This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32022Q0502(01)
Code of Conduct for the Members and former Members of the Court
Uppförandekod för revisionsrättens ledamöter och tidigare ledamöter
Uppförandekod för revisionsrättens ledamöter och tidigare ledamöter
EUT L 128, 02/05/2022, p. 102–113
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
2.5.2022 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
L 128/102 |
Uppförandekod för revisionsrättens ledamöter och tidigare ledamöter
EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN (nedan kallad revisionsrätten)
har beslutat att anta denna uppförandekod för revisionsrättens ledamöter och tidigare ledamötermed beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 285, 286 och 339,
med beaktande av revisionsrättens arbetsordning, särskilt artiklarna 3 och 34.1, och tillämpningsföreskrifterna för den, särskilt artikel 81.4, och av följande skäl:
Revisionsrättens ledamöter ska i unionens allmänna intresse fullgöra sina skyldigheter under full oavhängighet och inte vare sig begära eller ta emot instruktioner från någon regering eller något annat organ, och de ska avhålla sig från varje handling som är oförenlig med deras skyldigheter.
Revisionsrättens ledamöter ska när de tillträder avge en högtidlig försäkran att såväl under som efter sin ämbetstid respektera de förpliktelser som följer av ämbetet.
Ledamöterna har ett särskilt ansvar när det gäller etiska frågor eftersom de genom att föregå med gott exempel i hög grad påverkar organisationskulturen och bidrar till en god arbetsmiljö.
Denna uppförandekod återspeglar de grundläggande etiska värderingar och principer som fastställts i exempelvis Internationella organisationen för högre revisionsorgans etiska riktlinjer (Issai 130), såsom redbarhet, oavhängighet och objektivitet, kompetens, yrkesmässigt uppförande, konfidentialitet och öppenhet.
Uppförandekoden för revisionsrättens ledamöter av den 8 februari 2012 behöver revideras för att ta hänsyn till erfarenheter som gjorts vid dess tillämpning och för att revisionsrätten ska kunna säkerställa de högsta etiska normerna, såsom förväntas av revisionsrättens ledamöter, samt ta hänsyn till slutsatserna i rapporten från sakkunnigbedömningen (peer review) av revisionsrättens etiska ram som slutfördes 2019 av de nationella revisionsorganen i Kroatien och Polen.
För att säkerställa ökad insyn och enhetlighet bör alla relevanta bestämmelser om ledamöternas etiska skyldigheter sammanställas i denna uppförandekod, som utgör en integrerad del av tillämpningsföreskrifterna för revisionsrättens arbetsordning.
Revisionsrätten har antagit en policy för att upprätthålla en tillfredsställande arbetsmiljö och bekämpa mobbning och sexuella trakasserier.
Vissa skyldigheter som följer av denna uppförandekod för revisionsrättens ledamöter ska även gälla tidigare ledamöter för att vara helt ändamålsenliga.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Tillämpningsområde
Denna uppförandekod ska gälla för ledamöter av revisionsrätten och, där så uttryckligen anges, för tidigare ledamöter av revisionsrätten.
I. VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER
Artikel 2
Allmänna bestämmelser
1. Ledamöterna ska iaktta högsta möjliga krav på etiskt uppförande och genom sina handlingar föregå med gott exempel.
2. Ledamöterna ska iaktta följande etiska värderingar och principer: redbarhet, oavhängighet, objektivitet, kompetens, yrkesmässigt uppförande, konfidentialitet och öppenhet, värdighet, åtagande och lojalitet samt återhållsamhet och kollegialitet.
Artikel 3
Redbarhet
1. Ledamöterna ska agera hederligt, pålitligt, i god tro och endast i allmänhetens intresse.
2. Ledamöterna får inte ta emot gåvor eller liknande förmåner med ett värde över 150 euro. Ledamöterna ska också avstå från att ta emot ersättning från tredje parter för uppenbart oproportionerliga kostnader för uppehälle eller resor.
3. Ledamöterna får under ämbetstiden inte ta emot betalning för någon form av utförd extern verksamhet eller för publiceringar.
