaan asiakirjaan tämän asetuksen tai sovellettavan unionin yhdenmukaistamislainsäädännön mukaisesti kielellä, jota kuluttajat voivat helposti ymmärtää ja jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote asetetaan saataville markkinoilla.

20 artikla

Talouden toimijoiden velvoitteet tuotteiden turvallisuuteen liittyvien onnettomuuksien sattuessa

1.   Valmistajan on varmistettava, että markkinoille saatetun tai markkinoilla saataville asetetun tuotteen aiheuttamasta onnettomuudesta ilmoitetaan Safety Business Gateway -järjestelmän kautta sen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille, jossa onnettomuus on tapahtunut, ilman aiheetonta viivytystä siitä, kun valmistaja on saanut tiedon onnettomuudesta. Ilmoituksessa on mainittava tuotteen tyyppi ja tunnistenumero sekä onnettomuuden olosuhteet, jos ne ovat tiedossa. Valmistajan on pyynnöstä ilmoitettava toimivaltaisille viranomaisille muut asiaankuuluvat tiedot.

2.   Sovellettaessa 1 kohtaa valmistajan on ilmoitettava toimivaltaisille viranomaisille jonkin tuotteen käyttöön liittyvistä tapahtumista, jotka ovat johtaneet henkilön kuolemaan tai henkilön terveyteen ja turvallisuuteen kohdistuviin vakaviin haittavaikutuksiin, jotka voivat olla joko pysyviä tai tilapäisiä, mukaan lukien vammat, muut kyseisen henkilön keholle aiheutuneet vahingot, sairaudet ja krooniset terveysvaikutukset.

3.   Kun maahantuojat ja jakelijat saavat tietää markkinoille saattamansa tai markkinoilla saataville asettamansa tuotteen aiheuttamasta onnettomuudesta, niiden on ilmoitettava asiasta valmistajalle ilman aiheetonta viivytystä. Valmistajan on tehtävä 1 kohdan mukainen ilmoitus tai ohjeistettava maahantuojaa tai yhtä jakelijoista tekemään ilmoitus.

4.   Jos tuotteen valmistaja ei ole sijoittautunut unioniin, tämän asetuksen 16 artiklan 1 kohdassa tai asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun vastuuhenkilön, joka saa tietää onnettomuudesta, on varmistettava, että ilmoitus tehdään.

21 artikla

Sähköisessä muodossa olevat tiedot

Rajoittamatta 9 artiklan 5, 6 ja 7 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan ja 16 artiklan 3 kohdan sekä asiaan liittyvien unionin yhdenmukaistamislainsäädännön säännösten soveltamista talouden toimijat voivat lisäksi asettaa näissä säännöksissä tarkoitetut tiedot saataville digitaalisessa muodossa käyttäen sähköisiä teknisiä ratkaisuja, jotka ovat selkeästi näkyvissä tuotteessa tai, jos tämä ei ole mahdollista, sen pakkauksessa tai tuotteen mukana olevassa asiakirjassa. Kyseisten tietojen on oltava kielellä, jota kuluttajat voivat helposti ymmärtää ja jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote asetetaan saataville markkinoilla, myös vammaisten henkilöiden kannalta saavutettavissa muodoissa.

IV LUKU

VERKKOMARKKINAPAIKKOJEN TARJOAJAT

22 artikla

Tuoteturvallisuuteen liittyvät verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien erityisvelvoitteet

1.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on nimettävä keskitetty yhteyspiste, jonka avulla ne voivat viestiä suoraan sähköisesti jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisten kanssa tuoteturvallisuusongelmista, erityisesti tämän artiklan 4 kohdan nojalla annettujen määräysten ilmoittamista varten, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) 2022/2065 11 artiklassa säädettyjen yleisten velvoitteiden soveltamista.

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on rekisteröidyttävä Safety Gate -portaaliin ja ilmoitettava Safety Gate -portaalissa tiedot keskitetystä yhteyspisteestään.

2.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on nimettävä keskitetty yhteyspiste, jonka avulla kuluttajat voivat viestiä niiden kanssa suoraan ja nopeasti tuoteturvallisuusongelmista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU) 2022/2065 12 artiklassa säädettyjen yleisten velvoitteiden soveltamista.

3.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on varmistettava, että niillä on käytössä tuoteturvallisuutta koskevat sisäiset prosessit, jotta ne voivat ilman aiheetonta viivytystä noudattaa asiaan liittyviä tämän asetuksen vaatimuksia.

4.   Jäsenvaltioiden asetuksen (EU) 2019/1020 14 artiklan mukaisesti siirtämien valtuuksien osalta jäsenvaltioiden on siirrettävä markkinavalvontaviranomaisilleen tarvittavat valtuudet, vaarallisen tuotteen tarjoamiseen viittaavan erityisen sisällön osalta, antaa määräys, jossa verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia vaaditaan poistamaan tällainen sisältö verkkorajapinnaltaan, estämään pääsy siihen tai näyttämään nimenomainen varoitus. Tällaiset määräykset on annettava asetuksen (EU) 2022/2065 9 artiklan 2 kohdassa säädettyjen vähimmäisedellytysten mukaisesti.

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on toteutettava tarvittavat toimenpiteet vastaanottaakseen ja käsitelläkseen tämän kohdan nojalla annettuja määräyksiä ja toimittava ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa kahden työpäivän kuluessa määräyksen vastaanottamisesta. Niiden on ilmoitettava määräyksen antaneelle markkinavalvontaviranomaiselle määräyksen johdosta toteutetuista toimista sähköisesti käyttämällä Safety Gate -portaalissa julkaistuja markkinavalvontaviranomaisen yhteystietoja.

5.   Edellä olevan 4 kohdan nojalla annetuissa määräyksissä voidaan vaatia verkkomarkkinapaikan tarjoajaa niissä määrätyksi ajaksi poistamaan sen verkkorajapinnalta kaikki kyseisen vaarallisen tuotteen tarjoamiseen viittaava samanlainen sisältö, estämään pääsy siihen tai näyttämään nimenomainen varoitus, edellyttäen, että kyseisen sisällön haku rajoittuu määräyksessä yksilöityihin tietoihin eikä edellytä verkkomarkkinapaikan tarjoajan toteuttavan kyseisen sisällön itsenäistä arviointia ja että haku ja poistaminen voidaan toteuttaa oikeasuhteisella tavalla käyttäen luotettavia automatisoituja välineitä.

6.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on otettava huomioon markkinavalvontaviranomaisten säännöllisesti 26 artiklan mukaisesti ilmoittamat, Safety Gate -portaalin kautta saadut tiedot vaarallisista tuotteista, kun ne soveltavat vapaaehtoisia toimenpiteitään, joiden tarkoituksena on tapauksen mukaan havaita, tunnistaa tai poistaa vaarallisten tuotteiden tarjoamisiin viittaavaa sisältöä niiden verkossa toimivalla markkinapaikalla tai estää pääsy siihen, myös hyödyntämällä yhteentoimivaa rajapintaa Safety Gate -portaaliin 34 artiklan mukaisesti. Niiden on ilmoitettava Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään ilmoituksen tehneelle viranomaiselle toteutetuista toimista käyttämällä Safety Gate -portaalissa julkaistuja markkinavalvontaviranomaisen yhteystietoja.

7.   Noudattaakseen asetuksen (EU) 2022/2065 31 artiklan 3 kohdan vaatimuksia tuoteturvallisuuden osalta verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on käytettävä ainakin Safety Gate -portaalia.

8.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa kolmen työpäivän kuluessa ilmoituksen saatuaan käsiteltävä verkossa niiden palvelujen kautta myyntiin tarjotun tuotteen osalta tuoteturvallisuusongelmiin liittyvät ilmoitukset, jotka on saatu asetuksen (EU) 2022/2065 16 artiklan mukaisesti.

9.   Noudattaakseen asetuksen (EU) 2022/2065 31 artiklan 1 ja 2 kohdan vaatimuksia tuoteturvallisuutta koskevien tietojen osalta verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on suunniteltava ja järjestettävä verkkorajapintansa siten, että tuotetta tarjoavat elinkeinonharjoittajat voivat antaa vähintään seuraavat tiedot kustakin tarjotusta tuotteesta ja että varmistetaan, että tiedot esitetään tai asetetaan muutoin helposti kuluttajien saavutettaviin tuotelistauksessa:

a)

valmistajan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki sekä posti- ja sähköpostiosoite, josta valmistajan voi tavoittaa;

b)

jos valmistaja ei ole sijoittautunut unioniin, tämän asetuksen 16 artiklan 1 kohdassa tai asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun vastuuhenkilön nimi sekä posti- ja sähköpostiosoite;

c)

tiedot, joiden avulla tuote voidaan tunnistaa, mukaan lukien sen kuva, sen tyyppi ja muu tuotetunniste; ja

d)

varoitukset tai turvallisuustiedot, jotka on kiinnitettävä tuotteeseen tai joiden on oltava sen mukana tämän asetuksen tai sovellettavan unionin yhdenmukaistamislainsäädännön mukaisesti kielellä, jota kuluttajat voivat helposti ymmärtää ja jonka määrittää se jäsenvaltio, jossa tuote asetetaan saataville markkinoilla.

