EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-strategie voor duurzame mariene en maritieme groei: Blauwe groei

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

EU-strategie voor duurzame mariene en maritieme groei: Blauwe groei

 

SAMENVATTING

Mariene en maritieme activiteiten verschaffen werk aan 5,4 miljoen mensen in de EU en zijn goed voor een bruto toegevoegde waarde van net geen 500 miljard euro per jaar. In 2012 werkte de EU een langetermijnstrategie uit om het potentieel van haar oceanen en zeeën aan te boren.

WAT DOET DEZE MEDEDELING?

Met de mededeling van de Europese Commissie werd de strategie van de Europese Unie (EU) voor de maritieme sector gelanceerd. De strategie — de zogenoemde Blauwe groei — is de bijdrage van de maritieme sector om de doelstellingen van de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei te behalen. De strategie bouwt voort op het geïntegreerd maritiem beleid dat is gestart in 2007.

KERNPUNTEN

De strategie Blauwe groei richt zich op het potentieel van de mariene en maritieme sectoren (de blauwe economie) om een bijdrage te leveren aan een duurzaam herstel van de economie in de EU door met name nieuwe banen te creëren en innovatie en duurzame groei te bevorderen.

Maritieme regio’s en hun kusten zijn door hun unieke geografische ligging (d.w.z. naar buiten gericht) traditioneel centra voor nieuwe ideeën en innovatie. Drie nieuwe factoren zullen hun potentieel op dit gebied waarschijnlijk versterken:

In het afgelopen decennium is er snelle vooruitgang van de techniek (vooral op het vlak van robotica, videobewaking en onderwatertechnologie) geboekt bij offshore activiteiten in steeds diepere wateren.

Door de bevolkingsgroei blijft de druk toenemen op terrestrische rijkdommen om te voorzien in voedsel en energie. De oceanen, die 71 % van het aardoppervlak bedekken, moeten onder de loep worden genomen om meer duurzame methoden te ontdekken waarmee aan menselijke behoeften kan worden voldaan.

Onze zeeën spelen een belangrijke rol bij de reductie van broeikasgasemissies dankzij offshore installaties voor hernieuwbare energie en energiebesparing, zeevervoer is namelijk minder vervuilend dan vervoer over land.

In deze mededeling worden vijf sectoren met een hoog potentieel voor banen en groei uiteengezet. Deze sectoren zijn aquacultuur (teelt van vissen en schaal- en schelpdieren), toerisme, mariene biotechnologie, oceaanenergie en diepzeemijnbouw. De Commissie heeft een reeks initiatieven genomen om het groeipotentieel op deze gebieden te verkennen en te ontwikkelen. Deze initiatieven omvatten mededelingen inzake:

Deze strategie benadrukt het belang van:

het stimuleren van mariene kennis (om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen);

het verbeteren van het beheer van mariene activiteiten — dit is van essentieel belang om potentiële conflicten te vermijden en synergieën te creëren tussen verschillende activiteiten;

veiligheid (d.w.z. geïntegreerd maritiem toezicht) van de wateren in de EU zodat maritieme autoriteiten informatie over risico’s en bedreigingen delen.

In de strategie wordt erkend dat een aanpak op maat is vereist voor de zeven zeegebieden van Europa (Adriatische en Ionische Zee, de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan, de Oostzee, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en de Noordzee). Dit garandeert dat aan de individuele behoeften van elk zeegebied wordt voldaan en bevordert de samenwerking tussen de betrokken landen.

Nadere informatie is beschikbaar op de website directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij van de Europese Commissie.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Blauwe groei — Kansen voor duurzame mariene en maritieme groei (COM/2012/0494 final van 13 september 2012)

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Strategische richtsnoeren voor de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur in de EU (COM(2013) 229 final van 29 april 2013)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Blauwe energie vereiste maatregelen voor het benutten van het potentieel van oceaanenergie in Europa’s zeeën en oceanen tegen 2020 en daarna (COM(2014) 8 final van 20 januari 2014)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Een Europese strategie voor meer groei en werkgelegenheid in kust- en maritiem toerisme (COM(2014) 86 final van 20 februari 2014)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Innovatie in de blauwe economie: het werkgelegenheids- en groeipotentieel van onze zeeën en oceanen benutten (COM(2014) 254 final/2 van 8 mei 2014)

Werkdocument van de Commissie — Mariene kennis 2020: routekaart behorend bij het document — Mededeling van de Commisie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Scoiaal Comité en het Comité van de Regio’s: Innovatie in de blauwe economie: het werkgelegenheids- en groeipotentieel van onze zeeën en oceanen benutten (SWD(2014) 149 final van 8 mei 2014)

Laatste bijwerking 02.10.2015

Naar boven