4. Ledamöterna ska använda den infrastruktur och de resurser som ställts till deras förfogande helt i överensstämmelse med de allmänna och särskilda regler som fastställts för detta, särskilt revisionsrättens gällande beslut om förfarandet för rekrytering av personal till ledamöternas kanslier, utgifter för representation och mottagningar samt användning av revisionsrättens officiella fordon.
5. Revisionsrättens ledamöter ska välja medarbetare till sina kanslier med hänsyn tagen till tjänstens krävande karaktär, den yrkesprofil som krävs och behovet av att upprätta ett förhållande som bygger på ömsesidigt förtroende mellan ledamöterna själva och kanslimedarbetarna. Makar, partner och familjemedlemmar får inte ingå i ledamöternas kanslier.
Artikel 4
Oavhängighet
1. Ledamöterna får inte vara föremål för omständigheter eller påverkan som kan inverka negativt, eller kan anses inverka negativt, på deras professionella omdöme.
2. Ledamöterna får varken begära eller ta emot instruktioner från unionens institutioner, organ eller byråer eller från någon regering eller annan offentlig eller privat enhet.
3. Ledamöterna ska vara oberoende från politiskt inflytande och får framför allt inte inneha något politiskt uppdrag.
4. Ledamöternas förbindelser med intressegrupper ska vara förenliga med behovet av att de behåller sin oavhängighet.
Artikel 5
Objektivitet
1. Ledamöterna ska agera på ett opartiskt och objektivt sätt.
2. Ledamöterna ska undvika varje situation som kan ge upphov till en intressekonflikt eller som objektivt kan uppfattas som en intressekonflikt. En intressekonflikt uppstår när ett personligt intresse skulle kunna påverka ett oberoende utförande av en ledamots åligganden. Som personliga intressen räknas bland annat varje potentiell förmån eller fördel för ledamöterna själva eller deras makar, partner eller direkta familjemedlemmar.
Artikel 6
Kompetens
Ledamöterna ska utveckla och upprätthålla de kunskaper och färdigheter som är relevanta för deras uppdrag och agera i enlighet med gällande normer samt iaktta vederbörlig omsorg.
Artikel 7
Yrkesmässigt uppförande
1. Ledamöterna ska iaktta de bestämmelser som fastställts i fördragen, i sekundärrätten och av revisionsrätten. De ska undvika uppförande som skulle kunna inverka negativt på revisionsrättens anseende.
2. Revisionsrättens ledamöter ska ge akt på betydelsen av sina skyldigheter och sitt ansvar. De ska föregå med gott exempel och ta hänsyn till ämbetets offentliga karaktär och uppträda på ett sätt som upprätthåller och stärker allmänhetens förtroende för revisionsrätten.
Artikel 8
Konfidentialitet och öppenhet
1. Ledamöterna ska respektera att revisionsrättens arbete är konfidentiellt. De ska, i enlighet med artikel 339 i EUF-fördraget, inte lämna ut upplysningar som omfattas av tystnadsplikt.
2. Ledamöterna ska ansvara för att alla hemligstämplade, sekretessbelagda eller känsliga dokument och uppgifter som de eller deras kansli kommer i kontakt med under fullgörandet av sina uppgifter behandlas korrekt.
3. Ledamöterna får inte för privata ändamål, vare sig för egen eller någon annans räkning, använda information som de har tillgång till genom sin officiella ställning och som inte har gjorts tillgänglig för allmänheten.
4. Ledamöterna ska ge akt på att deras offentliga uppdrag kräver ökad öppenhet och ansvarsskyldighet gentemot allmänheten. De ska väga behovet av öppenhet mot kravet på konfidentialitet.
Artikel 9
Värdighet
1. Ledamöterna ska respektera ämbetets värdighet och får inte uttrycka sig, oavsett medium, på ett sätt som negativt påverkar allmänhetens uppfattning av ämbetets värdighet.
2. Ledamöterna ska uppföra sig på ett artigt och respektfullt sätt. De ska skapa och upprätthålla en arbetsmiljö som motverkar varje typ av beteende som kan vara kränkande för en person.