10.   Edellä 3 kohdassa tarkoitettuihin sisäisiin prosesseihin on sisällyttävä mekanismeja, joiden avulla elinkeinonharjoittajat voivat antaa

a)

tämän artiklan 9 kohdan mukaiset tiedot, mukaan lukien tiedot unioniin sijoittautuneesta valmistajasta tai tapauksen mukaan tämän asetuksen 16 artiklan 1 kohdan tai asetuksen (EU) 2019/1020 4 artiklan 1 kohdan mukaisesta vastuuhenkilöstä; ja

b)

omaehtoisen vakuutuksensa, jossa nämä sitoutuvat tarjoamaan ainoastaan tämän asetuksen mukaisia tuotteita, sekä lisätietoja tunnistamista varten, tapauksen mukaan asetuksen (EU) 2022/2065 30 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

11.   Noudattaakseen asetuksen (EU) 2022/2065 23 artiklan vaatimuksia tuoteturvallisuuden osalta verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on ennakkovaroituksen annettuaan keskeytettävä kohtuulliseksi ajaksi palvelujensa tarjoaminen elinkeinonharjoittajille, jotka toistuvasti tarjoavat tämän asetuksen vaatimusten vastaisia tuotteita.

12.   Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten, elinkeinonharjoittajien ja asianomaisten talouden toimijoiden kanssa sellaisten toimien helpottamiseksi, joilla pyritään poistamaan niiden palvelujen kautta verkossa tarjotun tai tarjottavan tuotteen aiheuttamat riskit tai, jos tämä ei ole mahdollista, vähentämään niitä.

Verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on erityisesti

a)

varmistettava, että ne antavat kuluttajille asianmukaisia ja oikea-aikaisia tietoja, myös

i)

ilmoittamalla suoraan kaikille kuluttajille, jotka ostivat asianomaisen tuotteen niiden rajapintojen kautta ja joita asia koskee, kun on aloitettu tuoteturvallisuuteen liittyvä palautusmenettely, josta verkkomarkkinapaikat ovat saaneet tosiasiallisen tiedon, tai kun tietyt tiedot on saatettava kuluttajien tietoon tuotteen turvallisen käytön varmistamiseksi, jäljempänä ’turvallisuusvaroitus’, 35 tai 36 artiklan taikka niiden molempien mukaisesti;

ii)

julkaisemalla tiedot tuoteturvallisuuteen liittyvistä palautusmenettelyistä verkkorajapinnoillaan;

b)

ilmoitettava asianomaiselle talouden toimijalle päätöksestä poistaa vaarallisen tuotteen tarjoamiseen viittaava sisältö tai estää pääsy siihen;

c)

tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten ja asianomaisten talouden toimijoiden kanssa tuotteiden tehokkaiden palautusmenettelyjen varmistamiseksi, myös pidättäytymällä asettamasta esteitä palautusmenettelyille;

d)

välittömästi ilmoitettava Safety Business Gateway -järjestelmän kautta niiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille, joissa asianomainen tuote on asetettu saataville markkinoilla, verkkorajapinnoillaan tarjotuista vaarallisista tuotteista, joista ne ovat saaneet tosiasiallisen tiedon, antamalla markkinavalvontaviranomaisille saatavillaan olevat aiheelliset yksityiskohtaiset tiedot kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle aiheutuvasta riskistä, markkinoilla yhä liikkeessä olevien tuotteiden määrästä jäsenvaltioittain, jos saatavilla, sekä korjaavista toimenpiteistä, joita niiden tietojen mukaan on jo toteutettu;

e)

tehtävä yhteistyötä niille ilmoitettujen onnettomuuksien osalta, myös

i)

ilmoittamalla asianomaisille elinkeinonharjoittajille ja talouden toimijoille viipymättä onnettomuuksista tai turvallisuusongelmista saamistaan tiedoista, jos ne ovat saaneet tiedon, että nämä elinkeinonharjoittajat ovat tarjonneet kyseistä tuotetta rajapintojensa kautta;

ii)

ilmoittamalla ilman aiheetonta viivytystä Safety Business Gateway -järjestelmän kautta niille ilmoitetuista, vakavaan riskiin tai tosiasialliseen vahinkoon kuluttajan terveydelle tai turvallisuudelle johtaneista onnettomuuksista, jotka on aiheuttanut niiden verkkomarkkinapaikalla saataville asetettu tuote, ja ilmoitettava asiasta valmistajalle;

f)

tehtävä yhteistyötä unionin ja kansallisen tason lainvalvontaviranomaisten, mukaan lukien Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF), kanssa harjoittamalla säännöllistä ja jäsenneltyä tietojenvaihtoa tarjouksista, jotka verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat ovat poistaneet tämän artiklan perusteella;

g)

sallittava pääsy rajapinnoilleen sellaisille verkkovälineille, joita markkinavalvontaviranomaiset käyttävät vaarallisten tuotteiden tunnistamiseksi;

h)

tehtävä yhteistyötä vaarallisten tuotteiden toimitusketjun tunnistamisessa mahdollisuuksien mukaan vastaamalla tietopyyntöihin, jos asiaan liittyvät tiedot eivät ole julkisesti saatavilla;

i)

markkinavalvontaviranomaisten perustellusta pyynnöstä, kun verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat tai verkkomyyjät ovat ottaneet käyttöön teknisiä esteitä tietojen poimimiselle verkkorajapinnoiltaan (tiedonharavointi), sallittava tällaisten tietojen haravointi ainoastaan tuoteturvallisuutta varten pyynnön esittäneiden markkinavalvontaviranomaisten toimittamien tunnistusparametrien perusteella.

V LUKU

MARKKINAVALVONTA JA TÄYTÄNTÖÖNPANO

23 artikla

Markkinavalvonta

1.   Asetuksen (EU) 2019/1020 10 artiklaa, 11 artiklan 1–7 kohtaa, 12–15 artiklaa, 16 artiklan 1–5 kohtaa sekä 18, 19 ja 21–24 artiklaa sovelletaan tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tuotteisiin.

2.   Tässä asetuksessa asetusta (EU) 2019/1020 sovelletaan seuraavasti:

a)

kyseisen asetuksen 11, 13, 14, 16, 18 ja 23 artiklan viittauksia ’unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön’, ’sovellettavaan unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön’, ’tähän asetukseen ja unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön, ’asiaa koskevaan unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön’ ja ’unionin yhdenmukaistamislainsäädäntöön tai tähän asetukseen’ pidetään viittauksina ’tähän asetukseen’;

b)

kyseisen asetuksen 11 artiklan 1 kohdan b alakohdan viittausta ’kyseiseen lainsäädäntöön ja tähän asetukseen’ pidetään viittauksena ’tähän asetukseen’;

c)

kyseisen asetuksen 11–13 ja 21 artiklan viittauksia ’verkostoon’ pidetään viittauksina ’verkostoon ja tämän asetuksen 30 artiklassa tarkoitettuun kuluttajaturvallisuusverkostoon’;

d)

kyseisen asetuksen 11, 13–16, 22 ja 23 artiklan viittauksia ’vaatimustenvastaisuuteen’, ’vaatimustenvastaisuuksiin’, ’vaatimustenvastaiseen’ ja ’vaatimustenvastaisiin’ pidetään viittauksina ’tämän asetuksen noudattamatta jättämiseen’;

e)

kyseisen asetuksen 14 artiklan 4 kohdan i alakohdan viittausta ’41 artiklaan’ pidetään viittauksena ’tämän asetuksen 44 artiklaan’;

f)

kyseisen asetuksen 19 artiklan 1 kohdan viittausta ’20 artiklaan’ pidetään viittauksena ’tämän asetuksen 26 artiklaan’.

3.   Jos vaarallinen tuote on tunnistettu, markkinavalvontaviranomaiset voivat pyytää valmistajalta tietoja muista tuotteista, jotka on tuotettu käyttäen samaa menetelmää, jotka sisältävät samat komponentit tai jotka kuuluvat samaan tuotantoerään ja joihin liittyy sama riski.

24 artikla

Raportointi

1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle viimeistään kahden vuoden kuluttua 2 kohdassa tarkoitetun täytäntöönpanosäädöksen hyväksymisestä ja sen jälkeen joka vuosi tiedot tämän asetuksen soveltamisesta.

Saatuaan jäsenvaltioiden toimittamat tiedot komissio laatii vuosittain yhteenvetoraportin ja asettaa sen yleisön saataville.

2.   Komissio määrittää täytäntöönpanosäädöksillä tuotosindikaattorit, joiden perusteella jäsenvaltioiden on toimitettava tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

VI LUKU

SAFETY GATE -PIKAHÄLYTYSJÄRJESTELMÄ JA SAFETY BUSINESS GATEWAY -JÄRJESTELMÄ

25 artikla

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmä

1.   Komissio kehittää edelleen, nykyaikaistaa ja ylläpitää nopeaa hälytysjärjestelmää, joka on tarkoitettu tietojenvaihtoon vaarallisia tuotteita koskevista korjaavista toimenpiteistä, jäljempänä ’Safety Gate -pikahälytysjärjestelmä’, ja parantaa sen tehokkuutta.

2.   Komissiolla ja jäsenvaltioilla on pääsy Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään. Tätä varten kunkin jäsenvaltion on nimettävä keskitetty kansallinen yhteyspiste, joka on vastuussa ainakin ilmoitusten täydellisyyden tarkistamisesta ja niiden toimittamisesta komission validointia varten sekä viestinnästä komission kanssa 26 artiklan 1–6 kohdassa säädettyjen tehtävien osalta.

Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksen, jossa täsmennetään keskitettyjen kansallisten yhteyspisteiden roolit ja tehtävät. Tämä täytäntöönpanosäädös hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

26 artikla

Vaarallisia tuotteita koskeva ilmoitus Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta

1.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta korjaavista toimenpiteistä, joita niiden viranomaiset tai talouden toimijat ovat toteuttaneet seuraavien perusteella:

a)

tämän asetuksen säännökset kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle vakavan riskin aiheuttavien vaarallisten tuotteiden osalta; ja

b)

asetuksen (EU) 2019/1020 20 artikla.

