EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1073

Toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten

Toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 1073/2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Het doel van de verordening is om de regels van het internationale vervoer van personen met touringcars en autobussen binnen het grondgebied van de Europese Unie (EU), en de voorwaarden waaronder niet-ingezeten vervoerders binnenlandse vervoersdiensten mogen verrichten, in elk EU-land te verduidelijken en te vereenvoudigen.
  • Verordening (EG) nr. 561/2006 inzake rijtijden in het wegvervoer wordt hiermee gewijzigd (zie de samenvatting).
  • De verordening strekt tot intrekking en vervanging van Verordening (EEG) nr. 684/92 en Verordening (EG) nr. 12/98.

KERNPUNTEN

Vrijheid van dienstverrichting

Een vervoerder mag zonder discriminatie op grond van nationaliteit of vestigingsplaats internationale geregelde vervoersdiensten verrichten, inclusief bijzondere vormen van geregeld vervoer en ongeregeld vervoer met touringcars en autobussen, indien hij:

  • in het EU-land van vestiging gemachtigd is tot het verrichten van geregeld vervoer overeenkomstig de door de nationale wetgeving vastgestelde voorwaarden voor toegang tot de markt;
  • voldoet aan de EU-regelgeving inzake de toegang tot het beroep van vervoerder van binnenlands en internationaal personenvervoer over de weg;
  • voldoet aan de wettelijke voorschriften betreffende de normen voor bestuurders en voertuigen.

EU-vergunning (communautaire vergunning)

  • Internationaal vervoer van personen met touringcars en autobussen is onderhevig aan het bezit van een EU-vergunning die door de bevoegde instanties van het EU-land van vestiging wordt afgegeven.
  • De vergunning wordt voor een hernieuwbare periode van maximaal tien jaar afgegeven en is niet overdraagbaar.
  • De EU-landen kunnen tevens bepalen dat de EU-vergunning geldig is voor het verrichten van binnenlands vervoer.

Aan een vergunning onderworpen geregeld vervoer

  • Vergunningen worden gesteld voor een periode van maximaal vijf jaar op naam van de vervoerder en zijn niet overdraagbaar. Een vervoerder die een vergunning heeft gekregen, mag evenwel, met instemming van de bevoegde instantie van het EU-land op het grondgebied waarvan het punt van vertrek is gelegen, het vervoer door een onderaannemer laten verrichten.
  • Vergunningen worden gesteld met instemming van de bevoegde instanties van alle EU-landen waarin reizigers worden opgenomen of afgezet. In de vergunningen wordt het volgende vermeld:
    • het soort vervoer,
    • de reisweg,
    • de stopplaatsen en de dienstregeling, en
    • de geldigheidsduur.
  • Deze geven de houder het recht om geregeld vervoer te verrichten op het grondgebied van alle EU-landen waaroverde reisweg loopt.
  • Vergunningen, inclusief de verlenging en wijziging van de vergunning, worden verleend tenzij:
    • de aanvrager niet in staat is de benodigde diensten te verrichten met het materieel waarover hij rechtstreeks beschikt;
    • de aanvrager niet heeft voldaan aan de nationale of internationale regels inzake het wegvervoer;
    • in geval van een verlenging, de voorwaarden voor de vergunning niet zijn vervuld;
    • een EU-land besluit dat het vervoer een ernstige bedreiging vormt voor de levensvatbaarheid van een vergelijkbare dienst die wordt geëxploiteerd op basis van een of meer openbaredienstovereenkomsten;
    • een EU-land besluit dat het vervoer van passagiers tussen haltes in verschillende EU-landen niet het hoofddoel van de vervoersdienst is.
  • De exploitant van geregeld vervoer moet, behalve in geval van overmacht*, alle maatregelen nemen om een vervoersdienst te garanderen die voldoet aan de normen continuïteit, regelmaat en capaciteit, alsook aan de overige door de bevoegde instantie vastgestelde voorwaarden.

Cabotage *

Cabotagevervoer is toegestaan voor de volgende vormen van vervoer:

  • nationaal personenvervoer over de weg dat tijdelijk door een vervoerder wordt verricht in een EU-land van ontvangst;
  • het opnemen en afzetten van passagiers binnen hetzelfde EU-land in de loop van internationaal geregeld vervoer op voorwaarde dat cabotage niet het hoofddoel van de dienst is.

Controle en sancties

  • Vervoerders die geregeld vervoer verrichten, moeten persoonlijke of collectieve reisdocumenten afgeven waarin de plaats van vertrek en bestemming, de geldigheidsduur van het document en het tarief van het vervoer worden vermeld.
  • Indien zich een ernstige inbreuk op de EU-wetgeving inzake wegvervoer voordoet, nemen de bevoegde instanties van het EU-land waar de betreffende vervoerder is gevestigd, passende maatregelen, zoals het geven van een waarschuwing of het opleggen van bestuursrechtelijke sancties.
  • In geval van een ernstige inbreuk op de EU-wetgeving inzake wegvervoer door een niet-ingezeten vervoerder geeft het EU-land op wiens grondgebied de inbreuk is vastgesteld, aan de bevoegde instanties van het EU-land van vestiging van de vervoerder een beschrijving door van de inbreuk, de categorie, het type en de ernst van de inbreuk, en de opgelegde sancties.
  • Alle ernstige inbreuken moeten worden opgenomen in het nationaal elektronisch register van wegvervoersondernemingen.

COVID-19-pandemie

Verordening (EU) 2020/698 bevat specifieke en tijdelijke maatregelen die met het oog op de COVID-19-uitbraak zijn ingevoerd in verband met de vernieuwing of verlenging van bepaalde certificaten, getuigschriften en vergunningen, en het uitstel van bepaalde periodieke controles en periodieke opleidingen op bepaalde gebieden van de vervoerswetgeving. De verordening strekt tot verlenging van de geldigheid van de communautaire vergunning, zoals vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1073/2009, met zes maanden.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Ze is sinds 4 december 2011 van toepassing. Met Verordening (EG) nr. 1073/2009 werden Verordeningen (EEG) nr. 684/92 en (EG) nr. 12/98 (en latere wijzigingen daarvan) herzien en vervangen.

ACHTERGROND

Ga voor meer informatie naar:

KERNBEGRIPPEN

Overmacht: abnormale en onvoorziene omstandigheden die zich buiten toedoen van de desbetreffende exploitant voordoen, waarvan de gevolgen niet hadden kunnen worden vermeden, ondanks de uitoefening van de nodige zorgvuldigheid.
Cabotage: binnenlands personenvervoer verricht door niet-ingezeten vervoerders.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 1073/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 561/2006 (herschikking) (PB L 300 van 14.11.2009, blz. 88-105)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 1073/2009 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft enkel informatieve waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2020/698 van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 2020 tot vaststelling van specifieke en tijdelijke maatregelen naar aanleiding van de COVID-19-uitbraak in verband met de vernieuwing of verlenging van bepaalde certificaten, getuigschriften en vergunningen, en het uitstel van bepaalde periodieke controles en periodieke opleidingen op bepaalde gebieden van de vervoerswetgeving (PB L 165 van 27.5.2020, blz. 10-24)

Verordening (EG) nr. 561/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 tot harmonisatie van bepaalde voorschriften van sociale aard voor het wegvervoer, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 3821/85 en (EG) nr. 2135/98 van de Raad en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad (PB L 102 van 11.4.2006, blz. 1-14)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 30.07.2020

Naar boven