Artikel 10
Åtagande och lojalitet
1. Revisionsrättens ledamöter ska ägna sig åt att fullgöra sitt uppdrag. De ska vara bosatta på den ort där revisionsrätten har sitt säte.
2. De ska delta i revisionsrättens sammanträden och i sammanträden i de avdelningar och kommittéer som de tillhör i enlighet med artikel 6 i tillämpningsföreskrifterna för revisionsrättens arbetsordning.
3. I en anda av lojalitet ska de ständigt stödja revisionsrätten i utförandet av dess befogenheter.
Artikel 11
Återhållsamhet och kollegialitet
1. Ledamöterna ska, både inom och utanför institutionen, handla och yttra sig med den måttfullhet som uppdraget kräver.
2. Ledamöterna ska under alla omständigheter respektera revisionsrättens princip om kollegialitet och stödja och ta kollektivt ansvar för varje beslut som revisionsrätten har fattat. Ledamöterna får dock utnyttja de rättsliga verktyg som fastställs i EU-rätten, om de anser att de personligen har lidit skada på grund av dessa beslut.
3. Utan att det påverkar ordförandens befogenheter när det gäller yttre förbindelser, ska ledamöterna ha befogenhet att utanför revisionsrätten sprida och kommentera alla rapporter, yttranden och uppgifter som revisionsrätten har beslutat att offentliggöra, med förbehåll för de villkor som anges i punkt 4 nedan.
4. Ledamöterna ska inte uttala sig utanför revisionsrätten på ett sådant sätt att det
a) |
kan medföra att ett beslut som revisionsrätten har fattat ifrågasätts, |
b) |
kan skada revisionsrättens anseende, |
c) |
kan tolkas som ett ställningstagande av revisionsrätten i frågor som faller utanför revisionsrättens ansvarsområde eller som revisionsrätten inte har tagit ställning till, |
d) |
kan leda till att revisionsrätten hamnar i en tvist; detta gäller även efter ämbetstiden. |
Artikel 12
Extern verksamhet
1. Ledamöterna får inte ägna sig åt avlönad eller oavlönad extern yrkesverksamhet eller annan extern verksamhet som är oförenlig med deras skyldigheter, såsom anges i artikel 286.3 och 286.4 i EUF-fördraget.
2. Enligt villkoren i denna artikel kan ledamöterna få tillstånd att ta på sig obetalda uppdrag i stiftelser eller liknande rättsliga, vetenskapliga, kulturella, konstnärliga, sociala eller idrottsliga organ eller i välgörenhetsorganisationer eller utbildningsinstitutioner. Sådana uppdrag får inte innebära någon ledande befattning, beslutsmakt eller ansvar för eller kontroll över organet i fråga utan endast en representativ eller rådgivande roll. Med ”stiftelser eller liknande organ” avses ideella organisationer eller föreningar som bedriver verksamhet av allmänintresse inom de områden som avses ovan. Ledamöterna ska undvika eventuella intressekonflikter som kan uppstå eller som objektivt kan uppfattas uppstå till följd av dessa uppdrag, i synnerhet om organisationen i fråga får någon form av finansiering från EU:s budget.
3. Ledamöterna får också ägna sig åt följande externa verksamheter, under förutsättning att de följer bestämmelserna i artiklarna 2 och 10:
a) |
Hålla kurser för främjande av den europeiska integrationen, rättsstaten eller etiska värderingar, eller hålla tal eller delta i konferenser där ingen betalning ges, eller där betalningen görs direkt av arrangören till en välgörenhetsorganisation som ledamoten själv väljer. |
b) |
Publicera en bok eller skriva en artikel, förutsatt att eventuella royaltyer för verk som publicerats i samband med en ledamots uppdrag betalas direkt av utgivaren till en välgörenhetsorganisation som ledamoten själv väljer. |
4. Externa verksamheter får inte
a) |
påverka revisionsrättens opartiskhet, |
b) |
ge upphov till en intressekonflikt eller objektivt uppfattas ge upphov till en intressekonflikt, |
c) |
ta för mycket tid i anspråk, med hänsyn till den totala inverkan av en ledamots samtliga externa verksamheter, |
d) |
ge ledamoten ekonomisk vinning. |
Artikel 13
Ledamöternas skyldigheter efter ämbetstiden
1. Efter ämbetstidens slut ska tidigare ledamöter respektera de förpliktelser som följer av ämbetet och som fortsätter att ha effekt efter deras mandatperiod, särskilt skyldigheten att iaktta redbarhet och visa omdöme vid mottagande av vissa uppdrag eller förmåner i enlighet med artikel 286.4 i EUF-fördraget och de skyldigheter som anges i denna uppförandekod.