2.   Jäsenvaltiot voivat ilmoittaa myös vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden osalta suunnitelluista korjaavista toimenpiteistä Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta, jos ne katsovat sen olevan tarpeen kuluttajien terveydelle tai turvallisuudelle aiheutuvan riskin kiireellisyyden vuoksi.

3.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle korjaavista toimenpiteistä, joita niiden viranomaiset tai talouden toimijat ovat toteuttaneet tämän asetuksen perusteella, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän artiklan 1 kohdan soveltamista, jakomissio toimittaa nämä tiedot muille jäsenvaltioille. Tätä varten jäsenvaltiot voivat ilmoittaa Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta korjaavista toimenpiteistä, joita niiden viranomaiset tai talouden toimijat ovat toteuttaneet tämän asetuksen, unionin yhdenmukaistamislainsäädännön ja asetuksen (EU) 2019/1020 perusteella vakavaa lievemmän riskin aiheuttavien tuotteiden osalta.

4.   Kansallisten viranomaisten on tehtävä 1 kohdassa tarkoitetut ilmoitukset Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta viipymättä ja joka tapauksessa neljän työpäivän kuluessa siitä, kun korjaava toimenpide on toteutettu.

5.   Komissio tarkastaa neljän työpäivän kuluessa täydellisen ilmoituksen vastaanottamisesta, onko se tämän artiklan ja Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän toimintaa koskevien, komission 10 kohdan perusteella määrittelemien vaatimusten mukainen. Jos ilmoitus on tämän artiklan ja kyseisten vaatimusten mukainen, komissio toimittaa sen muille jäsenvaltioille.

6.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta ilman aiheetonta viivytystä 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen korjaavien toimenpiteiden päivittämisestä, muuttamisesta tai peruuttamisesta.

7.   Jos jäsenvaltio ilmoittaa vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden osalta toteutetuista korjaavista toimenpiteistä, muiden jäsenvaltioiden on ilmoitettava Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta korjaavista toimenpiteistä tai muista toimista, joita on sittemmin toteutettu samojen tuotteiden osalta, sekä ilmoitettava muut asiaan liittyvät tiedot, mukaan lukien suoritettujen testien tai analyysien tulokset, ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa viimeistään neljän työpäivän kuluttua siitä, kun toimenpiteet tai toimet on toteutettu.

8.   Jos komissio tunnistaa, myös kuluttajilta tai kuluttajajärjestöiltä saatujen tietojen perusteella, tuotteita, jotka todennäköisesti aiheuttavat vakavan riskin ja joista jäsenvaltiot eivät ole tehneet ilmoitusta Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta, se ilmoittaa asiasta jäsenvaltioille. Jäsenvaltioiden on suoritettava aiheelliset tarkastukset ja, jos ne toteuttavat toimenpiteitä, ilmoitettava niistä Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kautta 1 kohdan mukaisesti.

9.   Komissio panee täytäntöön asetuksen (EU) 2019/1020 20 artiklan 5 kohdassa tarkoitetun rajapinnan kyseisen asetuksen 34 artiklassa tarkoitetun tieto- ja viestintäjärjestelmän ja Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän välillä Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän ilmoitusluonnoksen tuottamiseksi kyseisestä tieto- ja viestintäjärjestelmästä, jotta vältetään tietojen syöttäminen kahteen kertaan.

10.   Komissio antaa 45 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä erityisesti

a)

pääsy Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään;

b)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän toiminta;

c)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään tallennettavat tiedot;

d)

vaatimukset, jotka ilmoitusten on täytettävä; ja

e)

kriteerit riskitason arvioimiseksi.

27 artikla

Safety Business Gateway -järjestelmä

1.   Komissio ylläpitää verkkoportaalia, jonka avulla talouden toimijat ja verkossa toimivien markkinapaikkojen tarjoajat voivat helposti antaa markkinavalvontaviranomaisille ja kuluttajille 9 artiklan 8 ja 9 kohdassa, 10 artiklan 2 kohdan c alakohdassa, 11 artiklan 2 ja 8 kohdassa, 12 artiklan 4 kohdassa sekä 20 ja 22 artiklassa tarkoitetut tiedot, jäljempänä ’Safety Business Gateway -järjestelmä’.

2.   Komissio laatii suuntaviivat Safety Business Gateway -järjestelmän käytännön täytäntöönpanoa varten.

VII LUKU

KOMISSION ROOLI JA TÄYTÄNTÖÖNPANON VALVONNAN KOORDINOINTI

28 artikla

Unionin toimet vakavan riskin aiheuttavien tuotteiden suhteen

1.   Jos komissio saa tiedon tuotteesta tai tietystä tuoteluokasta tai -ryhmästä, joka aiheuttaa vakavan riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle, se voi joko omasta aloitteestaan tai jäsenvaltioiden pyynnöstä toteuttaa täytäntöönpanosäädöksillä tilanteen vakavuuteen ja kiireellisyyteen mukautettuja aiheellisia toimenpiteitä, jos

a)

riskiä ei voida tuotteen tai tuoteluokan tai -ryhmän aiheuttaman turvallisuusongelman luonteen vuoksi käsitellä tapauksen vakavuuden tai kiireellisyyden edellyttämällä tavalla kyseisiin tuotteisiin sovellettavassa unionin erityislainsäädännössä säädettyjen muiden menettelyjen mukaisesti; ja

b)

riski voidaan tehokkaasti poistaa ainoastaan toteuttamalla unionin tasolla sovellettavia aiheellisia toimenpiteitä, jotta voidaan varmistaa kuluttajien terveyden ja turvallisuuden suojelun yhdenmukainen ja korkea taso ja sisämarkkinoiden moitteeton toiminta.

Kyseisiin toimenpiteisiin voi sisältyä toimenpiteitä, joilla kielletään tai keskeytetään tällaisten tuotteiden saattaminen markkinoille tai asettaminen saataville markkinoilla tai rajoitetaan sitä taikka tapauksen mukaan vahvistetaan erityisehtoja niiden vaatimustenmukaisuuden arvioinnille turvallisuusvaatimuksen osalta tai niiden kaupan pitämiselle, kuten kyseisten tuotteiden edustavan otoksen testaus, jotta voidaan varmistaa kuluttajien turvallisuuden suojelun korkea taso.

Jäsenvaltioiden on toteutettava lainkäyttöalueellaan kaikki aiheelliset täytäntöönpanotoimenpiteet, jotka ovat tarpeen näiden täytäntöönpanosäädösten tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi. Kyseisten jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava komissiolle toteutetuista täytäntöönpanotoimenpiteistä.

Komissio arvioi säännöllisesti jäsenvaltioiden toteuttamien täytäntöönpanotoimenpiteiden tehokkuuden ja ilmoittaa kyseisen arvioinnin tuloksesta kuluttajaturvallisuusverkostolle.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen. Näissä täytäntöönpanosäädöksissä on täsmennettävä päivämäärä, jona niiden soveltaminen päättyy.

3.   Komissio voi hyväksyä 46 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen välittömästi sovellettavia täytäntöönpanosäädöksiä asianmukaisesti perustelluissa erittäin kiireellisissä tapauksissa, jotka liittyvät kuluttajien terveyteen ja turvallisuuteen.

4.   Sellaisen tuotteen vienti unionista, jonka saattaminen unionin markkinoille tai asettaminen saataville unionin markkinoilla on kielletty 1 tai 3 kohdan mukaisesti toteutetun toimenpiteen nojalla, on kielletty, paitsi jos toimenpiteessä nimenomaisesti sallitaan se asianmukaisesti perustelluista syistä.

5.   Jäsenvaltio voi esittää komissiolle perustellun pyynnön tutkia, onko 1 tai 3 kohdassa tarkoitetun toimenpiteen toteuttaminen tarpeen.

29 artikla

Pyyntö, joka koskee komission lausuntoa riskinarvioinnin eroista

1.   Kun tuotteiden on katsottu olevan vaarallisia yhden jäsenvaltion markkinavalvontaviranomaisen tämän asetuksen nojalla tekemän päätöksen perusteella, muiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisten on oletettava, että ne ovat vaarallisia.

2.   Jos eri jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaiset tekevät oman tutkimuksensa ja riskinarviointinsa perusteella eriäviä johtopäätöksiä riskin tunnistamisesta tai tasosta, mikä tahansa jäsenvaltio voi saattaa asian komission käsiteltäväksi ja pyytää siltä lausuntoa asiasta ja komissio antaa ilman aiheetonta viivytystä lausunnon asianomaisen tuotteen riskin tunnistamisesta tai tapauksen mukaan sen tasosta. Silloinkin, kun asiaa ei ole saatettu komission käsiteltäväksi, komissio voi antaa lausunnon omasta aloitteestaan. Tässä kohdassa tarkoitetun lausunnon antamiseksi komissio voi pyytää asiaan liittyviä tietoja ja asiakirjoja ja se pyytää kaikkia jäsenvaltioita ilmaisemaan näkemyksensä.

3.   Jos komissio antaa lausunnon 2 kohdan nojalla, jäsenvaltioiden on otettava se asianmukaisesti huomioon.

4.   Komissio laatii suuntaviivat tämän artiklan käytännön täytäntöönpanoa varten.

5.   Komissio laatii määräajoin kertomuksen tämän artiklan soveltamisesta ja esittää sen kuluttajaturvallisuusverkostolle.

30 artikla

Kuluttajaturvallisuusverkosto

1.   Perustetaan tuoteturvallisuuden alalla toimivaltaisten jäsenvaltioiden viranomaisten eurooppalainen verkosto, jäljempänä ’kuluttajaturvallisuusverkosto’.

Kuluttajaturvallisuusverkoston on tarkoitus toimia jäsenvaltioiden viranomaisten ja komission jäsennellyn koordinoinnin ja yhteistyön foorumina tuoteturvallisuuden parantamiseksi unionissa.

2.   Komissio edistää kuluttajaturvallisuusverkoston toimintaa ja osallistuu siihen, erityisesti hallinnollisen yhteistyön muodossa.

3.   Kuluttajaturvallisuusverkoston tehtävänä on erityisesti

a)

helpottaa säännöllistä tietojenvaihtoa riskinarvioinneista, vaarallisista tuotteista, testausmenetelmistä ja testituloksista, standardeista, tiedonkeruumenetelmistä, tieto- ja viestintäjärjestelmien yhteentoimivuudesta, tieteen viimeaikaisesta kehityksestä ja uusien teknologioiden käytöstä sekä muista valvontatoimissa huomioon otettavista seikoista;

b)

järjestää yhteisten valvonta- ja testaushankkeiden perustaminen ja toteutus, myös sähköisen kaupankäynnin yhteydessä;

c)

edistää asiantuntemuksen ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa sekä koulutusyhteistyötä;

d)

parantaa vaarallisten tuotteiden jäljittämiseen, markkinoilta poistamiseen ja palautusmenettelyyn liittyvää yhteistyötä unionin tasolla;

e)

helpottaa tuoteturvallisuuden valvontaa koskevaa tehostettua ja jäsenneltyä yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä, erityisesti 32 artiklassa tarkoitettujen toimien helpottamiseksi; ja

f)

helpottaa tämän asetuksen täytäntöönpanoa.

4.   Kuluttajaturvallisuusverkoston on koordinoitava toimintaansa muiden markkinavalvontaan ja kuluttajien turvallisuuteen liittyvien olemassa olevien unionin toimien kanssa ja tarvittaessa tehtävä yhteistyötä ja vaihdettava tietoja muiden unionin verkostojen, ryhmien ja elinten kanssa.

5.   Kuluttajaturvallisuusverkosto hyväksyy työohjelmansa, jossa muun muassa vahvistetaan tuotteiden turvallisuutta ja tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia riskejä koskevat painopisteet unionissa.

Kuluttajaturvallisuusverkosto kokoontuu säännöllisin väliajoin ja tarvittaessa komission tai jäsenvaltion asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä.

Kuluttajaturvallisuusverkosto voi kutsua asiantuntijoita ja muita kolmansia osapuolia, mukaan lukien kuluttajajärjestöt, osallistumaan kokouksiinsa.

6.   Kuluttajaturvallisuusverkosto on asianmukaisesti edustettuna asetuksen (EU) 2019/1020 29 artiklan nojalla perustetussa tuotteiden vaatimustenmukaisuutta käsittelevässä unionin verkostossa ja osallistuu säännöllisesti sen asiaan liittyviin toimiin sekä myötävaikuttaa sen tuoteturvallisuuteen liittyviin toimiin, jotta voidaan varmistaa markkinavalvontatoimien asianmukainen koordinointi sekä yhdenmukaistetuilla että yhdenmukaistamattomilla aloilla.

31 artikla

Tuoteturvallisuutta koskevat yhteiset toimet

1.   Markkinavalvontaviranomaiset voivat 30 artiklan 3 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen toimien yhteydessä sopia muiden asianomaisten viranomaisten tai talouden toimijoita tai kuluttajia edustavien järjestöjen kanssa sellaisten toimien toteuttamisesta, joiden tarkoituksena on varmistaa turvallisuus ja kuluttajien terveyden suojelu tiettyjen markkinoilla saataville asetettujen tuoteluokkien osalta, erityisesti sellaisten tuoteryhmien osalta, joiden on usein todettu aiheuttavan vakavan riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle.

2.   Asianomaisten markkinavalvontaviranomaisten ja 1 kohdassa tarkoitettujen osapuolten on varmistettava, että sopimus tällaisten toimien toteuttamisesta ei johda epäreiluun kilpailuun talouden toimijoiden välillä eikä vaikuta kyseisten osapuolten objektiivisuuteen, riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen.

3.   Komissio järjestää säännöllisesti markkinavalvontaviranomaisten yhteisiä toimia, joissa markkinavalvontaviranomaiset suorittavat tarkastuksia verkossa tai verkon ulkopuolella tarjotuille tuotteille, joita kyseiset viranomaiset ovat hankkineet valehenkilöllisyyden turvin.

4.   Markkinavalvontaviranomainen voi käyttää mitä tahansa toteutettujen yhteisten toimien tuloksena saatua tietoa osana toteuttamaansa tuotteiden turvallisuutta koskevaa tutkimusta.

5.   Kyseisen markkinavalvontaviranomaisen on asetettava yhteisistä toimista tehty sopimus, osapuolten nimet mukaan lukien, yleisön saataville ja tallennettava kyseinen sopimus asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitettuun tieto- ja viestintäjärjestelmään. Komissio asettaa kyseisen sopimuksen saataville Safety Gate -portaalissa.

32 artikla

Markkinavalvontaviranomaisten samanaikaiset koordinoidut valvontatoimet (tehotarkastukset)

1.   Kyseisten markkinavalvontaviranomaisten on suoritettava tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien samanaikaisia koordinoituja valvontatoimia, jäljempänä ’tehotarkastukset’, joiden tarkoituksena on tarkistaa tämän asetuksen noudattaminen.

2.   Tehotarkastuksia koordinoi komissio, paitsi jos asianomaisten markkinavalvontaviranomaisten kesken on sovittu toisin. Tehotarkastuksen koordinoijan on tarvittaessa asetettava aggregoidut tulokset julkisesti saataville.

3.   Markkinavalvontaviranomaiset voivat käyttää tällaisen tehotarkastuksen toteuttamisessa V luvussa tarkoitettuja tutkintavaltuuksia ja kaikkia muita niille kansallisen lainsäädännön nojalla kuuluvia valtuuksia.

4.   Markkinavalvontaviranomaiset voivat kutsua komission virkamiehiä ja muita komission valtuuttamia avustavia henkilöitä osallistumaan tehotarkastuksiin.

VIII LUKU

OIKEUS TIEDONSAANTIIN JA OIKAISUKEINOIHIN

33 artikla

Tiedonvaihto viranomaisten ja yleisön välillä

1.   Jäsenvaltioiden viranomaisten tai komission käytettävissä olevat tiedot, jotka koskevat kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle riskejä aiheuttaviin tuotteisiin kohdistuvia toimenpiteitä, on pääsääntöisesti asetettava yleisön saataville avoimuusvaatimusten mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta valvonta- ja tutkintatoimien edellyttämien rajoitusten soveltamista. Yleisön on erityisesti voitava tutustua tietoihin, jotka koskevat tuotteen tunnistamista, riskin luonnetta ja toteutettuja toimenpiteitä. Kyseiset tiedot on myös annettava vammaisten henkilöiden kannalta saavutettavissa muodoissa.

2.   Jäsenvaltiot ja komissio toteuttavat tarvittavat toimenpiteet huolehtiakseen siitä, että niiden virkamiehet ja toimihenkilöt ovat velvollisia suojaamaan tämän asetuksen soveltamiseksi saatuja tietoja. Kyseisiä tietoja on käsiteltävä luottamuksellisina unionin ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3.   Salassapitovelvollisuus ei estä antamasta jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille ja komissiolle olennaisia tietoja, joiden avulla varmistetaan markkinavalvontatoimien tehokkuus. Viranomaisten, jotka saavat salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia tietoja, on varmistettava tietojen suoja unionin ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

4.   Jäsenvaltioiden on annettava kuluttajille ja muille asianosaisille mahdollisuus tehdä toimivaltaisille viranomaisille valituksia tuoteturvallisuudesta, tiettyihin tuotteisiin liittyvistä valvonta- ja tarkastustoimista sekä tapauksista, joissa kuluttajille tuotteiden palautusmenettelyissä tarjotut oikaisukeinot eivät ole tyydyttäviä. Tällaisten valitusten johdosta on ryhdyttävä asianmukaisiin toimiin. Toimivaltaisten viranomaisten on annettava valituksen tekijälle asianmukaiset tiedot jatkotoimista kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

34 artikla

Safety Gate -portaali

1.   Komissio ylläpitää 9 artiklan 9 kohdan, 20 ja 22 artiklan, 31 artiklan 5 kohdan ja 33 artiklan 1 kohdan tarkoituksia varten Safety Gate -portaalia, jossa yleisölle annetaan maksuton ja avoin pääsy 26 artiklan mukaisesti ilmoitettuihin valikoituihin tietoihin, jäljempänä ’Safety Gate -portaali’.

2.   Safety Gate -portaalissa on oltava käyttäjien kannalta intuitiivinen rajapinta, ja tässä portaalissa annettujen tietojen on oltava helposti yleisön, myös vammaisten henkilöiden, saavutettavissa.

3.   Kuluttajilla ja muilla asianosaisilla on oltava mahdollisuus ilmoittaa komissiolle Safety Gate -portaalissa olevan erillisen osion kautta tuotteista, jotka voivat aiheuttaa riskin kuluttajien terveydelle ja turvallisuudelle. Komissio ottaa asianmukaisesti huomioon saadut tiedot ja tarkistettuaan niiden paikkansapitävyyden tapauksen mukaan toimittaa kyseiset tiedot asianomaisille jäsenvaltioille ilman aiheetonta viivytystä sen varmistamiseksi, että näiden valitusten johdosta ryhdytään asianmukaisiin toimiin. Komissio ilmoittaa toimistaan kuluttajille ja muille asianosaisille.