2. De ska fortsätta att vara bundna av principen om återhållsamhet och kollegialitetsprincipen på det sätt som anges i artikel 11 när det gäller den verksamhet som utförts under deras ämbetstid. I enlighet med artikel 339 i EUF-fördraget har ledamöterna tystnadsplikt även efter ämbetstidens slut.
II. FÖRFARANDEREGLER
Artikel 14
Redovisning av intressen
1. Ledamöterna ska lämna en intresseförklaring
a) |
inom en månad från tillträdandet, |
b) |
årligen den 31 januari, |
c) |
om de uppgifter som måste redovisas förändras väsentligt (till exempel i händelse av en ny extern verksamhet som omfattas av punkt 10), |
d) |
när de lämnar sitt ämbete. |
2. Intresseförklaringen ska lämnas in till ordföranden på formuläret i bilaga I till denna uppförandekod.
3. Intresseförklaringen ska innehålla de uppgifter som anges i punkterna 4–11 i denna artikel.
4. Revisionsrättens ledamöter ska redovisa ekonomiska intressen, tillgångar eller skulder som kan ge upphov till eller objektivt uppfattas ge upphov till en intressekonflikt när de fullgör sina skyldigheter.
5. Detta innefattar enskilda innehav i ett företags kapital, särskilt aktier, och andra former av innehav, såsom konvertibla obligationer eller investeringscertifikat. Andelar i värdepappersfonder, som inte innebär ett direkt intresse i ett företags kapital, behöver inte redovisas.
6. Egendom som ägs antingen direkt eller via ett fastighetsbolag ska redovisas, och dess ungefärliga geografiska läge och typ anges, med undantag av bostäder som ägaren eller ägarens familj har exklusiv nyttjanderätt till. Detta gäller inte lös egendom.
7. Dessa skyldigheter gäller makars, partner (1) och minderåriga barns ekonomiska intressen, om dessa intressen objektivt kan uppfattas ge upphov till en intressekonflikt.
8. När en ledamot tillträder första gången ska han eller hon redovisa all verksamhet, såväl yrkesverksamhet som hedersuppdrag, som han eller hon bedrivit eller haft under de föregående tre åren.
9. För att förebygga potentiella risker för intressekonflikter ska ledamöterna redovisa eventuell yrkesverksamhet som deras make eller partner utövar (2).
10. Ledamöterna ska uppge all extern verksamhet som de bedriver vid den aktuella tidpunkten och redovisa den i enlighet med det särskilda förfarande som fastställs i artikel 16.1. Sådan extern verksamhet som avses i artikel 12.3 ska undantas.
11. Ledamöterna ska redovisa eventuella ordnar, priser eller hedersutmärkelser som de fått.
12. Ledamöterna ansvarar för sina egna intresseförklaringar.
13. Revisionsrättens ordförande ska formellt, med stöd av rättstjänsten, bedöma intresseförklaringarna. Ordförandens intresseförklaring ska bedömas av den ledamot som i rang kommer efter ordföranden i enlighet med artikel 5 i arbetsordningen.
14. När intresseförklaringarna har bedömts ska de, med vederbörlig hänsyn till skyddet av personuppgifter, offentliggöras på revisionsrättens webbplats.
15. Ordföranden ska beakta intresseförklaringarna när han eller hon föreslår i vilken av revisionsrättens avdelningar som ledamöterna ska placeras för att undvika en eventuell intressekonflikt.