4.   Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksellä yksityiskohtaiset säännöt, jotka koskevat kuluttajien 3 kohdan mukaista tietojen lähettämistä sekä näiden tietojen toimittamista asianomaisille kansallisille viranomaisille mahdollisia jatkotoimia varten. Tämä täytäntöönpanosäädös hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

5.   Komissio kehittää 13 päivään joulukuuta 2024 mennessä yhteentoimivan rajapinnan, jonka kautta verkossa toimivien markkinapaikkojen tarjoajat voivat liittää rajapintansa Safety Gate -portaaliin.

6.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään yhteentoimivan rajapinnan täytäntöönpano Safety Gate -portaalissa 5 kohdan mukaisesti, erityisesti järjestelmään pääsyn ja sen toiminnan osalta. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

35 artikla

Tuoteturvallisuutta koskevat tiedot talouden toimijoilta ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilta kuluttajille

1.   Kun toteutetaan tuoteturvallisuuteen liittyvä palautusmenettely tai jos tietyt tiedot on saatettava kuluttajien tietoon tuotteen turvallisen käytön varmistamiseksi, jäljempänä ’turvallisuusvaroitus’, talouden toimijoiden on 9, 10, 11 ja 12 artiklassa säädettyjen velvoitteidensa mukaisesti ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien 22 artiklan 12 kohdassa säädettyjen velvoitteidensa mukaisesti varmistettava, että kaikille kuluttajille, joita asia koskee ja jotka voidaan tunnistaa, ilmoitetaan asiasta suoraan ja ilman aiheetonta viivytystä. Talouden toimijoiden ja tapauksen mukaan verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien, jotka keräävät asiakkaidensa henkilötietoja, on hyödynnettävä näitä tietoja palautusmenettelyissä ja turvallisuusvaroituksissa.

2.   Jos talouden toimijoilla ja tapauksen mukaan verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilla on käytössä tuoterekisteröintijärjestelmiä tai kanta-asiakasohjelmia, joiden avulla asiakkaiden ostamat tuotteet voidaan tunnistaa, muita tarkoituksia varten kuin yhteyden ottamiseksi niiden asiakkaisiin turvallisuustietojen takia, niiden on tarjottava asiakkailleen mahdollisuus antaa erilliset yhteystiedot vain turvallisuuteen liittyviin tarkoituksiin. Tätä tarkoitusta varten kerätyt henkilötiedot on rajoitettava välttämättömään vähimmäismäärään, ja niitä saa käyttää ainoastaan yhteyden ottamiseksi kuluttajiin palautusmenettelyn tai turvallisuusvaroituksen yhteydessä.

3.   Komissio voi vahvistaa täytäntöönpanosäädöksillä tiettyjen tuotteiden tai tuoteluokkien osalta vaatimukset, jotka talouden toimijoiden ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on täytettävä, jotta kuluttajille voidaan antaa mahdollisuus rekisteröidä ostamansa tuote niin, että heille voidaan ilmoittaa suoraan tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä tai turvallisuusvaroituksesta kyseisen tuotteen osalta tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

4.   Jos kaikkiin kuluttajiin, joita asia koskee, ei voida ottaa suoraan yhteyttä 1 kohdan nojalla, talouden toimijoiden ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien on vastuualueidensa mukaisesti levitettävä selkeää ja näkyvää palautusmenettelyilmoitusta tai turvallisuusvaroitusta muiden asianmukaisten kanavien kautta, varmistaen mahdollisimman laajan tavoittavuuden, myös yrityksen verkkosivustolla, sosiaalisen median kanavilla, uutiskirjeissä ja vähittäismyyntipisteissä, jos saatavilla, sekä tapauksen mukaan ilmoituksilla joukkotiedotusvälineissä ja muilla viestintäkanavilla. Tietojen on oltava saavutettavia vammaisille henkilöille.

36 artikla

Palautusmenettelyilmoitus

1.   Kun tiedot tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä annetaan kuluttajille kirjallisesti 35 artiklan 1 ja 4 kohdan mukaisesti, ne on annettava palautusmenettelyilmoituksen muodossa.

2.   Palautusmenettelyilmoituksen, jonka kuluttajat voivat helposti ymmärtää, on oltava saatavilla sen jäsenvaltion (niiden jäsenvaltioiden) kielellä (kielillä), jossa (joissa) tuote on asetettu saataville markkinoilla, ja siinä on oltava seuraavat seikat:

a)

seuraavanlainen otsikko: ’Tuoteturvallisuuteen liittyvä palautusmenettely/ takaisinveto’;

b)

selkeä kuvaus palautusmenettelyn kohteena olevasta tuotteesta, mukaan lukien

i)

tuotteen kuva, nimi ja tuotemerkki;

ii)

tuotteen tunnistenumerot, kuten erä- tai sarjanumero, ja soveltuvin osin graafinen esitys siitä, mistä ne löytyvät tuotteessa; ja

iii)

tieto siitä, milloin, missä ja kenen toimesta tuotetta on myyty, jos saatavilla;

c)

selkeä kuvaus palautusmenettelyn kohteena olevaan tuotteeseen liittyvästä vaarasta, välttäen seikkoja, jotka voivat pienentää kuluttajien käsittämää riskiä, kuten käytettäessä sellaisia termejä ja ilmauksia kuin ’vapaaehtoinen’, ’varotoimenpide’, ’harkinnanvarainen’, ’harvinaisissa tilanteissa’ tai ’tietyissä tilanteissa’, tai toteamalla, ettei tietoon ole tullut onnettomuuksia;

d)

selkeä kuvaus toimista, joihin kuluttajien on ryhdyttävä, mukaan lukien ohje lopettaa välittömästi palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen käyttö;

e)

selkeä kuvaus 37 artiklan mukaisista kuluttajien saatavilla olevista oikaisukeinoista;

f)

maksuton puhelinnumero tai interaktiivinen verkkopalvelu, josta kuluttajat voivat saada lisätietoja unionin asianomaisella virallisella kielellä (asianomaisilla virallisilla kielillä); ja

g)

tapauksen mukaan kehotus jakaa palautusmenettelyä koskevat tiedot muiden henkilöiden kanssa.

3.   Komissio vahvistaa täytäntöönpanosäädöksillä palautusmenettelyilmoituksen mallin ottaen huomioon tieteen ja markkinoiden kehityksen. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 46 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen. Komissio asettaa kyseisen mallin saataville sellaisessa muodossa, että talouden toimijat voivat helposti luoda palautusmenettelyilmoituksen, myös vammaisille henkilöille saavutettavissa muodoissa.

37 artikla

Oikaisukeinot tuoteturvallisuuteen liittyvän palautusmenettelyn yhteydessä

1.   Jos talouden toimija käynnistää tai kansallinen toimivaltainen viranomainen määrää tuoteturvallisuuteen liittyvän palautusmenettelyn, tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä vastaavan talouden toimijan on tarjottava kuluttajalle tehokas, maksuton ja oikea-aikainen oikaisukeino, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivien (EU) 2019/770 ja (EU) 2019/771 soveltamista.

2.   Rajoittamatta muita oikaisukeinoja, joita palautusmenettelystä vastaava talouden toimija voi tarjota kuluttajalle, talouden toimijan on tarjottava kuluttajalle mahdollisuus valita vähintään kahden seuraavan oikaisukeinon välillä:

a)

palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen korjaaminen;

b)

palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen korvaaminen samantyyppisellä ja vähintään samanarvoisella ja -laatuisella turvallisella tuotteella; tai

c)

palautusmenettelyn kohteena olevan tuotteen arvon asianmukainen hyvittäminen, edellyttäen, että hyvityksen määrä on vähintään yhtä suuri kuin kuluttajan maksama hinta.

Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, talouden toimija voi tarjota kuluttajalle vain yhden oikaisukeinon, jos muut oikaisukeinot olisivat mahdottomia tai aiheuttaisivat ehdotettuun oikaisukeinoon verrattuna tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä vastaavalle talouden toimijalle kohtuuttomia kustannuksia, kun otetaan huomioon kaikki asiaan liittyvät olosuhteet, mukaan lukien se, voitaisiinko vaihtoehtoinen oikaisukeino toteuttaa aiheuttamatta kuluttajalle merkittävää haittaa.

Kuluttajalla on aina oltava oikeus hyvitykseen tuotteesta, kun tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä vastaava talouden toimija ei ole toteuttanut korjaamista tai vaihtamista kohtuullisessa ajassa ja aiheuttamatta kuluttajalle merkittävää haittaa.

3.   Kuluttajan suorittamaa korjaamista saa pitää tehokkaana oikaisukeinona vain, jos kuluttaja voi toteuttaa sen helposti ja turvallisesti ja tämä mainitaan palautusmenettelyilmoituksessa. Tällaisissa tapauksissa tuoteturvallisuuteen liittyvästä palautusmenettelystä vastaavan talouden toimijan on annettava kuluttajille tarvittavat ohjeet, maksuttomat varaosat tai ohjelmistopäivitykset. Kuluttajan suorittama korjaaminen ei estä kuluttajaa vetoamasta direktiiveissä (EU) 2019/770 ja (EU) 2019/771 säädettyihin oikeuksiin.

4.   Kuluttajien suorittama tuotteen hävittäminen sisältyy toimiin, joita kuluttajien on 36 artiklan 2 kohdan d alakohdan nojalla toteutettava, vain, jos kuluttaja voi toteuttaa tällaisen hävittämisen helposti ja turvallisesti, eikä se saa vaikuttaa kuluttajan oikeuteen saada hyvitys palautusmenettelyn kohteena olevasta tuotteesta tai saada sen tilalle korvaava tuote tämän artiklan 1 kohdan nojalla.

5.   Oikaisukeinosta ei saa aiheutua kuluttajalle merkittävää haittaa. Kuluttajan ei tarvitse maksaa tuotteen lähetys- tai palautuskuluja. Kun tuotteet eivät ole luonnostaan helposti liikuteltavia, talouden toimijan on järjestettävä tuotteen nouto.

38 artikla

Yhteisymmärryspöytäkirjat

1.   Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ja komissio voivat edistää sellaisia vapaaehtoisia yhteisymmärryspöytäkirjoja talouden toimijoiden tai verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien kanssa sekä kuluttajia tai talouden toimijoita edustavien järjestöjen kanssa, joiden tarkoituksena on tehdä vapaaehtoisia sitoumuksia tuoteturvallisuuden parantamiseksi.

2.   Tällaisissa yhteisymmärryspöytäkirjoissa annetut vapaaehtoiset sitoumukset eivät vaikuta talouden toimijoiden ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajien tämän asetuksen ja muun asiaan liittyvän unionin lainsäädännön mukaisiin velvoitteisiin.

39 artikla

Edustajakanteet

Direktiiviä (EU) 2020/1828 sovelletaan edustajakanteisiin, jotka on nostettu talouden toimijoita ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajia vastaan johtuen tämän asetuksen säännösten rikkomisista, jotka vahingoittavat tai voivat vahingoittaa kuluttajien yhteisiä etuja.

IX LUKU

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

40 artikla

Kansainvälinen yhteistyö

1.   Markkinoilla saataville asetettujen tuotteiden yleisen turvallisuustason parantamiseksi ja tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamiseksi kansainvälisellä tasolla komissio voi tehdä yhteistyötä, myös tietojenvaihdon kautta, kolmansien maiden viranomaisten tai kansainvälisten järjestöjen kanssa tämän asetuksen soveltamisalalla. Tällaisen yhteistyön on perustuttava vastavuoroisuuteen, sen on sisällettävä unionissa sovellettavia luottamuksellisuutta koskevia säännöksiä vastaavat määräykset, ja siinä on varmistettava, että kaikki tietojenvaihto on sovellettavan unionin lainsäädännön mukaista. Yhteistyö tai tietojenvaihto voi liittyä muiden muassa seuraaviin:

a)

turvallisuuteen liittyvät täytäntöönpanotoimet ja -toimenpiteet, myös vaarallisten tuotteiden liikkumisen estämiseksi, mukaan lukien markkinavalvonta;

b)

riskinarviointimenetelmät ja tuotetestaus;

c)

tuotteiden koordinoidut palautusmenettelyt ja muut vastaavat toimet;

d)

tieteelliset, tekniset ja sääntelyyn liittyvät asiat, joiden tarkoituksena on parantaa tuoteturvallisuutta ja kehittää yhteisiä painopisteitä ja toimintatapoja kansainvälisellä tasolla;

e)

terveyden ja turvallisuuden kannalta merkittävät esille tulevat kysymykset;

f)

uusien teknologioiden käyttö tuoteturvallisuuden parantamiseksi ja jäljitettävyyden lisäämiseksi toimitusketjussa;

g)

standardointiin liittyvä toiminta;

h)

virkamiesvaihto ja koulutusohjelmat.

2.   Komissio voi antaa kolmansille maille tai kansainvälisille järjestöille valikoituja tietoja Safety Gate -pikahälytysjärjestelmästä ja saada asiaan liittyviä tietoja tuotteiden turvallisuudesta sekä näiden kolmansien maiden tai kansainvälisten järjestöjen toteuttamista ehkäisevistä, rajoittavista ja korjaavista toimenpiteistä. Komissio jakaa tällaisia tietoja tarvittaessa kansallisten viranomaisten kanssa.

3.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettu tietojenvaihto voidaan toteuttaa seuraavissa muodoissa:

a)

muu kuin järjestelmällinen tietojenvaihto asianmukaisesti perustelluissa erityistapauksissa; tai

b)

järjestelmällinen tietojenvaihto, joka perustuu hallinnolliseen järjestelyyn, jossa täsmennetään vaihdettavien tietojen tyyppi ja vaihtoa koskevat yksityiskohtaiset säännöt.

4.   Hakijamaille ja kolmansille maille voidaan antaa mahdollisuus osallistua täysimääräisesti Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään edellyttäen, että niiden lainsäädäntö on yhdenmukainen asiaan liittyvän unionin lainsäädännön kanssa ja että ne osallistuvat eurooppalaiseen standardointijärjestelmään. Tällaiseen osallistumiseen liittyvät samat velvoitteet kuin jäsenvaltioille tämän asetuksen mukaisesti, mukaan lukien ilmoitus- ja seurantavelvoitteet. Täysimääräinen osallistuminen Safety Gate -pikahälytysjärjestelmään perustuu unionin ja kyseisten maiden välisiin sopimuksiin kyseisissä sopimuksissa määriteltyjen järjestelyjen mukaisesti.

5.   Tämän artiklan mukainen tietojenvaihto, siltä osin kuin siihen liittyy henkilötietoja, on toteutettava unionin tietosuojasääntöjen mukaisesti. Henkilötietoja voi siirtää vain siinä määrin kuin tällainen tietojenvaihto on tarpeen yksinomaan kuluttajien terveyden tai turvallisuuden suojelemiseksi.

6.   Tämän artiklan nojalla vaihdettuja tietoja saa käyttää yksinomaan kuluttajien terveyden tai turvallisuuden suojelemiseksi.

X LUKU

RAHOITUSSÄÄNNÖKSET

41 artikla

Rahoitustoimet

1.   Unioni rahoittaa seuraavat tämän asetuksen soveltamiseen liittyvät toimet:

a)

kuluttajaturvallisuusverkoston tehtävien suorittaminen;

b)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän kehittäminen ja toiminta, mukaan lukien sähköisten yhteentoimivuusratkaisujen kehittäminen datansiirtoon

i)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän ja kansallisten markkinavalvontajärjestelmien välillä,

ii)

Safety Gate -pikahälytysjärjestelmän ja tullijärjestelmien välillä,

iii)

markkinavalvontaviranomaisten täytäntöönpanotarkoituksiinsa käyttämien muiden asiaan liittyvien rajattujen järjestelmien kanssa;

c)

Safety Gate -portaalin ja Safety Business Gateway -järjestelmän kehittäminen ja ylläpito, mukaan lukien julkinen, ei-rajattu ohjelmistorajapinta datansiirtoon alustojen ja kolmansien osapuolten kanssa.

2.   Unioni voi rahoittaa seuraavat tämän asetuksen soveltamiseen liittyvät toimet:

a)

40 artiklassa tarkoitettujen kansainvälisen yhteistyön välineiden kehittäminen;

b)

markkinavalvonnan ja tuoteturvallisuuden suuntaviivojen laatiminen ja päivittäminen;

c)

teknisen tai tieteellisen asiantuntemuksen asettaminen komission käyttöön sen avustamiseksi markkinavalvonnan puitteissa tehtävän hallinnollisen yhteistyön täytäntöönpanossa;

d)

valmistelu- tai oheistyö, joka liittyy tämän asetuksen soveltamiseen yhteydessä olevien markkinavalvontatoimien täytäntöönpanoon ja joihin kuuluvat esimerkiksi tutkimukset, ohjelmat, arvioinnit, suuntaviivat, vertailuanalyysit, yhteiset vastavuoroiset vierailut ja vierailuohjelmat, henkilöstövaihto, tutkimustyö, tietokantojen kehittäminen ja ylläpito, koulutustoimet, laboratoriotyö, pätevyyskokeet, laboratorioiden väliset kokeet sekä vaatimustenmukaisuuden arviointi;

e)

unionin markkinavalvontakampanjat ja niihin liittyvät toimet, mukaan lukien resurssit ja välineet, tieto- ja viestintätekniikkavälineet ja koulutus;

f)

toimet, jotka perustuvat teknisiin avustusohjelmiin, kolmansien maiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä unionin markkinavalvontaan liittyvien politiikan ja järjestelmien edistämiseen ja tehostamiseen eturyhmien keskuudessa unionissa ja kansainvälisellä tasolla, mukaan lukien kuluttajajärjestöjen toteuttamat toimet kuluttajatiedotuksen parantamiseksi.

3.   Unionin rahoitusapu tämän asetuksen mukaisiin toimiin pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (31) mukaisesti joko suoraan tai välillisesti siirtämällä talousarvion toteuttamistehtäviä mainitun asetuksen 62 artiklan 1 kohdan c alakohdassa luetelluille yhteisöille.

4.   Euroopan parlamentti ja neuvosto määrittävät vuosittain tässä asetuksessa tarkoitettuihin toimiin osoitetut määrärahat voimassa olevan rahoituskehyksen asettamissa rajoissa.

5.   Euroopan parlamentin ja neuvoston markkinavalvontatoimien rahoitusta varten määrittämät määrärahat voivat kattaa myös tämän asetuksen mukaisten toimien hallintaan ja niiden tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavien valmistelu-, seuranta-, valvonta-, tarkastus- ja arviointitoimien kustannuksia; näihin sisältyvät erityisesti kustannukset, jotka liittyvät tutkimuksiin, asiantuntijakokouksiin, tiedotus- ja viestintätoimiin, mukaan lukien ulkoinen tiedottaminen unionin poliittisista painopisteistä, siinä määrin kuin ne liittyvät markkinavalvontatoimien yleisiin tavoitteisiin, sekä kustannukset, jotka liittyvät tietojen käsittelyä ja vaihtoa palveleviin tietotekniikkaverkkoihin, sekä kaikki muut komissiolle tämän asetuksen mukaisten toimien hallinnoinnissa aiheutuvat teknisen ja hallinnollisen tuen kustannukset.