16. Om en ledamot ställs inför en situation som inte omfattas av intresseförklaringen och som skulle kunna ge upphov till en intressekonflikt ska han eller hon underrätta revisionsrättens ordförande. Efter att ha bedömts av etikkommittén ska ärendet läggas fram för revisionsrätten, som ska vidta de åtgärder som den anser lämpliga.
Artikel 14a
Ledamöternas skyldigheter när det gäller vissa avtalsförhållanden
1. Alla långsiktiga avtalsförhållanden mellan ledamöter och personal vid revisionsrätten, oavsett om de inbegriper någon form av ersättning eller inte, ska redovisas för etikkommittén, som ansvarar för bedömningen av dem.
2. Ledamöter får inte ingå långsiktiga hyres-, andrahandsuthyrnings- eller låneavtal med personal vid revisionsrätten.
Artikel 15
Mottagande av gåvor och liknande förmåner
1. Om ledamöterna i enlighet med diplomatisk sed och artighet tar emot gåvor eller liknande förmåner med ett värde över 150 euro ska de överlämna dem till generalsekreteraren. I tveksamma fall ska de underrätta generalsekreteraren om de gåvor de mottagit vid fullgörandet av sina skyldigheter och begära att gåvorna värderas.
2. Revisionsrättens sekretariat ska föra ett register över gåvor och liknande förmåner med ett värde över 150 euro, med givaren identifierad. Registret ska offentliggöras på revisionsrättens webbplats.
3. Denna artikel ska inte gälla för godkända officiella tjänsteresor då en ledamot deltar i evenemang där arrangören står för vissa kostnader (exempelvis rese- eller hotellkostnader).
Artikel 16
Ledamöternas skyldigheter avseende extern verksamhet
1. Ledamöterna ska utan dröjsmål redovisa all extern verksamhet och alla förändringar av en redovisad verksamhet för revisionsrättens ordförande med hjälp av formuläret i bilaga II. Ledamöterna ska beskriva den externa verksamheten så exakt som möjligt i enlighet med vart och ett av de kriterier som anges i punkt 3.
2. Ordföranden ska vidarebefordra alla sådana redovisningar av extern verksamhet till etikkommittén, som ansvarar för bedömningen av dem.
3. I detta syfte ska etikkommittén bedöma all extern verksamhet som pågår eller för vilken tillstånd begärts mot bakgrund av de allmänna kriterier som anges i artikel 12.4.
4. I undantagsfall ska sådan extern verksamhet som avses i artikel 12.3 a och b redovisas för ordföranden på formuläret i bilaga II och skickas för kännedom till etikkommittén, som inte ska yttra sig annat än om den anser det vara nödvändigt.
5. Verksamhet som omfattas av revisionsrättens beslut om utgifter för ledamöternas tjänsteresor kan inte utgöra ”extern verksamhet” i den mening som avses i artiklarna 12 och 16 i denna uppförandekod. Det står ledamöterna fritt att lämna sådan information som de anser vara relevant till etikkommittén i rent informationssyfte. Omvänt gäller att en extern verksamhet som redovisats inom ramen för denna uppförandekod inte kan ersättas i enlighet med revisionsrättens beslut om utgifter för ledamöternas tjänsteresor.
Artikel 17
Ledamöternas yrkesverksamhet efter ämbetstiden
1. Om en ledamot eller tidigare ledamot av revisionsrätten avser att utöva en yrkesverksamhet de första två åren efter ämbetstiden ska han eller hon utan dröjsmål och om möjligt minst två månader i förväg underrätta revisionsrättens ordförande om detta med hjälp av formuläret i bilaga III.
2. Med yrkesverksamhet avses i denna uppförandekod all avlönad eller oavlönad yrkesverksamhet. Det inbegriper inte
a) |
obetalda hedersuppdrag i stiftelser eller liknande organisationer, utan koppling till Europeiska unionens verksamhet, på det politiska, rättsliga, vetenskapliga, kulturella, konstnärliga, sociala eller idrottsliga området eller i välgörenhetsorganisationer eller utbildningsinstitutioner, |
b) |
enbart förvaltning av tillgångar eller innehav eller personlig förmögenhet eller familjeförmögenhet i egenskap av privatperson, |
c) |
jämförbar verksamhet. |
3. Ordföranden ska vidarebefordra alla sådana redovisningar till etikkommittén för bedömning. Etikkommittén ska bedöma om den planerade yrkesverksamheten är förenlig med artikel 286.4 i EUF-fördraget och denna uppförandekod, om den påverkar revisionsrättens opartiskhet och om det finns en intressekonflikt.
4. Vid behov ska etikkommittén vid sin bedömning i enlighet med punkt 3 identifiera och bedöma om det finns några särskilda och bekräftade risker i fråga om kriterierna i punkt 3 till följd av rapporter för vilka ledamoten varit föredragande under de två sista åren av sin mandatperiod. Etikkommittén ska också beakta artikel 15 om fritt yrkesval och rätt att arbeta i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.
5. Om etikkommittén bedömer att yrkesverksamheten är oförenlig med artikel 286.4 i EUF-fördraget och denna uppförandekod ska ordföranden informera den tidigare ledamoten, som ska avstå från att utöva yrkesverksamheten.
6. Om den tidigare ledamoten avser att tillträda ett offentligt ämbete kan man däremot i princip räkna med att det inte föreligger någon intressekonflikt.
III. ORGANISATIONSSTRUKTUR
Artikel 18
Etikkommittén
1. Revisionsrätten inrättar härmed en etikkommitté som ska behandla de frågor av etisk natur som den anser är relevanta för normerna i denna uppförandekod och revisionsrättens anseende, inbegripet ytterligare förbättringar av dem.
2. Etikkommitténs sammansättning fastställs i artikel 33 i tillämpningsföreskrifterna för revisionsrättens arbetsordning.
3. Kommittén ska utse en ordförande bland sina ledamöter.
4. Kommittén ska sammanträda på begäran av sin ordförande eller efter en begäran om ett yttrande från revisionsrättens ordförande eller en av dess ledamöter. Kommitténs överläggningar ska omfattas av sekretess.
5. Kommittén ska avge ett yttrande inom 30 dagar från det att den rådfrågades. På förslag från sin ordförande kan kommittén yttra sig genom ett skriftligt förfarande. När kommittén rådfrågas i enlighet med artikel 17 ska den däremot avge ett yttrande så snart som möjligt.
6. Etikkommittén ska anta sina yttranden genom majoritetsbeslut. Dess yttranden ska motiveras med hänvisning till eventuella avvikande meningar. Sådana yttranden ska omedelbart delges ledamöter eller tidigare ledamöter som kan beröras av kommitténs yttrande och vidarebefordras till revisionsrätten och dess ordförande för kännedom.
7. Om kommittén måste bedöma en intresseförklaring eller en redovisning av extern verksamhet från en ledamot av kommittén ska den berörda ledamoten ersättas av en suppleant och får inte delta i kommitténs utredning av ärendet.
8. Etikkommittén ska utföra de uppgifter som den tilldelats enligt beslutet om revisionsrättens policy för att upprätthålla en tillfredsställande arbetsmiljö och bekämpa mobbning och sexuella trakasserier
9. Rättstjänsten ska bistå etikkommittén i dess uppgifter och tillhandahålla sekretariatsstöd.
10. Ett avtal ska tecknas mellan revisionsrätten och kommitténs externa ledamot i vilket de rättigheter och skyldigheter som följer av mandatet anges, inklusive arvodesbeloppet.
Artikel 19
Samverkan mellan ledamöterna, etikkommittén och revisionsrätten
1. Revisionsrättens ordförande, ledamöter och tidigare ledamöter kan be etikkommittén om råd i etiska frågor, särskilt när det gäller tolkningen av denna uppförandekod.
2. Ledamöterna ska omedelbart skriftligen rapportera till ordföranden och berörd doyen eller doyenne om de upplever att en enhet utanför revisionsrätten utsätter dem för otillbörlig påverkan på eller hot mot deras oavhängighet.
3. Ledamöter och tidigare ledamöter av revisionsrätten ska till fullo samarbeta med kommittén, särskilt när det gäller att tillhandahålla information och underlag som denna har begärt. De ska ha rätt att bli hörda.