42 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.   Komissio varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä tarvittaessa käyttämällä tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia hallinnollisia ja taloudellisia seuraamuksia.

2.   Komissiolla ja sen edustajilla sekä tilintarkastustuomioistuimella on valtuudet tehdä kaikkien unionilta sisämarkkinaohjelman ja sen seuraajan mukaisesti rahoitusta saaneiden avustuksensaajien, toimeksisaajien ja alihankkijoiden osalta asiakirjoihin perustuvia ja paikan päällä suoritettavia tarkastuksia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 (32) säännösten ja siinä säädettyjen menettelyjen mukaisesti.

3.   OLAF voi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU, Euratom) N:o 883/2013 (33) ja asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 vahvistettujen säännösten ja menettelyjen mukaisesti tehdä tutkimuksia, mukaan lukien paikan päällä suoritettavat tarkastukset ja todentamiset, selvittääkseen, onko ohjelman mukaisesti rahoitettuun avustussopimukseen tai -päätökseen taikka sopimukseen liittynyt unionin taloudellisia etuja vahingoittavia petoksia, lahjontaa tai muuta laitonta toimintaa.

4.   Tämän asetuksen täytäntöönpanosta johtuviin yhteistyösopimuksiin kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa, sopimuksiin, avustussopimuksiin ja avustuspäätöksiin on sisällytettävä määräyksiä, joissa nimenomaisesti annetaan komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia ja tutkimuksia kukin oman toimivaltansa mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1, 2 ja 3 kohdan soveltamista.

XI LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

43 artikla

Vastuu

1.   Mikään tämän asetuksen nojalla tehty päätös, jolla asetetaan rajoituksia tuotteen markkinoille saattamiselle tai markkinoilla saataville asettamiselle tai vaaditaan poistamaan se markkinoilta tai toteuttamaan sitä koskeva palautusmenettely, ei vaikuta tapauksessa sovellettavan kansallisen lain mukaisen vastuun arviointiin sen osapuolen osalta, jota asia koskee.

2.   Tämä asetus ei vaikuta neuvoston direktiiviin 85/374/ETY (34).

44 artikla

Seuraamukset

1.   Jäsenvaltioiden on säädettävä tämän asetuksen rikkomiseen sovellettavista seuraamuksista, joilla asetetaan velvoitteita talouden toimijoille ja verkkomarkkinapaikkojen tarjoajille, ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet niiden kansallisen lainsäädännön mukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi.

2.   Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

3.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava nämä säännökset ja toimenpiteet komissiolle viimeistään 13 päivänä joulukuuta 2024, jos niitä ei ole aiemmin ilmoitettu, ja jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle kaikki niitä koskevat myöhemmät muutokset viipymättä.

45 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.   Siirretään komissiolle 12 päivästä kesäkuuta 2023 määräämättömäksi ajaksi 18 artiklan 3 kohdassa ja 26 artiklan 10 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 18 artiklan 3 kohdassa ja 26 artiklan 10 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.   Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.   Edellä olevien 18 artiklan 3 kohdan tai 26 artiklan 10 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

46 artikla

Komiteamenettely

1.   Komissiota avustaa komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 4 artiklaa.

3.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

4.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 8 artiklaa yhdessä sen 5 artiklan kanssa.

47 artikla

Arviointi ja uudelleentarkastelu

1.   Komissio tekee 13 päivään joulukuuta 2029 mennessä arvioinnin tästä asetuksesta. Komissio esittää Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle kertomuksen tärkeimmistä havainnoistaan. Kyseisessä kertomuksessa arvioidaan, onko tällä asetuksella ja erityisesti 18, 22 ja 25 artiklalla saavutettu tavoite parantaa kuluttajien suojelua vaarallisilta tuotteilta ottaen samalla huomioon uusien teknologioiden aiheuttamat haasteet ja niiden vaikutus yrityksiin ja erityisesti pk-yrityksiin.

2.   Komissio laatii 13 päivään joulukuuta 2029 mennessä arviointikertomuksen 16 artiklan täytäntöönpanosta. Kyseisessä kertomuksessa arvioidaan erityisesti kyseisen artiklan soveltamisalaa, sen vaikutuksia sekä siitä koituneita kustannuksia ja hyötyjä. Kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus.

3.   Komissio arvioi 13 päivään joulukuuta 2027 mennessä yksityiskohtaisia sääntöjä niiden säännösten täytäntöönpanosta, jotka koskevat 22 artiklan 4, 5 ja 6 kohdassa tarkoitettua laittoman sisällön poistamista verkkomarkkinapaikoilta Safety Gate -portaalin yhteyteen suunniteltavan ja kehitettävän unionin ilmoitusjärjestelmän avulla. Tällaiseen arviointiin liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus.

4.   Komissio julkaisee 13 päivään joulukuuta 2026 mennessä kertomuksen asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklassa tarkoitetun tieto- ja viestintäjärjestelmän ja tässä asetuksessa tarkoitetun Safety Gate -portaalin välisen yhteenliitännän toiminnasta, mukaan lukien tiedot niiden toiminnoista, lisäparannuksista tai tapauksen mukaan uuden rajapinnan kehittämisestä.

5.   Komissio laatii 13 päivään joulukuuta 2029 mennessä arviointikertomuksen 44 artiklan täytäntöönpanosta. Kyseisessä kertomuksessa arvioidaan erityisesti kyseisen artiklan nojalla määrättyjen seuraamusten vaikuttavuutta ja pelotevaikutusta. Kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus.

6.   Jäsenvaltioiden on pyynnöstä toimitettava komissiolle tämän asetuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

48 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1025/2012 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1025/2012 seuraavasti:

1)

lisätään 10 artiklaan kohta seuraavasti:

”7.   Jos Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/988 (*1) tukemiseksi laadittu eurooppalainen standardi täyttää mainitun asetuksen 5 artiklassa säädetyn yleisen turvallisuusvaatimuksen ja mainitun asetuksen 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut erityiset turvallisuusvaatimukset, komissio julkaisee tämän eurooppalaisen standardin viitetiedot viipymättä Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/988, annettu 10 päivänä toukokuuta 2023, yleisestä tuoteturvallisuudesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY ja neuvoston direktiivin 87/357/ETY kumoamisesta (EUVL L 135, 23.5.2023, s. 1).”;"

2)

korvataan 11 artiklan 1, 2 ja 3 kohta seuraavasti:

”1.   Jos jäsenvaltio tai Euroopan parlamentti katsoo, että yhdenmukaistettu standardi tai asetuksen (EU) 2023/988 tukemiseksi laadittu eurooppalainen standardi ei täysin täytä niitä vaatimuksia, jotka sen on tarkoitus kattaa ja joista säädetään sovellettavassa unionin yhdenmukaistamislainsäädännössä tai mainitussa asetuksessa, se ilmoittaa asiasta komissiolle ja liittää ilmoitukseen yksityiskohtaisen selvityksen. Komissio päättää sovellettavalla unionin yhdenmukaistamislainsäädännöllä perustettua komiteaa, jos tällainen komitea on olemassa, tai kyseisellä asetuksella perustettua komiteaa kuultuaan taikka alakohtaisia asiantuntijoita muulla tavoin kuultuaan

a)

kyseisen yhdenmukaistetun standardin tai kyseisen asetuksen tukemiseksi laaditun eurooppalaisen standardin viitetietojen julkaisemisesta tai julkaisematta jättämisestä taikka julkaisemisesta rajoituksin Euroopan unionin virallisessa lehdessä; ja

b)

kyseisen yhdenmukaistetun standardin tai kyseisen asetuksen tukemiseksi laaditun eurooppalaisen standardin viitetietojen säilyttämisestä tai säilyttämisestä rajoituksin Euroopan unionin virallisessa lehdessä taikka niiden poistamisesta Euroopan unionin virallisesta lehdestä.

2.   Komissio julkaisee verkkosivustollaan tietoa yhdenmukaistetuista standardeista ja asetuksen (EU) 2023/988 tukemiseksi laadituista eurooppalaisista standardeista, joista on tehty päätös 1 kohdan nojalla.

3.   Komissio ilmoittaa 1 kohdan nojalla hyväksytystä päätöksestä asianomaiselle eurooppalaiselle standardointiorganisaatiolle ja pyytää tarvittaessa kyseisten yhdenmukaistettujen standardien ja asetuksen (EU) 2023/988 tukemiseksi laadittujen eurooppalaisten standardien tarkistamista.”

.

49 artikla

Direktiivin (EU) 2020/1828 muuttaminen

Korvataan direktiivin (EU) 2020/1828 liitteessä I oleva 8 kohta seuraavasti:

”8)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/988, annettu 10 päivänä toukokuuta 2023, yleisestä tuoteturvallisuudesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY ja neuvoston direktiivin 87/357/ETY kumoamisesta (EUVL L 135, 23.5.2023, s. 1).”.

50 artikla

Kumoaminen

1.   Kumotaan direktiivit 87/357/ETY ja 2001/95/EY 13 päivästä joulukuuta 2024.

2.   Viittauksia kumottuihin direktiiveihin pidetään viittauksina tähän asetukseen ja asetukseen (EU) N:o 1025/2012 tämän asetuksen liitteessä olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

51 artikla

Siirtymäsäännös

Jäsenvaltiot eivät saa estää sellaisten direktiivin 2001/95/EY soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden asettamista saataville markkinoilla, jotka ovat kyseisen direktiivin säännösten mukaisia ja jotka on saatettu markkinoille ennen 13 päivää joulukuuta 2024.

52 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 13 päivästä joulukuuta 2024.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 10 päivänä toukokuuta 2023.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

R. METSOLA

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. ROSWALL


(1)  EUVL C 105, 4.3.2022, s. 99.