4. Om en ledamot eller tidigare ledamot motsätter sig ett yttrande från etikkommittén som påverkar ledamoten negativt ska han eller hon inom fem arbetsdagar från det datum då yttrandet mottogs skriftligen motivera detta för ordföranden, som utan dröjsmål ska hänskjuta ärendet till revisionsrätten för behandling och slutgiltigt beslut. Om det hänskjutna ärendet avser en planerad yrkesverksamhet i enlighet med artikel 17 ska revisionsrätten behandla ärendet utan dröjsmål.
5. Verkningarna av det yttrande från kommittén som hänskjutits till revisionsrätten ska upphävas. Revisionsrätten ska ge preliminära anvisningar som den finner lämpliga i det hänskjutna ärendet fram till det att den har fattat sitt slutgiltiga beslut. Den berörda ledamoten eller tidigare ledamoten ska utan dröjsmål rätta sig efter revisionsrättens preliminära anvisningar och slutgiltiga beslut.
6. Revisionsrättens ordförande ska se till att kommitténs yttranden och revisionsrättens anvisningar och beslut till följd av dessa omsätts i handling.
7. Revisionsrätten ska varje år anta en rapport om tillämpningen av denna uppförandekod med bland annat en redogörelse av etikkommitténs arbete. Rapporten ska offentliggöras på revisionsrättens webbplats.
Artikel 20
Samarbete med Eppo och Olaf
Utan att det påverkar de relevanta bestämmelserna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt protokollet om privilegier och immunitet, och texterna om hur dessa ska tillämpas, särskilt de rättssäkerhetsgarantier som fastställs i rådets förordning (EU) 2017/1939 (3) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (4), ska revisionsrättens ledamöter till fullo samarbeta med Europeiska åklagarmyndigheten och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning i samband med deras utredningar och undersökningar.
IV. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SLUTBESTÄMMELSER
Artikel 21
Tillämpning av uppförandekoden
1. Revisionsrättens ordförande och ledamöter ska se till att denna uppförandekod följs och att den tillämpas i ärligt uppsåt och med vederbörlig hänsyn till proportionalitetsprincipen. Revisionsrättens befintliga intern- och externkontroller gäller för verksamheter som omfattas av denna uppförandekod.
2. Vid tolkningen av denna uppförandekod, som innehåller en fullständig uppsättning rättigheter och skyldigheter, ska hänsyn tas till relevant europeisk och internationell praxis och relevanta europeiska och internationella normer utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i den.
Artikel 22
Slutbestämmelser
1. Denna uppförandekod utgör en del av tillämpningsföreskrifterna för revisionsrättens arbetsordning och ska bifogas dessa.
2. Den upphäver och ersätter uppförandekoden för revisionsrättens ledamöter av den 10 februari 2022.
3. Den träder i kraft med omedelbar verkan.
4. Artikel 14.8 i den reviderade uppförandekoden ska inte gälla för ledamöter vars mandatperiod pågår vid tidpunkten för uppförandekodens antagande.
5. Denna uppförandekod ska delges tidigare ledamöter, skickas för kännedom till Europaparlamentet och rådet samt offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.
Luxemburg den 7 april 2022.
För revisionsrätten
Klaus-Heiner LEHNE
Ordförande
(1) Stabil samlevnadsform som inte är ett äktenskap, enligt definitionen i artikel 1.2 c i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna.
(2) Se fotnot 1.
(3) Rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten (EUT L 283, 31.10.2017, s. 1).
(4) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).
BILAGA I
INTRESSEFÖRKLARING
(i enlighet med artikel 14)
Efternamn och förnamn:
I. |
Ekonomiska intressen, tillgångar och skulder (artikel 14.4 och 14.5 i uppförandekoden) Ange alla intressen som kan ge upphov till eller objektivt uppfattas ge upphov till en intressekonflikt vid fullgörandet av dina skyldigheter. Ange för varje intresse
|
II. |
Makes, partner eller minderåriga barns ekonomiska intressen som objektivt kan anses ge upphov till en intressekonflikt (artikel 14.7 i uppförandekoden) Ange berörd makes eller partner eller berörda minderåriga barns namn samt samma uppgifter som efterfrågas i punkt I. |
III. |
Fastigheter (artikel 14.6 i uppförandekoden) Ange all fast egendom som ägs direkt eller genom ett fastighetsbolag samt egendomens ungefärliga geografiska läge och typ (1) . Egendomarnas värde behöver inte anges. |
IV. |
Tidigare verksamhet (artikel 14.8 i uppförandekoden) (2) Ange typ av tjänst(er), namnet på organet och organets syfte/verksamhet. |
V. |
Nuvarande extern verksamhet (artikel 14.10 i uppförandekoden) (3) (4) Ange namnet på varje verksamhet och beskriv dess karaktär och syfte. |
VI. |
Makes eller partner yrkesverksamhet (artikel 14.9 i uppförandekoden) |
VII. |
Ordnar, priser och hedersutmärkelser och ytterligare relevant information (artikel 14.11 i uppförandekoden) |
Jag intygar härmed att ovan lämnade uppgifter är korrekta.
Datum:
Underskrift:
Denna intresseförklaring kommer att offentliggöras i enlighet med artikel 14.14 i uppförandekoden.
(1) Såsom anges i artikel 14.6 gäller detta inte ”bostäder som ägaren eller ägarens familj har exklusiv nyttjanderätt till”.
(2) Tidigare verksamhet ska redovisas av nya ledamöter när de påbörjar sin första mandatperiod. Om och när en redovisning uppdateras ska denna del kopieras utan ändringar. Ledamöter som påbörjar ytterligare en (andra eller tredje) mandatperiod om sex år, utan avbrott mellan mandatperioderna, behöver inte redovisa tidigare verksamhet.
(3) Extern verksamhet som förtecknas i artikel 12.3 a och b ska inte redovisas här utan i stället behandlas i enlighet med artikel 16.4.
(4) Om du just har påbörjat din första mandatperiod och en eller flera av dina externa verksamheter fortfarande håller på att bedömas efter din redovisning i enlighet med artikel 16 måste du ändå lämna en fullständig förteckning över dem med följande tillägg: ”Denna externa verksamhet håller för närvarande på att bedömas av revisionsrättens etikkommitté.” När förfarandet i enlighet med artikel 16.3 är slutfört uppmanas du att lämna in en uppdaterad intresseförklaring som återger resultaten av förfarandet.
BILAGA II
REDOVISNING AV EXTERN VERKSAMHET
(i enlighet med artiklarna 12 och 16)
Efternamn och förnamn:
Benämning på den externa verksamheten:
Beskrivning:
Beskriv verksamheten så exakt som möjligt och bifoga alla relevanta dokument.
Information:
Ange information som kan användas för att utvärdera om verksamheten
a) |
påverkar revisionsrättens opartiskhet, |
b) |
ger upphov till en intressekonflikt, |
c) |
tar för mycket tid i anspråk (både enskilt och i kombination med dina övriga externa verksamheter), |
d) |
ger dig ekonomisk vinning. |
Planerat datum för den externa verksamheten:
Ange alla kostnader för resor och uppehälle som betalats av tredje parter:
Jag intygar härmed att ovan lämnade uppgifter är korrekta.
Datum:
Underskrift:
BILAGA III
REDOVISNING AV YRKESVERKSAMHET
(i enlighet med artikel 17 (1))
Efternamn och förnamn:
Planerad yrkesverksamhet:
Beskrivning:
Beskriv yrkesverksamheten så fullständigt och exakt som möjligt och bifoga alla relevanta dokument.
Information:
Ange information som kan användas för att utvärdera om yrkesverksamheten
a) |
påverkar revisionsrättens opartiskhet: |
b) |
ger upphov till en intressekonflikt: |
Planerat startdatum för yrkesverksamheten:
Jag intygar härmed att ovan lämnade uppgifter är korrekta.
Datum:
Underskrift:
(1) Verksamheter som är undantagna enligt artikel 17.2 a, b eller c behöver inte redovisas.