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 30. maaliskuuta 2023, (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 25. huhtikuuta 2023.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/95/EY, annettu 3 päivänä joulukuuta 2001, yleisestä tuoteturvallisuudesta (EYVL L 11, 15.1.2002, s. 4).

(4)  Neuvoston direktiivi 87/357/ETY, annettu 25 päivänä kesäkuuta 1987, sellaisia tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä, jotka näyttäessään muulta kuin ovat vaarantavat kuluttajien terveyttä tai turvallisuutta (EYVL L 192, 11.7.1987, s. 49).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 1).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002, annettu 28 päivänä tammikuuta 2002, elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2017, virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012, (EU) N:o 652/2014, (EU) 2016/429 ja (EU) 2016/2031, neuvoston asetusten (EY) N:o 1/2005 ja (EY) N:o 1099/2009 ja neuvoston direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY ja 2008/120/EY muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004, neuvoston direktiivien 89/608/ETY, 89/662/ETY, 90/425/ETY, 91/496/ETY, 96/23/EY, 96/93/EY ja 97/78/EY ja neuvoston päätöksen 92/438/ETY kumoamisesta (virallista valvontaa koskeva asetus) (EUVL L 95, 7.4.2017, s. 1).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1935/2004, annettu 27 päivänä lokakuuta 2004, elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista ja direktiivien 80/590/ETY ja 89/109/ETY kumoamisesta (EUVL L 338, 13.11.2004, s. 4).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/2031, annettu 26 päivänä lokakuuta 2016, kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta (EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1069/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden terveyssäännöistä sekä asetuksen (EY) N:o 1774/2002 kumoamisesta (sivutuoteasetus) (EUVL L 300, 14.11.2009, s. 1).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 1).

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1139, annettu 4 päivänä heinäkuuta 2018, yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston perustamisesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2111/2005, (EY) N:o 1008/2008, (EU) N:o 996/2010, (EU) N:o 376/2014 ja direktiivien 2014/30/EU ja 2014/53/EU muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 552/2004, (EY) N:o 216/2008 ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3922/91 kumoamisesta (EUVL L 212, 22.8.2018, s. 1).

(13)  Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1025/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, eurooppalaisesta standardoinnista, neuvoston direktiivien 89/686/ETY ja 93/15/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 94/9/EY, 94/25/EY, 95/16/EY, 97/23/EY, 98/34/EY, 2004/22/EY, 2007/23/EY, 2009/23/EY ja 2009/105/EY muuttamisesta ja neuvoston päätöksen 87/95/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1673/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 316, 14.11.2012, s. 12).

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64).

(16)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/31/EY, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2000, tietoyhteiskunnan palveluja, erityisesti sähköistä kaupankäyntiä, sisämarkkinoilla koskevista tietyistä oikeudellisista näkökohdista (”Direktiivi sähköisestä kaupankäynnistä”) (EYVL L 178, 17.7.2000, s. 1).

(17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2065, annettu 19 päivänä lokakuuta 2022, digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta (digipalvelusäädös) (EUVL L 277, 27.10.2022, s. 1).

(18)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1).

(19)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/771, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä tavarakauppaa koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista, asetuksen (EU) 2017/2394 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta sekä direktiivin 1999/44/EY kumoamisesta (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 28).

(20)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/770, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, tietyistä digitaalisen sisällön ja digitaalisten palvelujen toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista (EUVL L 136, 22.5.2019, s. 1).

(21)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2020/1828, annettu 25 päivänä marraskuuta 2020, kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista edustajakanteista ja direktiivin 2009/22/EY kumoamisesta (EUVL L 409, 4.12.2020, s. 1).

(22)  EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.

(23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

(24)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(25)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

(26)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2002, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s. 37).

(27)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 97/67/EY, annettu 15 päivänä joulukuuta 1997, yhteisön postipalvelujen sisämarkkinoiden kehittämistä ja palvelun laadun parantamista koskevista yhteisistä säännöistä (EYVL L 15, 21.1.1998, s. 14).

(28)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/644, annettu 18 päivänä huhtikuuta 2018, rajatylittävistä pakettipalveluista (EUVL L 112, 2.5.2018, s. 19).

(29)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/515, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyjen tavaroiden vastavuoroisesta tunnustamisesta ja asetuksen (EY) N:o 764/2008 kumoamisesta (EUVL L 91, 29.3.2019, s. 1).

(30)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/417, annettu 8 päivänä marraskuuta 2018, yleisestä tuoteturvallisuudesta annetun direktiivin 2001/95/EY 12 artiklan nojalla perustetun Euroopan unionin nopean tietojenvaihtojärjestelmän (RAPEX) ja siihen liittyvän ilmoitusjärjestelmän hallinnointia koskevista ohjeista (EUVL L 73, 15.3.2019, s. 121).

(31)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

(32)  Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).

(33)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 kumoamisesta (EUVL L 248, 18.9.2013, s. 1).

(34)  Neuvoston direktiivi 85/374/ETY, annettu 25 päivänä heinäkuuta 1985, tuotevastuuta koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä (EYVL L 210, 7.8.1985, s. 29).


LIITE

VASTAAVUUSTAULUKKO

Direktiivi 87/357/ETY

Direktiivi 2001/95/EY

Asetus (EU) N:o 1025/2012

Tämä asetus

 

1 artiklan 2 kohta

 

2 artiklan 1 ja 2 kohta

 

2 artikla, lukuun ottamatta a alakohdan toista alakohtaa ja b alakohdan toista alakohtaa

3 artikla

 

2 artiklan a kohdan toinen alakohta

2 artiklan 2 kohdan i alakohta ja 2 artiklan 3 kohta

 

2 artiklan b alakohdan toinen alakohta

6 artiklan 2 kohta

 

3 artiklan 1 kohta

5 artikla

 

3 artiklan 2 kohta

7 artiklan 1 kohta

 

3 artiklan 3 kohta

8 artikla

 

3 artiklan 4 kohta

7 artiklan 3 kohta

 

4 artiklan 1 kohdan a ja b alakohta

10 artiklan 1 kohta

7 artiklan 2 kohta

 

4 artiklan 1 kohdan c alakohta

 

4 artiklan 1 kohdan d alakohta

 

4 artiklan 2 kohdan ensimmäinen alakohta

10 artiklan 7 kohta

48 artiklan 1 kohdan a alakohta

 

4 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

 

4 artiklan 2 kohdan kolmas ja neljäs alakohta

11 artiklan 1 kohdan b alakohta

48 artiklan 1 kohdan b alakohta

 

5 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta

9 artiklan 7 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan toinen alakohta

 

5 artiklan 1 kohdan kolmannen alakohdan a alakohta

9 artiklan 10, 12 ja 13 kohta ja 11 artiklan 9 ja 10 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan kolmannen alakohdan b alakohta

9 artiklan 8 kohta ja 11 artiklan 8 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan neljännen alakohdan a alakohta

9 artiklan 5 ja 6 kohta ja 11 artiklan 3 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan neljännen alakohdan b alakohdan ensimmäinen virke

9 artiklan 2 ja 3 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan neljännen alakohdan b alakohdan toinen virke

9 artiklan 11, 12 ja 13 kohta ja 11 artiklan 9, 10 ja 11 kohta

 

5 artiklan 1 kohdan viides alakohta

9 artiklan 8 kohdan a alakohta

 

5 artiklan 2 kohta

12 artiklan 1 ja 3 kohta

 

5 artiklan 3 kohdan ensimmäinen alakohta

9 artiklan 8 kohta, 11 artiklan 8 kohta ja 12 artiklan 4 kohta

 

5 artiklan 3 kohdan toinen alakohta

 

5 artiklan 4 kohta

15 artikla

 

6–9 artikla

2 artiklan 2 kohta, 23 ja 24 artikla

 

10 artiklan 1 kohta

30 artikla

 

10 artiklan 2 kohta

31 ja 32 artikla

 

11 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta

26 artiklan 3 kohta

 

11 artiklan 1 kohdan toinen alakohta

 

11 artiklan 1 kohdan kolmas alakohta

26 artiklan 10 kohta

 

11 artiklan 2 kohta

26 artiklan 5 kohta

 

12 artiklan 1 kohdan ensimmäinen ja neljäs alakohta

26 artiklan 1 ja 2 kohta

 

12 artiklan 1 kohdan toinen alakohta

 

12 artiklan 1 kohdan kolmas alakohta

 

12 artiklan 2 kohta

26 artiklan 5 ja 7 kohta

 

12 artiklan 3 kohta

26 artiklan 10 kohta

 

12 artiklan 4 kohta

40 artiklan 2–6 kohta

 

13 artikla

28 artikla

 

14 ja15 artikla

46 artikla

 

16 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta

33 artiklan 1 kohta

 

16 artiklan 1 kohdan toinen alakohta

33 artiklan 2 kohta

 

16 artiklan 2 kohta

33 artiklan 3 kohta

 

17 artikla

43 artiklan 2 kohta

 

18 artiklan 1 ja 2 kohta

23 artikla

 

18 artiklan 3 kohta

43 artiklan 1 kohta

 

19 artiklan 1 kohta

 

19 artiklan 2 kohta

47 artikla

 

20 artikla

 

21 artikla

52 artikla

 

Liitteessä I oleva 1 kohta

9 artiklan 8 kohta, 10 artiklan 2 kohdan c alakohta, 11 artiklan 8 kohta ja 12 artiklan 4 kohta

 

Liitteessä I oleva 2 ja 3 kohta

26 artikla

 

Liite III

 

Liite IV

Liite

1 ja 2 artikla

 

6 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta ja 6 artiklan 1 kohdan f alakohdan i alakohta

3–7 artikla

 


Top